Electrolux EMS17206X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Kasutusjuhend
Mikrolaineahi
EMS17206
Selle toote loomisel
mõtlesime sinule
3
Tere tulemast Electroluxi maailma
Olete valinud esmaklassilise Electroluxi toote, mis valmistab teile loodetavasti rõõmu paljude
aastate jooksul. Electroluxi eesmärk on pakkuda suurt valikut kvaliteetseid tooteid, mida kasutades
te saaksite oma elu mugavamaks muuta. Mõned näited sellistest toodetest on juhendi kaanel.
Ja nüüd on aeg lugeda juhendit. Me lubame, et selle seadme kasutamine muudab teie elu
mugavamaks.
Soovime teile edu!
4
Sisukord
Ohutusteave 5
Seadme kirjeldus 8
Enne esmakordset kasutamist 11
Kasutamine 11
Programmid 18
Retseptid 24
Hooldus ja puhastamine 29
Töötõrked 30
Tehnilised andmed 31
Paigaldamine 32
Keskkonnaohutus 35
Garantii ja klienditeenindus 36
5
Tähtsad ohutusjuhised: lugege juhised hoolikalt läbi ja hoidke
juhend alles.
Tulekahjuohu vältimine
Töötavat seadet ei tohi jätta järelevalveta.
Liiga suure võimsustaseme või liiga pika
valmistusaja korral võib toit üle
kuumeneda ja põhjustada tulekahju.
Seadme elektritoiteks kasutatav pistikupesa
peab olema hästi ligipääsetav, nii et
hädaolukorras oleks võimalik kiiresti pistik
pistikupesast eemaldada.
Seadme kasutamiseks vajalik toitepinge on
230 V / 50 Hz, toiteahel peab olema kaitstud
10 A sulavkaitsmega või 10 A kaitselülitiga.
Soovitatav on kasutada eraldi toiteahelat.
Seadet ei tohi hoida ega kasutada väljas.
Kui soojendatav toit hakkab suitsema, siis
ÄRGE AVAGE SEADME UST.
Lülitage seade välja, eemaldage selle
toitejuhtme pistik pistikupesast ning
oodake toidu suitsemise lõppemiseni.
Kui avate ukse ajal, mil toit suitseb, võib
tekkida tulekahju.
Kasutage ainult mikrolaineahjus
kasutamiseks sobivaid nõusid ja
vahendeid. Vt lk 14.
Ärge jätke töötavat seadet järelevalveta
ühekordselt kasutatavate plastist, paberist
või muust süttivast materjalist nõude
kasutamisel.
Puhastage pärast kasutamist lainejuhi
kate, kamber, pöördalus ja pöördaluse
tugi. Need peavad olema kuivad ja
rasvatud. Kogunenud rasv võib üle
kuumeneda, hakata suitsema ja süttida.
Seadme ja selle ventilatsiooniavade lähedale
ei tohi panna süttivaid materjale.
Ventilatsiooniavade ees ei tohi olla õhu
liikumist tõkestavaid esemeid.
Enne seadmesse panemist eemaldage toidu
ja toidu pakendi küljest kõik metallist
kinnitusvahendid jms. Metallpindadel tekkivad
elektrikaared võivad põhjustada tulekahju.
Ärge kasutage seadet õli kuumutamiseks ega
õlis küpsetamiseks. Õli võib süttida.
Popkorni võib seadmes valmistada ainult
spetsiaalses mikrolaineahju popkorninõus.
Seadmes ei tohi hoida toitu ja esemeid.
Kontrollige pärast seadme töölelülitamist
valmistusaega ja võimustaset.
Vt juhendist seotud nõuandeid.
Vigastuste vältimine
Hoiatus! Kahjustunud või ettenähtust
erinevalt töötavat seadet ei tohi kasutada.
Kontrollige enne kasutamist järgmist:
a) Uks – kontrollige, et uks sulguks õigesti
ning et see ei oleks viltu või
kõverdunud.
b) Ukse hinged ja ukse lukustid –
kontrollige, et ei oleks purunenud ega
lahti tulnud.
c) Uksetihendid ja tihenduspinnad –
kontrollige, et ei oleks kahjustunud.
d) Seadme kamber ja ukse sisekülg –
kontrollige, et ei oleks mõlke.
e) Toitejuhe ja selle pistik – kontrollige, et
ei oleks kahjustunud.
Seadet ei tohi mitte kunagi ise reguleerida,
remontida ega muuta. Seadme
hooldamine või remontimine on vastava
väljaõppeta isikule ohtlik, kui selle käigus
on vaja eemaldada seadme kate, mis
kaitseb kasutajaid mikrolainekiirguse eest.
Seadet ei tohi kasutada lahtise uksega ning
ukse lukusteid ei tohi muuta.
Seadet ei tohi kasutada, kui midagi on
uksetihendite ja tihenduspindade vahele
jäänud.
Uksetihenditele ja nendega külgnevatele
seadme osadele ei tohi liiga palju rasva
koguneda. Järgige ptk-s „Hooldus ja
puhastamine” lk 29 antud juhiseid. Kui
seadet piisavalt ei puhastata, siis võib
pindade seisund halveneda, mis võib
lühendada seadme kasutusiga ja
põhjustada ohtliku olukorra.
6
Inimesed, kellel on SÜDAMERÜTMUR,
peaksid küsima oma arstilt või südamerütmuri
tootjalt teavet mikrolaineahju mõju kohta.
Elektrilöögi ohu vältimine
Ärge eemaldage mitte kunagi seadme katet.
Vältige ainete või esemete sattumist ukse
lukustite avadesse ja ventilatsiooniavadesse.
Kui sinna siiski satub midagi sellist, siis
lülitage seade kohe välja, eemaldage
toitejuhtme pistik pistikupesast ning võtke
ühendust ELECTROLUXi volitatud
hooldusettevõttega.
Toitejuhet ega selle pistikut ei tohi vette või
muusse vedelikku kasta.
Toitejuhe ei olla kuumade pindade ega
teravate servade läheduses
(nt ventilatsiooniava seadme tagakülje
ülaosas, kust väljub kuum õhk).
Seadme valgusti hõõglampi ei tohi ise
vahetada ega lubada vahetada
ELECTROLUXi poolt volitamata isikul. Kui
hõõglamp põleb läbi, võtke ühendust seadme
müüjaga ELECTROLUXi volitatud
hooldusettevõttega.
Kui seadme toitejuhe on kahjustunud, siis
peab selle asendama spetsiaalse juhtmega.
Toitejuhet tohib vahetada ainult
ELECTROLUXi volitatud hooldusettevõte.
Lõhkemise ja ootamatu
ülekeemise vältimine
Hoiatus! Vedelikke ja toite ei tohi
soojendada suletud anumates, sest need
võivad lõhkeda.
Ärge kasutage mitte kunagi suletud anumaid.
Enne soojendamist eemaldage anumatelt
katted ja kaaned. Suletud anumad võivad
soojendamisel suurenenud rõhu mõjul
lõhkeda ka pärast soojendamise lõppemist.
Vedelike soojendamisel peab olema
ettevaatlik. Kasutage suure avaga nõusid,
mis võimaldavad aurul vabalt väljuda.
Mikrolaineahjus soojendatud joogid
võivad viitega purskuvalt keema minna,
mistõttu peab jookide soojendusnõude
käsitsemisel olema väga ettevaatlik.
Keeva vedeliku ootamatu purskumise ja
põletuste vältimiseks tehke järgmist:
1. Segage enne
soojendamist/taassoojendamist vedelikku.
2. Vedeliku soojendamise/taassoojendamise
ajaks on soovitatav panna vedeliku sisse
klaaspulk või midagi sarnast.
3. Viitega purskuva keemise vältimiseks
oodake enne soojendatud vedeliku
väljavõtmist vähemalt 20 sekundit.
Mikrolaineahjus ei tohi valmistada terveid
koorega mune ega soojendada terveid
kõvakskeedetud mune, sest need võivad
lõhkeda ka pärast soojendamise
lõpetamist. Kloppimata või segamata
munade valmistamisel või
taassoojendamisel torgake nende
lõhkemise vältimiseks munakollased ja
munavalged läbi. Kõvakskeedetud
munade soojendamiseks eemaldage
munakoor ja viilutage munad.
Torgake läbi tomatite, kartulite, vorstide ja
sarnaste toiduainete koored ja kestad.
Põletuste vältimine
Nõude seadmest väljavõtmisel kasutage
pajalappe või pajakindaid.
Kuumast aurust põhjustatud põletuste
vältimiseks avage anumaid, popkorninõusid,
küpsetuskotte jms alati näost ja kätest
võimalikult kaugel.
Enne toidu lauale panemist kontrollige, et
selle temperatuur ei oleks liiga kõrge
(eelkõige väikelaste, laste ja eakate
inimeste toidud ja joogid) ja segage toitu.
Nõu temperatuur võib olla toidu või joogi
temperatuurist erinev, mistõttu peab
kontrollima alati toidu temperatuuri.
Ukse avamisel seiske seadmest võimalikult
kaugel, et seadmest väljuv aur ja kuum õhk
teid ei põletaks.
Lõigake auru väljalaskmiseks ja põletuste
vältimiseks täidisega küpsetised pärast
soojendamist lõikudeks.
Pärast seadme kasutamist ärge lubage lapsi
seadme lähedale, kuni selle uks on avatud.
7
Seadme lastepoolse
väärkasutamise vältimine
Hoiatus! Lastel võib lubada seadet
järelevalveta kasutada ainult siis, kui neile
on seadme kasutamist piisavalt õpetatud,
nad suudavad seadet ohutult kasutada
ning mõistavad väärkasutamise ohte.
Seadme uksele ei tohi toetuda ja uksega ei
tohi kõõluda. Seadmega ei tohi mängida.
Lastele peab selgeks tegema kõik
ohutusnõuded: pajalappide või pajakinnaste
kasutamine, toidu katete eemaldamine
ettevaatlikult; pöörates erilist tähelepanu toidu
krõbedaks küpsetamiseks mõeldud
pakenditele (suure mikrolainekiirguse
neelduvusega materjalid), sest need võivad
olla väga kuumad.
Muud hoiatused
Seadme konstruktsiooni ei tohi muuta.
Seade on mõeldud toidu valmistamiseks
kodus ning selles tohib valmistada ja
soojendada ainult toitu. Seade ei sobi
äritegevuslikuks ega laboratoorseks
kasutamiseks.
Seadme tõrkeohutu kasutamine
ja kahjustumise vältimine
Seade ei tohi töötada tühjalt.
Pruunistusnõu või kergesti kuumeneva
materjali kasutamisel pange selle alla
kuumuskindel alus, näiteks portselantaldrik,
et vältida pöördaluse ja pöördaluse toe
kahjustumist kuumuse mõjul. Nõusid ei tohi
eelnevalt kuumutada nende kasutusjuhistes
määratud ajast kauem.
Seadmes ei tohi kasutada metallnõusid ja
köögiriistu, sest mikrolainete peegeldumine
nende pinnalt võib põhjustada elektrikaarte
teket. Seadmesse ei tohi panna plekkpurke/
-karpe.
Kasutada tohib ainult selle seadme jaoks
toodetud pöördalust ja pöördaluse tuge.
Seadet ei tohi kasutada pöördaluseta.
Pöördaluse purunemise vältimiseks:
a) Laske enne veega puhastamist
pöördalusel jahtuda.
b) Ärge pange kuumi toite või nõusid
külmale pöördalusele.
c) Ärge pange külmi toite või külmi nõusid
kuumale pöördalusele.
Ajal kui seade töötab, ei tohi selle peal olla
ühtegi asja.
Märkus
Kui te ei ole kindel, et oskate seadet õigesti
ühendada, siis küsige nõu kutseliselt
elektrikult.
Seadme tootja ega müüja ei vastuta
kehavigastuste ega seadme kahjustuste eest,
mis tekivad seadme vääral ühendamisel
toitevõrguga.
Seadme sisepinnad, uksetihendid ja
tihenduspinnad võivad vahel veeaurust
märguda. See on normaalne ning selle
põhjuseks ei ole seadme lekkimine või
väärtalitlus.
8
Seadme kirjeldus
1. Esikülje raamistus
2. Kambri valgusti
3. Juhtpaneel
4. Ukse avamise nupp
5. Lainejuhi kate
6. Kamber
7. Ajam
8. Uksetihendid ja tihenduspinnad
9. Kinnituskohad (4)
10. Ventilatsiooniavad
11. Seadme kate
12. Tagasein
13. Toitejuhtme tugiklamber
14. Toitejuhe
9
Juhtpaneel
1 Digitaalne näidik
2 Märgutulede tähised
Näidikul võib põleda või vilkuda 5
märgutuld. Kui märgutuli vilgub, siis
vajutage sama tähisega nuppu või tehke
vajalik toiming.
Segada
Pöörata ümber
Mass
Võimsustase
Seade töötab
3 TAIMERI/MASSI nupp
4 VÕIMSUSE nupp
5 PROGRAMMI nupp
Selle nupuga saab valida ühe 12
automaatsest programmist.
6 TÖÖ ALUSTAMISE/+30 nupp
7 TÖÖ LÕPETAMISE nupp
8 UKSE AVAMISE nupp
10
Tarvikud
Kontrollige, et seadme komplektis oleksid
järgmised tarvikud:
(15) Pöördlaud
(16) Pöördlaua tugi
(17) 4 kinnituskruvi (ei ole näidatud)
Pange pöördlaua tugi kambri põhjas
olevasse ajamiavasse.
Seejärel pange pöördlaud selle toele.
Pöördlaua kahjustamise vältimiseks võtke
nõusid seadmest välja nii, et need ei
põrkuks vastu pöördlaua serva.
Märkus: Tarvikute tellimisel öelge müüjale
või ELECTROLUXi volitatud
hooldusettevõttele tarviku nimetus ja seadme
mudel.
11
Enne esmakordset kasutamist
Ettevalmistused
1. Pange seadme toitejuhtme pistik
pistikupesasse.
2. Seadme näidikul hakkab vilkuma:
3. Vajutage Ö LÕPETAMISE nuppu;
näidikul on:
4. Kella seadmise juhised on allpool.
TÖÖ LÕPETAMISE nupu
kasutamine
Kasutage TÖÖ LÕPETAMISE nuppu:
1. Valiku tühistamiseks.
2. Seadme töö ajutiseks katkestamiseks.
3. Programmi tühistamiseks töö ajal
(vajutage kaks korda).
Kella seadmine
Võimalik on kasutada 12-tunni süsteemi või
24-tunni esitusviisi.
1. Kella seadmiseks 12-tunni esitusviisiga
vajutage 3 sekundit VÕIMSUSE nuppu.
Näidikule ilmub .
2. Kella seadmiseks 24-tunni esitusviisiga
vajutage pärast tegevust 1 veelkord
VÕIMSUSE nuppu. Näidikule ilmub .
Näide: Kellaaja 23:35 seadmine 24-tunni
esitusviisiga.
1. Aktiveerige kella seadmise funktsioon.
(12-tunni esitusviis).
x1 ja hoidke 3 sekundit
Valige 24-tunni esitusviis.
2. Seadke tundide arv. Keerake
TAIMERI/MASSI nuppu õige tundide
arvuni (23).
3. Vajutage minutite arvu seadmiseks
VÕIMSUSE nuppu.
4. Seadke minutite arv. Keerake
TAIMERI/MASSI nuppu õige minutite
arvuni (35).
5. Vajutage kella aktiveerimiseks
VÕIMSUSE nuppu.
Märkused
1. TAIMERI/MASSI nuppu on võimalik
keerata päripäeva ja vastupäeva.
2. Valiku tühistamiseks vajutage TÖÖ
LÕPETAMISE nuppu.
3. Seadme elektrivarustuse katkemise korral
vilgub pärast elektrivarustuse taastumist
näidikul . Kui toitekatkestus toimub
seadme töö ajal, siis kustuvad seadme
mälust kasutatavad programmiandmed.
Samuti kustuvad seadme mälust kella
seaded.
4. Kellaaja uuesti seadmiseks vt näidet
ptk „Kella seadmine”, lk 11.
Mikrolaineahju kasutamise
nõuanded
Mikrolained on televisiooni- ja raadiosignaali
lainetele sarnased energialained.
Seade muundab elektrienergia
mikrolaineteks, mis juhitakse lainejuhi
vahendusel seadme kambrisse.
Lainejuhi peal on kate, mis kaitseb seda toidu
ja rasva eest.
Mikrolained ei läbi metalli ning seetõttu on
kambri seinad valmistatud metallist ja ukse
siseküljel on peen metallvõrk. Töö ajal
peegelduvad mikrolained kambri külgedelt
korrapäratult.
12
Toidu valmistamiseks tuleb kasutada sellisest
materjalist (nt klaas ja plast) nõusid, mida
mikrolained läbivad. (Vt tabelit Nõud ja
kattematerjalid lk 14).
Toidu valmistamiseks/ülessulatamiseks
mikrolaineahjus peavad mikrolained läbi nõu
või pakendi toiduni jõudma.
Seepärast on vaja kasutada sobivaid nõusid.
Nurkadega nõudele tuleks eelistada
ümmargusi või ovaalseid nõusid, sest
nurkades võib toit üle küpseda.
Mikrolaineahjus võib kasutada palju erinevaid
nõusid, vt lk 14.
Mikrolained neelduvad vees, suhkrus ja
rasvas ning põhjustavad nendes ainetes
võnkumist. Sarnaselt käte
kokkuhõõrumisega, eraldub aineosakeste
võnkumisel tekkiva hõõrdumise tõttu soojust.
Mikrolained soojendava toidu välimist kihti,
kus eralduv soojus levib toidu madalama
temperatuuriga osasse, nii nagu tavalisel
kuumtöötlemisel. Toidu ühtlaseks
soojendamiseks peab toitu ümber pöörama,
ümber paigutama või segama.
Töö lõpetamisel lõpeb automaatselt ka
mikrolainekiirguse tekitamine.
Toidu temperatuuri ühtlustumiseks võib olla
vaja lasta toidul pärast valmistamist seista.
Mikrolaineahjus valmib toit kiiremini kui
tavalisel kuumtöötlemisel. Seetõttu peab
heade tulemuste saavutamiseks kindlasti
kasutama teatud toiduvalmistusvõtteid. Paljud
allpool kirjeldatud võtted on sarnased
tavalisel kuumtöötlemisel kasutatavate
võtetega.
Toidu omadused
Koostis Suure rasva- või suhkrusisaldusega toitude (nt jõulupuding, magusa täidisega
koogid) soojendamiseks kulub vähem aega. Ettevaatust! Ülekuumenemine võib
põhjustada tulekahju.
Tihedus Toidu tihedusest sõltub vajalik soojendamise kestus. Kerged poorsed toidud
(koogid, leivad ja saiad) soojenevad kiiremini kui rasked tihedad toidud (praed
ja vormiroad).
Kogus Suurem kogus soojeneb aeglasemalt kui väiksem kogus. Näiteks nelja kartuli
soojendamiseks kulub rohkem aega kui kahe kartuli soojendamiseks.
Suurus Väiksed toiduained ja tükid valmivad kiiremini kui suured, sest mikrolained
tungivad igast küljest nende keskmeni. Et toit valmiks ühtlaselt, tehke kõik tükid
samasuured.
Kuju Ebaühtlase paksusega toiduainete (nt kanarinnad või sääretükid) paksemad
osad valmivad aeglasemalt. Ümara kujuga toiduained valmivad mikrolaineahjus
ühtlasemalt kui kandilised.
Temperatuur Vajalik valmistusaeg sõltub toidu algtemperatuurist. Jahutatud toitude
valmistamiseks kulub rohkem aega kui toatemperatuuriga toitude
valmistamiseks. Tehke täidistega toitudesse soojuse paremaks levimiseks ja
auru väljalaskmiseks sisselõiked.
Valmistamisvõtted
Paigutamine Pange toit nõusse nii, et paksemad osad oleksid ääre pool.
Katmine Kasutage mikrolaineahjus kasutamiseks sobivat õhuavadega toidukilet.
Augustamine Koorega, nahaga või kestaga toiduainetesse (nt kartulid, kala, kana, vorstid)
peab enne valmistamist või soojendamist mitmes kohas augud torkama, sest
auru kogunemisel võib toiduaine lõhkeda.
Märkus: Mune ei tohi mikrolaineahjus soojendada, sest need võivad lõhkeda,
isegi pärast valmistamise lõpetamist (nt kooreta keedetud, praetud või
kõvakskeedetud munad).
Segamine,
ümberpööramine ja
ümberpaigutamine
Toidu ühtlaseks valmimiseks peab seda valmistamise ajal segama, ümber
pöörama ja ümber paigutama. Segage ja paigutage ümber alati nõu ääre poolt
selle keskpunkti poole.
Seisuaeg Seisuaeg on vajalik toidu temperatuuri ühtlustumiseks valmistamise järel.
Varjamine Ülessulatatav toit võib muutuda mõnest kohast soojaks.
Sellised kohad (nt kana koiva ots või tiivad) võib varjata väikeste
fooliumitükkidega, mis peegeldavad mikrolaineid.
13
Pruunistavad ained
Kui valmistada toitu mikrolaineahjus üle 15 minuti, siis hakkab see pruunistuma, kuid ei muutu
siiski nii pruuniks ja krõbedaks kui tavalise küpsetamise korral. Isuäratava pruuni värvuse
saavutamiseks on võimalik kasutada pruunistavaid aineid. Tavaliselt on need ühtlasi ka
maitseained. Allolevas tabelis on esitatud mõned soovitused ja juhised maitseainete kasutamiseks
toitude pruunistamiseks.
Pruunistusaine Toit Kasutamine
Sulavõi ja kuivatatud paprika Linnuliha Määrige sulavõi ja paprika
segu linnuliha peale
Kuivatatud paprika Ahjus valmistatavad toidud
(nt juustusaiad)
Raputage peale
Sojakaste Liha ja linnuliha Määrige peale
Grillikaste ja Worcestershire’
kaste, lihamahl
Praed, kotletid, väikesed
praepalad
Määrige peale
Praetud peekoni tükid või
kuivatatud sibulad
Ahjus valmistatavad toidud,
röstitud toidud, supid,
ühepajatoidud
Raputage peale
Kakao, šokolaadihelbed, pruun
glasuur, mesi ja marmelaad
Koogid ja magustoidud Raputage peale või kasutage
glasuurimiseks
Toidutermomeetri kasutamine
Joogi või toiduaine valmistamisel võib pärast teatud sisetemperatuuri saavutamist kuumutamise
lõpetada. Sisetemperatuuri saab kontrollida toidutermomeetriga. Kõige tähtsamad temperatuurid
on loetletud allolevas tabelis.
Jook/toit Sisetemperatuur valmistusaja
lõpus
Sisetemperatuur pärast
10-15 min pikkust seisuaega
Jookide soojendamine (kohv,
vesi, tee jms)
65–75 °C
Piima soojendamine 60–65 °C
Supi soojendamine 75–80 °C
Ühepajatoidu soojendamine 75–80 °C
Linnuliha 80–85 °C 85–90 °C
Lambaliha pooltoores 70 °C 70–75 °C
küps 75–80 °C 80–85 °C
Veisepraad pooltoores 50–55 °C 55–60 °C
poolküps 60–65 °C 65–70 °C
küps 75–80 °C 80–85 °C
Sealiha, vasikaliha 80–85 °C 80–85 °C
14
Nõud ja kattematerjalid Mikrolainekindel Märkused
Alumiiniumfoolium/fooliumnõud
/
Väikeseid alumiiniumfooliumi tükke on
võimalik kasutada toidu osaliseks katmiseks
ülekuumenemise vältimiseks. Elektrikaarte
tekkimise vältimiseks peab foolium olema
kambri seinast vähemalt 2 cm kaugusel.
Fooliumnõusid ei ole soovitatav kasutada, v.a
juhul, kui tootja (nt Microfoil ®) seda soovitab.
Järgige täpselt tootja juhiseid.
Pruunistusnõud
Järgige alati tootja juhiseid. Ettenähtud
kuumutusaegu ei tohi ületada. Ettevaatust!
Need nõud muutuvad väga kuumaks.
Keraamika
/
Portselan, poolportselan, glasuuritud
põletatud savinõud ja kondiportselan on
tavaliselt sobivad, v.a metallkaunistusega
nõud.
Klaasnõud (nt Pyrex ®)
Kristallklaasist nõusid peab kasutama
ettevaatlikult, sest need võivad järsul
kuumutamisel puruneda või praguneda.
Metallnõud
Metallnõusid ei soovitata mikrolaineahjus
kasutada, sest nende pinnal tekivad
elektrikaared, mis võivad põhjustada
tulekahju.
Plastist/polüstüreenist nõud, nt
kiirtoidunõud
Selliste nõude kasutamisel peab olema
hoolikas, sest mõned nõud võivad kõrge
temperatuuri korral kõverduda, sulada või
värvust kaotada.
Toidukile
Ei tohi olla toiduga kokkupuutes ning peab
olema auru läbilaskmiseks augustatud.
Külmutuskotid/küpsetuskotid
Peavad olema auru läbilaskmiseks
augustatud. Veenduge, et kotid sobivad
mikrolaineahjus kasutamiseks. Plastist või
metallist kinnitusvahendeid ei tohi kasutada,
sest need võivad elektrikaarte mõjul sulada
või süttida.
Paber – taldrikud, topsid ja
köögipaber
Kasutage ainult soojendamiseks või vedeliku
eemaldamiseks. Peab olema ettevaatlik, sest
need võivad ülekuumenemisel süttida.
Õlgedest või puidust nõud
Selliste nõude kasutamisel peab neid pidevalt
jälgima, sest need võivad ülekuumenemisel
süttida.
Ümbertöödeldud paber ja
ajalehepaber
Võivad sisaldada metalliosakesi, mis
põhjustavad elektrilahendusi ja võivad
põhjustada süttimise.
15
Võimsustasemed
Teie seadet on võimalik kasutada 5 võimsustasemega. Toidu valmistamiseks vajaliku
võimsustaseme valimisel lähtuge kasutusjuhendi retseptide osas esitatud nõuannetest. Juhinduda
võib järgmistest üldistest soovitustest:
Võimsustase Kasutamine
800 W Toidu kiire valmistamine või soojendamine, nt supid, vormiroad, konservtoidud,
kuumad joogid, köögiviljad, kala jms.
560 W Suure tihedusega toitude pikemaajaline valmistamine, nt mitme portsjoni
praetükid, pikkpoiss ja taldrikul valmiseined, aga ka tundlike toitude valmistamine,
nt juustukaste ja biskviitkoogid. Selle võimsustaseme kasutamisel ei kee kaste üle
ning toit valmib ühtlaselt, külgedelt üle küpsemata.
400 W Tavaliselt valmistades kaua valmivate tihedate toitude valmistamine, nt veiselihast
toidud. Seda võimsustaset on soovitatav kasutada siis, kui soovitakse, et
valminud liha oleks kindlasti pehme.
240 W Toidu ühtlane ülessulatamine. Sobib hästi ka riisi, pasta, pelmeenide tasaseks
keetmiseks ja munasinepi valmistamiseks.
80 W Nõrgatoimeline sulatamine, nt kreemikoogid ja pagaritooted.
W = vatt
Märkus: Võimsustaseme valimiseks vajutage VÕIMSUSE nuppu, kuni näidikule ilmub soovitav
võimsustaseme näit. VÕIMSUSE nupu ühekordsel vajutamisel ilmub näidikule .
Soovitavast võimsustasemest möödumisel jätkake VÕIMSUSE nupu vajutamist selle
taasilmumiseni. Kui kasutaja võimsustaset ei vali, siis on seadme võimsustase 800 W.
Aja ja võimsustaseme käsitsi valimine
Käsitsi on võimalik valida kuni 90 minuti
pikkune kogu tööaeg. (90.00)
Valmistusaja või ülessulatusaja
muutmissamm on 10 sekundit kuni 5 minutit.
Muutmissamm oleneb valmistusaja või
sulatusaja kogupikkusest, vt allolevat tabelit.
Valmistusaeg Muutmissamm
0–5 minutit 10 sekundit
5–10 minutit 30 sekundit
10–30 minutit 1 minut
30–90 minutit 5 minutit
Näide: Supi soojendamine 2 minutit ja
30 sekundit võimsusega 560 W.
1. Seadke TAIMERI/MASSI nuppu
päripäeva keerates soovitav
valmistusaeg.
2. Valige kaks korda VÕIMSUSE nuppu
vajutades soovitav võimsustase.
3. Vajutage valmistamise alustamiseks TÖÖ
ALUSTAMISE/+30 nuppu.
Kontrollige, kas näidikul kuvatav
valmistusaeg on õige.
Märkused:
1. Töötava seadme ukse avamisel katkeb
näidikul kuvatav aja pöördloendus. Ukse
sulgemisel ja TÖÖ ALUSTAMISE/+30
nupu vajutamisel aja pöördloendus jätkub.
2. Töötava seadme kasutatava
võimsustaseme vaatamiseks vajutage
16
VÕIMSUSE nuppu. Võimsustase
kuvatakse näidikul VÕIMSUSE nupu
vabastamiseni.
3. TAIMERI/MASSI nuppu on võimalik
keerata päripäeva ja vastupäeva. Nupu
keeramisel vastupäeva lüheneb tööaeg
90 minutist alates eespool näidatud
sammuga.
Muud funktsioonid
1. Mitmejärguline valmistamine
Võimalik on seada kolme järguga töö ajad ja
võimsustasemed.
Näide:
Valmistamine: 5 minutit
võimsustasemega 800 W
(1. järk)
16 minutit
võimsustasemega 240 W
(2. järk)
1. järk
1. Seadke TAIMERI/MASSI nuppu keerates
soovitav valmistusaeg.
2. Valige soovitav võimsustase, vajutades
üks kord VÕIMSUSE nuppu.
2. järk
3. Seadke TAIMERI/MASSI nuppu keerates
soovitav valmistusaeg.
4. Valige soovitav võimsustase, vajutades
neli korda VÕIMSUSE nuppu.
5. Vajutage valmistamise alustamiseks TÖÖ
ALUSTAMISE/+30 nuppu.
Kontrollige, kas näidikul kuvatav
valmistusaeg on õige.
(Seade töötab 5 minutit võimsustasemega
800 W ja 16 minutit võimsustasemega
240 W.)
2. Tööaja pikendamine 30 sekundi
võrra
TÖÖ ALUSTAMISE/+30 nuppu saab
kasutada kahel viisil:
a. Töö 30 sekundit võimsustasemega
800 W
TÖÖ ALUSTAMISE/+30 nupu vajutamisel
töötab seade 30 sekundit 800 W
võimsustasemega.
Märkus: Lastepoolse väärkasutuse
vältimiseks saab TÖÖ ALUSTAMISE/+30
nuppu kasutada ainult 3 minuti jooksul pärast
eelmist toimingut, nt pärast ukse sulgemist,
TÖÖ LÕPETAMISE nupu vajutamist või
valmistamise lõppemist.
b. Tööaja pikendamine
Käsitsi seatud aja ja võimsustasemega töö
korral on võimalik seda nuppu vajutades
pikendada tööaega sammuga 30 sekundit.
3. Võimsustaseme kontrollimine
Töötava seadme kasutatava võimsustaseme
kontrollimiseks vajutage VÕIMSUSE nuppu.
Võimsustase kuvatakse näidikul VÕIMSUSE
nupu vabastamiseni. Tööaja pöördloendus
jätkub ka võimsustaseme kuvamise ajal.
17
4. Lapseluku funktsioon
Lapseluku funktsiooni aktiveerimine
1. Vajutage kolm sekundit TÖÖ
LÕPETAMISE nuppu.
x1 3 sekundit
Näidikule ilmub kiri:
Lapseluku funktsiooni deaktiveerimine
1. Vajutage kolm sekundit TÖÖ
LÕPETAMISE nuppu.
x1 3 sekundit
Näidikule ilmub kellaaeg, kui see on seatud.
Märkus: Kui lapseluku funktsioon on
aktiveeritud, on toimiv ainult Ö
LÕPETAMISE nupp.
Automaatsete programmide kasutamine
AUTOMAATSETE PROGRAMMIDE
kasutamisel töötab seade kasutaja tehtud
valikute järgi automaatselt valitud õige
valmistusviisi ja valmistusajaga. Kasutajal on
võimalik valida seitsme automaatse
valmistamise programmi ja viie automaatse
ülessulatamise programmi hulgast.
1. Vajutage üks kord PROGRAMMI nuppu.
Vajutage soovitava programmi valimiseks
selle ilmumiseni PROGRAMMI nuppu.
Vt „Programmide tabeleid” lk 18–20.
Ülessulatamise programmi valimiseks
peab vajutama PROGRAMMI nuppu
vähemalt 8 korda. 8 vajutuse järel ilmub
näidikule . Vajutades PROGRAMMI
nupu pikalt, vahetuvad programmid
järjest.
2. Toidu massi või koguse saab sisestada
TAIMERI/MASSI nuppu keerates.
Sisestage ainult toidu mass. Ärge
sisestage toidu ja nõu massi.
Kui toidu mass on programmide tabelis
esitatud massidest suurem, siis seadke
tööaeg ja võimsustase käsitsi. Parima
tulemuse saavutamiseks lähtuge lk 21–24
esitatud valmistusjuhistest.
3. Valmistamise alustamiseks vajutage TÖÖ
ALUSTAMISE/+30 nuppu.
Kasutaja tegevuse vajaduse korral (nt
toidu ümberpööramine) valmistamine
katkeb, kostub helisignaal ning näidikul
hakkab vilkuma valmistamise lõpuni
jäänud aeg. Valmistamise jätkamiseks
vajutage TÖÖ ALUSTAMISE/+30 nuppu.
Toidu lõpptemperatuur sõltub toidu
algtemperatuurist. Kontrollige, et toit oleks
pärast valmistamist küllalt kuum. Vajaduse
korral on võimalik pikendada valmistusaega
ja muuta võimsustaset.
Näide:
1,0 kg gratääni küpsetamine automaatse
programmiga AC-7.
1. Valige korduvalt PROGRAMMI nuppu
vajutades soovitav programm.
2. Sisestage TAIMERI/MASSI nuppu
päripäeva keerates toidu mass.
3. Vajutage TÖÖ ALUSTAMISE/+30 nuppu.
Kontrollige, kas näidikul kuvatav
valmistusaeg on õige.
18
Tabelid
Automaatsed programmid
Nupp Programmi nr Mass (massi
muutmissamm) / nõud
ja kattematerjalid
Valmistamine
AC-1 Cook
Külmutatud
köögiviljad, brüsseli
kapsas, rohelised
oad, herned,
köögiviljasegu,
spargelkapsas
0,1–0,6 kg (100 g)
(algtemperatuur 18 °C),
kauss ja kaas
Lisage 100 g kohta 1 supilusikatäis vett
ja maitsestage soolaga (seentele ei ole
vaja vett lisada).
Katke kaanega.
Helisignaali kostumisel segage a katke
taas kaanega.
Pärast valmistamist jätke umbes
2 minutiks seisma.
Märkus: Kui külmutatud köögiviljad on
kokku külmunud, siis valige valmistusaeg
ja võimsustase käsitsi.
AC-2 Cook
Värsked köögiviljad
0,1–0,6 kg (100 g)
(algtemperatuur 20 °C),
kauss ja kaas
Lõigake väikesteks tükkideks, nt
ribadeks, kuubikuteks või viiludeks.
Lisage 100 g kohta 1 supilusikatäis vett
ja maitsestage soolaga (seentele ei ole
vaja vett lisada).
Katke kaanega.
Helisignaali kostumisel segage ja katke
taas kaanega.
Pärast valmistamist jätke umbes
2 minutiks seisma.
AC-3 Cook
Külmutatud
valmistoidud,
(segatavad), nt
nuudlid, bolognese,
hiinapärased
toidud.
0,3–1,0 kg* (100 g)
(algtemperatuur -18 °C),
kauss ja kaas
* Kui tootja juhiste
kohaselt tuleb lisada
vett, siis sisestage toidu
mass koos lisatud
veega.
Pange toit mikrolaineahjus kasutamiseks
sobivasse nõusse.
Lisage vett (kui tootja seda soovitab).
Katke kaanega.
Alustage valmistamist (kaanega või
kaaneta, vastavalt tootja soovitusele).
Helisignaali kostumisel segage ja katke
taas kaanega.
Pärast valmistamist segage ja jätke
umbes 2 minutiks seisma.
19
AC-4 Cook
Külmutatud
gratään, nt
makaronigratään,
lasanje jms.
0,2–0,6 kg (100 g)
(algtemperatuur -18 °C),
madal ovaalne
küpsetusvorm ja
mikrolaineahjus
kasutamiseks sobiv
toidukile või originaalnõu
ja mikrolaineahjus
kasutamiseks sobiv
toidukile
Võtke külmutatud gratään pakendist
välja. Kui originaalnõu ei sobi
mikrolaineahjus kasutamiseks, siis
pange gratään mikrolaineahjus
kasutamiseks sobivasse nõusse.
Katke toidukilega.
Kui originaalnõu sobib mikrolaineahjus
kasutamiseks, siis eemaldage sellelt
paberkate ning katke see toidukilega.
Pärast valmistamist jätke umbes
5 minutiks seisma.
AC-5 Cook
Keedetud kartulid,
koorega keedetud
kartulid
0,1–0,8 kg (100 g)
(algtemperatuur 20 °C),
kauss ja kaas
Keedetud kartulid: koorige kartulid ja
lõigake ühesuurusteks tükkideks.
Koorega keedetud kartulid: valige
ühesuurused kartulid ja peske need
puhtaks.
Pange kartulid kaussi.
Lisage vett (u 2 sl 100 g kohta) ja veidi
soola.
Katke kaanega.
Helisignaali kostumisel segage ja katke
taas kaanega.
Pärast valmistamist jätke umbes
2 minutiks seisma.
AC-6 Cook
Kalafilee kastmega
0,4–1,2 kg* (100 g) (kala
algtemperatuur 5 °C,
kastme algtemperatuur
20 °C), madal
küpsetusvorm ja
mikrolaineahjus
kasutamiseks sobiv
toidukile
Vt kastmega kalafilee retsepti lk 21.
* Koostisosade kogumass.
AC-7 Cook
Gratään
0,5–1,5 kg (100 g)
(algtemperatuur 20 °C),
madal küpsetusvorm
Vt gratääni retsepte lk 21–22.
* Koostisosade kogumass.
20
Ülessulatamise programmid
Nupp Programmi
nr
Mass (massi
muutmissamm) / nõud
ja kattematerjalid
Valmistamine
Ad-1 Defrost
Lihalõigud ja
karbonaad
0,2–0,8 kg (100 g)
(algtemperatuur -18 °C)
(Vt märkust allpool.)
Pange lihatükid koogivormis pöördaluse keskele.
Helisignaali kostumisel pöörake tükid ümber,
paigutage
need ümber ja üksteisest eraldi. Katke
õhukesed ja soojad osad väikeste
alumiiniumfooliumi tükkidega.
Pärast väljavõtmist katke täielikuks
ülessulamiseks 10–15 minutiks
alumiiniumfooliumiga.
Ad-2 Defrost
Hakkliha
0,2–0,8 kg (100 g)
(algtemperatuur -18 °C)
(Vt märkust allpool.)
Pange hakkliha koogivormis pöördaluse keskele.
Helisignaali kostumisel pöörake hakkliha ümber.
Eemaldage külmunud hakkliha pealt ülessulanud
hakkliha.
Pärast väljavõtmist katke täielikuks
ülessulamiseks 5–10 minutiks
alumiiniumfooliumiga.
Ad-3 Defrost
Linnuliha
0,9–1,5 kg (100 g)
(algtemperatuur -18 °C)
(Vt märkust allpool.)
Pange linnuliha koogivormis pöördaluse keskele.
Helisignaali kostumisel pöörake liha ümber ning
katke õhukesed ja soojad osad väikeste
alumiiniumfooliumi tükkidega.
Pärast väljavõtmist loputage külma veega ning
katke täielikuks ülessulamiseks 15–30 minutiks
alumiiniumfooliumiga.
Peske jooksva veega.
Ad-4 Defrost
Kook
0,1–1,4 kg (100 g)
(algtemperatuur -18
°C),
taldrik
Eemaldage koogi ümbert kogu pakend.
Pange kook pöördalusele või taldriku peal
pöördaluse keskele.
Pärast väljavõtmist lõigake kook ühesuurusteks
tükkideks, paigutage tükid eraldatult ning jätke
need ühtlase ülessulamiseni 10–30 minutiks
seisma.
Ad-5 Defrost
Leib või sai
0,1–1,0 kg (100 g)
(algtemperatuur -18
°C),
koogivorm (selle
programmiga on
soovitatav üles sulatada
ainult viilutatud leiba või
saia)
Paigutage viilud ühtlaselt koogivormi ja pange
see pöördlaua keskele. 1,0 kg korral pange viilud
pöördalusele.
Helisignaali kostumisel pöörake viilud ümber,
paigutage viilud ümber ning eemaldage
ülessulanud viilud.
Pärast väljavõtmist katke täielikuks
ülessulamiseks 5–15 minutiks
alumiiniumfooliumiga.
Märkus: Ülessulatamine
1. On eeldatud, et lihalõigud ja karbonaad
on külmutatud ühekihiliselt.
2. On eeldatud, et külmutatud hakkliha ei ole
väga paks.
3. Pärast ümberpööramist katke ülessulanud
osad väikeste alumiiniumfooliumi
tükkidega.
4. Linnuliha tuleb pärast ülessulatamist kohe
ära kasutada.
5. Kreemitordid (kreemiga kaetud) on
mikrolainekiirguse suhtes väga tundlikud.
Parimate tulemuste saavutamiseks on
soovitatav kreemi kiire pehmenemise
alguses kook kohe välja võtta ja jätta see
10–30 minutiks toatemperatuuril seisma.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39

Electrolux EMS17206X Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend