Zanussi ZM176STX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Mikrolaineahi
ZM175ST / ZM176ST
KASUTUSJUHEND
2
SISUKORD
Tähtsad ohutusjuhised.......................................................................................................................................3–4
Ahi ja tarvikud ........................................................................................................................................................5
Juhtpaneel .............................................................................................................................................................6
Enne kasutamist....................................................................................................................................................7
Kellaaja seadmine .................................................................................................................................................7
Mis on mikrolained?...............................................................................................................................................8
Sobivad ahjunõud..................................................................................................................................................8
Nõuanded ja näpunäited..................................................................................................................................9–11
Mikrolainevõimsused...........................................................................................................................................12
Käsijuhtimine .......................................................................................................................................................12
Muud mugavad funktsioonid..........................................................................................................................13–14
Automaatprogrammide kasutamine.....................................................................................................................15
Automaatprogrammide tabelid ......................................................................................................................16–18
Retseptid automaatprogrammide AC-6 ja AC-7 jaoks ..................................................................................18–19
Küpsetustabelid .............................................................................................................................................20–21
Retseptid........................................................................................................................................................21–24
Hooldus ja puhastamine......................................................................................................................................25
Mida teha, kui ... ..................................................................................................................................................26
Hooldus ja varuosad............................................................................................................................................27
Tehnilised andmed ..............................................................................................................................................28
Tähtis teave .........................................................................................................................................................28
Paigaldamine.................................................................................................................................................29–30
Tähis tootel või selle pakendil tähendab, et toode tuleb hoida lahus olmejäätmetest. Selle asemel tuleb see
viia elektri- ja elektroonikaseadmete ringlussevõtu kogumispunkti. Aitate seda toodet nõuetele vastavalt
kõrvaldades hoida ära võimalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale ja inimeste tervisele, mida võib vastasel
korral põhjustada selle toote nõuetele mittevastav kõrvaldamine. Saate täpsemat teavet selle toote
ringlussevõtu kohta kohalikust omavalitsusest, oma prügifirmalt või toote ostukohast.
3
TÄHTSAD OHUTUSJUHISED
TÄHTSAD OHUTUSJUHISED: LUGEGE HOOLIKALT LÄBI JA HOIDKE TULEVIKU TARVIS ALLES!
Tuleohu vältimiseks:
Mikrolaineahju ei tohi töötamise ajal järele-
valveta jätta. Liiga kõrge võimsuse või liiga pika
küpsetusaja valimisel võib toit üle kuumeneda
ning süttida.
Pistikupesa peab olema kergesti ligipääsetav, et
seadme saaks hädaolukorras kiiresti elektrivõrgust
lahti ühendada.
Seade tuleb ühendada vahelduvvooluvõrku pingel
230 V, 50 Hz. Jaotusliinil peab olema vähemalt 10 A
sulavkaitse või jaotusvooluahelal vähemalt 10 A
automaatkaitse. Soovitav on näha ette ainult seda
seadet toitega varustav elektriahel. Ahju ei tohi hoida
ega kasutada väljas.
Kui kuumutatav toit hakkab suitsema, siis ÄRGE
AHJU UST AVAGE! Lülitage ahi välja ja ühen-
dage elektrivõrgust lahti ning oodake, kuni toit
lakkab suitsemast. Kui toit suitseb ja ukse avate,
siis võib puhkeda tulekahju.
Kasutada tohib ainult mikrolainekindlaid nõusid
ja köögiriistu. Vt lk 7.
Ahju ei tohi jätta järelevalveta ühekordselt
kasutatavate plast- ja pabernõude ega muude
põlevate anumate kasutamisel.
Pärast kasutamist tuleb puhastada lainejuhi
katet, ahju sisepindu, pöördalust ja pöördaluse
tuge. Need peavad olema kuivad ja rasvast
puhtad. Kogunev rasv võib üle kuumeneda ning
hakata suitsema või süttida.
Ahju ega õhuavade lähedale ei tohi panna tule-
ohtlikke materjale. Õhuavasid ei tohi kinni katta.
Toidult ja toidupakenditelt tuleb eemaldada kõik
metallkinnised jms. Metallpindadel tekkiv kaar võib
põhjustada tulekahju.
Mikrolaineahju ei tohi kasutada õli kuumutamiseks
toidu frittimise tarvis. Temperatuuri ei saa kontrollida
ning õli võib süttida.
Popkorni võib valmistada ainult spetsiaalselt mikro-
laineahju jaoks ettenähtud popkornivalmistajas.
Ahjus ei tohi hoida toitu ega mis tahes esemeid.
Pärast ahju käivitamist kontrollige sätteid, et olla
kindel, et ahi töötab soovikohaselt.
Lugege kasutusjuhendis ja selle kokaraamatus antud
nõuandeid.
Vigastuste ja kahju vältimiseks:
HOIATUS!
Ahju ei tohi kasutada, kui see on kahjustatud või
selle töös ilmnevad talitlushäired. Kontrollige enne
kasutamist järgmist:
a) Ust: kontrollige, et see sulgub korralikult ega ole
viltu vajunud ega kooldunud.
b) Hingi ja ukselukke: kontrollige, et need ei ole
katki ega lahti tulnud.
c) Uksetihendid ja puutepinnad: kontrollige, et
need ei ole kahjustatud.
d) Ahju sisepinnad ja uks: kontrollige, et neil ei ole
mõlke.
e) Toitejuhe ja pistik: kontrollige, et need ei ole
kahjustatud.
Ahju ei tohi ise reguleerida, remontida ega
muuta. Kõikidel peale pädevate isikute on ohtlik
teha hooldus- ja remonttöid, mille käigus eemal-
datakse mikrolaineenergia eest kaitsev kate.
Ahju ei tohi kasutada lahtise uksega. Ukselukkude
talitlust ei tohi mis tahes viisil muuta.
Ahju ei tohi kasutada, kui uksetihendite ja puute-
pindade vahel on mingi ese.
Uksetihenditele ja puutepindadele ei tohi lasta
koguneda rasval ega mustusel. Järgige lk 24 ptk
„Hooldus ja puhastamine” antud juhiseid. Kui
ahju ei hoita puhtana, võivad kahjustuda selle
pinnad. See võib mõjutada negatiivselt seadme
tööiga ning põhjustada ohuolukordi.
SÜDAMESTIMULAATORIGA isikud peavad konsul-
teerima arsti või südamestimulaatori tootjaga mikro-
laineahje puudutavate ettevaatusabinõude osas.
Elektrilöögiohu vältimiseks:
Seadmelt ei tohi mingil juhul eemaldada väliskorpust.
Ukseluku- ega õhuavadesse ei tohi sattuda ega
sisestada mingeid aineid ega esemeid. Kui miski
siiski neisse avadesse satub, siis lülitage ahi viivita-
mata välja, ühendage see elektrivõrgust lahti ning
pöörduge ZANUSSI hoolduskeskusesse.
Toitejuhet ega pistikut ei tohi kasta vette ega mis
tahes muu vedeliku sisse.
Toitejuhe ei tohi joosta üle mis tahes kuuma ega
terava pinna nagu kuuma õhu väljeava ahju tagakülje
ülaosas.
Ahju lampi ei tohi püüda ise vahetada ega lubada mis
tahes ZANUSSI poolt volitamata isikul seda teha. Kui
ahju lamp põleb läbi, pöörduge seadme müüja poole
või ZANUSSI hoolduskeskusesse.
4
TÄHTSAD OHUTUSJUHISED
Kahjustatud toitejuhe tuleb vahetada välja spetsiaalse
uue juhtme vastu. Toitejuhe tuleb vahetada välja
ZANUSSI hoolduskeskuses.
Lõhkemisohu ja äkilise keematõusmise välti-
miseks:
HOIATUS! Vedelikke ega muud toitu ei tohi
kuumutada suletud nõus, sest see võib lõhkeda.
Kinniseid anumaid ei tohi kasutada. Katted ja kaaned
tuleb enne kasutamist eemaldada. Suletud anumad
võivad lõhkeda rõhu tõusu tõttu isegi pärast ahju
väljalülitamist. Olge ettevaatlik ahjus vedelikke
kuumutades. Kasutage laia suuga anumat, et vedelik
saaks mulle ajada.
Jookide mikrolaineahjus kuumutamisega võib
kaasneda viibiv äkiline keematõusmine, mistõttu
tuleb olla ettevaatlik nõu käsitsemisel.
Keeva vedeliku äkilise ülekeemise ja kõrvetada
saamise vältimiseks:
1. Segage vedelikku enne kuumutamist/soojenda-
mist.
2. Vedeliku sisse on kuumutamise ajaks soovitav
panna klaaspulk vms köögiriist.
3. Viibiva purskuva ülekeemise vältimiseks jätke
vedelik pärast kuumutusaja lõppu vähemalt 20
sekundiks ahju, et selle temperatuur ühtlustuks.
Mikrolaineahjus ei tohi valmistada koores mune
ega soojendada tarveid keedetud mune, sest
need võivad pärast kuumutamise lõppu lõhkeda.
Omletiks segamata või lahti kloppimata munade
küpsetamiseks või soojendamiseks torgake läbi
munakollased ja -valged, sest munad võivad
muidu lõhkeda. Koorige ja viilutage keedetud
munad enne mikrolaineahjus soojendamist.
Torgake enne küpsetamist läbi toitude nagu kartulite,
vorstide ja puuviljade kelme, sest need võivad muidu
lõhkeda.
Põletuste vältimiseks:
Põletuste vältimiseks kasutage toitu ahjust välja
võttes pajalappe või -kindaid. Auruga kõrvetada saa-
mise vältimiseks avage alati anumad, popkorni-
valmistajad, küpsetuskotid jms näost ja kätest eemale
suunatult.
Põletuste vältimiseks kontrollige alati toidu
temperatuuri ja segage toitu enne serveerimist.
Olge eriti tähelepanelik väikelastele, lastele ja
vanuritele antava toidu temperatuuri suhtes.
Anuma temperatuur ei peegelda selles oleva toidu või
joogi temperatuuri - kontrollige seetõttu alati just toidu
temperatuuri!
Seiske ahju ust avades alati ahjust pisut eemal, et
vältida ahjust väljuva auru ja kuumusega kõrvetada
saamist. Põletuste vältimiseks lõigake täidisega
küpsetised pärast kuumutamist lahti, et neist aur välja
pääseks. Hoidke lapsed ahjuuksest eemal, et nad
end ei põletaks.
Et lapsed ahju valesti ei kasutaks:
HOIATUS! Lastel tohib lubada ahju ilma järele-
valveta kasutada ainult pärast nende juhenda-
mist, kui ollakse kindel, et nad suudavad ahju
ohutult kasutada ning mõistavad valesti kasuta-
misega kaasnevaid ohte.
Ahjuuksele ei tohi toetuda ega sellel kõõluda. Ahjuga ei
tohi mängida. Lastele tuleb õpetada kõiki tähtsaid
ohutusvõtteid: pajakinnaste kasutamist, toidu katte
ettevaatlikku eemaldamist, toidu krõbedaks küpseta-
miseks ettenähtud pakenditele (nt isekuumenevatele
materjalidele) erilise tähelepanu pööramist, kuna need
võivad olla eriti kuumad.
Muud hoiatused:
Ahju ei tohi mis tahes viisil muuta. See ahi on ettenähtud
ainult toidu valmistamiseks kodumajapidamises ning
seda ei tohi muudel otstarvetel kasutada. See ahi ei sobi
kasutamiseks ärilistel eesmärkidel ega laboris.
Ahju probleemivaba kasutamise tagamiseks ja
kahjustuste vältimiseks:
Tühja ahju ei tohi käivitada. Pruunistusnõu või isekuu-
meneva materjali kasutamisel tuleb alati panna selle
alla kuumakindel isolaator nagu portselantaldrik, et
kuumus pöördalust ja pöördaluse tuge ei kahjustaks.
Vastavate küpsetusnõude kasutusjuhistes antud
eelsoojendusaegu ei tohi ületada. Mikrolaineid pee-
geldavaid ning elektrikaare teket põhjustavaid metall-
nõusid ega -riistu ei tohi kasutada. Ahju ei tohi panna
plekkpurke ega konservikarpe. Kasutada tohib ainult
selle ahju jaoks ettenähtud pöördalust ja pöördaluse
tuge. Ahju ei tohi ilma pöördaluseta kasutada.
Et pöördalus ei puruneks:
(a) Enne veega pesemist tuleb pöördalusel lasta maha
jahtuda.
(b) Külmale pöördalusele ei tohi panna kuuma toitu ega
kuumi kööginõusid, -riistu.
(c) Kuumale pöördalusele ei tohi panna külma toitu ega
külmi kööginõusid, -riistu. Mikrolaineahju töötamise
ajal ei tohi olla ahju peal mingeid esemeid.
MÄRKUS:
Kui te ei tea, kuidas ahju ühendada, siis pidage nõu
pädeva elektrikuga. Tootja ega seadme müüja ei
vastuta ahju kahjustada saamise ega vigastuste eest,
kui põhjuseks on see, et ahi ei ole ühendatud elektri-
võrku nõuetekohaselt. Ahju seintele ning uksetihen-
dite puutepindadele võib vahetevahel koguneda vee-
aur või tekkida veepiisad. See on normaalne. See ei
viita mikrolainete lekkele ega mis tahes muule talitlus-
häirele.
5
AHI JA TARVIKUD
1 Eesmine raamistus
2 Ahju lamp
3 Juhtpaneel
4 Ukse avamise nupp
5 Lainejuhi kate
6 Ahju õõnsus
7 Ajam
8 Uksetihendid ja nende puutepinnad
9 Kinnituspunktid (4)
10 Õhuavad
11 Väliskorpus
12 Korpuse tagakülg
13 Toitejuhtme tugiklamber
14 Toitejuhe
TARVIKUD:
Kontrollige, et seadmega on kaasas järgmised tarvikud:
(15) ördalus
(16) ördaluse tugi
(17) 4 kinnituskruvi (ei ole joonisel näidatud).
Seadke pöördaluse tugi ahjupõrandal olevale ajamile.
Seadke seejärel pöördalus toele.
Et pöördalus ei saaks kahjustada, tuleb olla nõusid
ahjust välja võttes ettevaatlik. Ärge kogemata pöörd-
aluse servast kinni võtke!
MÄRKUS: Tarvikuid tellides öelge seadme müüjale või
ZANUSSI hoolduskeskuse töötajale soovitud osa nimetus
ja
mudelinumber.
6
JUHTPANEEL
1 Digitaalnäidik
2 Tähised
Sümbolite kohal vilguvad või süttivad põlema tähised
vastavalt sisestatud käskudele. Tähise vilkudes vajutage
sama sümboliga nuppu või teostage vajalik toiming.
Segage
Keerake teistpidi
Kaal
Mikrolainevõimsus
Küpsetamine pooleli
3 TAIMERI/KAALU NUPP
4 MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPP
5 AUTOMAATPROGRAMMIDE NUPP
Vajutage 12 automaatprogrammi seast soovitud
programmi valimiseks.
6 KÄIVITAMISE/+30 NUPP
7 SEISKAMISNUPP
8 UKSE AVAMISE NUPP
7
ENNE KASUTAMIST
Ühendage ahi elektrivõrku.
1. Ahju näidik vilgub:
2. Vajutage SEISKAMISNUPPU – näidikule ilmub:
Kellaaja seadmise juhised allpool.
SEISKAMISNUPU kasutamine
Vajutage SEISKAMISNUPPU, et:
1. Kustutada programmeerimisel tehtud viga.
2. Seisata ahi ajutiselt küpsetamise ajal.
3. Tühistada küpsetamise ajal programm – vajutage
nuppu 2 korda.
KELLAAJA SEADMINE
Seadmel on 2 seadmisrežiimi: 12-tunnise ja 24-tunnise süsteemiga kell.
1. 12-tunnise kellaaja seadmiseks hoidke MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPPU 3
sekundit vajutatuna. Näidikule ilmub
.
2. 24-tunnise kellaaja seadmiseks vajutage MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPPU
veel kord pärast esimest sammu. Järgmises näites ilmub näidikule
.
Juhinduge alltoodud näitest kellaaja seadmiseks.
Näide:
24-tunnise kellaaja seadmiseks kell 23.35.
1 Valige kellafunktsioon.
(12-tunnine kellaaeg)
Valige 24-tunnise
süsteemiga kell.
2. Seadke tunnid.
Keerake TAIMERI/-
KAALU NUPPU, kuni
näidikule ilmub vajalik
tundide näit (23).
3. Vajutage tundidelt
minutitele lülitumiseks
MIKROLAINEVÕIMSU
SE NUPPU.
4. Seadke minutid.
Keerake TAIMERI/-
KAALU NUPPU, kuni
näidikule ilmub vajalik
minutite näit (35).
5. Vajutage kella
töölelülitamiseks
MIKROLAINEVÕIMSU
SE NUPPU.
MÄRKUSED:
1. TAIMERI/KAALU NUPPU saab keerata nii päri-
päeva kui vastupäeva.
2. Vajutage SEISKAMISNUPPU, kui teete prog-
rammeerimisel vea.
3. Mikrolaineahju toite katkemisel vilgub pärast toite
taastumist näidikul näit
. Kui toide katkeb
küpsetamise ajal, siis kustub programm seadme
mälust. Seadme mälust kustub ka kellaaeg.
4. Kui kellaaeg on vaja uuesti seada, siis juhinduge
uuesti eespool toodud näitest.
x1 ja hoidke
3 sekundit
vajutatuna
x1 ja hoidke
3 sekundit vajutatuna
Kontrollige näidikut.
8
MIS ON MIKROLAINED?
Mikrolaineahjus genereerib mikrolaineid magnetron. Mikrolained panevad toidus veemolekulid võnkuma.
Võnkumise põhjustatud hõõrdumine tekitab kuumust, mistõttu toit sulab, kuumeneb või küpseb.
SOBIVAD AHJUNÕUD
KLAAS JA KERAAMILINE KLAAS
Kuumakindlad klaasnõud sobivad väga
hästi mikrolaineahjus kasutamiseks.
Küpsemisprotsessi saab jälgida igast
küljest. Nõud ei tohi sisaldada metalli
(nt pliikristall) ning nõudel ei tohi olla metalset katet
(nt kuldne serv, koobaltsinine viimistlus).
KERAAMIKA
Keraamika on üldiselt väga sobiv mikrolaineahjus
kasutamiseks. Keraamilised nõud peavad olema
glasuuritud, kuna niiskus võib glasuurimata keraa-
milisse nõusse imbuda. Niiskus põhjustab materjali
kuumenemist ning purunemist. Kui te ei ole kindel,
kas kööginõu või -riist sobib mikrolaineahjus kasuta-
miseks, siis viige läbi kööginõu või -riista sobivuse
hindamise katse.
PORTSELAN
Portselan on väga sobiv mikrolaineahjus kasuta-
miseks. Portselanil ei tohi siiski olla kuldset ega hõbe-
dast pinnakatet ning see ei tohi sisaldada metalli.
PLAST- JA PABERNÕUD
Kuumakindlaid mikrolaineahjus kasutamiseks sobi-
vaid plastnõusid tohib kasutada toidu sulatamiseks,
kuumutamiseks ja küpsetamiseks.rgige tootja
soovitusi. Kasutamiseks sobivad ka kuumakindlad
mikrolaineahjus kasutamiseks ettenähtud pabernõud.
Järgige tootja soovitusi.
KÖÖGIPABER
Köögipaberit tohib kasutada lühiajalisel kuumutamisel
(nt leib või leivaga paneeritud tooted) eralduva niis-
kuse imamiseks. Pange paber pöörlevale taldrikule ja
toit paberile. Toidu koorik püsib krõbe ja kuiv. Rasva-
se toidu paberiga katmisel püüab paber kinni rasva-
pritsmed.
MIKROLAINEKINDEL TOIDUKILE
Mikrolainekindel toidukile ja kuumakindel toidukile
sobivad väga hästi toidu katmiseks või sissemässi-
miseks. Järgige tootja soovitusi.
KÜPSETUSKOTID
Küpsetuskotte tohib mikrolaineahjus kasutada. Kotti
ei tohi sulgeda metallkinnitusega, sest vastasel korral
võib kile sulama hakata. Siduge küpsetuskott kinni
nööriga ja torgake sellesse kahvliga mitu auku.
Mikrolaineahjus ei ole soovitav kasutada mittekuuma-
kindlat toidukilet.
PRUUNISTUSNÕU
See on spetsiaalne mikrolaineahju jaoks ettenähtud
keraamilisest klaasist metall-lisandiga põhjaga nõu,
mis võimaldab toitu pruunistada. Pruunistusnõu
kasutamisel tuleb pöördaluse ja pruunistusnõu vahele
panna sobiv isolaator, nt portselantaldrik. Olge
hoolikas ja pidage täpselt kinni tootja antud eel-
soojendamisaegu puudutavatest juhistest. Liigne
eelsoojendamine võib kahjustada pöördalust ja selle
tuge ning põhjustada ohutusseadise rakendumise,
mis lülitab ahju välja.
METALL
Reeglina ei tohiks metalli mikrolaineahjus kasutada,
sest mikrolained ei läbista metalli ning ei jõua seetõttu
toiduni. Sellest reeglist on siiski mõned erandid:
väikseid alumiiniumfooliumi ribasid tohib kasutada
toidu teatud osade kinnikatmiseks, et need ei sulaks
liiga kiiresti ega hakkaks küpsema (nt kanatiivad).
Kasutada tohib väikseid praevardaid ja alumiinium-
nõusid (nt valmistoitude omi). Need peavad siiski
toidukogusega võrreldes olema väiksed, nt alu-
miiniumnõu peab olema vähemalt 2/3 kuni ¾ ulatuses
toiduga täidetud. Toit on soovitav tõsta ümber
mikrolaineahjus kasutamiseks sobivasse nõusse.
Alumiiniumnõusid või muid metallriistu kasutades
peab jääma nende ja ahju siseseinte vahele umbes 2
cm vaba ruumi, sest vastasel korral võib tekkiv
elektrikaar ahju seinu kahjustada.
KÖÖGINÕUDEL EGA -RIISTADEL EI TOHI
OLLA METALLKATET
ega metallist osi nagu
kruvid, sidemed, käepidemed.
KÖÖGINÕUDE SOBIVUSE KATSE
Kui te ei ole kindel, kas kööginõu või -
riist sobib mikrolaineahjus kasuta-
miseks, siis viige läbi järgmine katse:
Pange kööginõu ahju.
Pange kööginõu peale või kõrvale 150 ml veega
klaasanum. Käivitage ahi 1-2 minutiks 800 W
võimsusel. Kui kööginõu püsib jahe või soojeneb vaid
pisut, siis tohib seda kasutada. Ärge katsetage nii
plastesemeid. Need võivad sulada.
9
NÕUANDED JA NÄPUNÄITED
AJASÄTTED
Reeglina on mikrolaineahju puhul sulatus-, kuumutus-
ja küpsetusajad palju lühemad, kui tavalise pliidi või
ahju kasutamisel. Seetõttu pidage kinni selles
kasutusjuhendis soovitatud aegadest. Parem on
seada pigem liiga lühike, kui liiga pikk aeg. Kontrollige
toitu pärast küpsetamist. Parem on kulutada toidu
valmistamisele pisut rohkem aega, kui toit üle
küpsetada.
ALGTEMPERATUURID
Sulatus-, kuumutus- ja küpsetusajad sõltuvad toidu
algtemperatuurist. Näiteks sügavkülmutatud ja külmi-
kus hoitud toidu valmistamiseks kulub rohkem aega,
kui toatemperatuuril hoitud toidu valmistamiseks.
Kuumutamise ja küpsetamise puhul eeldatakse
normaalset säilitustemperatuuri (külmikutemperatuur
umbes 5 °C, toatemperatuur umbes 20 °C). Sulata-
misel eeldatakse, et sügavkülmiku temperatuur on -
18 °C.
KÜPSETUSAJAD
Kõik ajad selles kasutusjuhendis on mõeldud kasuta-
miseks üldjuhistena, mida saab muuta vastavalt toidu
algtemperatuurile, kaalule ja kvaliteedile (vee- ja
rasvasisaldus jne).
SOOL, VÜRTSID JA ÜRDID
Mikrolaineahjus küpsetatud toit säilitab traditsiooni-
liste küpsetusmeetodite kasutamisega võrreldes ise-
loomuliku maitse paremini. Seetõttu tuleks soola
kasutada väga napilt ning reeglina lisada seda alles
pärast küpsetamist. Sool imab vedelikku ning
kuivatab toidu pinda. Ürte ja vürtse tohib kasutada
tavalisel viisil.
VEE LISAMINE
Köögivilju ja muid suure veesisaldusega toiduaineid
saab küpsetada omas mahlas või vaid pisut vett
lisades. See tagab vitamiinide ja mineraalide säilimise
toidus.
RASVASED TOIDUD
Läbikasvanud või rasvakihtidega liha küpseb taisest
lihast kiiremini. Katke seetõttu need osad väikeste
alumiiniumfooliumi tükkidega ja pange toidul rasvane
külg allapoole.
NAHA VÕI KOOREGA TOIT
Tugeva kelmega toidu sisse (nagu vorstid, kanatükid,
kanajalad, küpsekartulid, tomatid, õunad, muna-
kollased jms) tuleb torgata kahvli või väikse puitoraga
augud. Nii pääseb aur välja ilma nahka või koort
lõhestamata.
SUURED JA VÄIKSED KOGUSED
Mikrolainekuumutuse puhul sõltub kuumutamiseks
kuluv aeg otseselt sulatatava, kuumutatava või
küpsetatava toidu kogusest. See tähendab, et väike
kogus küpseb suurest kiiremini. Rusikareegel on
järgmine: KAHEKORDNE KOGUS = PEAAEGU
KAHEKORDNE AEG; POOL KOGUST = POOL
AEGA.
SÜGAVAD JA MADALAD NÕUD
Kui sügav ja madal nõu on sama mahutavusega, siis
arvestage, et sügava anuma kasutamisel on küpse-
tusaeg pikem. Valige seetõttu võimalikult suure
pinnaga madal nõu. Kasutage sügavaid nõusid ainult
selliste toitude valmistamisel, mis võivad üle keeda
(nt nuudlid, riis, piim jne).
ÜMARAD JA OVAALSED NÕUD
Toit küpseb ümaras või ovaalses anumas kandiliste
nõudega võrreldes ühtlasemalt, kuna kandiliste nõude
kasutamisel koondub mikrolaineenergia nurkadesse,
mistõttu võib toit nurkades üle küpseda.
KINNIKATMINE
Kinnikatmine säilitab toidu niiskuse ja lühendab
küpsetusaega. Kasutage kaant, mikrolaineahju jaoks
ettenähtud toidukilet või katet. Ärge katke kinni toitu,
mis peab küpsema krõbedaks (nt kanapraad).
Üldreeglina tuleb kinni kata iga toit, mille kataksite
kinni ka tavalises ahjus küpsetamisel. Mida küpseta-
ksite tavalises ahjus kinni katmata, seda ärge ka
mikrolaineahjus kinni katke.
KORRAPÄRATU KUJUGA TOIT
Seadke toidutüki paksem ja tihkem osa ahju seinte
poole. Köögiviljade (nagu brokoli) juurikad peavad
jääma ahju seinte poole.
SEGAMINE
Toitu tuleb segada, sest mikrolained kuumutavad
kõigepealt välispinda. Segamine aitab temperatuuri
ühtlustada ning toit küpseb ühtlaselt.
PAIGUTAMINE
Paigutage üksikud portsjonid (pudingivormid, tassid
või küpsekartulid) pöördalusele ringina.
Jätke nende vahele ruumi, et mikrolaineenergia
läbistaks toitu igalt küljelt.
TEISTPIDI KEERAMINE
Keskmise suurusega toidutükid (hamburgerid ja
lihalõigud) tuleb küpsetamise ajal üks kord teistpidi
keerata küpsetusprotsessi lühendamiseks. Suuri
toidutükke (nagu praetükid ja kana) tuleb keerata,
sest ülemine külg saab rohkem mikrolaineenergiat
ning võib hakata vastasel korral kuivama.
10
NÕUANDED JA NÄPUNÄITED
ÜHTLUSTUMISAEG
Ühtlustumisajast kinnipidamine on üks tähtsamaid
reegleid mikrolaineahju kasutamisel. Peaaegu iga
mikrolaineahjus sulatatud, kuumutatud või küpsetatud
toit vajab teatud ühtlustumisaega, mille jooksul
ühtlustub toidu temperatuur ning niiskus jaotub toidus
ühtlaselt.
PRUUNISTAMISAINED
15 minutist pikema küpsetusaja puhul hakkab toit
pruunistuma, ent see pole võrreldav tavalises ahjus
saavutatava sügava pruuni ega krõbeda pinnaga.
Isuäratava pruuni värvuse saamiseks võib kasutada
pruunistamisaineid. Suurem osa neist on samas ka
maitseained. Leiate järgmisest tabelist mõned soovi-
tused pruunistamiseks kasutatavate ainete kohta ning
selle kohta, kuidas ja millise toidu valmistamisel neid
kasutada.
PRUUNISTAMISAINE TOIT MEETOD
Sulatatud või ja kuivatatud paprika Linnuliha Määrige linnuliha või/paprika
seguga.
Kuivatatud paprika Ahjus küpsetatud road (röstitud
road juustuga)
Puistake üle paprikapulbriga.
Sojakaste Liha ja linnuliha Määrige kastmega.
Barbecue ja worcesteri kaste,
lihamahl
Praed, tavaliselt fritteris
küpsetatavad liha-, kartuli-,
kalapallid jms, väiksed praelõigud
ja -tükid
Määrige kastmega.
Sulatatud peekonirasv või
kuivatatud sibulad
Ahjus küpsetatud road, röstid,
supid, hautatud road
Puistake üle peekonitükikeste või
kuivatatud sibulaga.
Kakao, šokolaadihelbed, pruun
glasuur, mesi ja marmelaad
Koogid ja magustoidud Puistake koogid või magustoidud
tükikestega üle või katke
glasuuriga.
KUUMUTAMINE
Valmistoit tuleb kuumutamiseks alumiiniumnõust
ümber taldrikule või kaussi tõsta.
Eemaldage kaaned tihedalt suletud anumatelt.
Katke toit mikrolainekindla toidukile, taldriku või
kattega (kauplustes saadaval), et selle pind ei
hakkaks kuivama. Jooke ei ole vaja kinni katta.
Vedelikke (nagu vesi, kohv, tee, piim) keetes
asetage anumasse klaasist segamispulk.
Segage suuri koguseid võimalusel aegajalt, et toidu
temperatuur ühtlustuks.
Kasutusjuhendis antud ajad on ettenähtud toa-
temperatuuril (20°C) toidu jaoks. Külmikus säilitatud
toidu kuumutamisaega tuleb pisut pikendada.
Jätke toit pärast kuumutamist 1-2 minutiks seisma,
et toidu sisetemperatuur ühtlustuks (ühtlustumis-
aeg).
Kasutusjuhendis antud ajad on mõeldud kasuta-
miseks põhijuhistena, mida kasutaja saab muuta
vastavalt toidu algtemperatuurile, kaalule, vee- ja
rasvasisaldusele ning soovitud tulemusele.
SULATAMINE
Mikrolaineahi sobib suurepäraselt toidu sulatamiseks.
Mikrolaineahju kasutamisel on sulatusajad tava-
meetodite rakendamisega võrreldes palju lühemad.
Siin on mõned nõuanded. Võtke külmutatud toit
pakendist välja ja asetage sulatamiseks taldrikule.
KARBID JA ANUMAD
Mikrolainekindlad karbid ja anumad on eriti sobivad
toidu sulatamiseks ja kuumutamiseks, kuna need
taluvad nii sügavkülmiku temperatuuri (kuni -40 °C)
kui on ka kuumakindlad (kuni 220 °C). Saate seetõttu
kasutada sama anumat toidu sulatamiseks, kuumuta-
miseks ja koguni küpsetamiseks, ilma et peaksite
toidu ümber tõstma.
KINNIKATMINE
Katke õhukesed osad enne sulatamist väikeste
alumiiniumfooliumi ribadega. Sulatamise ajal tuleb
alumiiniumfooliumi ribadega katta kinni juba sulanud
või soojad osad. Nii ei kuumene õhukesed osad liialt,
sellal kui paksemad osad on veel külmunud.
SOBIV VÕIMSUSSÄTE
Valige pigem liiga madal, kui liiga kõrge säte. Nii
tehes tagate toidu ühtlase ülessulamise. Liiga kõrge
mikrolainevõimsuse puhul hakkab toidu pind juba
küpsema, sellal kui toit on seest veel külmunud.
11
NÕUANDED JA NÄPUNÄITED
TEISTPIDI KEERAMINE/SEGAMINE
Peaaegu kõiki toite tuleb aegajalt keerata või segada.
Eraldage võimalikult kiiresti üksteise küljes olnud
tükid ja paigutage need taldrikul laiali.
IKSED KOGUSED
Väiksed kogused sulavad suurtest kogustest kiiremini
ja ühtlasemalt. Soovitame sügavkülmutada toitu
võimalikult väikeste portsjonitena. Nii tehes saate
valmistada kõik ühe söögikorra road kiiresti ja lihtsalt.
ETTEVAATLIKKU KÄSITSEMIST NÕUDVAD
TOIDUD
Toite nagu kondiitrikooke, rõõska koort, juustu ja leiba
tuleb ainult osaliselt sulatada ning jätta need siis
lõpuni sulama toatemperatuurile. Nii tehes ei muutu
toidu pind liiga kuumaks, sellal kui toit on seest veel
külmunud.
ÜHTLUSTUMISAEG
Ühtlustumisaeg on eriti tähtis pärast toidu sulatamist,
sest sulamisprotsess jätkub selle aja jooksul. Leiate
sulatamistabelist erinevate toitude jaoks sobivad
ühtlustumisajad. Paksud ja tihked toidud vajavad
õhematest/vedelamatest või poorsetest toitudest
pikemat ühtlustumisaega. Kui toit ei ole piisavalt
sulanud, siis võite jätkata sulatamist mikrolaineahjus
või pikendada vastavalt ühtlustumisaega. Ühtlustus-
misaja lõppedes tuleb toiduaineid võimalikult kiiresti
edasi töödelda ja need toiduks ära tarvitada. Kord
juba sulatatud toitu ei tohi ilma eelnevalt küpsetamata
uuesti külmutada.
VÄRSKETE KÖÖGIVILJADE KÜPSETAMINE
Püüdke ostes valida võimalikult ühesuurused köögi-
viljad. See on eriti tähtis, kui soovite köögivilju
tervelt küpsetada (nt keedukartulid).
Peske köögivilju, puhastage need ning kaaluge
alles siis välja retsepti jaoks vajalik kogus ja
tükeldage köögiviljad.
Maitsestage köögivilju tavapäraselt, ent lisage soola
reeglina alles pärast küpsetamist.
Lisage umbes 5 spl vett 500 g köögiviljade kohta.
Suure kiudainesisaldusega köögiviljadele tuleb
lisada pisut rohkem vett. Leiate selle kohta teavet
tabelist.
Köögivilju küpsetatakse tavaliselt kaanega nõus.
Suure veesisaldusega köögivilju (nt sibulad või
keedukartulid) saab valmistada mikrolainekindlas
toidukiles ilma vett lisamata.
Poole küpsetamisaja möödudes tuleb köögivilju
segada või keerata.
Jätke köögiviljad pärast küpsetamist seisma umbes
2 minutiks, et nende temperatuur ühtlustuks (ühtlus-
tumisaeg).
Kasutusjuhendis antud küpsetusajad on ettenähtud
kasutamiseks põhijuhistena – tegelik küpsetusaeg
peab sõltuma küpsetatavate köögiviljade kaalust,
algtemperatuurist ja kvaliteedist. Mida värskemad
on köögiviljad, seda lühem on küpsetusaeg.
LIHA, KALA JA LINNULIHA KÜPSETAMINE
Püüdke ostes valida võimalikult ühesuurused liha-
tükid/kalad. See tagab nende ühtlase küpsemise.
Peske liha, kala ja linnuliha enne küpsetamiseks
ettevalmistamist põhjalikult külma jooksva vee all
ning patsutage siis köögipaberiga kuivaks. Jätkake
seejärel tavapäraselt.
Veiseliha peab olema piisavalt seisnud ning selles
peab olema võimalikult vähe krõmpsluid.
Küpsetustulemus võib erineda ka ühesuuruste
tükkide puhul. See on nii muuhulgas toidu tüübi ja
kvaliteedi, rasva- ja veesisalduse nagu ka toidu
algtemperatuuri erinevuste tõttu.
15 minutist pikema küpsetusaja puhul hakkab toit
loomulikult pruunistuma. Pruunistumisele saab
kaasa aidata pruunistamisaineid kasutades. Kui
soovite, et toit oleks ka pinnalt krõbe, siis kasutage
kas pruunistusnõud või pruunistage esmalt toitu
pliidil ning viige selle küpsetamine alles siis
mikrolaineahjus lõpule. Nii tehes saate samaaegselt
ka pruuni põhja kastme valmistamiseks.
Keerake suured liha-, kala- ja linnulihatükid poole
küpsetusaja möödudes teistpidi, et need küpseks
igast küljest ühtlaselt.
Katke pärast küpsetamist praad alumiiniumfooliu-
miga ja jätke seisma umbes 10 minutiks (ühtlustu-
misaeg). Selle aja jooksul küpseb praad edasi ning
vedelik jaotub praetükis ühtlaselt, tänu millele läheb
liha tükeldamisel minimaalses koguses mahlu
kaotsi.
SULATAMINE JAPSETAMINE
Sügavkülmutatud toite saab sulatada ja küpsetada
mikrolaineahjus ühe protsessina. Leiate mõned näited
tabelist. Juhinduge siiski toidu kuumutamist ja sulata-
mist puudutavatest üldistest juhistest. Juhinduge
sügavkülmutatud toitude valmistamisel pakendil antud
tootja juhistest. Need sisaldavad tavaliselt täpset
küpsetusaega ja valmistamisnõuandeid.
12
MIKROLAINEVÕIMSUSED
Ahjul on 5 mikrolainevõimsuse sätet. Juhinduge
küpsetamiseks võimsussätte valimisel retseptide pea-
tükis antud nõuannetest.
Reeglina kehtivad järgmised soovitused:
800 W kasutada kiiresti küpsetamiseks või uuesti
kuumutamiseks (nt supid, vormiroad, konserveeritud
toidud, kuumad joogid, köögiviljad, kala jne).
560 W kasutada tihkete toitude (nt kondiga praetükid,
pikkpoiss ja taldrikule valmispandud toiduportsjonid)
pikemaajaliseks küpsetamiseks ja ka ettevaatlikku
käsitsemist nõudvate toitude (nt juustukaste, biskviit-
kook) valmistamiseks. Sellel vähendatud sättel ei kee
kaste üle ning toit küpseb ühtlaselt ilma servadest üle
küpsemata.
400 W kasutada tavalisi küpsetusmeetodeid raken-
dades pikka küpsetusaega nõudvate tihkete toitude
valmistamiseks (nt veiseliharoad). Selle võimsussätte
kasutamisel jääb liha pehme ja mahlane.
240 W kasutada ühtlase sulamise tagamiseks toidu
sulatamisel. See säte sobib suurepäraselt ka riisi,
pasta ja klimpide tasaseks keetmiseks ning muna-
sinepi valmistamiseks.
80 W kasutada ettevaatlikult sulatamiseks (nt kreemi-
koogid, kondiitritooted).
W = VATT
Vajutage võimsuse seadmiseks MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPPU, kuni näidikule ilmub soovitud säte.
MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPU üks kord vajutamisel ilmub näidikule
. Kui lasete soovitud sätte mööda,
siis jätkake MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPU vajutamist, kuni jõuate selleni uuesti.
Kui te võimsussätet ei vali, lülitub ahi automaatselt tööle 800 W võimsusel.
KÄSIJUHTIMINE
Ahju saab programmeerida tööle kuni 90 minutiks.
(90.00) Küpsetusaja (sulatusaja) sisendühik varieerub
10 sekundist kuni 5 minutini. See sõltub tabelis näida-
tud viisil küpsetamise (sulatamise) kogukestusest.
Küpsetusaeg
0-5 minutit
5-10 minutit
10-30 minutit
30-90 minutit
Sisendühik
10 sekundit
30 sekundit
1 minut
5 minutit
Näide:
Tehke nii supi kuumutamiseks 2 minutit ja 30 sekundit 560 W mikrolainevõimsusel:
1. Sisestage soovitud kuumutusaeg
TAIMERI/KAALU NUPPU
päripäeva keerates. (2 min 30 s)
2. Valige soovitud võimsus kaks
korda MIKROLAINEVÕIMSUSE
NUPPU vajutades.
3. Vajutage kuumutamise
alustamiseks KÄIVITAMISE/+30
NUPPU.
MÄRKUSED:
1. Ahju ukse avamisel küpsetamise ajal seiskub automaatselt küpsetusaja mahaloendus digitaalnäidikul.
Ukse sulgemisel ning KÄIVITAMISE/+30 NUPU vajutamisel jätkab ahi uuesti küpsetusaja mahaloendust.
2. Võimsuse kontrollimiseks küpsetamise ajal vajutage MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPPU. Kuni näppu
MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPUL hoiate, on näidikul rakendatava võimsuse näit.
3. TAIMERI/KAALU NUPPU saab keerata nii päripäeva kui vastupäeva. Nuppu vastupäeva keerates
väheneb küpsetusaeg alates 90 minutist.
Kontrollige näidikut.
13
MUUD MUGAVAD FUNKTSIOONID
1. MITMES JÄRGUS KÜPSETAMINE
Sisestada saab kuni 3 järgust koosneva küpsetusprogrammi, mis koosneb käsitsi seatud küpsetusaegadest ja
režiimidest.
Näide:
Et küpsetada: 5 minutit võimsusel 800 W (I järk)
16 minutit võimsusel 240 W (II järk)
I JÄRK
1. Sisestage soovitud küpsetusaeg
TAIMERI/KAALU NUPPU
keerates.
2. Valige soovitud võimsus üks kord
MIKROLAINEVÕIMSUSE
NUPPU vajutades.
II JÄRK
3. Sisestage soovitud küpsetusaeg
TAIMERI/KAALU NUPPU
keerates.
4. Valige soovitud võimsus neli
korda MIKROLAINEVÕIMSUSE
NUPPU vajutades.
5. Vajutage küpsetamise
alustamiseks üks kord
KÄIVITAMISE/+30 NUPPU.
(Ahi alustab küpsetamist ning töötab esmalt 5 minutit võimsusel 800 W ja siis 16 minutit võimsusel 240 W.)
Kontrollige näidikut.
14
MUUD MUGAVAD FUNKTSIOONID
2. 30 SEKUNDI LISAMISE FUNKTSIOON
KÄIVITAMISE/+30 NUPP võimaldab kasutada järgmist kaht funktsiooni:
a. Otsekäivitus
Saate käivitada seadme 800 W mikrolainevõimsusel 30 sekundiks KÄIVITAMISE/+30 NUPPU vajutades.
MÄRKUS:
Et vältida seadme väärtarvitamist laste poolt, saab IVITAMISE/+30 NUPPU kasutada ainult 3 minuti
jooksul pärast eelnevat toimingut, st ukse sulgemist, SEISKAMISNUPU vajutamist või küpsetamise
lõpetamist.
b. Küpsetusaja pikendamine
Saate käsijuhtimisega küpsetamise ajal pikendada küpsetusaega 30-sekundiliste sammude haaval, kui
vajutate seda nuppu ahju töötamise ajal.
3. VÕIMSUSE KONTROLLIMINE
Mikrolainevõimsuse kontrollimiseks küpsetamise ajal vajutage MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPPU.
Kuni näppu MIKROLAINEVÕIMSUSE NUPUL hoiate, on näidikul rakendatava võimsuse näit.
Ahi jätkab mahaloendust, kuigi näidikul on võimsuse näit.
4. LASTELUKU FUNKTSIOON
LASTELUKU SISSELÜLITAMISEKS
1. Vajutage ja hoidke SEISKAMISNUPPU 3
sekundit vajutatuna.
Näidikule ilmub:
LASTELUKU VÄLJALÜLITAMISEKS
1. Vajutage ja hoidke SEISKAMISNUPPU 3
sekundit vajutatuna.
Näidikule ilmub kellaaeg,
kui see on seatud.
MÄRKUS: Kui lastelukk on sisselülitatud, ei saa kasutada muid nuppe peale SEISKAMISNUPU.
x1 3 sekundit
x1 3 sekundit
15
AUTOMAATPROGRAMMIDE KASUTAMINE
AUTOMAATPROGRAMMIDE funktsioon valib auto-
maatselt sobiva küpsetusrežiimi ja -aja.
Ahjul on 7 AUTOMAATSE KÜPSETAMISE menüüd
ja 5 AUTOMAATSE SULATAMISE menüüd. Peate
automaatset funktsiooni kasutades teadma järgmist:
1. AUTOMAATPROGRAMMIDE NUPU üks kord
vajutamisel ilmub näidikule paremal näidatud näit.
Vajutage menüü valimiseks AUTOMAATP-
ROGRAMMIDE NUPPU, kuni näidikule ilmub
soovitud menüü number. Vt lk 15-17 „AUTO-
MAATPROGRAMMIDE tabelid”.
Sulatamismenüü valimiseks vajutage AUTO-
MAATPROGRAMMIDE NUPPU vähemalt 8 kor-
da. Nuppu 8 korda vajutades ilmub näidikule
. AUTOMAATPROGRAMMIDE NUPPU
allavajutatuna hoides muutub menüü number
automaatselt.
2. Saate sisestada toidu kaalu või koguse TAIME-
RI/KAALU NUPPU keerates, kuni näidikule ilmub
soovitud kaal.
Sisestage ainult toidu kaal. Sisestatav kaal ei tohi
sisaldada anuma kaalu.
Kasutage käsijuhtimisega programme toidu
puhul, mis kaalub automaatprogrammide tabelis
näidatust rohkem või vähem. Parima tulemuse
saamiseks juhinduge küpsetustabelitest lk 19-20.
3. Vajutage küpsetamise alustamiseks IVITA-
MISE/+30 NUPPU.
Kui kasutaja peab midagi tegema (nt toitu keera-
ma), siis ahi seiskub ning kostab helisignaal,
näidikul vilguvad järelejäänud küpsetusaeg ja
vastav tähis. Vajutage küpsetamise jätkamiseks
KÄIVITAMISE/+30 NUPPU.
AUTOMAATPROGRAMMIDE NUPP
Menüü number
TAIMERI/KAALU NUPP
KÄIVITAMISE/+30 NUPP
Lõpptemperatuur varieerub toidu algtemperatuurist
sõltuvalt. Kontrollige, et toit on pärast küpsetamist
tulikuum. Saate vajadusel pikendada küpsetusaega ja
muuta võimsust.
Näide:
1,0 kg gratääni küpsetamiseks AUTOMAATPROGRAMMIL AC-7.
1. Valige soovitud menüü
AUTOMAATPROGRAMMIDE
NUPPU 7 korda vajutades.
2. Sisestage kaal TAIMERI/KAALU
NUPPU päripäeva keerates.
3. Vajutage IVITAMISE/+30
NUPPU.
Kontrollige näidikut.
16
AUTOMAATPROGRAMMIDE TABELID
NUPP
AUTOMAAT-
PROGRAMMI NR
KAAL
(sisendühik)/NÕUD
TOIMIMISVIIS
AC-1 Küpsetamine
Külmutatud köögiviljad
nt brüsseli kapsas,
rohelised oad, herned,
köögiviljasegu, brokoli
0,1-0,6 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
Kauss ja kaas
Lisage 1 spl vett 100 g kohta ja soola
vastavalt maitsele. (Seentele ei ole vaja vett
lisada.)
Katke kaanega.
Kui kostab helisignaal, segage ja katke
uuesti kinni.
Pärast küpsetamist jätke seisma umbes 2
minutiks.
MÄRKUS: Kui külmutatud köögiviljad on
ühes kämbus, siis valige
käsijuhtimisprogramm.
AC-2 Küpsetamine
Värsked köögiviljad
0,1-0,6 kg (100 g)
(algtemperatuur
20 °C)
Kauss ja kaas
Lõigake väikesteks tükkideks (nt ribad,
kuubikud või viilud).
Lisage 1 spl vett 100 g kohta ja soola
vastavalt maitsele. (Seentele ei ole vaja vett
lisada.)
Katke kaanega.
Kui kostab helisignaal, segage ja katke
uuesti kinni.
Pärast küpsetamist jätke seisma umbes 2
minutiks.
AC-3 Küpsetamine
Külmutatud valmisroog
Segatavat tüüpi, nt nuudlid,
bolognese, hiina toidud
0,3-1,0 kg* (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
Kauss ja kaas
* Kui tootja soovitab
vett lisada, siis
sisestage programmi
jaoks kaal koos
lisatava vee kaaluga.
Tõstke roog ümber mikrolainekindlasse
nõusse.
Lisage vedelikku, kui tootja seda soovitab.
Katke kaanega.
Küpsetage ilma katmata, kui tootja seda
soovitab.
Kui kostab helisignaal, segage ja katke
uuesti kinni.
Pärast küpsetamist segage ja jätke seisma
umbes 2 minutiks.
AC-4 Küpsetamine
Külmutatud gratään
nt makaronigratään,
lasanje jms
0,2-0,6 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
Madal ovaalne
praevaagen ja
mikrolainekindel
toidukile või
originaalanum ja
mikrolainekindel
toidukile
Võtke külmutatud gratään pakendist välja.
Kui anum ei sobi mikrolaineahjus
kasutamiseks, siis tõstke gratään ümber
sobivasse mikrolainekindlasse nõusse.
Katke mikrolainekindla toidukilega.
Kui anum sobib mikrolaineahjus
kasutamiseks, siis eemaldage
originaalpaberkate ja katke mikrolainekindla
toidukilega.
Pärast küpsetamist jätke seisma umbes 5
minutiks.
AC-5 Küpsetamine
Keedukartulid
Koorega kartulid
0,1-0,8 kg (100 g)
(algtemperatuur
20 °C)
Kauss ja kaas
Keedukartulid: Koorige kartulid ja lõigake
ühesuurusteks tükkideks.
Koorega kartulid: Valige ühesuurused kartulid
ja peske.
Pange kooritud või koorimata kartulid kaussi.
Lisage vajalik kogus vett (100 g kohta), st
umbes 2 spl ja pisut soola.
Katke kaanega.
Kui kostab helisignaal, segage ja katke
uuesti kinni.
Pärast küpsetamist jätke kartulid seisma
umbes 2 minutiks.
17
AUTOMAATPROGRAMMIDE TABELID
NUPP
AUTOMAATP-
ROGRAMMI NR
KAAL
(sisendühik)/NÕUD
TOIMIMISVIIS
AC-6 Küpsetamine
Kastmega kalafilee
0,4-1,2 kg* (100 g)
(algtemperatuur kalal
5°C, kastmel 20 °C)
Praevaagen ja
mikrolainekindel
toidukile
Kastmega kalafilee retseptid lk 17.
* Kõikide koostisosade kogukaal.
AC-7 Küpsetamine
Gratään
0,5-1,5 kg* (100 g)
(algtemperatuur
20 °C)
Praevaagen
Gratääni retseptid lk 18.
* Kõikide koostisosade kogukaal.
NUPP
AUTOMAATSE
SULATUS-
PROGRAMMI NR
KAAL
(sisendühik)/NÕUD
TOIMIMISVIIS
Ad-1 Sulatamine
Lihalõigud ja ribitükid
0,2-0,8 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
(Vt märkust lk 17.)
Pange liha pirukavormiga pöördaluse
keskele.
Kui kostab helisignaal, keerake, eraldage tükid
ja seadke laiali. Katke õhukesed osad ja soojad
kohad väikeste alumiiniumfooliumi tükkidega.
Mähkige pärast sulatamist 10-15 minutiks
alumiiniumfooliumisse, kuni liha on täielikult
üles sulanud.
Ad-2 Sulatamine
Hakkliha
0,2-0,8 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
(Vt märkust lk 17.)
Pange hakkliha pirukavormiga pöördaluse
keskele.
Kui kostab helisignaal, keerake. Eemaldage
võimalusel sulanud osad.
Katke pärast sulatamist 5-10 minutiks
alumiiniumfooliumiga, kuni hakkliha on
täielikult üles sulanud.
Ad-3 Sulatamine
Linnuliha
0,9-1,5 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
(Vt märkust lk 17.)
Pange linnuliha pirukavormiga pöördaluse
keskele.
Kui kostab helisignaal, keerake ja katke
õhukesed osad ja soojad kohad väikeste
alumiiniumfooliumi tükkidega.
Pärast sulatamist loputage külma veega,
katke alumiiniumfooliumiga ja jätke 15-30
minutiks seisma, kuni linnuliha on täielikult
üles sulanud.
Peske lõpuks linnuliha jooksva vee all.
Ad-4 Sulatamine
Kook
0,1-1,4 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18°C)
Taldrik
Võtke kook pakendist välja.
Asetage kook otse pöördalusele või
taldrikuga pöördaluse keskele.
Pärast sulatamist lõigake kook ühesuurus-
teks tükkideks, paigutage tükid üksteisest
pisut eemale ja jätke umbes 10-30 minutiks
seisma, kuni kook on ühtlaselt sulanud.
Ad-5 Sulatamine
Leib
0,1-1,0 kg (100 g)
(algtemperatuur
-18 °C)
Pirukavorm
(Selle programmiga
on soovitav sulatada
ainult viilutatud leiba.)
Pange leib pirukavormiga pöördaluse
keskele. 1,0 kg kogus viile laotage otse
pöördalusel laiali.
Kui kostab helisignaal, keerake, seadke laiali
ja eemaldage ülessulanud viilud.
Katke pärast sulatamist 5-15 minutiks
alumiiniumfooliumiga, kuni leib on täielikult
üles sulanud.
18
AUTOMAATPROGRAMMIDE TABELID
MÄRKUSED: Automaatsed sulatusprogrammid
1. Lihalõigud ja ribitükid tuleb külmutada ühes kihis.
2. Hakkliha tuleb külmutada õhukese tükina.
3. Pärast keeramist katta juba üles sulanud osad väikeste lamedate alumiiniumfooliumi tükkidega.
4. Linnuliha tuleb toiduks valmistada viivitamata pärast sulatamist.
5. Kreemikoogid on mikrolaineenergia suhtes väga tundlikud. Parima tulemuse saamiseks võtke koogid kohe
ahjust välja, kui kreem kiiresti pehmenema hakkab, ja jätke 10-30 minutiks toatemperatuurile seisma.
RETSEPTID AUTOMAATPROGRAMMIDE AC-6 JA AC-7 JAOKS
KASTMEGA KALAFILEE (AC-6)
Pikantse kastmega kalafilee
Koostisosad
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g
40 g
4 g
12 g
1 tl
200 g
280 g
80 g
8 g
24 g
1-2 tl
400 g
420 g
120 g
12 g
36 g
2 tl
600 g
Konservtomatid (nõrutatud)
Mais
Tšillikaste
Sibul (peeneks hakitud)
Punase veini äädikas Sinep,
tüümian, cayenne’i pipar
Kalafilee
Sool
Valmistamine
1. Segage kokku kastme koostisosad.
2. Seadke kalafileed ümarasse praevaagnasse
(õhemad otsad vaagna keskkoha poole) ja
riputage kalale soola.
3. Valage kaste kalafileedele.
4. Katke mikrolainekindla toidukilega ja küpsetage
AUTOMAATPROGRAMMIL AC-6 „Kastmega
kalafilee”.
5. Pärast küpsetamist jätke seisma umbes 2
minutiks.
KASTMEGA KALAFILEE (AC-6)
Karrikastmega kalafilee
Koostisosad
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g
40 g
160 g
400 g
80 g
320 g
600 g
120 g
480 g
Kalafilee
Sool
Banaan (viilutatud)
Valmis karrikaste
Valmistamine
1. Seadke kalafileed ümarasse praevaagnasse
(õhemad otsad vaagna keskkoha poole) ja
riputage kalale soola.
2. Laotage kalale banaanilõigud ja valage kõige
peale valmis karrikaste.
3. Katke mikrolainekindla toidukilega ja küpsetage
AUTOMAATPROGRAMMIL AC-6 „Kastmega
kalafilee”.
4. Pärast küpsetamist jätke seisma umbes 2
minutiks.
19
RETSEPTID AUTOMAATPROGRAMMIDE AC-6 JA AC-7 JAOKS
GRATÄÄN (AC-7)
Spinatigratään
Koostisosad
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g
150 g
15 g
150 g
35 g
50 g
1
40 g
10 g
300 g
30 g
300 g
75 g
100 g
2
75 g
15 g
450 g
45 g
450 g
110 g
150 g
3
115 g
Või või margariin
(küpsetusnõu määrimiseks)
Lehtspinat (sulatatud,
nõrutatud)
Sibul (peeneks hakitud) Sool,
pipar ja muskaatpähklid
Keedetud kartulid (viilutatud)
Keedusink (kuubikuteks
lõigatud)
Rõõsk koor
Munad
Riivjuust
Paprikapulber
Valmistamine
1. Segage kokku lehtspinat ja sibul ning maitsestage
soola, pipra ja mukaatpähklitega.
2. Määrige praevaagen. Laduge vaheldumisi
kihtidena vaagnasse kartuliviilud, kuubikuteks
lõigatud sink ja spinat. Pealmiseks kihiks peab
olema spinat.
3. Segage munad rõõsa koorega, lisage sool ja
pipar ning valage segu köögiviljadele.
4. Katke gratään riivjuustuga, puistake üle
paprikapulbriga ja küpsetage
AUTOMAATPROGRAMMIL AC-7 „Gratään”.
5. Pärast küpsetamist jätke seisma 5-10 minutiks.
GRATÄÄN (AC-7)
Kartuli-suvikõrvitsa gratään
Koostisosad
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g
115 g
75 g
1
1/2
40 g
10 g
400 g
230 g
150 g
2
1
80 g
20 g
600 g
345 g
225 g
3
2
120 g
30 g
Keedetud kartulid (viilutatud)
Suvikõrvits (peeneks
viilutatud)
Rõõsk koor
Munad
Küüslauguküüs (purustatud)
Sool ja pipar
Feta juust (kuubikuteks
lõigatud)
Päevalilleseemned
Paprikapulber
Valmistamine
1. Määrige praevaagen ja laduge sellesse kihiti
kartuliviilud ja suvikõrvits.
2. Segage munad rõõsa koorega, maitsestage
soola, pipra ja küüslauguga ning valage segu
köögiviljadele.
3. Murendage feta juust ja puistake gratäänile.
4. Puistake lõpuks gratäänile päevalilleseemned ja
paprikapulber ning küpsetage
AUTOMAATPROGRAMMIL AC-7 „Gratään”.
5. Pärast küpsetamist jätke seisma 5-10 minutiks.
20
KÜPSETUSTABELID
KASUTATUD LÜHENDID
spl = supilusikatäis
tl = teelusikatäis
tass = tassitäis
kg = kilogramm
g = gramm
l = liiter
ml = milliliiter
cm = sentimeeter
min = minutit
TABEL: TOITUDE JA JOOKIDE KUUMUTAMINE
Toit/Jook Kogus
(g/ml)
Võimsus-
säte
Aeg
(min)
Nõuanded
Kohv 1 tass 150 800 W Umbes 1 Ärge katke.
Piim 1 tass 150 800 W Umbes 1 Ärge katke.
Vesi 1 tass
6 tassi
1 kauss
150
900
1000
800 W
800 W
800 W
11/2 -2
10-12
111/2-13
Ärge katke, laske keema tõusta.
Ärge katke, laske keema tõusta.
Katke, laske keema tõusta.
Taldrikutäis toitu
(köögiviljad, liha ja garneering)
400 800 W 3-6 Piserdage kastmele natuke vett, katke,
segage poole kuumutusaja möödudes.
Hautis/supp 200 800 W 11/2-21/2 Katke, segage pärast kuumutamist.
Köögiviljad 200
500
800 W
800 W
2-21/2
4-5
Lisage vajadusel pisut vett, katke, segage
poole kuumutusaja möödudes.
Liha 1 viil* 200 800 W 3-4 Määrige õhukese kastmekihiga, katke.
Kalafilee* 200 800 W 2-3 Katke.
Kook 1 tk 100 400 W 1/2 Asetage koogialusele.
Beebitoit 1 klaas 190 400 W Umbes 1 Eemaldage kaas, pärast kuumutamist
segage hoolikalt ja kontrollige
temperatuuri.
Või või margariini sulatamine* 50 800 W 1/2 Katke.
Šokolaadi
sulatamine
100 400 W 2-3 Segage vahetevahel.
* Külmikutemperatuuril
TABEL: SULATAMINE JA KÜPSETAMINE
Toit Kogus
(g)
Võimsus-
säte
Küpsetus-
aeg (min)
Lisada vett
(spl/ml)
Nõuanded
Ühtlustumisaeg
(min)
Kalafilee 300 800 W 10-12 Katke. 1-2
Taldrikutäis
valmistoitu
400 800 W 9-11 Katke, segage 6 minuti
pärast.
2
Brokoli 300 800 W 7-9 3-5 spl Katke, segage poole
küpsetusaja möödudes.
2
Herned 300 800 W 7-9 3-5 spl Katke, segage poole
küpsetusaja möödudes.
2
Köögiviljasegu 500 800 W 11-13 3-5 spl Katke, segage poole
küpsetusaja möödudes.
2
TABEL: SULATAMINE
Toit Kogus
(g)
Võimsus-
säte
Sulatusaeg
(min)
Nõuanded Ühtlustumisaeg
(min)
Praeliha (nt sea-, veise-,
talle-, vasikaliha)
1500
1000
500
80 W
80 W
80 W
58-64
42-48
19-23
Asetage tagurpidi keeratud
taldrikule, keerake poole
sulatusaja möödudes.
30-90
30-90
30-90
Guljašš 500 240 W 8-12 Eraldage tükid ja segage
poole sulatusaja möödudes.
10-15
Vorstid, 8
4
600
300
240 W
240 W
6-9
4-5
Asetage kõrvuti, keerake
poole sulatusaja möödudes.
5-10
5-10
Kanajalad 200 240 W 4-5 Keerake poole sulatusaja
möödudes.
10-15
Kalafilee 400 240 W 7-10 Keerake poole sulatusaja
möödudes.
5-10
Saiakesed, 2 80 240 W Umbes 1 Sulatage ainult osaliselt.
Koogid, 1 tk 100-150 80 W 2-5 Asetage koogialusele. 5
Puuviljad ja marjad (nt
maasikad, vaarikad, kirsid,
ploomid)
250 240 W 4-5 Laotage ühtlaselt laiali,
keerake poole sulatusaja
möödudes.
5
Tabelis antud ajad on mõeldud kasutamiseks üldjuhistena, mida võib olla vaja muuta vastavalt toidu algtemperatuurile
(temperatuur sügavkülmikus), kvaliteedile ja kaalule.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

Zanussi ZM176STX Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend