12
SOOVITUSI TOITUDE VALMISTAMISEKS
Küpsetamine ülemise ja alumise kuumutuselemendi
abil
Lisaks grillimisele võib resti kasutada ka selleks, et sellele
asetada küpsetusvormid koos küpsetistega või nõusid
erinevate toitude valmistamiseks.
Klaasist küpsetusvorm juhib hästi soojust, kuid küpsetised
jäävad liiga heledad. Läikivalt alumiinium-küpsetusvormilt
peegeldub aga suur osa soojusest tagasi. Juhul, kui klaasist
või alumiiniumist küpsetusvorm asetada ahjuplaadile, siis
ahjuplaadilt kandub soojus üle küpsetusvormile ja tänu
sellele on küpsetised altpoolt tumedamad. Soovitav on
tume tordiküpsetusvorm asetada restile ja kasutada 10-15%
võrra tavalisest madalamat temperatuuri.
Küpsetamine tsirkulatsiooniõhu abil
Küpsetised omandavad tumedama pruunika värvuse
sõltuvalt vormi põhja kuumenemisest ja niiskuse
aurustumisest.
n Ülemise ja alumise kuumutuselemendi kasutamisel
pruunistuvad küpsetised ühtlasemalt. Saiakeste servad
jäävad veidike heledamad.
n Tsirkulatsiooniõhu funktsiooni kasutamisel
pruunistuvad küpsetised veidike teistmoodi, kuna
tsirkulatsiooniõhk mõjutab temperatuuri nende ümber.
Näiteks saiakesed jäävad ümbertringi veidi tumedamad,
kui nende pealmine osa.
Pöörake tähelepanu ka järgmistele asjaoludele:
n Jälgige, et küpsetised kerkiksid hästi. Näiteks
halvastikerkinud saiakesed võivad olla vormitud või
ebaühtlaselt pruunistunud.
n Ärge asetage saiakesi ahjuplaadile liiga lähestikku,
kuna vastasel korral ei saa õhk nende vahel vabalt
tsirkuleerida.
n Järgige küpsetusaegu ja ärge võtke küpsetisi liiga vara
ahjust välja. Mõned saiakesed võivad küpsetamise
alguses tõmbuda veidi tumedamaks, kui ülejäänud, kuid
küpsetamise käigus saiakeste värvus ühtlustub.
n Liiga kõrge ahjutemperatuuri tagajärjel võivad
küpsetised pruunistuda ebaühtlaselt, tekivad kõrbenud
servad, tainas ei ole kerkinud ja tordid on murenenud-
pragunenud.
n Leibade ja tortide küpsetamisel tuleb need asetada ahju
põigiti s.t. lühema küljega ahju ukse poole.
n Ahjuplaadile ebaühtlaselt asetatud küpsetised, samuti
temperatuuride kõikumised võivad põhjustada
ahjuplaatide deformeerumist. Tavaliselt deformatsioon
pärast küpsetusplaadi jahtumist kaob.
n Ärge asetage kuuma ahjuplaati või küpsetusvormi
köögimööbli külmale metallist tööpinnale.
n Ärge valage liiga külma (pärmi-, sooda-)
pannkoogitainast kuumale pannile.
n Parem on, kui küpsetate korraga kaks väiksemat
saiabatooni, kui ühte suurt ahju keskkohas.
Külmutatud pizza asetamine otse kuumale pannile võib
samuti põhjustada panni deformeerumist.
Praadide valmistamine
Praadide valmistamine on erakordselt mugav nii ülemise ja
alumise kuumutuselemendi abil, kui ka tsirkulatsiooniõhu
abil. Selleks on kõige parem kasutada kuumuskindlat
madalat panni, mis on praest vaid veidike suurem, et
puljong ei kõrbeks ega aurustuks. Näiteks jõulusingi
valmistamisel valgub praest välja suur hulk vedelikku ning
seetõttu on seda mõttekam valmistada suuremas nõus ja
järgida ettevaatusabinõusid selle ahjust väljatõstmisel.
Kasutades prae valmistamiseks küpsetuskotti, tuleb enne
prae asetamist ahju üks koti nurkadest kääridega ära
lõigata, et kuum aur ei tekitaks põletusi liha väljatõstmisel
ahjust.
Külmutatud toiduainete sulatamine tsirkulatsiooniõhu
abil
Näiteks liha, kala, valmisküpsetiste jne. sulatamiseks
seadke funktsioonilüliti tsirkulatsiooniõhu asendisse.
Seejuures peab temperatuuriregulaator olema seatud
nullasendisse. Suure koguse toiduainete sulatamiseks võib
need asetada mitmele küpsetusplaadile. Sulatusaega
mõjutavad nii kogus, kui ka toiduainete liik. Aeg-ajal
kontrollige terava esemega.
Külmutatud toiduainete sulatamine ja valmistoitude
soojendamine
Funktsiooniregulaator seadke asendisse tsirkulatsiooniõhk
ning temperatuuriregulaator asendisse 200°C. Asetage
toiduained alumiiniumfooliumisse või suletud pakendites
kas restile või küpsetusplaadile. TÄHELEPANU:
Plastmassist nõude kasutamisel veenduge, et need on
vastupidavad temperatuurile minimaalselt 200°C.
Sulatamisaja kestvust mõjutavad nii toiduainete kogus kui
ka nende liik.
Pärast toiduainete sulatamist võib praadimiseks vajaliku
temperatuuri saavutamiseks kasutada termomeetrit.