7
Näpunäited ja nõuanded ahju
kasutamiseks
Küpsetamise ajal peab ahju uks alati
kinni olema.
See ahi on varustatud erilise süsteemiga, mis
võimaldab õhul naturaalselt ringelda ning auru
pidevalt taastoota. Tänu sellele süsteemile on
võimalik küpsetada auruses keskkonnas ja
valmistada seest pehmeid ning väljast koorikuga
kaetud roogasid. Enamgi veel, küpsetusaeg ja
voolutarve on vähendatud miinimumini. Küpseta-
mise ajal võib tekkida aur, mis ahjuukse
avamisel välja tuleb. See on täiesti normaalne.
Siiski seiske alati ahjuuksest piisavalt eemal,
kui küpsetamise ajal või selle lõpus ahjuukse
avate, et tekkinud aur või kuumus saaksid
väljuda.
Tavarežiimil küpsetamine
Kuumus tuleb ülalt ning alt, seetõttu on soovita-
tav kasutada keskmisi siine. Kui küpsetamiseks
on tarvis rohkem ülalt- või altpoolt kuumutamist,
kasutage ülemisi või alumisi siine.
Kuumaõhuringlusega küpsetamine
Toitu küpsetatakse eelkuumutatud õhu abil, mida
puhub ühtlaselt ahju sisemuses ringlema
ventilaator, mis paikneb ahju tagumises seinas.
Seetõttu jõuab kuumus ühtlaselt ja kiiresti kõigi
osadeni ahjus ning see tähendab, et saate
üheaegselt küpsetada erisuguseid toite, mis on
asetatud ahjus eri kõrgustele (joonis 5).Kuuma-
õhuringlusega küpsetamisel eraldub niiskus
kiiresti ning ahju kuivem sisemus takistab
erisugustel aroomidel ja maitsetel ühelt toidult
teisele üle kanduda.
Võimalus küpsetada mitmel tasandil korraga
tähendab, et saate samaaegselt mitmeid eri
roogi küpsetada ning kuni kolme alusetäit
sügavkülmutatud kooke ja minipitsasid korraga
või järjest söömiseks valmistada. Loomulikult
saab ahju kasutada ka korraga ainult ühel
ahjurestil küpsetamiseks. Sellisel juhul peaksite
kasutama kõige madalamat siinivahet, et
valmimist oleks kergem silmadega jälgida.
Lisaks soovitatakse seda ahju ka konservide
steriliseerimiseks, kodus valmistatud viljadest
siirupi valmistamiseks ja seente või puuviljade
kuivatamiseks.
Grillimine
Kui grillite liha või kala, pihustage neile pisut õli
ja asetage need alati küpsetusrestile. Resti
kõrgus sõltub toidu paksusest. Asetage tilkumis-
pann alati kõige madalamale kõrgusele ning
pange sinna pisut vett, et vältida suitsu ja eba-
meeldiva lõhna teket.
Mõned näpunäited
Kookide küpsetamiseks
Kookide valmistamiseks on tarvis keskmist
temperatuuri (tavaliselt vahemikus 150 - 200 °C).
Lisaks tuleb ahjul eelnevalt umbes 10 minutit
soojeneda lasta. Ahjuust ei tohiks avada enne,
kui vähemalt ¾ ettenähtud küpsetusajast on
möödunud. Tavalist liivatainast peaks küpse-
tama vormis või alusel umbes 2/3 kogu küpse-
tusajast ning seejärel, enne täielikku valmimist,
soovitud viisil garneerima. Loomulikult sõltub
ülejäänud küpsetusaja pikkus kasutatavast
garneeringust (moos, puuviljad vms). Hoolt pea-
ks kandma selle eest, et tainad ja koogisegud
oleksid õige konsistentsiga, kuna ülemäära
niisked segud muudavad küpsetusaja tarbetult
pikaks.
Seetõttu peaks toorest tainast või segu olema
üsna raske lusikalt või mikseri küljest lahti saada.
Kui täidate kolm restivahet üheaegselt kookide ja
tortidega, soovitame kahe madalama resti
vahele paigutada lisaresti (joonis 5).
Liha ja kala küpsetamine
Ahjus küpsetatav liha peaks kaaluma vähemalt 1
kg, et see ei muutuks küpsetamise vältel liiga
kuivaks. Väga õrn punane liha, mida soovitakse
pooltooreks jätta, st väljastpoolt põhjalikult
küpsetada, kuid seestpoolt väga mahlaseks jätta,
eeldab kõrgel kuumusel küpsetamist (200 - 220
°C).
Valge liha, linnu- ja kalaliha valmistamiseks on
vastupidi tarvis küpsetada madalal temperatuuril
(150 - 175 °C).
Täiendava kastme või sousti koostisained võib
kohe alguses küpsetusplaadile panna ainult juhul,
kui küpsetusaeg on väga lühike.
Muul juhul peaks need lisama viimase pooltunni
jooksul. Lihtne viis kontrollimaks, kas liha on
valmis või mitte, on lusikaga vajutamine. Kui liha
ei paindu surve all, siis võib selle ümber pöörata.
Juhul kui valmistate rostbiifi ja fileetükke, mille