Electrolux EOB4750X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Integreeritav ahi
EOB4750
Kasutusjuhend
2
Hoiatusi Mööblisse integreeritud ahjud
Hoidke kasutusjuhend alles edaspidise kasutuse jaoks. Kui seade müüakse või antakse uuele
omanikule või kui vahetate korterit ja jätate seadme endisse korterisse, andke kasutusjuhend koos
seadmega edasi, et uus omanik saaks seadme töö ja sellega seotud hoiatustega tutvuda. Hoiatused on
seotud turvalisusega. Lugege hoiatusi hoolikalt enne, kui seadme paigaldate või selle kasutamist
alustate.
Paigaldus
Kõiki paigaldustöid peab tegema professionaalne
elektrik või muu pädev isik.
Ahju paigaldus ja esialgsed seaded tuleb TINGI-
MATA lasta teha professionaalidel ja need tuleb
teostada kehtivatele määrustele vastavalt. Käes-
olev juhis sisaldab ka seadme paigaldajale mõel-
dud paigaldusjuhiseid.
Kasutuse ajal
Käesolev seade on mõeldud ainult söödavate
produktide küpsetamiseks ning seda ei ole luba-
tud kasutada mingil muul otstarbel.
Ahju ust toiduvalmistamise ajal või peale seda
avades hoidke alati piisavat vahemaad, et ahju
kogunenud kuum aur ja kuumus ahjust välju-
ksid ning et Te end ei kõrvetaks.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal ja on kuum veel
tükk aega pärast kasutamise lõppu. Hoiduge
puudutamast ahju sees olevaid kuumutusele-
mente.
Seadme tehniliste omaduste muutmine või muu-
de muudatuste tegemine on ohtlik.
Ahi kuumeneb kasutamise ajal ja on kuum veel
tükk aega pärast kasutamise lõppu.
Kontrollige alati, et lülitid on “off”-asendis (välja
lülitatud), kui ahi ei ole kasutusel.
Hügieeni- ja turvalisuse tõttu tuleb seadet alati
puhtana hoida. Rasva või toidu kogunemine
seadmesse võib tekitada tulekahju.
Ärge kunagi vooderdage ühtegi ahju osa alu-
miiniumfooliumiga.
Hõlpsalt puhastatavaid seinakattematerjale (mu-
delist sõltuv varustus) ei tohi kunagi puhastada
muu kui nõrga pesuvahendilahusega.
Ärge kunagi kasutage ahju puhastamisel auru või
auruseadmeid.
Enne, kui alustate ükskõik missugust ahju hoolde-
või puhastustööd, lülitage vool välja ahju ja
pliidiplaadi pistiku eralduslülitist ja laske ahjul
jahtuda
Kontrollige, et plaatide juhikud oleksid õigesti
paigaldatud.
Käesolev ahi (ka siis, kui see on ühendatud
pliidiplaadiga) toimib 230 V vahelduvvooluga.
Laste ohutus
Käesolev seade on mõeldud täiskasvanutele
kasutamiseks. Ärge lubage lastel ahju lüliteid
puudutada ega ahjuga mängida.
Valvake laste järele ja ärge lubage neil puudutada
ahju kuumi pindu või olla seadme lähedal selle
kasutamise ajal enne, kui seade on peale kasuta-
mist jahtunud.
Ahju töötamise ja grillimise ajal kuumenevad ahju
uks ja selle ümber olevad osad eriti kõrge
temperatuurini. Olge ettevaatlik ning hoidke
lapsed seadmest kasutamise ajal eemal. Kui
lülitad muid seadmeid ahju lähedal olevasse
pistikupesasse, jälgige hoolikalt, et voolujuhe ei
puudutaks ahju kuumi osi ega jääks ahjuukse
vahele.
Tehniline tugi
Käesoleva seadme hooldus tuleb sooritada volita-
tud hooldusfirmas. Varuosadena on lubatud kasu-
tada ainult originaalosi.
Ärge mingil juhul püüdke remontida seadet ise.
Asjatundmatu isiku poolt sooritatud parandused
võivad viia vigastusteni või tõsiste riketeni. Võtke
ühendust kohaliku hooldusfirmaga. Nõudke alati
originaalosade kasutamist.
See tähis
seadmel või selle pakendil näitab, et
seda toodet ei tohi ära visata koos olmejäätmetega.
Selle asemel tuleb toode viia elektri- ja elektroonika-
seadmete jäätmete kogumispunkti. Toote asjatundliku
utiliseerimisega on võimalik hoida ära selle poolt
tekitatavat võimalikku keskkonna- ja tervisekahju, mis
muul juhul võiks tekkida selle asjatundmatust hävita-
misest. Täpsemaid juhiseid antud toote utiliseerimise
kohta saab kohalikust jäätmekäitluskeskusest, olme-
jäätmete käsitluspunktist või kauplusest, kust toode
on ostetud
3
Kasutusjuhendi tarvitamine
Ohutusjuhised
Etapiviisilised tegevusjuhised
Nõuandeid ja näpunäiteid
4
Seadme kirjeldus
1. Juhtpaneel
2. Grill
3. Ahju lamp
4. Andmesilt
5
Juhtpaneel
Nupud
1. ON/OFF
2. Ahju funktsioonide reguleerimine
3. Kiirkuumutusfunktsioon
4. Väärtust vähendav nupp “
” (aeg või temperatuur)
5. Väärtust lisav nupp “
” (aeg või temperatuur)
6. Taimer / Küpsetamiskestus / Küpsetamise lõpp
Kõiki ahju funktsioone juhitakse elektroonilise prog-
rammeerimisseadme abil.
Võite valida mistahes küpsetamistoimingu, tempera-
tuuri ja automaatse ajastuse kombinatsiooni.
TÄHELEPANU!
Elektrikatkestuse korral suudab ahju programmseade
säilitada kõik seaded (kellaaeg, programmiseade või
käimasolev programm) umbes 3 minuti jooksul. Kui
elektrikatkestus kestab kauem, lähevad kõik seaded
kaotsi. Kui vool uuesti sisse lülitatakse, vilguvad
numbrid ja kell/taimer tuleb uuesti seadistada.
Erifunktsioonid
Järgmised funktsioonid aktiveeritakse kaht nuppu
üheaegselt vajutades:
Lastelukk: vajutage nuppe ja “ “,
Nupuhelid: vajutage nuppe ja “ ”;
Demorežiim vajutage nuppe ja “ ”.
Küpsetusfunktsioon
Temperatuuri näidik
Kellaajaidik
6
Ahju kasutuselevõtt
Kui seade lülitatakse esmakordselt vooluvõrku, ilmub
näidikule automaatselt 12:00 ja märk
vilgub.
Veenduge enne ahju kasutust, et kellaaeg on õigesti
seadistatud.
Kellaaja seadistamine:
a) Vajutage nupule ja samal ajal, kui vilgub
(Joonis 1), valige sobiv kellaaeg, vajutades nuppu
või (Joonis 2). Kellaaja nooletähis kustub
umbes 5 sekundit pärast seda, kui õige aeg
näidikule ilmub (Joonis 3).
b) Kui tähis ei vilgu enam, vajutage kaks korda
nuppu
. Seejärel toimige nagu on kirjeldatud
punktis a) .
Esmakasutamise ajal võib ahjust tulla ebameeldivat
lõhna. See on täiesti normaalne ja tuleneb pärast
valmistamist ahju pindadele jäänud ainetest. Ahju
tuleks kasutada kord tühjalt enne toiduvalmistamise
alustamist.
Tegutsege järgmiselt:
Lülitage ahi sisse, vajutades nuppu .
Vajutage kaks korda nuppu ja valige Põhi-
kasutuse-funktsioon
(Joonis 4).
Seadke temperatuur 250 °C lisava nupu abil
Laske ahjul tühjalt kuumeneda umbes 45 minutit.
Avage aken ruumi tuulutamiseks..
Sooritage sama toiming Õhuringluse funktsiooniga
ja Täisgrilli funktsiooniga umbes 5-10 minuti
jooksul.
Kui ettevalmistusmeetmed on sooritatud, laske ahjul
jahtuda ja puhastage ahju sisemus pehme, soojas
pesuvahendilahuses niisutatud lapiga.
Peske ahju tarvikuid ettevaatlikult enne nende
kasutust.
Avage ahju uks alati nii, et võtate kinni käe-
pideme keskkohast (Joonis 5).
Joonis 1
Joonis 2
Joonis 3
Joonis 4
Joonis 5
7
On/Off-nupp
Mis tahes küpsetusfunktsiooni valimiseks tuleb ahi
eelnevalt sisse lülitada. Kui vajutate nuppu
, ilmub
näidikule ahju tähis ja ahju valgus süttib.
Ahju võib välja lülitada, vajutades ükskõik millal
nuppu
. Sisse lülitatud küpsetusfunktsioon või prog-
ramm katkeb, ahju valgus kustub ja ajanäidikul on
näha üksnes kellaaeg. Ahju võib välja lülitada ükskõik
millal.
Küpsetusfunktsiooni valik
1) Lülitage ahi sisse, vajutades nuppu .
2) Valige soovitud ahju funktsioon nupuga . Iga
nupu
vajutusega ilmub nähtavale küpsetusviisi
tähis ja vastava küpsetusfunktsiooni number
kuvatakse sel hetkel valitud küpsetusfunktsiooni
tähisest vasakul (Joonis 6).
3) Kui eelseadistatud temperatuur pole sobiv,
vajutage nuppu
või ja muutke temperatuuri
5 kraadi kaupa.
Kui ahi hakkab kuumenema, tõuseb kraadiklaasi
märk aeglaselt
, näidates temperatuuri, milleni ahi on
selleks hetkeks jõudnud kuumeneda. Kui vajalik
temperatuur on saavutatud, kuuldub ahjust lühike
signaal ja kraadiklaasi märk
jääb põlema.
Temperatuuri seadistamine
Eelseadistatud temperatuuri tõstetakse või langeta-
takse, vajutades nuppu
või samal ajal kui märk
” vilgub (Joonis 7). Maksimumtemperatuur on
250 °C.
Joonis 6
Joonis 7
8
Allpool on ahju erinevate funktsioonide kirjeldus ning
nendele vastavad näidiku tähised.
1 Õhuringluse funktsioon – selle funkt-
siooni abil võite valmistada toite või valmis-
tada toite ja küpsetada samaaegselt üks-
kõik millisel ahju tasandil ilma, et lõhnad
omavahel seguneksid. Eelseadistatud tem-
peratuur: 175 °C
2 Ahju põhikasutus – Soojus tuleb nii alu-
misest kui ülemisest küttekehast, et tagada
ahju ühtlane sisetemperatuur.
Eelseadistatud temperatuur: 200 °C
3 Ainult grillkütekeha – Kasutatakse väike-
seid toidukoguste grillimiseks.
Eelseadistatud temperatuur: 250°C
4 Soojusgrillimine – Seda funktsiooni kasu-
tatakse alternatiivselt, kui küpsetatakse
toite, mida tavaliselt valmistatakse tradit-
sioonilise grillimise teel. Grillküttekeha ja
ahju ventilaator töötavad üheaegselt, sega-
des kuuma õhku toidu ümber. Eelseadis-
tatud temperatuur: 180 °C
Valige maksimumtemperatuuriks 200° C.
5 Pitsaahi – alumine kuumutuselement õh-
kab soojust otse pitsa või pirukate põhjale
ja ventilaator segab õhku, nii et pitsad ja
pirukad küpsevad ka pealt.
Eelseadistatud temperatuur: 175 °C
6 Täisgrill – kogu grillspiraal töötab.
Kasutatakse suurte toidukoguste grilli-
miseks. Eelseadistatud temperatuur:
250 °C
7 Ainult alumine küttekeha – kuumus tuleb
ainult ahju alaosast, nii võite toidu lõpuni
küpsetada altpoolt, ilma et selle pind edasi
küpseks. Eelseadistatud temperatuur:
250 °C
8 Ülemine ttekeha – kuumus tuleb ainult
ahju ülaosast - nii võite toidu lõpuni küpse-
tada ülaltpoolt, ilma et selle põhi edasi
küpseks. Eelseadistatud temperatuur:
250 °C
9 Sulatus – Ahju ventilaator töötab ilma
küttekehadeta ja segab ahju sees toa-
temperatuuriga õhku. See funktsioon sobib
eriti hästi selliste toitude sulatamiseks, mis
ei kannata kuuma, nt vahukooretordid,
parfeed, koogid, leib ja muud pärmitaigna-
tooted.
9
Ahju programmeerimine
Taimeri seadistamine
1) Valige Taimeri-funktsioon, vajutades nuppu
(Joonis 8). Vastav
-märk vilgub ja juhtpaneelil
on näha “0.00”.
2) Valige nupuga soovitud aeg. Maksimumaeg
on 23 tundi ja 59 minutit. Kui aeg on seadistatud,
ootab taimer 3 sekundit enne käivitumist.
(Joonis 9).
3) Kui programmeeritud aeg on täis, kostab
helisignaal.
4) Võite helisignaali maha võtta, vajutades mis tahes
nuppu .
Ahi EI lülitu välja, kui see on kasutusel.
Taimerit võib kasutada ka siis, kui ahi ei ole
kasutusel.
Taimeri kasutamine või seade muutmine:
Vajutage nuppu , kuni tähised ja vilgu-
vad. Nüüd saad muuta taimeri seadet vajutades
nuppu “
” või “ ”.
Taimeri seade tühistamine:
Vajutage nuppu , kuni tähised ja hakka-
vad vilkuma. Vajutage nuppu “
” ja vähen-
dage taimeri aega, kuni näidul on näha “0.00”
(Joonis 10).
Joonis 8
Joonis 9
Joonis 10
10
Ahju seadistamine automaatsele
väljalülitusele
1) Pange toit ahju, lülitage ahi sisse, valige küpse-
tusfunktsioon ja seadistage vajaduse korral
temperatuur (Joonis 11).
2) Vajutage nuppu ja valige funktsioon “Küpse-
tuse kestus” (Joonis 12). Küpsetuse kestuse
tähis
vilgub, ja juhtpaneelil kuvatakse “0.00”.
3) Vajutage tähise vilkumise ajal nuppu “ ” ja
valige soovitud aeg. Maksimumaeg on 23 tundi ja
59 minutit. Seade ootab 3 sekundit enne kui aja-
arvestus käivitub.
4) Kui toiduvalmistusaeg lõpeb, lülitub ahi auto-
maatselt välja ja annab helisignaali samas kui
juhtpaneelil kuvatakse “0.00”.
5) Võite helisignaali maha võtta, vajutades mis tahes
nuppu.
Toiduvalmistusaja kestuse tühistamine:
Vajutage nuppu , kuni tähis vilgub.
Vajutage nuppu “ ” ja vähendage aega, kuni
näidik kuvab “0.00” (Joonis 13).
Joonis 11
Joonis 12
Joonis 13
11
Ahju seadistamine sisse- ja
väljalülitumisele
1) Seadistage “Küpsetamise kestus” vastava pea-
tüki juhiseid järgides.
2) Vajuta nuppu , kuni valitud on funktsioon
“Küpsetamise lõpp”
ja vastav tähis vilgub.
Juhtpaneelil on näha toiduvalmistamise lõpuaeg
(ehk praegune aeg + küpsetamise kestus -
Joonis 14).
3) Vajutage nuppu ” ja valige soovitud toidu-
valmistamise lõpuaeg.
4) Kui see on tehtud, ootab seade 3 sekundit enne,
kui ajaarvestus algab.
5) Ahi lülitub sisse ja välja automaatselt. Toidu-
valmistamisaja lõpust teatab ahi helisignaaliga.
6) Võite helisignaali maha võtta, vajutades mis tahes
nuppu.
Kui soovite programmi tühistada, nullige prog-
rammi kestus.
Erifunktsioonid
Ahju automaatne väljalülitumine
Ahi lülitub välja automaatselt kõrvaloleva tabeli
kohaselt, kui ühtegi seadistust ei muudeta
(Joonis 15).
Kui temperatuur on
seadistatud:
Ahi lülitub välja:
250 °C 1 1/2 tunni möödudes
200 – 245 °C 5,5 tunni möödudes
120 – 195 °C 8,5 tunni möödudes
Alla 120 °C 12 tunni möödudes
Joonis 14
Joonis 15
12
Jääksoojus
Kui on seatud toiduvalmistamise kestus, lülitub ahi
automaatselt välja mõni minut enne seatud aja
lõppemist ja kasutab jääksoojust toiduvalmistamise
lõpetamiseks, säästes nii energiat. Kõik kehtivad
seaded on näidikul näha seni, kuni seatud toidu-
valmistusaeg lõpeb. Ahi ei kasuta jääksoojust, kui
küpsetamise kestus on alla 15 minuti.
Lastelukk
Et lapsed ei saaks kogemata ahju sisse lülitada, on
ahju juhtnupud võimalik lukustada.
1) Lülitage ahi välja, vajutades nuppu .
2) Vajutage samaaegselt nuppe ja “ ” ja
hoidke neid all umbes 3 sekundit. Ahjust kostab
helisignaali ja näidikul on näha teade ‘SAFE’
(Joonis 16).
3) Ahi on nüüd lukustatud. Ahju funktsioonide ja
temperatuuri valimine pole võimalik.
Lukustuse eemaldamine:
Vajutage samaaegselt nuppe ja “ ja hoidke
nuppe all umbes 3 sekundit. Ahjust kostab heli-
signaali ja näidikult kaob teade ‘SAFE’. Nüüd saab
ahju jälle kasutada (Joonis 17).
Kiirkuumutusfunktsioon
Kui küpsetusfunktsioon on valitud ja temperatuur on
seadistatud, kuumeneb ahi vähehaaval seadistatud
temperatuurini. Kuumenemine kestab 10-15 minutit,
sõltuvalt valitud funktsioonist ja temperatuurist. Kui
soovite saavutada nõutud temperatuuri kiiremini, võite
kasutada Kiirkuumutusfunktsiooni.
1) Lülitage ahi sisse, vajutades nuppu .
2) Seadistage soovitud küpsetusfunktsioon ja
temperatuur eelpooltoodud juhiste kohaselt.
3) Seadistage temperatuur, vajutades nuppu “
või “
”. Temperatuur on näha näidikul.
4) Vajutage nuppu . Temperatuurinäidik kuvab
“FHU” (Joonis 18).
5) Vajutage nuppu , mille tulemusena tähis “°
vilgub umbes 10 sekundit. Võite valida vajaliku
temperatuuri nuppude “
” või “ ”.abil.
6) Kui vajalik temperatuur on saavutatud, kostab
lühike helisignaal ja temperatuurinäidikule ilmub
seatud temperatuur.
Kirjeldatud funktsiooni saab kasutada koos kõigi
küpsetusfunktsioonide ja temperatuuridega.
Joonis 16
Joonis 17
13
Veakood
Elektrooniline programmeerimisseadis kontrollib
pidevalt süsteemi toimimist. Kui mõned parameetrid
ei ole õiged, peatab juhtimisüksus aktiveeritud
funktsioonid ja näitab näidikul vastavat veakoodi (E-
täht, mille järel numbrid - vt joonis 20). Lisateavet
leiate peatükist “Häired seadme töös” leheküljelt 24.
Turvatermostaat
Ahju varustusse kuulub turvatermostaat. Kui põhi-
termostaat vigastada saab ja ahi kuumeneb üle,
lülitab turvaseade toite seadmest välja. Sellisel juhul
võtke ühendust volitatud hooldusfirmaga. Ärge mingil
juhul püüdke seadet ise remontida.
Demorežiim
See programm on mõeldud seadme tutvustamiseks
poes, kus kliendile tutvustatakse ahju funktsioone
ilma muude tarbijateta peale ahju valgustava lambi.
Funktsiooni aktiveerimiseks peab seade olema
ooterežiimis
Vajutage nuppe ja “ ” umbes 2 sekundi jooksul
(Joonis 19). Kostab lühike helisignaal.
Vajutage nuppu , näidikule ilmuvad tähed “id”.
Nüüd on võimalik valida kõiki ahju funktsioone.
Termomeetri märk
ei vilgu enam ja “id” asemele
ilmuvad numbrid.
Demorežiim lülitatakse välja ülalkirjeldatud juhiste
kohaselt.
Joonis 18
Joonis 19
Joonis 20
Jahutusventilaator
Ahju varustuse hulka kuulub ka jahutusventilaator,
mille eesmärgiks on jahutada esipaneeli, juhtnuppe ja
ahjuukse käepidet. Ventilaator võib töötada ka siis,
kui ahi või grill on välja lülitatud, kuni on saavutatud
normaalne temperatuur.
14
Ahju kasutusega seotud nippe ja
nõuandeid
Hoidke ahju uks toiduvalmistuse ajal kinni
Ahjus on süsteem, mis tekitab loomuliku õhuringluse
ja paneb auru lakkamatult ringlema.
Tänu sellele süsteemile on võimalik toitu valmistada
niiskes aurus, nii et see jääb seest pehme ning väljast
krõbe. Lisaks vähenevad valmistusaeg ja energia-
kulu.. Küpsetamise ajal võib moodustuda auru, mis
väljub ahjust ukse avamisel. See on täiesti nor-
maalne.
Hoidke siiski alati vahemaad, kui avate ahjuukse
toiduvalmistuse ajal või selle lõppedes, et ahju
kogunenud aur ja ahjukuumus Teid ei kõrvetaks.
Põhikasutus
Soojus tuleb nii ahju üla- kui ka alaosast, mistõttu on
soovitatav kasutada ahju keskel olevat juhikutasandit.
Kui toitu tuleb küpsetada enam pealt- või altpoolt,
kasutage selleks ülemist või alumist tasandit.
Õhuringlusfunktsioon
Toitu küpsetatakse eelkuumutatud õhu abil, mida ahju
tagaseinas olev ventilaator ahjus ühtlaselt ringi
keerutab. Nii jõuab soojus ühtlaselt ja kiiresti kõigisse
ahju piirkondadesse, nii et võite küpsetada ahju eri
tasandeil samaaegselt erinevaid toite. (Joonis 21).
Õhuringlusfunktsiooni korral kaob niiskus kiiresti ja
ahju kuivem keskkond takistab erinevate roogade
lõhnade ja maitsete segunemist. Kuna õhuringlus-
funktsiooni kasutamisel saab kasutada üheaegselt
mitmeid tasandeid, võite valmistada üheaegselt
mitmeid erinevaid roogi, koguni kolm plaaditäit
küpsiseid ja minipitsasid üheaegselt kas kohe
söömiseks või külmutamiseks. Loomulikult võib ahju
kasutada õhuringlusfunktsioonis ka ainult ühte
tasandit kasutades. Sellisel juhul on soovitatav
kasutada kõige alumist tasandit, sest nii saate toidu
küpsemist hõlpsasti jälgida. Lisaks võib ahju väga
edukalt kasutada konservide ja mooside valmista-
miseks ning seente ja puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Grillides liha või kala, pintseldage neid kergelt õliga ja
asetage ahju restile. Juhikutasandi valik sõltub roa
paksusest.
Paigutage rasvakogumispann alati kõige alumisele
tasandile ja kallake sellele pisut vett, et ei tekiks
suitsu ja põlemisvingu.
Soojusgrillimine
Seda funktsiooni kasutades valige maksimum-
temperatuuriks 200 °C.
Täisgrillküttekeha ja ahju ventilaator toimivad vahel-
dumisi kuuma õhku toidu ümber ringi keerutades.
Toitu pole tarvis kontrollida ja pöörata nii tihti kui
tavaliselt. Väljaarvatud soojad võileivad ja toored
pihvid, võite soojusgrilli kasutada kõigi selliste toitude
valmistamisel, mille jaoks tavaliselt kasutatakse hari-
likku grilli.
Õhuringlusfunktsioon
Joonis 21
15
Sulatamine
Ahju ventilaator toimib ilma küttekehadeta ja keerutab
ahjus toatemperatuuril õhku.
Nippe
Kookide küpsetamine
Koogid nõuavad mõõdukat temperatuuri (tavaliselt
150 °C – 200 °C). Lisaks tuleb ahju eelkuumutada
umbes 10 minutit. Ahju ust ei tohi avada enne kui
vähemalt 3/4 ettenähtud küpsetusajast on läbi.
Tavalist koogitainast küpsetakse umbes 2/3
küpsetusajast vormis ja seejärel, enne lõplikku
valmimist, lisatakse soovitud täidis või kaunistused.
Lõplik valmimisaeg sõltub mõistagi kasutatud
täidisest (moos, puuviljad vms). Jälgige, et tainas
oleks sobiva paksusega, sest liiga vedel tainas
pikendab asjatult küpsetamisaega. Kui tainas on
toores, ei tule see hõlpsalt lusika või vispli küljest
lahti. Kui küpsetate kooke või torte üheaegselt kõigil
kolmel tasandil, asetage kahe alumise panni vahele
lisapann (Joonis 21).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatava liha kaal peab olema vähemalt 1
kg, et see ei kuivaks küpsetamisel ära. Tooreks
jäetav (väljast küps, seest mahlane) väga pehme
punane liha vajab kõrget temperatuuri (200 -250 °C).
Valge liha, kana ja kala seevastu küpsetatakse
madalal temperatuuril 150 -175 °C).
Kastme valmistusained lisatakse ahjupannile küpse-
tamise alguses ainult siis, kui valmistusaeg on lühike.
Muudel juhtudel lisatakse need viimase poole tunni
jooksul. Kui soovite proovida, kas liha on juba
küpsenud, suruge seda lusikaga: : kui liha ei vaju
lusika all kokku, on see pööramiseks valmis. Seest
punaseks jäetava rostbiifi ja filee küpsetusaeg on
lühike.
Liha võib küpsetada pannil või otse restil, viimasel
juhul tuleb resti alla mõistagi asetada rasvakogumis-
pann, tilkuva lihavedeliku kogumiseks.
Kui küpsetate väga rasvast liha, pange liha otse grilli
ja grillige rasvapanni kohal, et vältida ahju määrdu-
mist. Kui liha on küps, laske sel enne lõikamist
vähemalt 15 minutit seista, et lõikamisel vedelik välja
ei valguks.
Et takistada kõrbelõhna tekkimist ahjus küpsetamise
ajal, kallake rasvapannile natuke vett ja lisage seda
vajaduse korral, kui vesi ära aurab. Toitu saab ahjus
enne pakkumist soojas hoida, kui keerata ahju
temperatuur miinimumi.
Tähelepanu! Ärge pange ahju põhja mingeid
esemeid ega katke põhja fooliumiga kasuta-
mise ajal, kuna see võib tekitada soojuse
kogunemist, mis mõjutab küpsetamistulemust ja
kahjustab ahju emailpinda. Asetage pannid,
kuumusekindlad plaadid ja alumiiniumfoolium
ahju juhikutele asetatud restile.
Küpsetusajad
Valmistusaeg on erinev sõltuvalt toidust, selle
paksusest ja kogusest. Märkige üles esimesed
kasutuskogemused, siis saate samades tingimustes
sama toidu valmistamisel alati ühesuguse lõpp-
tulemuse. Kogemuste najal võite teha vajalikke
parandusi küpsetustabelites toodud aegades.
Teleskoopjuhikud
Tasandeil 1, 2 ja 4 on teleskoopjuhikud, mis hõlbus-
tavad plaatide ja restide lükkamist ahju ja väljavõtmist
ahjust. Tõmmake vasak ja parem teleskoopjuhik kogu
pikkuses välja vastavalt joonisele 4. Asetage plaat või
grillpann teleskoopjuhikutele ja lükake need seejärel
ettevaatlikult ahju tagasi (Joonis 22).
Ärge püüdke sulgeda ahjuust, kui teles-
koopjuhikud ei ole täiesti ahju sees. See
võib vigastada ukse emailpinda ja klaasi.
Joonis 22
16
Küpsetustabelid
Küpsetamisaeg ei sisalda ahju eelsoojenemisaega (u. 10 minutit).
Traditsiooniline küpsetamine ja õhuringlusega küpsetamine
Tavaline
küpsetamine
Ringlusõhuga ahi
Kaal (g)
ROOG
Tasand
Tempera-
tuur °C
Tasand
Tempera-
tuur °C
Küpsetamise
aeg
minutit
MÄRKUS
KOOGID
Klopitud tainas
Muretaigen
Kohupiima- ja juustukook
Õunakook
Struudel
Marjapirukas
Puuviljakook
Biskviitkook
Jõulukook
Ploomikook
Küpsised
Biskviidid
Beseed
Saiakesed
Võitainaküpsised
2
2
1
1
2
2
1
1
1
1
2
2
2
2
2
170
170
160
180
175
175
175
175
170
170
175
160
100
190
200
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
2
2 (1 ja 3)*
2
2 (1 ja 3)*
1
2 (1 ja 3)*
1
1
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
160
160
150
170
150
160
160
160
160
160
160
150
100
180
190
45 ~ 60
20 ~ 30
60 ~ 80
40 ~ 60
60 ~ 80
30 ~ 40
45 ~ 60
30 ~ 40
40 ~ 60
50 ~ 60
25 ~ 35
20 ~ 30
90 ~ 120
12 ~ 20
15 ~ 25
Koogivormis
Koogivormis
Koogivormis
Koogivormis
Küpsetuspannil
Koogivormis
Koogivormis
Küpsetuspannil
Küpsetusplaadil
Küpsetusplaadil
Küpsetusplaadil
Küpsetusplaadil
Küpsetusplaadil
1000
500
500
250
LEIB-SAI JA PITSA
Sai
Rukkileib
Kuklid
Pitsa
1
1
2
1
190
190
200
210
2
1
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
180
180
175
190
40 ~ 60
30 ~ 45
20 ~ 35
15 ~ 30
1-2 tk
Küpsetuspannil
6-8 kuklit
Küpsetuspannil
VORMIROAD
Makaronivorm
Köögiviljavorm
Pirukad
Lasanje
Täidisega makaronid
2
2
1
2
2
200
200
200
180
200
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
2
2
175
175
180
160
175
40 ~ 50
45 ~ 60
35 ~ 45
45 ~ 60
40 ~ 55
vormis
vormis
vormis
vormis
vormis
1000
1200
1000
1500
1500
1500
1500
2000
1200
1200
1000
4000
1500
3000
1200
1500
800
LIHA
Veiseliha
Sealiha
Vasikaliha
Rostbiif
toores
keskmine
küps
Sea abatükk
Seakoot
Lambaliha
Broiler
Kalkun
Part
Hani
Küülik
Jänes
Faasan
Pikkpoiss
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
190
180
190
210
210
210
180
180
190
190
180
175
175
190
190
190
180
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
175
175
175
200
200
200
170
160
175
175
160
160
160
175
175
175
160
50 ~ 70
100 ~ 130
90 ~ 120
50 ~ 60
60 ~ 70
70 ~ 80
120 ~ 150
100 ~ 120
110 ~ 130
60 ~ 80
210 ~ 240
120 ~ 150
150 ~ 200
60 ~ 80
150 ~ 200
90 ~ 120
40 ~ 60
Restil
Restil
Restil
Restil
Restil
Restil
nahaga
2 tk
Koib
Terve
Terve
Terve
Terve
Tükeldatud
Tükeldatud
Terve
Küpsetuspannil
1200
1500
KALA
Meriforell/latikas
Tuunikala/lõhe
2
2
190
190
2 (1 ja 3)*
2 (1 ja 3)*
175
175
30 ~ 40
25 ~ 35
3-4 kala
4-6 fileed
(*) (*) Kui kasutate ahju korraga mitme toidu valmistamiseks, asetage küpsetatavad toiduained sulgudes
näidatud kõrgustele.
17
Grillimine
Kogus Grillimine
Valmistamisaeg (minutit)
ROOG
Arv Kaal
Tasand
Temperatuur
°C
Ülemine pool Alumine pool
Fileelõigud
Veiselihalõigud
Vorstid
Seakarbonaadid
Broiler (poolikud)
Kebabid
Broiler (rinnatükid)
Hakklihapihvid
Kala (fileed)
Võileivad
Röstsai/ -leib
4
4
8
4
2
4
4
6
4
4-6
4-6
800
600
600
1000
400
600
400
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
maks.
12 ~ 15
10 ~ 12
12 ~ 15
12 ~ 16
30 ~ 35
10 ~ 15
12 ~ 15
10 ~ 15
12 ~ 14
5 ~ 7
2 ~ 4
12 ~ 14
6 ~ 8
10 ~ 12
12 ~ 14
25 ~ 30
10 ~ 12
12 ~ 14
8 ~ 10
10 ~ 12
2 ~ 3
Soojusgrillimine
Aeg, minutit
ROOG Kogus (g) Tasand Temperatuur °C
Ülemine pool Alumine pool
Rullid (kalkun)
Broiler (poolikud)
Broilerikoivad
Vutt
Juurviljahautis
Karbid
Makrell
Kalalõigud
1000
1000
500
800
3
3
3
3
3
3
3
3
200
200
200
200
200
200
200
200
30 ~ 40
25 ~ 30
15 ~ 20
25 ~ 30
20 ~ 25
15 ~ 20
15 ~ 20
12 ~ 15
20 ~ 30
20 ~ 30
15 ~ 18
20 ~ 25
10 ~ 15
8 ~ 10
Pitsaahi
Pitsa-funktsioon
Kaal (g)
ROOG
Tasand
Temperatuur
°C
Küpsetamise aeg
minutit
MÄRKUS
700
500
500
Pitsa, suur
Pitsa, väike
Kuklid
1
1
1
200
200
200
15 ~ 25
10 ~ 20
15 ~ 25
Küpsetuspannil
vormis või restil
vormis
Esitatud temperatuurid on ligikaudsed. Küpsetamise ajal võib olla vaja muuta temperatuuri soovitud küpsetus-
tulemuse saavutamiseks. Küpsetamisaeg ei sisalda ahju eelsoojenemisaega (u. 10 minutit).
Seda funktsiooni kasutades on maksimumtemperatuur 200 °C.
18
Puhastamine ja hooldus
Eraldage ahi elektrivõrgust (keerake kaitse
välja) ning laske ahjul enne puhastamist
jahtuda.
Kasutades aerosool-puhastusvahendit, hoiduge
pihustamast puhastusvahendit küttekehadele või
küpsetusandurile.
Ärge kasutage puhastamiseks abrasiivseid
aineid, terasnuustikut ega valgendajaid sisalda-
vaid puhastusvahendeid, kuna need võivad
kahjustada emaili ja ahjuukse klaasi.
Ahju sisepinnad
Ahju emailitud sisepinda on kõige parem puhastada,
kui ahi on veel pisut soe.
Puhastage see niiske pehme lapiga ja nõudepesu-
vahendiga peale iga kasutamist. Aeg-ajalt on ahju
vaja ka põhjalikumalt puhastada, kasutades spet-
siaalset ahjupuhastusvahendit.
Tugevasti kinni jäänud plekkide puhastamiseks tasub
proovida kasutada roostevaba terase puhastamiseks
mõeldud vahendit või veidi sooja äädikat.
Kui küpsetusvedelikke või muid toiduvalmista-
mise jääke satub ahju emailpinnale, võivad
need mõjutada emaili läiget, kuid mitte ahju
funktsioneerimist. Et vältida mustuse kinni-
põlemist, puhastage ahi iga kasutuskorra järel
hoolikalt.
19
Ahjuukse puhastamine
Järgnevas ahjuukse eemaldamise juhendis oleta-
takse, et uks on kinnitatud nii nagu tarnehetkel.
Kui ahjuukse suunda on muudetud, võtke
arvesse, et juhendis mainitud vasak ja
parem pool on omavahel vahetuses.
Joonis 23
Hoidke parema käega alumiiniumliistust (A) ning
tõmmake vasaku käega kinnis (B) sisemistest
klaasidest lahti. Vabastage kinnis seda paremale
lükates ning tõstke kinnis seejärel üles.
Joonis 24
Võtke alumiiniumliist (A) kinnitusest (C) lahti.
Joonis 25
Hoidke vasaku käega tugevasti siseklaasist (D) ja
tõmmake kinnis (C) kohalt lahti.
Veenduge, et hoiate klaasist (D) tugevasti kinni,
et klaas ei kalduks ega kukuks.
Joonis 23
Joonis 24
Joonis 25
20
Joonis 26
Hoidke sisemisest klaasist (D) tugevasti mõlema
käega kinni ja tõmmake see kohalt ülespoole libista-
des.
Joonis 27
Hoidke teist siseklaasi (E) mõlema käega tugevasti
kinni ja tõmmake see kohalt, samamoodi ülespoole
libistades.
Kui olete siseklaasi eemaldanud, puhastage ahjuuks
ja klaasid.
Puhastage ahjuuks niiske käsnaga ja kuivatage
seejärel pehme rätiga. Ärge kunagi kasutage teras-
nuustikut, happelisi või abrasiivseid aineid, kuna need
võivad vigastada ahju pinda.
Peale puhastamist asetage mõlemad ahjuukse
klaasid oma kohale tagasi.
Siseklaasil (E) (ilma küljel olevate kriipsudeta )
olev valge täpp peab olema klaasi paremas
ülanurgas.
Siseklaasi (D) (triibud külgedel) triibuline pind
peab olema ahju ukse kohal nii, et kui nähtaval
olevat pinda puudutada, ei ole trükitud jälje
veidi karedat pinda käe all tunda.
Joonis 26
Joonis 27
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB4750X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend