Panasonic SDZB2512 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Automaatne leivaküpsetaja
KASUTUSJUHEND JA RETSEPTID (kodumajapidamises kasutamiseks)
Mudeli nr
SD-ZB2512
Deutsch Nederlands
Eesti Français Italiano Español
ET2
Sisukord
Enne kasutamist
Ohutusjuhised ··································································································································································ET3
Tarvikud/masina osad ·······················································································································································ET6
Leiva-saia koostisained ····················································································································································ET8
Kasutamine
Leiva-/saiasortide ja küpsetusvõimaluste loend ····················································································································· ET10
Leiva-saia küpsetamine ··················································································································································· ET12
Lisaainete kasutamisel ···················································································································································· ET14
Brioši küpsetamine ························································································································································· ET15
Rustikaalse leiva-saia küpsetamine ··································································································································· ET16
Rustikaalne haputainaleib/rustikaalne haputainas
ETAPP 1 Haputaina juuretise tegemine ······························································································································· ET18
ETAPP 2 Rustikaalse haputainaleiva küpsetamine ················································································································ ET19
ETAPP 2 Rustikaalse haputaina tegemine ···························································································································· ET20
Taina tegemine ······························································································································································ ET21
Briošitaina tegemine ······················································································································································· ET22
Rustikaalse taina tegemine ··············································································································································· ET23
Rustikaalse ilma pärmita saia küpsetamine ·························································································································· ET24
Koogi küpsetamine ························································································································································· ET26
Moosi keetmine ······························································································································································ ET27
Kompoti keetmine ··························································································································································· ET28
Retseptid
Leiva-/saiaretseptid ························································································································································· ET29
Tainaretseptid ································································································································································ ET32
Haputaina juuretise retsept ··············································································································································· ET33
Koogiretsept ·································································································································································· ET33
Gluteenivabad retseptid ··················································································································································· ET34
AVEVE retseptid ····························································································································································· ET35
Moosiretseptid ······························································································································································· ET37
Kompotiretseptid ···························································································································································· ET38
Puhastamine
Hooldus ja puhastamine ··················································································································································· ET39
Nakkumatu pinnakatte kaitsmiseks
Nakkumatu pinnakatte kaitsmiseks ····································································································································· ET40
Rikkeotsing
Rikkeotsing ··································································································································································· ET41
Tehnilised andmed ·························································································································································· ET45
Täname, et ostsite Panasonicu toote!
Lugege juhend enne toote kasutamist hoolikalt läbi ja hoidke tuleviku tarvis alles.
Toode on ettenähtud kasutamiseks ainult kodumajapidamises.
Eesti
Ohutusjuhised
Järgmised tabelid näitavad valesti kasutamise põhjustatud
kahjustuste ulatust.
Hoiatus!
Ettevaatust!
Sümbolite liigitus ja tähendus on järgmine:
Hoiatus!
Ärge kasutage masinat, kui toitejuhe või -pistik on
kahjustunud või kui toitepistik ühendub lõdvalt
pistikupessa.
Ärge kahjustage toitejuhet ega -pistikut.
Ärge toitejuhet märgade kätega ühendage ega lahti
ühendage.
Masina tohib ühendada ainult andmesildil näidatud pingega
elektrivõrgu pistikupessa. Ärge pistikupesa üle koormake.
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.) Järgmised toimingud on
rangelt keelatud. (Juhtme muutmine, kuumutuselemendi lähedale panemine,
painutamine, väänamine, tõmbamine, kokku kerimine ja juhtmele raskuse asetamine.)
Sisestage toitepistik kindlalt pessa.
ET3
(Muidu esineb elektrilöögioht.)
(Muidu esineb elektrilöögi- ja tuleoht.)
Veenduge, et masina toitepinge vastab kasutatava elektrivõrgu nimipingele.
Mitme seadme ühte pistikupessa ühendamine põhjustab ülekuumenemisohtu.
(Muidu võib pistiku ümber tekkiv kuumus põhjustada elektrilöögi- ja tuleohtu.)
Kahjustunud toitejuhtme peab ohtude vältimiseks asendama tootja, tootja volitatud
hoolduskeskus või muu sarnase kvalifikatsiooniga isik.
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
See on keelusümbol. See on kohustusliku nõude sümbol.
Tähistab tõsiste kehavigastuste või surma saamise ohtu.
Tähistab kehavigastuste või vara kahjustumise ohtu.
Järgige allolevaid juhiseid kasutaja ja teiste isikute kehavigastuste ning vara kahjustumise
vältimiseks.
Järgige kindlasti neid juhiseid.
Hoiatus!
Puhastage toitepistikut korrapäraselt.
Kui masin lakkab nõuetekohaselt töötamast, siis katkestage
viivitamata selle kasutamine ja ühendage see elektrivõrgust
lahti.
Ärge kasutamise ajal auruavasid puudutage, tõkestage ega
kinni katke.
Ärge masinat koost lahti võtke, remontige ega muutke.
Ärge kastke masinat vette ega pritsige seda veega.
Lapsed alates 8. eluaastast ning füüsilise, sensoorse või
vaimupuudega või vajalike kogemuste ja teadmisteta isikud
tohivad seda masinat kasutada järelevalve all või kui neid on
õpetatud masinat ohutult kasutama ja nad mõistavad kaasnevaid
ohte. Lapsed ei tohi masinaga mängida. Puhastus- ja kasutaja
tehtavaid hooldustoiminguid tohivad lapsed alates 8. eluaastast
teha ainult täiskasvanu järelevalve all. Hoidke masinat ja selle
juhet alla 8-aastastele lastele kättesaamatult.
Ettevaatust!
Võtke kindlasti pistikust kinni toitejuhet lahti ühendades.
Otse juhtmest ei tohi tõmmata.
Ohutusjuhised
ET4
Järgige kindlasti neid juhiseid.
(Muidu esineb suitsemis-, tule-, elektrilöögi- ja põletusoht.)
Rikete ja talitlushäirete näited:
(Niiskus ja mustus toitepistikul võivad põhjustada ebapiisavat isolatsiooni ja seega
tuleohtu.)
Ühendage toitepistik lahti ja pühkige kuiva riidega puhtaks.
Toitepistik ja -juhe on tavatult kuumad.
Toitejuhe on kahjustunud või elektrikatkestus.
Masina kere on deformeerunud või tavatult kuum.
Masinast kostab kasutamisel tavatu pöörlemismüra.
Ühendage masin viivitamata elektrivõrgust lahti ja konsulteerige müüjaga või
pöörduge Panasonicu hoolduskeskusesse, et lasta masin üle kontrollida ja
remontida.
(Muidu esineb põletusoht.)
Olge laste juuresolekul eriti tähelepanelik.
(Muidu esineb tule-, elektrilöögi- ja kehavigastuste oht.)
Konsulteerige müüja või Panasonicu hoolduskeskusega.
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
(Muidu esineb põletus-, kehavigastuste ja elektrilöögioht.)
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lühisega kaasnev tuleoht.)
Eesti
Ettevaatust!
Ühendage toitepistik lahti ajaks, kui masin ei ole kasutusel.
Ühendage masin enne puhastamist elektrivõrgust lahti ja
laske sellel maha jahtuda.
Hoolitsege, et toitejuhe ei ripu üle laua serva ega puutu vastu
kuuma pinda.
Ärge eemaldage kasutamise ajal leivapanni ega ühendage
leivaküpsetajat elektrivõrgust lahti.
Ärge kasutage masinat allpool kirjeldatud
kohtades.
Ärge puudutage masina kasutamise ajal ega vahetult pärast
küpsetamist kuumi pindu nagu leivapann, masina sisemus,
kuumutuselement või kaane sisepind.
Masina töötamise ajal võivad juurdepääsetavad pinnad olla
väga kuumad.
Tähtis info
ET5
Kasutage põletuste vältimiseks alati ahjukindaid leivapanni või valmis leiba
välja võttes.
(Ärge kasutage märgi ahjukindaid.)
Olge ettevaatlik ka valmis leiba või segamislaba eemaldades.
Pange leivaküpsetaja stabiilsele, kuivale, puhtale ja
kuumakindlale tööpinnale nii, et see on tööpinna servast
vähemalt 10 cm kaugusel.
(Muidu võib masin libiseda ja maha kukkuda.)
Ärge pange masinat ebastabiilsele pinnale, elektriseadmele
nagu külmik ega materjalidele nagu laudlina, vaip vms.
(Muidu esineb kukkumis- ja tuleoht.)
Masin kuumeneb kasutamisel. Leivaküpsetaja tuleb panna
vähemalt 5 cm kaugusele seintest ja esemetest.
(Muidu esineb värvimuutuse- ja deformeerumisoht.)
(Muidu esineb elektrilöögi- ja lekkevoolu tõttu tuleoht.)
(Muidu esineb põletusoht.)
(Muidu esineb põletus- ja kehavigastuste oht.)
(Muidu esineb põletus- ja kehavigastuste oht.)
(Pinnad kuumenevad kasutamisel, mistõttu esineb põletusoht.)
Ärge kasutage masinat välitingimustes, soojusallikate
vahetus läheduses ega väga niiskes ruumis.
(Muidu esineb talitlushäirete ja deformeerumisoht.)
.
Ärge rakendage liigset jõudu paremat kätt näidatud osadel.
(Muidu esineb talitlushäirete ja deformeerumisoht.)
Leivaküpsetaja tööd ei tohi juhtida välise taimeriga ega
eraldiseisva kaugjuhtimissüsteemiga.
Kaane sisepind
Temperatuuriandur
Kuumutuselement
Rosina- ja pähklijaotur
Tarvikud/masina osad
Tarvikud
ET6
Masin
Rosina- ja pähklijaoturisse pandud koostisained kukuvad automaatselt leivapanni
rosinatega menüü (3, 4, 7, 16, 20, 21, 23 või 31) valimisel.
Vt lk ET14 info saamiseks selle kohta, milliseid koostisaineid tohib rosina- ja
pähklijaoturisse panna.
Jaoturi kaas
Pärmijaotur
Kaas
Rosina- ja
pähklijaoturi klapp
Segamislaba
(rukkileib)
Segamislaba
(nisusai ja -sepik)
Pide
Leivapann
Juhtpaneel
Haputaina tass × 2
Vedelike väljamõõtmiseks
ja haputaina juuretise
tegemiseks
Pistik
Mõõtelusikas
Suhkru, soola, pärmi jms
väljamõõtmiseks
Supilusikas Teelusikas
Kaas
(kuni
550 ml)
10 ml
skaalajaotisega
(15 ml) (5 ml)
½ tähisega
¼, ½, ¾
tähistega
Haputaina juuretise lusikas
Haputaina juuretise pärmi
väljamõõtmiseks
Umbes 0,1 g
Eesti
Menu
ehk menüü
Talitlusolek
Valmimiseni jäänud aeg
Size ehk suurus Crust ehk koorik
Start ehk
käivitamine
Stop ehk seiskamineTimer ehk taimer
ET7
Vajutage seda nuppu menüü valimiseks.
Näidikule ilmub menüü number ja iga kord,
kui seda nuppu vajutate, asendub kuvatud
menüünumber järgmise valikuga.
(Hoidke nuppu vajutatuna, et menüüd
kiiremini vahetuks.)
Vt lk ET10 ja ET11 info saamiseks
menüünumbrite kohta.
Vajutage seda nuppu
pätsi suuruse valimiseks.
Vt lk ET10 kasutatavate
menüüde kohta info
saamiseks.
Vajutage seda nuppu
kooriku värvi
valimiseks. Vt lk ET10
kasutatavate menüüde
kohta info saamiseks.
Vajutage seda
nuppu programmi
käivitamiseks.
Vajutage seda nuppu
programmi tühistamiseks/
seiskamiseks.
(Hoidke tühistamiseks/
seiskamiseks üle 1 s
vajutatuna.)
Seadistage viitkäivitus
(aeg leiva-saia valmimiseni)
või küpsetus-/kuumutusaeg
menüüdele 18, 32 ja 33.
Vajutage seda nuppu
aja pikendamiseks.
Paspauskite šį klavišą,
Vajutage seda nuppu
aja lühendamiseks.
Dark ehk tume
Medium ehk keskmine
Light ehk hele
Koostisainete käsitsi lisamisega programmi
puhul on näidatud ka see, kui kaua aja
pärast on vaja lisaained lisada.
Näitab programmi pooleliolevat etappi. Koostisained “korrastatakse”
taina sõtkumisele eelneva seisuetapi “Rest” ajal.
See on toiteprobleemi tähis.
Näitab, et menüü 4, 13, 21 või 29 kasutamisel on aeg lisada
koostisained käsitsi.
Juhtpaneel
Sellel pildil on kõik kuvatavad sõnad ja sümbolid, mis võivad näidikule ilmuda,
ent talitluse ajal on näidikul vaid need, mis on parajasti asjakohased.
XL ehk eriti suur
L ehk suur
M ehk keskmine
ET8
Leiva-saia koostisained
Jahu
Jahu on leiva-/saiatoodete peamine koostisaine. Jahu on gluteeni allikas.
(Gluteen aitab leival-saial kerkida ja annab sellele tugeva tekstuuri.)
Kasutage tugevat jahu. Ärge kasutage pehmet
ehk koogijahu ega universaalset jahu.
Vajalik jahukogus tuleb välja kaaluda.
Tugev jahu saadakse kõvast nisust
ning sellel on gluteeni tekkeks vajalik
kõrge valgusisaldus. Käärimisel
tekkiv süsinikdioksiid jääb gluteeni
elastsesse võrku lõksu, pannes
nii taina kerkima.
Valge jahu
Valge jahu saamiseks
eemaldatakse nisuteri
jahvatades kliid ja idud.
Küpsetamiseks sobib
kõige paremini jahu, mille
pakendile on märgitud
“saia küpsetamiseks”.
Ärge asendage saiajahu
universaalse ega isekerkiva
jahuga.
Täisteranisujahu
Täisteranisujahu saamiseks
jahvatatakse kogu nisutera,
k.a kliid ja idud. Sellest saab
väga tervisliku küpsetise.
Valgest jahust küpsetatuga
võrreldes on täisteranisujahust
päts madalam ja raskem.
Rukkijahu
Saadakse rukkiteri jahvatades. Valge jahuga võrreldes
sisaldab rukkijahu rohkem inimorganismile vajalikku
rauda, magneesiumit ja kaaliumit. Ent see ei sisalda
piisavalt gluteeni.
Sellest saab tihke, raske leiva. Ärge kasutage retseptis
antud kogusest rohkem. Mootori ülekoormamisoht!
Piimatooted
Lisavad maitset ja toiteväärtust.
Vee asemel piima kasutamisel on küpsetise toiteväärtus
suurem. Piima ei tohiks siiski kasutada masina tööd
taimeriga juhtides, kuna piim ei pruugi püsida üleöö värske.
Vähendage veekogust lisatava piimakoguse võrra.
Speltajahu
Spelta kuulub küll nisu perekonda, ent on geneetiliselt täiesti erinev taimeliik.
Vaatamata gluteenisisaldusele suudavad osad gluteenitalumatusega inimesed speltat seedida. (Konsulteerige oma arstiga.)
Speltast saab lameda, kergelt allavajunud koorikuga pätsi.
Täistera speltajahust pätsid on madalad ja tihked valgest speltajahust pätsidega võrreldes.
Soovitame kasutada valget speltajahu rohkem kui pooles ulatuses jahu koguhulgast.
Spelta nime all müüakse nii saia küpsetamiseks sobivat speltat (Triticum spelta) kui nn einkorni speltat (Triticum monococcum: ka nn väike spelta),
mis ei sobi leiva-saia küpsetamiseks. Kasutage kindlasti sobivat speltajahu. (Kasutage menüüdega 15, 16, 30 ja 31.)
Eesti
ET9
Vesi
Kasutage tavalist kraanivett.
Kasutage leiget vett menüüdega 2, 6, 8, 14 ja 24, kui
toatemperatuur on madal.
Kasutage jahutatud vett menüüdega 8, 9, 13, 15, 16, 24,
25, 29, 30 ja 31, kui toatemperatuur on kõrge.
Mõõtke vedelikud alati välja komplekti kuuluvat haputaina
tassi kasutades.
Sool
Sool parandab maitset ja tugevdab gluteeni,
aidates nii leival-saial kerkida.
Mõõtmisvea tegemisel võib päts olla oodatust väiksem
ja maitsetu.
Rasv
Annab maitset ja muudab leiva-saia pehmemaks.
Soovitav on kasutada ilma soolata võid või margariini.
Suhkur
(peensuhkur, pruun suhkur, mesi,
suhkrusiirup jms)
Suhkur on toiduks pärmile, see muudab leiva-saia
magusamaks ja annab sellele maitset ning
muudab kooriku värvi.
Kasutage vähem suhkrut, kui kasutate rosinaid või
muid fruktoosi sisaldavaid puuvilju.
Kuivpärm
Võimaldab leival-saial kerkida.
Kasutage ainult sellist kuivpärmi, mis ei vaja eelkääritamist.
(Ärge kasutage värsket pärmi ega enne kasutamist kääritamist vajavat kuivpärmi.)
Soovitav on kasutada pärmi, mille pakendile on märgitud “kiirpärm”.
Kui kasutate pakikestesse pakendatud pärmi, siis sulgege pakike viivitamata pärast kasutamist ja
hoidke ülejäänud kogust külmikus. (Kasutage pärm ära tootja soovitatud aja jooksul.)
Leiva- või saiasegu kasutamisel…
Pärmi sisaldavad leiva- või saiasegud
Valage segu leivapanni ja lisage siis vesi.
(Veekogus peab vastama pakendil antud juhistele.)
Valige menüü 2, valige suurus vastavalt segu
kogusele ja alustage küpsetamist.
600 g – XL
500 g – L
Osade segude puhul ei ole alati selge, kui suur on
nende pärmisisaldus. Seetõttu võib olla vaja optimaalse
tulemuse saamiseks katsetada.
Eraldi pärmikotikesega leiva- või saiasegu
Valage esmalt leiva- või saiasegu leivapanni ja
lisage siis vesi. Pange seejärel mõõdetud pärm
pärmijaoturisse.
Seadistage masin vastavalt segus sisalduva jahu
tüübile ja alustage küpsetamist.
Valge jahu, pruun jahu menüü 1
Täisteranisujahu, mitmeviljajahu menüü 5
Rukkijahu menüü 8
Brioši küpsetamine briošisegu kasutades
Valige menüü 13 või 2, M-suurus ja hele koorikuvärv.
(lk ET43)
Leiva-saia maitsvamaks muutmiseks saab lisada
ka muid koostisaineid:
Munad
Tõstavad leiva-saia toiteväärtust ja
parandavad värvi. (Veekogust tuleb
proportsionaalselt vähendada.)
Kloppige munad lisamiseks lahti.
Kliid
Suurendavad leiva-saia kiudainesisaldust.
Kasutage kuni 75 ml (5 spl).
Nisuidud
Annavad saiale pähklisema maitse.
Kasutage kuni 60 ml (4 spl).
Vürtsid
Annavad leivale-saiale maitset.
Kasutage väikeses koguses (1–2 spl).
ET10
Leiva-/saiasortide ja küpsetusvõimaluste
loend
Kasutatavad funktsioonid ja vajalik aeg
• Protsesside jaoks vajalik aeg varieerub toatemperatuurist sõltuvalt.
ProtsessidSuvandid
Menüü
nr
Menüü
Size
ehk
suurus
Rest ehk
seismine
Koguaeg
Küpsetamine
1
30 min–
60 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 20 min
50–55 min
4 h–
4 h 5 min
2
——
15–20 min
Umbes 1 h
35–40 min
1 h 55 min–
2 h
3
1
30 min–
60 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 20 min
50 min 4 h
4
30 min–
60 min
25–30 min
4
1 h 45 min–
2 h 10 min
50–55 min
4 h–
4 h 5 min
5
1 h–
1 h 40 min
15–25 min
4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 h
6
——
15 min–
25 min
15–25 min
4
1 h 30 min–
1 h 40 min
45 min 3 h
7
1 h–
1 h 40 min
15–25 min
4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 h
8
——
45 min–
60 min
Umbes
10 min
1 h 20 min–
1 h 35 min
1 h 3 h 30 min
9
——
40 min–
2 h 5 min
10–20 min
2 h 45 min–
4 h 10 min
55 min 6 h
10
——
3
0 min–
55 min
45–55 min
5
2 h 25 min–
3 h 10 min
55 min 5 h
11
——
30 min–
1 h
10–15 min
2 h 25 min–
3 h
50 min 4 h 30 min
12
——
1 h–
1 h 40 min
15–25 min
4
2 h 10 min–
2 h 50 min
50 min 5 h
13
1
30 min
25–45 min
4
1 h 25 min 50 min 3 h 30 min
14
2
——
15–20 min 40–45 min 50–55 min
1 h 50 min–
1 h 55 min
15
30 min–
1 h 15 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
16
30 min–
1 h 15 min
15–30 min
4
1 h 50 min–
2 h 45 min
55 min 4 h 30 min
17
———
10 min
65 min 1 h 15 min
18
———
30 min–
1 h 30 min
30 min–
1 h 30 min
*
1
Kasutatavad on ainult heleda kooriku säte “Light” ja keskmise tumedusega kooriku säte “Medium”.
*
2
Kasutatavad on ainult keskmise tumedusega kooriku säte “Medium” ja tumeda kooriku säte “Dark”.
*
3
Seatav kuni 9 h, kõik teised kuni 13 h.
*
4
Sõtkumisetapp sisaldab ka kerkimisperioodi.
*
5
Sõtkumisetapp sisaldab ka seisuperioodi.
• Leivaküpsetaja töötab natuke aega kerkimisetapi ajal (gluteeni optimaalse tekke tagamiseks).
Crust
ehk
koorik
Knead ehk
sõtkumine
Rise ehk
kerkimine
Bake ehk
küpsetamine
Kiire põhiretsept
Rosinatega
põhiretsept
Rustikaalne
retsept
Täisteranisujahust
retsept
Täisteranisujahust
kiirretsept
Täisteranisujahust
rosinatega retsept
Rustikaalne
haputainast retsept
Rosinatega
eriretsept
Rustikaalne ilma
pärmita retsept
Timer
ehk
taimer
Rukkijahuga
retsept
Prantsuse retsept
Gluteenivaba
retsept
Ainult küpsetamine
Põhiretsept
Itaalia retsept
Sändvitširetsept
Brioširetsept
Eriretsept
Eesti
ET11
Tainas
———
30 min–
50 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 30 min
2 h 20 min
———
30 min–
50 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 30 min
2 h 20 min
———
30 min–
50 min
25–30 min
4
1 h 5 min–
1 h 20 min
2 h 20 min
———
55 min–
1 h 25 min
15–25 min
4
1 h 30 min–
2 h
3 h 15 min
———
55 min–
1 h 25 min
15–25 min
4
1 h 30 min–
2 h
3 h 15 min
———
45 min–
60 min
Umbes
10 min
——
2 h
———
40 min–
1 h 45 min
10–20 min
1 h 35 min–
2 h 40 min
3 h 35 min
———
0–40 min 45–55 min
1 h 5 min–
1 h 35 min
2 h 30 min
———
24 h
24 h
——
(Sõtkumine)
10–18 min
(Kerkimine)
7–15 min
(Sõtkumine)
umbes 10 min
(Kerkimine)
umbes 10 min
45 min
———
30 min
25–45 min
4
35 min
1 h 50 min
———
30 min–
1 h 5 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 55 min
2 h 45 min
———
30 min–
1 h 5 min
15–30 min
4
1 h 10 min–
1 h 55 min
2 h 45 min
———
1 h 30 min–
2 h 30 min
———
1 h–
1 h 40 min
ProtsessidSuvandid
Menüü
nr
Menüü
Size
ehk
suurus
Rest ehk
seismine
Koguaeg
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
Crust
ehk
koorik
Knead ehk
sõtkumine
Rise ehk
kerkimine
Bake ehk
küpsetamine
Rosinatega
põhiretsept
Rustikaalne retsept
Täisteranisujahust
retsept
Täisteranisujahust
rosinatega retsept
Rukkijahuga
retsept
Prantsuse retsept
Pitsaretsept
Timer
ehk
taimer
Rustikaalne
haputainaretsept
Haputaina juuretis
Moosiretsept
Põhiretsept
Brioširetsept
Eriretsept
Rosinatega
eriretsept
Kompotiretsept
ET12
Pange koostisained leivapanni.
Segamislaba
Pärmijaotur
1
Võtke leivapann masinast välja ja
pange segamislaba leivapanni.
Pöörake leivapanni.
Võtke leivapann masinast
välja.
Seadke segamislaba
kindlalt võllile.
Kontrollige, et võlli
ümbrus ja segamislaba
võlliava on puhtad.
(lk ET39)
Kasutage rukkileiba küpsetades
selle jaoks ettenähtud segamislaba.
Segamislaba sobitub küll lõdvalt võllile,
ent peab puutuma vastu leivapanni põhja.
2
Valage väljamõõdetud koostisained
leivapanni.
Valage leivapanni kõik kuivad
koostisained peale kuivpärmi.
(jahu, suhkur, sool jne)
Vajalik jahukogus tuleb välja
kaaluda.
Valage leivapanni vesi ja
muud vedelikud.
Puhastage leivapanni välispinnad
niiskusest ja jahust.
Pange leivapann leivaküpsetajasse.
Pöörake selleks panni pisut paremalt
vasakule. Seadke pide pikali.
Sulgege kaas.
Ärge avage kaant enne,
kui leib-sai on küps
(kvaliteet langeks muidu).
3 Valage kuivpärm pärmijaoturisse.
Kui pärmijaotur on märg, siis
kuivatage see salvrätiku või muu
sellisega.
(Ärge pärmijaoturit hõõruge, sest
muidu ei kuku pärm staatilise
laengu tõttu leivapanni.)
4
Ühendage leivaküpsetaja
230 V pistikupessa.
Leiva-saia küpsetamine lisaaineid kasutades
(lk ET14)
Puhastage ja kuivatage
eelnevalt.
Avage jaoturi kaas.
Valage koostisained
jaoturisse.
Sulgege kaas.
Leiva-saia küpsetamine
Vt lk ET29–ET31
leiva-saia retseptide
leidmiseks.
Eesti
ET13
Seadke ja käivitage soovitud programm.
5
Valige küpsetusmenüü.
(Menüü “1” valimisel on näidikul selline info.)
Suuruse muutmiseks
Kooriku värvi muutmiseks
Vt lk ET10 info saamiseks menüü ning suuruse- ja koorikusätete
kasutatavuse kohta.
Taimeri seadmiseks
Nt kell on 21.00 ja te soovite, et leib-sai oleks valmis 6.30 homme
hommikul.
Seadke taimerisätteks “9:30” (9 h 30 min praegusest hetkest).
12
9
6
3
12
9
6
3
9 h 30 min
pärast
Kellaaeg praegu
Nupu üks kord vajutamisel muutub aeg 10 min võrra
(hoidke vajutatuna kiiremini muutmiseks).
Seatav kuni 9 tunnini menüü 10 kasutamisel.
6
Vajutage “Start”.
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Kui vajutasite esimese asjana “Start”, siis käivitub menüü 1.
7
Lülitage masin välja,
kui leib-sai on valmis.
(Kostab 8 piiksu ja lõputähise “End”
all vilgub joon.)
8
Võtke leib-sai masinast
viivitamata välja
Leivapann
Ahjukinnas
ja pange näiteks metallrestile jahtuma.
9
Ühendage pärast
kasutamist pistikust
kinni hoides
elektrivõrgust lahti.
Kui jätate “Stop” vajutamata ja leiva-saia
masinast jahutamiseks välja võtmata,
siis jätkab leivaküpsetaja tööd soojana
hoidmise sättel, et vähendada auru
kondenseerumist pätsis.
Ent sellega jätkuks kooriku
pruunistumine, mistõttu lülitage
küpsetamise lõppedes masin välja
ja võtke päts maha jahutamiseks
viivitamata välja.
Kui jätate pätsi jahtuma leivapanni,
siis tekib kondensaat. Jahutage
seetõttu optimaalse kvaliteedi
tagamiseks päts maha metallrestil.
Võtke leib-sai välja.
Valmimisaeg
Lisaainete kasutamisel
Lisaainete lisamine leivale-saiale või tainale
Kuivad koostisained,
lahustumatud koostisained
Õige
Niisked/kleepuvad või lahustuvad
koostisained*
ET14
Valage lisaained rosina- ja pähklijaoturisse
ning seadke masin tööle.
Valage need koostisained koos
ülejäänutega leivapanni.
Kuivatatud
puuviljad
Värsked puuviljad, alkoholis marineeritud puuviljad
Kasutage ainult retseptis antud koguses,
sest koostisainete veesisaldus mõjutab
küpsetist.
Hakkige jämedalt umbes 5 mm kuubikuteks.
Suhkrukattega koostisained võivad kleepuda
rosina- ja pähklijaoturisse ega pruugi kukkuda
leivapanni.
Pähklid
Hakkige peenelt.
Pähklid nõrgendavad gluteeni toimet.
Ärge neid seetõttu liiga palju kasutage.
Juust, šokolaad
Neid ei saa rosina- ja pähklijaoturisse panna, kuna need
kleepuks jaoturi pindade külge ega kukuks leivapanni.
Suured, kõvad seemned võivad kriimustada jaoturi ja
leivapanni pindu.
Hakkige šokolaad peenelt.
Lõigake juust 1 cm kuubikuteks.
Valige soovitavalt rustikaalne menüü.
Kasutage kuni 1–2 spl kuivatatud ürte.
Värskete ürtide puhul järgige retseptis antud juhiseid.
Õlised koostisained võivad kleepuda rosina- ja
pähklijaoturisse ega pruugi kukkuda leivapanni.
Lõigake peekon ja salaami 1 cm kuubikuteks.
Lõigake oliivid neljaks.
Valige soovitavalt rustikaalne menüü.
Kasutage kõiki koostisaineid retseptiga ettenähtud koguses.
Rosinatega menüü (3, 4, 7, 16, 20, 21, 23 või 31) valimisel saab segada taina hulka oma lemmikkoostisaineid mitmesuguste maitsestatud
leibade-saiade küpsetamiseks.
Valage lisaained lihtsalt
enne programmi käivitamist
jaoturisse või leivapanni.
Vale
Ärge rosina- ja pähklijaoturit üle täitke.
Seemned
Ürdid
Peekon,
salaami,
oliivid,
kuivatatud
tomatid
Eesti
Brioši küpsetamine
1
42, 3
1
Valige menüü “13”.
[Brioši küpsetamise lihtne viis]
Lisage või koos muude
koostisainetega kohe alguses.
2
Käivitage masin.
3
Lisage täiendav või, kui kostab piiks,
ja vajutage siis uuesti “Start”.
4
Vajutage “Stop” ja võtke leib-sai välja,
ET15
Kui kasutate ka muid lisaaineid nagu
rosinaid, siis lisage need koos võiga.
(Kasutage kuni 150 g.)
Isegi kui te “Start” ei vajuta, jätkub sõtkumine
5 min pärast. Masin ei jätka sõtkumist
viivitamata isegi juhul, kui vajutate “Start”
pärast lisavõi või muude koostisainete lisamist.
Ärge lisage võid pärast seda, kui näidikule
ilmub järelejäänud aeg. (lk ET43)
Vilkuv käivitustähis kustub.
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub joon.
Pärast käivitusnupu
vajutamist
Näidikule ilmub programmi lõpuni jäänud aeg
Täiendavad võikuubikud tuleb panna masinasse, kuni näidikul vilgub “ ”.
Kui lisate või kohe alguses, siis erinevad brioši
maitse, tekstuur ja kerkimine pisut sellest, kui
valmistaksite briošši lisavõid hiljem lisades.
Brioši küpsetamiseks kulub 3 h 30 min.
Järgige vasakut kätt antud juhiseid. Ent kui
masin annab punktis 3 piiksudega märku, et
peaksite või lisama, siis ärge võid rohkem lisage.
Käivitustähis süttib põlema.
Lisavõi või -ainete lisamiseni jäänud aeg
Lõigake või 2 cm kuubikuteks ja pange need
leivapanni samal ajal muude koostisainetega.
Lõigake või hiljem lisamise tarvis 1–2 cm kuubikuteks ja pange külmikusse.
Pange segamislaba leivapanni.
Valage koostisained leivapanni retseptis antud järjekorras.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masina toitejuhtme pistik elektrivõrgu pistikupessa.
Ettevalmistused
(lk ET12)
Tugevat saiajahu, tüüp 550
Teelusikatäit soola
Supilusikatäit suhkrut
Supilusikatäit kooritud piima (piimapulbrit)
Võid (lõigatud 2 cm kuubikuteks ja
hoitud külmikus)
Mune
Vett
Teelusikatäit kuivpärmi
Võid hiljem lisamiseks (lõigatud 1–2 cm
kuubikuteks ja hoitud külmikus)
400 g
4
2
50 g
2
70 g
280 g
(muna- ja veesegu)
ET16
Rustikaalse retsepti järgi küpsetamine
1
42, 3
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
(lk ET12)
Pange segamislaba leivapanni.
Valage koostisained leivapanni retseptis antud järjekorras.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masina toitejuhtme pistik elektrivõrgu pistikupessa.
1
Valige menüü “4”.
2
Käivitage masin.
Käivitustähis süttib põlema.
Pärast vastavat kalkulatsiooni ilmub näidikule lisaainete lisamiseni
jäänud aeg.
Lisaainete lisamiseni jäänud aeg
* See kehtib kõrge toatemperatuuri puhul.
Madala toatemperatuuri puhul ilmub näidikule “28”.
Eesti
ET17
Vt lk ET29 leiva-saia
retseptide leidmiseks.
3
Lisage täiendavad koostisained,
kui kostab piiks, ja vajutage siis
uuesti “Start”.
Lisaained tuleb panna masinasse, kuni näidikul vilgub “ ”.
Isegi juhul, kui te lisaaineid ei lisa ja “Start” ei vajuta, jätkab masin 5 min
pärast sõtkumise ja küpsetamisega.
Pärast “Start”
vajutamist
Näidikule ilmub programmi lõpuni jäänud aeg
* See kehtib kõrge toatemperatuuri puhul.
Masin muudab järelejäänud aega toatemperatuurist sõltuvalt.
Madal temperatuur: 3:00–3:03
Kõrge temperatuur: 2:40–2:43
Kasutage koostisaineid kuni 100 g M-suuruse, 125 g
L-suuruse või 150 g XL-suuruse pätsi küpsetamisel.
Isegi ilma “Start” vajutamata jätkub sõtkumine 5 min
pärast. Masin ei jätka sõtkumist viivitamata isegi siis,
kui vajutate “Start” pärast koostisainete lisamist.
Ärge enam koostisaineid lisage pärast seda, kui
näidikule ilmub järelejäänud aeg. (lk ET43)
Lisaainete automaatselt ja käsitsi lisamise nimekiri
Lisage automaatselt:
Lisage käsitsi:
peekon, oliivid, rohelised oad
juust, šokolaad (külmutatud),
sibulad (peeneks hakitud)
4
Vajutage “Stop” ja võtke leib-sai välja,
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub joon.
Vilkuv käivitustähis kustub.
ET18
Rustikaalne haputainaleib/
rustikaalne haputainas
ETAPP 1 Haputaina juuretise valmistamine
1
32
Vt lk ET33 haputaina
juuretise retsepti
leidmiseks.
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
Segage kõik koostisained haputaina tassis hoolikalt läbi.
(Eemaldage segamislaba.)
Pange kaas haputaina tassile.
Pange haputaina tass leivapanni.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masina toitejuhtme pistik elektrivõrgu pistikupessa.
1
Valige menüü “27”.
Taimer ei ole menüüga 27 kasutatav.
Haputaina tass sulab, kui valite vale menüü.
2
Käivitage masin.
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Käivitustähis süttib põlema.
Ärge võtke haputaina tassi välja enne
programmi lõppu.
3
Vajutage “Stop” ja võtke haputaina
tass viivitamata välja,
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub joon.
Vilkuv käivitustähis kustub.
Pange haputaina juuretis külmikusse.
Kui jätate haputaina juuretise leivaküpsetajasse, siis selle kääritamisjõud
kahaneb ja leib ei kerki.
Hoidke kindlasti külmikus ja kasutage ära 1 nädala jooksul.
(Kääritamisjõud kaob haputaina juuretise sügavkülmikus või
toatemperatuuril hoidmisel.)
Ärge segage omavahel uut haputaina
juuretist ja vana.
Hästi õnnestunud haputaina juuretis
lõhnab hapukalt ja alkoholi järele.
(Haputaina juuretis rikneb, kui
toatemperatuur on üle 30 °C.)
Eemaldage
segamislaba.
Haputaina juuretise lusikas
Masinasse saab korraga panna kaks haputaina tassi.
Haputaina tass
(Hoidke puhtana ja
kasutage ainult haputaina
juuretise jaoks.)
Leivapann
Kaas
Eesti
ETAPP 2 Rustikaalse haputainaleiva küpsetamine
1
32
1
Valige menüü “10”.
2
Käivitage masin.
3
Vajutage “Stop” ja võtke leib-sai välja,
Vt lk ET29 leiva-saia
retseptide leidmiseks.
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
(lk ET12)
Pange segamislaba leivapanni.
Kummutage haputaina juuretis leivapanni.
Pange koostisained leivapanni järgmises järjekorras:
tugev saiajahu sool vesi.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masina toitejuhtme pistik elektrivõrgu pistikupessa.
Pange kuivpärm pärmijaoturisse.
Toatemperatuuril üle 30 °C ei õnnestu
leivategu hästi.
Käivitustähis süttib põlema.
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub joon.
Vilkuv käivitustähis kustub.
ET19
Rustikaalne haputainaleib/
rustikaalne haputainas
ETAPP 2 Rustikaalse haputaina tegemine
1
32
1
Valige menüü “26”.
2
Käivitage masin.
3
Vajutage “Stop” ja võtke tainas välja,
Vt lk ET32
tainaretseptide
leidmiseks.
Tühistamiseks/
seiskamiseks
pärast käivitamist
(Hoidke vajutatuna
üle 1 s.)
Ettevalmistused
(lk ET12)
Pange segamislaba leivapanni.
Kummutage haputaina juuretis leivapanni.
Pange koostisained leivapanni järgmises järjekorras:
tugev valge saiajahu sool vesi.
Pange leivapann masinasse ja ühendage masina toitejuhtme pistik elektrivõrgu pistikupessa.
Pange kuivpärm pärmijaoturisse.
Taimer ei ole tainamenüüdega
(v.a menüü 28) kasutatav.
Hinnanguline aeg valitud programmi lõpuni
Käivitustähis süttib põlema.
kui kostab 8 piiksu ja lõputähise “End” all vilgub joon.
Vilkuv käivitustähis kustub.
Vormige valmis tainas soovitud kujuga
pätsiks ja jätke siis vastavalt retseptile
teiseks korraks kerkima. Küpsetage
seejärel ahjus.
ET20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45

Panasonic SDZB2512 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend