17
Sulatamine
Ahjuventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb ahjus
ringlema toasooja õhu.
Mõned nõuanded:
Kookide küpsetamiseks
Koogid vajavad keskmist küpsetustemperatuuri
(tavaliselt vahemikus 150 °C ja 200 °C). Lisaks tuleb
ahju eelnevalt kuumutada – umbes 10 minutit.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt 3/4
küpsetusajast on möödas.
Muretainast küpsetatakse vormis või ahjuplaadil 2/3
küpsetamisaja vältel ning garneeritakse seejärel enne
lõpuni küpsetamist.
Edasine küpsetusaeg sõltub loomulikult garneeringu
tüübist ja hulgast (keedis, puuviljad jne).
Veenduge, et koogi- või pirukataigen on õige
konsistentsiga, kuna liiga suur vedelikusisaldus
muudab küpsetusaja asjatult pikaks. Koogitaigen
peab olema sellise paksusega, et see lusikalt või
visplilt kohe maha ei voola.
Kui koogid või pirukad on asetatud korraga kolmele
küpsetustasandile, on soovitav kahe alumise
küpsetusplaadi vahele jätta vahe (joonis 23).
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav praetükk peaks kaaluma vähemalt
1kg, et vältida selle liigset kuivamist. Väga õrna
punast liha, mis väljastpoolt hästi küpsenuks, kuid
seest roosaks või punakaks peab jääma, tuleb
küpsetada kõrgemal temperatuuril (200-250 ºC).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajavad
madalamat küpsetustemperatuuri (150-175 °C).
Kastme või garneeringu koostisained lisatakse vaid
väga lühikese küpsetusaja korral praepannile kohe
alguses.
Vastupidisel juhul tehakse seda viimase poole tunni
sees. Liha küpsusastet on lihtne kontrollida lusikaga:
kui lusika küljega vajutades lihatükile muljumisjälgi ei
jää, on liha läbi küpsenud. Rostbiifide ja fileetükkide,
mis peavad seest roosaks jääma, küpsetusaeg peab
olema lühike.
Liha võib küpsetada ahjupannis või otse restil – sel
juhul tuleb praerasva kogumiseks asetada resti alla
nõrgumispann.
Kui Te küpsetate väga rasvast toitu, asetage liha otse
grillrestile ja selle alla nõrgumispann, et ahi ei saaks
mustaks.
Kui liha on küpsenud, jätke see enne serveerimist 15
minutiks seisma, et mahl välja ei valguks.
Vältimaks röstimise ajal liigse suitsu teket, on
soovitav kallata nõrgumispanni veidike vett, ning auru
tekke vältimiseks tuleks vett küpsetamise ajal juurde
valada, kui eelmine vesi pannilt kaob.
Erinevaid toite võib kuni serveerimiseni ahjus soojas
hoida, kuid ahju temperatuur tuleks sel juhul seada
miinimumtasemele.
Tähelepanu! - Ärge asetage otse ahjupõran-
dale anumaid ega alumiiniumfooliumit, kuna
see võib põhjustada temperatuuri tõusu, mis
omakorda mõjutab küpsetustulemusi ja võib
viia ahju emailpinna kahjustamiseni.
Asetage ahjupannid, kuumuskindlad anumad
ja alumiiniumfoolium restile, mis on tõstetud
sobivale küpsetuskõrgusele.
Küpsetusajad
Küpsetusajad on erinevad, kuna need sõltuvad
toiduainete tüübist, konsistentsist ja kogusest.
Soovitame Teil esimeste toiduvalmistamiskordade
ajal olla väga tähelepanelik, kuna sarnaste
seadistuste juures ja samade toitude valmistamisel
saavutate loomulikult ka samaväärse lõpptulemuse.
Üksnes kogemus aitab Teil alljärgnevates tabelites
esitatud parameetreid oskuslikult muuta.