EE9
Vesi
Kasutage tavalist kraanivett.
Kasutage leiget vett menüüdega nr 2, 6, 8, 14 ja 24,
kui toatemperatuur on madal.
Kasutage jahutatud vett menüüdega nr 8, 9, 13, 15, 16, 24,
25, 29, 30 ja 31, kui toatemperatuur on kõrge.
Mõõtke vedelikud alati välja komplekti kuuluva haputaina
tassiga.
Sool
Sool parandab maitset ja tugevdab gluteeni,
aidates nii leival/saial kerkida.
Mõõtmisvea tegemisel võib päts olla oodatust väiksem ja
maitsetu.
Rasv
Annab maitset ja muudab leiva/saia pehmemaks.
Soovitav on kasutada ilma soolata võid või margariini.
Suhkur
(peensuhkur, pruun suhkur, mesi,
suhkrusiirup jms)
Suhkur on toiduks pärmile, muudab leiva/saia
magusamaks, annab maitset ja muudab kooriku värvi.
Kasutage vähem suhkrut, kui kasutate rosinaid või muid
fruktoosi sisaldavaid puuvilju.
Kuivpärm
Võimaldab leival/saial kerkida.
Kasutage ainult sellist kuivpärmi, mis ei vaja eelkääritamist.
(Ärge kasutage värsket pärmi ega enne kasutamist kääritamist vajavat kuivpärmi.)
Soovitav on kasutada pärmi, mille pakendile on märgitud “kiirpärm”.
Kui kasutate pakikestesse pakendatud pärmi, siis sulgege pakike viivitamata pärast kasutamist ja
hoidke ülejäänud kogust külmikus. (Kasutage pärm ära tootja soovitatud aja jooksul.)
Leiva- või saiasegu kasutamisel
Pärmi sisaldavad leiva- või saiasegud
Valage segu leivapanni ja lisage siis vesi.
(Veekogus peab vastama pakendil antud juhistele.)
Valige menüü nr 2, valige suurus vastavalt segu
kogusele ja alustage küpsetamist.
•
600 g – XL
•
500 g – L
Osade segude puhul ei ole alati selge, kui suur on
nende pärmisisaldus. Seetõttu võib olla vaja
optimaalse tulemuse saamiseks katsetada.
Eraldi pärmikotikesega leiva- või saiasegu
Pange leivapanni esmalt pärm, siis leiva- või
saiasegu ja lisage siis vesi.
Seadistage masin vastavalt segus sisalduva jahu
tüübile ja alustage küpsetamist.
•
Valge jahu, pruun jahu menüü nr 1
•
Täisteranisujahu, mitmeviljajahu menüü nr 5
•
Rukkijahu menüü nr 8
Brioši küpsetamine briošisegu kasutades
Valige menüü nr 13 või 2, M-suurus ja hele
koorikuvärv. (lk EE43)
Leiva/saia maitsvamaks muutmiseks saab lisada
ka muid, täiendavaid koostisaineid:
Munad
Tõstavad leiva/saia toiteväärtust ja
parandavad värvi. (Veekogust tuleb
proportsionaalselt vähendada.)
Kloppige munad lisamiseks lahti.
Kliid
Suurendavad leiva/saia kiudainesisaldust.
•
Kasutage kuni 75 ml (5 spl).
Nisuidud
Annavad saiale pähklisema maitse.
•
Kasutage kuni 60 ml (4 spl).
Vürtsid
Annavad leivale/saiale maitset.
•
Kasutage väikses koguses (1–2 spl).
Eesti