Külmutamine kestab 24 tundi. Sel ajal ei tohi
sügavkülmikusse paigutada külmutatavaid
toiduaineid.
Külmutage ainult täiesti värskeid ja hoolikalt
puhastatud kvaliteetseid toiduaineid.
Toiduaineid külmutatakse väikestes kogustes, kuna nii
kiireneb külmumine ning külmutatud toiduainete
hilisem kasutamine on lihtsam. Väikesed kogused
sulavad kiiremini.
Toiduained pakitakse enne sügavkülmikusse
paigutamist õhukindlalt alumiiniumfooliumisse või
külmutamiskottidesse.
Värsked toiduained ja külmutatud toiduained ei tohi
kokku puutuda, kuna sel juhul külmutatud toiduainete
temperatuur tõuseb.
Vähese rasvasisaldusega tooted säilivad kauem kui
suure rasvasisaldusega tooted, ka sool lühendab
säilivusaega.
Jäätist jm. toiduaineid ei tohi kasutada otse
sügavkülmikust võetuna, kuna need võivad
põhjustada külmumisvigastusi.
Külmutamispäev märgitakse pakendile, see
võimaldab jälgida säilivusaega.
Ukse siseküljel või eraldi kaartidele on jooniste abil
kujutatud erinevate toiduainete säilimisaeg kuude
lõikes.
Süsihappegaasi sisaldavaid jooke jms. ei tohi
sügavkülmikusse paigutada, kuna pudel (või
anum) võib puruneda.
Külmutatud toiduainete
säilitamine
Kui sügavkülmikut ei ole mõnda aega kasutatud, tuleb
lüliti keerata asendisse “S” (kiirkülmutamine)
vähemalt 2 tundi enne toiduainete paigutamist
sügavkülmikusse, seejärel keeratakse lüliti tagasi
asendisse “N”.
Kasulikud nõuanded külmutatud toiduainete
ostmiseks ja säilitamiseks
Külmutatud toiduainetele märgitud “parim enne” -
kuupäeva ei tohi ületada.
Kontrollige enne sügavkülmikusse asetamist
külmutatud toiduainete kvaliteeti.
Külmutatud toiduained tuleb tuua korralikult pakituna
kauplusest otse koju ja paigutada sügavkülmikusse.
Elektrikatkestuse ajal sügavkülmiku ust avada ei tohi.
Osaliselt sulanud külmutatud toiduaineid ei tohi uuesti
külmutada, need tuleb 24 tunni jooksul ära tarvitada.
Sulatamine
Sügavkülmutatud või külmutatud toiduaineid võib
enne kasutamist sulatada külmkapis või
toatemperatuuril olenevalt sulatamiseks vajalikust
ajast.
Väikesi koguseid võib toiduks valmistada eelnevalt
sulatamata, otse sügavkülmikust võetuna, kuid sellisel
juhul on toidu valmimisaeg pikem.
Jääkuubikute valmistamine
Seadmes on üks või mitu anumat jääkuubikute
valmistamiseks.
Täitke anum veega ja asetage see sügavkülmikusse.
Anuma sügavkülmikust võtmisel ärge kasutage
teravaid esemeid.
Temperatuuri reguleerimine
Valides sügavkülmiku õiget temperatuuri tuleb
meeles pidada, et sügavkülmiku sisetemperatuuri
mõjutavad ümbritsev temperatuur, ukse
avamissagedus, toiduainete kogus ja õhuringlus.
Temperatuuri reguleerimiseks tuleb keerata
regulaatorit päripäeva ja alati väiksema arvu poolt
suurema arvu poole – kõrgemalt temperatuurilt
madalama temperatuuri poole. Teisisõnu – kõige
väiksem näit = kõige madalam sisetemperatuur; kõige
suurem näit = kõige kõrgem sisetemperatuur.
Kõige sobivam näit on tavaliselt skaala keskel.
Sügavkülmiku töö peatamiseks tuleb termostaadi lüliti
keerata asendisse “O”. Sellisel juhul sügavkülmik
välja ei lülitu.
NB!
Kui sügavkülmik on toiduaineid täis ja
reguleeritud madalaimale temperatuurile ning
ümbritsev temperatuur on maksimaalselt kõrge,
võib tagumisele siseseinale moodustuda
härmatisekiht, kui sügavkülmik on pidevalt sisse
lülitatud. Sellisel juhul keerake termostaadi lüliti
sügavkülmiku sulatamiseks kõige väiksema arvu
peale, siis on ka elektritarbimine minimaalne.
Külmkapis hoiustamine
Külmkapp on mõeldud igapäevaselt kasutatavate
jookide ja toiduainete jaoks. Et külmkapp töötaks
võimalikult efektiivselt, ei tohi sinna asetada kuumi
või auravaid vedelikke (nt. suppi või puljongit). Et
!