6
ET
Küpsetusreţiimid
KÜPSETAMISEreţiim
Temperatuur: mis tahes temperatuur vahemikus 50 C
kuni maksimaalne vőimalik temperatuur.
Tagumine kütteelement ja ventilaator lülituvad sisse ning
tagavad őrna kuumuse ühtlase jaotumise kogu ahjus.
See reţiim on ideaalne tundlike toitude valmistamiseks,
nt kerkimist vajavad koogid ja väikeste tortide
üheaegseks küpsetamiseks 3 riiulil korraga. Mőned
näited: kreemitäidisega tuuletaskud, magusad ja
soolased küpsised, soolased tuuletaskud, rullbiskviit,
väikesed köögiviljaportsjonid au gratin jne.
KONVEKTSIOONIreţiim
Temperatuur: mis tahes temperatuur vahemikus 50 C
kuni maksimaalne vőimalik temperatuur.
Selles reţiimis lülituvad sisse ülemised ja alumised
kütteelemendid. See on klassikalisele, traditsioonilist tüüpi
ahjule omane reţiim, mida on täiustatud ning mida
iseloomustavad erakordne soojuse jaotamine ja
vähendatud energiakulu. Konvektsioonreţiim on parim, kui
soovite valmistada mitmest koostisosast koosnevaid toite,
nt kapsas ribidega, hispaaniapärane tursk, Ancona-stiilis
vinnutatud kala, pehmed vasikaliharibad riisiga jne. Oivalise
tulemuse saab ka vasika- ja veiselihast roogi valmistades
(hautatud liha, moorpraad, guljađđ, ulukiliha, sink jne), mis
peavad küpsema aeglaselt ning nőuavad rasva vői
vedelikuga ülevalamist vői vedeliku lisamist. See on
jätkuvalt parim reţiim ka nii kookide kui puuviljade
küpsetamiseks ning kaetud vormiroogade küpsetamiseks.
Toidu valmistamiseks konvektsioonreţiimil kasutage
korraga ainult ühte praepanni vői küpsetusresti, sest
vastasel korral ei jaotu soojus ühtlaselt. Resti kőrguse
muutmisega saab tasakaalustada soojust ahju ülemises
ja alumises osas. Valige sobiv kőrgus olenevalt sellest,
kas toitu on ülalt vaja rohkem vői vähem kuumutada.
VENTILAATORI TEKITATUD
SUNDRINGLUSEGAreţiim
Temperatuur: mis tahes temperatuur vahemikus 50 C
kuni maksimaalne vőimalik temperatuur.
Sisse lülituvad nii kütteelemendid kui ventilaator.
Kuna kuumus püsib muutumatu ja ühtlane kogu ahjus,
küpsetab ja pruunistab őhk toitu ühtlaselt igalt poolt. Selles
reţiimis saab valmistada korraga ka mitut rooga, kui nende
küpsetustemperatuurid on ühesugused. Korraga saab
kasutada kuni 2 resti. Järgige osas „Toidu valmistamine
rohkem kui ühel restil korraga” antud juhiseid.
Seda ventilaatori tekitatud sundringlusega reţiimi on
eriti soovitav kasutada üleküpsetatavate roogade ning
märkimisväärselt pikendatud küpsetusajaga roogade
valmistamiseks, nagu näiteks: lasanje,
pastaküpsetised, kanapraad ja kartulid jne. Lisaks
sellele vőimaldab soojuse suurepärane jaotumine prae
küpsetamist madalamatel temperatuuridel.
Madalamate temperatuuride korral on mahlade kadu
väiksem, liha jääb pehmem ning prae kaal väheneb
vähem. Ventilaatori tekitatud sundringlusega reţiim on
eriti sobiv kala küpsetamiseks, mille valmistamiseks
ei ole vaja lisada palju maitseaineid. Nii säilib
paremini kala maitse ja välimus.
Magustoidud: see reţiim sobib ideaalselt ka kergitatud
tainast kookide küpsetamiseks.
Lisaks sellele saab seda reţiimi kasutada ka valge vői
punase liha ja leiva kiireks sulatamiseks. Selleks
valige temperatuur 80 C. Tundlikumate toitude
sulatamiseks valige temperatuur 60 C vői kasutage
ainult külma őhu sundringluse funktsiooni, kus
temperatuurinupp peab olema väärtusel 0 C.
ÜLALT KUUMUTUSEGA ÜLALT KUUMUTUSEGA
ÜLALT KUUMUTUSEGA ÜLALT KUUMUTUSEGA
ÜLALT KUUMUTUSEGA
reţiim
Temperatuur: mis tahes temperatuur vahemikus 50 C
kuni maksimaalne vőimalik temperatuur.
Sisse lülitub ülemine kütteelement.
Seda reţiimi saab kasutada toidu pruunistamiseks
toiduvalmistamise lőpus.
GRILLIGRILLI
GRILLIGRILLI
GRILLI
reţiim
Temperatuur: mis tahes temperatuur vahemikus 50 C
kuni maksimaalne vőimalik temperatuur.
Sisse lülituvad ülemine kütteelement ja pöörlev praevarras.
Grilli äärmiselt kőrge ja vahetu temperatuur vőimaldavad
pruunistada liha ja prae pinda ning „lukustada” mahlad,
et liha püsiks pehme. Grilli reţiim sobib eriti hästi selliste
toitude valmistamiseks, mille pinnale peab mőjuma
kőrge temperatuur: nagu biifsteek, vasikaliha, antrekoot,
filee, hamburger jne.
Jätke uks grillimise ajaks alati paokile, välja arvatud
pöörleva praevarda kasutamisel.
Mőned grillimisnäited on antud osas „Praktilised
nőuanded toiduvalmistamiseks”.
VENTILAATORI TEKITATUD SUNDRINGLUSE
JA GRILLIGA
reţiim
Temperatuur: mis tahes temperatuur vahemikus 50 C kuni
maksimaalne vőimalik temperatuur.
Sisse lülituvad ülemine keskmine kütteelement ja
ventilaator. See funktsioonide kombinatsioon tőstab
kütteelementide ühesuunalise soojuskiirguse
efektiivsust tänu őhu sundringlusele ahjus. See aitab
ära hoida toidu pealispinna kőrbemise ja vőimaldab
kuumusel „imbuda” otse toidu sisse. Suurepärane
reţiim lihast ja köögiviljadest kebabi, vorstide, ribi,
lambalihast kotlettide, vürtsikas kastmes kana,
pőldvuti, seakarbonaadi jms valmistamiseks.
See reţiim sobib ideaalselt ka kalalőikude valmistamiseks
(nagu mőőkkala, tuunikala, kivikoha, täidetud tindikala jms).