Panasonic SD2511 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Automaatne leivaküpsetaja
KASUTUSJUHEND JA RETSEPTID (kodumajapidamises kasutamiseks)
Mudeli nr
SD-2511
Eesti
EE2
Sisukord
Enne kasutamist
Ohutusjuhised ·································································································································································· EE3
Tarvikud/masina osad ························································································································································ EE6
Leiva/saia koostisained ······················································································································································ EE8
Kasutamine
Leiva-/saiasortide ja küpsetusvõimaluste loend ····················································································································· EE10
Leiva/saia küpsetamine ···················································································································································· EE12
Täiendavate koostisainete kasutamisel ································································································································ EE14
Brioši küpsetamine ·························································································································································· EE15
Rustikaalse leiva/saia küpsetamine ···································································································································· EE16
Rustikaalne haputainaleib/rustikaalne haputainas
ETAPP 1 Haputaina juuretise tegemine ······························································································································· EE18
ETAPP 2 Rustikaalse haputainaleiva küpsetamine ················································································································· EE19
ETAPP 2 Rustikaalse haputaina tegemine ··························································································································· EE20
Taina tegemine ······························································································································································ EE21
Briošitaina tegemine ························································································································································ EE22
Rustikaalse taina tegemine ··············································································································································· EE23
Rustikaalse ilma pärmita saia küpsetamine ·························································································································· EE24
Koogi küpsetamine ·························································································································································· EE26
Moosi keetmine ······························································································································································ EE27
Kompoti keetmine ··························································································································································· EE28
Retseptid
Leiva-/saiaretseptid ························································································································································· EE29
Tainaretseptid ································································································································································ EE32
Haputaina juuretise retsept ··············································································································································· EE33
Koogiretsept ·································································································································································· EE33
Gluteenivabad retseptid ··················································································································································· EE34
AVEVE retseptid ····························································································································································· EE35
Moosiretseptid································································································································································ EE37
Kompotiretseptid····························································································································································· EE38
Puhastamine
Hooldus ja puhastamine ··················································································································································· EE39
Nakkumatu pinnakatte kaitsmiseks
Nakkumatu pinnakatte kaitsmiseks ····································································································································· EE40
Rikkeotsing
Rikkeotsing···································································································································································· EE41
Tehnilised andmed ·························································································································································· EE45
Täname, et ostsite selle Panasonicu toote!
Lugege juhend enne toote kasutamist hoolikalt läbi ja hoidke tuleviku tarvis alles.
Juhendis kirjeldatakse peamiselt SD-2511 valget mudelit.
Toode on ettenähtud kasutamiseks ainult kodumajapidamises.
Eesti
Ohutusjuhised
Järgmised tabelid näitavad valesti kasutamisega kaasnevate
kahjustuste ulatust.
Hoiatus!
Ettevaatust!
Sümbolite liigitus ja tähendus on järgmine:
Hoiatus!
Ärge kasutage masinat, kui toitejuhe või -pistik on
kahjustunud või kui toitepistik ühendub lõdvalt
pistikupessa.
Ärge kahjustage toitejuhet ega -pistikut.
Ärge toitejuhet märgade kätega ühendage ega lahti ühendage.
Masina tohib ühendada ainult andmesildil näidatud pingega
elektrivõrgu pistikupessa. Ärge pistikupesa üle koormake.
Sisestage toitepistik lõpuni pistikupessa.
Järgige allolevaid juhiseid kasutaja ja teiste isikute kehavigastuste ning vara kahjustumise
vältimiseks.
Järgige kindlasti neid juhiseid.
Tähistab tõsiste kehavigastuste või surma saamise ohtu.
Tähistab kehavigastuste ja vara kahjustumise ohtu.
See on keelusümbol. See on kohustusliku nõude sümbol.
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
Kahjustunud toitejuhtme peab ohtude vältimiseks asendama tootja,
tootja volitatud hoolduskeskus või muu sarnase kvalifikatsiooniga isik.
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
Järgmised toimingud on rangelt keelatud. (Juhtme muutmine, kütteelemendi lähedale
panemine, painutamine, väänamine, tõmbamine, kokku kerimine ja juhtmele
raskuse asetamine.)
(Muidu esineb elektrilöögioht.)
(Muidu esineb elektrilöögi- ja tuleoht.)
Veenduge, et masina toitepinge vastab kasutatava elektrivõrgu pingele.
Mitme seadme ühte pistikupessa ühendamine põhjustab ülekuumenemisohtu.
(Muidu võib pistiku ümber tekkiv kuumus põhjustada elektrilöögi- ja tuleohtu.)
EE3
Ohutusjuhised
Hoiatus!
Puhastage toitepistikut korrapäraselt.
Kui masin lakkab nõuetekohaselt töötamast, siis katkestage
viivitamata selle kasutamine ja ühendage see elektrivõrgust
lahti.
Ärge kasutamise ajal auruavasid puudutage, tõkestage ega
kinni katke.
Ärge masinat koost lahti võtke, remontige ega muutke.
Ärge kastke masinat vette ega pritsige veega.
Lapsed alates 8. eluaastast ning füüsilise, sensoorse või
vaimupuudega või vajalike kogemuste ja teadmisteta isikud tohivad
seda masinat kasutada järelevalve all või kui neid on õpetatud
masinat ohutult kasutama ja nad mõistavad kaasnevaid ohte.
Lapsed ei tohi masinaga mängida. Puhastus- ja kasutaja tehtavaid
hooldustoiminguid tohivad lapsed alates 8. eluaastast teha ainult
täiskasvanu järelevalve all. Hoidke masinat ja selle juhet alla
8-aastastele lastele kättesaamatult.
Ettevaatust!
Võtke kindlasti pistikust kinni toitejuhet lahti ühendades.
Otse juhtmest ei tohi tõmmata.
EE4
Järgige kindlasti neid juhiseid.
(Niiskus ja mustus toitepistikul võivad põhjustada ebapiisavat isolatsiooni ja
seega tuleohtu.)
Ühendage toitepistik lahti ja pühkige kuiva riidega puhtaks.
(Muidu esineb suitsemis-, tule-, elektrilöögi- ja põletusoht.)
Rikete ja talitlushäirete näited:
Toitepistik ja -juhe on tavatult kuumad.
Toitejuhe on kahjustunud või teie majapidamises on elektrikatkestus.
Masina kere on deformeerunud või tavatult kuum.
Masinast kostab kasutamisel tavatu pöörlemismüra.
Ühendage masin viivitamata elektrivõrgust lahti ja konsulteerige müüjaga või
pöörduge Panasonicu hoolduskeskusesse, et lasta masin üle kontrollida ja
remontida.
Olge laste juuresolekul eriti tähelepanelik.
(Muidu esineb põletusoht.)
(Muidu esineb tule-, elektrilöögi- ja kehavigastuste oht.)
Konsulteerige müüja või Panasonicu hoolduskeskusega.
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
(Muidu esineb põletus-, kehavigastuste ja elektrilöögioht.)
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
Ettevaatust!
Ühendage toitepistik lahti ajaks, kui masin ei ole kasutusel.
Ühendage masin enne puhastamist elektrivõrgust lahti ja
laske sellel maha jahtuda.
Hoolitsege, et toitejuhe ei ripu üle laua serva ega puutu vastu
kuuma pinda.
Ärge eemaldage kasutamise ajal leivapanni ega ühendage
leivaküpsetajat elektrivõrgust lahti.
Ärge kasutage masinat allpool kirjeldatud
kohtades.
Ärge puudutage masina kasutamise ajal ega vahetult pärast
küpsetamist kuumi pindu nagu leivapann, masina sisemus,
kuumutuselement või kaane sisepind.
Masina töötamise ajal võivad juurdepääsetavad pinnad olla
väga kuumad.
Tähtis info
Eesti
EE5
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lekkevooluga kaasnev tuleoht.)
(Muidu esineb põletusoht.)
(Muidu esineb põletus- ja kehavigastuste oht.)
Pange leivaküpsetaja kindlale, kuivale, puhtale, rõhtsale ja
kuumakindlale tööpinnale nii, et see on tööpinna servast
vähemalt 10 cm kaugusel.
(Muidu võib masin libiseda ja maha kukkuda.)
Ärge pange masinat ebastabiilsele pinnale, elektriseadmele
nagu külmik ega materjalidele nagu laudlina, vaip vms.
(Muidu esineb kukkumis- ja tuleoht.)
Masin kuumeneb kasutamisel. Leivaküpsetaja tuleb panna vähemalt 5 cm kaugusele
seintest ja esemetest.
(Muidu esineb värvimuutuse ja deformeerumisoht.)
(Pinnad kuumenevad kasutamisel, mistõttu esineb põletusoht.)
Kasutage põletuste vältimiseks alati ahjukindaid leivapanni või valmis leiba
eemaldades.
(Ärge kasutage märgi ahjukindaid.)
Olge ettevaatlik ka valmis leiba või segamislaba eemaldades.
Kuumutuselement
Temperatuuriandur
Kaane sisepind
Ärge kasutage masinat välitingimustes, soojusallikate vahetus läheduses ega
väga niiskes ruumis. (Muidu esineb talitlushäirete ja deformeerumisoht.)
Ärge käsitsege liiga jõuliselt paremat kätt näidatud osi.
(Muidu esineb talitlushäirete ja deformeerumisoht.)
Leivaküpsetaja tööd ei tohi juhtida välise taimeri ega eraldiseisva kaugjuhtimissüsteemiga.
(Muidu esineb põletus- ja kehavigastuste oht.)
Rosina- ja pähklijaotur
Tarvikud/masina osad
Tarvikud
EE6
Masin
Rosina- ja pähklijaoturisse pandud koostisained kukuvad automaatselt leivapanni rosinatega menüü
(3, 4, 7, 16, 20, 21, 23 ja 31) valimisel.
Vt lk EE14 info saamiseks selle kohta, milliseid koostisaineid tohib rosina- ja pähklijaoturisse panna.
Jaoturi kaas
Kaas
Rosina- ja pähklijaoturi
klapp
Segamislaba
(rukkileib)
Segamislaba
(nisusai ja -sepik)
Pide
Leivapann
Juhtpaneel
Pistik
Haputaina tass × 2
Vedelike välja mõõtmiseks ja
haputaina juuretise tegemiseks
Mõõtelusikas
Suhkru, soola, pärmi jms välja
mõõtmiseks
Kaas
(kuni 550 ml)
10 ml skaalajaotisega
Supilusikas
tähisega
(15 ml) (5 ml)
Haputaina juuretise lusikas
Haputaina juuretise pärmi välja
mõõtmiseks
Umbes 0,1 g
tähisega
Teelusikas
Talitlusolek
Valmimiseni jäänud aeg
Size ehk suurus Crust ehk koorik
Start ehk
käivitamine
Stop ehk seiskamineTimer ehk taimer
Eesti
Juhtpaneel
EE7
Vajutage seda nuppu menüü
valimiseks. Näidikule ilmub menüü
number ja iga kord, kui seda nuppu
vajutate, asendub kuvatud
menüünumber järgmise valikuga.
(Hoidke nuppu vajutatuna, et
menüüd kiiremini vahetuks.)
Vt lk EE10 ja EE11 info saamiseks
menüünumbrite kohta.
Seadistage viitkäivitus
(aeg leiva/saia valmimiseni)
või küpsetus-/kuumutusaeg
menüüdele nr 18, 32 ja 33.
Vajutage seda nuppu programmi
tühistamiseks/seiskamiseks.
(Hoidke tühistamiseks/seiskamiseks
vajutatuna üle 1 s.)
Vajutage seda nuppu aja
pikendamiseks.
Vajutage seda nuppu aja
lühendamiseks.
Vajutage seda nuppu pätsi
suuruse valimiseks.
Vt lk EE10 koos erinevate
menüüdega kasutatavuse
kohta info saamiseks.
Vajutage seda nuppu
kooriku värvi valimiseks.
Vt lk EE10 koos erinevate
menüüdega kasutatavuse
kohta info saamiseks.
Vajutage seda
nuppu programmi
käivitamiseks.
Dark ehk tume
Medium ehk keskmine
Light ehk hele
Koostisainete käsitsi lisamisega programmi
puhul on näidatud see, kui kaua aja pärast
on vaja täiendavad koostisained lisada.
Näitab programmi pooleliolevat etappi. Koostisained “korrastatakse” taina
sõtkumisele eelneva seisuetapi “Rest” ajal.
See on toiteprobleemi tähis.
Näitab, et menüü nr 4, 13, 21 või 29 kasutamisel on aeg lisada täiendavad
koostisained käsitsi.
Sellel pildil on kõik kuvatavad sõnad ja sümbolid, mis võivad näidikule ilmuda,
ent talitluse ajal on näidikul vaid need, mis on parajasti asjakohased.
Menu ehk menüü
XL ehk eriti suur
L ehk suur
M ehk keskmine
Leiva/saia koostisained
Jahu
Jahu on leiva/saia peamine koostisaine. Jahu on gluteeni allikas.
(Gluteen aitab leival/saial kerkida ja annab sellele kindla tekstuuri.)
Kasutage tugevat jahu. Ärge kasutage pehmet ehk koogijahu ega universaalset jahu.
Vajalik jahukogus tuleb välja kaaluda.
Tugev jahu saadakse kõvast nisust ning
sellel on gluteeni tekkeks vajalik suur
valgusisaldus. Käärimisel tekkiv
süsinikdioksiid jääb gluteeni
elastsesse võrku lõksu,
pannes nii taina kerkima.
Valge jahu
Valge jahu saamiseks
eemaldatakse nisuteri
jahvatades kliid ja idud.
Küpsetamiseks sobib
kõige paremini jahu, mille
pakendile on märgitud
“saia küpsetamiseks”.
Ärge asendage saiajahu
universaalse ega isekerkiva jahuga.
Täisteranisujahu
Täisteranisujahu saamiseks
jahvatatakse kogu nisutera,
k.a kliid ja idud. Sellest saab
väga tervisliku küpsetise.
Valgest jahust küpsetatuga
võrreldes on täisteranisujahust
päts madalam ja raskem.
Rukkijahu
Rukkijahu saadakse rukkiteri jahvatades.
Valge jahuga võrreldes sisaldab rukkijahu
rohkem inimorganismile vajalikku rauda,
magneesiumit ja kaaliumit.
Ent see ei sisalda piisavalt gluteeni.
Sellest saab tihke, raske leiva.
Ärge kasutage retseptis antud kogusest
rohkem. Mootori ülekoormamise oht!
Piimatooted
Lisavad maitset ja toiteväärtust.
Vee asemel piima kasutamisel on küpsetise
toiteväärtus suurem. Piima ei tohiks siiski
kasutada masina tööd taimeriga juhtides,
kuna piim ei pruugi püsida üleöö värske.
Vähendage veekogust lisatava piimakoguse võrra.
Speltajahu
Spelta kuulub küll nisu perekonda, ent on geneetiliselt täiesti erinev taimeliik.
Vaatamata gluteenisisaldusele suudavad osad gluteenitalumatusega inimesed speltat seedida.
(Konsulteerige oma arstiga.)
Sellest saab lameda, kergelt allavajunud koorikuga pätsi.
Täisteraspeltajahust päts on madalam ja tihkem valgest speltajahust pätsiga võrreldes.
Soovitame kasutada valget speltajahu rohkem kui pooles ulatuses jahu koguhulgast.
Spelta nime all müüakse nii saia küpsetamiseks sobivat speltat (Triticum spelta) kui nn einkorni speltat (Triticum monococcum: ka nn
väike spelta), mis ei sobi leiva/saia küpsetamiseks. Kasutage kindlasti sobivat speltajahu. (Kasutage menüüdega nr 15, 16, 30 ja 31.)
EE8
EE9
Vesi
Kasutage tavalist kraanivett.
Kasutage leiget vett menüüdega nr 2, 6, 8, 14 ja 24,
kui toatemperatuur on madal.
Kasutage jahutatud vett menüüdega nr 8, 9, 13, 15, 16, 24,
25, 29, 30 ja 31, kui toatemperatuur on kõrge.
Mõõtke vedelikud alati välja komplekti kuuluva haputaina
tassiga.
Sool
Sool parandab maitset ja tugevdab gluteeni,
aidates nii leival/saial kerkida.
Mõõtmisvea tegemisel võib päts olla oodatust väiksem ja
maitsetu.
Rasv
Annab maitset ja muudab leiva/saia pehmemaks.
Soovitav on kasutada ilma soolata võid või margariini.
Suhkur
(peensuhkur, pruun suhkur, mesi,
suhkrusiirup jms)
Suhkur on toiduks pärmile, muudab leiva/saia
magusamaks, annab maitset ja muudab kooriku värvi.
Kasutage vähem suhkrut, kui kasutate rosinaid või muid
fruktoosi sisaldavaid puuvilju.
Kuivpärm
Võimaldab leival/saial kerkida.
Kasutage ainult sellist kuivpärmi, mis ei vaja eelkääritamist.
(Ärge kasutage värsket pärmi ega enne kasutamist kääritamist vajavat kuivpärmi.)
Soovitav on kasutada pärmi, mille pakendile on märgitud “kiirpärm”.
Kui kasutate pakikestesse pakendatud pärmi, siis sulgege pakike viivitamata pärast kasutamist ja
hoidke ülejäänud kogust külmikus. (Kasutage pärm ära tootja soovitatud aja jooksul.)
Leiva- või saiasegu kasutamisel
Pärmi sisaldavad leiva- või saiasegud
Valage segu leivapanni ja lisage siis vesi.
(Veekogus peab vastama pakendil antud juhistele.)
Valige menüü nr 2, valige suurus vastavalt segu
kogusele ja alustage küpsetamist.
600 g – XL
500 g – L
Osade segude puhul ei ole alati selge, kui suur on
nende pärmisisaldus. Seetõttu võib olla vaja
optimaalse tulemuse saamiseks katsetada.
Eraldi pärmikotikesega leiva- või saiasegu
Pange leivapanni esmalt pärm, siis leiva- või
saiasegu ja lisage siis vesi.
Seadistage masin vastavalt segus sisalduva jahu
tüübile ja alustage küpsetamist.
Valge jahu, pruun jahu menüü nr 1
Täisteranisujahu, mitmeviljajahu menüü nr 5
Rukkijahu menüü nr 8
Brioši küpsetamine briošisegu kasutades
Valige menüü nr 13 või 2, M-suurus ja hele
koorikuvärv. (lk EE43)
Leiva/saia maitsvamaks muutmiseks saab lisada
ka muid, täiendavaid koostisaineid:
Munad
Tõstavad leiva/saia toiteväärtust ja
parandavad värvi. (Veekogust tuleb
proportsionaalselt vähendada.)
Kloppige munad lisamiseks lahti.
Kliid
Suurendavad leiva/saia kiudainesisaldust.
Kasutage kuni 75 ml (5 spl).
Nisuidud
Annavad saiale pähklisema maitse.
Kasutage kuni 60 ml (4 spl).
Vürtsid
Annavad leivale/saiale maitset.
Kasutage väikses koguses (1–2 spl).
Eesti
EE10
Leiva-/saiasortide ja küpsetusvõimaluste
loend
Kasutatavad funktsioonid ja vajalik aeg
• Iga protsessi jaoks vajalik aeg varieerub toatemperatuurist olenevalt.
Suvandid Protsessid
Menüü
nr
Menüü
Size
ehk
suurus
Timer
ehk
taimer
Rest ehk
seismine
Kogukestus
Küpsetamine
1 Põhiretsept
30 min–
60 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 20 min
50–55 min
4 h–
4 h 5 min
2
——
15–20 min
Umbes 1 h
35–40 min
1 h 55 min–
2 h
3
1
30 min–
60 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 20 min
50 min 4 h
4
30 min–
60 min
25–30 min
4
1 h 45 min–
2 h 10 min
50–55 min
4 h–
4 h 5 min
5 Täisteraretsept
1 h–
1 h 40 min
15–25 min
4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 h
6
Täistera-
kiirretsept
——
15 min–
25 min
15–25 min
4
1 h 30 min–
1 h 40 min
45 min 3 h
7
Rosinatega
täisteraretsept
1 h–
1 h 40 min
15–25 min
4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 h
8
——
45 min–
60 min
Umbes
10 min
1 h 20 min–
1 h 35 min
1 h 3 h 30 min
9
——
40 min–
2 h 5 min
10–20 min
2 h 45 min–
4 h 10 min
55 min 6 h
10
Rustikaalne
haputaina retsept
——
3
0 min–
55 min
45–55 min
5
2 h 25 min–
3 h 10 min
55 min 5 h
11 Itaalia retsept
——
30 min–1 h 10–15 min
2 h 25 min–
3 h
50 min 4 h 30 min
12 Sändvitširetsept
——
1 h–
1 h 40 min
15–25 min
4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 h
13 Brioširetsept
1
30 min
25–45 min
4
1 h 25 min 50 min 3 h 30 min
14
2
——
15–20 min 40–45 min 50–55 min
1 h 50 min–
1 h 55 min
15 Eriretsept
30 min–
1 h 15 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
16
Rosinatega
eriretsept
30 min–
1 h 15 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
17
———
10 min
65 min 1 h 15 min
18
———
30 min–
1 h 30 min
30 min–
1 h 30 min
1 Kasutatavad on ainult heleda kooriku säte “Light” ja keskmise tumedusega kooriku säte “Medium”.
2 Kasutatavad on ainult keskmise tumedusega kooriku säte “Medium” ja tumeda kooriku säte “Dark”.
3 Seatav kuni 9 h, kõik teised kuni 13 h.
4 Sõtkumisetapp sisaldab ka kerkimisperioodi.
5 Sõtkumisetapp sisaldab ka seisuperioodi.
• Leivaküpsetaja töötab pisut aega kerkimisetapi ajal (gluteeni optimaalse tekke tagamiseks).
Crust
ehk
koorik
Knead ehk
sõtkumine
Rise ehk
kerkimine
Bake ehk
küpsetamine
Kiire
põhiretsept
Rosinatega
põhiretsept
Rustikaalne
retsept
Rukkijahuga
retsept
Prantsuse
retsept
Gluteenivaba
retsept
Rustikaalne ilma
pärmita retsept
Ainult
küpsetamine
Tainas
19 Põhiretsept
———
30 min–
50 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 30 min
2 h 20 min
20
———
30 min–
50 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 30 min
2 h 20 min
21
———
30 min–
50 min
25–30 min
4
1 h 5 min–
1 h 20 min
2 h 20 min
22 Täisteraretsept
———
55 min–
1 h 25 min
15–25 min
4
1 h 30 min–
2 h
3 h 15 min
23
Rosinatega
täisteraretsept
———
55 min–
1 h 25 min
15–25 min
4
1 h 30 min–
2 h
3 h 15 min
24
———
45 min–
60 min
Umbes
10 min
——
2 h
25 Prantsuse retsept
———
40 min–
1 h 45 min
10–20 min
1 h 35 min–
2 h 40 min
3 h 35 min
26
Rustikaalne
haputainaretsept
———
0–40 min 45–55 min
1 h 5 min–
1 h 35 min
2 h 30 min
27
Haputaina
juuretis
———
24 h
24 h
28 Pitsaretsept
——
(Sõtkumine)
10–18 min
(Kerkimine)
7–15 min
(Sõtkumine)
umbes 10 min
(Kerkimine)
umbes 10 min
45 min
29 Brioširetsept
———
30 min
25–45 min
4
35 min
1 h 50 min
30 Eriretsept
———
30 min–
1 h 5 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 55 min
2 h 45 min
31
Rosinatega
eriretsept
———
30 min–
1 h 5 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 55 min
2 h 45 min
32 Moosiretsept
———
1 h 30 min–
2 h 30 min
33 Kompotiretsept
———
1 h–
1 h 40 min
Eesti
EE11
Suvandid Protsessid
Menüü
nr
Menüü
Rosinatega
põhiretsept
Rustikaalne
retsept
Rukkijahuga
retsept
Size
ehk
suurus
Timer
ehk
taimer
Rest ehk
seismine
Kogukestus
Crust
ehk
koorik
Knead ehk
sõtkumine
Rise ehk
kerkimine
Bake ehk
küpsetamine
EE12
Pange koostisained leivapanni.
Segamislaba
1
Võtke leivapann masinast välja ja
pange segamislaba leivapanni.
Pöörake leivapanni.
Võtke leivapann
masinast välja.
Seadke segamislaba
kindlalt võllile.
Kontrollige, et võlli
ümbrus ja segamislaba
võlliava on puhtad.
(lk EE39)
Kasutage rukkileiba küpsetades
selle jaoks ettenähtud segamislaba.
Segamislaba sobitub lõdvalt võllile,
ent peab puutuma vastu leivapanni põhja.
2
Pange välja mõõdetud koostisained
leivapanni.
Pange kuivpärm leivapanni põhja
(nii et see ei puutu kohe alguses
vedelikuga kokku).
Pange leivapanni kõik kuivad
koostisained (jahu, suhkur, sool
jms), nii et need katavad kuivpärmi.
Vajalik jahukogus tuleb välja
kaaluda.
Valage leivapanni vesi ja muud
vedelikud.
Puhastage leivapanni välispinnad
niiskusest ja jahust.
Pange leivapann leivaküpsetajasse.
Pöörake selleks panni pisut paremalt
vasakule. Seadke pide pikali.
Sulgege kaas.
Ärge avage kaant enne,
kui leib/sai on küps
(kvaliteet langeks muidu).
3
Ühendage
leivaküpsetaja
elektrivõrku.
230 V elektrivõrgu pistikupessa
Leiva/saia küpsetamine täiendavaid koostisaineid
kasutades (lk EE14)
Puhastage ja kuivatage
eelnevalt.
Avage jaoturi kaas.
Pange koostisained
jaoturisse.
Sulgege kaas.
Leiva/saia küpsetamine
Vt lk EE29–EE31
leiva/saia
retsepte.
Seadke ja käivitage soovitud programm.
4
Valige küpsetusmenüü.
(Menüü “1” valimisel on näidikul selline info.)
Pätsi suuruse muutmiseks
Kooriku värvi muutmiseks
Vt lk EE10 info saamiseks menüüde ning suuruse- ja koorikusätete
kasutatavuse kohta.
Taimeri seadmiseks
Nt kell on 21.00 ja te soovite, et leib/sai oleks valmis 6.30 homme hommikul.
Seadke taimerisätteks “9:30” (9 h 30 min praegusest hetkest).
12
9
6
3
12
9
6
3
9 h 30 min
pärast
ValmimisaegKellaaeg praegu
Nupu üks kord vajutamisel muutub aeg 10 min võrra (hoidke vajutatuna
kiiremini muutmiseks).
Seatav kuni 9 tunnini menüü nr 10 kasutamisel.
5
Vajutage “Start”.
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Kui vajutasite esimese asjana “Start”, siis käivitub menüü nr 1.
6
Lülitage masin välja,
kui leib/sai saab valmis.
(Kostab 8 piiksu ja lõputähise “End”
all vilgub kriipsuke.)
7
Võtke leib/sai masinast
viivitamata välja
Leivapann
Ahjukinnas
ja pange näiteks metallrestile jahtuma.
8
Ühendage pärast
kasutamist pistikust
kinni võttes
elektrivõrgust lahti.
Kui jätate “Stop” vajutamata ja leiva/saia
masinast jahutamiseks välja võtmata,
siis jätkab leivaküpsetaja tööd soojana
hoidmise sättel, et vähendada auru
kondenseerumist pätsis.
Ent sellega jätkuks kooriku
pruunistumine, mistõttu lülitage
küpsetamise lõppedes masin välja
ja võtke päts maha jahutamiseks
viivitamata välja.
Kui jätate pätsi jahtuma leivapanni,
siis tekib kondensaat. Jahutage
seetõttu optimaalse kvaliteedi
tagamiseks päts maha metallrestil.
Eesti
EE13
Võtke leib/sai välja.
Täiendavate koostisainete lisamisel
Täiendavate koostisainete lisamine leivale/saiale või tainale
Kuivad koostisained,
lahustumatud koostisained
Õige
Niisked/kleepuvad ja
lahustuvad koostisained*
EE14
Rosinatega menüü (3, 4, 7, 16, 20, 21, 23 või 31) valimisel saab segada taina hulka oma lemmikkoostisaineid mitmesuguste maitsestatud
leibade/saiade küpsetamiseks.
Pange täiendavad
koostisained lihtsalt enne
programmi käivitamist
jaoturisse või leivapanni.
Vale
Pange täiendavad koostisained rosina- ja
pähklijaoturisse ning seadke masin tööle.
Ärge rosina- ja pähklijaoturit üle täitke.
Kuivatatud puuviljad
Hakkige jämedalt umbes 5 mm kuubikuteks.
Suhkrukattega koostisained võivad kleepuda rosina-
ja pähklijaoturi pindade külge ega pruugi kukkuda
leivapanni.
Pähklid Hakkige peenelt.
Pähklid nõrgendavad gluteeni toimet.
Ärge neid seetõttu liiga palju kasutage.
Seemned Suured, kõvad seemned võivad kriimustada jaoturi
ja leivapanni pindu.
Ürdid Kasutage kuni 1–2 spl kuivatatud ürte.
Värskete ürtide puhul järgige retseptis antud juhiseid.
Peekon,
salaami,
oliivid,
kuivatatud
tomatid
Õlised koostisained võivad kleepuda rosina- ja pähkli-
jaoturi pindade külge ega pruugi kukkuda leivapanni.
Lõigake peekon ja salaami 1 cm kuubikuteks.
Lõigake oliivid neljaks.
Soovitav on valida rustikaalne menüü.
Neid ei saa rosina- ja pähklijaoturisse panna,
kuna need kleepuks jaoturi pindade külge ega
kukuks leivapanni.
Hakkige šokolaad peenelt.
Lõigake juust 1 cm kuubikuteks.
Soovitav on valida rustikaalne menüü.
Värsked puuviljad, alkoholis marineeritud puuviljad
Kasutage ainult retseptis antud koguses,
sest koostisainete veesisaldus mõjutab
küpsetist.
Pange need koos leiva/saia
põhikoostisainetega leivapanni.
Juust, šokolaad
Kasutage kõiki koostisaineid retseptis antud koguses.
Brioši küpsetamine
1
42, 3
g
g
g
1
Valige menüü “13”.
[Lihtne viis brioši küpsetamiseks]
Lisage täiendav võikogus kohe
alguses koos muude
koostisainetega.
2
Käivitage masin.
3
Lisage täiendav võikogus, kui kostab
piiks, ja vajutage siis uuesti “Start”.
4
Vajutage “Stop” ja võtke leib/sai välja,
Eesti
EE15
Ettevalmistused
(lk EE12)
Lõigake täiendav võikogus hiljem lisamise tarvis 1–2 cm kuubikuteks ja pange külmikusse.
Pange segamislaba leivapanni.
Pange koostisained leivapanni retseptis antud järjekorras.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masin elektrivõrku.
Teelusikatäit kuivpärmi
Tugevat saiajahu, tüüp 550
Teelusikatäit soola
Supilusikatäit suhkrut
Supilusikatäit kooritud piima (piimapulbrit)
Võid
(lõigatud 2 cm kuubikuteks ja hoitud külmikus)
Mune
Vett (muna- ja veesegu)
Täiendav võikogus hiljem lisamiseks
(lõigatud 1–2 cm kuubikuteks ja hoitud külmikus)
280 g
Täiendava võikoguse või muude täiendavate koostisainete lisamiseni jäänud aeg
Käivitustähis süttib põlema.
Täiendav võikogus tuleb panna masinasse, kuni näidikul vilgub .
Pärast
käivitusnupu
vajutamist
Näidikule ilmub programmi lõpuni jäänud aeg.
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub kriipsuke.
Vilkuv käivitustähis kustub.
Lõigake täiendav võikogus 2 cm kuubikuteks ja
pange need leivapanni samal ajal koos muude
koostisainetega.
Järgige vasakul antud juhiseid. Ent kui masin annab
punktis 3 piiksudega märku, et peaksite täiendava
võikoguse lisama, siis ärge tehke midagi.
Brioši küpsetamiseks kulub 3 h 30 min.
Kui lisate kogu või kohe alguses, siis erinevad
brioši maitse, tekstuur ja kerkimine pisut sellest,
kui valmistaksite briošši täiendavat võikogust
hiljem lisades.
Kui kasutate ka muid täiendavaid koostisaineid
nagu rosinaid, siis lisage need koos täiendava
võikogusega. (Kasutage kuni 150 g.)
Isegi kui te “Start” ei vajuta, jätkub sõtkumine 5 min
pärast. Masin ei jätka sõtkumist viivitamata isegi
juhul, kui vajutate “Start” pärast täiendava võikoguse
või muude täiendavate koostisainete lisamist.
Ärge lisage täiendavalt võid enam pärast seda,
kui näidikule ilmub järelejäänud aeg. (lk EE43)
EE16
Rustikaalse retsepti järgi küpsetamine
Tühistamiseks/seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna üle 1 s.)
1
42, 3
Ettevalmistused
(lk EE12)
Pange segamislaba leivapanni.
Pange koostisained leivapanni retseptis antud järjekorras.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masin elektrivõrku.
1
Valige menüü “4”.
2
Käivitage masin.
Käivitustähis süttib põlema.
Pärast kalkulatsiooni ilmub näidikule täiendavate koostisainete
lisamiseni jäänud aeg.
Täiendavate koostisainete lisamiseni jäänud aeg
* See kehtib kõrge toatemperatuuri puhul.
Madala toatemperatuuri puhul ilmub näidikule “28”.
Vt lk EE29
leiva/saia retsepte.
3
Lisage täiendavad koostisained,
kui kostab piiks, ja vajutage siis
uuesti “Start”.
Täiendavad koostisained tuleb panna masinasse, kuni näidikul vilgub “ ”.
Isegi juhul, kui te täiendavaid koostisaineid ei lisa ja vajutate lihtsalt “Start”,
jätkab masin 5 min pärast sõtkumise ja küpsetamisega.
Pärast “Start”
vajutamist
Näidikule ilmub programmi lõpuni jääv aeg.
* See kehtib kõrge toatemperatuuri puhul.
Masin muudab järelejäänud aega toatemperatuurist
olenevalt.
Madal temperatuur: 3:00–3:03
Kõrge temperatuur: 2:40–2:43
Kasutage täiendavaid koostisaineid kuni
100 g M-suuruse, 125 g L-suuruse või
150 g XL-suuruse pätsi küpsetamisel.
Isegi ilma “Start” vajutamata jätkub sõtkumine
5 min pärast. Masin ei jätka sõtkumist
viivitamata isegi siis, kui vajutate “Start”
pärast täiendavate koostisainete lisamist.
Ärge lisage täiendavaid koostisaineid enam
pärast seda, kui näidikule ilmub järelejäänud
aeg. (lk EE43)
Täiendavate koostisainete automaatselt ja
käsitsi lisamise nimekiri
Lisage automaatselt:
Lisage käsitsi: juust, šokolaad
(külmutatud),
sibulad (peeneks
hakitud)
peekon, oliivid,
rohelised oad
4
Vajutage “Stop” ja võtke leib/sai välja,
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub kriipsuke.
Vilkuv käivitustähis kustub.
Eesti
EE17
EE18
Rustikaalne haputainaleib/rustikaalne haputainas
ETAPP 1 Haputaina juuretise tegemine
1
32
Vt lk EE33
haputaina juuretise
retsepti.
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
Segage kõik koostisained haputaina tassis hoolikalt läbi.
(Eemaldage segamislaba.)
Pange kaas haputaina tassile.
Pange haputaina tass leivapanni.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masin elektrivõrku.
1
Valige menüü “27”.
Taimer ei ole menüüga nr 27 kasutatav.
Haputaina tass sulab, kui valite vale menüü.
2
Käivitage masin.
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Käivitustähis süttib põlema.
Ärge võtke haputaina tassi välja enne
programmi lõppu.
3
Vajutage “Stop” ja võtke haputaina
tass viivitamata välja,
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub kriipsuke.
Vilkuv käivitustähis kustub.
Säilitage haputaina juuretist külmikus.
Kui jätate haputaina juuretise leivaküpsetajasse, siis selle kääritamisjõud
kahaneb ja leib ei kerki.
Säilitage juuretist kindlasti külmikus ja kasutage kõik ära 1 nädala jooksul.
(Kääritamisjõud kaob haputaina juuretise sügavkülmikus või
toatemperatuuril säilitamisel.)
Ärge segage omavahel uut haputaina
juuretist vanaga.
Hästi õnnestunud haputaina juuretis
lõhnab hapukalt ja alkoholi järele.
(Haputaina juuretis rikneb, kui
toatemperatuur on üle 30 °C.)
Eemaldage
segamislaba
Haputaina juuretise
lusikas
Masinasse saab korraga panna
kaks haputaina tassi.
Haputaina tass
(Hoidke puhtana ja
kasutage ainult
haputaina juuretise
jaoks.)
Leivapann
Kaas
ETAPP 2 Rustikaalse haputainaleiva küpsetamine
1
32
1
Valige menüü “10”.
2
Käivitage masin.
3
Vajutage “Stop” ja võtke leib/sai välja,
Eesti
EE19
Vt lk EE29
leiva/saia retsepte.
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
(lk EE12)
Pange segamislaba leivapanni.
Kummutage haputaina juuretis leivapanni.
Pange koostisained leivapanni järgmises järjekorras:
tugev saiajahu sool kuivpärm (soolast eemale) vesi (kuivpärmist eemale – valage vesi
tugeva saiajahu ümber).
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Käivitustähis süttib põlema.
Toatemperatuuril üle 30 °C ei õnnestu
leivategu hästi.
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub kriipsuke.
Vilkuv käivitustähis kustub.
kuivpärm
vesi
haputaina juuretis
sool
tugev saiajahu
Pange leivapann masinasse ja ühendage masin elektrivõrku.
Rustikaalne haputainaleib/rustikaalne haputainas
ETAPP 2 Rustikaalse haputaina tegemine
11
1
Valige menüü “26”.
2
Käivitage masin.
3
Vajutage “Stop” ja võtke tainas välja,
EE20
Vt lk EE32
tainaretsepte.
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
(lk EE12)
Pange segamislaba leivapanni.
Kummutage haputaina juuretis leivapanni.
Pange koostisained leivapanni järgmises järjekorras:
tugev saiajahu sool kuivpärm (soolast eemale) vesi (kuivpärmist eemale – valage vesi tugeva
saiajahu ümber).
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Käivitustähis süttib põlema.
Taimer ei ole tainamenüüdega
(v.a menüü nr 28) kasutatav.
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub kriipsuke.
Vilkuv käivitustähis kustub.
kuivpärm
vesi
haputaina juuretis
sool
tugev saiajahu
Vormige valmis tainas soovitud kujuga
pätsiks ja jätke vastavalt retseptile teist
korda kerkima. Küpsetage seejärel ahjus.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masin elektrivõrku.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45

Panasonic SD2511 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend