Indesit K3C51(W)/U Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
K3 C51/U
Elektripliit
Paigaldamine ja kasutamine
2
Elektripliit mitmefunktsioonilise ahju ja keraamilise pliidiplaadiga 3
Paigaldus- ja kasutusjuhised
3
Tähtis!
Soovitame selle seadme EFEKTIIVSUSE ja OHUTUSE säilimiseks:
pöörduda ainult tootja volitatud hoolduskeskustesse,
kasutada ainult originaalvaruosi.
1 See seade on ettenähtud kasutamiseks kodus mitte-
kutselisel otstarbel.
2 Lugege see juhend enne seadme kasutamist hooli-
kalt läbi, sest see sisaldab tähtsat teavet seadme
ohutu paigaldamise, kasutamise ja hoolduse kohta.
Hoidke kasutusjuhend alles.
3 Eemaldage pakend ja kontrollige, ega seade ei ole
transportimisel kahjustada saanud. Ärge kahtluse korral
seadet kasutage. Pöörduge abi saamiseks kvalifitseeritud
tehniku poole. Ohutuse tagamiseks peab lastel puuduma
juurdepääs pakkematerjalidele (kilekotid, vahtpolüstürool,
kinnitusklambrid jne).
4 Seadme peab paigaldama kvalifitseeritud tehnik vastavalt
tootja juhistele. Tootja vabaneb mis tahes vastutusest
inimeste, loomade ja omandi vigastuste ja kahjustuste
eest, kui neid juhiseid ei järgita.
5 Selle seadme elektriohutus on tagatud ainult juhul, kui
see ühendatakse kasutusjuhendis antud juhiseid järgides
vastavalt elektriohutusnõuetele maandatud süsteemiga.
Hoolitsege selle peamise ohutusnõude täitmise eest.
Pöörduge kahtluse korral kvalifitseeritud tehniku poole.
Tootja vabaneb mis tahes vastutusest puuduliku maan-
dusega kaasneva kahju eest.
6 Kontrollige enne seadme ühendamist, kas andmesildil
antud tehnilised andmed vastavad paigalduskoha elektri-
süsteemi tehnilistele andmetele.
7 Kontrollige, kas paigalduskoha elektrisüsteem ja pistiku-
pesad taluvad seadme andmesildil näidatud kogu-
koormust. Pöörduge kahtluse korral kvalifitseeritud tehni-
ku poole.
8 Paigaldada tuleb mitmepooluseline vähemalt 3 mm
kontaktide vahega kaitselüliti.
9 Kui pistikupesa ja elektripliidi pistik ei ole ühilduvad, siis
laske kvalifitseeritud tehnikul vahetada pistikupesa välja
sobiva pistikupesa vastu ning laske tal ka kontrollida, kas
pistikupesa toitega varustava juhtme ristlõige vastab
seadme kasutatavale võimsusele. Adaptereid, pistmikke
ja/või pikendusjuhtmeid ei ole soovitav kasutada. Kui
nende kasutamist ei saa vältida, siis kasutage ainult
kehtivatele ohutusnõuetele vastavaid ühe või mitme
pesaga adaptereid ja pikendusjuhtmeid. Sel juhul ei tohi
ületada ühe pesaga adapteri või pikendusjuhtme maksi-
maalset voolutaluvust või mitme pesaga adapteri maksi-
maalset võimsust.
10 Ärge jätke seadet pistikupessa ühendatuks, kui see ei ole
parajasti vajalik. Kui te pliiti ei kasuta, lülitage võrgulüliti
välja ja sulgege gaasikraan.
11 Ventilatsiooni ja soojusvahetuse avasid ja pilusid ei
tohi sulgeda ega kinni katta.
12 Kasutaja ei tohi vahetada välja selle seadme toitejuhet.
Kui toitejuhe on kahjustatud ja/või vajab väljavahetamist,
siis pöörduge alati tootja volitatud hoolduskeskusesse.
13 Seda seadet tohib kasutada ainult sihtotstarbel.
Muudel eesmärkidel kasutamine (nt ruumi kütmine) on
sobimatu ning seega ohtlik.
Tootja vabaneb mis tahes vastutusest sobimatu ja
vastutustundetu kasutusega kaasneva kahju eest.
14 Elektriseadmeid kasutades tuleb järgida mitmeid põhi-
reegleid. Järgmised reeglid on eriti tähtsad:
Seadet ei tohi puudutada, kui käed või jalad on märjad.
Seadet ei tohi kasutada paljajalu olles.
Ärge kasutage pikendusjuhet. Kui selle kasutamine on
vajalik, siis tuleb rakendada vajalikke ettevaatusabi-
nõusid.
Võtke seadet elektrivõrgust lahti ühendades kindlasti
pistikust kinni – ärge püüdke seda teha toitejuhet või
seadet tõmmates.
Seadet ei tohi jätta ilmastikumõjude (vihm, päike jne)
kätte.
Lapsed ja seadet mittetundvad isikud ei tohi seda
kasutada ilma järelevalveta.
15 Ühendage elektripliit alati elektrivõrgust lahti või lülitage
võrgulüliti välja enne puhastus- ja hooldustööde tegemist.
16 Klaaspinna purunemisel tuleb seade viivitamata elektri-
võrgust lahti ühendada. Remonttööde tegemiseks tuleb
pöörduda volitatud hoolduskeskusesse. Nõudke origi-
naalvaruosade kasutamist. Selle nõude eiramine võib
kahandada seadme ohutust.
17 Kui otsustate seadme kasutamisest lõplikult loobuda, siis
muutke see kasutuskõlbmatuks. Ühendage seade elektri-
võrgust lahti ja lõigake sellelt ära toitejuhe. Lisaks tuleb
muuta ohutuks seadme kõik potentsiaalselt ohtlikud
osad, seda eelkõige seadmega mängida võivate laste
jaoks.
18 Klaaskeraamiline pliidiplaat on elektriohutu ning vastu-
pidav temperatuuri kõikumisele. Pidage siiski meeles, et
teravad köögiriistad jms võivad pliidiplaadi pinna
purustada. Kui nii juhtub, siis ühendage elektripliit viivita-
mata elektrivõrgust lahti ja pöörduge kohalikku hooldus-
keskusesse.
19 Pidage meeles, et keedupind jääb pärast väljalülitamist
vähemalt pooleks tunniks kuumaks. Ärge asetage
kuumale pinnale nõusid ega muid esemeid.
20 Vältige mis tahes esemete pliidiplaadi klaaspinnale
asetamist.
21 Ärge lülitage pliidiplaati sisse, kui sellel on alumiinium-
foolium või mõni plastese.
22 Ettevaatust! Pliidiplaadi pind on kuum.
23 Väikeste elektriliste kodumasinate pliidiplaadi lähedal
kasutamisel ei tohi nende toitejuhe vastu kuumi pindu
puutuda.
24 Pottide-pannide käepidemed ei tohi ulatuda üle pliidi-
plaadi serva, sest võite vastasel korral keedunõu koge-
mata pliidiplaadilt maha tõmmata.
25 Asetage alati viivitamata pärast keedupinna sisse-
lülitamist sellele pott või pann, kuna keedupind kuume-
neb vastasel korral väga kiiresti üle, mistõttu võivad
kütteelemendid saada kahjustada.
26 Enne seadme kasutamist: Kasutatud hermeetik võib
jätta klaasile määrdejälgi. Pühkige need enne seadme
sisselülitamist ära tavalist mitteabrasiivset puhastus-
vahendit kasutades. Esimeste kasutustundide ajal võib
seadmest lenduda kummilõhna, mis kaob siiski väga
kiiresti.
27 Seadme töösoleku ajal muutuvad kütteelemendid ja
ahju ukse mõned osad väga kuumaks. Ärge neid
puudutage! Ärge lubage lapsi seadme lähedale!
28 Kui seade ei ole kasutuses, peavad juhtnupud olema
väljalülitatud asendis
"•"/"o"
.
29 Kui elektripliit on paigutatud alusele, siis tuleb rakendada
vajalikke ettevaatusabinõusid, et vältida selle aluselt
mahalibisemist.
4
Paigaldamine
Järgmisi juhiseid peab lugema kvalifitseeritud tehnik, et
tagada seadme paigaldamine, reguleerimine ja vajalike
hooldustööde tegemine kooskõlas kehtivate nõuetega.
Tähtis! Elektripliit tuleb ühendada elektrivõrgust lahti enne
reguleerimis-, hooldus- jms tööde tegemist.
Paigutamine
Seadme saab paigaldada selliste köögikappide kõrvale, mis ei
ulatu pliidiplaadist kõrgemale. Elektripliidi nõuetekohaseks
paigaldamiseks tuleb rakendada järgmisi ettevaatusabinõusid:
a) Pliidiplaadist kõrgemale ulatuvad köögikapid tuleb paigal-
dada pliidiplaadi servast vähemalt 200 mm kaugusele.
b) Õhupuhasti tuleb paigaldada vastavalt õhupuhasti
kasutusjuhendis antud juhistele ning vähemalt 650 mm
kõrgusele pliidiplaadist.
c) Õhupuhasti kõrvale paigaldatud seinakapid peavad
jääma vähemalt 420 mm kõrgusele pliidiplaadist (vt joo-
nist).
d) Elektripliidi paigaldamisel seinakapi alla peab seinakapp
asuma pliidiplaadist vähemalt 700 mm kõrgusel, nagu
seda on joonisel kujutatud.
e) Elektripliidi paigaldusorva mõõtmed on antud joonisel.
Loodi seadmine
Loodi seadmiseks kuuluvad elektripliidi komplekti reguleerita-
vad jalad. Need saab kruvida elektripliidi põhja nurkades
asuvatesse pesadesse.
Elektriühendus
Toitejuhtme suurus sõltub elektriühendusest (vt järgmist
ühendusskeemi).
Toitejuhtme paigaldamine
Klemmikarbi avamine:
Keerake lahti kruvi „V”.
Tõmmake klemmikarbi avamiseks selle kaas lahti.
Teostage järgmised operatsioonid toitejuhtme paigalda-
miseks:
Seadke väike liide A-B vastavalt teostatava ühenduse
tüübile joonisel näidatud skeemi kasutades.
Märkus! Väiksed liited on valmistatud tehases ette 230 V
ühefaasilise ühenduse jaoks (kontaktid 1-2-3 on omavahel
ühendatud). Sild 4-5 asub klemmikarbi alumises osas.
Seadke juhtmed (N ja ) joonisel näidatud viisil ja keera-
ke kinni vastavad kruvid.
Fikseerige ülejäänud juhtmed 1-2-3 näpitsklemmidega.
Fikseerige toitejuhe spetsiaalse juhtmetõkestiga ja sulgege
kate, keerates selle kinni kruviga „V”.
Toitejuhtme elektrivõrku ühendamine
Monteerige andmesildil näidatud koormust taluv pistik toite-
juhtme külge. Otse elektrivõrku ühendades tuleb paigaldada
seadme ja elektrivõrgu vahele mitmepooluseline lüliti, mille
kontaktide vahe on vähemalt 3 mm. See lüliti peab taluma
nõutud koormust ning vastama kehtivatele eeskirjadele (lüliti
ei tohi katkestada maandusjuhet). Toitejuhe tuleb paigutada
selliselt, et selle temperatuur ei saa tõusta üheski punktis
toatemperatuurist rohkem kui 50 °C võrra kõrgemale.
Kontrollige enne ühendamist, kas:
piirik ja kodune elektrisüsteem taluvad seadme koormust (vt
andmesilti);
elektrisüsteemil on kehtivatele nõuetele vastav tõhus
maandusühendus;
pistikupesa või mitmepooluseline kaitselüliti on pärast
elektripliidi paigaldamist kergesti ligipääsetav.
ÕHUPUHASTI
5
Tehnilised andmed
Ahi
Mõõtmed (KxLxS): 34x39x41 cm
Mahutavus: 54 l
Maksimaalne ahju kasutatav võimsus: 2100 W
Sahtel pannide jaoks:
Laius: 44 cm
Sügavus: 42 cm
Kõrgus: 23 cm
Keraamiline pliidiplaat
Tagumine parempoolne: 1200 W
Eesmine parempoolne: 1700 W
Eesmine vasakpoolne: 1200 W
Tagumine vasakpoolne: 1700 W
Maksimaalne keraamilise pliidiplaadi
kasutatav võimsus: 5800 W
Pinge ja sagedus
230V/400V 3N~ 50/60 Hz
ENERGIAMÄRGIS
Energiakulu sundkonvektsiooni puhul
kuumutusrežiim: Ventilaatori tekitatud sundringlus
Deklareeritud energiakulu loomuliku konvektsiooni puhul
kuumutusrežiim: Konvektsioon
See seade vastab järgmiste EMÜ direktiivide nõuetele:
73/23/EMÜ 19/02/73 (madalpinge) ja selle muudatused,
89/336/EMÜ 03/05/89 (elektromagnetiline ühilduvus) ja
selle muudatused,
93/68/EMÜ 22/07/93 ja selle muudatused.
Vanade elektriseadmete kõrvaldamine
Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiv 2002/96/EÜ
elektri- ja elektroonikaseadmete jäätmete kohta näeb ette,
et vanu elektrikodumasinaid ei tohi kõrvaldada normaalse
sortimata olmejäätmete voo osana. Vanad masinad tuleb
koguda kokku eraldi, et optimeerida neis sisalduvate
materjalide taaskasutamist ja ringlussevõttu ning vähen-
dada mõju inimeste tervisele ja keskkonnale. Peale-
tõmmatud ristiga ratastega prügikonteineri tähis tootel
tuletab teile meelde kohustust viia seade kasutusest
kõrvaldamisel eriotstarbelisse kogumispunkti.
Tarbijad võivad viia oma vana seadme avalikku jäätmete
kogumise kohta või mõnda muusse ühiskondlikku
kogumiskohta või kui see on siseriiklike õigusaktidega
ette nähtud, siis viia vana seadme tagasi jaemüüjale
sarnase uue toote ostmisel.
Kõik suuremad kodumasinate tootjad tegelevad aktiivselt
vanade seadmete kogumise ja kõrvaldamise korralda-
mise süsteemide loomisega.
Elektripliidi kirjeldus
A Juhtpaneel
B Ahjurest
C Praepann/küpsetusplaat
D Reguleeritavad jalad
H Pliidiplaadi tähis
L Valikunupp
M Termostaadi nupp
N Keedutsoonide juhtnupud
O Termostaadi tähis
S Taimerinupp
6
Seadme kasutamine
Elektripliidi funktsioone juhitakse juhtpaneelil asuvate juht-
nuppudega.
Tähelepanu! Soovitame ahju esmakordsel kasutamisel
seada termostaadi kõrgeimale sättele ja jätta tühja ahju
umbes pooleks tunniks sisselülitatuks. Avage seejärel ahju
uks ja tuulutage ruumi. Esmakordsel kasutamisel ahjust
lenduvat lõhna põhjustab nende ainete aurustumine, mida on
kasutatud ahju kaitsmiseks hoiustamise ajal kuni selle
paigaldamiseni.
Tähelepanu! Kasutage ahju alumist siinidepaari ainult juhul,
kui valmistate toitu praevardas (kui see kuulub komplekti).
Ärge alumist siinidepaari toitu muud moodi valmistades
kasutage ning ärge asetage ahju töösoleku ajaks midagi ahju
põrandale, sest see võib kahjustada emaili. Asetage
toiduvalmistamisnõud (kausid, alumiiniumfoolium jne) seadme
komplekti kuuluvale siinidesse sisestatud restile.
Ahju juhtnupud
See mitmefunktsiooniline ahi ühendab traditsiooniliste
konvektsioonahjude eelised ja kaasaegsemate ventilaatoriga
ahjude eelised üheks tervikuks. See on äärmiselt mitme-
külgne seade, mis võimaldab valida hõlpsasti ja ohutult 5
toiduvalmistamisrežiimi. Ahju funktsioone valitakse juht-
paneelil asuva valikunupuga „L” ja termostaadinupuga „M”.
Märkus! Kui toitu grillite või kasutate praevarrast (olemas
ainult teatud mudelitel), siis sisestage seadme komplekti
kuuluv praepann ahju alumistesse siinidesse, et kaste ja/või
rasv ei tilguks ahju põrandale. Toitu muudmoodi valmistades
ei tohi alumist siinidepaari kasutada ning ahju töösoleku ajaks
ei tohi midagi ahju põrandale asetada, sest see võib
kahjustada emaili. Asetage toiduvalmistamisnõud (kausid,
alumiiniumfoolium jne) seadme komplekti kuuluvale siinidesse
sisestatud restile.
Sulatamisrežiim
Termostaadinupu „M” asend: ükskõik milline
Ahju alumises osas asuv ventilaator paneb õhu toa-
temperatuuril toidu ümber ringlema. Seda funktsiooni on
soovitav kasutada igasuguse toidu sulatamiseks, ent eelkõige
ettevaatlikku käsitsemist nõudvat tüüpi toidu sulatamiseks,
mis ei vaja kuumust, nagu näiteks: jäätisetordid, kreemi ja
keedukreemiga magustoidud, puuviljakoogid. Ventilaatorit
kasutades lüheneb sulatusaeg umbes poole võrra. Liha, kala
ja leiva sulatamist saab kiirendada kombineeritult kõiki kütte-
elemente ja ventilaatorit rakendavat režiimi kasutades ning
seades temperatuuri sättele 80°-100 °C.
Konvektsioonrežiim
Termostaadinupu „M” asend: vahemikus 60 °C kuni Max
(maksimaalne).
Selles režiimis lülituvad sisse ülemised ja alumised kütte-
elemendid. See on klassikalist, traditsioonilist tüüpi ahjule
omane režiim, mida on täiustatud ning mida iseloomustavad
erakordne soojuse jaotumine ja vähendatud energiakulu.
Konvektsioonrežiim on
võrreldamatu, kui soovite valmistada mitmest koostisosast
koosnevaid toite, nt kapsas ribidega, hispaaniapärane tursk,
Ancona-stiilis vinnutatud kala, pehmed vasikaliharibad riisiga
jne. Oivalise tulemuse saab ka vasika- ja veiselihast roogi
valmistades (hautatud liha, moorpraad, guljašš, ulukiliha, sink
jne), mis peavad küpsema aeglaselt ning nõuavad rasva või
vedelikuga ülevalamist või vedeliku lisamist. See on jätkuvalt
parim režiim ka nii kookide kui puuviljade küpsetamiseks ning
vormiroogade kaetult küpsetamiseks. Konvektsioonrežiimil
toitu valmistades tuleb kasutada ainult üht praepanni või
küpsetusresti korraga, sest vastasel korral ei jaotu soojus
ühtlaselt. Saate resti kõrgust muutes tasakaalustada soojust
ahju ülemises ja alumises osas. Valige sobiv kõrgus selle
põhjal, kas toitu on ülalt vaja rohkem või vähem kuumutada.
Ventilaatori tekitatud sundringlusega režiim
Termostaadinupu „M” asend: vahemikus 60 °C kuni Max
(maksimaalne).
Sisse lülituvad nii kütteelemendid kui ventilaator. Kuna
kuumus püsib muutumatu ja ühtlasena terves ahjus, küpsetab
ja pruunistab õhk toitu ühtlaselt igaltpoolt. Saate selle
režiimiga valmistada korraga ka mitut rooga, kui nende
küpsetustemperatuurid on ühesugused. Korraga saab
kasutada kuni 2 resti, järgides lõigus „Toidu valmistamine
rohkem kui ühel tasandil korraga” antud juhiseid. Seda
ventilaatori tekitatud sundringlusega režiimi on eriti soovitav
kasutada üleküpsetatavate roogade ning märkimisväärselt
pikendatud küpsetusajaga roogade jaoks, nagu näiteks:
lasanje, pastaküpsetised, kanapraad ja kartulid jne. Pealegi
muudab soojuse suurepärane jaotumine võimalikuks prae
küpsetamise madalamatel temperatuuridel. Madalamate
temperatuuride korral on mahlade kadu väiksem, liha jääb
pehmem ning prae kaal väheneb vähem. Ventilaatori tekitatud
sundringlusega režiim on eriti sobiv kala küpsetamiseks, mida
saab valmistada piiratud koguses maitseaineid lisades ning
seega kala enda maiku ja välimust säilitades.
Magustoidud: see režiim sobib perfektselt ka kergitatud
tainast kooke küpsetades.
Pealegi saab seda režiimi kasutada ka valge või punase liha
ja leiva kiiresti sulatamiseks, valides temperatuurisätteks 80
°C. Seadke ettevaatlikumat käsitsemist nõudvate toitude
sulatamiseks termostaadinupp sättele 60 °C või kasutage
ainult külma õhu sundringluse funktsiooni, seades termos-
taadinupu sättele 0 °C.
Ülalt kuumutus
Termostaadinupu „M” asend: vahemikus 60 °C kuni Max
(maksimaalne).
Sisse lülitub ülemine kütteelement. Seda režiimi saab kasuta-
da toidu pruunistamiseks toiduvalmistamise lõpus.
Grill
Termostaadinupu „M” asend: Max (maksimaalne)
Sisse lülituvad ülemine kütteelement ja pöörlev praevarras.
Grilli äärmiselt kõrge ja vahetu temperatuur muudab
võimalikuks liha ja prae pinna pruunistamise ning samas
neisse mahlade „lukustamise”, et liha püsiks pehme. Grilli on
äärmiselt soovitav kasutada ka selliste toitude puhul, mille
pind nõuab kõrget temperatuuri: nagu biifsteek, vasikaliha,
antrekoot, filee, hamburger jne.
Jätke uks grillimise ajaks alati paokile, välja arvatud
pöörleva praevarda kasutamisel.
Mõned grillimisnäited on antud peatükis „Praktilised nõuanded
toiduvalmistamiseks”.
Ventilaator+Grill
Termostaadinupu „M” asend: vahemikus 60 °C kuni 200 °C.
Sisse lülituvad ülemine keskmine kütteelement ja ventilaator.
See funktsioonide kombinatsioon tõstab kütteelementide
ühesuunalise soojuskiirguse efektiivsust tänu õhu sund-
ringlusele ahjus. See aitab hoida ära toidu kõrbemise pinnalt,
võimaldades kuumusel „imbuda” otse toidu sisse. Suure-
pärase tulemuse saavutab lihast ja köögiviljadest kebabite,
vorstide, ribi, lamba naturaalkotlettide, vürtsikas kastmes
kana, põldvuti, seakarbonaadi jms valmistamisel.
7
Toitu tuleb gratineerida ehk üle küpsetada suletud
ahjuuksega. See režiim sobib ideaalselt ka kalalõikude
valmistamiseks (nagu mõõkkala, tuunikala, kivikoha, täidetud
tindikala jms).
Ahju valgusti
Keerake nupp „L” ahju valgusti sisselülitamiseks asendisse
. See valgustab ahjuõõnsust ning jääb põlema, kui mõni
ahju elektriline kütteelement sisse lülitub.
Termostaadi tähis (O)
See tähis näitab, et ahi kuumeneb. See tähis kustub, kui ahju
sisetemperatuur jõuab termostaadinupuga kindlaksmääratud
sätteni. Sellest hetkest alates põleb ja kustub see tähis
vahelduvalt, sellal kui ahi hoiab temperatuuri püsivana.
Taimerinupp (S)
Taimeri kasutamiseks tuleb nuppu „S” keerata peaaegu
täispöörde võrra päripäeva
. Seadke siis soovitud aeg,
keerates nuppu tagasi . Soovitud minutite arv peab jääma
kohakuti tähisega juhtpaneelil.
8
Praktilised nõuanded toiduvalmistamiseks
Ahi pakub arvukaid alternatiive, mis võimaldavad teil
valmistada mis tahes tüüpi toitu kõige paremal võimalikul
viisil. Õpite aja möödudes seda mitmekülgset elektripliiti kõige
paremini ära kasutama. Järgmised juhised on mõeldud
kasutamiseks pelgalt suunistena, mida võib muuta vastavalt
teie isiklikule kogemusele.
Eelsoojendamine
Kui ahju on vaja eelsoojendada (kergitatud toidud), siis saab
kasutada ventilaatori tekitatud sundringlusega” režiimi
soovitud temperatuuri võimalikult kiiresti saavutamiseks, et
energiat kokku hoida. Kui kord toit on ahju asetatud, saab
valida sobivaima toiduvalmistamisrežiimi.
Toidu valmistamine rohkem kui ühel tasandil
korraga
Kui soovite valmistada toitu korraga rohkem kui ühel restil, siis
kasutage ventilaatori tekitatud sundringlusega režiimi” I,
kuna ainult see režiim on sobiv toitu selliselt valmistades.
Ahjus on 5 paari siine. Kui valmistate toitu ventilaatori
tekitatud sundringlusega režiimil, siis kasutage kaht kolmest
keskmisest siinidepaarist. Kõige alumisele ja kõige üle-
misele siinidepaarile liigub kuum õhk kõige vahetumalt ning
seetõttu võib ettevaatlikku käsitsemist nõudev toit neil
kõrgustel kõrbeda.
Kasutage tavaliselt altpoolt arvestades teist ja neljandat
siinidepaari, paigutades kõrgemat kuumust nõudva toidu
altpoolt teise siinidepaari sisestatud restile. Näiteks juhul,
kui valmistate lihapraadi samaaegselt muu toiduga, siis
paigutage praad altpoolt teise ning ettevaatlikumat käsitse-
mist nõudev toit neljandasse siinidepaari sisestatud restile.
Erinevaid küpsetusaegu ja -temperatuure nõudvate toitude
valmistamisel seadke kahe nõutud temperatuuri vahele jääv
temperatuur, paigutage ettevaatlikumat käsitsemist nõudev
toit neljandasse siinidepaari sisestatud restile altpoolt
arvestades ning võtke lühema küpsetusajaga toit ahjust
esimesena välja.
Kasutage praepanni alumisse ja resti ülemisse siinidepaari
sisestatuna.
Grilli kasutamine
Kasutage "grillirežiimi" paokil ahjuuksega, seades
toidu grilli keskkoha alla (altpoolt 3- või 4-ndasse siinidepaari
sisestatud restiga).
Restilt tilkuvate mahlade ja/või rasva kogumiseks sisestage
altpoolt esimesse siinidepaari seadme komplekti kuuluv prae-
pann.
Soovitame selle režiimi kasutamisel keerata termostaadinupu
kõrgeimale sättele, kuigi ka madalamaid temperatuure saab
kasutada lihtsalt termostaadinuppu soovitud sättele keerates.
Režiim
, "ventilaator+grill", ainult suletud ahjuuksega,
on äärmiselt kasulik toidu kiiresti grillimiseks, kuna soojuse
jaotumine muudab võimalikuks mitte ainult pinna pruunista-
mise, vaid ka toidu alumise osa küpsetamise. Pealegi saab
seda kasutada ka toiduvalmistamisprotsessi lõpus toidu
pruunistamiseks, näiteks pastaküpsetiste gratineerimiseks.
Seadke selle režiimi kasutamisel rest altpoolt teise või
kolmandasse siinidepaari (vt toiduvalmistamistabelit) ning
praepann altpoolt esimesse siinidepaari, et hoida ära rasva
tilkumine ahju põrandale, kus see suitsema hakkab.
Tähtis! Kasutage seda režiimi alati suletud ahjuuksega.
See võimaldab saavutada nii suurepärase tulemuse kui hoida
kokku energiat (umbes 10%). Soovitame selle režiimi kasuta-
misel keerata termostaadinupu sättele 200 °C, kuna see on
kõige tõhusam infrapunagrilli kasutamise viis. See ei tähenda
siiski, et madalamaid temperatuure ei saa kasutada – keerake
vajadusel termostaadinupp lihtsalt soovitud sättele.
Seega saavutate parima tulemuse grillimisrežiimidel, kui
seate resti madalamal paiknevatesse siinidesse {vt
toiduvalmistamistabelit) ning praepanni altpoolt esi-
messe siinidepaari, et vältida rasva tilkumist ahju
põrandale ning suitsema hakkamist.
Kookide küpsetamine
Koogid tuleb küpsetamiseks alati eelsoojendatud ahju
asetada. Laske ahjul kindlasti korralikult eelsoojeneda.
Vajaliku temperatuuri saavutamisel kustub punane tähis „O”.
Ärge küpsetamise ajal ahju ust avage, sest muidu langeb
kook kokku. Toimige tavaliselt järgmiselt:
Tainas on liiga kuiv.
Suurendage temperatuuri 10 °C võrra ja lühendage küpse-
tusaega.
Tainas on kokku langenud.
Kasutage vähem vedelikku või alandage temperatuuri 10
°C võrra.
Tainas on pealt liiga pruun.
Pange kook küpsema madalamale, alandage temperatuuri
ja pikendage küpsetusaega.
Väljast hästi küpsenud, ent seest nätske.
Kasutage vähem vedelikku, alandage temperatuuri ja
pikendage küpsetusaega.
Tainas on panni küljes kinni.
Määrige panni hoolikalt ja riputage siis jahuga üle või
kasutage parafiinpaberit.
Valmistasin toitu kahel tasandil korraga (ventilaatorit
rakendaval režiimil), ent toit ei küpsenud mõlemal
tasandil ühepalju.
Kasutage madalamat temperatuurisätet. Mõlemalt tasandilt
ei ole vaja toitu korraga ära võtta.
Pitsa küpsetamine
Kasutage parima tulemuse saavutamiseks pitsa küpsetamisel
„ventilaatori tekitatud sundringlusega”
režiimi:
Eelsoojendage ahju vähemalt 10 minutit.
Kasutage kerget alumiiniumist pitsapanni, asetades selle
ahju komplekti kuuluvale restile. Kui kasutate praepanni,
siis pikeneb küpsetusaeg ning krõbeda kooriku saamine
muutub raskeks.
Ärge pitsa küpsetamise ajal ahju ust korduvalt avage.
Kui pitsal on paks kate (kolmest-neljast koostisainest
koosnev), siis soovitame lisada mozzarella juustu alles
poole küpsetusaja möödudes.
Kui küpsetate pitsat korraga kahel tasandil, siis kasutage
teist ja neljandat siinidepaari temperatuuril 220 °C ning
tõstke pitsad ahju alles pärast ahju vähemalt 10-minutilist
eelsoojendamist.
9
Liha ja kala küpsetamine
Kasutage valget liha, linnuliha ja kala küpsetades tempera-
tuurisätteid 180 °C kuni 200 °C. Punase liha puhul, mis peab
olema hästi küpsenud väljast, ent seest pehme, on hea seada
ahi alguses lühikeseks ajaks kõrgele temperatuurile (200 °C-
220 °C) ning alandada siis temperatuuri.
Tavaliselt tuleks valida seda madalam temperatuur, mida
suurem on praad. Pange liha resti keskele ning praepann
rasva kogumiseks resti alla.
Rest tuleb sisestada kindlasti ahju keskel asuvatesse
siinidesse. Kui soovite suurendada alt kuumutamise osakaalu,
siis kasutage madalamaid siinidepaare. Pikantsete praadide
puhul (eriti pardi- ja ulukiliha) määrige liha searasvaga või
katke peekoniga.
Praktilised nõuanded pliidiplaadi kasutamiseks
Pliidiplaadi keeduplaatide juhtnupud (N)
Elektripliitidel võivad olla normaal- ja kiirkeeduplaadid
erinevates kombinatsioonides (tunnete kiirkeeduplaadi ära
keeduplaadi keskel asuva punase ringi järgi). Soovitame
soojakao ja keeduplaatide kahjustamise vältimiseks kasutada
lameda põhjaga potte-panne, mille põhja läbimõõt vastab
keeduplaadi läbimõõdule. Tabelis on näidatud juhtnuppude
sätted ja kasutusalad, milleks need sätted sobivad.
Säte Normaal- või kiirkeeduplaat
0 Väljalülitatud
1 Köögiviljade ja kala valmistamine
2
Kartulite (auruga), suppide, kikerherneste ja ubade
valmistamine
3
Suure toidukoguse valmistamise jätkamine,
minestroone valmistamine
4 Praadimine (keskmine)
5 Praadimine (üle keskmise)
6 Lühiajaline pruunistamine ja keema ajamine
Pliidiplaadi tähis (H)
See tähis süttib põlema mis tahes keeduplaadi
sisselülitamisel.
10
Keraamilise pliidiplaadi kasutusjuhend
Kirjeldus
Pliidiplaatidel on elektrilised kiirgusenergia kütteelemendid.
Need kütteelemendid asuvad pliidiplaadi pinna all tsoonidena,
mis kasutusesoleku ajal punaseks muutuvad.
A. Keedutsoon (A).
B. Tähised, mis näitavad, kas vastavate kütteelementide
temperatuur on üle 60 °C või mitte, seda ka väljalülitatud
tsooni puhul.
Kütteelementide kirjeldus
Kiirgusenergia kütteelemendid koosnevad ringikujulistest
kütteelementidest. Need muutuvad punaseks 10-20 sekundit
pärast sisselülitamist.
Klaaskeraamilise Pyroceram® pliidiplaadi
kasutusjuhised
Pliidiplaadi kasutamisel parima tulemuse saavutamiseks tuleb
pidada toitu valmistades kinni teatud põhireeglitest.
Keraamilisel pliidiplaadil võib kasutada igat tüüpi potte ja
panne. Oluline on, et nende põhi oleks täiesti lame (vt
joonist A). Loomulikult jaotub soojus seda ühtlasemalt, mida
paksem on poti või panni põhi.
Joonis A
Poti või panni põhi peab keedutsooni täielikult katma, et
tekkiv soojus täies mahus ära kasutada (joonis B).
Joonis B
Poti või panni põhi peab olema kuiv ja puhas, et tagatud
oleks korralik kokkupuude pliidiplaadi pinnaga ning et poti
või panni ja pliidiplaadi kasutusiga pikeneks.
Ärge kasutage neid potte ja panne, mida kasutate toitu
gaasipõletitel valmistades. Gaasipõletite kuumuse tugevus
võib poti-panni põhja deformeerida ning kui hiljem sama
potti-panni klaaskeraamilisel pliidiplaadil kasutatakse, ei ole
tulemus hea.
11
Valikunupu asend
Valmistatav toit
Kaal
(kg)
Resti
paigutamise
kõrgus
altpoolt
Eelsoojendus-
aeg
(min)
Termostaadi-
nupu
säte
Toidu-
valmistus-
aeg
(min)
Sulatamine
Kõik külmutatud toiduained
Konvektsioon
Part
Vasika- või veisepraad
Seapraad
Biskviidid (muretainas)
Tort
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65 - 75
70 - 75
70 - 80
15 - 20
30 - 35
Ventilaatori
tekitatud
sundringlusega
režiim
Pitsa (kahel tasandil)
Lasanje
Talleliha
Kanapraad + kartulid
Makrell
Rosinakeeks
Vahukoorekook (kahel tasandil)
Biskviidid (kahel tasandil)
Biskviitkook (ühel tasandil)
Biskviitkook (kahel tasandil)
Hõrgud pirukad
1
1
1
1
1
1
0,5
0,5
0,5
1,0
1,5
2 - 4
3
2
2 - 4
2
2
2 - 4
2 - 4
2
2 - 4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15 - 20
30 - 35
50 - 60
60 - 75
30 - 35
40 - 50
20 - 25
10 - 15
15 - 20
20 - 25
25 - 30
Ülalt kuumutus
Toidu pruunistamine perfektse
tulemuse tagamiseks
küpsetamisel
-
3/4
15
220
-
Grill
Merikeel ja tindikala
Kalmaari- ja krevetikebabid
Tursafilee
Grillitud köögiviljad
Vasikaliha lõigud
Karbonaad
Hamburger
Makrell
Röstitud võileivad
1
1
1
1
1
1
1
1
4 tk
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8 - 10
6 - 8
10
10 - 15
15 - 20
15 - 20
7 - 10
15 - 20
2 - 3
Ventilaator + Grill
Grillkana
Tindikala
1,5
1,5
3
3
5
5
200
200
55 - 60
30 - 35
Tähelepanu! Antud küpsetusajad on ligikaudsed ning neid saab muuta isiklikest maitseeelistustest lähtuvalt. Toitu grillides või
režiimil Ventilaator + Grill valmistades tuleb esimesse siinidepaari altpoolt alati kindlasti praepann sisestada.
12
Korrapärane hooldus ja puhastamine
Ühendage ahi elektrivõrgust lahti enne mis tahes
hooldus- või puhastustööde tegemist. Pika kasutusea
tagamiseks tuleb ahju sageli ja hoolikalt puhastada, pidades
meeles järgmist:
Ärge kasutage elektripliidi puhastamiseks aurusead-
meid.
Emailosi ja isepuhastuvaid paneele tuleb pesta sooja veega
ilma abrasiivseid ja söövitavaid aineid kasutamata, kuna
need võivad pindu kahjustada.
Roostevabale terasele võivad jääda jäljed, kui sellele
jäävad kauaks ajaks väga kare vesi või tugevatoimelised
puhastusvahendid (mis sisaldavad fosforit). Pärast puhasta-
mist on soovitav pinnad korralikult loputada ja kuivatada.
Lisaks on soovitav kuivatada ära veetilgad.
Puhastage juhtpaneeli sageli, et sellele ei koguneks mustus
ja rasv. Kasutage email- või läikivate terasosade kriimusta-
mise vältimiseks mitteabrasiivseid nuustikuid või pehmet
riiet.
Pliidiplaadi pinna puhastamine
Pliidiplaadi pinda tuleb alati enne toiduvalmistamist niiske
riidega puhastada, et eemaldada tolm ja toiduosakesed.
Pliidiplaadi pinda tuleb korrapäraselt puhastada leige vee ja
nõrgatoimelise puhastusvahendi lahusega. Korrapäraselt
tuleks kasutada spetsiaalset keraamilise pliidi puhastus-
vahendit. Eemaldage kõigepealt pliidiplaadile sattunud toit ja
rasv aknakaabitsaga, eelistatavalt žiletiteraga aknakaabitsaga
CERA
(ei kuulu seadme komplekti) või fikseeritud teraga
kaabitsaga (vt joonist A). Puhastage seejärel pliidiplaati
sobiva puhastusvahendi ja paberrätiga, kui pliidiplaat on veel
puudutades soe.
Loputage siis pliidiplaati ja kuivatage see puhta riidega. Kui
pliidiplaadile sulab kogemata alumiiniumfoolium või plast, siis
eemaldage need viivitamata kuumalt keedutsoonilt kaabit-
saga. Nii tehes ei saa pliidiplaadi pind kahjustada. Nii tuleb
toimida ka suhkru ja suure suhkrusisaldusega toidu puhul.
Ärge kasutage mis tahes tüüpi abrasiivseid nuustikuid.
Söövitavaid puhastusvahendeid nagu ahju puhastamiseks
ettenähtud pihustatavaid puhastusvahendeid ja plekieemal-
dajaid ei tohi samuti kasutada (vt joonist B).
Joonis A Joonis B
Klaaskeraamilise
pliidiplaadi
puhastusvahendid
Saadaval
Aknakaabits, žiletiteraga
kaabitsad
DIY-kauplused
Asendusterad
DIY-kauplused, supermarketid,
apteegid
COLLO luneta
HOB BRITE
Hob Clean
SWISSCLEANER
Kaubamajad,
supermarketid jne
Ahju lambi väljavahetamine
Ühendage ahi elektrivõrgust lahti seadme elektrivõrku
ühendamiseks kasutatud mitmepooluselisest lülitist või
ühendage pistikupesast lahti pistik, kui see on ligipääsetav.
Eemaldage lambipesalt klaaskate.
Vahetage lamp välja kõrget temperatuuri (300 °C) taluva
järgmiste tehniliste andmetega lambi vastu:
pinge: 230V
võimsus: 25W
pesa: E14
Seadke klaaskate kohale tagasi ja ühendage ahi elektri-
võrku.
Indesit Company
viale Aristide Merloni, 47
60044 Fabriano (AN) Italy
Tel. +39 0732 6611
www.indesit.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14

Indesit K3C51(W)/U Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend