Panasonic NNSD261M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

Kasutusjuhend ja kokaraamat
Mikrolaineahi
Mudelinumbrid: NN-SD271S
NN-SD261M
NN-SD251W
Tähtsad ohutusjuhised
Lugege hoolikalt läbi ja hoidke tuleviku tarvis alles!
Kasutamiseks üksnes kodumajapidamises
IP3708_3BA10BP_Cov_01_110624.indd 1IP3708_3BA10BP_Cov_01_110624.indd 1 2011-6-24 Jerry 13:47:232011-6-24 Jerry 13:47:23
Tähtis märkus
Täname, et ostsite Panasonicu mikrolaineahju!
Ahju nimivõimsus on 950 W (vastavalt IEC ehk Rahvusvahelise Elektrotehnikakomisjoni
standardile). Ärge unustage muid kokaraamatuid kasutades kohandada vastavalt küpsetusaegu.
Eespool näidatud ja ahjuuksel paikneval sümbolil on ahju kuumutuskategooria poolfabrikaatide ja
valmistoidu küpsetamisel või soojendamisel.
Ahi kuulub “E“ klassi, mis on väga tõhus. Seetõttu on väga tähtis järgida hoolikalt poolfabrikaatide
ja valmistoidu pakendil antud juhiseid.
Osadel pakenditel on antud juhised üksnes B või D klassi kuuluvate ahjude jaoks. Me anname
seetõttu käesoleva juhendi lehekülgedel 28-34 täiendavaid suuniseid toidu uuesti kuumutamiseks
ja küpsetamiseks.
Kontrollige küpsetamisel või uuesti kuumutamisel ALATI toidu valmimise progressi lihtsalt seadme
ust avades. Pärast toidu valmimise progressi kontrollimist vajutage käivitamisnuppu START
küpsetamise jätkamiseks.
Käesolevas kasutusjuhendis ja kokaraamatus antud juhiste eiramine võib mõjutada
toidu valmistamise tulemust ja olla teatud juhtudel koguni ohtlik.
Klienditeeninduskeskus 0844 844 3868
Valitud varuosad ja tarvikud:
Tellige otse veebisaidilt www.panasonic.co.uk või helistage eespool antud numbril
klienditeeninduskeskusesse.
Kokandusnõuannete saamiseks helistage: 01344 862108
(esmaspäevast reedeni 9:00 kuni 24:00)
Või külastage meie veebisaiti www.theideaskitchen.co.uk.
9
IEC (60705) kohane
efektiivvõimsus (vattides)
Väikeste toidupakkide
kuumutuskategooria
Mikrolainete sümbol
IP3708_3BA10BP_Cov_01_110624.indd 2IP3708_3BA10BP_Cov_01_110624.indd 2 2011-6-24 Jerry 13:47:232011-6-24 Jerry 13:47:23
© Panasonic Corporation 2011
Veebisait: http://panasonic.com.net
Printed in P.R.C.
HELISTAGE MEIE
KLIENDITEENINDUSKESKUSESSE
0844 844 3868
Teeninduse või varuosade sooviga
Või tellige varuosi otse veebisaidilt
www.panasonic.co.uk
Kokandusnõuannete liin
KOKANDUSNÕUANNETE saamiseks helistage: 01344 862108
Esmaspäevast reedeni 9:00 kuni 24:00
Kodunduse spetsialistid annavad sõbralikke suuniseid
seoses retseptide ja mikrolaineahjus küpsetamisega.
Visit Panasonic's The Ideas Kitchen
website for Microwave advice, recipes,
cooking tips and offers:
www.theideaskitchen.co.uk
cook
share
learn
the
F0003BA10BP
IP0611-0
IP3708_3BA10BP_Cov_01_110624.indd 3IP3708_3BA10BP_Cov_01_110624.indd 3 2011-6-24 Jerry 13:47:232011-6-24 Jerry 13:47:23
1
Tähtsad ohutusjuhised................................2-3
Enne ahju kasutamist.....................................4
Ahju paigutamine....................
..
......
...
....
..
.......4
Ahju korrashoid ja puhastamine.......
.
..
.......
....5
Ahju hooldus..................................
..
.
.........
.....6
Ahju osad...............................
.
..........
....
...
..
..
.
..6
Ahju osade joonis............................
.
..............7
Tähtis info.................................
......
...........8-10
Mikrolaineahju kasutamise põhimõtted.
.
.
.....
.11
Juhtpaneelid..................................
.....
...
...
.....12
Üldsuunised.............................................13-14
Kasutatavad nõud........................
...
.........15-16
Kellaaja seadistamine...................................17
Lastelukk.......................................
..
..............17
Mikrolaineahjus küpsetamine ja sulatamine.18
Sulatamissuunised.........................
...
.......
.
....19
Sulatamistabel........................
.
.......
......
.........20
Taimeri kasutamine......................................21
Mälufunktsiooni kasutamine.........................22
Mitmeetapiline küpsetamine...........
....
....
..
....23
Kaalu järgi automaatne sulatamine........
.
.
.
...24
Kaalu järgi automaatse uuesti
kuumutamise/küpsetamise programmid.25-27
Küpsetamise/uuesti kuumutamise
suunised.......................................................28
Uuesti kuumutamise tabelid....................29-31
Küpsetamistabelid.............................
....
..32-35
Retseptid..................................
.
......
..
......36-43
Supid ja suupisted................
....
................36
Liha ja linnuliha...................................37-38
Kala..........................................................39
Köögiviljad..........................
..
....................40
Desserdid/koogid.................
....
...
..
.
.
.....41-42
Kastmed/moos.....................
...
....
..
..
.
.........43
Küsimused ja vastused.............
.....
...
.
...........44
Tehnilised andmed.......................................45
Sisukord
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 1IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 1 2011-7-5 11:56:472011-7-5 11:56:47
2
Sellel seadmel on kasutaja ohutuse ja
mugavuse tagamiseks valatud kolme-
kontaktiline toitepistik nimivoolutugevusega
10 või 13 A.
Vastavalt paigaldatud toitepistiku tüübile
on selles 10 või 13 A kaitse.
Kui kaitse on vaja välja vahetada, siis
hoolitsege, et asenduskaitsmel on
paigaldatud toitepistiku tüübist sõltuvalt
sobiv nimivoolutugevus ning et sellel on
ASTA või BSI heakskiit vastavalt
standardile BS1362.
Kontrollige, et kaitsmel on heakskiidutähis
ASTA või BSI .
Kui kaitsmekate on eemaldatav, siis ei
tohi toitepistikut ilma kaitsmekatteta
kasutada. Kaitsme asenduskatte saab
osta Panasonicu seadmete kohalikult
müüjalt.
Kaitsme asendamine
Avage kruvi-
keerajaga
kaitsmepesa ja
asendage
kaitse.
KUI PAIGALDATUD VALATUD TOITEPISTIK
EI SOBI TEIE KODUS OLEVASSE ELEKTRI-
VÕRGU PISTIKUPESSA, SIIS TULEB KAITSE
EEMALDADA, TOITEPISTIK ÄRA LÕIGATA
JA NÕUETEKOHASELT KASUTUSELT
KÕRVALDADA NING PAIGALDADA UUS
SOBIV TOITEPISTIK. ÄRALÕIGATUD
TOITEPISTIKU MIS TAHES 13 A PISTIKU-
PESSA SISESTAMISEGA KAASNEB TÕSISE
ELEKTRILÖÖGI OHT.
Kui on vaja paigaldada uus toitepistik, siis
järgige allpool antud juhtmete ühendamise
koode. Kahtluse korral konsulteerige pädeva
elektrikuga.
(Ainult Ühendkuningriigi mudelitele)
Hoiatus! See seade tuleb maandada.
Tähtis!
Seadme toitekaabli juhtmete värvid
vastavad järgmisele koodile:
Roheline-ja-kollane: maandus.
Sinine: nulljuhe. Pruun: faasijuhe.
Kuna selle seadme toitekaabli juhtmete
värvid ei pruugi vastata kasutatava toitepistiku
värvitähistele, siis tehke nii:
ROHELINE-JA-KOLLANE juhe tuleb
ühendada toitepistiku selle kontaktiga, mis
on tähistatud kas E-tähega või maanduse
sümboliga või värvitud ROHELISEKS
või ROHELISEKS-JA-KOLLASEKS.
SININE juhe tuleb ühendada toitepistiku selle
kontaktiga, mis on tähistatud kas N-tähega
või on MUSTA värvi.
PRUUN juhe tuleb ühendada toitepistiku
selle kontaktiga, mis on tähistatud kas
L-tähega või on PUNAST värvi.
Pärast ahju paigaldamist peab olema lihtne
seda elektrivõrgust lahutada toitepistikut
pistikupesast lahti ühendades või kaitselülitit
välja lülitades.
Pinge ja võimsus
Kasutatava elektrivõrgu pinge peab vastama
mikrolaineahjul näidatud nimipingele.
Ettenähtust kõrgema toitepinge kasutamine
on ohtlik ning põhjustab tuleohtu ja muud
tüüpi kahjustustega lõppevate õnnetus-
juhtumite ohtu.
Toitejuhet, toitepistikut ja ahju ei tohi vette
kasta. Hoidke juhe eemal kuumadest
pindadest. Juhe ei tohi rippuda üle laua ega
tööpinna serva. Ärge kasutage ahju elektri-
võrku ühendamiseks pikendusjuhet, kuna
see võib olla ohtlik. On väga tähtis ühendada
ahju toitejuhtme pistik otse seinale
paigaldatud elektrivõrgu pistikupessa.
Seadme tagapaneel kuumeneb kasutamisel.
Hoolitsege, et toitejuhe ei puutu vastu
seadme tagapaneeli ega muid pindu.
Tähtsad ohutusjuhised
Lugege hoolikalt läbi ja hoidke
tuleviku tarvis alles!
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 2IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 2 2011-7-5 11:56:472011-7-5 11:56:47
3
1. Elektroonikarikke korral saab ahju
lülitada välja üksnes toitejuhtme pistikut
elektrivõrgu pistikupesast lahti
ühendades.
HOIATUS!
Lastel tohib lubada ahju ilma järelevalveta
kasutada üksnes pärast seda, kui neid on
õpetatud ahju ohutult kasutama ja kui
ollakse kindlad, et lapsed mõistavad valesti
kasutamisega kaasnevaid ohte.
Hoolitsege, et lapsed ei puuduta pärast
ahju kasutamist selle kuuma väliskorpust.
2. Füüsilise, sensoorse või vaimupuudega
ning vajalike kogemuste ja teadmisteta
isikud (kaasa arvatud lapsed) tohivad
seda seadet kasutada üksnes nende
ohutuse eest vastutava isiku järele-
valve all või pärast sellelt isikult
vajalike juhiste saamist seadme
kasutamiseks. Lapsi ei tohi jätta
järelevalveta, sest üksnes nii saab
tagada, et nad ei mängi seadmega.
Tarvikute hoiulepanek
3. Kaitseks seadme kogemata sisse-
lülitamise põhjustatud kahjustuste
eest ei tohi ahjus hoida mingeid muid
esemeid peale ahju tarvikute ajal, kui
ahju ei kasutata.
4.
Selle seadme tööd ei tohi juhtida välise
taimeri ega muu eraldiseisva
kaugjuhtimissüsteemiga.
TÜHJA AHJU EI TOHI TÖÖLE
LÜLITADA! ILMA TOIDUTA AHJU ei tohi
tööle lülitada. Tühjalt töölelülitamine
kahjustab seadet.
Tähtsad ohutusjuhised
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 3IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 3 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
4
Kontrollige ahju!
1. Pakkige ahi lahti, eemaldage kogu
pakkematerjal ning kontrollige ahju
kahjustuste (nagu mõlgid, purunenud
ukselukud ja mõrad ukses) suhtes.
Teatage seadme müüjale viivitamata
kahjustatud seadmest.
Kahjustatud seadet EI TOHI paigaldada.
Garantii
2. Ostutšekk on garantiitõend, mistõttu
tuleb see kindlas kohas alles hoida.
Toitejuhe
3. Seadme kahjustatud toitejuhe tuleb
ohtude vältimiseks lasta asendada
tootjal, tootja volitatud hooldus-
keskuses või muul sarnase
kvalifikatsiooniga isikul.
Märkus
Kontrollige seadet uksetihendite ja ukse-
tihendite puutepindade kahjustuste suhtes.
Kui seadme need osad on kahjustatud,
siis ei tohi ahju kasutada enne, kui tootja
poolt väljaõpetatud hooldustehnik on selle
remontinud.
Enne ahju kasutamist
See ahi on mõeldud kasutamiseks üksnes
kodumajapidamises tööpinnale paigutatult.
See ei sobi mööblisse integreeritult ega
kapis sees kasutamiseks.
1. Ahi tuleb paigutada põrandast vähemalt
85 cm võrra kõrgemal paiknevale
tasasele kindlale pinnale.
Nõuetekohaseks talitluseks tuleb ahju
ümber kindlustada piisav õhuringlus,
s.t ahju ühele küljele peab jääma 5 cm
ulatuses vaba ruumi ja ahju teine külg
peab jääma täiesti vabaks; ahju kohale
peab jääma 15 cm kõrguselt vaba ruumi;
ahju taha peab jääma 10 cm laiuselt
vaba ruumi.
2. Mikrolaineahju ei tohi paigutada otse
gaasi- ega elektripliidi kohal olevale
riiulile. See on ohtlik ning ahi võib
kahjustuda.
3. Ahju külgedel ja taga paiknevaid
õhuavasid ei tohi kinni katta.
Ahi võib üle kuumeneda, kui need
avad on talitluse ajal kinni kaetud.
Ülekuumenemise korral lülitab
termiline kaitselüliti ahju välja.
Ahju talitlus jätkub alles pärast maha
jahtumist. Ahi ei ole kasutatav ja
näidik on tühi, kuni seade maha
jahtub.
4. Seda ahju ei tohi kasutada väljas.
Ahju paigutamine
5cm
15cm
10cm
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 4IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 4 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
vaba ruum
5
Tähtis!
Ahju ohutu talitluse seisukohast on ülioluline,
et seda hoitakse puhtana ning et see
pühitakse puhtaks pärast igat kasutuskorda.
Kui te ei hoia ahju puhtana, siis võivad
seadme pinnad kahjustuda. See võib
mõjutada negatiivselt seadme kasutusiga
ning põhjustada ohuolukordi.
1. Ahi tuleb enne puhastamist välja
lülitada ja võimalusel elektrivõrgust
lahti ühendada.
2. Hoidke ahju sisemus, uksetihendid ja
uksetihendite puutepinnad puhtad.
Puhastage ahju küpsetuskambri seinad,
uksetihendid ja uksetihendite puute-
pinnad niiske riidega toidu- ja vedeliku-
pritsmetest puhtaks. Võite kasutada
õrnatoimelist puhastusvahendit, kui
pinnad on väga määrdunud.
Tugevatoimelisi detergente ja abrasiive
ei ole soovitav kasutada. Olge ettevaatlik
mikrolainejuhiku ümbrust puhastades!
3. Ahju küpsetuskamber on valmistatud
tsinkkattega terasest ning värvitud üle
äärmiselt vastupidava kattevärviga.
Pärast kasutamist tuleb ahju sisepinnad
pühkida veest ja aurust kuivaks, et
vähendada küpsetuskambri ja ahjuukse
korrodeerumise ohtu.
Abrasiivsed puhastusvahendid ja
teravad esemed võivad kahjustada
küpsetuskambri pindu ja ahjuust, mistõttu
tuleb olla ettevaatlik, et ahju sel viisil mitte
kahjustada. Küpsetuskambri või ahjuukse
kahjustumisel võib hakata vooder
korrodeeruma. Eespool antud ettevaatus-
abinõude rakendamine seoses ahju
puhastamise ja korrashoiuga võib
pikendada küpsetuskambri ja ahjuukse
kasutusiga.
4. Ahju välispindu tuleb puhastada niiske
riidega. Ahjus olevate tööelementide
kahjustamise vältimiseks ei tohi ahju
õhuavadesse sattuda vett.
5. Puhastage juhtpaneeli pehme kuiva
riidega, kui see määrdub. Juhtpaneeli
puhastamiseks ei tohi kasutada
tugevatoimelisi detergente ega
abrasiive. Jätke juhtpaneeli
puhastamise ajaks ahjuuks lahti, et
vältida ahju kogemata sisselülitamist.
Puudutage pärast puhastamist
seiskamise ja tühistamise nuppu
STOP/CANCEL näidiku
tühjendamiseks.
6. Õhuavad tuleb hoida puhtad ja
katmata.
Kontrollige, et ahju peal, all ja taga
paiknevaid õhuavasid ei ummista tolm
ega blokeeri mis tahes muud materjalid.
Õhuavade ummistumine/blokeerimine
võib põhjustada ahju ülekuumenemist.
See võib mõjutada ahju talitlust ja
põhjustada ohuolukordi.
7. Pühkige ahjuukse sisepinnale ja
välimistele puutepindadele kogunev
aur ära pehme riidega. Aur võib tekkida
mikrolaineaahju niiskes keskkonnas
kasutamisel. See ei viita seadme
talitlushäirele ega mikrolainete
lekkele.
8. Aegajalt tuleb ahjust klaasist
pöördalus puhastamiseks eemaldada.
Peske klaasist pöördalust soojas vee
ja nõudepesuvahendi lahuses.
9. Liigse müra vältimiseks tuleb korra-
päraselt puhastada pöördrõngast ja
ahju küpetuskambri põrandat.
Pühkige ahju küpsetuskambri põrandat
lihtsalt õrnatoimelise detergendi ja
kuuma veega ning kuivatage siis puhta
riidega. Pöördrõngast tohib pesta
õrnatoimelise nõudepesuvahendi ja
vee lahuses.
Kui pöördrõnga ahju küpsetuskambri
põrandalt puhastamiseks eemaldata,
siis pange see hiljem kindlasti nõuete-
kohaselt ahju oma kohale tagasi.
10. Puhastamiseks ei tohi kasutada
aurupesurit.
11. Kasutajal on soovitav mitte vajutada
allapoole lahtist mikrolaineahju ust.
Sellega kaasneks ahju ettepoole
kaldu vajumise oht.
Ahju korrashoid ja puhastamine
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 5IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 5 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
6
Teenindus
1. KUI AHI VAJAB HOOLDUST, siis
pöörduge abi saamiseks Panasonicu
kohaliku tehniku poolt (kliendi-
teeninduskeskus numbril 0844 844
3868 oskab tehnikut soovitada).
HOIATUS!
Kõigil peale pädevate isikute on ohtlik
teha mis tahes selliseid hooldus- või
remonttöid, mis eeldavad mikrolaine-
energiaga kokkupuute eest kaitsva
kattepaneeli eemaldamist.
Uksetihendid
2. Ahju ust, juhtpaneeli korpust, ohutust
tagavaid lukustuslüliteid ja mis tahes
muid ahju osi ei tohi kahjustada ega
ise muuta, reguleerida ega remontida.
Ahjult ei tohi välispaneeli eemaldada.
Uksetihendid ja uksetihendite puute-
pinnad tuleb hoida alati puhtad.
Pühkige neid niiske riidega.
HOIATUS!
Kontrollige seadet uksetihendite ja ukse-
tihendite puutepindade kahjustuste suhtes.
Kahjustuste leidmisel ei tohi seadet
kasutada enne, kui tootja poolt välja-
õpetatud hooldustehnik on ahju
remontinud.
Ahju valgusti
3. Ahju valgusti tuleb lasta asendada
Panasonicu poolt väljaõpetatud
hooldustehnikul. ÄRGE püüdke
eemaldada ahjult väliskorpust.
Valitud varuosad ja tarvikud
4. Saate neid tellida otse veebisaidilt
www.panasonic.co.uk või numbril
0844 844 3868 klienditeenindus-
keskusesse helistades.
Aktsepteeritud on enamik suuremaid
krediit- ja deebetkaarte.
Hoolitsege, et annate õige
mudelinumbri!
1. Ahju ei tohi kasutada ilma eelnevalt
seadmesse oma kohale paigaldamata
pöördrõnga ja klaasist pöördaluseta.
2. Kasutada tohib üksnes spetsiaalselt
selle ahju jaoks ettenähtud klaasist
pöördalust. Seda ei tohi asendada
mingi muu klaasist pöördalusega.
3. Kui klaasist pöördalus on kuum, siis
laske sellel enne puhastamist või
vettepanekut maha jahtuda.
4. Ärge valmistage toitu otse klaasist
pöördalusel. Pange toit alati mikro-
lainekindlasse nõusse.
Ainsaks erandiks sellest reeglist on
mundris kartulite või mundris
kartulite automaatprogrammil
küpsetamine.
5. Kui klaasist pöördalusel olev toit või
küpsetusnõu puutub vastu ahju
küpsetuskambri seinu, siis lakkab
pöördalus esmalt liikumast.
Ning siis hakkab see vastupidises
suunas pöörlema. See on normaalne.
Avage ahju uks, muutke pisut toidu
asendit ja käivitage ahi uuesti.
6. Klaasist pöördalus saab pöörelda
mõlemas suunas. Pöördalusele tohib
panna kuni 3 kg (see on nii toidu
kui küpsetusnõu kogukaal).
7. Pöördalus võib vibreerida toitu
MIKROLAINEREŽIIMIL valmistades.
See ei mõjuta küpsetustulemust.
8. Mikrolaineahjus võib tekkida
elektrikaar, kui valmistate toitu
sobimatus koguses või kui kasutate
kogemata metallnõud.
Seisake ahi viivitamata, kui nii juhtub.
Ahju hooldus
Ahju osad
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 6IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 6 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
7
Ahju osade joonis
1. Ukseavamisnupp
Vajutage seda nuppu ahjuukse
avamiseks. Ahjuukse avamine
küpsetamise ajal seiskab ajutiselt
küpsetamise ilma programmi
tühistamata. Küpsetamine jätkub
ahjuukse sulgemisel ja käivitamis-
nupu START vajutamisel.
.
2. Ahjuukse klaas
3. Ahjuukse ohutust tagav
lukustussüsteem
4. Ahju õhuava
5. Mikrolainejuhik
(Ärge seda eemaldage!)
6. Ahju välimised õhuavad
7. Juhtpaneel
8. Toitejuhe
9. Pistik
10. Andmesilt
11. Klaasist pöördalus
12. Pöördrõngas
(i). Liigse müra vältimiseks
tuleb sageli puhastada
pöördrõngast ja ahjupõrandat.
(ii). Pöördrõngast tuleb toidu-
valmistamisel alati koos
klaasist pöördalusega
kasutada.
13. Automaatprogrammi silt
1
12
2
7
9
3
11
10
5 6
6
4
Märkus
Joonisel on üksnes illustratiivne otstarve.
8
13
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 7IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 7 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
8
Ohutus
Kui ahjus tekib suits või miski süttib põlema,
siis vajutage seiskamis- ja tühistamisnuppu
STOP/CANCEL ning jätke ahjuuks leekide
summutamiseks suletuks!
Ühendage toitejuhtme pistik elektrivõrgu
pistikupesast lahti või katkestage ahju toide
kaitselülitist.
Lühikesed küpsetusajad
Kuna toit valmib mikrolaineahjus muude
küpsetusmeetoditega võrreldes palju
kiiremini, siis on oluline mitte ületada
soovitatud küpsetusaegu ilma esmalt toitu
kontrollimata.
Kokaraamatus antud küpsetusajad on
ligilähedased. Küpsetusaega mõjutavateks
teguriteks on toidu eelistatud küpsusaste,
algtemperatuur, kõrgus merepinnast, toidu
maht, suurus ja kuju ning kasutatavad
kööginõud. Kui kord ahju iseärasusi tundma
õpite, siis oskate küpsetusaegu kohandada
vastavalt nendele teguritele.
Toitu on parem pigem liiga vähe küpsetada
kui üleküpsetada. Kui toit ei ole veel küps,
siis saab selle edasi küpsetamiseks alati
ahju tagasi panna. Kui toit on üleküpsenud,
siis ei saa enam midagi teha.
Alustage seetõttu alati minimaalse
küpsetusajaga.
Tähtis!
Soovitatud küpsetusaegade ületamisel
on toit rikutud ning äärmuslikel juhtudel
võib toit süttida ning kahjustada ahju
sisemust.
Väikesed toidukogused
Olge ettevaatlik väikeseid toidukoguseid
kuumutades, kuna need lähevad liiga pika
küpsetusaja seadistamisel lihtsalt kõrbema,
muutuvad liiga kuivaks või süttivad põlema.
Seadistage alati lühike küpsetusaeg ja
kontrollige toitu sageli.
TÜHJA, SEE TÄHENDAB ILMA TOIDUTA
AHJU EI TOHI TÖÖLE LÜLITADA!
Väikese vedelikusisaldusega
toidud
Olge ettevaatlik väikese vedelikusisaldusega
toitu nagu leiba-saia, šokolaadi, popkorni,
küpsiseid ja kondiitritooteid kuumutades.
Liiga pika küpsetusaja seadistamisel lähevad
need lihtsalt kõrbema, muutuvad liiga kuivaks
või süttivad põlema.
Me ei soovita kuumutada mikrolaineahjus
väikese vedelikusisaldusega toitu nagu
popkorni ja papadumi.
See ahi on konstrueeritud toidu
valmistamiseks.
Me ei soovita seda kasutada toiduks
mittekasutatavate toodete nagu nisuga
täidetud soojenduskottide või kuuma-
veepudelite soojendamiseks.
Jõulupuding
Jõulupudingit ja muid suure rasva- või
suhkrusisaldusega toite nagu moosi,
hakklihapirukaid jms ei tohi ülekuumutada.
Selliseid toite ei tohi mingil juhul jätta
järelevalveta, kuna need võivad
ülekuumenemisel põlema süttida.
Keedumunad
Lahti löömata mune ja kõvakskeedetud
mune ei tohiks mikrolaineahjus kuumutada,
kuna need võivad lõhkeda koguni pärast
mikrolainerežiimil kuumutamise lõppu.
Nahaga toit
Kartulid, õunad, munakollane, terved
köögiviljad ja vorstid on mittepoorse
nahaga toidu näited. Nende toitude naha
või koore sisse tuleb lõhkemise vältimiseks
enne kuumutamist kahvliga augud torgata.
HOIATUS!
Lõhkemisohu tõttu ei tohi vedelikku ega
muud toitu kuumutada suletud anumas.
Tähtis info! Lugege hoolikalt läbi!
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 8IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 8 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
9
Vedelikud
Mikrolaineahjus vedelike nagu suppide,
kastmete ja jookide kuumutamisel võib
vedelik kuumeneda üle keemispunkti ilma,
et mullitamine sellest märku annaks.
Seetõttu võib kuum vedelik äkki üle keeda.
Tehke ülekeemise vältimiseks nii:
a) Vältige kitsaste kaelte ja sirgete
seintega nõude kasutamist.
b) Ärge toitu või jooki üle kuumutage!
c) Segage vedelikku enne kuumutusnõu
ahjupanekut ja uuesti poole kuumutus-
aja möödudes.
d) Jätke vedelik pärast kuumutamist
natukeseks ajaks ahju seisma ning
segage seda uuesti, enne kui anuma
ettevaatlikult ahjust välja tõstate.
e) Jookide mikrolaineahjus kuumuta-
misega võib kaasneda viibiv purskeline
keemine, mistõttu tuleb kuumutus-
anumat väga ettevaatlikult käsitseda.
Kaaned
Purkidelt, küpsetusnõudelt ja valmistoidult
tuleb alati kaas eemaldada enne nende
mikrolaineahjus kuumutamist.
Kaane all kuumutades võib kuumutusnõus
tekkida aur ja tõusta rõhk, mis võib
põhjustada lõhkemist koguni pärast
kuumutamise lõppu.
Frittimine
Mikrolaineahjus ei tohi toitu frittida.
Lihatermomeeter
Kasutage lihatermomeetrit praadide ja
linnuliha küpsusastme kontrollimiseks alles
pärast liha ahjust väljavõtmist. Kui liha ei
ole veel küps, siis tõstke see ahju tagasi, et
jätkata küpsetamist veel mõned minutid
soovitatud võimsusel.
Mikrolainerežiimil toitu valmistades ei tohi
tavalist lihatermomeetrit ahju jätta!
Paber ja plast
Toitu plast- või pabernõudes kuumutades
tuleb süttimisohu tõttu kogu aeg ahju tähele-
panelikult jälgida. Küpsetuskottidelt tuleb
eemaldada traadist sidemed, kuna need
põhjustaks elektrikaare teket mikrolaineahjus.
Ringlussevõetud paberist tooteid (nt köögi-
paber) tohib kasutada üksnes juhul, kui need
on tootja poolt märgistatud mikrolainekindlana.
Ümbertöödeldud paberist tooted võivad
sisaldada lisandeid, mis põhjustavad
sädemete teket ja/või süttimist.
Uuesti kuumutamine
Uuesti kuumutatavat toitu on oluline
serveerida tulikuumana. Võtke toit ahjust
välja ja kontrollige, et see on tulikuum.
See tähendab, et auru peab tulema toidu
kõikidest osadest ja kaste peab mullitama.
(Võite soovi korral kontrollida toidutermo-
meetriga, kas toidu sisetemperatuur on
tõusnud 75°C-ni, ent ärge unustage, et
seda termomeetrit ei tohi jätta töötavasse
mikrolaineahju!)
Kui toitu ei saa segada (nt lasanje, kartuli-
ja hakklihavorm jms), siis tuleb selle keskele
teha noaga sisselõige kontrollimaks, kas
toit on korralikult läbi kuumenenud.
Isegi tootja poolt pakendil antud juhiste
täpsel järgimisel tuleb siiski enne
serveerimist kontrollida, et toit on tulikuum.
Kahtluse korral pange toit edasiseks
kuumutamiseks ahju tagasi.
Seisu- ehk ühtlustumisaeg
Seisu- ehk ühtlustumisaeg on aeg, mis
järgneb toidu küpsetamisele või uuesti
kuumutamisele ja eelneb toidu tarbimisele.
See on aeg, mille jooksul jätkab kuumus
soojusjuhtivuse toimel toidu keskme poole
liikumist. Tänu ühtlustumisajale ei jää toidu
sisse külmi osi.
Ahju puhtana hoidmine
Ahju ohutu talitluse tagamiseks on oluline
seda korrapäraselt pühkida. Kasutage soojas
nõudepesuvahendi ja vee lahuses niisutatud
ja hoolikalt kuivaks väänatud riiet ahju
küpsetuskambri pindade toidust ja rasvast
puhastamiseks. Pöörake erilist tähelepanu
uksetihendite piirkonnale ja ka küpsetus-
kambri parempoolsel seinal paikneva
mikrolainejuhiku puutepindadele. Ahi tuleb
enne puhastamist elektrivõrgust lahti ühendada.
Tähtis info! Lugege hoolikalt läbi!
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 9IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 9 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
10
Ventilaatori mootori talitlus
Pärast ahju kasutamist võib ventilaatori
mootor mõned minutid pöörelda seadme
elektriosade jahutamiseks. See on normaalne.
Võite võtta toidu välja juba ventilaatori
mootori jätkuva töötamise ajal. Lisaks saate
te sel ajal jätkata soovi korral ka ahju
kasutamist.
Kööginõud ja -riistad
Kontrollige enne kööginõude/-riistade
kasutamist nende sobivust mikrolaineahjus
kasutamiseks.
Vt lk 15-16.
Lutipudelid ja beebitoidupurgid
Lutipudelitelt tuleb enne kuumutamist kindlasti
ülaosa ja lutt eemaldada. Pärast kuumutamist
on vedelik pudeli ülaosas palju kuumem kui
alaosas, mistõttu tuleb enne temperatuuri
kontrollimist pudelit hoolikalt raputada.
Ka beebitoidupurkidelt tuleb kaas eemaldada
ning sisu segada või raputada enne tempera-
tuuri kontrollimist. Seda kõike tuleb kindlasti
põletuste vältimiseks teha enne toidu või
joogi tarbimist.
Vt lk 19-20.
Elektrikaar
Mikrolaineahjus võib tekkida elektrikaar
metallnõu kogemata kasutamisel, korraga
sobimatu toidukoguse valmistamisel ning
grillimisresti kahjustumisel.
Elektrikaare tekkest annavad märku sinised
valgusesähvatused mikrolaineahjus.
Seisake ahi viivitamata, kui nii juhtub.
Kui jätate ahju järelevalveta ja selles tekib
elektrikaar, siis võib ahi kahjustuda.
Maksimaalne kaal pöördalusel
Pöördalusele tohib panna kuni 3 kg
(see on nii toidu kui küpsetusnõu
kogukaal).
Tähtis info! Lugege hoolikalt läbi!
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 10IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 10 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
11
Mikrolaineahju kasutamise põhimõtted
Magnetron
Ahju küpsetuskamber
Pöördalus
Lainejuhik
Mikrolaineenergiat on kasutatud toidu
valmistamiseks ja uuesti kuumutamiseks
alates varastest eksperimentidest radariga
II maailmasõjas.
Nii looduslikest kui inimtekkelistest allikatest
pärit mikrolained on kogu aeg atmosfääris
olemas. Inimtekkeliste allikate hulka kuuluvad
radarid, raadio, televisioon, telekommunikat-
sioonilingid ja mobiiltelefonid.
Mikrolaineahjus muundab MAGNETRON
elektri mikrolaineteks.
Kuidas mikrolained toitu
küpsetavad?
Mikrolained panevad veemolekulid vibreerima,
mis põhjustab HÕÕRDUMIST, see tähendab
KUUMUST. See kuumus küpsetabki toitu.
Rasva- ja suhkruosakesed tõmbavad
mikrolaineid ligi ning neid aineid suures
koguses sisaldavad toidud küpsevad
kiiremini. Mikrolained suudavad tungida ainult
kuni 4-5 cm sügavusele ning kuna kuumus
levib läbi toidu tänu soojusjuhtivusele, siis
küpseb toit nagu tavalises ahjuski
väljastpoolt sissepoole.
Tähtsad märkused
Toidu valmistamiseks või uuesti kuumuta-
miseks kasutatav anum soojeneb küpseta-
mise ajal toidu soojuse mõjul. Seetõttu tuleb
ka mikrolaineahju puhul kasutada paja-
kindaid!
MIKROLAINED EI SUUDA LÄBISTADA
METALLI NING SEETÕTTU EI TOHI
MIKROLAINEAHJUS ÜKSNES MIKRO-
LAINEID RAKENDAVAL REŽIIMIL
KASUTADA METALLNÕUSID EGA
-RIISTU.
Peegeldus
Mikrolained peegelduvad tagasi metall-
seintelt ja ukse metallekraanilt.
Juhtivus
Siis läbistavad need küpsetusnõu ning
toidus sisalduvad veemolekulid absor-
beerivad mikrolaineenergia (kõik toidud
sisaldavad vähem või rohkem vett).
Järgmisi toite ei saa mikro-
lainerežiimil valmistada:
rostbiifiga lehttaignapudingid ja sufleed.
Kuna need toidud küpsevad nõuete-
kohaselt ainult kuiva väliskuumuse toimel,
siis ärge püüdke neid valmistada üksnes
mikrolaineid rakendaval režiimil.
Lisaks ei saa mikrolainerežiimil toitu
frittida.
Seisu- ehk ühtlustumisaeg
Pärast mikrolaineahju väljalülitamist
küpseb toit edasi soojusjuhtivuse toimel
– MITTE TÄNU MIKROLAINE-
ENERGIALE. Ning seetõttu on toidu
mikrolaineahjus valmistamisel väga
tähtis roll ÜHTLUSTUMISAJAL ja seda
eeskätt tihkete toitude nagu liha ja kookide
valmistamisel ning valmistoidu uuesti
kuumutamisel (vt lk 13).
Keedetud munad
Mikrolaineahjus ei tohi mune keeta.
Lahti löömata toored munad võivad lõhkeda
ja tõsiseid vigastusi põhjustada.
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 11IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 11 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48
12
Märkus
Kui seadistate küpsetusrežiimi, ent
käivitamisnuppu START ei vajuta, siis
tühistab ahi 6 minuti möödudes auto-
maatselt seadistatud režiimi.
Näidik lülitub tagasi kellarežiimile.
1 Näidik
2 Mikrolainevõimsuse nupp
3 Kaalu järgi automaatse sulatamise
kaoseprogrammide nupp
4 Kaalu järgi automaatse uuesti
kuumutamise programmide nupp
5 Kaalu järgi automaatse küpsetamise
programmide nupp
6 Aja/kaalu valikunupp
7 Mälunupp
8 Taimerinupp
9 Kellanupp
10 Seiskamise ja tühistamise nupp
Enne küpsetamist:
Üks nupuvajutus tühistab sisestatud
juhised.
Küpsetamise ajal:
Üks nupuvajutus seiskab ajutiselt
küpsetusprogrammi. Veel üks nupu-
vajutus tühistab kõik sisestatud juhised
ning näidikule ilmub õige kellaaeg.
11 Käivitamisnupp
12 Mikrolaineahju kuumutuskategooria
13 Ukseavamisnupp
* Teie mikrolaineahju juhtpaneel võib disaini
poolest joonisel kujutatust erineda
(värvist sõltuvalt), ent sõnad juhtnuppudel
on samad.
Sellel ahjul on energiasäästufunktsioon.
Tähelepanu!
1. Ooteolekus näidiku heledus
väheneb.
2. Ahi lülitub ooteolekusse esmakordsel
elektrivõrku lülitamisel ja viivitamata
pärast viimaste sisestatud juhiste
täitmise lõpetamist.
Helisignaalid
Nupu nõuetekohasel vajutamisel kostab
helisignaal. Kui vajutate nuppu ja heli-
signaali ei kosta, siis ei ole seade juhiseid
vastu võtnud või ei saa seda teha.
Mis tahes tervikliku programmi lõpus
kostab 5 helisignaali.
Juhtpaneel NN-SD271S / NN-SD261M /
NN-SD251W*
1
5
9
11
12
3
7
10
13
6
2
4
8
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 12IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 12 2011-7-5 11:56:492011-7-5 11:56:49
13
Seisu- ehk ühtlustumisaeg
Tihked toidud, näiteks liha, mundris kartulid
ja koogid vajavad pärast küpsetamist
ÜHTLUSTUMISAEGA (ahjus või ahjust
väljas), et toit ka keskelt soojusjuhtivuse
toimel lõpuni küpseks.
Mundris kartulid
Jätke pärast üksnes mikrolaineid rakendaval
režiimil küpsetamist 5 minutiks alumiinium-
fooliumisse mähitult seisma.
Kala
Soovitav seisuaeg: 2-3 min.
Munaroad
Soovitav seisuaeg: 1-2 min.
Valmistoidud
Soovitav seisuaeg: 1-2 min.
Taldrikule pandud valmistoit
Soovitav seisuaeg: 2-3 min.
Köögiviljad
Keedukartulid on soovitav jätta 1-2 min
seisma, ent enamikku köögiviljadest saab
viivitamata serveerida.
Kui toit ei ole ÜHTLUSTUMISAJA
möödudes küps, siis pange see ahju
tagasi ja küpsetage veel mõnd aega.
Sulatamine
Sulamisprotsessi lõpuleviimiseks on seisu-
aegadest väga oluline kinni pidada.
Soovitav seisuaeg varieerub alates 5
minutist näiteks vaarikate puhul kuni 1
tunnini kondiga lihatüki puhul. Vt lk 23-24.
Niiskussisaldus
Paljude värskete toiduainete
nagu köögi- ja puuviljade niiskus-
sisaldus varieerub hooaja jooksul
(see on eriti tähtis eeskätt
mundris kartulite puhul).
Seetõttu võib olla vaja küpsetus-
aega vastavalt kohandada.
Kuivad toiduained nagu riis ja
pasta jms võivad säilitamise ajal
veel enam kuivada ning seetõttu
võib küpsetusaeg erineda
värskelt ostetud toiduainete
küpsetusajast.
Mikrolainekindel toidukile
Mikrolainekindel toidukile aitab
säilitada toidus niiskust ning selle
alla kogunev aur aitab küpsemis-
protsessi kiirendada. Torgake kile
sisse enne küpsetamist mõned
augud, et liigne aur kile alt välja
pääseks. Olge alati ettevaatlik
toidukilet küpsetusnõult ära võttes,
sest selle alla kogunenud aur on
väga kuum.
Aukude torkamine
Mõnd toitu ümbritsev kelme
või nahk võib põhjustada auru
kogunemist toidu sisse
küpsetamise ajal.
Sellistel toitudel tuleb kelme
läbi torgata või natuke nahka
või koort eemaldada enne
küpsetamist, et aur neist
välja pääseks.
Enne küpsetamist tuleb läbi
torgata munade, kartulite,
õunte, vorstide jms kelme,
nahk või koor.
ÄRGE PÜÜDKE KEETA
LAHTI LÖÖMATA MUNE!
Üldsuunised
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 13IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 13 2011-7-5 11:56:492011-7-5 11:56:49
14
Üldsuunised
Küpsetusnõu suurus
Kasutage retseptis soovitatud
suurusega nõud, kuna see
mõjutab küpsetus- või uuesti
kuumutamise aega.
Suuremas küpsetusnõus laiali
laotatud toit küpseb ja kuumeneb
kiiremini.
Kogus
Väike kogus küpseb suurest
kogusest kiiremini. Ka väike
portsjon kuumeneb suurest
kiiremini.
Õhuruumi jätmine
Toit küpseb kiiremini ja
ühtlasemalt,
kui toidutükid üksteisest pisut
eemale seate. Toitu EI TOHI
ülestikku kuhjata.
Kuju
Ühtlase kujuga toit küpseb
ühtlasemalt.
Toit küpseb mikrolaineahjus
paremini pigem ümaras kui
kandilises anumas.
Tihedus
Poorne õhuline toit kuumeneb
tihkest toidust kiiremini.
Katmine
Katke toit kinni mikrolainekindla
toidukile või isesobituva kaanega.
Katke kinni kala, köögiviljad,
pajaroad ja supid.
Ärge katke kinni kooke, kastmeid,
mundris kartuleid ega kondiitri-
tooteid.
Paigutamine
Toidutükid nagu kana- või liha-
tükid tuleb panna küpsetusnõusse
nii, et nende paksem osa jääb
väljapoole.
Algtemperatuur
Mida külmem on toit, seda
kauem see soojeneb.
Külmikutemperatuuril toidu
uuesti kuumutamiseks kulub
rohkem aega, kui toatempera-
tuuril toidu kuumutamiseks.
Toidu temperatuur peaks
olema vahemikus 5-8ºC enne
küpsetamist.
Keeramine ja segamine
Mõnd toitu on vaja küpsetamise
ajal segada. Liha ja linnuliha
tuleks keerata poole küpsetusaja
möödudes teistpidi.
Vedelikud
Kõiki vedelikke tuleb segada
enne kuumutamist, kuumutamise
ajal ja pärast kuumutamist.
Eeskätt vett tuleb äkilise üle-
keemise vältimiseks segada
enne kuumutamist ja
kuumutamise ajal.
Ärge kuumutage eelnevalt
keedetud vedelikke.
ÄRGE ÜLE KUUMUTAGE!
Toidu kontrollimine
Toitu tuleb nii küpsetamise
ajal kui soovitatud küpsetusaja
möödudes kontrollida isegi
AUTOMAATPROGRAMMIDE
kasutamisel (samamoodi,
nagu kontrolliksite toitu
tavalises ahjus küpsetades).
Pange toit vajadusel ahju
tagasi edasi küpsetamiseks.
Puhastamine
Kuna toiduosakesed absor-
beerivad mikrolaineid, tuleb
ahi hoida alati puhtana.
Pühkige ahju küpsetuskambri
pinnad puhtaks pehme niiske
riidega ning kuivatage seejärel
kindlasti. Vältige puhastus-
vahendite kasutamist plast-
osadel, ahju küpsetuskambri
lael ja ukse piirkonnas.
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 14IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 14 2011-7-5 11:56:492011-7-5 11:56:49
15
Sobiva küpsetusnõu valimine on väga oluline
tegur toidu valmistamisel hea või halva
tulemuse saamise seisukohast.
Nõude sobivuse kontrollimine
Kui te ei ole kindel, kas küpsetusnõu sobib
mikrolaineahjus kasutamiseks või mitte, siis
tehke järgmine katse:
1. Valage mikrolainekindlasse mõõte-
kannu 300 ml külma vett.
2. Asetage see pöördalusele koos
kontrollitava nõuga. Kui kontrollite
suurt anumat, siis pange mõõtekann
tühja nõu peale.
3. Kuumutage kõrgel võimsusel
HIGH minut aega.
Tulemus
Nõu jääb jahedaks, kui see sobib mikro-
laineahjus kasutamiseks, ent vesi kannus
soojeneb. Kui kontrollitav nõu on
soojenenud, siis ärge seda kasutage, kuna
see absorbeerib ilmselgelt mikrolaine-
energiat.
Märkus
Nii ei tohi kontrollida plastnõusid ega
metallist põhjaga nõusid nagu Le Creuset®
stiilis nõud, mida ei tohi kasutada, kuna
need on valmistatud malmist ning kaetud
emailiga.
Kuumakindlad klaasnõud
Igapäevaseks kasutamiseks
ettenähtud kuumakindlad klaas-
nõud nagu Pyrex® sobivad
suurepäraselt mikrolaineahjus
kasutamiseks.
Ärge kasutage õrnu klaasnõusid
ega pliiklaasi, mis võivad toidu
kuumuse mõjul puruneda või
põhjustada elektrikaare teket.
Portselan ja keraamika
Kuumakindlaid igapäevaseks
kasutamiseks mõeldud glasuuritud
portselanist ja keraamilisi
taldrikuid, kausse, kruuse ja
tasse tohib kasutada.
Peeneid portselanesemeid tohib
kasutada ainult lühiajaliseks
uuesti kuumutamiseks.
Metalse serva või kaunistusega
nõusid ei tohi kasutada.
Liimitud kõrvaga kanne ega
kruuse ei tohi kasutada, sest
liim võib sulada.
Savinõud
Savinõud sobivad kasutamiseks,
kui on üleni glasuuritud.
Ärge kasutage üksnes osaliselt
glasuuritud ega glasuurimata
savinõusid, kuna need
suudavad absorbeerida vett,
mis omakorda absorbeerib
mikrolaineenergiat, muutes
nõu väga kuumaks ja
aeglustades toidu küpsemist.
Foolium- ja metallnõud
FOOLIUM- EGA METALL-
NÕUDES EI TOHI TOITU
VALMISTADA üksnes
mikrolaineid rakendaval režiimil,
kuna mikrolained ei suuda
neist materjalidest läbi tungida,
mistõttu ei kuumene toit
ühtlaselt ning lisaks võite neid
nõusid kasutades ahju
kahjustada.
Kasutatavad nõud
Küpsetusnõude ja -riistade kiire kontrollimise juhend
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 15IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 15 2011-7-5 11:56:492011-7-5 11:56:49
16
Plast
Paljud plastnõud on mõeldud mikrolaineahjus
kasutamiseks, ent ärge kasutage neid suure
suhkru- või rasvasisaldusega ega pika
valmimisajaga (nt pruun riis) toitude
küpsetamiseks.
Tupperware® nõusid tohib kasutada ainult
siis, kui need on ettenähtud mikrolaineahjus
kasutamiseks. Ärge kasutage melamiini.
Mingil juhul ei tohi kasutada margariinikarpe
ega jogurtitopse, kuna need sulavad toidu
kuumuse mõjul.
Paber
Tavalist valget imavat majapidamispaberit
tohib kasutada üksnes mikrolaineid rakendaval
režiimil näiteks täidiseta kondiitritoodete
katmiseks ning pritsimise vältimiseks peekoni
katmiseks.
KASUTADA ÜKSNES LÜHIKESTE
KUUMUTUSAEGADE PUHUL! MAJA-
PIDAMISPABERIT EI TOHI KORDUV-
KASUTADA. IGA TOIDU JAOKS TULEB
KASUTADA UUT MAJAPIDAMISPABERI
TÜKKI.
Vältige kunstkiude sisaldava majapidamis-
paberi kasutamist.
Kui kasutate makulatuurpaberist majapidamis-
paberit, siis kontrollige esmalt, kas seda tohib
mikrolaineahjus kasutada. Ärge kasutage
vahatatud ega plastkattega tasse ega
taldrikuid, sest nende pinnakate võib ahjus
sulada. Parafiinpaberit tohib kasutada nõude
põhja katmiseks ning rasvaste toitude nagu
peekoniviilude katmiseks, et need ei pritsiks.
Valgeid pabertaldrikuid tohib kasutada
LÜHIKESE UUESTI KUUMUTAMISE
AJA korral üksnes mikrolaineid rakendaval
režiimil.
Punutud, puidust ja õlgedest
nõud ja korvid
Sellised nõud mõranevad ja võivad põlema
süttida. Ärge kasutage mikrolaineahjus
puidust nõusid.
Mikrolainekindel toidukile
Mikrolainekindlat toidukilet tohib kasutada
mikrolaineahjus uuesti kuumutatava toidu
kinnikatmiseks. Sellega tohib katta kinni ka
küpsetatava toidu, ent kile ei tohi sel juhul
vastu toitu puutuda. Ärge küpsetusnõusid
toidukilega vooderdage!
Küpsetuskotid
Saate kasutada praekotte praetüki telgina
katmiseks (lõigake kott ühelt küljelt lahti),
kui küpsetate liha võimsust ja aega
seadistades. Mikrolaineid rakendaval
režiimil ei tohi kasutada küpsetuskottide
metallist sidemeid.
Alumiiniumfoolium
Väikeseid ja siledaid alumiiniumfooliumi
tükke tohib kasutada praetükkide õrnade
osade KAITSMISEKS sulatamisel ja
mikrolaineenergiat kasutades
küpsetamisel, kuna mikrolained ei suuda
läbistada fooliumit ning seega hoiab
foolium ära kaetud osade üleküpsemise
või küpsema hakkamise sulatamisel.
Foolium ei tohi puutuda vastu ahju
seinu ega lage, sest võib põhjustada
elektrikaare teket ning ahju kahjustada.
Kasutatavad nõud
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 16IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 16 2011-7-5 11:56:492011-7-5 11:56:49
17
Kellaaja seadistamine
Lastelukk
Selle süsteemi kasutamisel muutuvad ahju juhtnupud mittetoimivaks, ent ahjuust saab avada.
Lastelukku saab kasutada, kui näidikul on koolon või kellaaeg.
Vajutage 3 korda käivitamisnuppu START.
Kellaaeg kaob näidikult. Tegelik kellaaeg
siiski kaotsi ei lähe. Näidikule ilmub
lasteluku tähis ‘Child’.
Väljalülitamiseks:Sisselülitamiseks:
Vajutage 3 korda seiskamise ja
tühistamise nuppu STOP/CANCEL.
Kellaaeg ilmub uuesti näidikule.
Märkus
1. Lasteluku sisselülitamiseks tuleb käivitamisnuppu START vajutada 3 korda
10 sekundi jooksul.
Ahju esmakordsel elektrivõrku ühendamisel ilmub näidikule “88:88“.
Vajutage üks kord
kellanuppu CLOCK.
Koolon hakkab vilkuma.
Märkused
1. Kellaaja uuesti seadistamiseks korrake toiminguid 1 kuni 3 eespool antud juhiseid
järgides.
2. Kell peab ajaarvestust, kuni ahi on elektrivõrku ühendatud ja toide ei katke.
3. Sellel ahjul on 24-tunnine kell, mis tähendab et kell kaks pärastlõunal = 14:00.
Keerake aja- ja kaalunuppu
TIME/WEIGHT.
Sisestage õige kellaaeg aja-
ja kaalunuppu TIME/WEIGHT
keerates. Sisestatud aeg
ilmub näidikule.
Vajutage kellanuppu
CLOCK.
Koolon lakkab vilkumast.
Õige kellaaeg on nüüd
näidikule lukustatud.
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 17IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 17 2011-7-5 11:56:492011-7-5 11:56:49
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Panasonic NNSD261M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka