8
Ahju kasutamine
Toiduvalmistamisel hoidke ahjuuks alati
kinni.
Tavaline küpsetamine
Keerake ahju funktsioonide juhtnupp vastava
sümboliga (
) märgistatud asendisse, seejärel valige
termostaadi juhtnupu abil vajalik temperatuur.
Kui Te vajate rohkem kuumust alt või ülevalt, keerake
ahju funktsioonide juhtnupp sümboli
(ainult ülemine
küttekeha) või sümboli
(ainult alumine küttekeha)
peale.
Ahjuventilaator
Keerake ahju funktsioonide juhtnupp vastava
sümboliga (
või ) märgistatud asendisse, seejärel
valige termostaadi juhtnupu abil vajalik temperatuur.
Ahju tagaseinas paiknev ventilaator paneb kuuma õhu
ahjus ringlema.
Kui Te soovite ahjuventilaatorit kasutades valmistada
korraga rohkem kui ühte rooga, asetage restid
põrandast lugedes esimesele ja kolmandale tasandile
(joon. 7). Kui Te valmistate ahjuventilaatorit kasutades
ainult ühte rooga, asetage rest paremate tulemuste
saavutamiseks madalamale tasandile.
Grillimine
Keerake ahju funktsioonide juhtnupp vastava
sümboliga (
või ) märgistatud asendisse,
seejärel valige termostaadi juhtnupu abil vajalik
temperatuur. Seadistusega
saavutate ühtlase
kuumuse tervel roa pinnal.
Liha ja kala grillimisel määritakse see eelnevalt õliga
kokku ning asetatakse ahjurestile. Resti tasand sõltub
grillitava lihatüki paksusest.
Asetage nõrgumispann alati kõige alumisele tasandile
ning valage sellesse pisut vett, et vältida suitsu ja
ebameeldiva lõhna tekkimist.
Termiline grillimine
Keerake ahju funktsioonide juhtnupp vastava
sümboliga (
või ) märgistatud asendisse,
seejärel valige termostaadi juhtnupu abil vajalik
temperatuur. Kui kasutate seda funktsiooni, seadke
ahju temperatuur maksimumi peale 200°C ja ärge
küpsetage toitu kauem kui 60 minutit.
Vaheldumisi töötavad nii grilli küttekeha kui ka
ahjuventilaator, mis tekitab valmistatava roa ümber
kuuma õhu ringluse. Sel moel väheneb vajadus
pidevalt toiduvalmistamist jälgida ning grillitavat toitu
ringi pöörata. Termiliselt võib grillida kõiki tavalises
grillis küpsetatavaid toiduaineid, välja arvatud saia- ja
leivaviilud ning väheküpsenud lihalõigud.
Sulatamine
Keerake ahju funktsioonide juhtnupp vastava
sümboliga märgistatud asendisse
ja seadke
termostaadi juhtnupp väljalülitatud asendisse (sümbol:
● ). Ahjuventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb
ahjus ringlema toasooja õhu, suurendades niimoodi
sulatusprotsessi kiirust.
• Temperatuur ahju sisemuses võib olla kuni
250°C. Veenduge alati, et kasutate
kuumuskindlaid küpsetusnõusid, ahjuvorme
jne.
• Ärge asetage küpsetuspanne, koogivorme või
alumiiniumfooliumi otse ahju põrandale. Ahju
kasutamise käigus võib muidu tekkida
kuumuse kogunemine, mis võib avaldada
negatiivset mõju seadme töövõimele ning viia
ahju sisepindade emaili kahjustumiseni.
• Eriti tähelepanelikult vaadake rasva või õliga
valmistatavate roogade järele, kuna seda tüüpi
toiduained võivad ülekuumenemisel tulekahju
põhjustada. Samal põhjusel tuleb olla
ettevaatlik roogi ahju pannes või neid sealt
välja võttes, et õli või rasv ahju põrandale ei
tilguks. Kui see siiski juhtub, puhastage ahju
hoolikalt, vältimaks ebameeldiva lõhna või
suitsu tekkimist.
Nõuandeid ja soovitusi liha ja
kala küpsetamiseks
Te võite liha kuumuskindlatesse ahjunõudesse või
otse restile asetada. Viimasel juhul ärge unustage
nõrgumispanni põrandast lugedes esimesele
tasandile panna ning sellesse veidi vett valada.
Nõrgumispann väldib sularasva tilkumist ahju
põrandale.
Valge liha, linnuliha ja kala vajavad keskmist
küpsetamistemperatuuri (150°C ja 175°C vahel).
Punase liha küpsetamisel (väljast kergelt
pruunistunud, seest mahlane) on soovitatav valida
kõrgem temperatuur (200°C ja 250°C vahel) ja
lühem küpsetamisaeg.
Nõuandeid ja soovitusi
küpsetiste valmistamiseks
Koogid vajavad tavaliselt keskmist
küpsetamistemperatuuri 150°C ja 200°C vahel.
Kookide ja muude küpsetiste valmistamisel on
soovitatav ahju lühidalt (umbes 10 minuti jooksul)
eelsoojendada. Olles küpsetamist juba alustanud,
ärge avage ahjuust terve küpsetamisaja vältel,
vaid jälgige roa valmimist ukseklaasi kaudu.
Ah
uventilaator
Joon. 7