8
Mõned näpunäited
Kookide küpsetamiseks
Kookide valmistamiseks on tarvis keskmist
temperatuuri (tavaliselt vahemikus 150 - 200 °C).
Lisaks tuleb ahjul eelnevalt umbes 10 minutit
soojeneda lasta.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt ¾
ettenähtud küpsetusajast on möödunud.
Tavalist liivatainast peaks küpsetama vormis või
alusel umbes 2/3 kogu küpsetusajast ning see-
järel, enne täielikku valmimist, soovitud viisil
garneerima.
Loomulikult sõltub ülejäänud küpsetusaja pikkus
kasutatavast garneeringust (moos, puuviljad
vms).
Hoolt peaks kandma selle eest, et tainad ja
koogisegud oleksid õige konsistentsiga, kuna
ülemäära niisked segud muudavad küpsetusaja
tarbetult pikaks. Toorest tainast või segu peaks
seetõttu olema üsna raske lusikalt või mikseri
küljest lahti saada.
Kui täidate kolm restivahet üheaegselt kookide ja
tortidega, soovitame kahe madalama resti
vahele paigutada lisaresti (joonis 5).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatav liha peaks kaaluma vähemalt 1
kg, et see ei muutuks küpsetamise vältel liiga
kuivaks. Väga õrn punane liha, mida soovitakse
pooltooreks jätta, st väljastpoolt põhjalikult
küpsetada, kuid seestpoolt väga mahlaseks jätta,
eeldab kõrgel kuumusel küpsetamist (200 - 220
°C).
Valge liha, linnu- ja kalaliha valmistamiseks on
vastupidi tarvis küpsetada madalal temperatuuril
(150 - 175 °C).
Täiendava kastme või sousti koostisained võib
kohe alguses küpsetusplaadile panna ainult juhul,
kui küpsetusaeg on väga lühike.
Muul juhul peaks need lisama viimase pooltunni
jooksul. Lihtne viis kontrollimaks, kas liha on
valmis või mitte, on lusikaga vajutamine. Kui liha
ei paindu surve all, siis võib selle ümber pöörata.
Juhul kui valmistate rostbiifi ja fileetükke, mille
sisemus peaks jääma värvuselt kergelt roosa-
kaks, peab küpsetusaeg olema lühem.
Liha võib küpsetada küpsetusplaadil või otse
küpsetusrestil - sellisel juhul peab muidugi resti
alla asetama tilkumispanni, kuhu mahl saaks
koguneda.
Kui küpsetate väga rasvast toitu, asetage liha
otse restile ning rest tilkumispanni kohale, et
vältida ahju määrimist.
Kui liha on küps, soovitame see enne lõikama
asumis vähemalt 15-minutiks restile jätta, siis ei
nõrgu mahl välja.
Selleks, et ahjust küpsetamise ajal liiga palju
suitsu ei erituks, võib tilkumispannile natuke vett
valada ning auru takistamiseks võib lisada veel
natuke vett küpsetamise ajal, kui algkogus liiga
väheseks kuivab.
Enne serveerimist võib toite hoida minimaalsele
temperatuurile reguleeritud ahjus, et need ei
jahtuks.
Hoiatus! - Ärge asetage ahju põhja
mingeid esemeid ning ärge katke seda
küpsetamise ajaks alumiiniumfooliumiga,
sest see võib kahjustada emailpindu ja toitu,
mida valmistate.
Asetage plaadid, kuumakindlad nõud ja
alumiiniumfoolium ahjurestidele.
Hoiatus! - Resti ja tilkumispanni ahju
asetades või sealt välja võttes olge
ettevaatlikud, et mitte kahjustada ahjusise-
muse emailpindu.
Küpsetusajad
Küpsetusaeg varieerub vastavalt valmistatava
toidu liigile, konsistentsile ja hulgale. Soovitame
teha märkmeid oma esimeste küpsetus-
katsetuste kohta selles ahjus, kuna samades
tingimustes samu toite valmistades saate ka
sarnase tulemuse.
Ainult kogemus võimaldab teil teha tabelis antud
väärtustesse vajalikke muudatusi.