Aeg-Electrolux MC1751EA Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
MC1751E / MC1761E
Mikrolaineahi
Kasutusjuhend
2
Lugupeetud klient!
Täname teid AEG mikrolaineahju ostmise ja AEG kaubamärgi usaldamise eest.
Lugege see kasutusjuhend enne AEG mikrolaineahju esmakordset kasutamist põhjalikult läbi. See lubab
teil saada kasu seadme kõikidest funktsioonidest. Lisaks tagab see ka seadme häirevaba talitluse ja viib
miinimumini tarbetu teenindusvajaduse.
Selle sümboli ja märksõnadega nagu “Hoiatus”, “Ettevaatust!” on märgitud kasutaja isiklikku ohutust või
seadme talitlust puudutav teave. Järgige kindlasti hoolikalt kõiki juhiseid.
Selle sümboliga juhitakse teid kasutusjuhendi tekstis samm-sammu haaval seadme kasutamisel.
Selle sümboliga on tähistatud seadme kasutamist puudutav edasine teave.
Ristikheinaleht tähistab energia kokkuhoiuks ja seadme keskkonnasõbralikuks kasutamiseks antavaid
nõuandeid.
Juhinduge talitlushäirete korral lõigus “Häired seadme töös” antud juhistest.
3
Sisukord
Olulised ohutusalased juhised..........................................................................................................................4– 5
Mikrolaineahi ja tarvikud .......................................................................................................................................7
Juhtpaneel .............................................................................................................................................................8
Enne seadme kasutamist ......................................................................................................................................9
Kellaaja seadmine .................................................................................................................................................9
Mis on mikrolained?.............................................................................................................................................10
Sobivad nõud mikrolaineahjus kasutamiseks......................................................................................................10
Näpunäited ja nõuanded..............................................................................................................................11 – 13
Mikrolaineenergia võimsustasemed ....................................................................................................................14
Käsitsi teostatavad operatsioonid........................................................................................................................14
Muud mugavad funktsioonid.........................................................................................................................15– 16
Automaatselt teostatavad operatsioonid .............................................................................................................17
Automaatsete programmide tabel ................................................................................................................18– 19
Automaatsete programmide AC-6 ja AC-7 retseptid ...........................................................................................20
Toiduvalmistamistabelid ...............................................................................................................................21– 24
Retseptid.......................................................................................................................................................24– 28
Hooldus ja puhastamine ......................................................................................................................................29
Häired seadme töös.............................................................................................................................................29
Teenindus ja varuosad ........................................................................................................................................30
Tehnilised andmed ..............................................................................................................................................30
Oluline teave........................................................................................................................................................30
Paigaldamine ................................................................................................................................................32– 33
4
Olulised ohutusalased juhised
OLULISED OHUTUSALASED JUHISED: LUGEGE HOOLIKALT LÄBI JA HOIDKE ALLES TULEVIKUS
KASUTAMISEKS.
Tulekahju tekke ohu vältimiseks:
Mikrolaineahju ei tohi töösoleku ajal
järelevalveta jätta. Toit võib liiga kõrge
võimsustaseme või liiga pika küpsetusaja tõttu
üle kuumeneda ning selle tagajärjel võib
puhkeda tulekahju.
Kasutatav pistikupesa peab olema kergesti
ligipääsetav, et hädaolukorras saaks seadme
toitejuhtme pistiku kiiresti pistikupesast lahti
ühendada.
Mikrolaineahi tuleb ühendada vahelduvvoolutoitele
pingega 230 V, 50 Hz. Jaotusliin peab olema
varustatud vähemalt 10 A sulavkaitsmega või ehitise
jaotusvooluahel vähemalt 10 A kaitselülitiga.
Soovitav on näha ette ainult seda seadet toitega
varustav vooluahel.
Ärge hoidke ega kasutage seda mikrolaineahju väljas.
Kui soojendatav toit hakkab suitsema, siis ÄRGE
MIKROLAINEAHJU UST AVAGE. Lülitage
mikrolaineahi välja ning ühendage pistikupesast
lahti seadme toitejuhtme pistik. Oodake, kuni toit
lõpetab suitsemise. Mikrolaineahju ukse avamine
ajal, mil toit suitseb, võib põhjustada tulekahju.
Kasutage ainult mikrolaineahjudes kasutamiseks
mõeldud kööginõusid ja -riistu.
Ärge jätke ahju järelevalveta ühekordselt
kasutatavate plast-, paber- või mõnest muust
süttivast materjalist valmistatud toidunõude
kasutamisel.
Puhastage pärast mikrolaineahju kasutamist
lainejuhi katet, ahju õõnsust, pöördalust ja
pöördaluse tuge. Loetletud seadme osad tuleb
hoida kuivade ja rasvast puhastena. Kogunev
rasv võib üle kuumeneda ning hakata suitsema
või süttida põlema.
Ärge asetage ega paigutage ahju või selle
ventilatsiooniavade lähedale tuleohtlikke materjale.
Ärge blokeerige seadme ventilatsiooniavasid.
Eemaldage toidult ja toidu pakenditelt kõik
metallkinnised jms. Metallpindadel tekkiv elektrikaar
võib põhjustada tulekahju.
Ärge kasutage mikrolaineahju õlis küpsetamise jaoks
õli kuumutamiseks. Kuna õli temperatuuri ei saa
kontrollida, võib see põlema süttida.
Kasutage popkorni valmistamiseks ainult
spetsiaalseid mikrolaineahjudes kasutamiseks
mõeldud popkornivalmistajaid.
Ärge hoidke ahjus toitu ega mingeid esemeid.
Kontrollige pärast ahju töölelülitamist sätteid, et olla
kindel, et ahi töötab soovikohaselt.
Lugege vastavaid näpunäiteid kasutusjuhendist.
Vigastuste ja kahjustuste vältimiseks:
HOIATUS:
Ärge kasutage ahju, kui see on kahjustatud või selle
töös ilmnevad talitlushäired. Kontrollige enne
mikrolaineahju edasist kasutamist alltoodut:
a) seadme ust: kontrollige, kas uks sulgub
korralikult, ega see ei ole viltu vajunud või
kõverdunud.
b) uksehingi ja ohutust tagavaid uksefiksaatoreid:
kontrollige, ega need ei ole katki või lahti tulnud.
c) uksetihendeid ja tihenduspindu: kontrollige, ega
need ei ole kahjustatud.
d) ahju õõnsust ja ust: kontrollige, ega õõnsuses
või uksel ei ole mõlke.
e) seadme toitejuhet ja pistikut: kontrollige, ega
need ei ole kahjustatud.
Ärge mingil juhul mikrolaineahju ise reguleerige,
parandage ega muutke. Kõikidele teistele peale
pädevate teenindustöötajate on ohtlik teostada
selliseid teenindus- või remonttöid, mille korral
eemaldatakse seadmelt mikrolaineenergiaga
kokkupuute eest kaitsev kate.
Ärge lülitage mikrolaineahju tööle avatud uksega ega
muutke ükskõik millisel viisil ohutust tagavaid
uksefiksaatoreid.
Ärge lülitage mikrolaineahju tööle, kui miski on
uksetihendite ja tihenduspindade vahel.
Ärge laske rasval ja mustusel koguneda
uksetihenditele ja nendega külgnevatele seadme
osadele. Järgige leheküljel 25 lõigus “Hooldus ja
puhastamine” antud juhiseid. Kui te ei hoia
mikrolaineahju puhtana, võib halveneda
nimetatud pindade seisukord ning see võib
lühendada seadme kasulikku iga ning
põhjustada ohuolukorra tekke.
SÜDAMESTIMULAATORIGA isikud peaksid
pöörduma oma arsti või südamestimulaatori
valmistaja poole, et rakendada sobivaid
ettevaatusabinõusid seoses mikrolaineahjudega.
5
Elektrilöögi saamise vältimiseks:
Seadmelt ei tohi mingil juhul välimist korpust
eemaldada.
Seadme ukseluku avadesse ja ventilatsiooniavadesse
ei või midagi pillata, loksutada, kallata ega sisestada.
Kui nimetatud avadesse midagi siiski sattuma peaks,
siis lülitage mikrolaineahi viivitamata välja, ühendage
pistikupesast lahti seadme toitejuhtme pistik ning
pöörduge AEG volitatud teenindusorganisatsiooni.
Ärge kastke toitejuhet ega pistikut vette või mõne
muu vedeliku sisse.
Kandke hoolt selle eest, et seadme toitejuhe ei
jookseks üle kuumade ja teravate pindade, nagu
seadme tagakülje ülaosas paiknev kuuma õhu
väljapääsuala.
Ärge püüdke vahetada ise uue vastu välja ahjulampi
ja ärge lubage kellelgi peale AEG
teenindusorganisatsiooni volitatud isikute seda teha.
Pöörduge ahjulambi läbipõlemisel nõu saamiseks
seadme müüja poole või AEG volitatud
teenindusorganisatsiooni.
Selle seadme toitejuhtme kahjustada saamisel tuleb
see vahetada välja uue spetsiaalse juhtme vastu.
Juhe tuleb vahetada AEG volitatud
teenindusorganisatsioonis.
Lõhkemisohu ja äkilise ülekeemise vältimiseks:
HOIATUS: Lõhkemisohu tõttu ei tohi vedelikke ja
muid toite suletud anumates soojendada.
Ärge mingil juhul kasutage suletud anumaid.
Eemaldage anumatelt enne kasutamist katted ja
kaaned. Suletud anumad võivad isegi pärast ahju
väljalülitamist rõhu tõusu tõttu lõhkeda. Olge
ettevaatlik mikrolaineahjus vedelikke kuumutades.
Kasutage laia suuga anumaid, et vedelikule oleks
keematõusmisel tagatud väljapääs.
Jookide kuumutamisega mikrolaineahjus võib
kaasneda edasilükkuv purskuv keemine. Olge
seetõttu kuumutusanuma käsitsemisel eriti
ettevaatlik.
Toimige keeva vedeliku äkilise purskumise ja
põletada saamise vältimiseks järgmiselt:
1. Segage vedelikku enne kuumutamist /
soojendamist.
2. Vedeliku sisse on kuumutamise / soojendamise
ajaks soovitav panna klaaspulk või mõni
sellesarnane köögiriist.
3. Jätke vedelik kuumutusaja lõppedes natukeseks
ajaks ahju seisma, et vältida purskuvat
ülekeemist.
Ärge keetke terveid koorega mune ja ärge
soojendage terveid kõvakskeedetud mune
mikrolaineahjus, sest munad võivad lõhkeda
isegi pärast küpsetamise lõppemist. Kui soovite
küpsetada või soojendada mune ilma neid
eelnevalt omletiks segamata, siis torgake
munakollastesse ja munavalgetesse auk, et
munad ei lõhkeks küpsemise ajal või pärast
seda. Koorige ja viilutage kõvakskeedetud
munad enne nende mikrolaineahjus
soojendamist.
Torgake enne küpsetamist läbi selliste toiduainete
nagu kartulite, vorstide ja puuviljade koor või nahk,
sest need võivad vastasel korral lõhkeda.
Põletada saamise vältimiseks:
Kasutage põletada saamise vältimiseks anumaid
ahjust välja võttes kindlasti pajalappe või -kindaid.
Avage anumad, popkornivalmistajad, küpsetuskotid
jms kindlasti näost ja kätest ohutus kauguses auruga
põletada saamise vältimiseks.
Tehke põletada saamise vältimiseks enne toitude
serveerimist kindlaks toidu temperatuur ja
segage roogi. Olge eriti tähelepanelik
väikelastele, lastele või eakatele inimestele
pakutavate toitude ja jookide temperatuuri
suhtes.
Küpsetusanuma temperatuur ei ole selles
soojendatud või valmistatud toidu või joogi
temperatuuri tõeseks näitajaks. Kontrollige seetõttu
alati just toidu või joogi temperatuuri.
Seiske ahju ust avades alati sellest eemal, et vältida
ahjust väljuva auru ja kuumusega kõrvetada saamist.
Viilutage täidisega küpsetised pärast nende
valmistamist / soojendamist auru väljapäästmiseks
ning põletada saamise vältimiseks.
Kandke hoolt selle eest, et lapsed ei läheks
mikrolaineahju ukse lähedale ja ei saaks kõrvetada.
Lastepoolse väärkasutuse vältimiseks:
Hoiatus: Lubage lastel kasutada mikrolaineahju
ilma järelevalveta ainult juhul, kui olete lapsi
eelnevalt piisavalt juhendanud ning olete kindel,
et laps suudab ahju kasutada ohutult ning
mõistab, millised ohud kaasnevad
mikrolaineahju nõuetele mittevastava
kasutamisega.
Ärge toetuge mikrolaineahju uksele ja ärge sellel
kõõluge. Ärge ahjuga mängige ja ärge kasutage seda
mänguasjana.
Lastele tuleb selgitada kõiki olulisi ohutusalaseid
juhiseid: pajakinnaste kasutamist,
toiduvalmistusanuma kaane või katte ettevaatlikku
eemaldamist, erilise tähelepanu pööramist
pakenditele (näiteks isekuumenevatele materjalidele),
mis on töötatud välja toidu krõbedaks muutmiseks,
kuna need võivad muutuda eriti kuumaks.
6
Muud hoiatused:
Ärge mingil juhul ahju ükskõik millisel moel muutke.
See mikrolaineahi on mõeldud toidu valmistamiseks
ainult koduses majapidamises, seda võib kasutada
ainult toidu valmistamiseks. See ahi ei sobi
kasutamiseks kommertseesrkidel ja
laboratooriumides.
Ahju rikkevaba kasutuse soodustamiseks ja
kahjustuste vältimiseks:
Ärge mingil juhul lülitage tööle tühja ahju.
Asetage pöördaluse ja pöördaluse toe liigse kuumuse
tagajärjel kahjustada saamise vältimiseks
pruunistusnõu või isekuumeneva materjali
kasutamisel selle alla alati kuumuskindel
soojusisolaator nagu portselantaldrik. Vastavate
anumate kasutusjuhistes antud eelsoojendusaega ei
tohi ületada.
Ärge kasutage mikrolaineid peegeldavaid ja
elektrikaare teket põhjustavaid metallanumaid ja -
köögiriistu. Ärge pange mikrolaineahju plekkpurke ja
konservikarpe. Kasutage ainult selle mikrolaineahju
jaoks disainitud pöördalust ja pöördaluse tuge.
Mikrolaineahju ei tohi kasutada ilma pöördaluseta.
Et vältida pöördaluse katkiminekut:
A Laske pöördalusel maha jahtuda, enne kui seda
veega pesete.
B Ärge asetage külmale pöördalusele kuuma toitu
või kuumi köögiriistu, -nõusid.
C Ärge asetage kuumale pöördalusele külma toitu
või külmi köögiriistu, -nõusid.
Ärge asetage seadme töösoleku ajaks midagi
mikrolaineahju peale.
MÄRKUSED:
Kui te ei ole kindel, kuidas ahju ühendada, siis küsige
nõu volitatud ja nõuetekohaselt kvalifitseeritud
elektrikult.
Tootja ja seadme müüja ei ole vastutavad ahju
kahjustada saamise ja vigastuste eest, mis tulenevad
voolutoitele ühendamise nõuetekohase protseduuri
eiramisest.
Ahju seintele, uksetihenditele ja tihenduspindade
ümber võib mõnikord tekkida veeauru või veetilku.
See on igati normaalne. See ei viita mikrolainete
lekkele või mõnele muule mikrolaineahju
talitlushäirele.
7
Ahi ja tarvikud
1 eesmine raamistus
2 ahjulamp
3 juhtpaneel
4 ukse avamise nupp
5 lainejuhi kate
6 ahju õõnsus
7 ajam
8 uksetihendid ja tihenduspinnad
9 kinnituspunktid
10 ventilatsiooniavad
11 väline korpus
12 tagumine kamber
13 toitejuhtme tugiklamber
14 toitejuhe
TARVIKUD:
Kontrollige, kas mikrolaineahjuga on kaasas järgmised
tarvikud:
(15) pöördalus
(16) pöördaluse tugi
(17) 4 kinnituskruvi (neid ei ole pildil kujutatud)
Asetage pöördaluse tugi mikrolaineahju õõnsuse põrandas
paiknevasse ajamiavasse.
Asetage seejärel pöördalus pöördaluse toele.
Kontrollige enne küpsetusnõude ahjust välja tõstmist
pöördaluse kahjustada saamise vältimiseks, ega nõu ei ole
jäänud pöördaluse serva külge kinni.
MÄRKUS: Öelge seadme müüjale või AEG volitatud
teenindusorganisatsioonile tarvikuid tellides seadme vastava
osa nimetus ja seadme mudelinimetus.
8
Juhtpaneel
1 digitaalne näidik
2 indikaatortuled
Vastav indikaatortuli hakkab vastava sümboli
kohal vilkuma või süttib põlema vastavalt
kasutusjuhendis kirjeldatule. Vajutage
indikaatortule vilkudes vastavat nuppu (millel
on sama sümbol) või teostage vajalik
operatsioon.
segage
keerake teistpidi
kaal
mikrolaineenergia võimsustase
toiduvalmistusprogramm on töös
3 TAIMERI JA KAALU NUPP
4 MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME
NUPP
5 AUTOMAATSETE PROGRAMMIDE NUPP
Vajutage seda nuppu 12 automaatse
programmi seast soovitud programmi
valimiseks.
6 TÖÖLELÜLITAMISE JA KIIRE
KÜPSETAMISE NUPP START/QUICK
7 SEISKAMISNUPP STOP
8 UKSE AVAMISE NUPP
9
Enne seadme kasutamist
Ühendage mikrolaineahju toitejuhtme pistik
pistikupessa.
1. Seadme näidik hakkab vilkuma.
2. Vajutage SEISKAMISNUPPU STOP. Näidikule
ilmub koolon ;.
Leiate kellaaja seadmise juhised altpoolt.
Seiskamisnupu STOP kasutamine
Vajutage SEISKAMISNUPPU STOP:
1) programmeerimisel vea kustutamiseks.
2) toiduvalmistamise ajal ahju töö ajutiseks
katkestamiseks.
3) kaks korda programmi tühistamiseks
toiduvalmistamise ajal.
Kellaaja seadmine
Sellel seadmel on kaks kellaaja seadmise režiimi: kellaaja seadmine 12-tunnise süsteemiga kella valimisel ja
24-tunnise süsteemiga kella valimisel.
1. Hoidke 12-tunnise süsteemiga kellaaja seadmiseks MIKROLAINEENERGIA
VÕIMSUSTASEME NUPPU 3 sekundit allavajutatuna. Näidikule ilmub näit
.
2 Vajutage 24-tunnise süsteemiga kellaaja seadmiseks pärast punktis 1 antud
juhiste täitmist MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME NUPPU veel üks
kord. Alltoodud näites kuvatakse näidikule näit
.
Järgige kellaaja seadmiseks järgmises näites antud juhiseid.
Näide: 24-tunnise süsteemiga kella seadmiseks kell 23.35.
1. Valige kella-
funktsioon. (12-
tunnise süsteemiga
kell)
Valige 24-tunnise
süsteemiga kell.
2. Seadke õige kellaaja
tundide number.
Keerake TAIMERI
JA KAALU NUPPU,
kuni kuvatakse õiget
tundide numbrit (23).
3. Vajutage tundide
sättelt minutite
sättele lülitumiseks
MIKROLAINE-
ENERGIA
VÕIMSUSTASEME
NUPPU.
4. Seadke õige kellaaja minutite
number. Keerake TAIMERI JA
KAALU NUPPU, kuni
kuvatakse õiget minutite
numbrit (35).
5. Vajutage kella
töölelülitamiseks
MIKROLAINEENERGIA
VÕIMSUSTASEME NUPPU.
Kontrollige seadme näidikult,
kas kellaaeg sai õigesti seatud.
MÄRKUSED:
1. Saate keerata TAIMERI JA KAALU NUPPU nii
päripäeva kui vastupäeva.
2. Vajutage SEISKAMISNUPPU STOP, kui teete
programmeerimisel vea.
3. Mikrolaineahju toitega varustamise katkemisel
hakkab seadme näidik pärast toite taastumist
järgmiselt vilkuma:
. Kui toide katkeb
toiduvalmistamise ajal, siis kustub seatud
programm seadme mälust. Seadme mälust
kustub ka õige kellaaeg.
4. Kui soovite kellaaega uuesti seada, siis järgige
taas eespool antud näites toodud juhiseid.
x1 ja hoidke 3 sekundit
allavajutatuna.
x1 ja hoidke
3 sekundit
allavajutatuna.
10
Mis on mikrolained?
Mikrolaineahjus genereerib mikrolaineid magnetron. Mikrolained panevad veemolekulid toidus võnkuma. Selle
tulemusel tekib hõõrdumine, mis genereerib omakorda kuumust. Selle kuumuse toimel toiduained üles
sulavadki, soojenevad või küpsevad.
Sobivad nõud mikrolaineahjus kasutamiseks
Klaas ja keraamiline klaas
Kuumuskindlad klaasnõud on
mikrolaineahjus kasutamiseks väga
sobivad. Klaasnõude kasutamisel saab
küpsetusprotsessi jälgida kõikidelt
külgedelt. Kasutatavad nõud ei tohi aga sisaldada
metalli (näiteks pliikristalli) ja neil ei või olla metalset
pinnakatet (näiteks kuldset serva, koobaltsinist
viimistlust).
Keraamika
Keraamika on üldiselt mikrolaineahjus kasutamiseks
väga sobiv. Kasutatavad keraamilised nõud peavad
aga olema glasuuritud, sest glasuurimata keraamika
kasutamisel pääseb niiskus anuma sisse. Niiskus
põhjustab materjali kuumenemist. Kuumenemise
tagajärjel võib kasutatav glasuurimata keraamiline
nõu kildudeks puruneda. Kui te ei ole kindel, kas
soovitud anum sobib mikrolaineahjus kasutamiseks
või mitte, siis viige läbi kööginõu sobivuse hindamise
katse.
Portselan
Portselan on väga sobiv mikrolaineahjus
kasutamiseks. Kasutatavatel portselannõudel ei tohi
siiski olla kuldset või hõbedast pinnakatet ning need
ei või sisaldada metalli.
Plast- ja pabernõud
Võite kasutada mikrolaineahjus kasutamiseks
sobivaid kuumuskindlaid plastnõusid toidu
sulatamiseks, soojendamiseks ja küpsetamiseks.
Järgige plastnõu tootja soovitusi. Mikrolaineahjus
kasutamiseks sobivad ka spetsiaalselt sel otstarbel
kasutamiseks mõeldud kuumuskindlad pabernõud.
Järgige tootja soovitusi.
Köögipaber
Saate kasutada köögipaberit ajaliselt lühikeste
soojendusmeetodite valimisel tekkiva niiskuse
imamiseks (näiteks leiva soojendamisel). Asetage
köögipaber pöörlevale taldrikule ja toit selle peale.
Köögipaberi kasutamisel niiskuse imamiseks jääb
soojendatava toidu pealispind krõbe ja kuiv. Rasvase
toidu köögipaberiga katmisel püüab köögipaber kinni
rasvapritsmed.
Mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud
nakkuv pakkekile
Nii mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud nakkuv
pakkekile kui kuumuskindel kile on väga sobivad
kinnikatmiseks või sissepakkimiseks. Järgige tootja
soovitusi.
Praekotid
Võite praekotte mikrolaineahjus kasutada. Kotisuu
kinnitamiseks ei tohi siiski kasutada metallklambreid,
sest vastasel korral võib praekoti kile sulama hakata.
Siduge praekoti suu kinni nööriga ja torgake kotti
kahvliga mitu auku. Mikrolaineahjus ei ole soovitav
kasutada selliseid toidu pakkimiseks mõeldud
materjale, mis ei ole kuumuskindlad.
Pruunistusnõud
Pruunistusnõud on spetsiaalselt mikrolaineahjus
kasutamiseks mõeldud keraamilisest klaasist
valmistatud metallisulamist põhjaga nõud, mis
võimaldavad roogi pruunistada. Pruunistusnõu
kasutamisel tuleb asetada pöördalusele sobiv
soojusisolaator, milleks võib olla näiteks
portselantaldrik, ning pruunistusnõu tuleb seejärel
sellele soojusisolaatorile asetada. Pidage kindlasti
kinni pruunistusnõu tootja antud
eelsoojendusaegadest. Liigne eelsoojendamine võib
kahjustada pöördalust ja pöördaluse tuge või
põhjustada ohutusseadise aktiveerumise, mis
mikrolaineahju välja lülitab.
Metall
Üldiselt ei tohiks mikrolaineahjus metallnõusid
kasutada, sest mikrolained ei suuda metalli läbistada
ning ei jõua seetõttu toiduni. Ometi on ka selle reegli
puhul erandeid: väikseid alumiiniumfooliumi ribasid
võib kasutada teatud toiduosade katmiseks, et need
ei sulaks liiga kiiresti ja ei hakkaks küpsema (näiteks
kanatiivad). Kasutada võib väikseid metallist
praevardaid ja alumiiniumnõusid (näiteks
valmistoitude nõusid). Need peavad siiski
valmistatava toidukogusega võrreldes olema väiksed,
näiteks alumiiniumnõud peavad olema täidetud
toiduga vähemalt 2/3 kuni 3/4 ulatuses. Siiski on
soovitav tõsta valmistatav toit ümber sellisesse
anumasse, mida on soovitatud mikrolaineahjus
kasutada. Alumiiniumanumate ja muude metallist
riistade kasutamisel peab jääma nende ja ahju
õõnsuse seinte vahele vähemalt 2 cm laiuselt vaba
ruumi, sest vastasel korral võivad mikrolaineahju
seinad elektrikaare tekkimisel kahjustada saada.
Kasutatavatel nõudel ei või olla metalset
pinnakatet, metallist kruvisid, ribasid ega
käepidemeid.
Kööginõu sobivuse hindamise katse
Kui te ei ole kindel, kas soovitud
kööginõu sobib mikrolaineahjus
kasutamiseks, siis viige läbi järgmine
katse. Asetage kööginõu
mikrolaineahju. Asetage sellele kööginõule või selle
kõrvale klaasist anum 150 ml veega. Lülitage
mikrolaineahi 1 kuni 2 minutiks tööle võimsustasemel
800 W. Kui katsetatav kööginõu on pärast nimetatud
aja möödumist jahe või soojeneb vaid pisut, siis sobib
see mikrolaineahjus kasutamiseks. Ärge rakendage
seda katset plastnõude puhul, sest need võivad üles
sulada.
11
Näpunäited ja nõuanded
Ajasätted
Üldiselt on mikrolaineahju puhul sulatus-, soojendus-
ja küpsetusajad märkimisväärselt lühemad tavalise
pliidi või ahju kasutamisel toidu valmistamiseks
kuluvate aegadega võrreldes. Seetõttu on oluline, et
te peaksite kinni selles kasutusjuhendis soovitatud
aegadest. Parem on seada pigem liiga lühike kui liiga
pikk valmistusaeg. Proovige toitu pärast seatud aja
möödumist. On parem, kui toidu valmistamiseks kulub
pisut rohkem aega, ent toit ei küpse vähemalt üle.
Esialgsed temperatuurid
Valitavad sulatus-, soojendus- ja küpsetusajad
sõltuvad valmistatava toidu esialgsest temperatuurist.
Sügavkülmutatud toiduained ja külmikus hoitud toidud
nõuavad näiteks pikemaid valmistusaegu kui
toatemperatuuril olnud toiduained või road.
Selles kasutusjuhendis antud juhiste puhul
eeldatakse, et soojendatavaid ja küpsetatavaid toite /
toiduaineid on hoitud tavalistel hoiutemperatuuridel
(külmikutemperatuuril umbes 5 °C, toatemperatuuril
umbes 20 °C). Sulatusajad on antud eeldusega, et
toitu / toiduained on hoitud sügavkülmutis
temperatuuril -1 8 °C.
Küpsetusajad
ge kõiki selles kasutusjuhendis antud aegu pelgalt
juhistena, mis võivad varieeruda toidu / toiduainete
esialgsest temperatuurist, kaalust ja seisundist (vee-
või rasvasisaldus jne) sõltuvalt.
Sool, vürtsid ja ürdid
Mikrolaineahjus valmistatavatel toitudel säilib
tavapäraste valmistusmeetoditega võrreldes
individuaalne maik paremini. Kasutage seetõttu soola
väga tagasihoidlikult ning lisage seda reeglina alles
pärast küpsetamise lõppu. Sool neelab vedelikku ja
kuivatab liigselt toidu pealispinda. Ürte ja vürtse võib
kasutada tavapäraselt.
Vee lisamine
Köögivilju ja muid suure veesisaldusega toiduaineid /
toite võib valmistada omas mahlas või lisades pisut
vett. Sellega tagatakse paljude vitamiinide ja
mineraalide säilumine.
Naha või koorega kaetud toiduained /
toidud
Toiduainete / toitude (nagu vorstide, kana,
kanakoibade, küpsetatud kartulite, tomatite, õunte,
munakollaste) nahk või koor tuleb kahvli või väikse
puidust orgiga läbi torgata. Torkeaukude kaudu saab
kuumutamisel tekkiv aur välja pääseda ilma nahka või
koort lõhestamata.
Suured ja väiksed kogused
Mikrolaineahjus toitu valmistades rakendatavad ajad
on otseselt sõltuvad sellest, kui suurt toidukogust te
sulatada, soojendada või küpsetada soovite. See
tähendab, et väiksemad portsjonid valmivad suurtest
kiiremini.
Rusikareegel on järgmine:
KAHEKORDNE KOGUS = PEAAEGU
KAHEKORDNE AEG
POOL KOGUST = POOL AEGA
Sügavad ja madalad anumad
Sügav ja madal anum võivad olla küll sama
mahutavusega, ent sügava anuma kasutamisel on
küpsetusaeg pikem. Valige seetõttu võimalikult
madalad, suure põhjapinnaga anumad. Kasutage
sügavaid anumaid ainult selliste toitude puhul, millega
kaasneb ülekeemisoht, näiteks nuudlite, riisi, piima
jms keetmisel.
Ümmargused ja ovaalsed anumad
Toit valmib nurkadega anumatega võrreldes
ümmargustes või ovaalsetes anumates ühtlasemalt,
kuna nurkadega anumate puhul koondub
mikrolaineenergia nurkadesse ning nurkades olev toit
võib üle küpseda.
Katmine
Toidu katmine tagab toidu niiskussisalduse säilimise
ning lühendab küpsetusaega. Kasutage katmiseks
kaant, mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud
õhukest nakkuvat kilet või katet. Ärge katke kinni neid
roogi, mille pind peab krõbe jääma (näiteks praadi,
kana).
Lähtuge üldreeglina sellest, et katate kinni kõik
sellised road, mille kataksite kinni ka tavalises ahjus
küpsetades. Mida aga valmistaksite tavalises ahjus
ilma kinni katmata, seda ära ka mikrolaineahjus
valmistades kinni katke.
Teistpidi keeramine
Keskmise suurusega toit (nagu hamburgerid ja
praelõigud) tuleb küpsetamise ajal üks kord teistpidi
pöörata küpsetusprotsessi lühendamiseks. Suure
tükina valmistatavaid toite (praetükid, kana) tuleb aga
teistpidi pöörata seepärast, et vastasel korral saab
ülemine pool rohkem mikrolaineenergiat ning võib
hakata kuivama, kui te toitu teistpidi ei keera.
Seisuaeg
Üks olulisemaid reegleid mikrolaineahju kasutamisel
on pidada kinni seisuaegadest. Peaaegu kõik
mikrolaineahjus sulatatavad, soojendatavad,
küpsetatavad toidud / toiduained nõuavad pärast
valmistusprotsessi lõppu teatud seisuaega, mille
jooksul leiab aset temperatuuri ühtlustumine ning
niiskus jaguneb toidus ühtlaselt.
12
Pruunistavad ained
Pärast 15-minutilise küpsetusaja möödumist hakkab
toit pruunistuma, kuigi see ei ole võrreldav
tavapäraseid meetodeid rakendades küpsetamisel
saavutatava sügava pruunistuse ja krõbedusega.
Võite isuäratava pruuni värvuse saavutamiseks
kasutada pruunistavaid aineid. Enamjaolt toimivad
need ained samaaegselt maitseainetena.
Leiate järgmisest tabelist mõned soovitused ainete
kohta, mida pruunistamiseks kasutada. Lisaks sellele
on tabelis kirjeldatud, milliste roogade puhul ja millist
meetodit rakendades nimetatud aineid kasutada.
PRUUNISTAV AINE ROOG MEETOD
Sulatatud või ja kuivatatud paprika Linnuliha Katke linnuliha või ja paprika seguga
Kuivatatud paprika
Ahjus küpsetatavad road
(röstitud road juustuga)
Puistake üle paprikapuruga
Sojakaste Liha ja linnuliha Katke kastmega
Barbecue ja Worcestershire’i
kaste, lihamahl
Praed, kotletid, väiksed
praelõigud ja -tükid
Katke kastmega, lihamahlaga
Sulatatud peekonirasv või
kuivatatud sibulad
Ahjus küpsetatavad road, röstid,
supid, hautatud road
Raputage peekonitükikesed või
kuivatatud sibulad kõige peale
Kakao, šokolaadihelbed, pruun
glasuur, mesi ja marmelaad
Koogid ja magusroad
Raputage tükikesed kookidele ja
magustoitudele või katke need
glasuuriga
Soojendamine
Alumiiniumanumates valmistoidud tuleb
alumiiniumanumatest välja võtta. Soojendage neid
taldrikul või mõnes muus nõus.
Võtke tihedalt suletud anumatelt ära kaaned.
Toit tuleb katta mikrolaineahjus kasutamiseks
mõeldud nakkuva pakkekilega, taldriku või kattega
(poes müügil), et selle pealispind ei kuivaks. Jooke
ei ole vaja katta.
Asetage vedelikke nagu vett, kohvi, teed või piima
keetes anumasse klaasist segamispulk.
Segage suuri koguseid võimalusel aeg-ajalt, et
tagada temperatuuri ühtlane jaotumine.
Kasutusjuhendis antud valmistusajad on mõeldud
selliste toiduainete / sellise toidu jaoks, mida on
hoitud toatemperatuuril 20 °C. Külmikus hoitud
toiduainete / toitude soojendamise aega tuleb pisut
pikendada.
Jätke toit pärast soojendamist 1 – 2 minutiks
seisma, et temperatuur saaks toidus ühtlaselt
jaotuda (seda nimetatakse seisuajaks).
Selles kasutusjuhendis antud ajad on esitatud vaid
üldiste juhistena, mida saab varieerida esialgsest
temperatuurist, kaalust, veesisaldusest,
rasvasisaldusest ja soovitud tulemusest lähtudes.
Sulatamine
Mikrolaineahi sobib suurepäraselt toiduainete / toitude
sulatamiseks. Sulatusajad on tavaliselt oluliselt
lühemad traditsiooniliste sulatusmeetodite
rakendamiseks vajalike aegadega võrreldes.
Siin on mõned nõuanded. Võtke külmutatud
toiduained / toit pakendist välja ja asetage
sulatamiseks taldrikule.
Karbid ja anumad
Mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud karbid ja
anumad on eriti sobivad toidu sulatamiseks ja
soojendamiseks, kuna need taluvad nii
sügavkülmutamistemperatuure (kuni umbes -40 °C)
kui on kuumuskindlad (kuni umbes 220 °C). Saate
seega kasutada sama anumat nii toidu sulatamiseks,
soojendamiseks kui isegi küpsetamiseks, ilma et
peaksite toitu vahepeal teise anumasse ümber
tõstma.
Kinnikatmine
Katke õhukesed osad enne sulatamist väikeste
alumiiniumfooliumi ribadega kinni. Katke sulatamise
ajal alumiiniumfooliumi ribadega kinni juba üles
sulanud ehk soojad osad. Nii ei kuumene õhukesed
osad liialt, sellal kui paksemad kohad on veel
külmunud.
Õige säte
Valige pigem liiga madal säte, mitte liiga kõrge.
Tagate nii toimides toidu ühtlase ülessulamise.
Kui valite liiga kõrge mikrolaineenergia
võimsustaseme, hakkab toidu pealispind juba
küpsema, sellal kui toit on seest veel külmunud.
13
Teistpidi keeramine / segamine
Peaaegu kõiki toiduaineid / toite tuleb aeg-ajalt
teistpidi keerata või segada. Eraldage võimalikult vara
üksteise küljes kinni olnud toidutükid ja paigutage
need taldrikul / anumas laiali.
Väiksed kogused
Väiksed kogused sulavad suurtest kogustest kiiremini
ja ühtlasemalt. Soovitame seetõttu külmutada
toiduaineid / toitu võimalikult väikeste portsjonitena.
See võimaldab valmistada kõik ühe söögikorra road
kiiresti ja vähese vaevaga.
Ettevaatlikku käsitsemist nõudvad
toiduained / toidud
Toiduained / toidud nagu kondiitrikoogid, koor, juust ja
leib tuleb ainult osaliselt sulatada ning jätta seejärel
lõpuni üles sulama toatemperatuurile. Nii toimides ei
muutu toiduaine / toidu välispinnad / väljapoole
jäävad kogused liiga kuumaks, sellal kui seest on
toiduaine / toit ikka veel külmunud.
Seisuaeg
Seisuaegadest kinnipidamine on eriti oluline pärast
toiduainete / toidu sulatamist, kuna sulamisprotsess
jätkub selle aja jooksul. Leiate sulatamistabelist
seisuajad mitmete erinevate toiduainete / toitude
tarvis. Paksud ja tihked toiduained / toidud vajavad
õhematest / vedelamatest või poorsetest toiduainetest
/ toitudest pikemat seisuaega. Kui toiduained / toit ei
ole piisavalt sulanud, võite jätkata selle sulatamist
mikrolaineahjus või pikendada vastavalt seisuaega.
Seisuaja lõppedes tuleb toiduained / toit võimalikult
kiiresti töödelda ja toiduks ära tarvitada. Kord juba
üles sulatatud toiduaineid / toitu ei või uuesti
külmutada.
VÄRSKETE KÖÖGIVILJADE
KÜPSETAMINE
Püüdke värskeid köögivilju ostes valida võimalikult
ühesuurused viljad. See on eriti oluline, kui soovite
küpsetada köögivilju tervelt (valmistada näiteks
keedetud kartuleid).
Peske köögivilju enne valmistamist, puhastage
köögiviljad ning kaaluge alles siis vajalik kogus
retsepti jaoks. Tükeldage köögiviljad.
Maitsestage köögivilju tavapäraselt, ent lisage soola
reeglina alles pärast küpsetamist.
Lisage umbes 5 supilusikatäit vett 500 g
köögiviljade kohta. Suure kiudainesisaldusega
köögiviljad nõuavad pisut rohkem vett. Leiate selle
kohta teavet vastavast tabelist.
Köögivilju valmistatakse tavaliselt kaanega anumas.
Suure niiskussisaldusega köögivilju nagu sibulaid
või keedetud kartuleid võib valmistada
mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud
pakkimiskiles ilma vett lisamata.
Poole küpsetusaja möödudes tuleb köögivilju
segada või teistpidi keerata.
Jätke pärast küpsetamist köögiviljad umbes 2
minutiks seisma, et neis temperatuur ühtlaselt
jaotuks (seisuaeg).
Selles kasutusjuhendis antud küpsetusajad on
mõeldud kasutamiseks vaid juhistena. Tegelik
küpsetusaeg sõltub valmistatavate köögiviljade
kaalust, esialgsest temperatuurist ja seisundist.
Mida värskemad köögiviljad on, seda lühemad on
küpsetusajad.
LIHA, KALA JA LINNULIHA
KÜPSETAMINE
Püüdke liha ostes kanda hoolt selle eest, et
ostetavad lihatükid oleksid võimalusel ühesuurused.
See tagab nende korraliku küpsemise.
Peske liha, kala ja linnuliha enne küpsetamiseks
ettevalmistamist põhjalikult külma jooksva vee all ja
kuivatage liha seejärel köögipaberiga. Jätkake
seejärel tavapäraselt.
Loomalihast tuleb vesi korralikult välja nõrutada
ning selles peaks olema võimalikult vähe
krõmpsluid.
Ka ühesuuruste lihatükkide puhul võib
küpsetamistulemus varieeruda. Küpsetamistulemus
võib varieeruda muuhulgas liha sordi, rasva- ja
niiskussisalduse erinevuste ning esialgse
temperatuuri tõttu.
Toit omandab pärast 15-minutilist küpsemist
loomuliku pruunika värvuse, mida saab soovi korral
intensiivistada pruunistavaid aineid kasutades. Kui
soovite, et lisaks pruunikale värvusele oleks toidu
pind ka krõbe, siis kasutage kas pruunistusnõud või
pruunistage liha esmalt pliidil ning viige alles
seejärel küpsetamine mikrolaineahjus lõpule. Liha
pliidil pruunistades saate ühtlasi ka pruuni põhja
kastme valmistamiseks.
Keerake suures liha, kala ja linnuliha tükid poole
küpsetusaja möödudes teistpidi, et need küpseks
ühtlaselt kõikidelt külgedelt.
Katke praad pärast küpsetamist
alumiiniumfooliumiga ja jätke umbes 10 minutiks
seisma (seisuaeg). Selle aja jooksul küpseb praad
jätkuvalt ning vedelik jaotub toidus ühtlaselt laiali.
Seisuajast kinni pidades läheb prae tükeldamisel
minimaalses koguses mahlu kaotsi.
SULATAMINE JA KÜPSETAMINE
Sügavkülmutatud roogi saab sulatada ja küpsetada
mikrolaineahjus ühtse protsessina. Leiate mõned
näited vastavast tabelist. Pöörake siiski tähelepanu
toidu / toiduainete sulatamist ja soojendamist
puudutavatele üldistele nõuannetele. Juhinduge
sügavkülmutatud toiduainetest roogi valmistades
nende tootja poolt pakendil antud juhistest. Nimetatud
juhised sisaldavad tavaliselt täpseid küpsetusaega ja
valmistamist puudutavaid nõuandeid.
14
Mikrolaineenergia võimsustasemed
Sellel mikrolaineahjul on 5 võimsustaset. Järgige
küpsetamiseks võimsustaseme valimisel selle
kasutusjuhendi retseptide osas antud nõuandeid.
Tavaliselt tuleks juhinduda järgmistest soovitustest:
800 W võimsustaset kasutatakse kiireks
küpsetamiseks ja soojendamiseks (näiteks suppide,
vormiroogade, konserveeritud toitude, kuumade
jookide, köögiviljade, kala jms valmistamiseks).
560 W võimsustaset kasutatakse tihkete toitude /
toiduainete (nagu kondiga praetükkide, pikkpoisi ja
taldikule valmispandud toiduportsjonite) pikemaks
küpsetamiseks ja ka tundlike roogade nagu
juustukastmete ja biskviitkookide valmistamiseks.
Sellel vähendatud mikrolaineenergia
võimsustasemega sättel ei kee kaste üle ning toit
valmib ühtlaselt ilma servadest üle küpsemata.
400 W võimsustaset kasutatakse tavalisi
küpsetusmeetodeid rakendades pikki küpsetusaegu
nõudvate toitude valmistamisel (näiteks loomalihast
valmistatud road). Selle sätte valimisel valmib liha
pehme ja mahlasena.
240 W võimsustaset kasutatakse sulatamiseks.
Valige see võimsussäte toiduainete / toidu ühtlase
ülessulamise tagamiseks. See säte sobib
suurepäraselt ka riisi, pasta, pelmeenide tasaseks
keetmiseks ja munasinepi valmistamiseks.
80 W võimsustaset kasutatakse ettevaatlikuks ja
õrnaks sulatamiseks näiteks kreemikookide ja
kondiitritoodete puhul.
W = vatt
Vajutage võimsustaseme seadmiseks MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME NUPPU niikaua, kuni
seadme näidikul kuvatakse soovitud võimsustaseme näitu. MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME NUPU
ühekordsel vajutamisel kuvatakse näitu
. Kui kogemata üle soovitud taseme liigute, siis jätkake
MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME NUPU vajutamist, kuni taas soovitud tasemeni jõuate. Kui
kasutaja ei vali võimsustaset, lülitub mikrolaineahi automaatselt tööle 800 W võimsustasemel.
Käsitsi teostatavad operatsioonid
Saate programmeerida mikrolaineahju tööle kuni 90
minutiks (90.00). Küpsetusaja (sulatusaja) sisendühik
muutub 10-sekundiliste kuni viieminutiliste
sammudena. Sisendühiku muutumise suurus sõltub
tabelis näidatud viisil küpsetusaja (sulatusaja)
kogupikkusest.
Küpsetusaeg Sisendühiku
muutumise suurus
0 – 5 minutit 10 sekundit
5 – 10 minutit 30 sekundit
10 – 30 minutit 1 minut
30 – 90 minutit 5 minutit
Näide: Toimige järgmiselt, kui soovite soojendada suppi mikrolaineenergia võimsustasemel 560 W 2 minuti ja
30 sekundi jooksul.
1. Sisestage soovitud
küpsetusaeg TAIMERI JA
KAALU NUPPU päripäeva
keerates (2 minutit ja 30
sekundit).
2. Valige soovitud imsustase
MIKROLAINEENERGIA
VÕIMSUSTASEME NUPPU
kaks korda vajutades.
3. Vajutage toiduvalmistamise
alustamiseks
ÖLELÜLITAMISE JA
KIIRE KÜPSETAMISE
NUPPU START/QUICK.
MÄRKUSED:
1. Kui avate küpsetusprotsessi keskel mikrolaineahju ukse, seiskub digitaalsel näidikul kuvatav küpsetusaeg
automaatselt. Kuvatav küpsetusaeg hakkab jälle vähenema ukse sulgemisel ning ÖLELÜLITAMISE JA
KIIRE KÜPSETAMISE NUPU START/QUICK vajutamisel.
2. Kui soovite kontrollida seatud võimsustaset küpsetamise ajal, siis vajutage lihtsalt MIKROLAINEENERGIA
VÕIMSUSTASEME NUPPU. Seatud võimsustaset kuvatakse niikaua, kuni teie näpp
MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME NUPPU puudutab.
3. Saate keerata TAIMERI JA KAALU NUPPU nii päripäeva kui vastupäeva. Kui keerate nuppu vastupäeva,
siis lüheneb küpsetusaeg 90 minutist alates eespool näidatud sammudena.
Kontrollige näidikul
kuvatud sätet.
15
Muud mugavad funktsioonid
1. MITMES ETAPIS KÜPSETAMINE
Saate sisestada käsitsi sätted, st küpsetusaja ja režiimi maksimaalselt 3 etapi jaoks.
Näide:
Küpsetamiseks: 5 minutit võimsustasemel 800 W (I etapp)
16 minutit võimsustasemel 240 W (II etapp)
I etapp
1. Sisestage soovitud küpsetusaeg TAIMERI JA
KAALU NUPPU keerates.
2. Valige soovitud võimsustase üks kord
MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME
NUPPU vajutades.
II etapp
3. Sisestage soovitud aeg
TAIMERI JA KAALU NUPPU
keerates.
4. Valige soovitud imsustase
neli korda MIKROLAINE-
ENERGIA VÕIMSUSTASEME
NUPPU vajutades.
5. Vajutage küpsetamise
alustamiseks üks kord
ÖLELÜLITAMISE JA
KIIRE KÜPSETAMISE
NUPPU START/QUICK.
(Ahi alustab küpsetamist, lülitudes 5 minutiks tööle võimsusel 800 W. Küpsetamine jätkub seejärel 16 minuti
jooksul võimsustasemel 240 W.)
Kontrollige näidikul
kuvatud sätet.
16
Muud mugavad funktsioonid
2. KIIRKÜPSETAMISE FUNKTSIOON
ÖLELÜLITAMISE JA KIIRE KÜPSETAMISE NUPP START/QUICK võimaldab kasutada järgmist kaht
funktsiooni:
a. Kohene alustamine
Saate TÖÖLELÜLITAMISE JA KIIRE KÜPSETAMISE NUPPU START/QUICK vajutades lülitada kohe
tööle 30-sekundilise küpsetusprotsessi võimsustasemel 800 W.
MÄRKUS:
Lastepoolse väärkasutuse vältimiseks saab TÖÖLELÜLITAMISE JA KIIRE KÜPSETAMISE NUPPU
START/QUICK kasutada ainult 3 minuti jooksul pärast eelneva operatsiooni teostamist, st mikrolaineahju
ukse sulgemist, SEISKAMISNUPU STOP vajutamist või küpsetamise lõpetamist.
b. Küpsetusaja pikendamine
Saate käsitsi sisestatud programmi korral pikendada ahju töösoleku ajal küpsetusaega 30-sekundiliste
sammude haaval seda nuppu vajutades.
3. VÕIMSUSTASEME KONTROLLIMISEKS
Kui soovite küpsetamise ajal kontrollida seatud võimsustaseme sätet, siis vajutage
MIKROLAINEENERGIA VÕIMSUSTASEME NUPPU.
Seadme näidikul kuvatakse seatud võimsustaseme näitu niikaua, kuni teie näpp MIKROLAINEENERGIA
VÕIMSUSTASEME NUPPU puudutab.
Ahi jätkab lüheneva küpsetusaja üle arvestuse pidamist, kuigi näidikul kuvatakse võimsustaset.
4. LAPSELUKU FUNKTSIOON
LAPSELUKU FUNKTSIOONI AKTIVEERIMISEKS
1. Vajutage ja hoidke SEISKAMISNUPPU STOP 3
sekundit allavajutatuna.
3 sekundit
Näidikule ilmub näit:
LAPSELUKU FUNKTSIOONI
DEAKTIVEERIMISEKS
1. Vajutage ja hoidke SEISKAMISNUPPU STOP 3
sekundit allavajutatuna.
3 sekundit
Näidikule ilmub õige kellaaeg, kui see on seatud.
MÄRKUS: Kui lapseluku funktsioon on aktiveeritud, ei reageeri seade muude nuppude vajutusele peale
SEISKAMISNUPU STOP.
17
Automaatselt teostatavad operatsioonid
Operatsioonide automaatselt teostamise funktsioon
valib automaatselt õige küpsetusrežiimi ja
küpsetusaja. Saate valida sobiva menüü 7
olemasoleva automaatse küpsetamise menüü
AUTOCOOK ja 5 automaatse sulatamise menüü
AUTO DEFROST seast. Peate teadma järgmist
operatsioonide automaatse teostamise funktsiooni
kohta:
1. Vajutage üks kord AUTOMAATSETE
PROGRAMMIDE NUPPU. Näidikule ilmub
paremal näidatud näit. Saate valida sobiva
menüü, vajutades AUTOMAATSETE
PROGRAMMIDE NUPPU niikaua, kuni seadme
näidikule kuvatakse soovitud menüü number.
Leiate lehekülgedelt 18ja 19automaatsete
programmide tabelid. Vajutage sulatamismenüü
valimiseks AUTOMAATSETE PROGRAMMIDE
NUPPU vähemalt 8 korda. Kui nimetatud nuppu 8
korda vajutate, ilmub näidikule näit
.
Menüü muutub automaatselt AUTOMAATSETE
PROGRAMMIDE NUPPU allavajutatuna hoides.
2. Saate sisestada toidu kaalu või koguse TAIMERI
JA KAALU NUPPU niikaua keerates, kuni
seadme näidikul kuvatakse soovitud kaalu.
Sisestage ainult toidu kaal. See ei tohi hõlmata
kasutatava küpsetusnõu kaalu.
Kasutage operatsioonide käsitsi teostamise ehk
programmide käsitsi kindlaksmääramise
võimalust toidu puhul, mis kaalub rohkem või
vähem küpsetustabelis antud kaalust. Järgige
parimate tulemuste saavutamiseks lehekülgedel
18 – 20 toodud küpsetustabelites antud juhiseid.
3. Vajutage küpsetamise alustamiseks
ÖLELÜLITAMISE JA KIIRE KÜPSETAMISE
NUPPU START/QUICK. Kui ilmneb
kasutajapoolse tegutsemise vajadus (näiteks
toidu teistpidi keeramise või segamise vajadus),
siis ahi seiskub ning kostub helisignaal. Seadme
näidikul vilguvad järelejäänud küpsetusaja näit ja
vastavad indikaatortuled. Vajutage pärast vajaliku
operatsiooni teostamist TÖÖLELÜLITAMISE JA
KIIRE KÜPSETAMISE NUPPU START/QUICK.
Lõpptemperatuur varieerub sõltuvalt toidu esialgsest
temperatuurist. Kontrollige, kas toit on pärast
küpsetamist tulikuum. Saate vajadusel küpsetusaega
pikendada ja muuta rakendatavat võimsustaset.
Näide:
1,0 kg kaaluva gratääni küpsetamiseks automaatset programmi AC-7 kasutades.
1. Valige vajalik menüü
AUTOMAATSETE
PROGRAMMIDE NUPPU 7
korda vajutades.
2. Sisestage kaal TAIMERI JA
KAALU NUPPU päripäeva
keerates.
3. Vajutage TÖÖLELÜLITAMISE
JA KIIRE KÜPSETAMISE
NUPPU START/QUICK.
AUTOMAATSETE PROGRAMMIDE NUPP
TAIMERI JA KAALU NUPP
ÖLELÜLITAMISE JA KIIRE KÜPSETAMISE
NUPP START/QUICK
Kontrollige näidikul
kuvatud sätet.
18
Automaatsete programmide tabel
NUPP
AUTOMAATSE
KÜPSETAMISE
PROGRAMMI
NUMBER
KAAL (sisendühiku
muutumise suurus) /
KÖÖGINÕUD
PROTSEDUUR
AC-1 Cook
Külmutatud
köögiviljad
(näiteks brüsseli
kapsas, rohelised
oad, herned,
köögiviljasegu)
0,1 – 0,6 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C), kauss ja kaas
Lisage 1 supilusikatäis vett 100 g kohta ja
maitsestage soolaga oma soovi kohaselt
(seente puhul ei ole vett vaja lisada).
Katke kaanega.
Segage helisignaali kostudes ja katke uuesti
kinni.
Jätke pärast küpsetamist umbes 2 minutiks
seisma.
MÄRKUS: Kui külmutatud köögiviljad on ühte
kämpu külmunud, siis otsustage käsitsi
teostatavate operatsioonide kasuks.
AC-2 Cook
Värsked
köögiviljad
0,1 – 0,6 kg (100 g)
(esialgne temperatuur
20 °C), kauss ja kaas
Lõigake väikesteks tükkideks (ribadeks,
kuubikuteks või viiludeks).
Lisage 1 supilusikatäis vett 100 g kohta ja
maitsestage soolaga oma soovi kohaselt
(seente puhul ei ole vett vaja lisada).
Katke kaanega.
Segage helisignaali kostudes ja katke uuesti kinni.
Jätke pärast küpsetamist umbes 2 minutiks
seisma.
AC-3 Cook
Külmutatud
valmisroad (nn
segatavat tüüpi,
nuudlid
bolognese,
hiinapärased
toidud)
0,3 – 1,0 kg* (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C), kauss ja kaas
* Kui tootja antud
juhiste kohaselt tuleb
lisada vett, siis
arvutage programmi
jaoks vajalik kogukaal
välja koos lisatava
vedelikuga.
Tõstke toit ümber sobivasse, mikrolaineahjus
kasutamiseks mõeldud anumasse.
Lisage vedelikku, kui tootja seda soovitab.
Katke kaanega.
Küpsetage ilma kaanega katmata, kui tootja
seda soovitab.
Segage helisignaali kostudes ja katke uuesti
kinni.
Segage pärast küpsetamist ja jätke umbes 2
minutiks seisma.
AC-4 Cook
Külmutatud
gratään (näiteks
makaronigratään,
lasanje jne)
0,2 – 0,6 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C), madal ovaalne
gratäänivorm ja
mikrolaineahjus
kasutamiseks mõeldud
pakkekile või
originaalanum ja
mikrolaineahjus
kasutamiseks mõeldud
pakkekile
Võtke külmutatud gratään pakendist välja. Kui
originaalanum ei sobi mikrolaineahjus
kasutamiseks, siis tõstke gratään ümber
sobivasse, mikrolaineahjus kasutamiseks
mõeldud anumasse.
Katke mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud
pakkekilega.
Kui originaalanum sobib mikrolaineahjus
kasutamiseks, siis eemaldage
originaalpaberkate ja katke mikrolaineahjus
kasutamiseks mõeldud pakkekilega.
Jätke pärast küpsetamist umbes 5 minutiks
seisma.
AC-5 Cook
Keedetud
kartulid, mundris
kartulid
0,1 – 0,8 kg (100 g)
(esialgne temperatuur
20 °C), kauss ja kaas
Keedetud kartulid: koorige kartulid ja lõigake
ühesuurusteks tükkideks.
Mundris kartulid: Valige ühesuurused kartulid ja
peske need puhtaks.
Pange kartulid kaussi.
Lisage vajalikus koguses vett (100 g kohta
umbes 2 supilusikatäit) ja pisut soola.
Katke kaanega.
Segage helisignaali kostudes ja katke uuesti
kinni.
Jätke kartulid pärast küpsetamist umbes 2
minutiks seisma.
19
AC-6 Cook
Kastmega
kalafilee
0,4 – 1,2 kg* (100 g)
(esialgne temperatuur:
kala 5 °C, kaste 20 °C),
gratääninõu ja
mikrolaineahjus
kasutamiseks mõeldud
pakkekile
Leiate kastmega kalafilee retseptid leheküljelt 17.
* Kõikide koostisosade kogukaal.
AC-7 Cook
Gratään
0,5 – 1,5 kg* (100 g)
(esialgne temperatuur
20 °C), gratääninõu
Leiate gratääni retseptid leheküljelt 17.
* Kõikide koostisosade kogukaal.
AD-1 Defrost
Lihalõigud ja
ribitükid
0,2 – 0,8 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C) (vaadake allpool
antud märkust)
Asetage sulatamist vajav liha pirukavormiga
pöördaluse keskele.
Keerake helisignaali kostudes lihatükid
teistpidi, paigutage üksteisest eraldi. Katke
õhukesed tükid ja soojad kohad väikeste
alumiiniumfooliumi tükkidega.
Pakkige pärast sulatamist 10 – 15 minutiks
alumiiniumfooliumisse, kuni liha on täiesti üles
sulanud.
AD-2 Defrost
Hakkliha
0,2 – 0,8 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C) (vaadake allpool
antud märkust)
Asetage hakklihatükk pirukavormiga
pöördaluse keskele.
Keerake helisignaali kostudes hakklihatükk
teistpidi. Eemaldage võimalusel juba üles
sulanud hakkliha.
Katke pärast sulatamist alumiiniumfooliumiga,
jätke seisma 5 – 10 minutiks, kuni hakkliha on
täiesti üles sulanud.
AD-3 Defrost
Linnuliha
0,9 – 1,5 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C) (vaadake allpool
antud märkust)
Asetage linnuliha pirukavormiga pöördaluse
keskele.
Keerake helisignaali kostudes linnuliha
teistpidi. Katke õhukesed tükid ja soojad kohad
väikeste alumiiniumfooliumi tükkidega.
Loputage pärast sulatamist külma veega, katke
alumiiniumfooliumiga ja jätke 15 – 30 minutiks
seisma, kuni linnuliha on täiesti üles sulanud.
Puhastage linnuliha lõpuks jooksva vee all.
AD-4 Defrost
Kook
0,1 – 1,4 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C), taldrik
Eemaldage koogilt kogu pakend.
Asetage kook otse pöördalusele või taldrikul
pöördaluse keskele.
Lõigake kook pärast sulatamist ühesuurusteks
tükkideks, paigutage kook alusel ringi selliselt,
et tükid üksteise vastu ei puutuks ja jätke kook
10 – 30 minutiks seisma, kuni see on ühtlaselt
üles sulanud.
AD-5 Defrost
Leib
0,1 – 1,0 kg (100 g)
(esialgne temperatuur -
18 °C) pirukavorm
(selle programmiga on
soovitav sulatada ainult
viilutatud leiba)
Jaotage leivaviilud pirukavormis laiali ja
asetage pirukavorm pöördaluse keskele. 1,0 kg
puhul paigutage laiali otse pöördalusele.
Keerake helisignaali kostudes leivaviilud
teistpidi ja võtke juba sulanud viilud aluselt ära.
Katke pärast sulatamist alumiiniumfooliumiga ja
jätke 5 – 15 minutiks seisma, kuni leivaviilud on
korralikult üles sulanud.
MÄRKUSED: Automaatse sulatamise programmid
1. Lihalõigud ja ribitükid tuleb külmutada ühe kihina.
2. Hakkliha tuleb külmutada õhukese tükina.
3. Katke pärast teistpidi keeramist juba ülessulanud osad väikeste alumiiniumfooliumi tükkidega.
4. Linnuliha tuleb toiduvalmistamiseks ära kasutada viivitamata pärast ülessulatamist.
5. Kreemitordid (kreemiga kaetud) on mikrolaineenergia suhtes väga tundlikud. Parimate tulemuste
saavutamiseks on soovitav võtta kook ahjust viivitamata välja, kui kreem hakkab kiiresti pehmeks
muutuma, ja jätta seisma 10 – 30 minutiks toatemperatuuril.
20
Automaatsete programmide AC-6 ja AC-7
retseptid
KASTMEGA KALAFILEE (AC-6)
Kalafilee pikantse kastmega
Koostisosad
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
140 g
40 g
4 g
12 g
1 tee-
lusikatäis
200 g
280 g
80 g
8 g
24 g
1 – 2 tee-
lusikatäit
400 g
420 g
120 g
12 g
36 g
2 tee-
lusikatäit
600 g
konservtomatid
(nõrutatult)
mais
tšillikaste
sibul (peeneks hakitult)
punase veini äädikas
sinep, tüümian, punapipar
kalafilee
sool
Valmistamine
1. Segage kokku kastme koostisosad.
2. Asetage kalafilee ümarasse praevaagnasse
selliselt, et õhemad fileeotsad jääks nõu
keskkoha poole. Riputage kalale soola.
3. Kallake kalafileele kaste.
4. Katke mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud
pakkekilega ja küpsetage automaatse
küpsetamise programmi AUTOCOOK AC-6
“Kalafilee kastmega” kasutades.
5. Jätke pärast küpsetamist umbes 2 minutiks
seisma.
KASTMEGA KALAFILEE (AC-6)
Kalafilee karrikastmega
Koostisosad
0,4 kg 0,8 kg 1,2 kg
200 g
40 g
160 g
400 g
80 g
320 g
600 g
120 g
480 g
kalafilee
sool
banaan (viilutatud)
valmis karrikaste
Valmistamine
1. Asetage kalafilee ümarasse praevaagnasse
selliselt, et õhemad fileeotsad jääks nõu
keskkoha poole. Riputage kalale soola.
2. Katke kalafilee banaanilõikude ja karrikastmega.
3. Katke mikrolaineahjus kasutamiseks mõeldud
pakkekilega ja küpsetage automaatse
küpsetamise programmi AUTOCOOK AC-6
“Kalafilee kastmega” kasutades.
4. Jätke pärast küpsetamist umbes 2 minutiks
seisma.
GRATÄÄN (AC-7)
Spinatigratään
Koostisosad
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
5 g
150 g
15 g
150 g
35 g
50 g
1
40 g
10 g
300 g
30 g
300 g
75 g
100 g
2
75 g
15 g
450 g
45 g
450 g
110 g
150 g
3
115 g
või või margariin (roa
määrimiseks)
lehtspinat (sulatatult,
nõrutatult)
sibul (peeneks hakitult)
sool, pipar ja
muskaatpähkel
keedetud kartulid
(viilutatult)
keedusink (kuubikuteks
lõigatult)
rõõsk koor
muna
riivjuust
paprikapulber
Valmistamine
1. Segage kokku spinatilehed ja hakitud sibul ning
maitsestage saadud segu soola, pipra ja
muskaatpähkliga.
2. Määrige praevaagen. Pange vaagnasse kihiti
kartuliviilud, kuubikuteks lõigatud sink ja spinat.
Spinat peab jääma pealmiseks kihiks.
3. Segage kokku munad ja rõõsk koor, lisage sool ja
pipar ning valage segu köögiviljadele.
4. Katke gratään riivjuustuga, raputage peale
paprikapulbrit ja küpsetage automaatse
küpsetamise programmi AUTOCOOK AC-7
“Gratään” kasutades.
5. Jätke pärast küpsetamist 5 – 10 minutiks seisma.
GRATÄÄN (AC-7)
Kartuli ja suvikõrvitsa gratään
Koostisosad
0,5 kg 1,0 kg 1,5 kg
200 g
115 g
75 g
1
½
40 g
10 g
400 g
230 g
150 g
2
1
80 g
20 g
600 g
345 g
225 g
3
2
120 g
30 g
keedetud kartulid
(viilutatult)
suvikõrvits (peeneks
viilutatult)
rõõsk koor
muna
küüslauguküüs
(purustatult)
sool ja pipar
feta juust (kuubikuteks
lõigatult)
päevalilleseemned
paprikapulber
Valmistamine
1. Määrige praevaagen. Pange vaagnasse kihiti
kartuliviilud ja suvikõrvitsaviilud.
2. Segage kokku munad ja rõõsk koor, maitsestage
soola, pipra ja küüslauguga ning valage segu
köögiviljadele.
3. Murendage feta juust ja puistage see gratäänile.
4. Raputage gratäänile viimaks päevalilleseemned
ja paprikapulber ning küpsetage automaatse
küpsetamise programmi AUTOCOOK AC-7
“Gratään” kasutades.
5. Jätke pärast küpsetamist 5 – 10 minutiks seisma.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux MC1751EA Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend