AEG 1010V-W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
1010V-W
Elektripliit
KASUTAMISJUHEND
°
C
Sisukord
2
Sisukord
Ohutus ............................................................ 3
Pliit .................................................................. 4
Lahtipakkimine ...................................... 4
Lisaseadmed ......................................... 4
Ohutusvarustus ................................................ 5
Kallutusvastane seade ............................ 5
Keeduplaadi kaitse (juurdeostetav lisa) .... 5
Ukselukk .............................................. 6
Enne esimest kasutamist .................................. 7
Pliidi puhastamine .................................. 7
Peske lisaseadmed ................................ 7
Kuumutage ahju tühjalt .......................... 7
Kontrollpaneel .................................................. 8
Indikaatorhõõglambid ............................. 8
Keraamiline keeduplaat ..................................... 9
Keeduplaadi kasutamine ......................... 9
Keraamilise plaadi puhastamine ............ 12
Ahi ................................................................ 13
Ahju funktsioonid ................................ 13
Praktiline kasutamine ........................... 14
Puhastamine ja hooldus ........................ 18
Paigaldamine .................................................. 20
Alusplaadi kõrguse reguleerimiseks ....... 20
Pliidi loodimine .................................... 20
Elektriühendus ..................................... 20
Hooldus ......................................................... 21
Tehnilised andmed ......................................... 22
Praktilised nõuanded ja soovitused .................. 23
Probleemid ja lahendused ................................ 24
Pliidi eluea lõpul .............................................. 24
Ohutus
3
Ohutus
Pliitide tehnoloogia areneb pidevalt. Uue pliidi kasutamine võib olla Teie vana pliidi omast erinev. Palun,
lugege läbi kogu instruktsioon, enne kui uut pliiti kasutama asute. See pliit on mõeldud tavaliseks koduseks
kasutuseks. Hoidke instruktsioon alles, et vajadusel anda see uuele omanikule (kui Te pliidi edasi müüte või
kingite). Ärge häbenege esitada meile küsimusi ja märkusi pliidi ja selle kasutamise kohta.
TEKSTID, MIS ON TÄHISTATUD ohukolmnurgaga, on ohutusest. Palun lugege neid tekste hoolikalt, et Te ei
kahjustaks iseennast, teisi või pliiti.
Lapsed ja pliit
Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja huvitatud
enamikust asjadest, kaasa arvatud pliit. Ohutuse mõttes
tahame rõhutada neile, kellel on kodus lapsed, järgmist:
Mõlemal pool pliiti peaksid olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad. Teiseks võimaluseks on paigaldada
pliit ühe küljega vastu seina või kõrget köögikappi, jättes
teisele poole tööpinna. Pliit tuleks VARUSTADA
KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA, et ära hoida pliidi
ettekaldumist ebaühtlase koormatuse tõttu.
KEEDUPLAADI KAITSE (sisseehitatud või juurdeostetav)
peab olema rakendatud ja UKSELUKK/UKSELUKUD peavad
olema töösse rakendatud.
Ärge laske lastel kasutada ¾iletikraabitsat.
Lapsi tuleks lubada kööki appi, kuid seejuures
õpetada, et pannid, keeduplaadid ja ahjud kuumenevad
ja säilitavad oma kuumuse mõnda aega pärast
kasutamise lõppu. NENDE PUUTUMINE VÕIB PÕHJUSTADA
PÕLETUST.
Paigaldus
Ahju tohib paigaldada kvalifitseeritud elektrik.
Väljaõppimata isiku poolt tehtud töö võib rikkuda ahju,
tuua kaasa inimeste vigastusi või põhjustada
materiaalset kahju.
Pliit on raske. Teatud servad ja nurgad, mis tavaliselt
välja ei paista, võivad olla teravad. Pliidi liigutamisel
kasutage kindaid.
Pliit tuleks VARUSTADA KALLUTUSVASTASE
VAHENDIGA, et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu.
Pliidi kasutamisel
Ärge kasutage keraamilist plaati, kui see on purunenud,
sest üleloksunud ja/või puhastusvesi võib tungida alla
elektrijuhtideni. Kui plaat on purunenud, ühenda pliit
elektrivõrgust lahti ja võta parandamiseks ühendust
remonditöökojaga .
Iialgi ära aseta keraamilisele plaadile
alumiiniumfooliumi, plastikut jms. Kui plaat on
kogemata sisse lülitatud, võivad need materjalid kiiresti
süttida või sulada.
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini,
vaha või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb lülitada välja kõik lülitid
ja pliidi kohal olev ventilaator. SUMMUTADA LEEK PANNI
KAANEGA, iialgi ei tohi kasutada vett.
Kasutada ainult panne, mis on mõeldud
keraamilisele pliidiplaadile. Ahjus kasutada ainult
kuumakindlaid nõusid. Kontrollige oma pannide põhju.
Kumera põhjaga pannid on halvad soojusjuhid ja
kalduvad siledal keraamilisel pinnal kergesti pöörlema.
Kontrollige, et pliit oleks välja lülitatud, kui teda ei
kasutata. Kõik lülitid peavad olema välja lülitatud.
Hoiatus! Ahjus ei tohi kasutada alkohole ja
muid vedelikke, mis võivad moodustada
plahvatusohtlikke gaase, ning teisi aineid, mis
võivad põhjustada tulekahju või plahvatuse.
Selliste vedelike ja ainete kasutamisel keeduplaadil tuleb
olla eriti ettevaatlik. Näiteks, valmistades toitu
flambeerimisbrändi või muu alkoholiga, on alati oht, et
rasvaosakesed keeduplaadi ventilaatoris võivad süttida,
põhjustades tõsiseid tagajärgi. Samuti võivad leegid ja
põleva rasva pritsmed tekitada vigastusi inimestele.
Puhastamine
Hoidke keraamiline plaat ja ahi puhtad. Rasv ja pritsmed
annavad kuumutamisel suitsu ja lõhnu ning halvimal
juhul võivad põhjustada süttimise.
Kasutage kraabitsat, et eemaldada kohe (kuni plaat
on veel kuum) üleloksunud suhkur või siirup (n. moos)
ning sulanud plastik või foolium. Need võivad
kahjustada plaati, kui jäävad plaadi pinnale. Ettevaatust,
¾ilett on ülimalt terav.
Korrashoid ja hooldus
Enne kontroll-lampide vahetamist lülitada kõik lülitid
välja .
Hooldust ja parandust peaks läbi viima tootja poolt
tunnustatud teenindusfirma. Kasutada vaid selliste
firmade tarnitud varuosi.
Pliidi kasutusea lõpp
Aidake vältida õnnetusi, kui pliit onudnud oma
kasutusea lõpule. Kontrollige kõigepealt, et elektrijuhe
on täielikult elektrivõrgust lahti ühendatud
(seinakontaktist välja tõmmatud või elektrikilbis lahti
ühendatud), seejärel lõigake juhe läbi kohas, kus see
siseneb pliiti. Kontrollige, et ukse turvalukud ei oleks
rakendatud.
Pliit
4
Pliit
1a
Eemaldatav ahi
1b
Soojusindikaator
2
Pliidirõngad koos
KUUMUTUSALADEGA
3
Kontrollpaneel koos
LÜLITITEGA
4
Ahi
5
Säilituslaegas
6
Alusplaat
Pliidi taguse puhastamise
hõlbustamiseks on pliidi tagaosas
rattad. Pliidi ettepoole liigutamiseks
avage ahju uks, tõstke pliiti hoides
ka ülemisest servast ning tõmmake
pliit seinast eemale.
2
4
5
1a
3
6
°
C
1b
Lahtipakkimine
Kontrollida, et pliit on vigastamata ja heas korras. Igast
transpordil tekkinud vigastusest tuleb müüjat kohe
informeerida.
Pakkematerjal on ümbertöödeldav. Pöörduge
vastava asutuse poole, et teada saada, kus seda vastu
võetakse.
Lisaseadmed
PLIIDIL ON JÄRGMISED LISASEADMED:
Emailitud küpsetusalused ja ahjunõud
Ahjuriiul
Kallutusvastane seade koos kinnitustega
Ziletikaabits keraamilise plaadi puhastamiseks
Juhendiraamat
JÄRGMISED SEADMED/MATERJALID VÕIB OSTA LISAKS:
Plaadikaitse koos kinnitustega
Ohutusvarustus
5
Ohutusvarustus
Kummalgi pool pliiti peavad olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad
(VAATA PILTI)
. Teisalt võib pliidi
paigaldada seina või kõrge köögikapi kõrvale, tööpind
teisel pool.
Laste ohutus on tagatud paremini, kui kasutatakse
järgmist lisavarustust :
Kallutusvastane seade
Pliit tuleks varustada kallutusvastase vahendiga,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu. Kallutusvastane vahend tagab
kaitse vaid siis, kui pliit on lükatud tema
normaalasendisse.
Enne kallutusvastase kaitse paigaldamist kontrollige, et
pliit on looditud ja seatud õigele plaadi kõrgusele (vaata
“Paigaldamine” lk. 20).
1
Tõmmake seinale joon – pärast pliidi loodimist
– mööda keeduplaadi ülaserva (vaata joonist).
2
Toodud mõõte tuleb arvestada kallutusvastase
kaitse rakendamisel paremale või vasakule
poole (vaata joonist). Mõõtke ja märkige koht,
kuhu kallutusvastane kaitse tuleb kinnitada,
seejärel kruvige see tugeva materjali või sobiva
tugevduse külge.
MÄRKUS
! Kui köögimoodulite vahe on laiem kui pliit,
peate muutma joonisel toodud mõõte, kui soovite
pliidi paigaldada keskele.
3
Kui te muudate mõõte, ärge unustage pliiti
täpselt kohale lükata, et kallutusvastane kaitse
asetuks täpselt avasse pliidi tagaosas.
Keeduplaadi kaitse (juurdeostetav lisa)
Keeduplaadi kaitse tuleks külge monteerida, et
lastel oleks raskem ulatuda kastruliteni pliidil.
1
Vajutage sulgurid esikülje avadesse.
2
Asetage kaitse pliidile sulguritega üle plaadi
esiserva.
3
Kallutage kaitset allapoole ja
4
seejärel uuesti ülespoole, et kaitse kahes ääres
asuvad servad haakuksid pliidiplaadi serva alla.
5
Kinnitage see kohale tagumiste sulguritega.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Ohutusvarustus
6
Ukselukk
Ukselukk raskendab lastel ahjuukse/hoiulaeka avamist.
Lukud on pliidi uuena muretsemisel juba töösse
rakendatud, kuid vajadusel saab seda välja lülitada.
A
Ukse avamiseks vajutage lukk alla.
B
Kui tahate lukku välja lülitada, kontrollige
esmalt, et ahi ei oleks kuum. Vajutage lukku
ukse ülaservas allapoole ja seejärel mõned
millimeetrid paremale.
C
Kui tahate lukku uuestitöösse rakendada,
suruge lukku ukse ülaservas mõned
millimeetrid vasakule.
A
C
B
Enne esimest kasutamist
7
Enne esimest kasutamist
Pliidi puhastamine
Puhastage pliiti puhta lapi, sooja vee ja veidikese
nõudepesuvahendiga vahetult pärast kasutamist.
ÄRGE KUNAGI KASUTAGE ABRASIIVSEID PUHASTUSVAHENDEID
EGA KÜÜRIMISVAHENDEID
, välja arvatud mõnel pliidi osal,
mida tuleb vahel põhjalikumalt puhastada. Ärge
unustage puhastamast ventilaatori katte alust. Seda
võib pesta nõudepesumasinas.
Pidage meeles, et kallutusvastane seade ei tööta,
kui pliit on ette tõmmatud, et selle tagust puhastada.
Peske lisaseadmed
Peske küpsetusplaat, ahjunõud jms. kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga. Loputage ja kuivatage.
Kuumutage ahju tühjalt
Hoidke lapsi järelevalve all!
Pliit läheb väga kuumaks.
Enne ahju esimest kasutamist tuleb seda tühjalt
kuumutada. Järgi instruktsioone:
1
Vali (ülemine/alumine kuumutus) ja
maksimaalne temperatuur. Ahipeab olema
suletud.
2
Õhutage ruumi. Lülitage ahi välja, kui “uue”
lõhna ja vingu teke on lakanud.
3
Pühkige ahi, külghoidikud ja ukse sisekülg
kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Seejärel
pühkige kõik need osad kuivaks.
°
C
max.°C
Kontrollpaneel
8
Kontrollpaneel
1a PLIIT
indikaatorlamp
1b AHI
indikaatorlamp
2 AHI
funktsioonide juhtimine
3 AHI
temperatuuri juhtimine
4 KUUMUTUSALA
lülitid
Indikaatorhõõglambid
Need on neoonlambid, millel on tavaliselt pikk
kasutusaeg. Kui mõni läheb rikki, pöörduge oma
remonditöökoja poole.
4
2
3
°
C
1b
1a
Keraamiline keeduplaat
9
Keraamiline keeduplaat
Keraamilisel keeduplaadil on neli keedupiirkonda (plaati).
Isegi kui lüliti on sisselülitatud asendis, on näha neid
piirkondi aeg-ajalt sisse ja välja lülitumas sõltuvalt
kasutatavast kuumutusmäärangust. See ümberlülitamine
võib ette tulla ka juhul, kui pliit on keeratud
maksimaalsele kuumusele, et hoida ära ülekuumenemist.
Kui pliit on 230-voldilise toitega, ei saa tagumist
vasakut keeduplaati kasutada, kui ahi on samal ajal
kiirstardi re¾iimis. Pliidil on elektrilukustus, et ära
hoida vooluahela ülekoormus.
Kuuma plaadi hoiatusvahendil on neli tuld. Kuuma
plaadi hoiatustuli jääb põlema, isegi kui plaadi lüliti on
väljalülitatud asendis, kuni plaadi temperatuur langeb alla
55°C.
Keeduplaadi klaas on vastupidav kuuma, külma ja kiirete
temperatuuri kõikumiste suhtes, kuid ta on tundlik
löökide suhtes. Keeduplaadile kukkuv pipraveski purustab
plaadi. Ärge iialgi pange raskeid koormusi keeduplaadile
ega kasutage seda hoiupaigana.
Keeduplaadi kasutamine
Ä
RGE
IIALGI
KASUTAGE
KATKISE
KERAAMILISE
PLAADIGA
PLIITI
.
Pritsmete niiskus võib imbuda läbi
elektrijuhtideni. Ühendage pliit vooluvõrgust
lahti ja võtke ühendust remonditöökojaga, et pliit
parandada. Kasutage kraabitsat, et eemaldada
kohe (kuni plaat on veel kuum) üleloksunud
suhkur või siirup (n. moos) ning sulanud plastik
või foolium. Need võivad kahjustada plaati, kui
jäävad plaadi pinnale. Ärge jätke pliiti
praadimisel ning rasva, parafiini, vaha või teiste
kergsüttivate ainete sulatamisel järelevalveta.
Süttimisel tuleb välja lülitada kõik lülitid ja
pliidi kohal olev ventilaator.
LEEK
SUMMUTADA
PANNI
KAANEGA
, iialgi ei tohi kasutada vett.
Kuumutusalade lülitid on varustatud numbritega
0 kuni 12 (12 on kõige kuumem). Neid võib pöörata
nii päri- kui vastupäeva.
KEEDUPLAADI KASUTAMISEKS:
1
Pöörake selle keeduala lülitit, millist.
Te kavatsete kasutada.
2
Pärast kasutamist pöörake lüliti nulli.
Millist kuumust tuleks kasutada? Peagi õpite selgeks,
milliseid määranguid ja kuumutusalasid tuleb
kasutada sõltuvalt Teie kasutatavatest nõudest ja
sellest, mida Te valmistate. Siin on lühike juhend,
kuidas valida õigeid määranguid:
ø 140 mm
ø 180 mm
ø 180 mm
ø 140 mm
Keraamiline keeduplaat
10
Keetmine
Tavaliselt hakatakse keetma, keeduplaat maksimaalsel
kuumusel ja vähendatakse hiljem kuumust.
Veemullide tekitatud heli ja suurus aitavad valida
õiget kuumust :
MAHE KUUMUS:
Vaikne krõbin ja tillukesed mullid nagu
gaseeritud vees. Sobib riisi, kala ja juurvilja, näiteks
ubade ja spargelkapsa keetmiseks.
KESKMINE KUUMUS:
Keeb mahedalt suuremate
mullidega.
Sobib enamiku toiduainete, näiteks liha,
jurviljad ja kartulid, keetmiseks.
KUUM:
Heli kaob ja vesi hakkab kõvasti mulisema.
Sobib vee keemaajamiseks pasta ja riisi keetmiseks.
Seejärel keerake kuumus väiksemaks mahedamaks
keetmiseks.
Praadimine
Oleks parem, kui ei praetaks otse külmikust võetud
toitu. Ainult umbes 2/3 panni põhjast võiks olla
kaetud toiduga.
Pange margariin või või pannile ja keerake
kuumus sobivaks. Parima tulemuse saamiseks on
tähtis, et praadimist alustades oleks rasv õiget värvi
(õigel temperatuuril). Hoidke heledat labidakest panni
põhjal, et näha rasva õiget värvi.
HELEPRUUN RASV:
Sobib munade, sibula, tooreste kartulite,
karbonaadi ja liha ning terve kala praadimiseks.
PRUUNISTUNUD RASV:
Sobib enamiku toitude
praadimiseks, näiteks pannkoogid, hakkliha, vorstid,
õhukesed kalafileed ja liha hautamiseks.
HÄSTI PRUUN RASV:
Sobib õhukeste lihalõikude
praadimiseks. Olge ettevaatlikud, sest rasv võib
kergesti süttida.
Keraamiline keeduplaat
11
Sobiva keedunõu valik
Keraamilise plaadi puhul tuleb pottide tüübile ja
kvalitedile pöörata suuremat tähelepanu, kui
ümmarguste keeduplaatide puhul. Siin on mõned
punktid meeldejätmiseks:
Kontrollige potipõhju. Kumerad põhjad (kumerus
väljapoole) kipuvad pliidil pöörlema ja ei juhi küllalt
hästi soojust.
Alumiinium on väga hea soojusjuht, kuid jätab
pliidile hõbedased plekid. Neid plekke saab
eemaldada pliidiga kaasas oleva puhastiga.
Klaasanumad ja jämeda mustriga emailpõhjad
võivad – kui potti pliidi pinnal edasi-tagasi
lükata – põhjustada plaadile suuremaid
vigastusi, kui muud materjalid.
Et säästa Teie aega ja seega ka energiat,peaks poti põhja
kontaktpind olema:
vähemalt sama suur kui keeduala. Kui põhi on
väiksem kui keeduala, võib iga pritse plaati
põletada.
sile ha väikese mustriga
tasane. Liialt kumera põhjaga poti
kuumutamine võtab palju rohkem aega.
Kui Te ostate uue poti, on soovitav valida see
roostevabast terasest sandwich-põhjaga (st. erinevatest
metallidest kihtidega).
Säästke energiat!
Potile kaane asetamine vähendab kasutatavat
energiat kaks korda (võrreldes ilma kaaneta
keetmisega).
Sileda põhjaga pottide kasutamine sästab 25%
energiat (võrreldes ebatasase põhjaga potiga).
Keeduplaat peab olema puhas ja kuiv. Mustus
ja niiskus vähendavad soojusvahetust poti ja
keeduplaadi vahel.
Lülitage keeduplaat välja ning kasutage
keetmise lõpetamiseksäksoojust.
Säästke energiat aututamise ja rõhu all
keetmisega.
aluminium
Keraamiline keeduplaat
12
Keraamilise plaadi puhastamine
Kasutage kaasasolevat kraabitsat, et eemaldada
kohe (kuni plaat on veel kuum) üleloksunud
suhkur või siirup (n. moos) ning sulanud plastik
või foolium, mis kõik võivad kahjustada plaati,
kui jäävad plaadi pinnale.
KUI PLAAT ON VÄGA MÄÄRDUNUD:
1
Eemaldage mustus, kasutades kaabitsat (vaata
allpool).
2
Kasutage plaadile puhastusvahendit, kui plaadi
kuumuse indikaatorlambid on kustunud. Raputage
pudelit ja kandke veidi puhastusvahendit otse
pliidiplaadile. Hõõruge kuivaks, kasutades niisket
riiet või paberkäterätti.
3
Eemaldage niiske lapiga puhastusvahendi jäägid,
mis võivad muidu järgmisel pliidi kasutamisel sisse
põleda. Pühkige plaat kuivaks.
®iletikraabits:
Hoidke ¾iletikraabitsat laste käteulatusest eemal.
Kasutage ¾iletikraabitsat ettevaatlikult, kuna
¾iletitera on ülimalt terav.
Kasutage kraabitsat pritsmete eemaldamiseks
keraamiliselt plaadilt.
®ILETIKRAABITSA KASUTAMINE:
1 Tõmmake kaitsev kate tagasi, kuni tera nähtavale
ilmuv (vaadake joonist).
2 Veenduge, et ¾iletitera on puhas ning pole
kulunud. Vastasel juhul võite kahjustada plaati.
Uusi terasid on võimalik osta.
3 Hoidke kraabitsat umbes 45° nurga all ja
kraapige pritsmed ära. ®iletti võib vajutada
tugevasti, ilma plaati kahjustamata.
4 Puhastage tera hoolikalt seda pabersalvrätiga
pühkides.
5 Kui olete lõpetanud, lükake kaitsev kate nii
kaugele ette, kui see läheb. Hoidke kraabitsat
laste eest.
®ILETITERA VAHETAMINE:
1 Avage kraabits kruvi täiesti lahti keerates
(kruvikeerajat pole vaja) ning seejärel asetage uus
¾iletitera esimesele äärele.
2 Pange kraabits uuesti kokku ja kruvige kruvi
kohale tagasi.
3 Lükake kaitsev kate ¾iletitera katmiseks nii
kaugele ette, kui see läheb.
Ahi
13
Ahi
Ahjul on kolm eemaldatavat külghoidikut kolme siiniga
kummalgi küljel.
Ahju funktsioonid
Iga funktsiooni puhul süttib indikaatorlamp, kui ahi
kuumeneb ning kustub, kui määratud temperatuur
on saavutatud (süttib ja kustub kui termostaat sisse või
välja lülitub). Ahju funktsiooni valimiseks pöörake
funktsioonide lülitit päripäeva soovitud funktsiooni
sümbolini (vaata allpool).
AHJU FUNKTSIOONID ON:
Ahju valgus
Ahju valgus süttib automaatselt iga määrangu puhul.
Valguse saab süüdata ka ilma, et teised funktsioonid
oleksid rakendatud.
Ülemine/alumine kuumutus
Nii ülemise kui alumise elemendi kasutamine.
Ventilaatoriga ahi
Välimise ülemise kütteelemendi ja ventilaatori pluss
ventilaatori ümber oleva elemendi kasutamine.
Pruunistamine ventilaatori abiga
Sisemise ülemise kütteeelemendi ja ventilaatori pluss
ventilaatori ümber oleva elemendi kasutamine.
Grill
Grillelemendi kasutamine.
Pruunistamine (kiirstart)
Kasutades grill- ja alumist elementi kulub umbes
seitse minutit ahju kuumutamiseks 200°C-ni. Võib
kasutada ka gratäänide puhul.
Madalal temperatuuril küpsetamine
Madala temperatuuri määrang, max 125°C.
500 W võimsusega ahju on lülitatud ülemine ja
alumine element.
Ahi
14
VENTILAATORIGA AHJU TÖÖPÕHIMÕTE
Ülemine ja alumine element ning ringelement ümber
ventilaatori kuumutavad õhku, mis seejärel jaotub
laiali läbi düüside ahju tagaseinas. Kuum õhk ringleb
ahjus kuni imetakse tagasi läbi ventilaatori.
Kuumus kantakse edasi kiiresti ja efektiivselt ning
tihti tähendab see, et võib kasutada madalamat
temperatuuri kui alt/pealt kuumutamisel.
Temperatuuri võib alandada 15-20%, kui retsept näeb
ette temperatuuri vahemikus 160°C kuni 225°C.
Mida kõrgem temperatuur, seda enam võib seda
vähendada. Temperatuuride puhul üle 225°C on
parem kasutada üla/alakuumutust.
Praktiline kasutamine
Ärge kunagi pange alumiiniumfooliumi,
küpsetusnõusid ega küpsetusplaate vahetult ahju
põhjale. Põhjast tuleva kuumuse blokeerimine
võib ülekuumenemise tagajärjel rikkuda emaili.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal:
LÄHEDALOLEVATE LASTE JÄRELE TULEB VALVATA.
Küpsetusplaat võib veidi painduda temperatuuri
kõikumiste tõttu või kui toit, (pizza jms.) on plaadile
jaotatud ebaühtlaselt. Plaat taastab oma kuju, kui
jahtub.
Kuidas saab teada, milliseid ahju funktsioone
kasutada erinevates situatsioonides? Vaadake edasi
praktilisi nõuandeid, kuidas efektiivselt kasutada ahju
funktsioone erinevate küpsetusvariantide puhul:
Küpsetamine
Kui küpsetusaega on jäänud umbes viis minutit,
kontrollige grillvardaga, kas biskviitkook on valmis.
Siis saate küpsetusaega lühendada või pikendada.
Samuti kui retsept, mõjutavad tulemust ka
küpsetusnõude materjal, värv, kuju ja suurus.
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS
annab ühtlase värvi.
Ventilaatoriga küpsetamine
VENTILAATORIGA AHI
vähendab küpsetamisele kuluvat
aega, kuna kaks küpsetusplaati võib ahjus olla
üheaegselt. Siiski ei pruunistu leib või kuklid
ühtlaselt, kui tainas pole kerkinud ühtlaselt.
Kas jäite saadud tulemustega rahule? “Praktilistes
näpunäidetes & soovitustes” lk. p. 23, anname me
mõned näpunäited Teie küpsetusprobleemide
lahendamiseks.
Ahi
15
Küpsetamine
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS
on tavaliselt parim variant,
kui kasutatakse ahjuriiulit.
Ventilaatoriga küpsetamine
Kasutage
VENTILAATORIGA AHJU,
kui küpsetate mitmel
riiulil korraga, näit. pikkpoissi, lihapalle ja kogu
mitmekäigulist lõunat (eelroog, põhiroog ja
magustoit).
Ärge unustage valimast toite, mis vajavad sama
temperatuuri. Toidud, mis vajavad erinevaid
valmistusaegu, pannakse ahju vastavalt sellele, millal
tahetakse, et nad oleksid valmis.
Liha küpsetamine
Kasutades
ÜLEMIST/ALUMIST KUUMUTAMIST JA
VENTILAATORIGA AHJU
liha küpsetamiseks on nii lihtne
kui praktiline. Kondiga lihatükid, näiteks selja-,
neeru- või abatükk sälitavad oma mahlad kõige
paremini, kui neid küpsetatakse 125°C juures. Kuigi
küpsetusaeg on veidi pikem, kui kõrgemal
temperaturil. Kasutage lihanõu, milles on piisavalt
ruumi, et liha ei kõrbeks kuivaks. Kasutage suurt
praepanni või kuumakindlat anumat, kui praete
kondiga singitükki, sest selles on tavaliselt palju
lihamahla. Olge ettevaatlik seda ahjust välja võttes.
Kui kasutate küpsetuskotti, lõigake auk koti ühte
nurka, enne kui panete ta ahju. Siis on vähem
tõenäoline, et Te kõrvetate end kotti avades kuuma
auruga.
Lihatermomeetri kasutamine
Parima tulemuse saavutamiseks peab
lihatermomeetri ots sattuma keset liha paksemat
kohta, sinna kuhu soojus kõige hiljem jõuab.
Ahjusoojus mõjutab termomeetrit, sellepärast peaks
võimaluse korral kogu termomeetri toru olema lihasse
torgatud. Mõtle sellele, et termomeeter, mis on vastu
rasvakihti või konti, võib näidata valet näitu.
Pane praad eelnevalt kuumutatud ahju alumisse
ossa. Kui on saavutatud soovitud temperatuur, võta
praad ahjust välja, kata see fooliumiga ning lase u. 15
min. tõmmata. Peale seda on liha kergem lahti lõigata
ning lihast immitseb vähem mahla välja.
Ahi
16
Grillimine
Grillimise kestusele ja tulemusele avaldavad mõju
lihatükkide suurus, kuju, hulk, eralduva rasva hulk ja
ka liha enda temperatuur. Kala, linnuliha, vasika - ja
sealiha ei pruunistu nii kui tumedamad lihad, näiteks
looma - või ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained
tugevdavad rvi, kuid samal ajal suureneb kõrbemise
oht.
Parima tulemuse saamiseks hoiduge grillimast otse
külmikust võetud toitu. Kuivatage liha pind, pange ta
ahjurestile ja maitsestage. Asetage ahjupott, parem,
kui ääristatult fooliumiga, resti alla, et püüda kinni
rasv jm., mis välja jookseb. Klopitud liha, lihalõigud ja
kala tuleks grillida ahju ülemises osas, pakse ribitükke
aga parem võimalikult allpool.
Määrake funktsioon ja vajalik temperatuur
(maksimaalselt 250°C). Kuumutage grilli eelnevalt
3 kuni 5 minutit. Jälgige toitu ja pöörake seda
vähemalt üks kord. Liiga pikk grillimine muudab
toidu kuivaks, maitsetuks, võimalik, et kõrbenuks.
Grillimise ajal peab ahjuuks olema suletud.
Pruunistamine ventilaatori abiga
Grilli element pruunistab toitu ja ventilaator paneb
õhu ringlema. On ideaalne pikka valmistamist
nõudvatele roogadele nagu sink, et anda ümberringi
ühtlane värvus.
Pruunistamine (kiirstart)
Suurepärane gratäänide valmistamiseks, sändvit¹ide
röstimiseks jne. Seda funktsiooni võib kasutada ka
ahju kiireks kuumutamiseks määratud
temperatuurini. Kui ahi on saavutanud selle
temperatuuri, võite valida vajaliku funktsiooni.
Umbes 8 minutiga jõuab ahi 200°C-ni. Ärge kasutage
seda meetodit küpsiste küpsetamisel.
Sulatamine
Kasutage seda määrangut . When thawing
külmutatud liha, kala, glasuuriga kaetud, jahutatud
või täidetud küpsetiste sulatamise korral peab
temperatuuri lüliti olema väljalülitatud asendis.
Ahjuriiulid/küpsetusalused saab panna
erinevatesse külghoidjatesse, kui on vaja sulatada
suurt hulka toitu. Vajalikke aegu ei saa siin anda.
Proovige ise kasutades grillvarrast.
Ahi
17
Madalal temperatuuril küpsetamine, max 125°C.
Seadke funktsiooninupp asendisse
ja
termostaadinupp soovitud temperatuurile kuni max
125°C. Madalal temperatuuril küpsetamine sobib
toidule, mida valmistatakse madalal temperatuuril pika
aja, umbes 4-5 tunni jooksul. Küpsetamist planeerides
pidage meeles, et toidu valmimine võtab aega.
Kondiga lihatükid, sea, uluki ja lambaliha saab
edukalt valmistada öisel ajal. Pikema küpsetusaja ja
madalama temperatuuri (100-125°C) kasutamisel
muutub liha tumedamaks. Samuti kaotab liha oma
kaalust vähem kui kõrgel temperatuuril küpsetamisel.
Soovi korral võib kasutada küpsetustermomeetrit.
Märkus! Liha ei tuleks küpsetada temperatuuril
alla 100°C.
Ahi
18
Puhastamine ja hooldus
Ahi
Ahju pinnad on vitreous emailiga. Välisosa ja ukse
esiosa saab kergesti eemaldada puhastamiseks (vaata
allpool “Ahjuuks”).
KUI AHI ON VÄGA MÄÄRDUNUD:
1
Kasutage labidakest või muud sarnast tööriista,
et eemaldada kõvastunud pritsmeid.
2
Kasutage käsna seebi kandmiseks ahju
sisepindadele.
3
Sulgege uks. Pange ahi (ülemisele/alumisele
kuumutusele) ja 100°C umbes 10 minutiks.
4
Kui ahi on kuivanud,peske pindu puhta veega.
Hõõruge tugevamaid plekke õrnalt seebiga
immutatud terasvillpadjaga. Pühkige pinnad
kuivaks.
Ahjuuks
Ahjuuks kosneb kahest osast koos soojust peegeldava
klaasiga pinna temperatuuri alandamiseks.
Välimine osa, ukse esiosa, on eemaldatav
puhastamiseks.
Hoolitsege selle eest, et Te ei vigastaks klaase.
Väikesed mõrad servades võivad põhjustada
kogu klaasi mõranemise pärast mõnda
kuumutamist.
KAHE KLAASI VAHELT PUHASTAMISEKS:
1
Kontrollige, et ahi ei oleks kuum ja et ukselukk
on rakendatud, enne kui eemaldate välisosa,
ukse esiosa.
2
Avage uks ja pange rullikeeratud pajalapid
hingede vahele
(
VAADAKE
JOONIST
)
. Need hoiavad ust
kinni langemast. Tõstke uks uuesti üles.
3
Haarake ukse epidemest ja vajutage sisse ukse
ülaääres olevad kaks vedrut, seejärel tõstke uks
eest.
4
Pärast puhastamist (kasutades
aknapuhastusvahendit), pange ukse esiosa
tagasi kronsteinidele
(
VAATA
PILTI
)
. Kui klaas on
väga määrdunud, kasutage pliidiga kaasas
olevat kraabitsat. Kontrollige, et uks on
korralikult kinnitatud mõlemalt poolt.
5
Vajutage kaht vedrut ukse ülaservas ja vajutage
ukse esiosa tagasi kohale.
6
Eemaldage pajalapid.
2
4
3
Ahi
19
Ahjuvalgusti vahetamine
1
Pöörake kõik lülitid nulli ja kontrollige, et ahi ei
oleks kuum.
2
Keerake lahti klaaskate (vaata pilti).
3
Keerake vana pirn välja.
4
Keerake kohale uus pirn, mis on märgistatud
230–240 V, 15 W ja 300°C, E14 kruvisokliga.
5
Kinnitage uuesti klaaskate.
Ventilaator
Ventilaatorilabad võib puhastamiseks eemaldada, kuid
tehke seda holikalt, sest neil on teravad servad.
1
Kontrollige, et ahi on välja lülitatud ja külm.
2
Keerake lahti neli kruvi (
A
) jatke maha ahju
tagasein.
3
Hoidke ettevaatlikult ventilaatori tiivikustja
keerake lahti mutter (
B
), pöörates seda päripäeva
tellitava mutrivõtmega.
4
Puhastage ventilaatori labad kuumas seebivees.
5
Asetage kõik osad kohale. Kontrollige, et kõik
kruvid on kindlalt kohal.
Ahju lisad
Vabastage kumbki ahjuplaadi külghoidik alumistes
nurkades (
1
), nihutage neid küljele ja üles ning
eemaldage ahjust (
2
). Peske hoidikuid käsitsi või
masinas. Kui nad on väga määrdunud, leotage enne
terasnuustikuga pesemist.
Küpsetusalused ja ahjunõud tuleb paberkäterätiga
kuivatada või pesta käsitsi, kui vaja. Kõrbenud toit
tuleb eemaldada vastava labidaga.
Hoiulaegas
1
Tühjendage laegas ja tõmmake see nii palju välja
kui võimalik.
2
Hoidke käepidemest ja tõstke õrnalt üles. See
vabastab laeka tagumistest kinnitustest.
3
Tõmmake laegas täiesti välja.
Pärast puhastamist asetage laeka rattad tagasi soontesse
(VAATA PILTI)
. Tõstke laegast kergelt nagu esialgu sisse
lükates, et hoida rattaid haakumast esimestesse
lukustitesse.
B
A
2
1
Paigaldamine
20
Paigaldamine
Pliidi peaks paigaldama kvalifitseeritud elektrik.
Pliit on raske. Mõned tavaliselt varjatud nurgad
võivad olla teravad. KASUTAGE KINDAID kui
liigutate pliiti.
Enne pliidi paigaldamist tuleks kontrollida, et plidi
mõõtmed sobiksid ülejäänud köögimööbliga. Mõõtke
tööplaadi kõrgus põrandast tööplaadi pealispinnani ja
alusplaadi laius seinast plaadi esiservani
(VAATA PILTI)
.
Pliidi võib paigaldada ka ühe seina või kõrge kapi äärde.
Tarnimisel on alusplaat reguleeritud selliselt, et
tööplaadi kõrgus oleks 90 cm ja plaadi sügavus 55 cm.
Vajaduse korral, saab muuta alusplaadi kõrgust, et
reguleerida pliidi kõrgust vahemikku 85 kuni 88 cm
(vaata allpool). Kontrollige, et pliidi juhe ei jääks pliidi
liigutamisel kuhugi kinni.
Alusplaadi kõrguse reguleerimiseks
1
Laske pliit ettevaatlikult pikali esiküljele
(VAATA
PILTI)
. Kasutage mingit pakkematerjali, et pliit ei
rikuks põrandapinda.
2
Ettevaatust: pliidi alläärel on teravad servad.
Vabasta kruvi A (1 kruvi) alusplaadi tagaääre
keskel ja külgkruvid B (4 kruvi,
VAATA PILTI)
.
3
Lükake plaat soovitud reguleeringusse 90, 88
või 85 cm
(VAATA PILTI)
.
4
Keerake kruvid A ja B uuesti kinni.
Pliidi loodimine
Pliit peab olema loodis, et näiteks õli oleks praepannil
võrdselt. Et pliidi loodsust kontrollida, asetage
pliidiplaadile vesilood või veega pann.
Vajadusel saate keerata madalamaks (-6 mm) või
tõsta (+12 mm) pliidi rattaid ja esijalgu. Tagumiste
rataste sättimiseks kasutage kruvikeerajat ja esijalgade
jaoks tange.
Elektriühendus
Pliidi remonti ja elektritöid peaks tegema
KVALIFITSEERITUD ELEKTRIK. väljaõppimata isikud
võivad pliiti või iseennast vigastada/või
kahjustada muud sisseseadet.
Pliidi ühendamistingimused vooluvõrku on toodud
plaadil pliidi tagaküljel. imsus ja pinge on näidatud
vastaval plaadil (vaata pliidi parempoolsel küljel).
90
88
85
55
B
B
A
B
B
85
88
90
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG 1010V-W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend