Rikkeotsing
Lugege see peatükk läbi enne hoolduskeskusesse pöördumist.
Probleem Põhjus Abinõu
Leib või sai on küpsetamata.
Valitud oli tainamenüü.
Tainamenüü ei sisalda küpsetusprotsessi.
Teie majapidamises oli elektrikatkestus või masin seisati leivaküpsetamise ajal.
Masin lülitub välja, kui jääb rohkem kui 10 min seisatud olekusse. Kui tainas on
kerkinud, siis võite proovida küpsetada leiba või saia ahjus.
Veekogus oli liiga väike ja mootori kaitseseade rakendus.
Nii juhtub ainult masina ülekoormamisel ja liigse jõu rakendamisel mootorile.
Külastage masina ostukohta hoolduskonsultatsiooni saamiseks. Järgmisel korral
kontrollige retsepti ja mõõtke välja õige kogus komplekti kuuluvat mõõtetassi
kasutades.
Unustasite paigaldada segamislaba.
Ärge unustage panna esmalt leivapanni segamislaba (lk 14).
Segamislaba võll leivapannis on kange ega pöörle.
Kui segamislaba võll ei pöörle pärast seda, kui sellele segamislaba kinnitate, siis
peate segamislaba võllikoostu asendama. (Konsulteerige masina müüja või
Panasonicu hoolduskeskuse töötajatega.)
Tainas lekib välja leivapanni
põhjast.
Väike tainakogus pääseb välja õhuavade kaudu (et see ei takistaks pöörlevaid osi
pöörlemast). See ei ole rike, ent kontrollige aegajalt, et segamislaba võll pöörleb
nõuetekohaselt.
Kui segamislaba võll ei pöörle pärast seda, kui sellele segamislaba kinnitate, siis
peate segamislaba võllikoostu asendama. (Konsulteerige masina müüja või
Panasonicu hoolduskeskuse töötajatega.)
(Leivapanni põhi)
Segamislaba
võll
Segamislaba
võllikoost
Õhuavad (kokku 4) Segamislaba võll Osa nr ADA29E165
Leiva või saia küljed on
kokkulangenud ja pätsi põhi
niiske.
Jätsite leiva või saia pärast küpsetamist liiga kauaks leivapanni.
Võtke leib või sai leivapannist välja kohe pärast küpsetamist.
Teie majapidamises oli elektrikatkestus või masin seisati leivaküpsetamise ajal.
Masin lülitub välja, kui jääb rohkem kui 10 min seisatud olekusse. Võite proovida
küpsetada tainast ahjus.
Segamislaba lõgiseb.
See on nii, sest segamislaba sobitub lõdvalt segamislaba võllile. (See ei ole rike.)
Leiva küpsetamise ajal tuleb
masinast kõrbelõhna.
Auruavast tuleb suitsu.
Kuumutuselemendile võib olla sattunud koostisaineid.
Mõnikord võib segamise ajal pisut jahu, rosinaid või muid koostisaineid
leivapannist välja paiskuda. Pühkige lihtsalt kuumutuselement ettevaatlikult puhtaks
pärast küpsetamise lõppu ja leivaküpsetaja mahajahtumist.
Võtke leivapann leivaküpsetajast välja, enne kui sellesse koostisained valate.
Segamislaba jääb pätsi sisse,
kui selle leivapannist välja võtan.
Tainas oli pisut kõva.
Laske leival täielikult maha jahtuda ja eemaldage siis ettevaatlikult segamislaba.
Mõnd tüüpi jahu absorbeerib teistest rohkem vett. Proovige kasutada 10-20 ml
rohkem vett järgmisel korral.
Segamislaba alla on tekkinud koorik.
Peske segamislaba ja selle võlli pärast masina igat kasutuskorda.
Koorik kortsub ja pehmeneb
jahtumisel.
Küpsetamise lõppedes võib leiva sisse jäänud aur kooriku sisse tungida ja seda pisut
pehmemaks muuta.
Aurukoguse vähendamiseks proovige kasutada 10-20 ml vähem vett või suhkrut
poole väiksemas koguses.
Mida teha, et koorik püsiks
krõbe?
Leiva või saia krõbedamaks muutmiseks kasutage menüüd 08 või kooriku tumeda
värvi suvandit ‘Dark’ või proovida koguni küpsetada pätsi ahjus temperatuuril
200°C/gaasisättel 6 veel 5-10 min pärast selle leivaküpsetajaga küpsetamist.
Leib või sai on kleepuv ja
lõikamisel on viilud ebaühtlased.
Leib või sai oli liiga kuum, kui selle lahti lõikasite.
Laske leival või saial restil maha jahtuda, enne kui selle viilutate, et aur välja
pääseks.
Lisakoostisained on briošis
korralikult segunemata.
Mõnd tüüpi leiva- või saiasegust tehtud tainas on kõvem, mistõttu on sellesse raske
lisakoostisaineid sisse segada ning osa neist võib pannist välja paiskuda.
Vähendage lisakoostisainete kogust poole võrra.
Probleem Põhjus Abinõu
Brioši põhjal on liigne õli.
Koorik on õline.
Pätsis on suured õhuaugud.
Kas lisasite või 5 min jooksul pärast helisignaali?
Ärge pange võid masinasse enne, kui selleks ettenähtud aeg kätte jõuab ja
kostab helisignaal. (lk 17)
Või maitse võib olla nõrk, ent see siiski küpseb.
Briošš ei tulnud hästi välja
saiasegu kasutamisel.
Proovige järgmisi võimalusi:
Briošš võib paremini küpseda, kui vähendate pisut kasutatavat pärmikogust
menüü 11 või 23 kasutamisel. (Pärmi eraldi lisamisel.)
Järgige saiasegu pakendil antud retsepti, ent kasutatav saiasegu kogus peab
jääma vahemikku 350-500 g.
Valage kuivpärm (kui lisate pärmi eraldi) pärmijaoturisse ning kuivained ja või
leivapanni. Valage siis leivapanni vesi. Lisakoostisaineid kasutades lisage need
hiljem. (lk 17 või 19)
Pätsi küpsetamisel saadud tulemus varieerub saiasegu retseptist sõltuvalt.
Leib või sai ei tule pannist välja.
Kui leiba või saia ei saa leivapannist lihtsalt välja võtta, siis laske leivapannil 5-10 min
jahtuda. Ärge jätke kuuma panni järelevalveta, nii et keegi võib end sellega kõrvetada.
Pärast selle aja möödumist raputage leivapanni mitu korda. Kasutage seda tehes
pajakindaid! (Hoidke käepidet nii, et see ei jää ette pannist välja kukkuvale leivale või
saiale.)
Moos kõrbeb valmistamisel või
segamislaba jääb kinni ega tule
ära.
Puuviljade kogus oli liiga väike või suhkrukogus liiga suur.
Tõstke leivapann kraanikaussi ja täitke pooleldi sooja veega. Jätke leivapann likku,
kuni selle pindadele kõrbenud segu või segamislaba vabaneb. Pärast leotamist peske
leivapanni pehme nuustikuga. Ettevaatust kuuma veega!
Moos on üle keenud.
Kasutasite liiga palju puuvilju või suhkrut.
Kasutage puuvilju ja suhkrut ainult retseptides täpsustatud koguses. Vt lk 29.
Moos on liiga vedel ega ole
piisavalt tardunud.
Puuviljad olid liiga toored või liiga küpsed.
Kasutasite liiga vähe suhkrut.
Kuumutusaeg oli liiga lühike.
Kasutasite madala pektiinisisaldusega puuvilju.
Kasutage vedelat moosi kastmena dessertidele.
Laske moosil täielikult maha jahtuda. Moos tardub edasi jahtumisel.
Kas külmutatud puuvilju saab
kasutada?
Jah, neid saab kasutada.
Millist tüüpi suhkrut saab moosi
valmistades kasutada?
Kasutada saab valget tuhksuhkrut ja granuleeritud suhkrut.
Ärge kasutage pruuni suhkrut, dieetsuhkrut, madala kalorsusega suhkrut ega
kunstlikke suhkruasendajaid.
Kas moosi valmistades tohib
kasutada alkoholis marineeritud
puuvilju?
Ärge neid kasutage. Nende kvaliteet ei ole rahuldav.
Puuviljad langevad kokku, kui
valmistan neid siirupis.
Kuumutusaeg oli liiga pikk. Puuviljad võisid olla üleküpsenud.
Kuivpärm ei kuku leivapanni.
Pärmijaoturi aktiveerumisaeg varieerub valitud menüüst ja toatemperatuurist sõltuvalt.
Pärmijaotur on märg või tekkinud on staatiline laeng.
Pühkige jaoturit niiske riidega ja laske sellel siis õhu käes kuivada.
Kuivpärm on niiskunud.
Kasutage uut kuivpärmi.
32 33