Electrolux EKE 6100 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Elektripliit
KASUTAMISJUHEND
EKE 6100
821 05 62-01
EST
2
Sisukord
Ohutus ............................................................3
Pliit ..................................................................4
Lahtipakkimine ......................................4
Lisaseadmed .........................................4
J
Ohutusvarustus ..............................................5
Kallutusvastane seade ............................5
Keeduplaadi kaitse .................................5
Ukselukk ..............................................6
Enne esimest kasutamist ..................................7
Pliidi puhastamine ..................................7
Peske lisaseadmed ................................7
Kuumutage keeduplaate .........................7
Kuumutage ahju tühjalt ..........................7
Kontrollpaneel ..................................................8
Indikaatorhõõglambid .............................8
Jahutusventilaator ............................................9
Keeduplaat .....................................................10
Keeduplaadi kasutamine .......................10
Keeduplaatide puhastamine ..................13
Ohutusfunktsioonid ..............................14
Ahi ................................................................15
Ahju funktsioonid ................................15
Praktiline kasutamine ...........................16
Puhastamine ja hooldus ........................18
Paigaldamine ..................................................20
Sokli kõrguse ja sügavuse täpsustamine 20
Tasakaalustamine ................................21
Ühendamine vooluvõrku .......................21
Hooldus .........................................................22
Tehnilised andmed .........................................23
Praktilised nõuanded ja soovitused ..................24
Probleemid ja lahendused ................................25
Pliidi eluea lõpul ..............................................25
Ohutus
3
Ohutus
Pliitide tehnoloogia areneb pidevalt. Uue pliidi kasutamine võib olla Teie vana pliidi omast erinev. Palun,
lugege läbi kogu instruktsioon, enne kui uut pliiti kasutama asute. See pliit on mõeldud tavaliseks koduseks
kasutuseks. Hoidke instruktsioon alles, et vajadusel anda see uuele omanikule (kui Te pliidi edasi müüte või
kingite). Ärge häbenege esitada meile küsimusi ja märkusi pliidi ja selle kasutamise kohta.
TEKSTID, MIS ON TÄHISTATUD ohukolmnurgaga, on ohutusest. Palun lugege neid tekste hoolikalt, et Te ei
kahjustaks iseennast, teisi või pliiti.
Lapsed ja pliit
Lapsed on loomu poolest uudishimulikud ja
huvitatud enamikust asjadest, kaasa arvatud pliit.
Ohutuse mõttes tahame rõhutada neile, kellel on
kodus lapsed, järgmist:
Mõlemal pool pliiti peaksid olema vähemalt 40
cm laiused tööpinnad. Teiseks võimaluseks on
paigaldada pliit ühe küljega vastu seina või kõrget
köögikappi, jättes teisele poole tööpinna. Pliit tuleks
varustada
KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA
, et ära hoida
pliidi ettekaldumist ebaühtlase koormatuse tõttu.
KEEDUPLAADI KAITSE
(sisseehitatud või juurdeostetav)
peab olema rakendatud ja
UKSELUKK/UKSELUKUD
peavad
olema töösse rakendatud.
Kasutage
PLIIDI FUNKTSIOONILUKKU.
Aktiveerige
lukustusklahv ja lukustage pliit, kui seda ei kasutata.
Lapsi tuleks lubada kööki appi, kuid seejuures
õpetada, et pannid, keeduplaadid ja ahjud
kuumenevad ja säilitavad oma kuumuse mõnda aega
pärast kasutamise lõppu.
NENDE PUUTUMINE VÕIB
PÕHJUSTADA PÕLETUST
.
Paigaldus
Ahju tohib paigaldada kvalifitseeritud elektrik.
Väljaõppimata isiku poolt tehtud töö võib rikkuda
ahju, tuua kaasa inimeste vigastusi või põhjustada
materiaalset kahju.
Pliit on raske. Teatud servad ja nurgad, mis
tavaliselt välja ei paista, võivad olla teravad. Pliidi
liigutamisel kasutage kindaid.
Pliit tuleks
VARUSTADA KALLUTUSVASTASE VAHENDIGA,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu.
Pliidi kasutamisel
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini, vaha
või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb välja lülitada kõik
lülitid ja pliidi kohal olev ventilaator.
LEEK SUMMUTADA
PANNI KAANEGA
, iialgi ei tohi kasutada vett.
Pliidirõngastel kasutada ainult panne, mis on selleks
mõeldud. Ahjus kasutada ainult kuumakindlaid
nõusid.
Kontrollige, et pliit oleks välja lülitatud, kui teda ei
kasutata. Kõik lülitid peavad olema välja lülitatud.
Hoiatus! Ahjus ei tohi kasutada alkohole ja
muid vedelikke, mis võivad moodustada
plahvatusohtlikke gaase, ning teisi aineid, mis
võivad põhjustada tulekahju või plahvatuse.
Selliste vedelike ja ainete kasutamisel keeduplaadil
tuleb olla eriti ettevaatlik. Näiteks, valmistades toitu
flambeerimisbrändi või muu alkoholiga, on alati oht,
et rasvaosakesed keeduplaadi ventilaatoris võivad
süttida, põhjustades tõsiseid tagajärgi. Samuti võivad
leegid ja põleva rasva pritsmed tekitada vigastusi
inimestele.
Puhastamine
Hoidke keraamiline plaat ja ahi puhtad. Rasv ja
pritsmed annavad kuumutamisel suitsu ja lõhnu ning
halvimal juhul võivad põhjustada süttimise.
Korrashoid ja hooldus
Enne kontroll-lampide vahetamist lülitada kõik
lülitid välja .
Hooldust ja parandust peaks läbi viima tootja poolt
tunnustatud teenindusfirma. Kasutada vaid selliste
firmade tarnitud varuosi.
Pliidi kasutusea lõpp
Aidake vältida õnnetusi, kui pliit on jõudnud oma
kasutusea lõpule. Kontrollige kõigepealt, et elektrijuhe
on täielikult elektrivõrgust lahti ühendatud
(seinakontaktist välja tõmmatud või elektrikilbis lahti
ühendatud), seejärel lõigake juhe läbi kohas, kus see
siseneb pliiti. Kontrollige, et ukse turvalukud ei oleks
rakendatud.
Pliit
4
Pliit
1
Eemaldatav ahi
2
Pliidirõngad koos
KEEDUPLAADIGA
3
Kontrollpaneel koos
LÜLITITEGA
4
Ahi
5
Säilituslaegas
6
Alusplaat
Pliidi taguse puhastamise
hõlbustamiseks on pliidi tagaosas
rattad. Pliidi ettepoole liigutamiseks
avage ahju uks, tõstke pliiti hoides
ka ülemisest servast ning tõmmake
pliit seinast eemale.
4
5
6
1
3
2
Lahtipakkimine
Kontrollida, et pliit on vigastamata ja heas korras. Igast
transpordil tekkinud vigastusest tuleb müüjat kohe
informeerida.
Pakkematerjal on ümbertöödeldav. Pöörduge
vastava asutuse poole, et teada saada, kus seda vastu
võetakse.
Lisaseadmed
PLIIDIL ON JÄRGMISED LISASEADMED:
Emailitud küpsetusalused ja ahjunõud
Ahjuriiul
Kallutusvastane seade koos kinnitustega
Plaadikaitse koos kinnitustega
Juhendiraamat
Ohutusvarustus
5
Ohutusvarustus
Kummalgi pool pliiti peavad olema vähemalt 40 cm
laiused tööpinnad
(VAATA PILTI)
. Teisalt võib pliidi
paigaldada seina või kõrge köögikapi kõrvale, tööpind
teisel pool.
Laste ohutus on tagatud paremini, kui kasutatakse
järgmist lisavarustust :
Kallutusvastane seade
Pliit tuleks varustada kallutusvastase vahendiga,
et ära hoida pliidi ettekaldumine ebaühtlase
koormatuse tõttu. Kallutusvastane vahend tagab
kaitse vaid siis, kui pliit on lükatud tema
normaalasendisse.
Enne kallutusvastase kaitse paigaldamist kontrollige, et
pliit on looditud ja seatud õigele plaadi kõrgusele (vaata
“Paigaldamine” lk. 20).
1
Tõmmake seinale joon – pärast pliidi loodimist
– mööda keeduplaadi ülaserva (vaata joonist).
2
Toodud mõõte tuleb arvestada kallutusvastase
kaitse rakendamisel paremale või vasakule
poole (vaata joonist). Mõõtke ja märkige koht,
kuhu kallutusvastane kaitse tuleb kinnitada,
seejärel kruvige see tugeva materjali või sobiva
tugevduse külge.
MÄRKUS
! Kui köögimoodulite vahe on laiem kui pliit,
peate muutma joonisel toodud mõõte, kui soovite
pliidi paigaldada keskele.
3
Kui te muudate mõõte, ärge unustage pliiti
täpselt kohale lükata, et kallutusvastane kaitse
asetuks täpselt avasse pliidi tagaosas.
Keeduplaadi kaitse
Keeduplaadi kaitse tuleks külge monteerida, et
lastel oleks raskem ulatuda kastruliteni pliidil.
1
Vajutage sulgurid esikülje avadesse.
2
Asetage kaitse pliidile sulguritega üle plaadi
esiserva.
3
Kallutage kaitset allapoole ja
4
seejärel uuesti ülespoole, et kaitse kahes ääres
asuvad servad haakuksid pliidiplaadi serva alla.
5
Kinnitage see kohale tagumiste sulguritega.
min. 40 cm
min. 40 cm
55-60 mm
35-65 mm
2
3
1
4
5
Ohutusvarustus
6
Ukselukk
Ukselukk raskendab lastel ahjuukse/hoiulaeka avamist.
Lukud on pliidi uuena muretsemisel juba töösse
rakendatud, kuid vajadusel saab seda välja lülitada.
A
Ukse avamiseks vajutage lukk alla.
B
Kui tahate lukku välja lülitada, kontrollige
esmalt, et ahi ei oleks kuum. Vajutage lukku
ukse ülaservas allapoole ja seejärel mõned
millimeetrid paremale.
C
Kui tahate lukku uuestitöösse rakendada,
suruge lukku ukse ülaservas mõned
millimeetrid vasakule.
A
C
B
Enne esimest kasutamist
7
Enne esimest kasutamist
Pliidi puhastamine
Puhastage pliiti puhta lapi, sooja vee ja veidikese
nõudepesuvahendiga vahetult pärast kasutamist.
ÄRGE KUNAGI KASUTAGE ABRASIIVSEID PUHASTUSVAHENDEID
EGA KÜÜRIMISVAHENDEID
, välja arvatud mõnel pliidi osal,
mida tuleb vahel põhjalikumalt puhastada. Ärge
unustage puhastamast ventilaatori katte alust. Seda
võib pesta nõudepesumasinas.
Pidage meeles, et kallutusvastane seade ei tööta,
kui pliit on ette tõmmatud, et selle tagust puhastada.
Peske lisaseadmed
Peske küpsetusplaat, ahjunõud jms. kuuma vee ja
nõudepesuvahendiga. Loputage ja kuivatage.
Kuumutage keeduplaate
Tarnimisel on keeduplaat töödeldud korrosioonivastase
vahendiga, mis annab parema kaitse, kui keeduplaati
kuumutatakse esmalt ilma kastruliteta.
Kuumutage kaht keeduplaati korraga, keerates
nende lülitid maksimumile ja jättes nad tööle kõige
rohkem viieks minutiks. Töötage diagonaalselt:
kuumutage kõigepealt vasakut esimest ja paremat
tagumist plaati, seejärel paremat esimest ja vasakut
tagumist. Keeduplaadid lähevad väga kuumaks, seega
jälgige selle toimingu juures eriti hoolikalt iga pliidi
juures olija ohutust. Lahustiaurude jääkidena võib
tekkida veidi suitsu ja vingu. Ärge veel kuumutage
tühja ahju. Oodake kuni olete keeduplaatidega
lõpetanud.
Kuumutage ahju tühjalt
Hoidke lapsi järelevalve all!
Pliit läheb väga kuumaks.
Enne ahju esimest kasutamist tuleb seda tühjalt
kuumutada. Järgi instruktsioone:
1
Vali (ülemine/alumine kuumutus) ja
maksimaalne temperatuur. Ahipeab olema
suletud.
2
Õhutage ruumi. Lülitage ahi välja, kui “uue”
lõhna ja vingu teke on lakanud.
3
Pühkige ahi, külghoidikud ja ukse sisekülg
kuuma vee ja nõudepesuvahendiga. Seejärel
pühkige kõik need osad kuivaks.
maks. 5 min
max.°C
Kontrollpaneel
8
Kontrollpaneel
1a PLIIT
indikaatorlamp
1b AHI
indikaatorlamp
2 AHI
funktsioonide juhtimine
3 AHI
temperatuuri juhtimine
4 KEEDUPLAADI
juhtpaneel
5
Pliidi funktsioonilukk
Indikaatorhõõglambid
Need on neoonlambid, millel on tavaliselt pikk
kasutusaeg. Kui mõni läheb rikki, pöörduge oma
remonditöökoja poole.
1a
1b
4
5
2
3
Jahutusventilaator
9
Jahutusventilaator
Pliit on varustatud jahutusventilaatoriga. Ventilaator
hoiab paneeli ja lülitite madalat temperatuuri
Jahutusventilaator lülitub pliidi kasutamisel
automaatselt sisse. Ventilaator töötab kogu selle aja,
mil pliit ja/või ahi on sisse lülitatud. Kui kõik lülitid
on pööratud nulli, peatub ventilaator automaatselt.
Jahutussüsteem
Lüliteid ja paneeli (1) jahutab ventilaator. Ukseklaasi
(2) hoiavad jahedana ventilatsioonkanalid ukses ja
ukse sisepinda kattev soojust peegeldav kate. Kuum
õhk väljub paneeli (3) alt (kuid mitte toidulõhnad
ahjust, mis eraldatakse ventilaatorikatte kaudu).
Valida saab järgmiste võimaluste vahel:
Positsioon I Ventilaator hakkab tööle ahju kasutamisel
Positsioon 0 Ventilaator on välja lülitatud
Positsioon II Ventilaator hakkab tööle, kui ringelement või ahi on sisse lülitatud
2
3
1
Keeduplaat
10
Keeduplaat
Pliidil on neli plaati. Kiiresti kuumenevad plaadid on
märgitud punase täpiga ja neil on ülekuumenemist
takistav andur.
Esimene vasak keeduplaat on termostaatilise
kontrolliga ja tähistatud kolme Ts-ga. Sisseehitatud
termostaat kindlustab, et keeduplaat säilitab ühtlase
temperatuuri, kui see on saavutanud valitud suuruse.
See tähendab,
et pann/pott säilitab ühtlase temperatuuri, mis
on tähtis heade tulemuste saavutamiseks.
et Te peate keetmise ajal harva muutma lüliti
asendit.
minimaalset riski, et potid üle keeksid.
minimaalset riski, et toit kõrbeks põhja, nt.
piima sisaldavad toidud.
Keeduplaadi kasutamine
Ärge jätke pliiti praadimisel ning rasva, parafiini,
vaha või teiste kergsüttivate ainete sulatamisel
järelevalveta. Süttimisel tuleb välja lülitada kõik
lülitid ja pliidi kohal olev ventilaator.
Summutage tuli panni kaanega, mingil juhul ei
tohi kasutada vett.
Teie poolt valitav määrang sõltub Teie poolt
kasutatavatest nõudest, sellest, mida Te valmistate ja
toidu hulgast. Kasutage allpool toodud soovitusi
juhisena ja peagi õpite valima õigeid lüliti asendeid.
Termostaatilise kontrolliga keeduplaat
Lülitil on asendid 1 kuni 12 (12 on kõige kuumem).
Keeduplaadi sisselülitamiseks pöörake lülitit
päripäeva, väljalülitamiseks vastupäeva. Aeg, mis
kulub keeduplaadi kuumutamiseks, muutub vastavalt
valitud asendile. Keeduplaadi kuumutamiseks
pannkookide praadimiseks kulub umbes 7 minutit
asendis 9.
Termostaatiline kontroll töötab kõige paremini,
kui kasutada head praepanni/potti. Lüliti pöörata
otsekohe soovitatud asendisse:
Asend 1
Väga mahe kuumus. Sobib toidu soojas
hoidmiseks, või ja ¹okolaadi
sulatamiseks.
ø 180 mm
ø 220 mm
ø 145 mm
ø 145 mm
Keeduplaat
11
Keetmine
Vees tekkivate mullide heli ja suurus võivad
aidata Teil valida õiget määrangut:
Praadimine
Oleks parem, kui ei praetaks otse külmikust võetud
toitu. Ainult umbes 2/3 panni põhjast võiks olla
kaetud toiduga.
Pange margariin või või pannile ja keerake
kuumus sobivaks. Parima tulemuse saamiseks
on tähtis, et praadimist alustades oleks rasv õiget värvi
(õigel temperatuuril). Hoidke heledat labidakest panni
põhjal, et näha rasva õiget värvi.
Määrangud
1-3
Mahe kuumus. Vaikne
krõbin ja tillukesed mullid
nagu gaseeritud vees.
Sobib riisi, kala ja juurvilja, iteks
ubade ja spargelkapsa
keetmiseks.
Määrangud
2-5
Keskmine kuumus. Keeb
mahedalt suuremate
mullidega.
Sobib enamiku toiduainete,
näiteks liha, juurviljad ja kartulid,
keetmiseks.
Määrang
12
Kuum. Heli
kaob ja vesi hakkab
kõvasti mulisema.
Sobib vee keemaajamiseks, pasta
ja riisi keetmiseks. Seejärel
keerake kuumus väiksemaks
mahedamaks keetmiseks.
Määrangud 5–6
Helepruun rasv.
Mahe kuumus.
Sobib munade, sibula, tooreste
kartulite, karbonaadi ja liha ning
terve kala praadimiseks.
Määrangud 6–7
Pruunistunud rasv.
Keskmine kuumus.
Sobib enamiku toitude
praadimiseks, näiteks hakkliha
jne.
Määrangud 6–9
Sobib liha, vorstide ja õhukeste
kalafileede hautamiseks.
Määrangud 8–10
Pannkoogid.
Määrangud 10
11
Väga pruun rasv.
Kuum.
Sobib õhukeste lihalõikude
praadimiseks.
Olge ettevaatlikud, sest rasv võib
kergesti süttida.
Keeduplaat
12
Teised kuumutusalad
Kuumutusalade lüliteid võib pöörata nii päri- kui
vastupäeva. Neil on kuus etteantud asendit, 1-6 (6 on
kõige kuumem). Pöörake lülitit vajaliku määranguni:
0
Ei kuumuta.
1
Krõbin, mahe kuni keskmine kuumus.
2
Krõbin, keskmine kuni kuum kuumus.
Praadimine, mahe kuumus.
3
Praadimine, mahe kuni keskmine kuumus.
4
Praadimine, keskmine kuni kuum kuumus.
5
Praadimine, kuum.
6
Keetmine, väga kuum.
0
Jääkkuumus.
Võite tavaliselt alustada toidu valmistamist
maksimaalsele kuumusele lülitatud kuumutusalaga
ja vähendada seejärel kuumust.
Sobiva anuma valik
Et hoida kokku nii aega kui energiat, peaksid pottide ja
pannide põhjad:
olema vähemalt sama suured kui keeduplaat.
Kui põhi on väiksem kui keeduplaat, võib iga
pritse plaati põletada.
olema siledad. Liialt kumera põhjaga poti
kuumutamine võtab palju rohkem aega.
Kui Te ostate uue poti, on soovitav valida see
roostevabast terasest sandwich-põhjaga (st. erinevatest
metallidest kihtidega).
Säästke energiat!
Potile kaane asetamine vähendab kasutatavat
energiat kaks korda (võrreldes ilma kaaneta
keetmisega).
Sileda põhjaga pottide kasutamine säästab 25%
energiat (võrreldes ebatasase põhjaga potiga).
Keeduplaat peab olema puhas ja kuiv. Mustus
ja niiskus vähendavad soojusvahetust poti ja
keeduplaadi vahel.
Lülitage keeduplaat välja ning kasutage
keetmise lõpetamiseks jääksoojust.
Säästke energiat hautamise ja rõhu all
keetmisega.
Keeduplaat
13
Keeduplaatide puhastamine
Eemaldage pritsmed võimalikult kohe, et ära hoida
nende sissepõlemine. Mustus takistab soojuse
ülekandumist potile.
Puhastamine ja korrosioonivastane kaitse
1
Puhastage keeduplaadid hoolikalt seebiveega
immutatud terasvillaga. Peske maha kõik
seebijäljed ja kuivatage paberkäterätiga.
2
Kui keeduplaadid on külmad ja puhtad, kandke
neile ühtlane kiht korrosioonivastast vahendit.
Seda vahendit leidub Electroluxi edasimüüjate
juures.
3
Vahend vajab keeduplaadi kuumutamist.
Kuumuta iga keeduplaati eraldi viis minutit.
Lahustiaurude jääkidena võib eralduda veidi
suitsu ja vingu.
4
Kasutage lahustit, et eemaldada vahendi jäägid
kätelt või (kui pliit on jahtunud) pliidi emaililt.
maks. 5 min
Keeduplaat
14
Ohutusfunktsioonid
Pliidi funktsioonilukk
Ahju termostaadi lülitisse on sisse ehitatud lukk kahe
ohutusasendiga lukk. Võite valida, kas kasutada
ühevõi kahekordse ohutusega lukku või üldse mitte
kasutada.
TÄHELEPANU
! Pliit jääb lülitatuks vooluvõrku.
LUKK ÜKS
: Vool nii kuumutusaladele kui ahjule on
välja lülitatud, kui termostaadi lüliti on asendis.
LUKK KAKS
: Kui ka lukustusnupp on aktiveeritud, tuleb
pliidi sisselülitamiseks kasutada kaht kätt. See teeb
muuseas raskeks lastel pliidi “kasutamise”.
Lukk üks
LUKUSTAGE PLIIT NAGU NÄIDATUD (vaadake joonist A)
:
Pöörake termostaadi lülitit vastupäeva asendini
VÄLJAS
.
KUI TAHATE PLIITI KASUTADA:
1
Pöörake lülitit päripäeva nulli (st. pöörake lüliti
tagasi kella 12 asendisse).
2
Pliiti saab kasutada nagu tavaliselt. Kontrollige,
et sisse on lülitatud ainult see/need
funktsioon(id), mida Te olete soovinud. (Keegi
võis pöörata lüliteid, kui pliit oli lukustatud.)
Lukk kaks
ENNE “NUMBER KAHE” ESMAKORDSET KASUTAMIST,
PEATE AKTIVEERIMA LUKUSTUSNUPU
(vaadake joonist B)
:
1
Pöörake termostaadi lüliti nulli, st. pöörake lüliti
kella 12 asendisse.
2
Pange lauanuga lülititaha ja eemaldage see
õmmates.
3
Eemaldage punane kate.
4
Asetage lüliti tagasi, seatuna “nulli”.
Järgmisel korral tuleb lihtsalt termostaadi lüliti
pöörata vastupäeva asendisse
VÄLJAS,
et pliit lukustada
(
vaadake joonist A
).
KUI TAHATE PLIITI KASUTADA
(vaadake joonist C)
:
1 Vajutage lukustusnuppu ja hoidke seda all.
2
Pöörake lülitit päripäeva nulli (st. pöörake lüliti
tagasi kella 12 asendisse).
3
Pliiti saab kasutada nagu tavaliselt. Kontrollige, et
sisse on lülitatud ainult see/need funktsioon (id),
mida Te olete soovinud. (Keegi võis pöörata
lüliteid, kui pliit oli lukustatud).
Ahi
15
Ahi
Ahjul on eemaldatavad riiulite külghoidikud seitsme
astmega. Küpsetamise ja keetmise tabelid
instruktsiooniraamatu tagaküljel näitavad, milline
riiulikõrgus on parim iga funktsiooni ja temperatuuri
jaoks. Ahju külgvalgustus on asendatav.
Ahju funktsioonid
Iga funktsiooni puhul süttib indikaatorlamp, kui ahi
kuumeneb ning kustub, kui määratud temperatuur
on saavutatud (süttib ja kustub kui termostaat sisse või
välja lülitub). Ahju funktsiooni valimiseks pöörake
funktsioonide lülitit päripäeva soovitud funktsiooni
sümbolini (vaata allpool).
AHJU FUNKTSIOONID ON:
Ahju valgus
Ahju valgus süttib automaatselt iga määrangu puhul.
Valguse saab süüdata ka ilma, et teised funktsioonid
oleksid rakendatud.
Ülemine/alumine kütteelement
Mõlema, nii välimise alumise kui ka ülemise
kütteelemendi kasutamine.
Ülemine kütteelement
Välimise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Alumine kütteelement.
Alumise kütteelemendi kasutamine.
.
Grill
Sisemise ülemise kütteelemendi kasutamine.
Kiirkäivitus
Sisemise ülemise ja alumise kütteelemendi
kasutamine. Ahju kuumutamiseks 200°C kulub
umbes seitse minutit. Saab kasutada ka paneeritud
toitude valmistamiseks.
Ahi
16
Praktiline kasutamine
Ärge kunagi pange alumiiniumfooliumi,
küpsetusnõusid ega küpsetusplaate vahetult ahju
põhjale. Põhjast tuleva kuumuse blokeerimine
võib ülekuumenemise tagajärjel rikkuda emaili.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal:
LÄHEDALOLEVATE LASTE JÄRELE TULEB VALVATA.
Küpsetusplaat võib veidi painduda temperatuuri
kõikumiste tõttu või kui toit, (pizza jms.) on plaadile
jaotatud ebaühtlaselt. Plaat taastab oma kuju, kui
jahtub.
Kuidas saab teada, milliseid ahju funktsioone
kasutada erinevates situatsioonides? Vaadake edasi
praktilisi nõuandeid, kuidas efektiivselt kasutada ahju
funktsioone erinevate küpsetusvariantide puhul:
Küpsetamine
Kui küpsetusaega on jäänud umbes viis minutit,
kontrollige grillvardaga, kas biskviitkook on valmis.
Siis saate küpsetusaega lühendada või pikendada.
Samuti kui retsept, mõjutavad tulemust ka
küpsetusnõude materjal, värv, kuju ja suurus.
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS
annab ühtlase värvi.
Küpsetamine
ÜLEMINE/ALUMINE KUUMUTUS
on tavaliselt parim variant,
kui kasutatakse ahjuriiulit.
Liha küpsetamine
Ahjus küpsetamine on mugav ja praktiline.
Loomalihast küpsetised, nagu näiteks rostbiif ja
reietükid, saavad mahlasemad 125°C-s ahjus, kuid see
võtab kauem aega, kui kõrgemal kuumusel
küpsetamine. Küpsetamiseks vali üks kuumakindel
vorm, millesse liha täpselt mahub, nii väldid
praevedeliku kinnikuivamist. Jõulusingi küpsetamisel
tekib tihti palju vedelikku, kasuta sellepärast
ahjupanni või suurt küpsetusnõud ning ole selle
ahjust väljavõtmisel ettevaatlik.
Ahi
17
Lihatermomeetri kasutamine
Parima tulemuse saavutamiseks peab
lihatermomeetri ots sattuma keset liha paksemat
kohta, sinna kuhu soojus kõige hiljem jõuab.
Ahjusoojus mõjutab termomeetrit, sellepärast peaks
võimaluse korral kogu termomeetri toru olema lihasse
torgatud. Mõtle sellele, et termomeeter, mis on vastu
rasvakihti või konti, võib näidata valet näitu.
Pane praad eelnevalt kuumutatud ahju alumisse
ossa. Kui on saavutatud soovitud temperatuur, võta
praad ahjust välja, kata see fooliumiga ning lase u. 15
min. tõmmata. Peale seda on liha kergem lahti lõigata
ning lihast immitseb vähem mahla välja.
Grillimine
Grillimise kestusele ja tulemusele avaldavad mõju
lihatükkide suurus, kuju, hulk, eralduva rasva hulk ja
ka liha enda temperatuur. Kala, linnuliha, vasika - ja
sealiha ei pruunistu nii kui tumedamad lihad,iteks
looma - või ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained
tugevdavad värvi, kuid samal ajal suureneb kõrbemise
oht.
Parima tulemuse saamiseks hoiduge grillimast otse
külmikust võetud toitu. Kuivatage liha pind, pange ta
ahjurestile ja maitsestage. Asetage ahjupott, parem,
kui ääristatult fooliumiga, resti alla, et püüda kinni
rasv jm., mis välja jookseb. Klopitud liha, lihalõigud ja
kala tuleks grillida ahju ülemises osas, pakse ribitükke
aga parem võimalikult allpool.
Määrake funktsioon ja vajalik temperatuur
(maksimaalselt 250°C). Kuumutage grilli eelnevalt
3 kuni 5 minutit. Jälgige toitu ja pöörake seda
vähemalt üks kord. Liiga pikk grillimine muudab
toidu kuivaks, maitsetuks, võimalik, et kõrbenuks.
Grillimise ajal peab ahjuuks olema suletud.
Kiirstart (pruunistamine)
Suurepärane gratäänide valmistamiseks, sändvit¹ide
röstimiseks jne. Seda funktsiooni võib kasutada ka
ahju kiireks kuumutamiseks määratud
temperatuurini. Kui ahi on saavutanud selle
temperatuuri, võite valida vajaliku funktsiooni.
Umbes 8 minutiga jõuab ahi 200°C-ni. Ärge kasutage
seda meetodit küpsiste küpsetamisel.
Ahi
18
Puhastamine ja hooldus
Ahi
Ahju pinnad on vitreous emailiga. Välisosa ja ukse
esiosa saab kergesti eemaldada puhastamiseks (vaata
allpool “Ahjuuks”).
KUI AHI ON VÄGA MÄÄRDUNUD:
1
Kasutage labidakest või muud sarnast tööriista,
et eemaldada kõvastunud pritsmeid.
2
Kasutage käsna seebi kandmiseks ahju
sisepindadele.
3
Sulgege uks. Pange ahi (ülemisele/alumisele
kuumutusele) ja 100°C umbes 10 minutiks.
4
Kui ahi on kuivanud,peske pindu puhta veega.
Hõõruge tugevamaid plekke õrnalt seebiga
immutatud terasvillpadjaga. Pühkige pinnad
kuivaks.
Ahjuuks
Hoolitsege selle eest, et Te ei vigastaks klaase.
Väikesed mõrad servades võivad põhjustada
kogu klaasi mõranemise pärast mõnda
kuumutamist.
KAHE KLAASI VAHELT PUHASTAMISEKS:
1
kontrollige, et ahi ei oleks kuum ja et ukselukk
on rakendatud, enne kui eemaldate välisosa,
ukse esiosa.
2
Avage uks ja pange rullikeeratud pajalapid
hingede vahele
(VAATA PILTI)
. Need hoiavad ust
kinni langemast. Tõstke uks uuesti üles.
3
Haarake ukse käepidemest ja vajutage sisse ukse
ülaääres olevad kaks vedrut, seejärel tõstke uks
eest.
4
Pärast puhastamist (kasutades
aknapuhastusvahendit), pange ukse esiosa
tagasi kronsteinidele
(VAATA PILTI)
. Kontrollige, et
uks on korralikult kinnitatud mõlemaöt poolt.
5
Vajutage kaht vedrut ukse ülaservas ja vajutage
ukse esiosa tagasi kohale.
6
Eemaldage pajalapid.
2
4
3
Ahi
19
Ahjuvalgusti vahetamiseks
1
Pöörata kõik lülitid nulli ja kontrollida, et ahi ei
oleks kuum.
2
Keerata lahti ja eemaldada eemaldatavad riiulite
külghoidikud.
3
Vabastada klaaskate surudes näiteks lühikese nüri
noa klaaskatte ja ahjuseina vahele Hoida üks si
klaasi all, et see ei saaks kukkuda ja puruneda.
4
Keerata pirn välja ja asendada uuega. See peab
olema E14 keermega, märkega 230-240 V, 25 W
ja 300°C.
5
Asetada klaaskate ja eemaldatavad riiulite
külghoidikud tagasi.
Ahju lisad
Vabastage kumbki ahjuplaadi külghoidik alumistes
nurkades (
1
), nihutage neid küljele ja üles ning
eemaldage ahjust (
2
). Peske hoidikuid käsitsi või
masinas. Kui nad on väga määrdunud, leotage enne
terasnuustikuga pesemist.
Küpsetusalused ja ahjunõud tuleb paberkäterätiga
kuivatada või pesta käsitsi, kui vaja. Kõrbenud toit
tuleb eemaldada vastava labidaga.
Hoiulaegas
1
Tühjendage laegas ja tõmmake see nii palju välja
kui võimalik.
2
Hoidke käepidemest ja tõstke õrnalt üles. See
vabastab laeka tagumistest kinnitustest.
3
Tõmmake laegas täiesti välja.
Pärast puhastamist asetage laeka rattad tagasi soontesse
(VAATA PILTI)
. Tõstke laegast kergelt nagu esialgu sisse
lükates, et hoida rattaid haakumast esimestesse
lukustitesse.
2
1
Paigaldamine
20
Paigaldamine
Pliidi peaks paigaldama kvalifitseeritud elektrik.
Pliit on raske. Mõned tavaliselt varjatud nurgad
võivad olla teravad. KASUTAGE KINDAID kui
liigutate pliiti.
Enne pliidi kohale asetamist tuleb kontrollida, et pliidi
mõõtmed sobivad ülejäänud köögimööbliga. Mõõtke
tööpinna kõrgus põrandast tööpinna ülapinnani ja sokli
kaugus seinast kuni sokli esiservani (vaadake joonist).
Pliidi võib paigaldada ka seina või kõrge köögikapi
kõrvale, tööpind teisel pool.
Tarnimisel on pliidi sokkel sobitatud tööpinna
kõrgusele 90 cm ja sokli sügavusele 53 cm. Te võite muuta
sokli kõrgust ja sügavust, et sobitada see tööpinna kõrgusele
85, 88 või 90 cm ja sokli sügavusele 55 cm (vaadake
allpool).
Kontrollige, et pliidi juhe ei oleks pliidi liigutamise
ajal kinni jäänud.
Sokli kõrguse ja sügavuse täpsustamine
Pliidi sokli vähim sügavus on 53 cm. Väiksem
sokli sügavus võib põhjustada pliidi
ettekaldumist, kui asetada midagi rasket uksele.
Kui Te soovite muuta mõlemat mõõtu, peate neid
täpsustama üheaegselt. Kuid lugege kindlasti enne
juhend läbi.
1 Asetage pliit ettevaatlikult tagaküljele pikali (vaadake
joonist). Kasutage pakkematerjali, et pliit ei vigastaks
põrandapinda.
2 Keerake lahti neli kruvi (A), vaadake joonist. Kui
Te muudate ainult pliidi kõrgust, tõmmake
sisemine sokkel vajalikule kaugusele välja.
Haarake kronsteinist, mis hoiab rattaid ja jalgu.
MÄRKUS! Olge ettevaatlik, pliidi all on teravad
servad. Minge punkti 5 juurde ja jätkake sealt. Kui
muuta sokli sügavust, tuleb see täielikult välja
tõmmata.
3 Keerake lahti neli kruvi (B), vaadake joonist.
Seejärel eemaldage välimine sokkel.
4 Pange välimise sokli mõõduks 55 cm
(vaadake joonist B). Kinnitage (B) kruvid (ärge
unustage seibe) ja lükake sisemine sokkel veidi
sissepoole.
5 Sobitage (A) kruvid soovitud aukudesse,
mis vastavad 85, 88 või 90 cm tööpinna kõrgusele
(vaadake joonist A).
6 Tõstke pliit uuesti püsti ja ühendage vooluvõrku.
Lükake pliit kohale ja loodige (vaadake allpool)
enne ohutusvarustuse paigaldamist.
90
88
85
55
53
90
88
85
53
55
B
A
B
B
B
B
A
A
A
A
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EKE 6100 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend