HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA Use & Care

Tüüp
Use & Care
Kasutus- ja hooldusjuhend
2
EESTI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3
EE
OHUTUSJUHISED ..............................................................................4
KESKKONNAKAITSE ............................................................................5
VASTAVUSDEKLARATSIOON ....................................................................5
Kasutus- ja hooldusjuhend
TOOTE KIRJELDUS .............................................................................6
REST. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
JUHTPANEEL ............................................................................................7
DISPLEI KIRJELDUS ......................................................................................7
TARVIKUD ...............................................................................................8
RESTI JA MUUDE TARVIKUTE PAIGALDAMINE ...........................................................10
RIIULIJUHIKUTE EEMALDAMINE JA TAGASI PAIGALDAMINE .............................................10
FUNKTSIOONID ........................................................................................11
KUIDAS PLIITI KASUTADA .....................................................................13
SEADME ESMAKORDNE KASUTAMINE ..................................................................13
IGAPÄEVANE KASUTAMINE .............................................................................14
KASULIKUD NÄPUNÄITED ..............................................................................18
KÜPSETUSTABEL .......................................................................................19
JÄRELEPEROOVITUD RETSEPTID ........................................................................25
SEADME HOOLDAMINE JA PUHASTAMINE ..............................................................26
RIKKEOTSING ...........................................................................................28
TEHNILISED NÄITAJAD .................................................................................29
TEENINDUS .............................................................................................29
Paigaldusjuhend ...............................................................................30
EESTI
TERVISHOIU- JA OHUTUS-, KASUTAMIS- JA
HOOLDUS-NING PAIGALDUSJUHEND
TÄNAME, ET OSTSITE HOTPOINT  ARISTON TOOTE
Täielikuma hoolduse ja toe saamiseks registreerige oma seade
aadressil
www.hotpoint-ariston.com/register
Sisukord
Tervishoiu- ja ohutusjuhend
4
OHUTUSJUHISED
OLULINE! LUGEGE LÄBI JA
JÄRGIGE HOOLIKALT!
Enne seadme kasutamist lugege
hoolikalt läbi ohutusjuhendid.
Hoidke need hilisemaks
läbivaatamiseks käepärast.
Nendes juhendites ja seadmel
endal on olulised hoiatused,
mida tuleb pidevalt järgida.
Tootja ei vastuta, kui
ohutusjuhendeid ei järgita,
seadet kasutatakse valesti või
määratakse sobimatud seaded.
HOIATUSED
ga väikesed (03 aastat) ja
väikesed lapsed (3–8 aastat)
tuleb seadmest eemal hoida, kui
neid just pidevalt ei jälgita.
Lapsed alates 8 eluaastast ja
isikud, kes on piiratud füüsiliste,
sensoorsete või vaimsete
imetega või ilma kogemuste
või teadmisteta, võivad seadet
kasutada ainult siis, kui nende
tegevust jälgitakse või neid on
seadme ohutuks kasutamiseks
juhendatud ja nad mõistavad
sellega seotud ohtusid. Jälgige,
et lapsed seadmega ei mängiks.
Lapsed ei tohi seadet ilma
järelevalveta puhastada ega
hooldada.
HOIATUS! Seade ning selle
juurdepääsetavad osad
muutuvad kasutamise käigus
kuumaks. Alla 8-aastased lapsed
tuleb seadmest eemal hoida,
välja arvatud juhul, kui nende
tegevust pidevalt jälgitakse.
HOIATUS! Hoiduge küttekehade
või sisepindade vastu
puutumisest – põletusoht.
Hoidke riided ja muud
tuleohtlikud materjalid
seadmest eemal, kuni kõik selle
osad on täielikult maha
jahtunud.
Toiduainete kuivamise ajal ei
tohi seadet järelevalveta jätta.
Ülekuumenenud õlid ja rasvad
süttivad kergesti. Olge rasva- ja
õlirikaste ning alkoholi
sisaldavate (nt rumm, konjak,
vein) toitude küpsetamisel alati
ettevaatlik – tuleoht.
Kasutage plaatide ja muude
tarvikute eemaldamiseks
pajalappe. Ärge puudutage
küttekehi! Olge eriti ettevaatlik
küpsetamise lõpus, kui hakkate
seadme ust avama. Laske kuum
õhk või aur enne ahjust aeglaselt
välja.
Ärge katke ahju esiküljel olevaid
kuumaõhuavasid.
Kui seadmega saab kasutada
sondi, kasutage ainult selle
ahjuga kasutamiseks mõeldud
sondi.
LUBATUD KASUTUS
Seade on mõeldud
kasutamiseks ainult kodustes
tingimustes ja ei sobi
kommertskasutuseks.
Ärge kasutage seadet
välitingimustes.
Ärge hoidke seadmes plahva-
tus- või tuleohtlikke aineid, nt
aerosoolipurke. Seadmesse ja
selle lähedusse ei või asetada
ega seal kasutada bensiini ja
muid tuleohtlikke materjale:
seadme kogemata sisselülitami-
sel võib puhkeda tulekahju.
ETTEVAATUST! Seade ei ole
mõeldud välise taimeri või
eraldi kaugjuhtimissüsteemiga
kasutamiseks.
Muud kasutusviisid (nt ruumide
soojendamine) pole lubatud.
PAIGALDAMINE
Seadet võib paigaldada ja
remontida kvalitseeritud tehnik
vastavalt tootja juhistele ja
kohalikele ohutuseeskirjadele.
Ärge parandage ega asendage
mõnda seadme osa, kui seda
kasutusjuhendis otseselt ei
soovitata!
Lapsed ei tohi seadet
paigaldada. Hoidke lapsed
seadme paigaldamise ajal sellest
eemal. Jälgige paigaldamise ajal,
et pakkematerjalid (kilekotid,
polüstüreenosad jne) ei satuks
lastette.
Seadet tuleb paigaldada ja
käsitseda kahe või enama
inimesega. Kandke
lahtipakkimise ja paigaldamise
ajal kaitsekindaid.
Veenduge pärast seadme
lahtipakkimist, et see ei ole
transportimisel kahjustada
saanud. Probleemide esinemisel
tke ühendust edasiüja või
lähima teenindusega.
Enne paigaldamist tuleb seade
vooluvõrgust lahti ühendada.
Jälgige paigaldamise ajal, et
seade ei kahjustaks toitejuhet.
Aktiveerige seade alles siis, kui
paigaldamine on lõpetatud.
Tehke mööblis kõik vajalikud
sisselõiked enne ahju
paigaldamist ja eemaldage kõik
puulaastud ja saepuru.
rast paigaldamist ei tohiks
seadme allosa enam olla
ligipääsetav.
Nõutav vahe ahju ülaserva ja
tööpinna vahel ei tohi olla
takistatud.
Eemaldage seade
polüstüreenaluselt alles
paigaldamisel.
ELEKTRIGA SEOTUD
HOIATUSED
Lähtuge paigaldamisel
kehtivatest ohutuseeskirjadest;
vajalik on kõiki poolusi lahutav
lahklüliti vähima kontaktivahega
3 mm ja seade peab olema
maandatud.
Kui seadme pistik ei sobi teie
pistikupessa, pöörduge
kvalitseeritud tehniku poole.
Toitekaabel peab olema piisavalt
pikk, et see ulatuks korpusse
paigaldatud seadmest
vooluvarustuseni. Ärge
tõmmake toitejuhet!
Kui voolujuhe on kahjustatud,
vahetage see täpselt
samasuguse vastu välja.
Toitejuhet tohib vahetada ainult
kvalitseeritud tehnik vastavalt
tootja juhistele ja kehtivatele
ohutuseeskirjadele.
5
EE
Võtke ühendust volitatud
teenindusega.
Kui seadme pistik ei sobi teie
pistikupesaga, pöörduge
kvalitseeritud tehniku poole.
Ärge kasutage
pikendusjuhtmeid,
mitmikpistikupesi ega
adaptereid.
Ärge kasutage seadet, kui selle
toitekaabel või pistik on vigane,
kui see ei tööta korralikult või kui
see on kahjustatud või maha
kukkunud. Hoidke toitekaabel
eemal tulistest pindadest!
Elektriühendus ei tohi pärast
paigaldamist olla kasutajale
ligipääsetav.
ltige seadme ja märja kehaosa
kokkupuudet! Ärge kasutage
seadet, kui olete paljajalu!
Nimiplaat paikneb ahju esiküljel
(nähtav, kui uks on avatud).
Toitekaabli asendamisel
kasutage ainult järgmist tüüpi
kaablit:
H05 RR-F 3 x 1,5 mm².
Seadet peab olema võimalik
vooluvarustusest lahti ühendada
kas pistikut pesast välja
mmates, kui pistik on
juurdepääsetav, või ligipääsetava
mitmepooluselise lüliti abil, mis
on paigaldatud pistikupesast
ülesvoolu kooskõlas riiklike
ohutuseeskirjadega.
PUHASTAMINE JA
HOOLDAMINE
Kandke puhastamise ja hoolda-
mise ajal kaitsekindaid.
VASTAVUSDEKLARATSIOON
See seade on konstrueeritud,
toodetud ja turustatud vastavalt
järgmiste EÜ direktiivide
ohutusnõuetele: 2006/95/EÜ,
2004/108/EÜ, 93/68/EMÜ ja 2011/65/EL
KESKKONNAKAITSE
PAKKEMATERJALIDE
KÕRVALDAMINE
Pakkematerjal on 100%
ringlussevõetav ja märgistatud
ringlussevõtusümboliga.
Pakendi osad tuleb kõrvaldada
vastutustundlikult ja täies vastavuses
kohalike jäätmekäitluseeskirjadega.
MAJAPIDAMISSEADMETE
UTILISEERIMINE
Seadme äraviskamisel muutke see
mittekasutatavaks, lõigates ära
toitejuhtme ja eemaldades uksed ja
riiulid (kui need on olemas), nii et
lapsed ei saaks sisse ronida ega lõksu
jääda.
See seade on toodetud
taaskasutatavatest
materjalidest.
Kõrvaldage seade vastavalt kohalikele
jäätmekäitluseeskirjadele.
Täpsema teabe saamiseks
majapidamisseadmete jäätmekäitluse
kohta pöörduge kohalikku
omavalitsusse, majapidamisseadmete
kogumispunkti või poodi, kust
seadme ostsite.
Seade on märgistatud vastavalt
Euroopa elektri- ja
elektroonikaseadmete jäätmete
(WEEE) direktiivile 2012/19/EL.
Seadme õige kõrvaldamise
tagamisega aitate vältida võimalikke
kahjulikke tagajärgi keskkonnale ja
inimeste tervisele, mida ebaõige
jäätmekäitlus selle seadme puhul võib
põhjustada.
Sümbol
seadmel või seadmega kaasapandud
dokumentatsioonis näitab, et seadet
ei tohi käidelda olmejäätmena, vaid et
see tuleb toimetada lähimasse elektri-
ja elektroonikaseadmete
kogumispunkti.
ENERGIASÄÄSTUNIPID
Veenduge sisselülitamisel, et ahju uks
on korralikult suletud, ja hoidke seda
küpsetamise ajal nii palju suletud, kui
võimalik.
Lõigake toit väikesteks ühesuurusteks
tükkideks, et vähendada
küpsetusaega ja hoida kokku energiat.
Pikal (üle 30 minuti) küpsetamisel
keerake lõpufaasis (viimased 3–10
minutit sõltuvalt üldisest
küpsetusajast) ahju temperatuur
miinimumi peale. Toit küpseb ahju
jääkkuumuses edasi.
Enne mis tahes hooldamist
tuleb seade vooluvõrgust lahti
ühendada.
Ärge kunagi kasutage aurpu-
hastusseadmeid!
HOIATUS! Elektrilöögi välti-
miseks veenduge, et seade on
enne pirni vahetamist välja
lülitatud.
Ärge kasutage seadme uksek-
laasi puhastamiseks tugevatoi-
melisi abrasiivseid puhasteid
ega teravat metallkraabitsat!
Need võivad pinda kriimustada
ja klaas võib puruneda.
Veenduge, et seade oleks enne
mis tahes puhastus- ja hooldus-
töid maha jahtunud.
(elektri- ja elektroonikaseadmetes
ohtlike ainete kasutamise piiramise
direktiiv).
See seade on ette nähtud
kokkupuuteks toiduainetega, vastab
Euroopa määrusele 1935/2004/EÜ.
Seade vastab Euroopa määruste nr
65/2014 ja 66/2014 ökodisaini
nõuetele kooskõlas Euroopa
standardiga EN 60350-1.
6
TOOTE
KIRJELDUS
Kasutus- ja hooldusjuhend
Pange tähele!
Energiatarbimise vähendamiseks võib jahutusventilaator küpsetamise ajal aeg-ajalt välja ja tagasi sisse lülituda.
Kui küpsetamine on lõpetatud ja ahi välja lülitatud, võib jahutusventilaator veel mõnda aega tööd jätkata.
1
2
3
4
8
7
9
6
5
REST
Tasemed (riiulisooned), millel rest ja teised lisatarvikud asetsevad, on nummerdatud, nr 1 on kõige madalamal ja
nr 4 kõige kõrgemal.
4
3
2
1
1. Juhtpaneel
2. Valgustus
3. Toidusondi ühendamine
4. Riiulite juhised
5. Andmeplaat
(ärge eemaldage)
6. Temperatuurisensor
7. Auru sisselaskeklapp
8. VEEmahuti
9. Uks
7
EE
DISPLEI KIRJELDUS
1. Valitud funktsiooni
sümbol
2. Valitud funktsioon
3. Muud võimalikud funktsioonid
, mida saab valida
4. Funktsiooni kirjeldus
esile tõstetud
JUHTPANEEL
1. SISSE/VÄLJA/PAUS
Ahju sisse- ja väljalülitamiseks või
funktsiooni katkestamiseks või
lõpetamiseks.
2. MENÜÜ
Kiirtee peamenüü juurde.
3. LEMMIKUD
Juurdepääs 10-le enimkasutatud
funktsioonile.
4. TAGASI
Eelmisele menüüle naasmiseks.
5. DISPLEI
6. NAVIGEERIMISNUPUD
Menüüs liikumiseks, kursori
liigutamiseks ja seadete
muutmiseks.
7. OK/VALI
Funktsioonide valimiseks ja
seadete kinnitamiseks.
8. KÄIVITUS
Valitud funktsiooni käivitamiseks.
1 432 5 76 8
1. Funktsiooni seaded
(temperatuur, auru hulk)
2. Kursor
(tõstab esile tehtud valiku)
3. Kestus
4. Funktsiooni lõppemise aeg
5. Funktsiooni nimi
MENÜÜ DISPLEI
SEADETE DISPLEI
1
2
3
4
Käsijuhitavad küpsetusfunkt-
sioonid
Aurusulatus
Seaded
Käsitsi
180 °C
18:30
00:20
1
5
2
3
4
TEMPERATUUR
AURUTASE
LÕPUAEG
KÜPSETUSAEG
Sundõhk + aur
Kõrge
8
TARVIKUD
Tarvikute arv võib sõltuvalt ostetud mudelist olla erinev.
LISATARVIKUD: Muid tarvikuid, mida tootega kaasas pole, saab teenindusest eraldi juurde osta.
Ahjule lisatarvikute ostmisel veenduge, et need on
kuumakindlad ja sobivad aurutamiseks.
Et aur pääseks vabalt liikuma, veenduge, et ahju
seinte ja ahjunõu vahele jääb vähemalt 30 mm
laiune vahe.
REST
See võimaldab kuumal õhul
efektiivselt ringi ringelda.
Asetage toit otse restile või
kasutage seda küpsetusplaadi
või muu kuumakindla ahjunõu
alusena. Kui küpsetate toitu resti peal, siis
asetage resti alla nõrgumispann.
Selle võib paigutada kas nõrgumispanni või
aurutusresti kohale samale tasemele.
NÕRGUMISPANN
Nõrgumispanni kasutatakse
küpsetuspanniks liha, kala,
köögiviljade või erinevat tüüpi
pagaritoodete küpsetamisel
konvektsioonküpsetusfunktsiooniga.
Samuti saab seda kasutada kuumakindlate
ahjunõude alusena, siis ei pea neid ahju
põhjale asetama. Kui asetada nõrgumispann
resti või aurutusresti alla, püüab see kinni tilkuva
küpsetusmahla.
AURUTUSREST
Aurutustrest laseb aurul
lihtsalt ringi liikuda ja toit
küpseb ühtlasemalt.
Küpsetusmahlade kogumiseks
asetage nõrgumispann üks tase
alla poole.
VEEMAHUTI
Täitke joogiveega iga kord, kui
kasutate mõnda
aurufunktsiooni.
TOIDUSOND
Valmistamise ajal toidu
sisemuse temperatuuri
mõõtmiseks.
SVAMM
Kondensatsioonivee
eemaldamiseks, mis tekib
küpsetamisel
9
EE
VEEMAHUTI KASUTAMINE
Veemahutile pääseb hõlpsasti juurde, kui avada
ahju uks. Eemaldamiseks tõstke seda pisut üles ja
siis tõmmake enda poole.
Veemahuti
peab olema täidetud enne iga
küpsetusfunktsiooni käivitamist.
itke see joogiveega kuni
märgini MAX.
Enne veemahuti hoidjasse asetamist veenduge,
et veevoolik asetseb õigesti veemahuti ülaservas
asuvas õõnsuses.
Täitke veemahuti joogiveega kuni märgini MAX ja
asetage see oma hoidjasse. Veenduge, et see asetub
õigesti: veemahuti ülemine ja parempoolne külg
peavad puutuma vastu hoidiku külgi.
Lükake veemahuti täielikult sisse ja vajutage alla,
kuni see lukustub klõpsatusega oma kohale.
Peale iga kasutuskorda eemaldage veemahuti
ettevaatlikult ja valage tühjaks. Jälgige, et valaksite
välja ka torus oleva vee.
10
RESTI JA MUUDE TARVIKUTE PAIGALDAMINE
Veenduge, et resti tõstetud äär on ülevalpool, ja
kake rest rõhtsalt mööda riiulisooni ahju.
RIIULIJUHIKUTE EEMALDAMINE JA TAGASI PAIGALDAMINE
1. Riiulijuhikute eemaldamiseks libistage neid edasi
ja tõmmake seejärel enda suunas, et need klambrite
küljest lahti haakida.
Muud tarvikud, nt nõrgumispann ja aurutusrest,
tuleb sarnaselt restiga rõhtsalt sisse lükata.
2. Riiulijuhikute tagasipanekuks haakige need
klambrite külge ja vajutage ettevaatlikult alla, kuni
need klõpsatusega paika lukustuvad.
11
EE
FUNKTSIOONID
TRADITSIOONILISED FUNKTSIOONID
AUR
Tervislike toitude küpsetamiseks auru abil, et
säiliks toidu loomulik toiteväärtus. See funktsioon
sobib köögiviljade, kala ja puuvilja küpsetamiseks
ja ka kupatamiseks.
Juhul kui pole märgitud teisiti, eemaldage enne
ahju asetamist toidult kogu pakend ja kaitsekile.
Selle funktsiooni kasutamiseks peab ahju
temperatuur olema madalam kui 100 °C. Juhul
kui ahi on kuumem, laske sellel enne alustamist
jahtuda.
KONVEKTSIOON KÜPSETUS
Küpsetamine tavalisele ahjule sarnasel viisil.
See funktsioon sobib hästi besee, pagaritoodete,
pirukate, sufleede, linnuliha ja liha küpsetamiseks.
Selle funktsiooniga soovitame kasutada resti, mis
tagab tõhusa kuuma õhu ringluse.
Teise võimalusena võib teatud toitude (nt
küpsised või kuklid ) valmistamiseks kasutada
küpsetusplaati ja muid ahjus kasutamiseks
sobivaid nõusid.
SUNDÕHK + AUR
See funktsioon ühendab küpsetamise ja
aurutamise omadused, et toit valmiks tõhusalt ja
tulemuslikult, ja võimaldab valmistada roogasid,
mis on pealt krõbedad, kuid seest õrnad ja
mahlased.
See sobib eriti hästi liha, linnuliha, kala,
kartulite, külmutatud valmistoitude, kookide ja
magustoitude küpsetamiseks.
AURUSULATUS
Liha, linnuliha, kala, köögivilja, leiva, saia ja
puuvilja sulatamiseks
Parima tulemuse saavutamiseks ärge sulatage
toitu täielikult üles, vaid laske sellel seistes lõpuni
sulada.
Soovitame saia hoida pakituna, et see ei muutuks
liiga pehmeks.
Liha ja kala: Eemaldage kogu pakend ja asetage
aurutusrestile tasemel 3. Sulatusvee kogumiseks
asetage üks tase alla poole nõrgumispann. Parima
tulemuse saavutamiseks pöörake toit ümber,
kui protsess on umbes poole peale jõudnud ja
eemaldage osad, mis on juba üles sulanud.
ÜLESSOOJENDAMINE
Külmutatud, jahutatud või toatemperatuuril
valmistoidu ülessoojendamiseks. See funktsioon
kasutab auru, et toitu õrnalt ilma kuivatamata üles
soojendada, et säiliks esialgne maitse.
Eelnev seistalaskmine parandab tulemust.
Soovitame panna väiksemad ja õhemad
tükid keskele ja suuremad ja paksemad tükid
väljaspoole.
Kui kasutate aurutusresti, asetage selle alla
nõrgumispann, et koguda kokku võimalikud
toidust välja voolavad vedelikud.
LÕPETAMINE
Valmistoidu küpsetamise optimeerimine,
et see jääks pehmeks ja mahlaseks. See
funktsioon võimaldab ühtlaselt soojendada
valmis, või osaliselt valmis toitu, nagu praad,
kala ja gratäänid. Soovitame panna toidu
küpsetusplaadile, küpsetusplaadi tasemele nr
3 ja nõrgumispanni üks tase allapoole. Ahju
temperatuuriks seadke temperatuur, mille toit
peaks küpsetamise lõpuks saavutama.
12
ERITOIMINGUD
KERGITAMINE
Magusa või soolase taigna paremaks
kergitamiseks. Kerkimise kvaliteedi tagamiseks
ärge aktiveerige seda funktsiooni, kui ahi on
eelmisest küpsetustsüklist veel kuum.
HOIDISTE VALMISTAMINE
Puu- ja köögiviljadest hoidiste
valmistamiseks.
JOGURT
Jogurti valmistamiseks.
DESINFITSEERIMINE
Lutipudelite ja purkide auruga
desinfitseerimiseks.
AURUSTI TÜHJENDAMINE
Aurustist vee automaatseks eemaldamiseks,
et sinna ei jääks jääkvett, kui seade jääb mõneks
ajaks kasutuseta. See funktsioon ei hakka tööle,
kui temperatuur ahjus on kõrgem kui 60 °C.
KATLAKIVI EEMALDAMINE
Katlakivi jääkide eemaldamiseks aurutist.
Soovitame seda funktsiooni regulaarselt kasutada.
Kui te seda ei tee, kuvatakse displeile sõnum, mis
tuletab meelde, et ahju tuleks puhastada.
AURUPUHASTUS
Küpsetuskambri puhastamise lihtsustamiseks.
Regulaarne kasutamine takistab jääkide teket, mis
võivad pinda kahjustada.
TUGIREŽIIM
Eelseadistatud retsepti valik, mis võimaldab
tõhusamalt küpsetada pastat, riisi, taimetoitu, liha,
kala, linnuliha, kõrvalroogasid, pitsat, pirukaid,
leiba, saia, kooke, mune ja magustoite. Ahi seab
automaaselt vastavale roale sobivad seaded ja
mõnikord annab parima tulemuse saavutamiseks
juhiseid.
SEADED
Juurdepääs menüüle, kust saab määrata ahju ja
ekraani seadeid (keel, kellaaeg, heledus, helisignaali
valjus, ökorežiim, kaliibrimine).
Pange tähele! Kui ökorežiim on aktiivne, vähendatakse
mõne sekundi pärast ekraani heledust, et energiat kokku
hoida. Kui mõnele nupule vajutada, aktiveeritakse ekraan
uuesti.
13
EE
SEADME ESMAKORDNE KASUTAMINE
KUIDAS
PLIITI KASUTADA
Enne seadme kasutamist lugege tähelepanelikult läbi
ohutusjuhised.
1. VALIGE KEEL
Seadme esimesel sisselülitamisel tuleb määrata keel ja
kellaaeg: ekraanile kuvatakse võimalike keelte loend.
Please select language
Italiano
Türkçe
English
Keele valimiseks kasutage või nuppu ja
kinnitamiseks vajutage
.
Pange tähele! Keelt saab hiljem muuta menüüst Seaded.
2. MÄÄRAKE AEG
Pärast keele määramist tuleb sisestada kellaaeg:
ekraanil vilgub 12:00.
HH MM
12:00
Vajutage aja määramiseks ja OK, kui see on tehtud
Kellaaja seadmiseks kasutage või nuppu ja
kinnitamiseks vajutage .
Pange tähele! Võimalik, et pärast pikemat voolukatkestust
tuleb kellaaeg uuesti seada.
3. VEEMAHUTI LOPUTAMINE JA TÄITMINE
Eemaldage käsn ja loputage veemahuti ja täitke
joogiveega kuni märgini MAX.
4. KALIIBRIMINE
Et ahi saaks tõhusalt auru tekitada, tuleb see enne
küpsetamist kaliibrida.
Kui olete veemahuti täitnud ja oma kohale kinnitanud,
vajutage ahju sisselülitamiseks , seejärel valige
nuppudega või meüst Seaded ja vajutage
. Valige Kaliibrimine ja vajutage kinnitamiseks
uuesti .
Kaliibrimise käivitamiseks vajutage ja jälgige, et
ahju uks oleks kuni protsessi lõpuni suletud.
Kui kaliibrimine on lõppenud, laske ahjul jahtuda ja
seejärel kuivatage küpsetuskamber lapiga.
Pange tähele! Protsessi käigus võib tekkida rohkelt auru: see
on tavapärane.
5. AHJU KUUMUTAMINE ENNE KÜPSETAMIST
Soovitame enne esimest küpsetamist ahju tühjalt
kuumutada, et eemalduksid võimalikud tootmisest
jäänud lõhnad.
Kuumutage ahju umbes tund aega 200 °C juures
funktsiooniga Konvektsioonküpsetus. Funktsiooni
õigesti kasutamiseks järgige juhiseid.
Pange tähele! Pärast seadme esmakordset kasutamist on
soovitatav ruumi tuulutada.
14
1. FUNKTSIOONI VALIMINE
Ahju sisselülitamiseks vajutage nuppu. Displeile
kuvatakse peamenüü võimalike funktsioonide
loend.
Loendis liikumis vajutage i .
Käsijuhitavad küpsetusfunktsioonid
Aurusulatus
Seaded
Käsitsi
Kui soovitud valik on ekraanil märgitud, vajutage
valiku kinnitamiseks ja liikuge seejärel seadete
menüüsse (vt all) või funktsioonide loendisse.
Ekraani loendis liikumiseks vajutage i
. Vajutage kinnitamiseks ja liikuge edasi
seadete menüüsse. Ekraanile kuvatakse funktsiooni
algseaded.
FUNKTSIOONID, MIS KASUTAVAD AURU
Kui valite funktsiooni, mis kasutab auru, kuvatakse
ekraanile alati meeldetuletus, et veemahuti tuleb
enne täis valada.
Kui olete kinnitanud, et veemahuti on täidetud
joogiveega märgini MAX, vajutage
, et liikuda
funktsiooni seadete menüüsse.
2. AJA SEADMINE
Vajutage
või , et viia kursor valikule
KÜPSETUSAEG ja vajutage kinnitamiseks OK. Displeil
hakkab vilkuma aeg.
200 °C
HH:MM
18:40
00:20
TEMPERATUUR
AURUTASE
LÕPUAEG
Sundõhk + aur
Kõrge
Seade muutmiseks vajutage või . Displeil
värskendatakse aega, mis näitab küpsetamise
eeldatavat lõppu.
Vajutage valiku kinnitamiseks ja seadete
rakendamiseks vajutage OK.
Pange tähele! Samamoodi saab aega hiljem muuta, ka
siis, kui küpsetusprotsess juba käib. Samuti on võimalus
küpsetusaega mitte määrata. Sellisel juhul tuleb ahi käsitsi
välja lülitada, kui toit valmis saab.
3. TEMPERATUURI JA
AURU TASEME SEAMINE
Kursori liigutamiseks seadele, mida saate muuta,
vajutage
või .
Kui kursor on paigas, vajutage seade muutmiseks
: Valitud seade hakkab vilkuma.
180 °C
18:30
00:20
TEMPERATUUR
AURUTASE
LÕPUAEG
Sundõhk + aur
Kõrge
KÜPSETUSAEG
Seade muutmiseks vajutage või , kinnitamiseks
vajutage
.
Pange tähele! Samamoodi saab seadeid hiljem muuta, ka siis,
kui küpsetusprotsess juba käib.
4. EELKUUMUTAMINE
Funktsiooni Konvektsioonküpsetus saab kasutada
ahju eelkuumutamiseks enne küpsetamist
(Tugirežiimi mõne retsepti puhul toimub see
automaatselt).
180 °C
18:30
00:20
TEMPERATUUR
EELKUUMUTUS
LÕPUAEG
Konvektsioonküpsetus
Ei
KÜPSETUSAEG
Kui vajutate Jah, käivitub eelkuumutamine. Kui
funktsioon on aktiveeritud, on ekraanil näha,
kuidas eelkuumutamine kulgeb.
160°C
-00:10
TEMPERATUUR TOIT AHJU
Eelkuumutamine
Kui eelkuumutamine on lõppenud, kõlab helisignaal
ja ekraan annab teada, et ahi on jõudnud seatud
temperatuurini. Nüüd võite toidu sisse panna ja
vajutada küpsetamise alustamiseks .
Pange tähele! Eelkuumutamise ajal toidusondi kasutada ei saa.
Kui valite Ei, väheneb üldine küpsetusaeg (sh
eelkuumutamine) ja energiakulu kuni 25%.
Kui panete toidu ahju enne eelkuumutamise lõppemist, võib
see küpsetustulemusele halvasti mõjuda.
IGAPÄEVANE KASUTAMINE
15
EE
5. PSETUSAJA LÕPU SEADMINE / ALGUSE
VIITAMINE
Mitmed funktsioonid võimaldavad funktsiooni
alguse viitamise abil seada küpsetamise lõpuaega.
Funktsiooni kestuse seadmisel näitab ekraan
küpsetamise eeldatavat lõpuaega.
Vajutage
i , et viia kursor valikule LÕPUAEG,
ja siis vajutage : Aeg hakkab vilkuma.
180 °C
HH:MM
18:36
00:20
TEMPERATUUR
AURUTASE
Sundõhk + aur
Kõrge
KÜPSETUSAEG
Küpsetuse lõpuaja valimiseks vajutage i ja
seejärel vajutage .
Vajutage , pange toit ahju ja seejärel vajutage
funktsiooni aktiveerimiseks . Selleks et
küpsetamine lõppeks teie seatud ajal, lülitub ahi
pärast arvutatud aja möödumist automaatselt sisse.
180 °C
-00:36
00:20
TEMPERATUUR
AURUTASE
Sundõhk + aur
Kõrge
KÜPSETUSAEG
ALGUSAEG
Märkus. Funktsiooni kohe käivitamiseks ja ooteaja
tühistamiseks vajutage .
6. FUNKTSIOO NI AKTIVEERIMINE
Kui olete määranud kõik soovitud seaded, vajutage
funktsiooni aktiveerimiseks nuppu.
Kui funktsioon on aktiveeritud, saab selle peatada,
kui vajutate ühe korra
. Funktsiooni jätkamiseks
vajutage
.
Pange tähele! Kui valitud on eelkuumutamine ja ahi on
jõudnud soovitud temperatuurini, kuvatakse displeile
teade, et te toidu ahju paneks.
. TOIDUSONDI KASUTAMINE
Toidusondiga saab küpsetamise ajal mõõta toidu
sisetemperatuuri.
Lükake toidusond sügavale liha
sisse, vältige konte ja rasvaseid
kohti:
Linnuliha: Torgake ots sisse
rinnaku keskelt, vältige
kehaõõnsusi.
Liigeste või jalgade liha:
Torgake ots kõige tihkemasse
ossa.
Kala (terve): Torgake ots kõige
tihkemasse ossa, vältige
selgroogu.
FUNKTSIOONI KÄSITSI KASUTAMINE
Pange toit ahju. Soovitame panna toidu restile
ja asetada toidumahlade kogumiseks resti alla
nõrgumispanni.
Eemaldage toidusondi käepidemelt kork ja ühendage
juhe. Enne ukse sulgemist veenduge, et juhe saab
vabalt liikuda.
Valige käsijuhitav funktsioon: Funktsiooni seadete
menüüst saate muuta ahju või auru ja toidusondile
vajalikku temperatuuri.
100 °C
18:20
57°C
TEMPERATUUR
Aur
TOIDUSOND
ALGUSAEG
Kui olete määranud kõik soovitud seaded, vajutage
START funktsiooni aktiveerimiseks. Kõlab helisignaal
ja ekraan annab teada, et toidusond on jõudnud
seatud temperatuurini.
Pange tähele! Kui funktsioon on juba aktiveeritud, siis
toidusondi enam ühendada ei saa.
TUGIREŽIIMIS
Toidusondi saab kasutada mõnede
automaatfunktsioonidega. Valige TOIDUSOND ja
järgige juhiseid ekraanil.
Kui ekraan kuvab vastava juhise, asetage toit ahju ja
ühendage toidusond oma pistikusse.
200°C
55°C
TEMPERATUUR
Seapraad
TOIDUSOND
rkus. Kui on valitud eelkuumutamine, ei saa enne selle
lõppemist toitu ahju panna ega toidusondi ühendada.
16
. ERIFUNKTSIOONIDE KASUTAMINE
HOIDISTE VALMISTAMINE
Mooside ja hoidiste valmistamiseks soovitame
kasutada ainult värskeid ja kvaliteetseid puu- ja
köögivilju.
Täitke purgid puu- või köögiviljadega (võimalusel
eelküpsetatud), valage peale säilitusvedelikku või
konserveerimissiirupit ja jätke üles umbes 2 cm
ruumi. Pange kaaned kergelt ilma kinnikeeramata
peale.
Pange rest tasemele 2, nõrgumispann selle alla ja
asetage purgid restile. Purgid võib panna ka otse
nõrgumispannile.
Käivitage funktsioon.
Lõppemisel keerake kaaned tihedalt kinni (kaante
keeramisel kasutage pajalappe või kuumakindlat
lappi) ja laske purkidel jahtuda toatemperatuurini.
Pange tähele! Purkide tõhusaks puhastamiseks soovitame
kasutada funktsiooni Desintseerimine.
JOGURT
Enne funktsiooni käivitamist lisage ühele
liitrile toatemperatuuril piimale umbes 100 g
värsket jogurtit.
Pange tähele! Kui kasutate pastöriseerimata piima, soojendage
seda enne aeglasel tulel ja laske jahtuda toatemperatuurini.
Valage sisu kuumakindlatesse purkidesse ja katke
need kuumakindlate kaante või kilega ja pange
seejärel restile, mis asetseb tasemel 2.
Valige funktsioon ja seadke kestuseks viis tundi
(temperatuuri muuta ei saa).
Kui funktsioon on lõppenud, laske jogurtil enne
serveerimist mitu tundi külmkapis jahtuda. See
säilib 12 nädalat. 5–7 päeva jooksul võib sedasama
jogurtit kasutada uue laari valmistamiseks.
Pange tähele! Enne jogurti tegemist soovitame purgid
ja söögiriistad põhjalikult puhastada, selleks kasutage
funktsiooni Desintseerimine.
VEE ÄRAVOOL
Et aurutisse ei jääks vett, on soovitatav seda
funktsiooni kasutada iga kord, enne kui seade jääb
pikemaks perioodiks kasutuseta.
Pange tähele! Kui auruti on kuum, hakkab funktsioon tööle
alles siis, kui temperatuur ahjus on jahtunud alla 60 °C.
Funktsioon käivitub automaatselt, kui küpsetuskamber on
piisavalt jahtunud.
Käivitage funktsioon ja järgige juhiseid ekraanil. Kui
funktsioon on lõppenud, tühjendage veemahuti ja
loputage joogiveega.
20 %
AURUSTI TÜHJENDAMINE
KATLAKIVI EEMALDAMINE
Regulaarsel kasutamisel hoiab see funktsioon
auruti heas korras.
Käivitage funktsioon ja järgige juhiseid ekraanil,
edasiliikumiseks vajutage
.
Parima tulemuse saavutamiseks soovitame valada
veemahutisse 250 ml äädikat ja seejärel täita
joogiveega kuni märgini MAX.
Katlakivi eemaldamine võtab aega umbes 30
minutit. Eemaldamise ajal ärge ahju välja lülitage.
Puhastustsükli ajal küpsetusfunktsioone kasutada
ei saa.
1/3
18:20
00:32
FAAS
Katlakivi eemaldamine
FAASI AEG
LÕPUAEG
Setete ladustumise vältimiseks loputage
veemahutit pärast funktsiooni lõppemist
joogiveega ja käivitage seejärel tühja ahjuga
funktsioon Aurupuhastus.
17
EE
AURUPUHASTUS
See funktsioon pehmendab setteid ja
toidujääke ja teeb ahju puhastamise lihtsamaks.
Regulaarsel kasutamisel võimaldab see
küpsetuskambrist hõlpsasti toidujääke ja setteid
eemaldada.
Pange tähele! Soovitame enne selle funktsiooni käivitamist
eemaldada ahjust kõik tarvikud.
Aurupuhastus
LÕPUAEG
Pärast lõppu oodake, kuni ahi on maha jahtunud, ja
puhastamise lõpetamiseks kuivatage pinnad käsna või
lapiga.
. LEMMIKUD
Ahi paneb automaatselt kokku loendi kõige
tihedamalt kasutatud funktsioonidest.
Vajutage ahju sisselülitamiseks nuppu
ja seejärel
vajutage
, et kuvada kõige sagedamini kasutatud
funktsioonide loend.
Enimkasutatud küpsetusfunktsioonid
Munid
Lasanje
Aur
Soovitud funktsiooni valimiseks vajutage või
, kinnitamiseks vajutage ja seejärel muutke
vajaduse korral seadeid vastavalt oma soovile
(soovitatavad on algseaded).
Kui olete valmis, vajutage funktsiooni aktiveerimiseks
.
. TAIMER
Kui ahi on välja lülitatud, saab ekraani kasutada
taimerina. Veenduge, et ahi on välja lülitatud, ja
seejärel vajutage
. Ekraanil hakkab vilkuma
taimer.
Taimeri seadmiseks vajutage ja käivitamiseks OK
Soovitus vältuse seadmiseks vajutage või ja
seejärel vajutage taimeri aktiveerimiseks . Kui
taimer on seatud vältuse lugemisel nulli jõudnud,
kõlab helisignaal.
Pange tähele! Taimeri võib mis tahes ajal peatada, selleks
vajutage .
. NUPULUKK
Nuppude lukustamiseks vajutage samal ajal
ja
hoidke all vähemalt viis sekundit.
Nupulukk on
aktiivne
Nuppude avamiseks korrake toimingut.
Pange tähele! Selle funktsiooni saab aktiveerida ka
toiduvalmistamise ajal.
Ohutuse tagamiseks on võimalik ahi igal ajal välja lülitada,
selleks vajutage nuppu .
18
KUIDAS KÜPSETUSTABELIT LUGEDA
Tabelis on eri toitude küpsetamiseks sobivaimad
funktsioonid, tarvikud ja tasemed. Küpsetusaeg
algab hetkest, kui toit pannakse ahju, kuid ei sisalda
eelsoojendamiseks kuluvat aega.
Küpsetustemperatuurid ja ajad on ligikaudsed ja
sõltuvad toidu kogusest ja kasutatavast tarvikust.
Kasutage algatuseks kõige madalamat soovituslikku
väärtust ja kui toit ei ole piisavalt küps, kasutage
kõrgemaid väärtusi.
Soovitame kasutada kaasasolevaid tarvikuid ja
eelistatavalt tumedat värvi metallist koogivorme
ja küpsetusplaate, mis on auru- ja kuumakindlad.
Kasutada võib ka püreksklaasist ja keraamilisi
nõusid, kuid tuleb meeles pidada, et nende
kasutamisel on küpsetusajad veidi pikemad.
KOOGID JA SAI
Soovitame kookide jaoks kasutada funktsiooni
Konvektsioonküpsetus ja pagaritoodete jaoks
funktsiooni Sundõhk + aur.
Kasutage tumedaid metallist koogivorme ja pange
need alati ahjuga kaasasolevale restile.
Teise võimalusena võib teatud toitude (nt küpsised
või kuklid ) valmistamiseks kasutada nõrgumispanni
ja muid ahjus kasutamiseks sobivaid nõusid.
Et kontrollida, kas küpsetatav toit on valmis,
sisestage küpsetise sisse varras. Kui see on
väljatõmbamisel puhas, on saiad või kook valmis.
Mittenakkuvate vormide kasutamisel ärge määrige
rasvainega vormi servi, sest siis võib kook kerkida
äärtest ebaühtlaselt.
Kui toit küpsetamisel paisub, kasutage järgmisel
korral madalamat temperatuuri ja kaaluge
imalust vähendada lisatud vedeliku kogust või
segada segu õrnemalt.
Juhul kui koogi põhi jääb nätskeks, tõstke vorm
madalamale ahjutasandile ja puistake koogi põhjale
enne täidise lisamist leiva- või biskviidipuru.
PITSA
Määrige küpsetusplaati, nii saate krõbeda põhjaga
pitsa.
KERGITAMINE
Katke tainast sisaldav nõu niiske lapiga ja asetage
see nõrgumispannile. Asetage nõu ahju tasemele 1
või 2.
Soovitame tainast kergitada ahjus, sest seal
on temperatuur stabiilsem kui ruumis. Sellest
hoolimata on soovitatav kontrollida tainast
varem (umbes siis, kui kolmandik kergitusajast on
möödunud), muidu võib see liiga palju kerkida.
Samuti on võimalik kergitada rullitud või lõigatud
tainast, mis on juba osaliselt kerkinud. Katke tainast
sisaldav nõu niiske lapiga ja asetage see tasemele
2 või 3. Vajaminev aeg on umbes pool tavalisest
kerkimisajast.
Pitsataigna kerkimisaeg on umbes tund ühe kg
taigna kohta.
ENERGIA SÄÄSTMINE
Veenduge, et ahju uks on ahju töötamise ajal
korralikult suletud, ja hoidke seda küpsetamise ajal
nii palju suletud, kui võimalik.
Võimalusel asetage toit otse kaasasolevatele
tarvikutele ja ärge kasutage täiendavaid nõusid.
Ärge eelkuumutage ahju enne küpsetamist, juhul
kui see vajalik pole.
Kui lõikate toidu väikesteks ühesuurusteks
tükkideks, vähendab see küpsetusaega ja hoiab
kokku energiat.
Kui küpsetate pika aja vältel (nt rohkem kui
30 minutit), soovitame lõpuosas temperatuuri
vähendada. Ahjus on piisavalt jääkkuumust, et toit
edasi küpseks.
Kasutage seda jääkkuumust teiste toitude
soojendamieks.
KASULIKUD NÄPUNÄITED
19
EE
KÜPSETUSTABEL
rest Ahjunõud restil Nõrgumispann Aurutusrest Toidusond (valikuline)
Pange tähele! Muid tarvikuid saab teenindusest eraldi juurde osta.
TOIT FUNKTSIOON
EELKUU-
MUTUS
TEMPERATUUR
(°C)
AURUTASE KESTUS TASE JA TARVIKUD
Koogid Jah 160 - 3540
2
Küpsised Jah 165–175 - 12–15
2
Tuuletaskud Jah 190–200 - 25–30
2
Sai Jah 180–190
Madal –
keskmine
3540
2
Rullbiskviit Jah 230 - 7–8
2
Lahtine
plaadipirukas
Jah 180–190 - 3540
2
Lehttaigen Jah 180–190 - 15–20
2
Itaalia
kartuliklimbid
- 90–100 - 10–15
3
1
Külmutatud Bualo
kanatiivad
Jah 190–200 - 15–18
2
Kalkuni rind Jah 200–210 Keskmine 5060
2 1
Ribi Jah 160 –170 Madal 80–90
2 1
Kalagratään Jah 190–200 Madal 15–25
2 1
Kalaterriin - 7580 - 60–90
3
Keedetud munad - 90 - 20–25
3
Küpsetatud
köögivili
Jah 200–210
Keskmine
kõrge
20–30
2 1
Peet - 100 - 5060
3 1
Punane kapsas - 100 - 30–35
3 1
Valge kapsas - 100 - 25–30
3 1
Valged oad - 100 - 7590
3
2/1
Valmistoit
- 100 - 18–25
3 2/1
Supp/puljong
- 100 - 20–25
3
Köögivili
- 100 - 20–25
3 2/1
Aur Sundõhk Sundõhk + aur Lõpetamine
20
AURUSULATUS
TOIT KAAL (g) KESTUS JÕUDEAEG
TEMPERATUUR
(°C)
TASE JA TARVIKUD
LIHA
Hakitud
500 25–30
30–35 60
3 1
Viilud 20–25 60
3 1
Praevorst 450 10–15 10–15 60
3 1
LINNULIHA
Terve 1000 60–70 40–50 60
3 1
Filee
500
25–30 20–25 60
3 1
Koivad 30–35 25–30 60
3 1
KALA
Terve 600 3040 25–30 60
3 1
Filee 300 10–15 10–15 60
3 1
Portsjon 400 20–25 20–25 60
3 1
KÖÖGIVILI
Portsjon 300 25–30 20–25 60
Tükid 400 10–15 5–10 60
SAI
Saiapäts 500 15–20 25–30 60
Viilud
250
8–12 5–10 60
Kuklid/saiakesed 10–12 5–10 60
Kook 400 8–10 1520 60
PUUVILI
Sega 400 10–15 5–10 60
Marjad 250 5–8 3–5 60
TOIT FUNKTSIOON
EELKUU-
MUTUS
TEMPERATUUR
(°C)
AURUTASE KESTUS TASE JA TARVIKUD
Riis/pasta
- 100 - 1520
3
2/1
Kartulid
- 100 - 20–25
3 2/1
Lihaviilud
- 100 - 1520
3
2/1
Liha kastmes
- 100 - 25–30
3
Kalalee
- 100 - 10–15
3 2/1
rest Ahjunõud restil Nõrgumispann Aurutusrest Toidusond (valikuline)
Aur Sundõhk Sundõhk + aur Lõpetamine
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

HOTPOINT/ARISTON MS 998 IX HA Use & Care

Tüüp
Use & Care