Zanussi ZOBK91X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

Integreeritavad ahjud
ZOB K 91
ZOB K 92
ZOB K 93
KASUTUSJUHEND
2
Sisukord
Nõuanded kasutusjuhendi lugemiseks 4
Seadme kirjeldus 5
Juhtpaneel 6
Pärast ahju paigaldamist 7
Ahju funktsioonide seadistamine 10
Nõuanded ja soovitused ahju kasutamiseks 15
Küpsetustabelid 17
Puhastamine ja korrashoid 19
Mida teha rikete korral 21
Tehnilised andmed 22
Juhised paigaldajale 23
Integreerimine köögimööblisse 24
3
Hoiatused – integreeritavad ahjud
On väga oluline, et Te hoiate käesoleva kasutusjuhendi koos seadmega tuleviku tarvis alles. Kui seade
peaks tulevikus omanikku vahetama, või kui Te kolite ja jätate seadme maha, kindlustage alati, et
kasutusjuhend koos seadmega uue kasutajani jõuaks – nii saab ka tema tutvuda ahju kõikide
funktsioonidega ning lugeda läbi seadme kasutamise juurde kuuluvad hoiatused. Järgnevad hoiatused
on antud ohutuse huvides. Enne seadme paigaldamist või kasutamist lugege need kindlasti läbi.
Paigaldamine
Kõik paigaldustööd tuleb jätta kvalifitseeritud elektri-
ku või kompetentse isiku ülesandeks.
Ahju paigaldus ja esialgsed reguleerimistööd PEAB
teostama kvalifitseeritud personal kooskõlas keht-
ivate eeskirjadega. Käesolevast juhendist leiate ka
spetsiaalsed juhised seadme paigaldajale.
Kasutamise ajal
Seade on mõeldud ainult toiduvalmistamiseks, seda
on keelatud kasutada mingitel teistel eesmärkidel.
Alati kui avate ahjuukse küpsetamise ajal või pärast
seda, seiske natuke eemale, et lasta tekkinud aurul
või kuumusel ahjust välja pääseda.
Seadmed kuumenevad kasutamise käigus märga-
tavalt a püsivad pärast kasutamist pikka aega
kuumad.
Olge ettevaatlik, vältige ahjus asuvate küttekehade
puudutamist.
Seadme tehniliste omaduste või seadme ena
muutmine mis tahes viisil, on ohtlik.
Seadmed kuumenevad kasutamise käigus märga-
tavalt a püsivad pärast kasutamist pikka aega
kuumad.
Veenduge alati, et kõik juhtnupud oleksid välja-
lülitatud asendis, kui Te ahju ei kasuta.
Hügieeni ja ohutuse tagamiseks tuleb elektriahi
hoida alati puhas.
Rasva või toidujääkide kogunemine võib põhjustada
tulekahju.
Ärge katke ahju pindasid alumiiniumfooliumiga.
Kergpuhastatavaid juhtsiine (kui on olemas) võib
puhastada üksnes seebiveega.
Ärge kasutage seadme puhastamiseks auru või
aurupesureid.
Enne seadme hooldust või puhastamist, keerake
alati juhtlüliti pliidiplaadi asendisse ja laske seadmel
jahtuda.
Veenduge, et riiulid oleksid õigesti kohale asetatud.
Käesolev ahi (isegi kui see on ühendatud elektrilise
pliidiplaadiga) on mõeldud ühendamiseks 230 V
ühefaasilisse vooluvõrku koos maandusjuhtmega.
Laste ohutus
Nõudepesumasin on mõeldud kasutamiseks täis-
kasvanute poolt.
Lastel ei tohiks lubada juhtnuppude ega seadmega
mängida.
Lapsi tuleb kogu aeg silmas pidada ja mitte lubada
neil puutuda kuumasid pindu või olla seadme
läheduses, kui see töötab või ei ole veel maha
jahtunud.
Küpsetamise ja grillimise ajal muutuvad seadme
uks ja sellega külgnevad pinnad väga kuumaks.
Olge ettevaatlik ja hoidke lapsed töötavast
seadmest eemal.
Teiste elektriseadmete ühendamisel ahju lähedal
paiknevasse seinakontakti, veenduge selles, et
voolujuhtmed ei puutu vastu ahju kuumenenud
pindu ega jää ahjuukse vahele.
4
Tehniline teenindus
 Antud seadme hooldustöid peab teostama volitatud
teeninduskeskus, ning kasutada tuleb ainult originaal-
varuosi.
Mitte mingil juhul ärge püüdke seadet ise remontida.
Asjatundmatud remonditööd võivad põhjustada
vigastusi või seadme raskeid rikkeid.
Pöörduge lähima volitatud teeninduskeskuse poole.
Nõudke alati originaalvaruosade kasutamist.
Nõuanded kasutusjuhendi lugemiseks
Ohutusjuhised
Üksikasjalikud kasutusjuhised
Nõuanded ja soovitused
TOOTJA:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLĢ (Italy)
5
Seadme kirjeldus
1. Juhtpaneel
2. Grill
3. Ahju lamp
4. Andmeplaat
6
Juhtpaneel
Nupud
1. ON / OFF toitenupp
2. Ahju funktsioonide valiknupp
3. Kiirkuumutuse nupp
4. Vähendusnupp “
“ (kellaaeg või temperatuur)
5. Suurendusnupp “
“ (kellaaeg ja temperatuur)
6. Minutikella / Küpsetusprogrammi kestuse / Küpsetusprogrammi lõppemise funktsioon
Kõikide ahju funktsioonide valimine toimub elekt-
roonilise juhtseadme abil.
Võite valida ükskõik millise küpsetusfunktsiooni,
küpsetustemperatuuri ja automaatse ajastuse kombi-
natsiooni.
MÄRKUS
Võimaliku elektrikatkestuse korral hoiab juhtseade
kõiki seadistusi (kellaaega, programmi seadistust või
töötavat programmi) umbes 3 minutit. Kui elektri-
katkestus kestab kauem, siis kõik seadistused
tühistatakse. Kui vooluühendus taastub, vilguvad
näidikul erinevad numbrid ja kellaaeg/ taimer tuleb
uuesti seadistada.
Erifunktsioonid
Alljärgnevate funktsioonide aktiveerimiseks tuleb
vajutada kahte nuppu üheaegselt:
- Lastelukk: vajutage nuppu ja nuppu “ “;
- Puutesignaal: vajutage nuppu ja nuppu “ “;
- Demonstratsioonrežiim: vajutage nuppu ja
nuppu “
“.
Küpsetusfunktsioon Temperatuuri näit Kellaaja näit
7
Pärast ahju paigaldamist
Kui seade ühendatakse esimest korda vooluvõrku, on
näidikul 12:00 ja sümbol
vilgub.
Enne ahju kasutamist seadke kellaaeg õigeks.
Kellaaja õigeks seadmiseks:
a) vajutage nuppu ja kui sümbol vilgub (joonis
1), seadke kellaaeg õigeks nuppudega “ “ või “
(joonis 2).
Noolsümbol
kustub umbes 5 sekundit pärast õige
kellaaja kuvamist näidikule (joonis 3).
b) kui sümbol enam ei vilgu, vajutage kaks korda
nuppu
.
Seejärel toimigi vastavalt punktile a).
Sel ajal võib seadmest tulla ebameeldivat lõhna.
Ebameeldiva lõhna teket põhjustavad tootmisjäägid
ning see on täiesti normaalne.
Enne seadme kasutuselevõttu soovitame Teil seda
tühjalt kuumutada.
Selleks toimige järgmiselt:
vajutage nuppu , et ahi sisse lülitada.
— vajutage nuppu
kaks korda ning valige funkt-
sioon "tavaline küpsetus"
(joonis 4).
seadke temperatuuriks 250 °C, kasutades
suurendusnuppu “
“.
Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt töötada.
avage ruumi tuulutamiseks aken.
Sama protseduuri korrake umbes 5-10 minuti vältel
ka funktsioonide “ventilaatoriga küpsetamine” ja “suur
grill” puhul.
Pärast seda laske ahjul esmalt maha jahtuda ning
seejärel puhastage seadme sisepind soojas seebi-
vees niisutatud pehme riidelapiga.
Enne esimest kasutuskorda peske ahju tarvikud
hoolikalt puhtaks.
Ahjuukse avamisel haarake alati käepideme kes-
kelt (joonis 5).
Joon. 1
Joon. 2
Joon. 3
Joon. 4
Joon. 5
8
ON / OFF toitenupp
Ahi peab olema enne küpsetusfunktsiooni või prog-
rammi valimist sisse lülitatud.
Pärast nupu
vajutamist ilmub näidikule ahju
sümbol ning ahju valgustus lülitub sisse.
Ahju väljalülitamiseks võite mis tahes hetkel vajutada
nuppu
Mis tahes küpsetusfunktsioon või programm seiskub,
ahju valgustus kustub ja näidikule kuvatakse ainult
kellaaeg.
Ahju on võimalik igal ajal välja lülitada.
Küpsetusfunktsiooni valimine
1) Vajutage nuppu , et ahi sisse lülitada.
2) Vajutage nuppu , et valida soovitud funktsioon.
Iga kord, kui vajutatakse nuppu
, kuvatakse näidi-
kule küpsetuse sümbol ja vastava küpsetus-
funktsiooni number ilmub hetkel valitud funktsiooni
sümbolist vasakule (joonis 6).
3) Kui eelseatud temperatuur ei sobi, vajutage nuppu
“ või “ “, et reguleerida temperatuuri 5 kraadi
kaupa. - niipea kui ahi kuumeneb, hakkab termo-
meetri sümbol
aeglaselt tõusma, näidates hetkel
saavutatud temperatuuri.
Kui soovitud temperatuur on saavutatud, kostab lühi-
kese aja jooksul helimärguanne ning termomeetri
sümbol
jääb põlema.
Temperatuuri reguleerimine
Vajutage nuppe “ “ ja “ “, et vähendada või
suurendada eelseatud temperatuuri ajal, kui sümbol
” vilgub (joonis 7).
Maksimaalne temperatuur on 250 °C.
Joon. 6
Joon. 7
9
Alljärgnevalt leiate funktsioonide sümbolite nimekirja
ja nende tähendused.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine – See
sea-distus võimaldab Teil ahju erinevatel
kõrgustel toitu röstida või üheaegselt
röstida ja küpsetada, ilma et maitsed
seguneksid. Eelseatud temperatuur : 175
°C
Tavaline küpsetamine – Soojust annavad
nii ülemine kui ka alumine küttekeha,
tagades sel moel ahjus ühtlase kuumuse.
Eelseatud temperatuur: 200 °C
Ainult grillelement – Seda funktsiooni võib
kasutada väikese toiduainekoguste grilli-
miseks. Eelseatud temperatuur: 250 °C
Termogrill – See funktsioon pakub lisa-
võimalust toiduainete grillimiseks, mida
tavapäraselt küpsetatakse tavalise grillfunk-
tsiooniga. Grillelement ja ahjuventilaator
töötavad koos, tagades kuuma õhu ringle-
mise ümber toidu.Eelseatud temperatuur:
180 °C
Valige maksimumtemperatuuriks 200 °C.
Pitsa – Alumisest kütteelemendist juhitakse
kuumus pitsa põhjale, samal ajal kui
ventilaator tagab piisava õhuringluse
selleks, et pitsakate või pirukatäidis korra-
likult läbi küpseks. Eelseatud temperatuur:
175 °C
Suur grill – Grillelement on terves ulatuses
sisse lülitatud. Soovitav kasutada suurte
koguste puhul. Eelseatud temperatuur: 250
°C
Alumine kütteelement – Kuumus tuleb
ainult ahju põhjaosast, et toidud lõpuni
küpsetada. Eelseatud temperatuur: 250 °C
Ülemine küttekeha – Kuumus tuleb
üksnes ahju ülemisest osast, et toidud
lõpuni küpsetada. Eelseatud temperatuur :
250 °C
Sulatus - Ahjuventilaator töötab ilma
kuumu-seta ja paneb ahjus ringlema
toasooja õhu. Nimetatud funktsioon on eriti
sobiv selliste toiduainete sulatamiseks,
mida liigne kuumus võib kahjustada, nt
kreemitäidisega koogid, külmutatud koogid,
kondiitritooted, leib ja teised taignatooted.
10
Ahju funktsioonide seadistamine
Minutikella seadistamine
1) Vajutage nuppu , et valida minutikella funkt-
sioon (joonis 8).
Vastav sümbol
hakkab vilkuma ning juht-
paneeli näidikule kuvatakse näit "0.00".
2) Vajutage nuppu “ “, et valida soovitud aeg.
Maksimaalne aeg on 23 tundi ja 59 minutit.
Pärast seadistuse tegemist, ootab minutikell 3
sekundit ja seejärel hakkab aeg jooksma
(joonis 9).
3) Kui programmeeritud aeg on möödas, kostab
helimärguanne.
4) Helimärguande väljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
Töötav ahi EI lülitu välja.
Minutikella funktsiooni saab kasutada ka
siis, kui ahi on välja lülitatud.
Minutikella seadistuse kasutamine või muutmine:
vajutage nuppu , kuni sümbolid ja hakkavad
vilkuma.
Seejärel on võimalik minutikella seadistust muuta
vajutades nuppu “ “ või “ “.
Minutikella funktsiooni tühistamine:
vajutage nuppu , kuni sümbolid ja hakkavad
vilkuma.
Aja vähendamiseks vajutage nuppu “ “, kuni
näidikule kuvatakse näit "0.00" (joonis 10).
Joon. 8
Joon. 9
Joon. 10
11
Automaatväljalülituse seadistamine
1) Asetage toit ahju, lülitage ahi sisse, valige küpse-
tusfunktsioon ja reguleerige vajadusel küpsetus-
temperatuuri (joonis. 11).
2) Vajutage nuppu
, et valida küpsetusprogrammi
kestuse funktsioon (joonis 12).
Küpsetusprogrammi kestuse sümbol
hakkab
vilkuma ning juhtpaneeli näidikule kuvatakse näit
"0.00".
3) Sel ajal kui sümbol
vilgub, vajutage nuppu “ “,
et valida soovitud aeg.
Maksimaalne aeg on 23 tundi ja 59 minutit.
Juhtseade ootab 3 sekundit ja seejärel hakkab
aeg jooksma.
4) Kui küpsetusaeg on möödas, lülitub ahi auto-
maatselt välja, kostab helimärguanne ning juht-
paneeli näidikule ilmub näit "0.00".
5) Helimärguande väljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
Küpsetusprogrammi kestuse tühistamine:
— vajutage nuppu , kuni sümbol hakkab
vilkuma.
— aja vähendamiseks vajutage nuppu “ “, kuni
näidikule kuvatakse näit "0.00" (joonis 13).
Joon. 11
Joon. 12
Joon. 13
12
Automaatse sisse- ja
väljalülitumise seadistamine
1) Seadistage küpsetusprogrammi kestus, nagu eel-
mises punktis kirjeldatud.
2) Vajutage nuppu
, kuni on valitud funktsioon
"küpsetusprogrammi lõpp"
ning vastav süm-
bol hakkab vilkuma. Juhtpaneelile kuvatakse
küpsetusprogrammi lõppemise aeg (see tähen-
dab, hetke kellaaeg + küpsetusprogrammi kestus
- joonis 14).
3) Vajutage nuppu “
“, et valida soovitud küpsetus-
programmi lõppemise aeg.
4) Pärast seadistuse tegemist, ootab juhtseade 3
sekundit ja seejärel hakkab aeg jooksma.
5) Ahi lülitub automaatselt sisse ja välja.
Küpsetusprogrammi lõppemisest annab teada
helimärguanne.
6) Helimärguande väljalülitamiseks vajutage ükskõik
millist nuppu.
Seadistuse tühistamiseks piisab küpsetus-prog-
rammi kestuse tühistamisest.
Lisafunktsioonid
Väljalülitusfunktsioon
Igasuguste muutuste puhul seadistuses lülitub ahi
automaatselt välja, vastavalt juuresolevale tabelile
(joonis 15).
Kui temperatuuri-
seadistus on:
lülitub ahi automaatselt
välja:
250 °C
pooleteist tunni
möödudes
vahemikus 200 kuni
245°C
5,5 tunni möödudes
vahemikus 120 kuni
195 °C
8,5 tunni möödudes
alla 120 °C 12 tunni möödudes
Joon. 14
Joon. 15
13
Jääkkuumuse funktsioon
Kui on seadistatud küpsetusprogrammi kestus, lülitub
ahi automaatselt enne küpsetusprogrammi lõppu
välja ja ahju sisemusse jäänud kuumus lõpetab toidu
küpsetamise ilma lisaenergiat tarbimata.
Kõik valitud seadistused kuvatakse näidikule, kuni
küpsetusprogrammi lõppemiseni.
Nimetatud funktsioon ei toimi juhul, kui küpsetus-
programmi kestus jääb alla 15 minuti.
Lasteluku funktsioon
Et lapsed ei saaks ahju sisse lülitada, on võimalik
juhtnupud lukustada.
1) Lülitage ahi välja, vajutades nuppu
.
2) Vajutage nuppe
ja “ “ üheaegselt ning
hoidke neid 3 sekundit allavajutatuna.
Kostab helimärguanne ja näidikule ilmub teade
‘SAFE’ (ohutu) (joonis 16).
3) Ahju juhtnupud on nüüd lukus. Ahju funktsioone
ega temperatuuri ei ole võimalik valida.
Juhtnuppude lukustuse deaktiveerimine:
Vajutage nuppe ja “ “ üheaegselt ning hoidke
neid 3 sekundit allavajutatuna.
Kostab helimärguanne ja teade ‘SAFE’ (ohutu) kaob
näidikult.
Seejärel on ahju võimalik jälle kasutada (joonis 17).
Kiirkuumutuse funktsioon
Pärast küpsetusfunktsiooni ja temperatuuri valimist
kuumeneb ahi järk-järgult, kuni valitud temperatuur on
saavutatud.
Selleks kulub 10 kuni 15 minutit, sõltuvalt valitud
funktsioonist ja temperatuurist.
Kui nõutud temperatuur on vaja saavutada lühema
ajaga, võib kasutada kiirkuumutuse funktsiooni.
1) Vajutage nuppu
, et ahi sisse lülitada.
2) Seadistage vajalik küpsetusfunktsioon ja tempe-
ratuur, nagu eelpool kirjeldatud.
3) Seadistage temperatuur, vajutades nuppu “
“ või
“.
Temperatuur kuvatakse näidikule.
4) Vajutage nuppu
. Temperatuuri näidu asemel
on näit "FHU" (joonis 18).
Joon. 16
Joon. 17
14
5) vajutage nuppu ja seejärel vilgub sümbol „
ligikaudu 10 sekundit.
Nüüd on võimalik valida vajalik temperatuur,
vajutades nuppu “
“ või “ “.
6) Kui soovitud temperatuur on saavutatud, kostab
lühikese aja jooksul helimärguanne ning tempera-
tuuri näidu asemele ilmub seatud temperatuur.
Nimetatud funktsiooni võib kasutada ükskõik
millise küpsetusfunktsiooni või temperatuuriga.
Veakood
Elektrooniline juhtseade kontrollib pidevalt seadme
korrasolekut. Kui mõned parameetrid ei ole korras,
lülitab juhtsüsteem aktiveeritud funktsioonid välja ning
näidikule kuvatakse vastav veakood (täht "E", millele
järgneb number – vaadake joonist 20).
Täpsemat informatsiooni leiate punktist "Mida teha
rikete korral”, lk 97$$.
Ohutustermostaat
Ahi on varustatud ohutustermostaadiga. Kui põhi-
termostaadi töös tekib mingi häire ja ahi seetõttu üle
kuumeneb, seiskab ohutustermostaat seadme varus-
tamise elektrienergiaga.
Kui nii juhtub, pöörduge lähimasse teenindus-
keskusse. Mitte mingil juhul ärge püüdke seadet ise
remontida.
Demonstratsioonrežiim
Nimetatud režiim on mõeldud kasutamiseks kauplus-
tes, kes demonstreerivad ahju funktsioneerimist ilma
igasuguse elektrikuluta, välja arvatud ahju lambi
elektritarve. Selle funktsiooni aktiveerimiseks peab
seade olema ooterežiimis.
Vajutage nuppu
ja “ “ umbes 2 sekundit
(joonis 19).
Lühikese aja jooksul kostab helimärguanne.
Vajutage nuppu ja näidikule ilmub teade “id”.
Ahju funktsioone on võimalik valida.
Termomeetri sümbol
ei vilgu enam ning teade “id
asendub numbritega.
Demonstratsioonrežiimi väljalülitamiseks järgige
eelpool toodud protseduuri.
Joon. 18
Joon. 19
Joon. 20
Juhtnuppude jahutusventilaator
Antud seade on varustatud jahutusventilaatoriga,
mille ülesandeks on vältida juhtpaneeli, juhtnuppude
ja ahjuukse käepideme kuumenemist.
Ventilaator võib jätkata tööd ka pärast ahju või grilli
väljalülitamist, kuni on saavutatud normaaltempera-
tuur.
15
Nõuanded ja soovitused ahju kasutamiseks
Toiduvalmistamisel hoidke ahjuuks alati
kinni.
Käesolev ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga,
mis tagab loomuliku õhuringluse ja pideva auru
taaskasutuse. Kirjeldatud süsteem võimaldab
küpsetada auruses ahjus ja jätab toidu seest
pehmeks ning pealt krõbedaks. Lisaks sellele
vähenevad küpsetusaeg ja energiatarbimine miini-
mumini. Küpsetamise ajal võib moodustuda aur, mis
ahjuukse avanemisel välja paiskub. See on täiesti
normaalne nähtus.
Siiski, alati kui avate ahjuukse küpsetamise ajal
või pärast seda, seiske natuke eemale, et lasta
tekkinud aurul või kuumusel ahjust välja pääseda.
Tavaline küpsetamine
Kuumus tuleb ahju ülemisest ja alumisest kütte-
elemendist, seetõttu on soovitav kasutada keskmist
küpsetustasandit. Kui küpsetamiseks on vaja rohkem
kuumust ülemisest või alumisest kütteelemendist, siis
kasutage ülemisi või alumisi küpsetustasandeid.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine
Nimetatud funktsiooni korral küpseb toit eel-
kuumutatud õhuvoolu toimel, mida liigutab ahju
tagaseinas asuv ventilaator.
Sel viisil levib kuumus ahjus ühtlaselt ja kiiresti,
mistõttu saab erinevatel küpsetustasanditel korraga
erinevaid toite valmistada (joonis 21).
Ventilaatoriga küpsetamine tagab niiskuse kiire
eemaldamise ja ahjus oleva õhu kuivatamise, mistõttu
ei segune omavahel erinevate toitude maitsed ja
lõhnad.
Mitmel tasandil küpsetamine tähendab seda, et Te
võite samaaegselt küpsetada erinevaid toite mitmel
tasandil korraga ning sulatada või valmistada korraga
kuni kolm vormikooki või väiksemat pitsat.
Loomulikult võib ahju kasutada ka ainult ühele
tasandil küpsetamiseks. Sel juhul peaksite valima
kõige alumised küpsetustasandid, et küpsemis-
protsessi oleks parem jälgida.
Lisaks sobib nimetatud funktsioon suurepäraselt ka
konserveerimiseks, siirupiga puuviljahoidiste valmis-
tamiseks ning seente või puuviljade kuivatamiseks.
Grillimine
Liha ja kala grillimisel määrige see eelnevalt õliga
kokku ning asetage alati ahjurestile.
Resti tasand sõltub grillitava liha- või kalatüki
paksusest.
Asetage nõrgumispann alati kõige alumisele tasandile
ning valage sellesse pisut vett, et vältida suitsu ja
ebameeldivate lõhnade teket.
Termogrill
Kui kasutate seda küpsetusfunktsiooni, seadke
ahju temperatuur maksimaalselt 200 °C peale.
Grillelement ja ventilaator töötavad korraga, tekitades
valmistatava toidu ümber kuuma õhu ringluse.
Väheneb vajaduse toitu kontrollida või pöörata.
Termogrilliga võite grillida kõiki neid toite, mida Te ka
tavalise grilliga valmistate; välja arvatud kuumad
võileivad ja väheküpsenud biifsteek.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine
Joon. 21
16
Sulatamine
Ahjuventilaator töötab ilma kuumuseta ja paneb ahjus
ringlema toasooja õhu.
Mõned nõuanded:
Kookide küpsetamiseks
Koogid vajavad keskmist küpsetustemperatuuri
(tavaliselt vahemikus 150 °C ja 200 °C). Lisaks tuleb
ahju eelnevalt kuumutada – umbes 10 minutit.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt 3/4
küpsetusajast on möödas. Muretainast küpsetatakse
vormis või ahjuplaadil 2/3 küpsetamisaja vältel ning
garneeritakse seejärel enne lõpuni küpsetamist.
Edasine küpsetusaeg sõltub loomulikult garneeringu
tüübist ja hulgast (keedis, puuviljad jne). Veenduge,
et koogi- või pirukataigen on õige konsistentsiga,
kuna liiga suur vedelikusisaldus muudab küpsetusaja
asjatult pikaks. Koogitaigen peab olema sellise
paksusega, et see lusikalt või visplilt kohe maha ei
voola. Kui koogid või pirukad on asetatud korraga
kolmele küpsetustasandile, on soovitav kahe alumise
küpsetusplaadi vahele jätta vahe (joonis 21).
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav praetükk peaks kaaluma vähemalt
1kg, et vältida selle liigset kuivamist. Väga õrna
punast liha, mis väljastpoolt hästi küpsenuks, kuid
seest roosaks või punakaks peab jääma, tuleb
küpsetada kõrgemal temperatuuril (200-250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajavad
madalamat küpsetustemperatuuri (150-175 °C).
Kastme või garneeringu koostisained lisatakse vaid
väga lühikese küpsetusaja korral praepannile kohe
alguses. Vastupidisel juhul tehakse seda viimase
poole tunni sees. Liha küpsusastet on lihtne
kontrollida lusikaga: kui lusika küljega vajutades
lihatükile muljumisjälgi ei jää, on liha läbi küpsenud.
Rostbiifide ja fileetükkide, mis peavad seest roosaks
jääma, küpsetusaeg peab olema lühike. Liha võib
küpsetada ahjupannis või otse restil – sel juhul tuleb
praerasva kogumiseks asetada resti alla
nõrgumispann. Kui Te küpsetate väga rasvast toitu,
asetage liha otse grillrestile ja selle alla
nõrgumispann, et ahi ei saaks mustaks. Kui liha on
küpsenud, jätke see enne serveerimist 15 minutiks
seisma, et mahl välja ei valguks. Vältimaks röstimise
ajal liigse suitsu teket, on soovitav kallata
nõrgumispanni veidike vett, ning auru tekke
vältimiseks tuleks vett küpsetamise ajal juurde
valada, kui eelmine vesi pannilt kaob. Erinevaid toite
võib kuni serveerimiseni ahjus soojas hoida, kuid ahju
temperatuur tuleks sel juhul seada miinimum-
tasemele.
Tähelepanu! - Ärge asetage otse ahjupõran-
dale anumaid ega alumiiniumfooliumit, kuna
see võib põhjustada temperatuuri tõusu, mis
omakorda mõjutab küpsetustulemusi ja võib
viia ahju emailpinna kahjustamiseni.
Asetage ahjupannid, kuumuskindlad anumad
ja alumiiniumfoolium restile, mis on tõstetud
sobivale küpsetuskõrgusele.
Küpsetusajad
Küpsetusajad on erinevad, kuna need sõltuvad
toiduainete tüübist, konsistentsist ja kogusest.
Soovitame Teil esimeste toiduvalmistamiskordade
ajal olla väga tähelepanelik, kuna sarnaste
seadistuste juures ja samade toitude valmistamisel
saavutate loomulikult ka samaväärse lõpptulemuse.
Üksnes kogemus aitab Teil alljärgnevates tabelites
esitatud parameetreid oskuslikult muuta.
17
Küpsetustabelid
Tavaline küpsetamine ja ahjuventilaatoriga küpsetamine
Tavaline
küpsetamine
Ahjuventilaatoriga
küpsetamine
Küpsetusaeg
Kaal (g) ROOG Tasand
temp.
°C
Tasand
temp.
°C
minutit
MÄRKUSED
KOOGID
Lehttainas 2 170 2 (1 ja 3)* 160 45 ~ 60 Koogivormis
Liivatainas 2 170 2 (1 ja 3)* 160 20 ~ 30 Koogivormis
Kohupiimakook 1 160 2 150 60 ~ 80 Koogivormis
Õunakook 1 180 2 (1 ja 3)* 170 40 ~ 60 Koogivormis
Struudel 2 175 2 150 60 ~ 80
Moosikook 2 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40
Puuviljakook 1 175 1 160 45 ~ 60 Leivavormis
Keeks 1 175 2 (1 ja 3)* 160 30 ~ 40 Koogivormis
Jõulukook 1 170 1 160 40 ~ 60 Koogivormis
Ploomikook 1 170 1 160 50 ~ 60 Leivavormis
Väikesed küpsetised 2 175 2 (1 ja 3)* 160 25 ~ 35 Küpsetusplaadil
Küpsised 2 160 2 (1 ja 3)* 150 20 ~ 30 Küpsetusplaadil
Beseed 2 100 2 (1 ja 3)* 100 90 ~ 120 Küpsetusplaadil
Saiakesed 2 190 2 (1 ja 3)* 180 12 ~ 20 Küpsetusplaadil
Kondiitritooted: lehttaignast
2 200 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 25 Küpsetusplaadil
LEIB, SAI JA PITSA
1000 Sai 1 190 2 180 40 ~ 60 1-2 pätsi
500 Leib 1 190 1 180 30 ~ 45 Leivavormis
500 Saiakesed 2 200 2 (1 ja 3)* 175 20 ~ 35 6-8 saiakest
250 Pitsa 1 210 2 (1 ja 3)* 190 15 ~ 30 Küpsetusvormis
VORMIROAD
Makaronivorm 2 200 2 (1 ja 3)* 175 40 ~ 50 ahjuvormis
Köögiviljavorm 2 200 2 (1 ja 3)* 175 45 ~ 60 ahjuvormis
Lahtised pirukad 1 200 2 (1 ja 3)* 180 35 ~ 45 ahjuvormis
Lasanje 2 180 2 160 45 ~ 60 ahjuvormis
Kanneloonid 2 200 2 175 40 ~ 55 ahjuvormis
LIHA
1000 Veisepraad 2 190 2 175 50 ~ 70 Grillrestil
1200 Seapraad 2 180 2 175 100 ~ 130 Grillrestil
1000 Vasikapraad 2 190 2 175 90 ~ 120 Grillrestil
1500 Rostbiif
1500 poolküps 2 210 2 200 50 ~ 60 Grillrestil
1500 küps 2 210 2 200 60 ~ 70 Grillrestil
1500 hästi küps 2 210 2 200 70 ~ 80 Grillrestil
2000 Sea abatükk 2 180 2 170 120 ~ 150 Koos kamaraga
1200 Seakoot 2 180 2 160 100 ~ 120 2 tükki
1200 Lambaliha 2 190 2 175 110 ~ 130 Kints
1000 Kana 2 190 2 175 60 ~ 80 Ühes tükis
4000 Kalkun 2 180 2 160 210 ~ 240 Ühes tükis
1500 Part 2 175 2 160 120 ~ 150 Ühes tükis
3000 Hani 2 175 2 160 150 ~ 200 Ühes tükis
1200 Küülik 2 190 2 175 60 ~ 80 Tükkidena
1500 Jäneseliha 2 190 2 175 150 ~ 200 Tükkidena
800 Faasan 2 190 2 175 90 ~ 120 Ühes tükis
Pikkpoiss 2 180 2 160 40 ~ 60 Leivavormis
KALA
1200 Forell/Merilatikas 2 190 2 (1 ja 3)* 175 30 ~ 40 3-4 kala
1500 Tuunikala/Lõhe 2 190 2 (1 ja 3)* 175 25 ~ 35 4-6 fileed
(*) Kui Te soovite valmistada korraga rohkem kui ühte rooga, soovitame Teil need sulgudes näidatud
tasanditele asetada.
18
Grillimine
Kogus Grillimine
Küpsetusaeg
(minutites)
ROOG
Tükki
Kaal
Tasand temp. °C
Pealmine
külg
Alumine
külg
Fileetükid
4 800 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Veisebiifsteegid
4 600 3 maks. 10 ~ 12 6 ~ 8
Vorstikesed
8 3 maks. 12 ~ 15 10 ~ 12
Seakarbonaad
4 600 3 maks. 12 ~ 16 12 ~ 14
Kana (pooleks lõigatud)
2 1000 3 maks. 30 ~ 35 25 ~ 30
Lihavardad
4 3 maks. 10 ~ 15 10 ~ 12
Kana (rinnatükk)
4 400 3 maks. 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburger
6 600 3 maks. 10 ~ 15 8 ~ 10
Kalafileed
4 400 3 maks. 12 ~ 14 10 ~ 12
Võileivad
4-6 3 maks. 5 ~ 7
Röstsai
4-6 3 maks. 2 ~ 4 2 ~ 3
Termogrill
Aeg minutites
ROOG Kogus (g) Küpsetustasand Temp. °C
Alumine külg Pealmine külg
Liharulaad (kalkun) 1000 3 200 30 ~ 40 20 ~ 30
Kana (pooleks lõigatud) 1000 3 200 25 ~ 30 20 ~ 30
Kanakoivad 3 200 15 ~ 20 15 ~ 18
Põldvutt 500 3 200 25 ~ 30 20 ~ 25
Köögiviljavorm 3 200 20 ~ 25
Püha Jakobi kammkarbid 3 200 15 ~ 20
Makrell 3 200 15 ~ 20 10 ~ 15
Kalalõigud 800 3 200 12 ~ 15 8 ~ 10
Pitsa funktsioon
Pitsa funktsioon Küpsetusaeg
Kaal (g) ROOG
Tasand
temp. °C
minutit
MÄRKUSED
700 Pitsa, suur 1 200 15 ~ 25 Küpsetusvormis
500 Pitsa, väike 1 200 10 ~ 20 vormis või restil
500 Saiakesed 1 200 15 ~ 25 ahjuvormis
Tabelid toodud ajad on mõeldud soovituslikena. Võib tekkida vajadus temperatuuri suurendada või vähendada,
et vastata konkreetsetele isiklikele eelistustele või vajadustele. Tabelis esitatud küpsetusajad ei sisalda ahju
eelkuumutamise aega.
Soovitame Teil, eelkõige kookide, pitsa ja leiva küpsetamisel, ahju eelnevalt 10 minutit kuumutada.
(**)Tabelis esitatud küpsetusajad ei sisalda ahju eelkuumutamise aega. Soovitatav on ahju enne küpsetamist
umbes 5 minutit kuumutada.
(***)Tabelis esitatud küpsetusajad ei sisalda ahju eelkuumutamise aega. Soovitatav on ahju enne küpsetamist
umbes 10 minutit kuumutada.
19
Puhastamine ja korrashoid
Enne igasuguseid puhastustöid tuleb ahi
välja lülitada ja lasta sel maha jahtuda.
Käesolevat seadet on keelatud puhastada
auruga või aurupesuriga.
Tähelepanu! Enne igasuguste puhastus-
või hooldustööde alustamist veenduge, et
ahi on vooluvõrgust lahti ühendatud.
Alustage puhastamist, kui ahi on maha jahtunud.
Peske emailpindu leige vee ja nõudepesuvahendiga.
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusvahendeid, nagu
küürimisšvamme, happeid jne, kuna need võivad
erinevaid pindu kahjustada. Loputage roostevabast
terasest pinnad pärast kasutamist veega puhtaks,
kuivatage pehme lapi või seemisnahast lapiga.
Raskesti eemaldatavate plekkide korral kasutage
tavapärast mitteabrasiivset pesuvahendit või
müügilolevat spetsiaalset roostevaba terase
puhastusvahendit. Ühe võimalusena võib kasutada
ka sooja äädikat. Kui puhastate ahjuukse klaaspinda,
kasutage ainult sooja vett, vältige karedate
riidelappide või abrasiivsete puhastusvahendite
kasutamist. Kuumad puuviljahapped (nt sidrunitest,
ploomidest vms) võivad jätta emailpindadele matte ja
karedaid plekke. Selliste plekkide tõttu võib küll
kaduda emailpinna läige, kuid see ei mõjuta ahju
tööd. Puhastage ahi hoolikalt pärast iga
kasutuskorda. Sel viisil on mustust kõige lihtsam
eemaldada ning väldite plekkide hilisemat kinni
kõrbemist.
Ahjuukse puhastamine
Ahjuukse puhastamise hõlbustamiseks soovitame
Teil selle eest ära võtta. Toimige järgnevalt:
- Avage ahjuuks täielikult; tõstke kahe uksehinge
juures asuvad väikesed hoovad üles ja keerake
sissepoole. (joonis 22).
- Sulgege aeglaselt ahjuuks, kuni see puutub vastu
kahte hooba,
- seejärel lükake ust ahju poole ning enda poole
tõmmates tõstke uks eest.
- Asetage uks pikali asendisse.
Pärast puhastamist monteerige uks uuesti ahju külge,
toimides eelpool kirjeldatule vastupidises järjestuses.
Kui kaks väikest hooba vajuvad tagasi hingedesesse,
on uks õigesti kinnitatud.
Joon. 22
20
Roostevabast terasest või alumiiniumist mudelid:
Soovitame kasutada ahju puhastamiseks ainult
niisket švammi ning pärast puhastamist kuivatada
pehme lapiga.
Ärge mitte kunagi kasutage küürimisšvamme,
happeid või abrasiivseid puhastusvahendeid, kuna
need võivad seadme pinda kahjustada.
Seadme juhtpaneeli puhastamisel järgige samu
põhimõtteid.
Ahjulambi pirni väljavahetamine
Ühendage seade vooluvõrgust lahti.
Vajutage klaaskate alla ja keerake päripäeva lahti
(joonis 23). Keerake lambipirn välja ja asendage uue
kuumuskindla piriniga (300 °C), mille tehnilised
andmed on: - Toitepinge: 230 V (50 Hz); - Võimsus:
25 W; - Sokkel: E 14. Ühendage seade tagasi
vooluvõrku.
Allaklapitav grillelement
Teatud mudelid on varustatud allaklapitava grillele-
mendiga, mis muudab ahju lae puhastamise
lihtsamaks.
Enne jätkamist veenduge, et ahi on jahtu-
nud ja vooluvõrgust lahti ühendatud.

Keerake grillelemendi kinnituskruvid lahti (vt joonis
24).
Kui teete seda esimest korda, on soovitav kasutada
kruvikeerajat.
Seejärel tõmmake grillelementi ettevaatlikult
allapoole, et võimaldada juurdepääs ahju laele.
Puhastage ahju lagi sobiva puhastusvahendiga ja
kuivatage enne grillelemendi tagasi paigutamist.
Lükake grillelement tagasi üles ning keerake
kinnituskruvid tugevasti kinni.
Kontrollige, kas grillelemendi kinnitus-
kruvid on tugevasti kinni keeratud, et
vältida grillelemendi alla vajumist.
Joon. 23
Joon. 24
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZOBK91X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka