8
Nõuanded ja soovitused ahju
kasutamiseks
Toiduvalmistamisel hoidke ahju uks alati
kinni.
Käesolev ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga,
mis tagab loomuliku õhuringluse ja pideva auru
taaskasutuse. Kirjeldatud süsteem võimaldab küpse-
tada auruses ahjus ja jätab toidu seest pehmeks ning
pealt krõbedaks. Lisaks sellele vähenevad küpsetus-
aeg ja energiatarbimine miinimumini. Küpsetamise
ajal võib moodustuda aur, mis ahju ukse avanemisel
välja paiskub. See on täiesti normaalne nähtus.
Siiski, alati kui avate ahju ukse küpsetamise ajal
või pärast seda, seiske natuke eemale, et lasta
tekkinu aur või kuumus ahjust välja.
Tavaline küpsetamine
Kuumus tuleb ahju ülemisest ja alumisest kütte-
elemendist, seetõttu on soovitav kasutada keskmist
küpsetustasandit.
Kui küpsetamiseks on vaja rohkem kuumust
ülemisest või alumisest kütteelemendist, siis kasutage
ülemisi või alumisi küpsetustasandeid.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine
Nimetatud funktsiooni korral küpseb toit eel-
kuumutatud õhuvoolu toimel, mida liigutab ahju
tagaseinas asuv ventilaator.
Sel viisil levib kuumus ahjus ühtlaselt ja kiiresti,
mistõttu saab erinevatel küpsetustasanditel korraga
erinevaid toite valmistada (joonis 4).
Ventilaatoriga küpsetamine tagab niiskuse kiire
eemaldamise ja ahjus oleva õhu kuivatamise, mistõttu
ei segune omavahel erinevate toitude maitsed ja
lõhnad.
Mitmel tasandil küpsetamine tähendab seda, et Te
võite samaaegselt küpsetada erinevaid toite mitmel
tasandil korraga ning sulatada või valmistada korraga
kuni kolm vormikooki või väiksemat pitsat.
Loomulikult võib ahju kasutada ka ainult ühele
tasandil küpsetamiseks. Sel juhul peaksite valima
kõige alumised küpsetustasandid, et küpsemis-
protsessi oleks parem jälgida.
Lisaks sobib nimetatud funktsioon suurepäraselt ka
konserveerimiseks, siirupiga puuviljahoidiste valmis-
tamiseks ning seente või puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Liha ja kala grillimisel määrige see eelnevalt õliga
kokku ning asetage alati ahjurestile.
Resti tasand sõltub grillitava liha- või kalatüki paksu-
sest.
Asetage nõrgumispann alati kõige alumisele tasandile
ning valage sellesse pisut vett, et vältida suitsu ja
ebameeldivate lõhnade teket.
Mõned nõuanded:
Kookide küpsetamiseks
Koogid vajavad keskmist küpsetustemperatuuri
(tavaliselt vahemikus 150 ja 200 °C). Lisaks tuleb
ahju eelnevalt kuumutada – umbes 10 minutit.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt 3/4
küpsetusajast on möödas. Muretainast küpsetatakse
vormis või ahjuplaadil 2/3 küpsetamisaja vältel ning
garneeritakse seejärel enne lõpuni küpsetamist.
Edasine küpsetusaeg sõltub loomulikult garneeringu
tüübist ja hulgast (keedis, puuviljad jne). Veenduge,
et koogi- või pirukataigen on õige konsistentsiga,
kuna liiga suur vedelikusisaldus muudab küpsetusaja
asjatult pikaks. Koogitaigen peab olema sellise
paksusega, et see lusikalt või visplilt kohe maha ei
voola. Kui koogid või pirukad on asetatud korraga
kolmele küpsetustasandile, on soovitav kahe alumise
küpsetusplaadi vahele jätta vahe (joonis 4).
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav praetükk peaks kaaluma vähemalt
1kg, et vältida selle liigset kuivamist. Väga õrna
punast liha, mis väljastpoolt hästi küpsenuks, kuid
seest roosaks või punakaks peab jääma, tuleb
küpsetada kõrgemal temperatuuril (200-250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajavad
madalamat küpsetustemperatuuri (150-175 °C).
Kastme või garneeringu koostisained lisatakse vaid
väga lühikese küpsetusaja korral praepannile kohe
alguses. Vastupidisel juhul tehakse seda viimase
poole tunni sees. Liha küpsusastet on lihtne
kontrollida lusikaga: kui lusika küljega vajutades
lihatükile muljumisjälgi ei jää, on liha läbi küpsenud.
Rostbiifide ja fileetükkide, mis peavad seest roosaks
jääma, küpsetusaeg peab olema lühike. Liha võib
küpsetada ahjupannis või otse restil – sel juhul tuleb
praerasva kogumiseks asetada resti alla
nõrgumispann. Kui Te küpsetate väga rasvast toitu,
asetage liha otse grillrestile ja selle alla
nõrgumispann, et ahi ei saaks mustaks.