Aeg-Electrolux E43012-5-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
E43012-5
Kasutusjuhend Ahi
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas, nii
saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
SISUKORD
OHUTUSINFO 2
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
3
Üldised ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Elektriühendus 4
Vajutage nuppu 4
Puhastamine ja hooldus 4
Tuleoht 5
Ahjuvalgusti 5
Teeninduskeskus 5
Seadme kõrvaldamine 5
SEADME KIRJELDUS 6
Ülevaade 6
Ahju tarvikud 6
IGAPÄEVANE KASUTAMINE 7
Esmane puhastamine 7
Kellaaja seadmine 7
Ahju sisse- ja väljalülitamine 7
Jahutusventilaator 8
Keedutsoonid 8
Kuumusastmed 8
Ahju funktsioonid 8
Teleskoopsiinid - ahjutarvikute
sisestamine 9
Näit 10
Kellafunktsioonide seadmine 10
Kella funktsioonide tühistamine 11
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID 11
Ukse sisekülg 11
Küpsetamine 12
Praed 17
Grillimine 19
Hoidised 20
Kuivatamine 21
Sulatamine 21
PUHASTUS JA HOOLDUS 22
Ahju lagi 23
Riiulijuhikud 23
Ahju teleskoopjuhikud 24
Ahju lamp 25
Ahju uks ja klaaspaneelid 25
TEHNILISED ANDMED 26
MIDA TEHA, KUI... 26
JÄÄTMEKÄITLUS 27
Jäetakse õigus teha muutusi
OHUTUSINFO
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi.
Enda ja oma vara ohutuse tagamiseks
Looduse säästmiseks
Seadme asjakohaseks kasutamiseks.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta vii-
te või edasi müüte.
2 Sisukord
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kahju-
de eest.
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning füüsilise,
sensoorse või vaimupuudega inimesed või kogemuste ja teadmisteta isikud,
kui nende üle on järelvalve ja neid juhendatakse seadme turvalise kasutami-
se osas ning nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid ohte. Lap-
sed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigas-
tusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on lahti või sea-
de töötab, sest see läheb kuumaks. Kehavigastuse või muu püsiva kahjustu-
se oht!
Kui seadmel on lapselukk või lukufunktsioon (nuppude lukustus), kasutage
seda. See hoiab ära võimaluse, et lapsed ja loomad seadme juhuslikult sisse
lülitavad.
Üldised ohutusjuhised
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb seadme vigastami-
se ja kahjustamise oht.
Ärge jätke seadet järelevalveta, kui see töötab.
Lülitage seade välja pärast iga kasutuskorda.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud elektrik. Pöörduge
volitatud teeninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võimalikke
kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Kahjustatud seadet
ei tohi vooluvõrguga ühendada. Vajaduse korral võtke ühendust tarnijaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt pakend, kleebised ja
kattekihid. Ärge eemaldage andmesilti. Vastasel juhul võib garantii kaotada
kehtivuse.
Veenduge, et seade oleks paigaldamise ajal vooluvõrgust väljas.
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik. See seade on raske. Kasutage alati
kaitsekindaid. Ärge kunagi tõstke seadet käepidemest.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklüliti-
ga. Lahklüliti lahutatud kontaktide vahemik peab olema vähemalt 3 mm.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaits-
meid (keermega kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaits-
meid ja kontraktoreid.
Enne paigaldamist veenduge, et köögikapi mõõdud, kuhu soovite seadme
paigaldada, oleksid sobivad.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate konstruktsioonide alla ja kõrva-
le.
Tagage minimaalne kaugus muudest seadmetest ja mööbliesemetest.
Seadet ei tohi paigutada põhja peale.
Ohutusinfo
3
Integreeritud ahjud ja pliidid on varustatud spetsiaalse ühendussüsteemiga.
Vältimaks seadme kahjustamist kasutage ainult sama tootja valmistatud
seadmeid.
Elektriühendus
Seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmesildil olevad elektriandmed vastavad teie kohalikule
vooluvõrgule.
Teavet pinge kohta leiate andmesildilt.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud põrutuskindlat pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid, vaheühendusi ja pikenduskaableid. Tuleoht!
Ärge asendage toitekaablit ega vahetage seda. Pöörduge teeninduskeskus-
se.
Jälgige, et te seadme taga olevat toitepistikut (kui on olemas) ega juhet ei
muljuks ega vigastaks.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge tõmmake toitekaablist. Tõmmake ala-
ti pistikust – kui see on olemas.
Vajutage nuppu
See seade on ette nähtud ainult koduseks kasutamiseks. Ärge kasutage se-
da äri- või tööstuslikul eesmärgil.
Kasutage seadet ainult koduseks toiduvalmistamiseks. See hoiab ära võima-
likud kehavigastused või materiaalse kahju.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega hoiukohana.
Kasutamise käigus läheb seadme sisemus kuumaks. Põletusoht! Ärge puu-
dutage kütteelemente seadmes. Tarvikuid või potte ahju pannes või ahjust
välja võttes kasutage kindaid.
Olge tarvikute eemaldamisel ja paigaldamisel ettevaatlik, et mitte emaili kah-
justada.
Kui avate ahju ust ajal, mil ahi töötab, tuleb alati seista uksest eemal. Välja
võib paiskuda tulist auru. Nahapõletuse oht!
Et hoida ära emaili kahjustumine või värvi muutumine:
ärge asetage esemeid vahetult ahju põhjale ning ärge katke seda fooliumi-
ga kinni;
ärge pange tulist vett vahetult seadmesse;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu.
Emaili värvi muutus ei mõjuta seadme tööd ning kuna tegemist pole defekti-
ga, ei kuulu see garantii alla.
Äge suruge avatud uksele.
Toiduvalmistamisel pange ahju uks alati kinni, ka grillides.
Puhastamine ja hooldus
Enne hooldust lülitage seade välja ja eemaldage see vooluvõrgust.
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht! Klaaspa-
neelid võivad puruneda.
Hoidke seade alati puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põh-
justada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise.
4 Ohutusinfo
Eriti mahlaste kookide puhul kasutage sügavat küpsetusplaati, et väljavalguv
mahl ei tekitaks püsivaid plekke.
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise huvides puhastage seadet ainult vee
ja seebiga. Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad põh-
justada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate eseme-
te, abrasiivsete puhastusvahendite, abrasiivsete švammide ega plekieemal-
dajatega
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige tootja juhiseid. Ärge kütteelementide ja
termostaadi anduri peale midagi pihustage.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabit-
saga. Siseklaasi kuumuskindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda.
Need tuleb asendada. Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse eemaldamisel ettevaatlik. Uks on raske!
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
Tuleoht
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamise ta-
gajärjel võib alkohol õhuga seguneda. Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega määrdunud esemeid ja/või sulavaid
esemeid (plastist või alumiiniumist) seadmesse, selle lähedusse või peale.
Ahjuvalgusti
Selles seadmes kasutatavad lambid on mõeldud kasutamiseks üksnes kodu-
masinates. Neid ei saa kasutada ruumide täielikuks või osaliseks valgusta-
miseks.
Kui tekib vajadus lamp välja vahetada, tuleb kasutada sama võimsusega ja
spetsiaalselt kodumasinate jaoks mõeldud lampi.
Enne ahjuvalgusti vahetamist ühendage seade vooluvõrgust lahti. Elektrilöö-
gioht!
Teeninduskeskus
Masinat tohib remontida või hooldada ainult volitatud tehnik. Pöörduge voli-
tatud teeninduskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Seadme kõrvaldamine
Kehaliste vigastuste vältimiseks
Lahutage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmesse
kinnijäämist. Lämbumisoht.
Ohutusinfo
5
SEADME KIRJELDUS
Ülevaade
2
1
23 4 5 6 7
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
8
1 Juhtpaneel
2 Keeduväljade indikaatorid
3 Toiteindikaator
4 Ahju funktsioonide juhtnupp
5 Ekraan
6 Temperatuuri juhtnupp
7 Temperatuuri tuli
8 Keeduväljade juhtnupud
9 Kütteelement
10 Ahjuvalgusti
11 Ventilaator
12 Põhjakuumutus
13 Ahjuriiuli siinid, eemaldatavad
14 Riiuli asendid
Ahju tarvikud
Ahjurest
6 Seadme kirjeldus
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Madal küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Ahjuriiuli siinid kolmel tasandil
2 ahjuriiuli tuge koos 3 teleskoopsiiniga
IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Kellaaja seadmine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja seadistamist.
Seadme ühendamisel elektrivõrku või voo-
lukatkestuse ajal hakkab ajafunktsiooni in-
dikaator automaatselt vilkuma.
Õige kellaja seadmiseks kasutage + " või "
- " nuppu.
Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab
ja ekraanile kuvatakse kellaaeg.
Aja muutmiseks ei tohi määrata automaat-
set funktsiooni (Kestvus
või lõpp )
samal ajal.
Ahju kasutamiseks vajutage tagasitõmmatavale nupule. Siis tuleb nupp välja.
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake temperatuuri reguleerimise nuppu.
Toite indikator süttib, kui ahi hakkab tööle.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur tõuseb.
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahjufunktsioonide nupp ja temperatuuri regu-
leerimise nupp välja.
Igapäevane kasutamine 7
Jahutusventilaator
Seadme töötamisel lülitub jahutusventilaator automaatselt sisse. Kui lülitate
seadme välja, siis jätkab jahutusventilaator töötamist kuni seadme mahajahtu-
miseni.
Keedutsoonid
Keedutsoonide nuppude abil saate juhtida pliidiplaati, mis paigaldati koos ahj-
uga. Pliidiplaadi kohta täpsema informatsiooni saamiseks lugege selle kasutus-
juhendit.
Kuumusastmed
Keedutväljade indikaatorid (vt jaotist "Ülevaade") näitavad, milline väli on sisse
lülitatud.
Juhtnupp Funktsioon
0 Väljas
1-9
Kuumusastmed
(1 = madalaim kuumusaste; 9 = kõrgeim kuumusaste)
1. Keerake juhtnupp vajalikule kuumusastmele.
2. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake juhtnupp asendisse “0”.
Automaatne kiirkuumutuse funktsioon
See teave kehtib ainult siis, kui paigaldate automaatse kiirkuumutuse funkt-
siooniga pliidiplaadi!
Automaatse kiirkuumutuse funktsioon kuumutab keeduvälja mõnda aega täis-
võimsusel.
1. Funktsiooni sisse lülitamiseks keerake juhtnuppu päripäeva nii kaugele kui
võimalik (kõrgeimast kuumusastmest kaugemale).
2. Toiduvalmistamise jätkamiseks keerake juhtnupp vajalikule kuumusastme-
le.
3. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake juhtnupp asendisse “0”.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Valgus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sise-
must.
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kol-
mel ahjutasandil. Vähendage ahju temperatuuri
(20-40°C) võrreldes ülemise + alumise kuumutuse-
ga. Ka toidu kuivatamiseks.
Pitsarežiim Selliste toitude küpsetamiseks ühel ahjutasandil,
mis vajavad intensiivsemat pruunistamist ja krõbe-
dat põhja. Vähendage ahju temperatuuri (20-40 °C)
võrreldes ülemise + alumise kuumutusega.
8 Igapäevane kasutamine
Ahju funktsioon Rakendus
Ül./Al. Kuumutus Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine Kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetami-
seks ja toidu hoidistamiseks
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Minigrill Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel
ning röstimiseks.
Maksigrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks
ja röstimiseks.
Gratineerimine Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks
ühel tasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistami-
seks.
Teleskoopsiinid - ahjutarvikute sisestamine
Paigutage lame küpsetusplaat või sügav
röstimispann teleskoopsiinidele. Kinnitage
servades olevad augud teleskoopsiinidel
olevatesse kinnitustihvtidesse.
Paigutage ahjuriiul teleskoopsiinidele, nii et
selle alus on suunatud allapoole.
Kõrge serv ahju riiuli ümber on täiendav
kaitse, mis takistab nõude mahalibisemist.
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni
üheagne sisestamine
Pange ahjuriiul sügavale röstimispannile.
Pange ahjuriiul ja sügav röstimispann tele-
skoopsiinidele. Kinnitage servades olevad
augud teleskoopsiinidel olevatesse kinni-
tustihvtidesse.
Igapäevane kasutamine 9
Näit
1 2 3
456
1 Funktsiooni märgutuled
2 Aja näidik
3 Funktsiooni märgutuled
4 Nupp " +"
5 Valikunupp
6 Nupp " -"
Kellafunktsioonide seadmine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule,
kuni hakkab vilkuma vajaliku funkt-
siooni indikaator.
2. Alarmkella aja
, kestvuse või
lõpu
määramiseks kasutage " +"
või " -" nuppu.
Vastava funktsiooni indikaator süt-
tib.
Kui ajaperiood on lõppenud, vilgub
funktsiooni indikaator ja 2 minuti väl-
tel kostab helisignaal.
Funktsioonide Kestvus ja Lõpp puhul lülitub ahi automaatselt välja.
3. Signaali katkestamiseks vajutage suvalisele nupule.
Kella funktsioon Kasutamine
Kellaaeg Näitab aega. Aja määramiseks, muutmiseks või kontrollimi-
seks
Pöördloenduse
taimer
Mahalugemisaja seadistamiseks.
Kui aeg saab täis, kõlab signaal.
See funktsioon ahju tööd ei mõjuta.
Kestus Et määrata, kui kaua on ahi kasutusel.
Lõpp Ahjufunktsiooni väljalülitusaja määramiseks.
Kestvust ja Lõppu võib kasutada samaaegselt, kui ahi tuleb hiljem auto-
maatselt sisse ja välja lülitada. Sel juhul määrake kõigepealt Kestvus
, see-
järel Lõpp
.
10 Igapäevane kasutamine
Kella funktsioonide tühistamine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule, kuni hakkab vilkuma vajaliku funktsiooni
indikaator.
2. Vajutage ja hoidke nuppu " - ".
Mõne sekundi pärast lülitub kella funktsioon välja.
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Ukse sisekülg
Ahju ukse siseküljelt võib leida:
riiulitasandite numbrid
info ahju funktsioonide, tüüpilistele toitudele soovitatud tasandite ja tempera-
tuuride kohta.
Tabelis toodud temperatuurid ja küpsetusajad on vaid orientiirid. Need olene-
vad retseptidest, kasutatud komponentide kvaliteedist ja kogusest.
Näiteid pliidi kasutamise kohta
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo-
jusas-
te
Kasutamiseks: Aeg Näpunäiteid
0 Väljas
1 Valmistatud toidu soojashoidmi-
seks
vajadu-
sel
Kaas
1-2 Hollandi kaste, sulatamiseks: või,
šokolaad, želatiin
5-25
min
Segage aeg-ajalt
1-2 Kalgendamiseks; Kohevad omle-
tid, küpsetatud munad
10-40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimal põhinevate toitude
keetmiseks vaiksel tulel, valmistoi-
du soojendamiseks
25-50
min
Vedeliku kogus peab olema rii-
si kogusest vähemalt kaks kor-
da suurem, piimatoite tuleb
valmistamise ajal segada
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamiseks 20-45
min
Lisage mõni supilusikatäis ve-
delikku
4-5 Kartulite aurutamiseks 20-60
min
Kasutage maks ¼ l vett 750 g
kartulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste
ja suppide valmistamiseks
60-150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss kom-
ponendid
Vihjeid ja näpunäiteid 11
Soo-
jusas-
te
Kasutamiseks: Aeg Näpunäiteid
6-7 Õrnalt praadimiseks: eskalopid,
vasikalihast cordon bleu, karbo-
naad, kotletid, vorstid, maks, kee-
dutainas, munad, pannkoogid,
sõõrikud
vajadu-
sel
Poole valmistamisaja möödu-
des pöörake ümber
7-8 Tugevaks praadimiseks, praetud
kartulid, ribiliha, praetükid
5-15
min.
Poole valmistamisaja möödu-
des pöörake ümber
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, paja-
praad), friikartulite valmistamiseks
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada või praadida erinevalt kui teie varasem seade.
Kohandage oma tavapärased seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulite
kõrgused vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõp-
pu välja lülitada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpse-
tamise ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne
kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda
muud, mis oleks võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15
minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrd-
selt. Sel juhul ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küp-
setamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tule-
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat sätet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü-
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempe-
ratuure küpsetusaja vähendami-
seks
12 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamise tule-
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Liiga palju vedelikku
taignas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol-
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii-
ga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur
ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ebaühtlane tainas Laotage tainas ühtlaselt küpsetus-
plaadile
Kook ei valmi mää-
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage veidi kõrgemat tempera-
tuurisätet
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või nupsusai 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook / puuviljakoo-
gid
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Keeks 1 140 0:25 - 0:40
Keeks 1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – muretainast
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi – biskviittainast 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vormi, Ø 20
cm, paigutatud diagonaal-
selt)
1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vormi, Ø 20
cm, paigutatud diagonaal-
selt)
1 180 1:10 - 1:30
Lahtine pirukas (nt quiche
lorraine)
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Juustukook 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid / küpsetised / saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast kringel/pärg 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) 1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/ekleerid
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suhkrukoogid
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid (pärmitai-
nast/keeksitainast)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid (pärmitai-
nast/keeksitainast)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Liivatainast puuviljakoogid 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt kohupiim,
koor, keedukreem) pärmi-
tainaküpsetised
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pitsa (rohke kattega)
1)2)
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pitsa (õhuke koorik)
1)
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Kergitamata leib 1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tordid (CH) 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsised 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
3 160 0:20 - 0:30
Keeksisegust küpsised 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küpsetised,
besee
3 80 - 100 2:00 - 2:30
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Makroonid 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitainast küpsised 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsised
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Saiakesed
1)
3 160 0:20 - 0:35
Saiakesed
1)
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid (20 tk
plaadil)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid (20 tk
plaadil)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid / küpsetised / leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/eklee-
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid / küpsetised /
kuklid
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi-
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küp-
sised
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küp-
setised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitainast küpsi-
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Pöördõhuga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni kasutada, vaadake ahju funktsioonide loendit
peatükis Igapäevane kasutamine.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke põhi)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte-
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Lottringi kook 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm-
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pit-
sale sarnanev El-
sassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Küpsetiste ja vormiroogade tabel
Toit Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg h: Mini-
maalne
Pastavorm 1 180-200 0:45-1:00
Lasanje 1 180-200 0:25-0:40
Aedviljavorm
1)
1 160-170 0:15-0:30
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg h: Mini-
maalne
Juustuga üleküpsetatud pi-
kad saiad
1)
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormiroad 1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid 1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögiviljad 1 160-170 0:30-1:00
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju
funkt-
sioon
Riiuli ta-
sand
Temperatuur °C Kellaaeg
Külmutatud pit-
sa
3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Kartulikrõpsud
1)
3 200-220 vt tootja juhiseid
Pikad saiad 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Puuviljakoogid 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
1) Märkus: keerake krõpse 2 või 3 korda valmimise ajal
Praed
Praadide küpsetamine
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni ko-
hale asetatud ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb
liha mahlasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks küpsetada kaaneta röstimispannil.
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Näpunäiteid röstimistabeli kasutamiseks.
Röstige liha ja kala, mis kaalub üle 1 kg.
Valage röstimispannile pisut vett, et lihamahl või rasv pannile ei kõrbeks.
Vajadusel keerake liha (1/2 - 2/3 küpsetusaja möödudes).
Paremate tulemuste saamiseks pintseldage suuri looma- ja linnuliha tükke
küpsetamise ajal mitu korda praemahlaga.
Lülitage ahi umbes 10 minutit enne röstimisaja lõppu välja, et kasutada ära
jääksoojus.
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Seapraad 1 - 1,5 kg 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiif või filee iga senti-
meetri koh-
ta
- pooltoores
1)
iga senti-
meetri kohta
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- seest roosa (keskmi-
ne)
iga senti-
meetri kohta
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- täiesti küps iga senti-
meetri kohta
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Karbonaad, ribipraad 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pikkpoiss 750 g - 1 kg 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1 kg 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikapraad 1 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikakoot 1,5 - 2 kg 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funkt-
sioon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lambapraad 1 - 1,5 kg 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamba seljatükk 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:00 - 1:30
18 Vihjeid ja näpunäiteid
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funkt-
sioon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jäne-
sekoib
1)
kuni 1 kg 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Hirve seljatükk 1,5 - 2 kg 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Hirve koot 1,5 - 2 kg 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitükid 200 - 250
g tk
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Pool kana 400 - 500
g tk
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kana, broiler 1 - 1,5 kg 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Part 1,5 - 2 kg 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hani 3,5 - 5 kg 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkun 2,5 - 3,5 kg 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkun 4 - 6 kg 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg (h:min)
Terve kala 1 - 1,5 kg 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsiooni alati maksimaalsel temperatuuril
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage ahjuriiul kõrgusele, mida on soovitatud grillimistabelis.
Kõige alumisele riiulitasandile asetage alati pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjoneid.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide ni-
mekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Grillitav toit Riiuli tasand Kellaaeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Seafilee 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Vorstid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Fileetükid, vasikafi-
lee
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filee või loomaliha,
rostbiif (u 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Röstleib/-sai
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Kattega röstleib/-sai 3 6 - 8 min -------
1) Ärge soojendage ette
Hoidised
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava või bajonett-tüüpi kaanega purke ega metallpurke.
Kasutage altpoolt esimest ahjuriiulit.
Kasutage küpsetusplaati. Sellele saab asetada kuni kuus 1-liitrist purki.
Täitke kõik purgid võrdselt ja sulgege need korralikult.
Paigutage purgid ahjuriiulile ja jälgige, et need üksteise vastu ei puutuks.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et säilitada ahjus piisav niis-
kus.
Kui eespool asuvate purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste purkide puhul
umbes 35-60 minuti pärast), lülitage ahi välja või alandage temperatuuri kuni
100°C-ni ( vt tabelit).
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide ni-
mekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Pehme puuvili
Säilitamine Temperatuur,
°C
Tasasel tulel
soojendamise
aeg minutites.
Jätkake küpse-
tamist tempera-
tuuril 100 °C,
minutites.
Maasikad, mustikad, vaari-
kad, küpsed karusmarjad
160 - 170 35 - 45 ---
Poolküpsed karusmarjad 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Luuvili
Säilitamine Temperatuur,
°C
Tasasel tulel
soojendamise
aeg minutites.
Jätkake küpse-
tamist tempera-
tuuril 100 °C,
minutites.
Pirnid, küdooniad, ploomid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux E43012-5-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend