9
Vedelikud
Mikrolaineahjus vedelike nagu suppide,
kastmete ja jookide kuumutamisel võib
vedelik kuumeneda üle keemispunkti ilma,
et mullitamine sellest märku annaks.
Seetõttu võib kuum vedelik äkki üle keeda.
Tehke ülekeemise vältimiseks nii:
a) Vältige kitsaste kaelte ja sirgete
seintega nõude kasutamist.
b) Ärge toitu või jooki üle kuumutage!
c) Segage vedelikku enne kuumutusnõu
ahjupanekut ja uuesti poole kuumutus-
aja möödudes.
d) Jätke vedelik pärast kuumutamist
natukeseks ajaks ahju seisma ning
segage seda uuesti, enne kui anuma
ettevaatlikult ahjust välja tõstate.
e) Jookide mikrolaineahjus kuumuta-
misega võib kaasneda viibiv purskeline
keemine, mistõttu tuleb kuumutus-
anumat väga ettevaatlikult käsitseda.
Kaaned
Purkidelt, küpsetusnõudelt ja valmistoidult
tuleb alati kaas eemaldada enne nende
mikrolaineahjus kuumutamist.
Kaane all kuumutades võib kuumutusnõus
tekkida aur ja tõusta rõhk, mis võib
põhjustada lõhkemist koguni pärast
kuumutamise lõppu.
Frittimine
Mikrolaineahjus ei tohi toitu frittida.
Lihatermomeeter
Kasutage lihatermomeetrit praadide ja
linnuliha küpsusastme kontrollimiseks alles
pärast liha ahjust väljavõtmist. Kui liha ei
ole veel küps, siis tõstke see ahju tagasi, et
jätkata küpsetamist veel mõned minutid
soovitatud võimsusel.
Mikrolainerežiimil toitu valmistades ei tohi
tavalist lihatermomeetrit ahju jätta!
Paber ja plast
Toitu plast- või pabernõudes kuumutades
tuleb süttimisohu tõttu kogu aeg ahju tähele-
panelikult jälgida. Küpsetuskottidelt tuleb
eemaldada traadist sidemed, kuna need
põhjustaks elektrikaare teket mikrolaineahjus.
Ringlussevõetud paberist tooteid (nt köögi-
paber) tohib kasutada üksnes juhul, kui need
on tootja poolt märgistatud mikrolainekindlana.
Ümbertöödeldud paberist tooted võivad
sisaldada lisandeid, mis põhjustavad
sädemete teket ja/või süttimist.
Uuesti kuumutamine
Uuesti kuumutatavat toitu on oluline
serveerida tulikuumana. Võtke toit ahjust
välja ja kontrollige, et see on tulikuum.
See tähendab, et auru peab tulema toidu
kõikidest osadest ja kaste peab mullitama.
(Võite soovi korral kontrollida toidutermo-
meetriga, kas toidu sisetemperatuur on
tõusnud 75°C-ni, ent ärge unustage, et
seda termomeetrit ei tohi jätta töötavasse
mikrolaineahju!)
Kui toitu ei saa segada (nt lasanje, kartuli-
ja hakklihavorm jms), siis tuleb selle keskele
teha noaga sisselõige kontrollimaks, kas
toit on korralikult läbi kuumenenud.
Isegi tootja poolt pakendil antud juhiste
täpsel järgimisel tuleb siiski enne
serveerimist kontrollida, et toit on tulikuum.
Kahtluse korral pange toit edasiseks
kuumutamiseks ahju tagasi.
Seisu- ehk ühtlustumisaeg
Seisu- ehk ühtlustumisaeg on aeg, mis
järgneb toidu küpsetamisele või uuesti
kuumutamisele ja eelneb toidu tarbimisele.
See on aeg, mille jooksul jätkab kuumus
soojusjuhtivuse toimel toidu keskme poole
liikumist. Tänu ühtlustumisajale ei jää toidu
sisse külmi osi.
Ahju puhtana hoidmine
Ahju ohutu talitluse tagamiseks on oluline
seda korrapäraselt pühkida. Kasutage soojas
nõudepesuvahendi ja vee lahuses niisutatud
ja hoolikalt kuivaks väänatud riiet ahju
küpsetuskambri pindade toidust ja rasvast
puhastamiseks. Pöörake erilist tähelepanu
uksetihendite piirkonnale ja ka küpsetus-
kambri parempoolsel seinal paikneva
mikrolainejuhiku puutepindadele. Ahi tuleb
enne puhastamist elektrivõrgust lahti ühendada.
Tähtis info! Lugege hoolikalt läbi!
IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 9IP3708_3BA10BP_03_110705.indd 9 2011-7-5 11:56:482011-7-5 11:56:48