16
Sulatamine
Ahjuventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb ahjus
ringlema toasooja õhu.
Mõned nõuanded:
Kookide küpsetamiseks
Koogid vajavad keskmist küpsetustemperatuuri
(tavaliselt vahemikus 150 °C ja 200 °C). Lisaks tuleb
ahju eelnevalt kuumutada – umbes 10 minutit.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt 3/4
küpsetusajast on möödas. Muretainast küpsetatakse
vormis või ahjuplaadil 2/3 küpsetamisaja vältel ning
garneeritakse seejärel enne lõpuni küpsetamist.
Edasine küpsetusaeg sõltub loomulikult garneeringu
tüübist ja hulgast (keedis, puuviljad jne). Veenduge,
et koogi- või pirukataigen on õige konsistentsiga,
kuna liiga suur vedelikusisaldus muudab küpsetusaja
asjatult pikaks. Koogitaigen peab olema sellise
paksusega, et see lusikalt või visplilt kohe maha ei
voola. Kui koogid või pirukad on asetatud korraga
kolmele küpsetustasandile, on soovitav kahe alumise
küpsetusplaadi vahele jätta vahe (joonis 21).
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav praetükk peaks kaaluma vähemalt
1kg, et vältida selle liigset kuivamist. Väga õrna
punast liha, mis väljastpoolt hästi küpsenuks, kuid
seest roosaks või punakaks peab jääma, tuleb
küpsetada kõrgemal temperatuuril (200-250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajavad
madalamat küpsetustemperatuuri (150-175 °C).
Kastme või garneeringu koostisained lisatakse vaid
väga lühikese küpsetusaja korral praepannile kohe
alguses. Vastupidisel juhul tehakse seda viimase
poole tunni sees. Liha küpsusastet on lihtne
kontrollida lusikaga: kui lusika küljega vajutades
lihatükile muljumisjälgi ei jää, on liha läbi küpsenud.
Rostbiifide ja fileetükkide, mis peavad seest roosaks
jääma, küpsetusaeg peab olema lühike. Liha võib
küpsetada ahjupannis või otse restil – sel juhul tuleb
praerasva kogumiseks asetada resti alla
nõrgumispann. Kui Te küpsetate väga rasvast toitu,
asetage liha otse grillrestile ja selle alla
nõrgumispann, et ahi ei saaks mustaks. Kui liha on
küpsenud, jätke see enne serveerimist 15 minutiks
seisma, et mahl välja ei valguks. Vältimaks röstimise
ajal liigse suitsu teket, on soovitav kallata
nõrgumispanni veidike vett, ning auru tekke
vältimiseks tuleks vett küpsetamise ajal juurde
valada, kui eelmine vesi pannilt kaob. Erinevaid toite
võib kuni serveerimiseni ahjus soojas hoida, kuid ahju
temperatuur tuleks sel juhul seada miinimum-
tasemele.
Tähelepanu! - Ärge asetage otse ahjupõran-
dale anumaid ega alumiiniumfooliumit, kuna
see võib põhjustada temperatuuri tõusu, mis
omakorda mõjutab küpsetustulemusi ja võib
viia ahju emailpinna kahjustamiseni.
Asetage ahjupannid, kuumuskindlad anumad
ja alumiiniumfoolium restile, mis on tõstetud
sobivale küpsetuskõrgusele.
Küpsetusajad
Küpsetusajad on erinevad, kuna need sõltuvad
toiduainete tüübist, konsistentsist ja kogusest.
Soovitame Teil esimeste toiduvalmistamiskordade
ajal olla väga tähelepanelik, kuna sarnaste
seadistuste juures ja samade toitude valmistamisel
saavutate loomulikult ka samaväärse lõpptulemuse.
Üksnes kogemus aitab Teil alljärgnevates tabelites
esitatud parameetreid oskuslikult muuta.