Est-4
Tähtis info
1. Küpsetusajad
Küpsetusaeg sõltub toidu seisundist,
temperatuurist ja kogusest ning kasutatava
küpsetusnõu tüübist.
Üleküpsemise vältimiseks on soovitav
alustada minimaalsest küpsetusajast.
Kui toit ei ole selle möödudes piisavalt küps,
siis saate küpsetamist alati veel pisut aega
jätkata.
Tähelepanu! Soovitatud küpsetusaegade
ületamisel on toit rikutud ning äärmuslikel
juhtudel võib toit süttida ning kahjustada
ahju sisemust.
2. Väiksed toidukogused
Väiksed toidukogused ja madala vedeliku-
sisaldusega toidud võivad liiga pika
küpsetusaja seadistamisel kõrbeda, ära
kuivada või süttida. Kui miski süttib põlema
ahju küpsetuskambris, siis ärge ahju ust
avage! Lülitage ahi välja ja ühendage pistik
pistikupesast lahti.
3. Munad
MIKROLAINEID RAKENDAVAL REŽIIMIL
ei tohi valmistada lahti löömata mune ega
soojendada terveid kõvakskeedetud mune.
Munade sisemine rõhk võib tõusta ja
munad võivad lõhkeda koguni pärast
nende kuumutamise lõppu mikrolaineid
rakendaval režiimil.
4. Naha sisse aukude torkamine
Mittepoorse nahaga toidu nagu kartulite,
munakollaste ja vorstide sisse tuleb
lõhkemise vältimiseks torgata augud,
enne kui neid valmistatakse MIKRO-
LAINEID RAKENDAVAL REŽIIMIL.
5. Lihatermomeeter
Kasutage lihatermomeetrit praadide ja
linnuliha küpsusastme kontrollimiseks
alles pärast liha ahjust väljavõtmist.
Mikrolaineahjus ei tohi kasutada
traditsioonilist lihatermomeetrit, kuna
see võib põhjustada sädemete teket.
6. Vedelikud
Mikrolaineahjus võib vedelike nagu suppide,
kastmete ja jookide kuumutamisel
kuumeneda vedelik üle keemispunkti ilma, et
mullitamine sellest märku annaks.
Seetõttu võib kuum vedelik äkki üle keeda.
Tehke ülekeemise vältimiseks nii:
a. Vältige kitsaste kaelte ja sirgete seintega
nõude kasutamist.
b. Ärge toitu üle kuumutage!
c. Segage vedelikku enne anuma ahju
panemist ja uuesti poole kuumutusaja
möödudes.
d. Jätke vedelik pärast kuumutamist
natukeseks ajaks ahju seisma ning segage
seda uuesti, enne kui anuma ettevaatlikult
ahjust välja tõstate.
7. Paber/plast
Kontrollige ahju sageli toitu plast- või paber-
nõudes kuumutades, kuna sellist tüüpi
anumad süttivad ülekuumenemisel põlema.
Ümbertöödeldud paberist tooteid tohib
kasutada üksnes juhul, kui need on tootja
poolt märgistatud mikrolainekindlana.
Ümbertöödeldud paberist tooted võivad
sisaldada lisandeid, mis põhjustavad
sädemete teket ja/või süttimist.
Eemaldage küpsetuskottidelt enne ahju-
panekut traadist side.
8. Kööginõud/foolium
Lõhkemisohu tõttu ei tohi mikrolaineahjus
kuumutada suletud purke ega pudeleid.
Mikrolaineid rakendaval režiimil ei tohi
kasutada metallnõusid ega metalse serva-
kaunistusega nõusid. Metall põhjustab
sädemete teket.
Alumiiniumfooliumi, lihavarraste ja metall-
nõude kasutamisel peab sädemete tekke
vältimiseks nende ning ahju seinte ja ukse
vahele jääma vähemalt 2 cm vaba ruumi.
9. Lutipudelid/beebitoidupurgid
Lutipudelitelt ja beebitoidupurkidelt tuleb
enne nende ahjupanekut eemaldada ülaosa
ja lutt või kaas.
Lutipudelite ja beebitoidupurkide sisu tuleb
segada või raputada.
Põletuste vältimiseks tuleb enne lapse
söötmist kontrollida toidu/joogi temperatuuri.