Zanussi ZOU91KX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Integreeritav ahi
ZOU 91 K
KASUTUSJUHEND
2
Sisukord
Nõuanded kasutusjuhendi lugemiseks 4
Seadme kirjeldus 5
Juhtpaneel 6
Pärast ahju paigaldamist 7
Ahju funktsioonide seadistamine 10
Nõuanded ja soovitused ahju kasutamiseks 16
Küpsetustabelid 18
Puhastamine ja korrashoid 20
Mida teha rikete korral 22
Tehnilised näitajad 23
Juhised paigaldajale 24
Integreerimine köögimööblisse 25
3
Hoiatused – integreeritavad ahjud
On väga oluline, et Te hoiate käesoleva kasutusjuhendi koos seadmega tuleviku tarvis alles. Kui seade
peaks tulevikus omanikku vahetama, või kui Te kolite ja jätate seadme maha, kindlustage alati, et
kasutusjuhend koos seadmega uue kasutajani jõuaks – nii saab ka tema tutvuda ahju kõikide
funktsioonidega ning lugeda läbi seadme kasutamise juurde kuuluvad hoiatused. Järgnevad hoiatused
on antud ohutuse huvides. Enne seadme paigaldamist või kasutamist lugege need kindlasti läbi.
Paigaldamine
Kõik paigaldustööd tuleb jätta kvalifitseeritud ele-
ktriku või kompetentse isiku ülesandeks.
Ahju paigaldus ja esialgsed reguleerimistööd PEAB
teostama kvalifitseeritud personal kooskõlas kehti-
vate eeskirjadega. Käesolevast juhendist leiate ka
spetsiaalsed juhised seadme paigaldajale.
Kasutamise ajal
seade on mõeldud ainult toiduvalmistamiseks, seda
on keelatud kasutada mingitel teistel eesmärkidel.
Alati kui avate ahjuukse küpsetamise ajal või
pärast seda, seiske natuke eemale, et lasta
tekkinud aurul või kuumusel ahjust välja
pääseda.
Seadme tehniliste omaduste või seadme ena
muutmine mis tahes viisil, on ohtlik.
Seadmed kuumenevad kasutamise käigus märga-
tavalt ja püsivad pärast kasutamist pikka aega
kuumad.
Olge ettevaatlik, vältige ahjus asuvate küttekehade
puudutamist.
Veenduge alati, et kõik juhtnupud oleksid välja-
lülitatud asendis, kui Te ahju ei kasuta.
Hügieeni ja ohutuse tagamiseks tuleb elektriahi
hoida alati puhas.
Rasva või toidujääkide kogunemine võib põhjustada
tulekahju.
Ärge katke ahju pindasid alumiiniumfooliumiga.
Kergpuhastatavaid juhtsiine (kui on olemas) võib
puhastada üksnes seebiveega.
Ärge kasutage seadme puhastamiseks auru või
aurupesureid.
Enne seadme hooldust või puhastamist, keerake
alati juhtlüliti pliidiplaadi asendisse ja laske seadmel
jahtuda.
Veenduge, et riiulid oleksid õigesti kohale asetatud.
Käesolev ahi (isegi kui see on ühendatud elektrilise
pliidiplaadiga) on mõeldud ühendamiseks 230 V
ühe-, kahe või kolmefaasilisse vooluvõrku koos
maandusjuhtmega.
Kui ühendate ahju mitmefaasilisse vooluvõrku (400
V) maandusjuhet kasutamata, võib see tuua enda-
ga kaasa ahju või koguni pliidiplaadi kahjustumise.
Laste ohutus
Nõudepesumasin on mõeldud kasutamiseks täis-
kasvanute poolt. Lastel ei tohiks lubada juht-
nuppude ega seadmega mängida.
Lapsi tuleb kogu aeg silmas pidada ja mitte lubada
neil puutuda kuumasid pindu või olla seadme
läheduses, kui see töötab või ei ole veel maha
jahtunud.
Küpsetamise ja grillimise ajal muutuvad seadme
uks ja sellega külgnevad pinnad väga kuumaks.
Olge ettevaatlik ja hoidke lapsed töötavast sead-
mest eemal. Teiste elektriseadmete ühendamisel
ahju lähedal paiknevasse seinakontakti, veenduge
selles, et voolujuhtmed ei puutu vastu ahju
kuumenenud pindu ega jää ahjuukse vahele.
Tehniline teenindus
Antud seadme hooldustöid peab teostama volitatud
teeninduskeskus, ning kasutada tuleb ainult origi-
naalvaruosi.
Mitte mingil juhul ärge püüdke seadet ise paran-
dada.
Asjatundmatud remonditööd võivad põhjustada
vigastusi või seadme raskeid rikkeid. Pöörduge
lähima volitatud teeninduskeskuse poole. Nõudke
alati originaalvaruosade kasutamist.
4
Nõuanded kasutusjuhendi lugemiseks
Ohutusjuhised
Üksikasjalikud kasutusjuhised
Nõuanded ja soovitused
TOOTJA:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italy)
5
Seadme kirjeldus
1. Juhtpaneel
2. Eesmise parempoolse keeduplaadi/keeduala juhtnupp
3. Tagumise parempoolse keeduplaadi/keeduala juhtnupp
4. Elektrooniline juhtseade
5. Tagumise vasakpoolse keeduplaadi/keeduala juhtnupp
6. Eesmise vasakpoolse keeduplaadi/keeduala juhtnupp
7. Grill
8. Ahju lamp
9. Andmeplaat
6
Juhtpaneel
Nupud
1. ON / OFF toitenupp
2. Ahju funktsioonide valiknupp
3. Kiirkuumutuse nupp
4. Vähendusnupp “
“ (kellaaeg või temperatuur)
5. Suurendusnupp “
“ (kellaaeg ja temperatuur)
6. Minutikella / Küpsetusprogrammi kestuse / Küpsetusprogrammi lõppemise funktsioon
Kõikide ahju funktsioonide valimine toimub elektroo-
nilise juhtseadme abil.
Võite valida ükskõik millise küpsetusfunktsiooni,
küpsetustemperatuuri ja automaatse ajastuse kombi-
natsiooni.
MÄRKUS
Võimaliku elektrikatkestuse korral hoiab juhtseade
kõiki seadistusi (kellaaega, programmi seadistust või
töötavat programmi) umbes 3 minutit. Kui elektri-
katkestus kestab kauem, siis kõik seadistused
tühistatakse. Kui vooluühendus taastub, vilguvad
näidikul erinevad numbrid ja kellaaeg/ taimer tuleb
uuesti seadistada.
Erifunktsioonid
Alljärgnevate funktsioonide aktiveerimiseks tuleb
vajutada kahte nuppu üheaegselt:
- Lastelukk: vajutage nuppu
ja nuppu “ “;
- Puutesignaal: vajutage nuppu
ja nuppu “ “;
- Demonstratsioonrežiim: vajutage nuppu
ja
nuppu “
“.
Küpsetusfunktsioon Temperatuuri näit Kellaaja näit
7
Pärast ahju paigaldamist
Kui seade ühendatakse esimest korda vooluvõrku, on
näidikul 12:00 ja sümbol
vilgub.
Enne ahju kasutamist seadke kellaaeg õigeks.
Kellaaja õigeks seadmiseks:
a) vajutage nuppu
ja kui sümbol vilgub (joonis
1), seadke kellaaeg õigeks nuppudega “
“ või “
(joonis 2).
Noolsümbol
kustub umbes 5 sekundit pärast õige
kellaaja kuvamist näidikule (joonis 3).
b) kui sümbol enam ei vilgu, vajutage kaks korda
nuppu
.
Seejärel toimigi vastavalt punktile a).
Sel ajal võib seadmest tulla ebameeldivat lõhna.
Ebameeldiva lõhna teket põhjustavad tootmisjäägid
ning see on täiesti normaalne. Enne seadme
kasutuselevõttu soovitame Teil seda tühjalt kuu-
mutada.
Selleks toimige järgmiselt:
vajutage nuppu
, et ahi sisse lülitada.
vajutage nuppu kaks korda ning valige
funktsioon "tavaline küpsetus"
(joonis 4).
seadke temperatuuriks 250 °C, kasutades
suurendusnuppu “ “.
Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt töötada.
avage ruumi tuulutamiseks aken.
Sama protseduuri korrake umbes 5-10 minuti vältel
ka funktsioonide “ventilaatoriga küpsetamine”
ja
“suur grill”
puhul.
Pärast seda laske ahjul esmalt maha jahtuda ning
seejärel puhastage seadme sisepind soojas seebi-
vees niisutatud pehme riidelapiga.
Enne esimest kasutuskorda peske ahju tarvi-
kud hoolikalt puhtaks.
Ahjuukse avamisel haarake alati käepide-
me keskelt (joonis 5).
Joonis 1
Joonis 2
Joonis 3
Joonis 4
Joonis 5
8
ON / OFF toitenupp
Ahi peab olema enne küpsetusfunktsiooni või
programmi valimist sisse lülitatud. Pärast nupu
vajutamist ilmub näidikule ahju sümbol ning ahju
valgustus lülitub sisse.
Ahju väljalülitamiseks võite mis tahes hetkel vajutada
nuppu
Mis tahes küpsetusfunktsioon või prog-
ramm seiskub, ahju valgustus kustub ja näidikule
kuvatakse ainult kellaaeg.
Ahju on võimalik igal ajal välja lülitada.
Küpsetusfunktsiooni valimine
1) Vajutage nuppu , et ahi sisse lülitada.
2) Vajutage nuppu
, et valida soovitud funktsioon.
Iga kord, kui vajutatakse nuppu
, kuvatakse näidi-
kule küpsetuse sümbol ja vastava küpsetus-
funktsiooni number ilmub hetkel valitud funktsiooni
sümbolist vasakule (joonis 6).
3) Kui eelseatud temperatuur ei sobi, vajutage nuppu
“ või “ “, et reguleerida temperatuuri 5 kraadi
kaupa.
- niipea kui ahi kuumeneb, hakkab termomeetri
sümbol
aeglaselt tõusma, näidates hetkel saav-
utatud temperatuuri.
Kui soovitud temperatuur on saavutatud, kostab
lühikese aja jooksul helimärguanne ning termomeetri
sümbol
jääb põlema.
Temperatuuri reguleerimine
Vajutage nuppe “ “ ja “ “, et vähendada või
suurendada eelseatud temperatuuri ajal, kui sümbol
vilgub (joonis 7). Maksimaalne temperatuur on 250
°C.
Joonis 6
Joonis 7
9
Alljärgnevalt leiate funktsioonide sümbolite nimekirja
ja nende tähendused.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine – See
seadistus võimaldab Teil ahju erinevatel
kõrgustel toitu röstida või üheaegselt
röstida ja küpsetada, ilma et maitsed
seguneksid. Eelseatud temperatuur: 175 °C
Tavaline küpsetamine – Soojust annavad
nii ülemine kui ka alumine küttekeha,
tagades sel moel ahjus ühtlase kuumuse.
Eelseatud temperatuur: 200 °C
Ainult grillelement – Seda funktsiooni võib
kasutada väikese toiduainekoguste
grillimiseks. Eelseatud temperatuur:
250 °C
Termogrill – See funktsioon pakub lisa-
võimalust toiduainete grillimiseks, mida
tavapäraselt küpsetatakse tavalise grill-
funktsiooniga. Grillelement ja ahju-
ventilaator töötavad koos, tagades kuuma
õhu ringlemise ümber toidu.
Eelseatud temperatuur: 180 °C
Valige maksimumtemperatuuriks 200 °C.
Pitsa – Alumisest kütteelemendist juhitakse
kuumus pitsa põhjale, samal ajal kui
ventilaator tagab piisava õhuringluse
selleks, et pitsakate või pirukatäidis korra-
likult läbi küpseks.
Eelseatud temperatuur: 175 °C
Suur grill – Grillelement on terves ulatuses
sisse lülitatud. Soovitav kasutada suurte
koguste puhul. Eelseatud temperatuur: 250
°C
Alumine kütteelement – Kuumus tuleb
ainult ahju põhjaosast, et toidud lõpuni
küpsetada.
Eelseatud temperatuur: 250 °C
Ülemine küttekeha – Kuumus tuleb üks-
nes ahju ülemisest osast, et toidud lõpuni
küpsetada. Eelseatud temperatuur : 250 °C
Sulatus - Ahjuventilaator töötab ilma
kuumuseta ja paneb ahjus ringlema toa-
sooja õhu.
Nimetatud funktsioon on eriti sobiv selliste
toiduainete sulatamiseks, mida liigne kuu-
mus võib kahjustada, nt kreemitäidisega
koogid, külmutatud koogid, kondiitritooted,
leib ja teised taignatooted.
10
Ahju funktsioonide seadistamine
Minutikella seadistamine
1) Vajutage nuppu
, et valida minutikella
funktsioon (joonis 8). Vastav sümbol
hakkab
vilkuma ning juhtpaneeli näidikule kuvatakse näit
"0.00".
2) Vajutage nuppu “ “, et valida soovitud aeg.
Maksimaalne aeg on 23 tundi ja 59 minutit.
Pärast seadistuse tegemist, ootab minutikell 3
sekundit ja seejärel hakkab aeg jooksma
(joonis 9).
3) Kui programmeeritud aeg on möödas, kostab
helimärguanne.
4) Helimärguande väljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
Töötav ahi EI lülitu välja.
Minutikella funktsiooni saab kasutada ka
siis, kui ahi on välja lülitatud.
Minutikella seadistuse kasutamine või muutmine:
vajutage nuppu , kuni sümbolid ja hakkavad
vilkuma.
Seejärel on võimalik minutikella seadistust muuta
vajutades nuppu “ “ või “ “.
Minutikella funktsiooni tühistamine:
vajutage nuppu , kuni sümbolid ja hakkavad
vilkuma.
Aja vähendamiseks vajutage nuppu “ “, kuni
näidikule kuvatakse näit "0.00" (joonis 10).
Joonis 8
Joonis 9
Joonis 10
11
Automaatväljalülituse seadistamine
1) Asetage toit ahju, lülitage ahi sisse, valige
küpsetusfunktsioon ja reguleerige vajadusel
küpsetustemperatuuri (joonis. 11).
2) Vajutage nuppu
, et valida küpsetusprogrammi
kestuse funktsioon (joonis 12). Küpsetus-
programmi kestuse sümbol
hakkab vilkuma
ning juhtpaneeli näidikule kuvatakse näit "0.00".
3) Sel ajal kui sümbol
vilgub, vajutage nuppu “ “,
et valida soovitud aeg.
Maksimaalne aeg on 23 tundi ja 59 minutit.
Juhtseade ootab 3 sekundit ja seejärel hakkab
aeg jooksma.
4) Kui küpsetusaeg on möödas, lülitub ahi auto-
maatselt välja, kostab helimärguanne ning juht-
paneeli näidikule ilmub näit "0.00".
6) Helimärguande väljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
Küpsetusprogrammi kestuse tühistamine:
— vajutage nuppu
, kuni sümbol hakkab
vilkuma.
— aja vähendamiseks vajutage nuppu “
“, kuni
näidikule kuvatakse näit "0.00" (joonis 13).
Joonis 11
Joonis 12
Joonis 13
12
Automaatse sisse- ja
väljalülitumise seadistamine
1) Seadistage küpsetusprogrammi kestus, nagu
eelmises punktis kirjeldatud.
2) Vajutage nuppu
, kuni on valitud funktsioon
"küpsetusprogrammi lõpp" ning vastav sümbol
hakkab vilkuma. Juhtpaneelile kuvatakse
küpsetusprogrammi lõppemise aeg (see tähen-
dab, hetke kellaaeg + küpsetusprogrammi kestus
- joonis 14).
3) Vajutage nuppu “
“, et valida soovitud küpse-
tusprogrammi lõppemise aeg.
4) Pärast seadistuse tegemist, ootab juhtseade 3
sekundit ja seejärel hakkab aeg jooksma.
5) Ahi lülitub automaatselt sisse ja välja. Küpsetus-
programmi lõppemisest annab teada helimärg-
uanne.
6) Helimärguande väljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
Seadistuse tühistamiseks piisab küpsetusprogra-
mmi kestuse tühistamisest.
Lisafunktsioonid
Väljalülitusfunktsioon
Igasuguste muutuste puhul seadistuses lülitub ahi
automaatselt välja, vastavalt juuresolevale tabelile
(joonis 15).
Kui temperatuuri-seadistus
on:
lülitub ahi
automaatselt välja:
250 °C
pooleteist tunni
möödudes
vahemikus 200 kuni 245 °C 5,5 tunni möödudes
vahemikus 120 kuni 195 °C 8,5 tunni möödudes
alla 120 °C 12 tunni möödudes
Joonis 14
Joonis 15
13
Jääkkuumuse funktsioon
Kui on seadistatud küpsetusprogrammi kestus, lülitub
ahi automaatselt enne küpsetusprogrammi lõppu
välja ja ahju sisemusse jäänud kuumus lõpetab toidu
küpsetamise ilma lisaenergiat tarbimata. Kõik valitud
seadistused kuvatakse näidikule, kuni küpsetus-
programmi lõppemiseni.
Nimetatud funktsioon ei toimi juhul, kui küpse-
tusprogrammi kestus jääb alla 15 minuti.
Lasteluku funktsioon
Et lapsed ei saaks ahju sisse lülitada, on võimalik
juhtnupud lukustada.
1) Lülitage ahi välja, vajutades nuppu .
2) Vajutage nuppe ja “ “ üheaegselt ning
hoidke neid 3 sekundit allavajutatuna. Kostab
helimärguanne ja näidikule ilmub teade ‘SAFE’
(ohutu) (joonis 16).
3) Ahju juhtnupud on nüüd lukus. Ahju funktsioone
ega temperatuuri ei ole võimalik valida.
Juhtnuppude lukustuse deaktiveerimine:
Vajutage nuppe ja “ “ üheaegselt ning hoidke
neid 3 sekundit allavajutatuna. Kostab helimärguanne
ja teade ‘SAFE’ (ohutu) kaob näidikult. Seejärel on
ahju võimalik jälle kasutada (joonis 17).
Kiirkuumutuse funktsioon
Pärast küpsetusfunktsiooni ja temperatuuri valimist
kuumeneb ahi järk-järgult, kuni valitud temperatuur on
saavutatud. Selleks kulub 10 kuni 15 minutit, sõltuvalt
valitud funktsioonist ja temperatuurist.
Kui nõutud temperatuur on vaja saavutada lühema
ajaga, võib kasutada kiirkuumutuse funktsiooni.
1) Vajutage nuppu , et ahi sisse lülitada.
2) Seadistage vajalik küpsetusfunktsioon ja temper-
atuur, nagu eelpool kirjeldatud.
Joonis 16
Joonis 17
3) Seadistage temperatuur, vajutades nuppu “
“ või
“. Temperatuur kuvatakse näidikule.
4) Vajutage nuppu . Temperatuuri näidu asemel
on näit "FHU" (joonis 18).
5) vajutage nuppu , seejärel vilgub sümbol
ligikaudu 10 sekundit. Nüüd on võimalik valida
vajalik temperatuur, vajutades nuppu “
“ või “ “.
4) Kui soovitud temperatuur on saavutatud, kostab
lühikese aja jooksul helimärguanne ning tempera-
tuuri näidu asemele ilmub seatud temperatuur.
Nimetatud funktsiooni võib kasutada ükskõik
millise küpsetusfunktsiooni või temperatuuriga.
14
Veakood
Elektrooniline juhtseade kontrollib pidevalt seadme
korrasolekut. Kui mõned parameetrid ei ole korras,
lülitab juhtsüsteem aktiveeritud funktsioonid välja ning
näidikule kuvatakse vastav veakood (täht "E", millele
järgneb number – vaadake joonist 20).
Täpsemat informatsiooni leiate punktist "Mida teha
rikete korral”.
Demonstratsioonrežiim
Nimetatud režiim on mõeldud kasutamiseks kauplus-
tes, kes demonstreerivad ahju funktsioneerimist ilma
igasuguse elektrikuluta, välja arvatud ahju lambi
elektritarve. Selle funktsiooni aktiveerimiseks peab
seade olema ooterežiimis.
Vajutage nuppu ja “ “ umbes 2 sekundit
(joonis 19). Lühikese aja jooksul kostab
helimärguanne.
Vajutage nuppu ja näidikule ilmub teade “id”.
Ahju funktsioone on võimalik valida.
Termomeetri sümbol ei vilgu enam ning teade “id
asendub numbritega.
Demonstratsioonrežiimi väljalülitamiseks järgige
eelpool toodud protseduuri.
Joonis 18
Joonis 19
Joonis 20
15
Uputatavad juhtnupud
Seade on varustatud uputatavate juhtnuppudega
(joonis 21). Nimetatud nupud võib uputada juht-
paneeli, kui ahju parasjagu ei kasutata.
Keeduplaatide juhtnupud
Keeduplaatide juhtnupud (joonis 22) asuvad ahju juht-
paneelil. Keeduplaatide juhtnuppe on võimalik seada
7-asendisse:
0 = välja lülitatud
1 = minimaalne kuumus
3 = maksimaalne kuumus
Vahepealsed asendid annavad järk-järgult suureneva
kuumusastme.
Eriti tähelepanelikult jälgige toidu
valmimist õli või rasva kasutamisel, kuna
seda tüüpi toiduained võivad ülekuumene-
misel süttida.
Ohutustermostaat
Ahi on varustatud ohutustermostaadiga. Kui põhi-
termostaadi töös tekib mingi häire ja ahi seetõttu üle
kuumeneb, seiskab ohutustermostaat seadme varus-
tamise elektrienergiaga. Kui nii juhtub, pöörduge
lähimasse teeninduskeskusse. Mitte mingil juhul ärge
püüdke seadet ise remontida.
Juhtnuppude jahutusventilaator
Antud seade on varustatud jahutusventilaatoriga,
mille ülesandeks on vältida juhtpaneeli, juhtnuppude
ja ahjuukse käepideme kuumenemist. Ventilaator võib
jätkata tööd ka pärast ahju või grilli väljalülitamist,
kuni on saavutatud normaaltemperatuur.
Joonis 21
Joonis 22
16
Nõuanded ja soovitused ahju
kasutamiseks
Toiduvalmistamisel hoidke ahjuuks alati
kinni.
Käesolev ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga,
mis tagab loomuliku õhuringluse ja pideva auru
taaskasutuse.
Kirjeldatud süsteem võimaldab küpsetada auruses
ahjus ja jätab toidu seest pehmeks ning pealt
krõbedaks. Lisaks sellele vähenevad küpsetusaeg ja
energiatarbimine miinimumini. Küpsetamise ajal võib
moodustuda aur, mis ahjuukse avanemisel välja
paiskub. See on täiesti normaalne nähtus.
Siiski, alati kui avate ahjuukse küpsetamise ajal
või pärast seda, seiske natuke eemale, et lasta
tekkinud aurul või kuumusel ahjust välja pääseda.
Tavaline küpsetamine
Kuumus tuleb ahju ülemisest ja alumisest kütte-
elemendist, seetõttu on soovitav kasutada keskmist
küpsetustasandit.
Kui küpsetamiseks on vaja rohkem kuumust üle-
misest või alumisest kütteelemendist, siis kasutage
ülemisi või alumisi küpsetustasandeid.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine
Nimetatud funktsiooni korral küpseb toit eel-
kuumutatud õhuvoolu toimel, mida liigutab ahju
tagaseinas asuv ventilaator.
Sel viisil levib kuumus ahjus ühtlaselt ja kiiresti,
mistõttu saab erinevatel küpsetustasanditel korraga
erinevaid toite valmistada (joonis 23).
Ventilaatoriga küpsetamine tagab niiskuse kiire
eemaldamise ja ahjus oleva õhu kuivatamise, mistõttu
ei segune omavahel erinevate toitude maitsed ja
lõhnad.
Mitmel tasandil küpsetamine tähendab seda, et Te
võite samaaegselt küpsetada erinevaid toite mitmel
tasandil korraga ning sulatada või valmistada korraga
kuni kolm vormikooki või väiksemat pitsat.
Loomulikult võib ahju kasutada ka ainult ühele
tasandil küpsetamiseks. Sel juhul peaksite valima
kõige alumised küpsetustasandid, et küpsemis-
protsessi oleks parem jälgida.
Lisaks sobib nimetatud funktsioon suurepäraselt ka
konserveerimiseks, siirupiga puuviljahoidiste valmis-
tamiseks ning seente või puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Liha ja kala grillimisel määrige see eelnevalt õliga
kokku ning asetage alati ahjurestile. Resti tasand
sõltub grillitava liha- või kalatüki paksusest.
Asetage nõrgumispann alati kõige alumisele tasandile
ning valage sellesse pisut vett, et vältida suitsu ja
ebameeldivate lõhnade teket.
Termogrill
Kui kasutate seda küpsetusfunktsiooni, seadke
ahju temperatuur maksimaalselt 200 °C peale.
Grillelement ja ventilaator töötavad korraga, tekitades
valmistatava toidu ümber kuuma õhu ringluse.
Väheneb vajaduse toitu kontrollida või pöörata.
Termogrilliga võite grillida kõiki neid toite, mida Te ka
tavalise grilliga valmistate; välja arvatud kuumad
võileivad ja väheküpsenud biifsteek.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine
Joonis 23
17
Sulatamine
Ahjuventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb ahjus
ringlema toasooja õhu.
Mõned nõuanded:
Kookide küpsetamiseks
Koogid vajavad keskmist küpsetustemperatuuri
(tavaliselt vahemikus 150 °C ja 200 °C). Lisaks tuleb
ahju eelnevalt kuumutada – umbes 10 minutit.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt 3/4
küpsetusajast on möödas.
Muretainast küpsetatakse vormis või ahjuplaadil 2/3
küpsetamisaja vältel ning garneeritakse seejärel enne
lõpuni küpsetamist.
Edasine küpsetusaeg sõltub loomulikult garneeringu
tüübist ja hulgast (keedis, puuviljad jne).
Veenduge, et koogi- või pirukataigen on õige
konsistentsiga, kuna liiga suur vedelikusisaldus
muudab küpsetusaja asjatult pikaks. Koogitaigen
peab olema sellise paksusega, et see lusikalt või
visplilt kohe maha ei voola.
Kui koogid või pirukad on asetatud korraga kolmele
küpsetustasandile, on soovitav kahe alumise
küpsetusplaadi vahele jätta vahe (joonis 23).
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav praetükk peaks kaaluma vähemalt
1kg, et vältida selle liigset kuivamist. Väga õrna
punast liha, mis väljastpoolt hästi küpsenuks, kuid
seest roosaks või punakaks peab jääma, tuleb
küpsetada kõrgemal temperatuuril (200-250 ºC).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajavad
madalamat küpsetustemperatuuri (150-175 °C).
Kastme või garneeringu koostisained lisatakse vaid
väga lühikese küpsetusaja korral praepannile kohe
alguses.
Vastupidisel juhul tehakse seda viimase poole tunni
sees. Liha küpsusastet on lihtne kontrollida lusikaga:
kui lusika küljega vajutades lihatükile muljumisjälgi ei
jää, on liha läbi küpsenud. Rostbiifide ja fileetükkide,
mis peavad seest roosaks jääma, küpsetusaeg peab
olema lühike.
Liha võib küpsetada ahjupannis või otse restil – sel
juhul tuleb praerasva kogumiseks asetada resti alla
nõrgumispann.
Kui Te küpsetate väga rasvast toitu, asetage liha otse
grillrestile ja selle alla nõrgumispann, et ahi ei saaks
mustaks.
Kui liha on küpsenud, jätke see enne serveerimist 15
minutiks seisma, et mahl välja ei valguks.
Vältimaks röstimise ajal liigse suitsu teket, on
soovitav kallata nõrgumispanni veidike vett, ning auru
tekke vältimiseks tuleks vett küpsetamise ajal juurde
valada, kui eelmine vesi pannilt kaob.
Erinevaid toite võib kuni serveerimiseni ahjus soojas
hoida, kuid ahju temperatuur tuleks sel juhul seada
miinimumtasemele.
Tähelepanu! - Ärge asetage otse ahjupõran-
dale anumaid ega alumiiniumfooliumit, kuna
see võib põhjustada temperatuuri tõusu, mis
omakorda mõjutab küpsetustulemusi ja võib
viia ahju emailpinna kahjustamiseni.
Asetage ahjupannid, kuumuskindlad anumad
ja alumiiniumfoolium restile, mis on tõstetud
sobivale küpsetuskõrgusele.
Küpsetusajad
Küpsetusajad on erinevad, kuna need sõltuvad
toiduainete tüübist, konsistentsist ja kogusest.
Soovitame Teil esimeste toiduvalmistamiskordade
ajal olla väga tähelepanelik, kuna sarnaste
seadistuste juures ja samade toitude valmistamisel
saavutate loomulikult ka samaväärse lõpptulemuse.
Üksnes kogemus aitab Teil alljärgnevates tabelites
esitatud parameetreid oskuslikult muuta.
18
Küpsetustabelid
Tavaline küpsetamine ja ahjuventilaatoriga küpsetamine
Tavaline
küpsetamine
Ahjuventilaatoriga
küpsetamine
Küpsetusaeg
Kaal (g) ROOG
Tasand
temp.
°C
Tasand
temp.
°C
minutit
MÄRKUSED
KOOGID
Lehttainas 2 170 2 (1 ja 3)* 160 45 ~ 60 Koogivormis
Liivatainas 2 170 2 (1 ja 3)* 160 20 ~ 30 Koogivormis
Kohupiimakook 1 160 2 150 60 ~ 80 Koogivormis
Õunakook 1 180 2 (1 ja 3)* 170 40 ~ 60 Koogivormis
Struudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Moosikook 2 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40
Puuviljakook 1 175 1 160 45 ~ 60 Leivavormis
Keeks 1 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40 Koogivormis
Jõulukook 1 170 1 160 40 ~ 60 Koogivormis
Ploomikook 1 170 1 160 50 ~ 60 Leivavormis
Väikesed küpsetised 2 175 2 (1 ja 3)* 160 25 ~ 35 Küpsetusplaadil
Küpsised 2 160 2 (1 ja 3)* 150 20 ~ 30 Küpsetusplaadil
Beseed 2 100 2 (1 ja 3)* 100 90 ~ 120 Küpsetusplaadil
Saiakesed 2 190 2 (1 ja 3)* 180 12 ~ 20 Küpsetusplaadil
Kondiitritooted: lehttaignast
2 200 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 25 Küpsetusplaadil
LEIB, SAI JA PITSA
1000 Sai 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 pätsi
500 Leib 1 190 1 180 30 ~ 45 Leivavormis
500 Saiakesed 2 200 2 (1 ja 3)* 175 20 ~ 35 6-8 saiakest
250 Pitsa 1 210 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 30 Küpsetusvormis
VORMIROAD
Makaronivorm 2 200 2 (1 ja 3)* 175 40 ~ 50 ahjuvormis
Köögiviljavorm 2 200 2 (1 ja 3)* 175 45 ~ 60 ahjuvormis
Lahtised pirukad 1 200 2 (1 ja 3)* 180 35 ~ 45 ahjuvormis
Lasanje 2 180 2 160 45 ~ 60 ahjuvormis
Kanneloonid 2 200 2 175 40 ~ 55 ahjuvormis
LIHA
1000 Veisepraad 2 190 2 175 50 ~ 70 Grillrestil
1200 Seapraad 2 180 2 175 100 ~ 130 Grillrestil
1000 Vasikapraad 2 190 2 175 90 ~ 120 Grillrestil
1500 Rostbiif
1500 poolküps 2 210 2 200 50 ~ 60 Grillrestil
1500 küps 2 210 2 200 60 ~ 70 Grillrestil
1500 hästi küps 2 210 2 200 70 ~ 80 Grillrestil
2000 Sea abatükk 2 180 2 170 120 ~ 150 Koos kamaraga
1200 Seakoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 tükki
1200 Lambaliha 2 190 2 175 110 ~ 130 Kints
1000 Kana 2 190 2 175 60 ~ 80 Ühes tükis
4000 Kalkun 2 180 2 160 210 ~ 240 Ühes tükis
1500 Part 2 175 2 160 120 ~ 150 Ühes tükis
3000 Hani 2 175 2 160 150 ~ 200 Ühes tükis
1200 Küülik 2 190 2 175 60 ~ 80 Tükkidena
1500 Jäneseliha 2 190 2 175 150 ~ 200 Tükkidena
800 Faasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Ühes tükis
Pikkpoiss 2 180 2 160 40 ~ 60 Leivavormis
KALA
1200 Forell/Merilatikas 2 190 2 (1 ja 3)* 175 30 ~ 40 3-4 kala
1500 Tuunikala/Lõhe 2 190 2 (1 ja 3)* 175 25 ~ 35 4-6 fileed
(*) Kui Te soovite valmistada korraga rohkem kui ühte rooga, soovitame Teil need sulgudes näidatud
tasanditele asetada.
19
Grillimine
Kogus Grillimine
Küpsetusaeg
(minutites)
ROOG
Tükki
Kaal
Tasand temp. °C
Pealmine
külg
Alumine
külg
Fileetükid
4 800 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Veisebiifsteegid
4 600 3 maks. 10 ~ 12 6 ~ 8
Vorstikesed
8 3 maks. 12 ~ 15 10 ~ 12
Seakarbonaad
4 600 3 maks. 12 ~ 16 12 ~ 14
Kana (pooleks lõigatud)
2 1000 3 maks. 30 ~ 35 25 ~ 30
Lihavardad
4 3 maks. 10 ~ 15 10 ~ 12
Kana (rinnatükk)
4 400 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger
6 600 3 maks. 10 ~ 15 8 ~ 10
Kalafileed
4 400 3 maks. 12 ~ 14 10 ~ 12
Võileivad
4-6 3 maks. 5 ~ 7
Röstsai
4-6 3 maks. 2 ~ 4 2 ~ 3
Termogrill
Aeg minutites
ROOG Kogus (g) Küpsetustasand Temp. °C
Alumine külg Pealmine külg
Liharulaad (kalkun) 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Kana (pooleks lõigatud) 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kanakoivad 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Põldvutt 500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Köögiviljavorm 3 200 20 ~ 25
Püha Jakobi kammkarbid 3 200 15 ~ 20
Makrell 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Kalalõigud 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
Pitsa funktsioon
Pitsa funktsioon Küpsetusaeg
Kaal (g) ROOG
Tasand
temp. °C
minutit
MÄRKUSED
700 Pitsa, suur 1 200 15 ~ 25 Küpsetusvormis
500 Pitsa, väike 1 200 10 ~ 20 vormis või restil
500 Saiakesed 1 200 15 ~ 25 ahjuvormis
Tabelid toodud ajad on mõeldud soovituslikena. Võib tekkida vajadus temperatuuri suurendada või vähendada,
et vastata konkreetsetele isiklikele eelistustele või vajadustele. Tabelis esitatud küpsetusajad ei sisalda ahju
eelkuumutamise aega.
Soovitame Teil, eelkõige kookide, pitsa ja leiva küpsetamisel, ahju eelnevalt 10 minutit kuumutada.
(**)Tabelis esitatud küpsetusajad ei sisalda ahju eelkuumutamise aega. Soovitatav on ahju enne küpsetamist
umbes 5 minutit kuumutada.
(***)Tabelis esitatud küpsetusajad ei sisalda ahju eelkuumutamise aega. Soovitatav on ahju enne küpsetamist
umbes 10 minutit kuumutada.
20
Puhastamine ja korrashoid
Enne igasuguseid puhastustöid tuleb ahi
välja lülitada ja lasta sel maha jahtuda.
Käesolevat seadet on keelatud puhastada
auruga või aurupesuriga.
Tähelepanu! Enne igasuguste puhastus-
või hooldustööde alustamist veenduge, et
ahi on vooluvõrgust lahti ühendatud.
Alustage puhastamist, kui ahi on maha jahtunud.
Peske emailpindu leige vee ja nõudepesuvahendiga.
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusvahendeid, nagu
küürimisšvamme, happeid jne, kuna need võivad
erinevaid pindu kahjustada. Loputage roostevabast
terasest pinnad pärast kasutamist veega puhtaks,
kuivatage pehme lapi või seemisnahast lapiga.
Raskesti eemaldatavate plekkide korral kasutage
tavapärast mitteabrasiivset pesuvahendit või müügi-
lolevat spetsiaalset roostevaba terase puhastus-
vahendit. Ühe võimalusena võib kasutada ka sooja
äädikat.
Kui puhastate ahjuukse klaaspinda, kasutage ainult
sooja vett, vältige karedate riidelappide või
abrasiivsete puhastusvahendite kasutamist.
Kuumad puuviljahapped (nt sidrunitest, ploomidest
vms) võivad jätta emailpindadele matte ja karedaid
plekke. Selliste plekkide tõttu võib küll kaduda
emailpinna läige, kuid see ei mõjuta ahju tööd.
Puhastage ahi hoolikalt pärast iga kasutuskorda. Sel
viisil on mustust kõige lihtsam eemaldada ning väldite
plekkide hilisemat kinni kõrbemist.
Ahjuukse puhastamine
Ahjuukse puhastamise hõlbustamiseks soovitame
Teil selle eest ära võtta. Toimige järgnevalt:
- Avage ahjuuks täielikult; tõstke kahe uksehinge
juures asuvad väikesed hoovad üles ja keerake
sissepoole. (joonis 24).
- Sulgege aeglaselt ahjuuks, kuni see puutub vastu
kahte hooba,
- seejärel lükake ust ahju poole ning enda poole
tõmmates tõstke uks eest.
- Asetage uks pikali asendisse.
Pärast puhastamist monteerige uks uuesti ahju külge,
toimides eelpool kirjeldatule vastupidises järjestuses.
Kui kaks väikest hooba vajuvad tagasi hingedesesse,
on uks õigesti kinnitatud.
Joonis 24
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZOU91KX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend