AEG KMK721000M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

ET Retseptiraamat
Mikrolaineahi
1. AUTOMAATPROGRAMMID
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
1.1 Automaatprogrammid
Automaatprogrammid pakuvad
sobivaimaid seadeid eri tüüpi liha- ja
muude retseptide jaoks.
"Retseptiraamat" (menüü: Juhendatud
küpsetamine) – see funktsioon
kasutab eelnevalt määratud väärtusi.
Valmistage toit selle retseptiraamatu
retsepti järgi.
1.2 Kategooria
Menüüs Juhendatud küpsetamine
jagatakse toidud mitmesse
kategooriasse:
Sulatamine
Küpsetamine/sulatamine
Linnuliha/liha/kala
Pirukad/pajaroad/gratäänid
Magustoidud
2. SULATAMINE
2.1 Kala sulatamine
Pange külmutatud kala nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks mikrolaineahju sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Kui kala sulab, võtke kalatükid
ettevaatlikult üksteise küljest lahti (kui
tegu on kokku külmunud kalatükkidega).
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama
kaua, mis kulus sulamiseks.
2.2 Linnuliha sulatamine
Pange sulatatav toit nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks seadme sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Katke väljaulatuvad osad
(koivaotsad ja tiivad) fooliumiga.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama
kaua, mis kulus sulamiseks.
2.3 Liha sulatamine
Pange külmutatud liha nõusse kummuli
asetatud taldrikule, nii et sulamisvesi ei
määriks seadme sisemust.
Kontrollige liha sulamise ajal, keerake
korduvalt. Kui liha on külmunud ühe
tükina, võtke sulatamise ajal sulanud
lihatükid ettevaatlikult üksteise küljest
lahti.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama
kaua, mis kulus sulamiseks.
2.4 Leiva sulatamine
Pange leib taldrikul olevale köögirätikule.
Keerake leiba sulatamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
Pärast sulamist laske toidul
toatemperatuuril seista umbes sama
kaua, mis kulus sulamiseks.
www.aeg.com2
3. KÜPSETAMINE/SULATAMINE
3.1 Värsked köögiviljad
Pange tükeldatud köögiviljad
mikrolainekindlasse nõusse ja kallake
sinna umbes 50 ml vett. Katke nõu
(kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige
väiksem kaal. Kui köögiviljad on pehmed,
valige suurem kaal.
3.2 Külmutatud köögiviljad
Pange külmutatud köögiviljad
mikrolainekindlasse nõusse ja kallake
sinna umbes 50 ml vett. Katke nõu
(kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
Vihje: Kui köögiviljad on kõvad, valige
väiksem kaal. Kui köögiviljad on pehmed,
valige suurem kaal.
3.3 Hautatud sibulad
Lõigake sibulad ribadeks ja pange
mikrolainekindlasse nõusse koos 1 spl
või või õliga. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Keerake köögivilju küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
3.4 Koorega küpsetatud
kartulid
Pange kartulid mikrolainekindlasse
nõusse ja kallake sinna umbes 100 ml
vett. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Keerake kartuleid küpsetamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
3.5 Riis
Pange riis (eelküpsetatud)
mikrolainekindlasse nõusse ja lisage 1:2
vahekorras vett (=100 g riisi ja 200 ml
vett). Maitsestage. Lisake võilaastud,
aurutatud sibulad või ürdid. Katke nõu
(kaanega või mikrolainekindla kilega).
Keerake riisi küpsetamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
3.6 Šokolaadi sulatamine
Lõigake šokolaad tükkideks ja asetage
nõusse. Katke nõu (kaanega või
mikrolainekindla kilega).
Segage šokolaadi sulamise ajal
korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
3.7 Või sulatamine
Lõigake või tükkideks ja asetage nõusse.
Katke nõu (kaanega või mikrolainekindla
kilega).
Segage võid sulamise ajal korduvalt.
Ahjusoleku aeg: sõltub kaalust
Riiuli tasand: 1
4. LINNULIHA/LIHA/KALA
4.1 Kanatiivad
Koostis:
1 kg kanatiibu
Marinaad:
2 sl õli
2 spl sojakastet
1 spl sinepit
EESTI 3
1 purustatud küüslauguküüs
rosmariini
tüümiani
värskelt jahvatatud musta pipart
maisitärklist
Valmistamine:
Segage kokku õli, sojakaste, sinep,
küüslauk ja maitsetaimed. Segage
kanatiivad marinaadiga ja jätke 2–3
tunniks marineeruma. Seejärel puistake
peale veidi maisitärklist.
Ahjusoleku aeg: 25 min
Riiuli tasand: 2
Pritsmete kogumiseks asetage ahju
põhja mikrolainekindel nõu.
Pöörake 10 minuti pärast.
4.2 Kana, poolitatud
Koostis:
1 kg kana, poolitatud
sool
pipar
maitsetaimi
määrimiseks õli
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 2
Pritsmete kogumiseks asetage ahju
põhja mikrolainekindel nõu.
Pöörake 15 minuti pärast.
4.3 Pikkpoiss ürtidega
Koostisained (4 portsjonit):
väheses koguses soojas vees
leotatud saiatükid
1 sibul, peeneks hakitud ja väheses
võis hautatud
1 purustatud küüslauguküüs
250 g seahakkliha
250 g loomahakkliha
100 g vasikapraadi
1 muna
1 tl soola
pipar
paprika
1 spl hakitud peterselli
1 tl peeneks hakitud rosmariini
1 tl tüümiani
4 peekoniviilu, katteks
Valmistamine:
Segage hoolikalt kõik ained omavahel,
vormige pikkpoiss ja asetage see
mikrolaine- ja kuumakindlasse nõusse.
Katke peekoniviiludega.
Ahjusoleku aeg: 40 min
Riiuli tasand: 2
4.4 Koorene kalafilee
Koostisained (4 portsjonit):
400 g kalafileed (forell või vikerforell)
20 g õli
250 g sibulaid, viilutatud
6 spl crème fraîche'i (või hapukoort)
paprikapulber, magus
sidrun
sool
Valmistamine:
Kuumutage sibularõngad õlis klaasjaks.
Asetage need seejärel võiga määritud
vormi.
Puhastage kalafilee, piserdage
sidrunimahlaga, maitsestage soolaga ja
pange kalafilee sibularõngastele. Segage
crème fraîche'i hulka paprikapulber ja
kallake segu kalafileedele. Lisage
väheke soola.
Ahjusoleku aeg: 12 min
Riiuli tasand: 1
Pöörake rooga üks kord poole aja
möödumisel.
4.5 Merikeelerullid
Koostis:
4 merikeelefileed
poole sidruni mahl
sool, värskelt jahvatatud must pipar
100 g spinatit (külmutatud ja
sulatatud)
1 küüslauguküüs
2 spl valget veini
50 ml koort
1 munakollane
Valmistamine:
Piserdage kalafileedele sidrunimahla,
maitsestage soola ja pipraga. Pigistage
spinat kuivaks, maitsestage
küüslauguga. Katke merikeelefileed
spinatiga ja keerake rulli. Asetage rullid
määritud vormi, jälgides, et sabapoolsed
otsad jääksid allapoole. Piserdage peale
valget veini.
Kloppige koor ja munad, lisage veidi
soola. Kallake lusika abil kalarullidele.
www.aeg.com4
Ahjusoleku aeg: 17 min Riiuli tasand: 2
5. PIRUKAD/PAJAROAD/GRATÄÄNID
5.1 Kartuligratään
Koostis:
1000 g kartuleid
1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl
muskaatpähklit
2 küüslauguküünt
200 g riivitud juustu
200 ml piima
200 ml koort
4 spl võid
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks, kuivatage ja maitsestage.
Hõõruge kuumakindlat ahjuvormi esmalt
küüslaugu küünega, seejärel määrige
võiga.
Laotage pool maitsestatud kartuliviiludest
vormi ja raputage peale veidi riivitud
juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog
riivitud juustuga.
Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage
ülejäänud või laastudena vormiroale.
Ahjusoleku aeg: 45 min
Riiuli tasand: 1
5.2 Sigurigratään
Koostis:
8 keskmise suurusega sigurit
8 viilu keedusinki
30 g võid
1,5 spl jahu
150 ml köögiviljaleent (sigurist)
5 spl piima
100 g riivitud juustu
Valmistamine:
Poolitage sigur ja lõigake välja kibe
südamik. Seejärel peske hoolikalt ja
aurutage 15 minutit keevas vees.
Võtke siguripoolikud veest välja,
loputage külmas vees ja pange pooled
jälle kokku. Seejärel mässige iga sigur
singiviilu ja asetage määritud
küpsetusvormi.
Sulatage või ja lisage jahu. Hautage
lühikest aega, lisage köögiviljaleem ja
piim ning kuumutage keemiseni.
Segage kastmesse 50 g juustu ja valage
segu siguritele. Raputage küpsetisele
peale ülejäänud juust.
Ahjusoleku aeg: 19 min
Riiuli tasand: 1
5.3 Täidetud canneloni
Eelroana 4 inimesele.
Põhiroana 2 inimesele.
Koostis:
1 sibul, peeneks hakitud
1 tl margariini
1 küüslauguküüs
1 pakk külmutatud spinatit (300 g)
100 g riivitud juustu
1 purk tomateid (400 g)
10 cannellonitoru (keetmata)
puljongikuubik
sool
vürtsi
punet
paprika
muskaatpähklit
Valmistamine:
Praadige sibul margariiniga läbi. Lisage
sibulatele külmutatud spinat ja segage,
kuni spinat sulab. Kuumutage umbes 5
minutit, maitsestage 50 g riivitud juustu,
vürtsi, puljongikuubiku, küüslaugu ja
muskaatpähkliga. Laske keema tõusta ja
keetke veel 3–4 minutit. Täitke
cannellonitorud seguga.
Tomatisegu valmistamiseks kallake
purgisisu piklikku nõusse, purustage
tomatid kahvliga, maitsestage soola,
vürtsi, pune ja paprikapulbriga.
Paigutage täidetud cannelonid
tomatisegule ja riputage peale ülejäänud
riivjuust.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 1
EESTI 5
5.4 Täidetud seened
Koostisained (3 portsjonit):
6 suuremat seent
1 spl võid
sool
pipar
sidrunimahl
1 väike purk purustatud tomateid (u
150 g)
1/2 kimpu peterselli, hakitud
basiilikulehti, hakitud
1 viil saia, tükkideks rebitud
75 g Gorgonzolat, kuubikuteks
lõigatud
3 spl koort
Valmistamine:
Puhastage seened. Eemaldage
seenejalad,lõigake väikesteks tükkideks.
Maitsestage soola ja pipraga, piserdage
peale sidrunimahla.
Segage maitsestatud seenejalad
tomatite, peterselli, basiiliku, saiatükkide,
gorgonzola ja koorega ning siis soola ja
pipraga. Täitke seenekübarad, asetage
võitatud küpsetusnõusse.
Ahjusoleku aeg: 15 min
Riiuli tasand: 1
5.5 Täidetud tomatid
Koostisained (2 portsjonit):
4 suurt tomatit, umbes 300 g tk
1 väike suvikõrvits, umbes 80 g
60 g seeni
1 šalottsibul
2 spl õli
100 g keedetud riisi
50 ml köögiviljapuljongit
75 g mozzarellat
1 spl hakitud peterselli
sool
värskelt jahvatatud musta pipart
Valmistamine:
Lõigake tomatilt "kaas" pealt. Uuristage
teelusika abil tomat seest tühjaks, jättes
serva paksuseks umbes 1 cm.
Peenestage väljalõigatud sisu.
Valmistage ette suvikõrvits ja lõigake
väikesteks kuubikuteks. Viilutage
seened. Koorige šalottsibulad,
peenestage.
Kuumutage pannil oliiviõli. Kuumutage
sibul õlis. Lisage suvikõrvits ja seened,
kuumutage kiiresti. Lisage riis,
purustatud tomat ja puljong ning hautage
5 minutit. Lõigake mozzarella väikesteks
tükkideks. Lisage mozzarella ja petersell
riisile, maitsestage soola ja pipraga.
Täitke tomatid seguga ja pange kaaned
peale. Asetage tomatid võitatud
küpsetusnõusse.
Ahjusoleku aeg: 15 min
Riiuli tasand: 1
Pöörake rooga üks kord poole aja
möödumisel.
5.6 Köögivilja-spaetzle
Koostisained (2 portsjonit):
250 g värskelt valmistatud spaetzle-
nuudleid
2 keskmist sellerivart, umbes 100 g
1 suur porgand, umbes 150 g
1 spl võid
50 ml puljongit
100 g tavalist toorjuustu või ürtidega
toorjuustu (nt Cantadou)
sool
värskelt jahvatatud musta pipart
1/2 kimpu murulauku
30 g riivitud juustu (nt Sbrinz või
Parmesan)
100 ml koort
Valmistamine:
Asetage nuudlid võiga määritud vormi.
Puhastage ja tükeldage seller ja
porgand. Kuumutage kiirelt võis. Lisage
puljong, katke kaanega ja hautage
köögivilju 5 minutit. Eemaldage nõu
tulelt. Segage hulka toorjuust.
Maitsestage köögiviljad soola ja pipraga.
Kallake segu spaetzle-nuudlitele.
Hakkige toidule murulauku. Riputage
peale riivitud juust ja kallake üle koorega.
Ahjusoleku aeg: 12 min
Riiuli tasand: 2
5.7 Kartuli-suvikõrvitsa
gratään
Koostisained (2 portsjonit):
250 g kartuleid
200 g suvikõrvitsat
sool
www.aeg.com6
värskelt jahvatatud valget pipart
130 g riivjuustusegu (nt pitsasegu)
1 väike purk anšoovist (60 g)
1 purustatud küüslauguküüs
1 šalottsibul, peeneks hakitud
150 ml koort
värskeid ürte (basiilik, majoraan,
pune, tüümian) või ürdisegu
oliiviõli
Valmistamine:
Koorige kartulid, lõigake õhukesteks
viiludeks.
Peske suvikõrvitsad ja kuivatage
hoolikalt. Lõigake õhukesteks viiludeks.
Määrige küpsetusvorm kergelt õliga.
Segage kartuli- ja suvikõrvitsaviilud
omavahel, maitsestage soola ja pipraga.
Segage hulka 100 g juustu, küüslauk ja
sibul ning pange koos anšoovistega
küpsetusnõusse.
Segage koor ülejäänud juustuga. Lisage
peeneks hakitud ürdid või ürdisegu.
Segage hoolikalt ja kallake toidule.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 1
5.8 Juustugratään
Koostisained (3 portsjonit):
8 viilu kandilist saia
100 ml valget veini
1 sibul, ratastena
100 g riivitud juustu (Gruyere'i või Alpi
juust)
400 ml piima
3 muna
sool
värskelt jahvatatud musta pipart
muskaatpähklit, riivitud
100 g tükeldatud suitsupeekonit
40 g võitükikesi
1 kimp murulauku
Valmistamine:
Lõigake kandiline sai diagonaalselt
mõlemas suunas (jääb 32 kolmnurka).
Pange saia- ja sibulaviilud vaheldumisi
madalasse küpsetusnõusse. Kallake
peale valget veini.
Segage munad, juust ja piim.
Maitsestage ja kallake saiaviiludele.
Laotage peekonitükid ühtlaselt roale;
katke võitükikestega.
Enne serveerimist riputage toidule
murulauku.
Ahjusoleku aeg: 30 min
Riiuli tasand: 2
5.9 Lasanje singiga
Koostisained (2 - 3 portsjonit):
2 spl oliiviõli
1 väike sibul, peeneks hakitud
300 g kooritud, sektoriteks lõigatud
tomateid (konservtomateid)
300 g seeni, viilutatud
1 teelusikatäis kuivatatud ürte, nt
oregano või tüümian
sool
värskelt jahvatatud musta pipart
200 g keedusinki, ribadeks lõigatud
300 g värskeid või eelküpsetatud
lasanjeplaate
250 ml rõõska koort
50 g riivitud Parmesani juustu
võid määrimiseks
Valmistamine:
Kuumutage pannil oliiviõli. Praadige
seened ja sibul. Lisage tomatid,
maitsestage ürtidega ja kuumutage
umbes 5 minutit. Maitsestage kaste
soola ja pipraga.
Määrige vorm võiga. Katke põhi
lasanjeplaatidega. Tekitage kihid
lasanjeplaatidest, tomatikastmest,
singiribadest, crème fraîche'ist ja
Parmesani juustust. Katke pealt
Parmesaniga.
Ahjusoleku aeg: 22 min
Riiuli tasand: 1
5.10 Porru-pajaroog
Koostisained (2–3 portsjonit):
500 g porrut
250 g kohupiima (poolrasvast)
50 ml rõõska koort
1 muna
50 g riivitud juustu, nt Parmesan
1 küüslauguküüs
sool
värskelt jahvatatud musta pipart
2–3 viilu sinki
1 kuhjaga spl riivsaia
võitükikesi
Valmistamine:
EESTI 7
Lõigake porru 1 cm viiludeks ja keetke
soolaga maitsestatud vees 5 minutit.
Kallake vesi ära, nõrutage hoolikalt.
Lõigake sink ribadeks.
Segage kohupiim, crème fraîche, munad
ja 2/3 juustu omavahel. Purustage
küüslauk, segage muule hulka. Lõpuks
lisage porru ja sink. Maitsestage soola ja
pipraga. Asetage toit kohe võiga
määritud vormi.
Segage omavahel ülejäänud juust ja
riivsai, puistake toidule. Pange kõige
peale rohkelt võitükikesi.
Ahjusoleku aeg: 20 min
Riiuli tasand: 1
6. MAGUSTOIDUD
6.1 Aprikoosikreem
Koostisained (2 portsjonit):
250 g aprikoose
100 ml valget veini
2–3 spl suhkrut
150 g mascarponet või toorjuustu
250 ml koort
2 spl aprikoosilikööri või kirsibrändit
Valmistamine:
Segage kausis aprikoosid valge veini ja
suhkruga ning valige programm
Aprikoosikreem. Jätke jahtuma.
Kasutage saumikserit ja püreestage
aprikoosikompott. Segage mascarpone
või toorjuust lusikahaaval püree hulka.
Kloppige kreem ühtlaseks, segage
ettevaatlikult aprikoosikreemi hulka.
Lisage maitse andmiseks aprikoosilikööri
või kirsibrändit.
Asetage toit jahedasse.
Ahjusoleku aeg: 6 min
Riiuli tasand: 1
Pärast küpsetamist:
Soojendage aprikoosimoos ja
pintseldage see koogile; laske koogil
jahtuda. Segage kokku tuhksuhkur,
kaneel ja kuum vesi; määrige segu
koogile. Puistake koogi glasuuritud
pinnale otsekohe mandlilaastud.
6.2 Amaretto-virsikud
Koostisained (2 portsjonit):
4 poolikut konserv-virsikut
50 g amaretto-küpsiseid
1 kuhjaga spl suhkrut (1)
1 spl kakaod
1 spl Vin Santot (Itaalia dessertveini)
või Grand Marnieri
võitükikesi
100 ml rõõska koort
1 kuhjaga spl suhkrut (2)
Valmistamine:
Nõrutage virsikud hoolikalt, asetage
võiga määritud küpsetusnõusse.
Purustage amaretto-küpsised ja segage
suhkru (1) ning kakaoga. Lisage Vin
Santo, kuni moodustub paks mass.
Vormige 4 palli ja pange
virsikupoolikutesse.
Serveerige sooje virsikuid suhkruga (2)
segatud crème fraîche'iga.
Ahjusoleku aeg: 4 min
Riiuli tasand: 1
*
www.aeg.com8
EESTI 9
www.aeg.com10
EESTI 11
www.aeg.com/shop
867343264-A-262018
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG KMK721000M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka