Electrolux EOB941K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

Integreeritav elektriahi
EOB 941
Kasutusjuhend
2
Lugupeetud klient,
Palume käesolev kasutusjuhend hoolikalt läbi lugeda.
Erilist tähelepanu pöörake kasutusjuhendi esimestel
lehekülgedel toodud ohutustehnikale.
Säilitage kasutusjuhendit nii, et see oleks vajaduse
korral kättesaadav ka tulevikus. Kui seade läheb üle
teise kasutajale, andke sellega kaasa ka käesolev
juhend.
Hoiatav kolmnurkne liiklusmärk ja/või sõnad
“Hoiatus!”, “Ettevaatust!”, “Tähelepanu!”
viitavad märkustele, mis on olulised Teie enda
või seadme ohutuse seisukohalt. Palume
pöörata nimetatud märkustele tähelepanu.
Sellise märgiga tähistatud lõigus leiate
täiendavat informatsiooni seadme teenindamise
ja praktilise kasutamise kohta.
Selle märgiga on tähistatud nõuanded ja
soovitused, mis hõlmavad seadme ökonoomset
ja ökoloogilist kasutamist.
Kasutusjuhendis on jaotus “Veaotsing”, kust leiate
nõuandeid iseseisvaks tõrgete kõrvaldamiseks.
Tehniliste probleemide tekkimisel võite alati pöörduda
volitatud teeninduskeskusesse (teeninduskeskuste
aadressid ja telefoninumbrid leiate eraldi nimekirjast)
või helistada Electroluxi infotelefonile.
Vt ka jaotust “Tehniline teenindamine”
3
Sisukord
Tähtsad ohutusalased nõuanded.............................4
Utiliseerimine..............................................................5
Seadme kirjeldus........................................................6
Eestvaade ....................................................................6
Juhtpaneel....................................................................6
Kaitseseadmed...........................................................7
Enne esimest kasutamist ..........................................8
Esimene puhastamine..................................................8
Esmakordne sisselülitamine.........................................8
Praeahju juhtnupud....................................................9
Kuumutusrežiimi valiku regulaator...............................9
Temperatuuriregulaator................................................9
Indikaatorid...................................................................9
Praeahju seesmised osad .......................................10
Lisatarvikud................................................................10
Rasvafilter ..................................................................10
Juhikud küpsetusplaatide kinnitamiseks....................10
Soovitusi praeahju riimide valikuks...................11
Kuumutamine ülalt ja alt.............................................11
Kuumutamine ülalt......................................................11
Kuumutamine alt ........................................................11
Kuuma õhu tsirkulatsioon...........................................11
Toitude valmistamine .................................................12
Grill.............................................................................12
Infrapunagrill...............................................................12
Grill suurte pindade küpsetamiseks...........................12
Turbogrill.....................................................................13
Ahju sisemine valgustus – lambi vahetamine.......13
Üldised nõuanded toiduvalmistamiseks................14
Veaotsing ..................................................................15
Kasutamisalane probleem..........................................15
Tehniline probleem.....................................................15
Puhastamine ja hooldus..........................................16
Siseseinte puhastamine.............................................16
Rest, alusplaat, küpsetusalus ....................................16
Rasvafilter ..................................................................16
Juhtpaneel ja uksed ...................................................16
Juhikute eemaldamine ja paigaldamine.....................17
Praeahju ülemise osa puhastamine...........................17
Roostevabast terasest välisseintega praeahjud ........17
Paigaldamisjuhend............................................18
Paigaldamine köögimööblisse.............................18
Mõõtmed..............................................................18
Lülitamine elektrivõrku.........................................19
Praeahju kinnitamine...........................................19
Tehnilised andmed ............................................20
Tabelid tehniliste andmetega ...........................20
4
Tähtsad ohutusalased nõuanded
Enne praeahju esmakordset kasutamist lugege
kasutusjuhend läbi.
Säilitage kasutusjuhend kindlas teadaolevas kohas
ning ahju müügi korral andke see uuele omanikule
ahjuga kaasa.
Käesolev kodumasin on mõeldud ainult koduseks
kasutamiseks. Seade vastab kvaliteedilt ja
ohutustehnilistelt omadustelt rahvusvahelistele
normidele. Soovitame siiski tungivalt läbi lugeda
järgnevad ohutustehnilised soovitused.
Elektriohutus
Ahju võivad elektrivõrku ühendada ainult
kvalifitseeritud elektrikud. Peale selle tagab
elektriohutuse ahju õige paigaldamine
köögimööblisse. Paigalduse peavad teostama
professionaalsed paigaldajad.
Seadet ei tohi kasutada kui see on vigastatud. Rikete
või vigastuste korral tuleb ahi elektrivõrgust lahti
ühendada või eemaldada kaitsmed.
Ohutustehnilistel kaalutlustel peavad seadet ning eriti
seadme selliseid osi, mis on pinge all, remontima
ainult kogenud elektrikud või erikoolituse läbinud
teenindustöötajad, sest antud juhul eksisteerib
potentsiaalne oht kasutajale. Rikete tekkimisel
pöörduge lähimasse valmistaja poolt volitatud
teeninduskeskusesse.
Laste ohutuse tagamine
Jälgige, et väikesed lapsed ei oleks ahjule lähedal ega
ei mängiks sellega. Selleks, et lapsed ei saaks ahju ust
avada, kasutage ukse blokeerimist.
Ohutus kasutamisel
Enne ahju esimest kasutamist tuleb see läbi
kuumutada. Sellisel juhul tuleb tagada ruumi hea
ventileeritavus.
Ahjuga ettevaatamatul ümberkäimisel võite saada
põletushaavu, kui puutute vastu kuumutuselemente või
sisselülitatud ahju korral vastu ahju sisepinda.
Kui võtate ahjust välja kuumi esemeid, kasutage alati
kaitsekindaid.
Ahju avatud uks ei ole mõeldud suurte koormuste
jaoks, ärge istuge ega toetage sellele.
Kui lülitate ahju läheduses olevasse seinakontakti teisi
elektriseadmeid, siis jälgige, et nende toitejuhtmed ei
puutuks vastu ahju kuumi pindu ning ei oleks ahju
uksega kokku surutud.
Kasutage ahjuga komplektis olevaid kuumakindlaid
küpsetusvorme ja panne, mis on mõeldud ahjus
kasutamiseks. Järgige alati nõude
valmistajapoolseid juhendeid.
Peale ahju kasutamist ärge unustage seda välja
lülitada. Kõik lülitid peavad olema seatud
asendisse OFF.
Puhastamine
Ahju puhastamisel peavad kõik
kuumutuselemendid olema välja lülitatud.
Veenduge, et ahi oleks niipalju jahtunud, et ahju
sisemiste pindade puutumisel oleks välditud risk
saada põletushaavu.
Hoidke ahi puhtana. Rasvapiisad ja -plekid võivad
kuumutamisel olla ebameeldiva lõhna allikaks;
ulatuslikul määrdumisel võivad need aga süttida.
Ahju uksed tuleb sulgeda tihedalt. Jälgige, et
uksetihendid oleksid puhtad. Puhastusseadmed,
mis kasutavad oma tööks auru või surve abil
töötavad puhastajad, pole elektriohutuse
seisukohalt ahju puhastamiseks sobivad.
Vastavalt tarbijakaitse seadusele kasutamisreeglite
eiramisest tekkinud kahju ei hüvitata ning nõudeid
puuduste kõrvaldamiseks, mis on tekkinud reeglite
rikkumisest, ei rahuldata.
5
Kuidas vältida seadme kahjustamist
Ärge kasutage praeahju toa kütmiseks.
Ärge katke praeahju põhja alumiiniumfooliumiga.
Sellisel juhul toimub sooja akumuleerimine, mis võib
viia emailkatte kahjustumiseni. Jälgige, et emailpinnale
ei sattuks happed nagu äädikas, sidrunimahl, katlakivi
eemaldusvahend. See põhjustab mattide plekkide
teket.
Selliste toitude, nagu puuviljakoogi valmistamiseks
kasutage sügavaid emaileeritud küpsetusvorme.
Ärge hoidke praeahjus leiba ja teisi niiskust
sisaldavaid toiduaineid.
Ärge istuge ega seiske ahju avatud uksel.
Peale töö lõpetamist lülitage ahi alati välja.
Utiliseerimine
Pakkematerjali utiliseerimine
Kõiki pakkematerjale saab ümber töödelda. Kilel
ja jäikadel detailidel on järgmised tähistused:
PE – polüetüleen (väline kile, tarvikute pakend)
PS – polüstürool (vahekihid)
Pakkematerjalid tuleb utiliseerida kehtestatud
korra kohaselt.
Soovitused utiliseerimiseks
Seadet ei tohi utiliseerida koos tavaliste
olmejäätmetega.
Informatsiooni jäätmete kogumispunktide ja
vastuvõtugraafiku kohta võite saada oma
piirkonna administratsioonilt.
Tähelepanu! Enne seadme utiliseerimist viige
see kindlasti töökorrast välja ja lõigake küljest
toitekaabel.
6
Seadme kirjeldus
Eestvaade
Elektrooniline reguleerimisnuppudega
juhtpaneel
Ukse blokeering
Praeahju ukse link
Praeahju uks koos vaateaknaga.
Juhtpaneel
1 Valmistamisriimi seadenupp
2 Praeahju tööd näitav signaallamp
3 Temperatuuri signaallamp
4 Temperatuuri seadenupp
7
Kaitseseadmed
Ukse blokeerimissüsteem/laste ligipääsu
tõkestamine
Ukse blokeerimissüsteem takistab lastel ahju ukse
avamist.
Ukse blokeerimissüsteemi sisselülitamine
Ukse blokeerimissüsteemi sisselülitamiseks tõmmake
blokeerimissüsteemi fiksaatorikeel välja.
Ukse avamine ja sulgemine sisselülitatud
blokeerimissüsteemi korral
Ukse avamiseks vajutage blokeerimissüsteemi
fiksaatorikeelt alt üles. Pärast seda avaneb uks
kergesti.
Ukse sulgemisel lukustub fiksaatorikeel automaatselt.
Ukse blokeerimissüsteemi väljalülitamine
Vajutage blokeerimissüsteemi fiksaatorikeelele nii, et
see liiguks korpusesse sisse. Nüüd võib ust suvalisel
ajal avada.
Nii blokeerimissüsteemi sisselülitamine
(fiksaatorikeele väljatõmbamine) kui ka väljalülitamine
(fiksaatorikeele sissevajutamine) tuleb teostada alati
avatud ukse korral.
Põletuste vältimiseks teostage
blokeerimissüsteemi sisse- ja väljalülitamine
ainult siis, kui ahi on jahtunud.
Praeahju jahutusventilaator
Praeahi on varustatud jahutusventilaatoriga, mis lülitub
ahju kuumutamisel automaatselt sisse ja jätkab
vajadusel tööd ka pärast ahju väljalülitamist.
8
Enne esimest kasutamist
Esimene puhastamine
Selleks, et eemaldada tööstusmäärde jäägid,
puhastage ahi enne esmakordset kasutamist.
Eemaldage juhtpaneelilt ja ukselt kleebised ning
kaitsekile.
Peske juhtpaneel ja uks sooja vee ja
pesemisvahendiga puhtaks ning kuivatage pestud
pinnad.
Võtke ahjust kõik tarvikud välja ja peske need puhtaks.
Peske praeahju siseseinad ja ukse sisekülg sooja vee
ja pesemisvahendiga ning kuivatage pestud pinnad.
Mugavamaks toimetamiseks võib sisse lülitada ahju
sisemise valgustuse, pöörates funktsiooni valiku nupu
asendisse .
Esmakordne sisselülitamine
Enne esmakordset kasutamist tuleb ahi läbi
kuumutada.
Esmakordsel sisselülitamisel hoolitsege, et
ruum oleks hästi ventileeritav.
Seadke riimi valiku regulaator ülaltkuumutamise
asendisse ning temperatuuriregulaator temperatuurile
250
0
C.
9
Praeahju juhtnupud
Kuumutusriimi valiku regulaator
Soovitud asendi saamiseks võib regulaatornuppu
keerata nii paremale kui vasakule poole.
Ahju sisevalgustus lülitub sisse, kui seada ükskõik
millise kuumutusriimi juures regulaatorinupp
asendisse .
Praeahju tööriimid
Kuum õhk
Toiduvalmistamisriim
Turbogrill
Infrapunagrill
Grill suurte pindade küpsetamiseks
Ülaltkuumutus
Altkuumutus
Kuumutus ülevalt ja alt
Temperatuuriregulaator
Temperatuuriregulaator lülitatakse sisse nupu
pööramisega paremale. Seatavad väärtused asuvad
vahemikus 50 kuni 275
0
C. Ärge pöörake
regulaatornuppu maksimaalsele väärtusele.
Väljalülitamiseks pöörake regulaator
vasakpoolseimasse asendisse “0”.
Praeahju kuumutamine algab kohe peale valitud
kuumutusriimi ja temperatuuri seadmist.
Indikaatorid
Praeahju töö signaallamp.
Signaallamp süttib peale ahju sisselülitamist.
Signaallamp kustub juhul, kui kõik regulaatorid on
väljalülitatud asendis.
Temperatuuri signaallamp
Signaallamp süttib peale ahju kuumutuse
sisselülitamist. Pärast soovitud temperatuuri
saavutamist lamp kustub. Lamp süttib uuesti, kui
soovitud temperatuuri hoidmiseks lülitub kütteelement
uuesti sisse.
10
Praeahju seesmised osad
A Eemaldatavad juhikud
küpsetusplaatide jaoks.
B Isoleeriv paneel, mille taga asub
tagumine kuumutuselement ja
ventilaator
C Infrapunagrill
D Ülemine kuumutuselement
C+D Grill suurte pindade
küpsetamiseks
E Ahju sisevalgustus
F Etikett tehniliste andmetega
Küpsetusplaatide kõrgused
Tarvikud praeahju jaoks
Kasutage ahjuga komplektis olevaid
kuumakindlaid küpsetusvorme ja panne, mis on
mõeldud praeahjus kasutamiseks. Järgige alati
küpsetusnõude valmistajapoolseid juhendeid.
Ahjuga on komplektis järgmised tarvikud:
1 alusplaat rasva kogumiseks
2 küpsetusplaati
1 rest
1 rasvafilter tagumise kuumutuselemendi jaoks
Rasvafilter
Ventilaatori ette paigutatav peente võrgusilmadega
roostevabast terasest võrk kaitseb ahju tagumisel
seinal olevat kuumutuselementi rasvapritsmete eest ja
väldib ebameeldivate lõhnade tekkimist.
Rasvafiltrit tuleb kasutada kõikide
lihaküpsetusrežiimide korral, kus tarvitatakse kuuma
õhku ja turbogrilli. Küpsetamisel tuleb filter eemaldada,
kuna see pikendab küpsetusaega.
Juhikud küpsetusplaatide kinnitamiseks
Ahju külgedel on viis paari juhikuid. Käesoleva juhendi
tabelites ja tekstis on need numereeritud alates 1-st
(alumine) kuni 5-ni (ülemine). Küpsetusplaatide,
alusplaadi ja resti külgedel olevad lohud tuleb asetada
juhikute fiksaatoritesse. Asetage küpsetusplaadid,
alusplaat ja rest nii, et nende servad kinnituksid kahe
juhiku vahele. Sellisel juhul püsivad need kindlalt ega
kuku alla, kui võtate neid välja või lükkate ahju tagasi.
11
Soovitusi praeahju režiimide valikuks
Ülalt- ja altkuumutamine
All ja üleval paiknevad kuumutuselemendid kiirgavad
soojust, mis antakse edasi valmistatavale toidule.
Vahemikus 50 kuni 275
0
C saab valida suvalist
temperatuuri.
Liha küpsetamist ja praadimist üheaegselt nii alt- kui
ka ülaltkuumutamisega saab teostada ainult ühel
küpsetusplaadil.
Õhukesed keeksid ja biskviidid küpsetusplaadil:
kõrgus 1, 2 või 3.
Paksud keeksid, ümmarguse või kandilise
kujuga vormid: rest kõrgusel 2 või 3.
Kuumutamine ülalt
Ülalt kiiratavat soojust kasutatakse toiduvalmistamise
viimases etapis (krõbeda kooriku saamiseks) ning
vormiroogade valmistamisel. Selles režiimis on
maksimaalne kuumus 180
0
C.
Kuumutamine alt
Töödeldavat toiduainet mõjustatakse soojusega, mida
kiiratakse alumise kuumutuselemendi poolt. Režiimi
võib kasutada nii toiduvalmistamise viimases etapis
kui ka praadimiseks küpsetusplaadil. Maksimaalne
kuumus on 180
0
C.
Kuuma õhu tsirkulatsioon
Praeahi kuumeneb tänu kuuma õhu ringlemisele. Ahju
tagaseina paigutatud ventilaator tagab intensiivse
kuuma õhu tsirkulatsiooniga toiduainete ühtlase
termilise töötluse. Selles reþiimis võib valida ükskõik
millise temperatuuri vahemikus 50 kuni 275
0
C.
Sõltuvalt valmistatavast toidust võib kasutada
üheaegselt kuni kolme küpsetusplaati.
Soovitame:
1 küpsetisega küpsetusplaat: kõrgus 2 või 3
2 küpsetistega küpsetusplaati: kõrgused 1+3 või
2+4
3 küpsetistega küpsetusplaati: kõrgused 1, 3 ja
5
1 – 2 kõrvutiasetsevat kõrget vormi: rest
kõrgusel 1 madal vorm: küpsetusplaat kõrgusel
2 või 3
2 madalat vormi: rest ja/või küpsetusplaat
vastavalt kõrgustel 1 ja 3.
12
Pizza valmistamine
Režiim on kasutatav einete, puuviljakookide ja korpide
valmistamiseks küpsetusplaadil ning erinevate
täidistega pirukate jms valmistamiseks. Selles režiimis
kasutatakse kuuma õhu puhumist koos
kuumutamisega altpoolt.
Kõrgusel 1 tekitab altpoolt kiiratav soojus tugeva
kooriku, mis takistab tainast laiali valgumast. Kõrgemal
asuvaid juhikuid võib kasutada liha praadimiseks või
küpsetamiseks; sellisel juhul altpoolt kiiratav soojus ei
mõjuta töödeldavat toiduainet.
Grill
Grilli töötamise ajal peab ahi olema pidevalt
suletud. Grilli kasutamisel ärge jätke ahju
järelvalveta.
Režiimilülitusnupuga valige soovitud grillimisriim.
Reþiimi valik sõltub töödeldava toiduaine kaalust ja
paksusest.
Temperatuuri või valida sõltuvalt toiduaine liigist, kuna
ahju termostaat hoiab valitud temperatuuri ka grilli
töötamisel.
Täpsemad soovitused reþiimide ja resti kõrguse
valikuks on toodud kulinaaria retseptiraamatutes.
Infrapunagrill
Infrapunagrill annab suurepärased tulemused resti
keskele asetatud väikeste ja õhukeste lihatükkide ja
poolekslõigatud kanade küpsetamisel. Temperatuur
ahjus on 210 – 275
0
C.
Grill suurte pindade küpsetamiseks
Kasutatakse ohukese paksusega toiduainete (nt
poolekslõigatud kanad) küpsetamiseks, mis on
jaotatud kogu resti pinnale. Sellisel juhul kasutatakse
infrapunagrilli koos ülemise kuumutuselemendiga.
Temperatuur ahjus on 210 – 275
0
C.
Mõlemaid reþiime saab kasutada õhukeste
toiduviilude, nagu biifsteekide, klopitud lihast kotlettide,
viinerite, kala jne küpsetamiseks.
Kuna grilli poolt kiiratav soojus küpsetab ainult
töödeldava toiduaine pealmist pinda, siis tuleb mõne
aja möödudes toiduviilud ümber pöörata.
13
Paigaldage rest nii, et töödeldavad toiduained ei asuks
kuumutuselemendile liiga lähedal. Rasvakogumisalus
tuleb paigutada kõrgusele 1 või 2.
Grilli võib kasutada ka järgmistel eesmärkidel:
- taignaküpsetised;
- martsipani või jäätise glasuurimiseks;
- kooriku saamiseks suflee pinnale.
Toidud, mida valmistatakse grillrežiimis, asetatakse
restile, mille asukohaks valitakse sõltuvalt töödeldava
toiduaine paksusest juhikud 4 või 5. Kaugust
kuumutuselemendist saab muuta ka resti kumera osa
üles või alla asetamisega.
Turbogrill
Suurt paksust omavate toiduainete valmistamiseks
nagu seda on sea fileetükk, jalg või lind, soovitame
kasutada turbogrilli temperatuuriga 150 – 190
0
C.
Sellisel juhul kasutatakse infrapunagrilli koos
ventilaatoriga ning ei küpse mitte ainult toiduaine
ülemine pool, vaid tagatakse grilli poolt kiiratava
soojuse intensiivne mõju kogu valmistatava toiduaine
pinnaga.
Rasvakogumisalus asetage kõrgusele 1 või 2, rest
valmistatava toiduainega aga üks aste kõrgemale.
Ahju sisemine valgustus – lambi vahetamine
Selleks, et eemaldada ahju sisevalgustuslampi,
tuleb eemaldada kõigepealt lambi kate.
Läbipõlenud pirni saate vahetada iseseisvalt.
Vahetatav pirn peab olema kuumakindel (300
0
C) ja
omama järgmisi tehnilisi andmeid: 25 W / 220 – 230
V / E14.
Nimetatud pirne saab osta spetsialiseeritud
kauplustest või valmistaja poolt soovitatud
teeninduskeskustest.
Ahju tagaseinal olev kuplikujulise kattega lamp:
Kruvige ära kuplikujuline klaasist kaitsekate, vahetage
pirn ja paigaldage kaitsekate uuesti.
Ahju vasakul seinal olev nelinurkse kattega lamp:
Eemaldage vasakpoolne küpsetusplaatide ja
alusplaatide kinnitamiseks mõeldud juhik. Asetage
laiaotsaline kruvikeeraja või nuga ettevaatlikult klaasist
kaitsekatte alla, vabastage see kinnitustest, vahetage
pirn ja paigaldage kate tagasi.
14
Üldised nõuanded toiduvalmistamiseks
Liha küpsetamine kuuma õhu ja
ülemise/alumise kuumutuselemendi
kasutamisega
Töötlemise kestus sõltub liha liigist, kaalust ja tüki
paksusest. Reeglina tuleb sõltuvalt liigist arvestada 1
cm liha küpsetamise jaoks: veise- ja linnuliha 14 – 17
minutit; sea- ja vasikaliha 14 – 17 minutit; filee ja
rostbiif 10 – 12 minutit.
Mida paksem on lihatükk, seda madalam peab olema
küpsetamistemperatuur.
Liha valmidusastet saab hinnata sellele lusikaga
pealevajutamise teel. Kui liha on vajutamisel tihke, siis
on see tarvitamisvalmis.
Peale ahju väljalülitamist jätke liha veel 10 minutiks
ahju. Nii ei kaota see hilisemal tükkideks lõikamisel
vedelikku.
Restil küpsetaud liha
Asetage liha restile nii, nagu kavatsete seda
serveerida. Asetage küpsetusalus kõrgusel 1
asuvatele juhikutele, võre aga juhikute 1 ülemistele
konsoolidele, mis asuvad vahetult küpsetusaluse peal.
Liha küpsetamine küpsetusalusel
Asetage tükk mitterasvast liha, lind või rulaad vahetult
rasvakogumisalusele või restil olevale pannile.
Kiirestiküpsev liha asetage küpsetusalusele.
Kui liha tuleb küpsetada kauem kui tund, siis tuleb
kastme jaoks kasutatavad lisandid asetada anumasse
viimasel pooltunnil, oodata kuni need küpsevad ja
seejärel lisada pisut kuuma vett.
Liha küpsetamiseks ja praadimiseks
kasutatavad nõud
Kasutage ainult praeahju komplekti kuuluvaid nõusid
või küpsetusnõusid, mis on kaetud musta emailiga.
Kasutage liha küpsetamiseks ainult selliseid
küpsetuskindlaid anumaid ja liudu, mis on mõeldud
praeahjus kasutamiseks.
Kuuma õhuvoolu kasutamise korral või linnuliha
valmistamisel võib kasutada nii tumeda kui ka heleda
emailiga kaetud küpsetusnõusid, kuumakindlaid vorme
ja potte. Liha küpsetamiseks kasutage ainult neid
kuumakindlaid vorme, mis on mõeldud praeahjus
kasutamiseks. Märgime veel, et valge emailiga kaetud
küpsetusplaadid ja vormid pikendavad
valmistamisaega. Järgige nõu valmistajatehase poolt
antud juhendeid.
Reþiimides, kus kuumutamine toimub ülevalt või alt,
ärge kasutage valge emailiga või läikivaid
küpsetusplaate ja vorme.
Küpsetusvormid ja praadimisliuad asetatakse
vastavale kõrgusele paigutatud restile. Soovitused
erinevat liiki toitude valmistamiseks on toodud
kulinaaria retseptiraamatutes.
Temperatuuri valik
Kuuma õhuvoolu kasutamisega toimub restile
asetatud toiduaine termiline töötlus kiiremini,
seetõttu võib temperatuuri seada ca 25
0
C
madalama, kui soovitatakse ülalt- ja
altkuumutamisega toiduvalmistamisretseptides.
Rasvafilter
Rasvafiltrit tuleb kasutada kõikides reþiimides, kus
on kasutusel kuum õhuvoog ja turbogrill;
tavaküpsetamisel tuleb see eemaldada, kuna filter
pikendab valmistamisaega.
Eelkuumutamine
Kuna soovitud temperatuur saavutatakse ahjus
väga kiiresti, siis pole enamiku
küpsetusoperatsioonide juures tarvilik enne
toiduainetega küpsetusaplaadi ahju asetamist ahju
eelkuumutamine.
Soovitame eelkuumutamist enne järgmiste toitude
valmistamist:
kiiresti valmivad liharoad nagu fileed, rostbiif,
šnitsel ja kotletid. Sellisel juhul sulguvad liha
poorid kiiremini ja küpsetatav lihatükk jääb
mahlakam;
kergesti laialivalguvad vigurküpsised;
saiakesed, täidisega pirukad ja keediserullid.
Soovitused kulinaariaretseptide
kasutamiseks
Retseptid, kus antakse soovitusi küpsetamiseks,
annavad reeglina rakendatava
küpsetustemperatuuri vahemikuks 160 – 175
0
C.
Kõigepealt alustage madalamast temperatuurist.
Kui temperatuur on liiga kõrge, siis tekib piruka
pinnale liiga kiiresti koorik, pirukas langeb kokku
ning kerkib halvasti, kuna taignasse jääb liiga palju
vett.
Kui pirukas küpseb liiga aeglaselt ja ei pruunistu
vajalikul määral, siis tuleb temperatuuri tõsta.
Selleks, et piruka pealmine koorik pruunistuks
ühtlasemalt, tuleb küpsetustemperatuuri alandada
(ligikaudu 10
0
C võrra). Sellisel juhul pikeneb ka
valmistamisaeg.
Võimalik, et valmistamisaega tuleb muuta
vaatamata sellele, jälgisite täpselt retseptis toodud
juhendeid, sest aeg sõltub ka sellistest
asjaoludest, nagu kasutatavate munade suurus,
jahu ja küpsetusnõu materjali kvaliteet.
15
Veaotsing
Seadme remonti võivad teostada ainult kvalifitseeritud spetsialistid. Ebakvaliteetselt teostatud remont
võib kaasa tuua ohtlikke tagajärgi. Remondivajaduse tekkimisel pöörduge valmistaja poolt heakskiidetud
teeninduskeskusesse.
Kasutamisalane probleem
Kasutamisalane probleem Võimalik põhjus Probleemi kõrvaldamine
Koogid ei kerki Ebaõige temperatuur
Kontrollige retseptis toodud
temperatuuri
Temperatuur on liiga madal
Temperatuuri tuleb tõsta, määrata
küpsetise valmimisaste ja
tõenäoliselt vähendada ka
valmistamisaega
Kook või küpsetis ei pruunistu
Ebaõigelt valitud küpsetusvorm
Režiimides, kus kuumutamine
toimub ülalt ja alt, tuleb kasutada
ainult tumeda kattega
küpsetusnõusid
Kook või küpsetis pruunistub
ebaühtlaselt
Ebaühtlane paksus
Vähendada temperatuuri ja
tõenäoliselt pikendada ka
valmistamisaega
Koogi või küpsetise pealmine
koorik on liiga tume
Temperatuur on liiga kõrge
Kontrollige retseptis antud
temperatuuri; võimalik, et
temperatuuri tuleb langetada ja
pikendada valmistamisaega
Kook või küpsetis on liiga kuiv
Liiga pikk valmistamisaeg
liigmadala temperatuuri tõttu
Kontrollige retseptis toodud
temperatuuri; võimalik, et
temperatuuri tuleb tõsta ja
vähendada valmistamisaega
Tehniline probleem
Tehniline probleem Võimalik põhjus Probleemi kõrvaldamine
Ahi ei tööta Katkestus ahju toiteahelas Kontrollige kaitsmete korrasolekut
Ahju sisevalgustus ei lülitu sisse. Elektripirn on läbi põlenud
Vahetage pirn uue vastu, vt.
vastavat jaotust.
Töötava seadme müra ja
õhutsirkuleerimine peale ahju
väljalülitamist
See ei ole seadme tõrge, ahju
ventilaator jätkab töötamist
niikaua, kuni ahi on maha
jahtunud
Rikkes praeahju kasutamine on keelatud. Rikete või tõrgete tekkimisel ühendage seade vooluvõrgust
välja või keerake kaitsekorgid välja.
Ärge püüdke ahju ise remontida. Ebaõige tegevus võib viia õnnetusjuhtumini ja ahju kahjustumiseni.
Juhul, kui ülaltoodud soovituste järgi ei õnnestu viga kõrvaldada, pöörduge lähimasse müügijärgsesse
teeninduskeskusesse.
Kui ekspluatatsiooni käigus ilmneb seadmel rike, siis valmistaja ei kanna vastutust seadme
demonteerimise, seadme tehniliseks teenindamiseks ettevalmistamise ja järgneva paigalduse eest.
16
Puhastamine ja hooldus
Puhastamise ajaks tuleb kõik
kuumutuselemendid välja lülitada. Veenduge, et
ahi oleks niipalju jahtunud, et puutumine vastu
sisemisi osi ei tekitaks põletushaavu. Sisse võib
olla lülitatud ainult ahju sisevalgustus.
Seoses elektriohutuse nõuetega ei sobi ahju
puhastamiseks seadmed, mis kasutavad oma
töös auru või kõrget survet.
Siseseinte puhastamine
Puhastage ahju seinu hoolikalt ja regulaarselt siis, kui
need on veel soojad või täiesti jahtunud. Ärge
kuumutage mustunud ahju, vastasel juhul võib mustus
seintele kõrbeda.
Ahju emaileeritud põhja tuleb pesta pesemisvahendi
sooja lahusega käsna või lapi abil. Tugevasti
mustunud kohti tuleb eelnevalt niisutada.
Sisepindade puhastamiseks kasutage sooja vett,
toidunõude käsipesuks mõeldud vahendit ning käsna
või riidetükki. Peale puhastamist tuleb kindlasti kõik
pinnad puhta veega loputada ja kuivatada.
Kunagi ärge kasutage agressiivseid
puhastusvahendeid, puhastus- ja abrasiivseid
pulbreid, ahjude puhastamiseks mõeldud aerosoole ja
metallkäsnu. Kui Te otsustasite siiski kasutada
aerosoole, siis pidage meeles, et mõned neist võivad
rikkuda ahju põhja emailpinda.
Rest, alusplaat ja küpsetusplaat
Praeahjuga kaasas olevaid tarvikuid ja juhikuid nende
paigaldamiseks peske sooja pesemisvahendi
lahusega. Tarvikud ei ole mõeldud masinpesuks.
Rasvafilter
Roostevabast terasest rasvafiltrit peske iga kord peale
kasutamist pehme harja ja kuuma pesemisvahendi
lahusega või nõudepesumasina abil. Tugeva
mustumise korral laske filtril niiskuda (näiteks kuumas
pesemisvahendi lahuses).
Juhtpaneel ja uks
Ärge unustage, et puhastada tuleb ka ukse ja
selle ava vahele jäävat tihendit.
17
Ahju juhtpaneeli ja ust tuleb puhastada sooja
pesemisvahendi lahusega või
klaasipuhastamisvahendiga ning kuivatada. Ukse
sisepinna puhastamiseks kasutage ainult
pesemisvahendi lahust.
Juhikute eemaldamine ja paigaldamine
Puhastamise hõlbustamiseks võite ahju seintelt
eemaldada juhikud.
Selleks haarake juhiku keskosast, tõmmake seda ahju
keskosa suunas ja eemaldage juhik ahjust seda veidi
tõstes.
Juhiku paigaldamiseks asetage see kinnitusavadega
kohakuti ja suruge vastu ahju seina.
Ahju ülemise osa puhastamine
Selleks, et ahju ülaosas paiknevaid
kuumutuselemente oleks kergem puhastada, võib
need alla lasta.
Haarake pöidla ja nimetissõrmega (vasakult ja
paremalt) kinni ukseava ülemise serva välisküljest,
seejärel tõmmake ülejäänud sõrmede abil
kuumutuselemendi koolutatud esiosa enda poole, et
vabastada see kinnitusest. Nüüd on võimalik
kuumutuselemente lasta alumisse asendisse ja
puhastada ahju sisemuse ülaosa.
Pärast puhastamist paigaldage kuumutuselemendid
tagasi oma kohale. Selleks vajutage neid analoogselt
eemaldamisprotseduuriga sõrmede abil nii, et
elemendid fikseeruksid kinnitustes.
Roostevabast terasest välispindadega
ahjud
Puhastamisel pidage meeles, et roostevabast
terasest seinte töödeldud pinda (peened
horisontaalsed jooned) tohib puhastada ainult
piki jooni (mitte joontega ristisuunas).
Soovitame ahju roostevabast terasest esikülge
puhastada regulaarselt ja hoolikalt ning kasutada
roostevaba terase jaoks mõeldud puhastusvahendeid
ja kaitsevahendeid.
Jälgige valmistajapoolseid juhiseid. Ärge kasutage
abrasiivaineid ja puhastuspulbreid.
Kandke puhastusvahend pinnale märja lapi abil, peske
pind puhta veega ja kuivatage puhta lapiga.
18
Paigaldamisjuhend
Ahju ühendamine elektrivõrku tuleb sooritada kvalifitseeritud elektrikute poolt.
Ahju paigaldamisel ja juhul, kui ahi pole töökorras, tuleb see elektrivõrgust lahti ühendada.
Paigaldamisel tuleb jälgida üldisi elektriseadmete ohutu ekspluateerimise eeskirju, elektrienergiaga
varustaja poolt kehtestatud eeskirju ja käesolevas juhendis toodud paigaldusnõudeid.
Valmistaja ei kanna vastutust ebaõige montaaþi ja demontaaþi tulemusena tekkinud rikete eest.
Paigaldamine köögimööblisse
Elektriohutuse tagamiseks tuleb ahi
paigaldada professionaalsete spetsialistide
poolt. Kaitse elektrivoolu ohustavate tegurite
eest tagatakse seadme õige paigaldamisega
vastavalt kehtivatele eeskirjadele. Ahju
tagumine sein peab olema kaetud ja kaitstud
juhusliku juurdepääsu eest ka neil juhtudel, kui
ahi paikneb köögimööblis nii, et ahju tagasein
ei ole vastu ruumi seina.
Sisseehitatud ahjud peavad olema nii
paigutatud ja kinnitatud, et oleks tagatud
nende stabiilsus.
Kasutatava mööbli plastikust viimistlus või lakk ja selle
valmistamisel kasutatud liimid peavad taluma
temperatuuri kuni 95
0
C. Sellele nõudele
mittevastavad katted ja liimid võivad viia
mööblipindade deformeerumiseni ja katete
lahtikoorumiseni. Vastavate andmete puudumisel
pöörduge informatsiooni saamiseks kasutatava mööbli
valmistaja poole.
Enne esimest kasutamist eemaldage ahjult seda
kaitsev foolium.
Ümbritseva mööbli kuumenemise seisukohalt vastab
ahi tüübile Y. Käesolevat seadet ja kappi, kuhu
paigaldatakse ahi, võivad paigutada tagumise ja ühe
külgseinaga vastu ruumi seina või vastu ükskõik
millise kõrgusega mööblit. Ahju teise külgseina vastas
peab olema teine olmeseade või mööbliese, mille
kõrgus ei ületa ahju kõrgust.
Mõõdud, millest tuleb ahju köögimööblisse
paigaldamisel kinni pidada
Kasutatava kapi ava mõõdud peavad vastama ahju
mõõtudele. Ahju mõõdud on näidatud joonisel.
Ahju
paigaldamiseks
mõeldud
köögimööbel
600 mm
19
Ühendamine elektrivõrku
Toitejuhtmega ahi
Ahi on varustatud toitejuhtme ja võrgupistikuga.
Võrgupistik ühendage kvalifitseeritud elektriku poolt
paigaldatud seinakontakti.
Toitejuhtmeta ahi
Ahju elektrivõrku ühendamise peab sooritama
kvalifitseeritud elektrik ning täita kehtivaid eeskirju.
Sõltuvalt võrgupingest tuleb seade ühendada
elektrivõrku vastavalt toodud ühendusskeemile.
Enne ühendamist tuleb veenduda, et seadme
tehniliste andmete etiketil toodud pinge, st seadme
tööpinge, vastaks võrgupingele. Tehniliste andmete
etikett asub ukseava vasakul alumisel äärel; see on
nähtav, kui uks avada.
Kuumutuselementide tööpinge vastab 230 V pingega
vahelduvvoolule. Seade töötab hästi ka 220 V pingega
vahelduvvooluvõrgus.
Ühendamine võrguga peab toimuma universaalse
ühendusseadme abil, mille kontaktide vahekaugus on
vähemalt 3 mm. Selleks on näiteks LS-
automaatseade, katkesti või sulavkaitse.
Seadme pingestamiseks tuleb kasutada kaablit
H05VV-F või kõrgema kvaliteediklassiga kaablit.
Seadme toitepesa asub katte all ahju tagumisel küljel.
Maandusjuhe tuleb ühendada sümboliga tähistatud
väljundklemmi külge. Toitepesa kommutaatori
vahejuhtmed võib vajadusel ümber tõsta.
Elektrilised ühendused tuleb teostada kooskõlas
kehtivate eeskirjadega ning pistikute klemmid
peavad olema tugevasti kinnitatud. Hiljem tuleb
toitekaabel kaitsta seadmega, mis väldib selle
mehaanilist tõmmet.
Pärast elektrivõrku ühendamist tuleb kontrollida
kõigi seadme kuumutuselementide tööd,
lülitades need lühikeseks ajaks täisvõimsusele.
Ahju kinnitamine
Peale võrku ühendamist tuleb integreeritav ahi
paigaldada töökohale ja kindlustada selle
horisontaalsus. Tõmmake ahju vasakul ja paremal
pool asuvatest plastmassist puksidest välja
kummikatted, asetage neisse komplekti kuuluvad
kruvid ning kinnitage ahi paigalduseks ettenähtud
mööblielemendiga. Pärast seda asetage kummikatted
plastmassist puksidesse tagasi.
Tagasein
Pistikupesade blokk
Seade pinge mahavõtmiseks
1. Tõmmake kummikatted välja
2. Keerake kinnituskruvid kinni
3. Asetage katted tagasi
Pistikupesade blokk
20
Tehnilised andmed
EOB 941
Välismõõdud
Laius 592/540 mm
Kõrgus 594/579 mm
Sügavus 547/567 mm
Sügavus avatud uksega 1010 mm
Ahju sisemõõdud
Laius 408 mm
Kõrgus 310 mm
Sügavus 407 mm
Maht 51,4 l
Kogukaal 25,5 kg
Tarbitav võimsus:
Ülemine kuumutuselement 1000 W
Alumine kuumutuselement 1000 W
Ülemine ja alumine kuumutuselement 2000 W
Tagumine kuumutuselement 2400 W
Infrapunagrill 1900 W
Grill suurte pindade küpsetamiseks 2900 W
Turbogrill 1900 W
Toiduvalmistamisriim 3400 W
Jahutusventilaator 30 W
Tsirkulatsiooniõhu ventilaator 30 W
Sisevalgustus 2 x 25 W
Pinge vahelduv, 230 V
Maksimaalne tarbitav võimsus 3500 W
Tabelid tehniliste andmetega
Siia kirjutage tehnilised andmed etiketilt, mis on Teie ahju küljes. Etikett asub vasakul ukseava alumises ääres
ning on nähtav avatud ukse korral.
Andmeid võidakse Teilt küsida järgmistel juhtudel:
- kui kirjutate avaldust remondi teostamiseks
- kui vormistate tellimust tagavaraosade ostmiseks
- tehnilistes küsimustes konsulteerimisel
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB941K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka