Käivitamine ja temperatuuri reguleerimine - külmkapp-
sügavkülmik
Ühendage pistik seinakontaktiga, avage külmkapi uks ja
keerake ülal paremal olevat temperatuuriregulaatori lülitit
päripäeva “0”-märgist mööda. Reguleerige temperatuur
sobivaks. Algul reguleerige temperatuur skaala väiksemate
arvude kohale. Regulaatori asend sõltub sellest, kui madalat
temperatuuri soovitakse kapis säilitada. Seadme temperatuuri
mõjutavad ka keskkonna temperatuur, ukse avamissagedus,
kapis olevate toiduainete kogus ning kapi asukoht. Kui
temperatuuriregulaatorit keeratakse päripäeva, suuremate
arvude suunas, siis temperatuur langeb, kui vastupäeva, siis
temperatuur tõuseb.
Külmutamine
See nelja tähega ( ) varustatud seade sobib nii
toiduainete külmutamiseks kui ka eelnevalt tööstuslikult
külmutatud toiduainete pikaajaliseks säilitamiseks.
Valmistajate poolt soovitatud säilitusaegu ei tohi ületada.
Tavaliselt ei ole temperatuuriregulaatori asendit vaja
külmutades muuta. Kui soovite lühendada külmutamise aega,
keerake temperatuuriregulaatorit päripäeva skaala suuremate
näitude peale. Sellises temperatuuriregulaatori asendis võib
temperatuur külmkapis langeda alla 0°C. Vajadusel
reguleerige regulaator väiksemale näidule.
Sügavkülmiku külmutamisjuhised:
Paiguta külmutatavad toiduained ülemisse korvi, kus on
temperatuur kõige madalam.
Ärge külmutage korraga suuremat kogust, kui seadmele on
märgitud.
Külmutage ainult kvaliteetseid, värskeid ja hoolikalt
puhastatud toiduaineid.
Jagage külmutatavad toiduained väikesteks annusteks, siis on
külmumine kiirem ja korraga saab üles sulatada ainult
vajaliku koguse.
Keerake toiduained fooliumisse või pange kilekotti.
Kontrollige, et pakend on õhukindel. Ärge pange
külmutatavaid toiduaineid juba külmunud toiduainete hulka,
sest siis külmunud toiduainete temperatuur tõuseb.
Sügavkülmiku ukse siseküljel on külmutuskalender (ning
külmutuskaart). Kalendris on toodud külmutatud toiduainete
maksimaalsed säilivusajad. Kaardile võite märkida
külmutatud toiduauneid puudutavad andmed.
NB!
Ärge pange sügavkülmikusse süsihappegaasi sisaldavaid
jooke (näit. karastusjoogid) ega sooje toite. Otse
sügavkülmikust võetud jäätükid võivad tekitada vigastusi
(külmakahjustusi).
Korra ülessulanud toiduained riknevad kiiresti, seega ei ole
soovitatav neid uuesti külmutada.
Külmutatud toiduainete säilitamine sügavkülmikus
Parima tulemuse saavutamiseks jälgige, et ostetud
külmutatud toiduaineid on säilitatud eeskirjadekohaselt ja
need on toodud kodusesse sügavkülmikusse võimalikult
kiiresti, kuna temperatuuri tõus võib säilivusaega lühendada.
Valmistaja poolt soovitatud maksimaalset säilitusaega ei tohi
ületada. Ärge avage külmkapi uksi asjatult, see on eriti
soovitatav voolukatkestuse ajal. Lühiajaline voolukatkestus ei
kahjusta külmutatud toiduaineid. Kui aga külmutatud
toiduained kasvõi osaliselt sulavad, siis nende säilivusaeg
lüheneb. Sellisel juhul tuleb need võimalikult kiiresti ära
tarbida.
Külmutatud toiduainete sulatamine
Külmutatud toiduaineid võib enne kasutamist vastavalt
soovitud sulamiskiirusele sulatada kas külmkapis või
toatemperatuuril. Väikesed külmutatud toiduainete kogused
võib toiduks valmistada ka sulatamata, otse sügavkülmikust
võetuna. Sel juhul kestab küpsemine kauem kui tavaliselt.
Toiduainete säilitamine külmkapis
Külmkapp töötab kõige paremini, kui järgite järgmisi
juhiseid:
Ärge pange külmkappi sooje toite või jooke.
Kõik toidud katke hoolikalt, eriti hoolikalt tuleb katta
tugevasti lõhnavad toiduained.
Ärge katke riiuleid sellise materjaliga, mis takistab õhu vaba
ringlust kapi sees.
Toiduainete jahutamine külmkapis
Jahutuskamber on mõeldud iga päev tarbitavate jookide ja
toiduainete jaoks. Et külmkapp töötaks võimalikult
efektiivselt, ei tohi kappi paigutada sooje või auravaid
vedelikke (näit. suppi ja puljongit). Et üks toiduaine teise
maitset ei omandaks, tuleb anumad katta kas foolium- või
plastikkilega.
Praktilisi nõuandeid:
Kilesse mässitud toorest liha säilitatakse klaasriiulil.
Liha säilib nii värskena maksimaalselt 1-2 päeva.
Keedetud lihalõigud jms. tuleb kinni katta. Neid võib
säilitada mistahes riiulil.
Puu- ja juurviljad: säilitatakse peale pesemist või
puhastamist köögiviljasahtlis.
Või ja juustud: säilitatakse õhukindlates karpides ja
foolium- või plastikkiles/kilekotis.
Piim: säilitatakse tihedalt suletud pakendites või sobilikes
anumates ukse siseküljel olevates riiulites.