Aeg-Electrolux E4101-7-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
E4101-7
Kasutusjuhend Ahi
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun
edasi seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
SISUKORD
OHUTUSINFO 2
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
3
Üldised ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Elektriühendus 4
Puhastamine ja hooldus 4
Tuleoht 4
Ahjuvalgusti 5
Teeninduskeskus 5
Seadme kõrvaldamine 5
SEADME KIRJELDUS 5
Ülevaade 5
Ahju tarvikud 6
Auru väljapääsuava ahjust 6
IGAPÄEVANE KASUTAMINE 6
Esmane puhastamine 6
Kellaaja seadmine 6
Ahju sisse- ja väljalülitamine 7
Jahutusventilaator 7
Keedutsoonid 7
Soojusastmed 7
Ahju tarvikute kohalepanek 8
Näit 9
Kella funktsioonide määramine
9
Kella funktsioonide tühistamine
10
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID 10
Ukse sisekülg 10
Küpsetamine 11
Röstimine 16
Grillimine 19
Hoidistamine 20
Kuivatamine 20
Sulatamine 21
PUHASTUS JA HOOLDUS 22
Ahju lagi 22
Riiulijuhikud 23
Ahju lamp 23
Ahju uks ja klaaspaneelid 24
MIDA TEHA, KUI... 25
JÄÄTMEKÄITLUS 26
Jäetakse õigus teha muutusi
OHUTUSINFO
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi.
Enda ja oma vara ohutuse tagamiseks
Looduse säästmiseks
Seadme asjakohaseks kasutamiseks.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta
viite või edasi müüte.
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kah‐
jude eest.
2
Sisukord
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning füüsilise,
sensoorse või vaimupuudega inimesed või kogemuste ja teadmisteta isi‐
kud, kui nende üle on järelvalve ja neid juhendatakse seadme turvalise ka‐
sutamise osas ning nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid oh‐
te. Lapsed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigas‐
tusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on lahti või
seade töötab. Vigastus- või muu püsiva kahjustuse oht!
Kui seadmel on lapselukk või lukufunktsioon (nuppude lukustus), kasutage
seda. See hoiab ära võimaluse, et lapsed ja loomad seadme juhuslikult sis‐
se lülitavad.
Üldised ohutusjuhised
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb seadme vigasta‐
mise ja kahjustamise oht.
Ärge jätke seadet järelevalveta, kui see töötab.
Lülitage seade välja pärast iga kasutuskorda.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud elektrik. Pöördu‐
ge volitatud teeninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võima‐
likke kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Kahjustatud sea‐
det ei tohi vooluvõrguga ühendada. Vajaduse korral võtke ühendust tarni‐
jaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt pakend, kleebised ja
kattekihid. Ärge eemaldage andmesilti. Vastasel juhul võib garantii kaota‐
da kehtivuse.
Veenduge, et seade oleks paigaldamise ajal vooluvõrgust väljas.
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik. See seade on raske. Kasutage alati
kaitsekindaid. Ärge kunagi tõstke seadet käepidemest.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklüli‐
tiga. Lahklüliti lahutatud kontaktide vahemik peab olema vähemalt 3 mm.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaits‐
meid (keermega kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaits‐
meid ja kontraktoreid.
Enne paigaldamist veenduge, et köögikapi mõõdud, kuhu soovite seadme
paigaldada, oleksid sobivad.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate konstruktsioonide alla ja kõr‐
vale.
Tagage minimaalne kaugus muudest seadmetest ja mööbliesemetest.
Seadet ei tohi paigutada põhja peale.
Integreeritud ahjud ja pliidid on varustatud spetsiaalse ühendussüsteemi‐
ga. Vältimaks seadme kahjustamist kasutage ainult sama tootja valmista‐
tud seadmeid.
Ohutusinfo
3
Elektriühendus
Seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmesildil olevad elektriandmed vastavad teie kohalikule
vooluvõrgule.
Teavet pinge kohta leiate andmesildilt.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud põrutuskindlat pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid, vaheühendusi ja pikenduskaableid. Tuleoht!
Ärge asendage toitekaablit ega vahetage seda. Pöörduge teeninduskes‐
kusse.
Jälgige, et te seadme taga olevat toitepistikut (kui on olemas) ega juhet ei
muljuks ega vigastaks.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge tõmmake toitekaablist. Tõmmake
alati pistikust – kui see on olemas.
Puhastamine ja hooldus
Enne hooldust lülitage seade välja ja eemaldage see vooluvõrgust.
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht! Klaas‐
paneelid võivad puruneda.
Hoidke seade alati puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põh‐
justada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise.
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise huvides puhastage seadet ainult
vee ja seebiga. Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad
põhjustada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate ese‐
mete, abrasiivsete puhastusvahendite, abrasiivsete švammide ega plekiee‐
maldajatega
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige tootja juhiseid. Ärge kütteelementide ja
termostaadi anduri peale midagi pihustage.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabit
saga. Siseklaasi kuumuskindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda.
Need tuleb asendada. Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse eemaldamisel ettevaatlik. Uks on raske!
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
Tuleoht
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamise ta‐
gajärjel võib alkohol õhuga seguneda. Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega määrdunud esemeid ja/või sula‐
vaid esemeid (plastist või alumiiniumist) seadmesse, selle lähedusse või
peale.
4
Ohutusinfo
Ahjuvalgusti
Enne ahjuvalgusti asendamist lahutage seade vooluvõrgust. Elektrilöögi
oht!
Teeninduskeskus
Masinat tohib remontida või hooldada ainult volitatud tehnik. Pöörduge vo‐
litatud teeninduskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Seadme kõrvaldamine
Kehaliste vigastuste vältimiseks
Lahutage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmes‐
se kinnijäämist. Lämbumisoht.
SEADME KIRJELDUS
Ülevaade
2
1
23 4 5 6 7
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
8
1 Juhtpaneel
2 Keeduväljade indikaatorid
3 Toiteindikaator
Seadme kirjeldus
5
4 Ahju funktsioonide juhtnupp
5 Ekraan
6 Temperatuuri juhtnupp
7 Temperatuuri tuli
8 Keeduväljade juhtnupud
9 Kütteelement
10 Ahjuvalgusti
11 Ventilaator
12 Põhjakuumutus
13 Ahjuriiuli siinid, eemaldatavad
14 Riiuli asendid
Ahju tarvikud
Ahjurest
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Madal küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Auru väljapääsuava ahjust
Aur pääseb ahjust välja läbi keedupinna tagumises vasakus nurgas oleva
ava (vt seadme kirjeldust pliidi kasutusjuhendist).
IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Kellaaja seadmine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja seadistamist.
6
Igapäevane kasutamine
Seadme ühendamisel elektrivõrku või voo‐
lukatkestuse ajal hakkab ajafunktsiooni in‐
dikaator automaatselt vilkuma.
Õige kellaja seadmiseks kasutage + " või
" - " nuppu.
Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab
ja ekraanile kuvatakse kellaaeg.
Aja muutmiseks ei tohi määrata automaat‐
set funktsiooni (Kestvus
või lõpp )
samal ajal.
Ahju kasutamiseks vajutage tagasitõmmatavale nupule. Siis tuleb nupp välja.
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake temperatuuri reguleerimise nuppu.
Toite indikator süttib, kui ahi hakkab tööle.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur tõuseb.
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahjufunktsioonide nupp ja temperatuuri re‐
guleerimise nupp välja.
Jahutusventilaator
Seadme töötamisel lülitub jahutusventilaator automaatselt sisse. Kui lülitate
seadme välja, siis jätkab jahutusventilaator töötamist kuni seadme mahajah‐
tumiseni.
Keedutsoonid
Keedutsoonide nuppude abil saate juhtida pliidiplaati, mis paigaldati koos ahj‐
uga. Pliidiplaadi kohta täpsema informatsiooni saamiseks lugege selle kasu‐
tusjuhendit.
Soojusastmed
Keeduväljade indikaatorid (vt jaotist "Ülevaade") näitavad, milline väli on sis‐
se lülitatud.
Juhtnupp Funktsioon
Soojashoidmise aste
0 Väljas-asend
1-9 Soojusastmed
(1 = madalaim soojusaste; 9 = kõrgeim soojusaste)
1. Keerake juhtnupp vajalikule soojusastmele.
2. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake juhtnupp asendisse “0”.
Igapäevane kasutamine
7
Automaatne kiirkuumutuse funktsioon
See teave kehtib ainult siis, kui paigaldate automaatse kiirkuumutuse funkt‐
siooniga pliidiplaadi!
Automaatse kiirkuumutuse funktsioon kuumutab keeduvälja mõnda aega täis
võimsusel.
1. Funktsiooni sisse lülitamiseks keerake juhtnuppu päripäeva nii kaugele
kui võimalik (kõrgeimast kuumusastmest kaugemale).
2. Toiduvalmistamise jätkamiseks keerake juhtnupp vajalikule kuumusast‐
mele.
3. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake juhtnupp asendisse “0”.
Ahju tarvikute kohalepanek
Pange sisselibistatavad tarvikud ahju nii, et kahekordsed külgmised servad
oleksid ahju tagaosas ja osutaksid hja suunas. Suruge sisselibistatavad tar‐
vikud ühe ahjutasandi juhikute vahele.
Sügaval röstimispannil ja ahju riiulil on ka‐
hekordsed servad. Need servad ja juhiku‐
te kuju tagavad ahju tarvikute ümbermine‐
kukindluse.
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni üheaeg‐
ne sisestamine
Pange ahju riiul sügavale röstimispannile.
Suruge sügav röstimispann mõne ahjuta‐
sandi juhikute vahele.
8
Igapäevane kasutamine
Näit
1 2 3
456
1 Funktsiooni märgutuled
2 Aja näidik
3 Funktsiooni märgutuled
4 Nupp " + "
5 Valikunupp
6 Nupp " - "
Kella funktsioonide määramine
1. Määrake ahju funktsioon ja temperatuur (vajalik ainult funktsioonide Kes‐
tus ja Lõpp puhul).
2. Vajutage järjest valikunuppu, kuni
vajaliku funktsiooni indikaator vil‐
gub.
3. Aja määramiseks Minutilugeja
,
Kestuse
või Lõpu jaoks kasu‐
tage nuppe " + " või " - ".
Vastava funktsiooni indikaator süt‐
tib.
Kui aeg on täis, siis hakkab funkt‐
siooni indikaator vilkuma ja 2 minu‐
ti vältel kõlab helisignaal.
Funktsioonide Kestus ja Lõpp puhul katkestab ahi automaatselt töö.
4. Vajutage suvalist nuppu, et signaal välja lülitada.
5. Keerake ahjufunktsioonide juhtnupp ja temperatuuri juhtnupp väljas-asen‐
disse.
Kella funktsioon Kasutamine
Kellaaeg Näitab aega. Aja määramiseks, muutmiseks või kontrolli‐
miseks
Pöördloenduse
taimer
Mahalugemisaja seadistamiseks.
Kui aeg saab täis, kõlab signaal.
See funktsioon ahju tööd ei mõjuta.
Kestus Et määrata, kui kaua on ahi kasutusel.
Lõpp Ahjufunktsiooni väljalülitusaja määramiseks.
Kestvust ja Lõppu võib kasutada samaaegselt, kui ahi tuleb hiljem auto‐
maatselt sisse ja välja lülitada. Sel juhul määrake kõigepealt Kestvus
, see‐
järel Lõpp
.
Igapäevane kasutamine
9
Kella funktsioonide tühistamine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule, kuni hakkab vilkuma vajaliku funktsioo‐
ni indikaator.
2. Vajutage ja hoidke nuppu " - ".
Mõne sekundi pärast lülitub kella funktsioon välja.
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Ukse sisekülg
Ahju ukse siseküljelt võib leida:
riiulitasandite numbrid
info ahju funktsioonide, tüüpilistele toitudele soovitatud tasandite ja tempe
ratuuride kohta.
Tabelis toodud temperatuurid ja küpsetusajad on vaid orientiirid. Need olene‐
vad retseptidest, kasutatud komponentide kvaliteedist ja kogusest.
Näiteid pliidi kasutamise kohta
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo‐
jusas‐
te
Kasutamine Kella‐
aeg
Näpunäited
1
Valmistatud toidu soojashoidmi‐
seks
vasta‐
valt va‐
jaduse‐
le
Hoidke kaane all
1-2 Hollandi kaste, sulatamiseks (või,
šokolaad, želatiin)
5-25
min
Segage aeg-ajalt
1-2 Kalgendamine: kohevad omletid,
küpsetatud munad
10-40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmiseks
vaiksel tulel, valmistoidu soojen‐
damiseks
25-50
min
Vedeliku kogus peab olema rii
si kogusest vähemalt kaks kor‐
da suurem, piimatoite tuleb
valmistamise ajal segada
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamiseks 20-45
min
Lisage mõni supilusikatäis ve‐
delikku
4-5 Kartulite aurutamiseks 20-60
min
Kasutage maks. ¼ l vett 750
g kartulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste
ja suppide valmistamiseks
60-150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss kom‐
ponendid
10
Vihjeid ja näpunäiteid
Soo‐
jusas‐
te
Kasutamine Kella‐
aeg
Näpunäited
6-7 Õrnalt praadimiseks: eskalopid,
vasikaliharull juustuga, karbo‐
naad, kotletid, vorstid, maks, kee‐
dutainas, munad, pannkoogid,
sõõrikud
vasta‐
valt va‐
jaduse‐
le
Pöörake poole valmistusaja
möödudes
7-8 Tugevaks praadimiseks, praetud
kartulid, ribiliha, praetükid
5-15
min
Pöörake poole valmistusaja
möödudes
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pa‐
japraad), friikartulite valmistamiseks
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli
tasandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetu‐
saja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetami‐
se ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne
kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sar‐
nast retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate koo‐
ke rohkem kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrd‐
selt. Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad
küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tule‐
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat sätet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempera‐
tuure küpsetusaja vähendamiseks
Vihjeid ja näpunäiteid
11
Küpsetamise tule‐
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Liiga palju vedelikku
taignas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol‐
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike
Määrake madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ebaühtlane tainas Laotage tainas ühtlaselt küpsetus‐
plaadile
Kook ei valmi mää‐
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage veidi kõrgemat tempera‐
tuurisätet
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või
nupsusai
Pöördõhk 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Keeks Pöördõhk 1 140 0:25 - 0:40
Keeks Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – mure‐
tainast
1)
Pöördõhk 3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi – bis‐
kviittainast
Pöördõhk 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vor‐
mi, Ø 20 cm, paigu
tatud diagonaal‐
selt)
Pöördõhk 1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vor‐
mi, Ø 20 cm, paigu
tatud diagonaal‐
selt)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180 1:10 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
12
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast krin‐
gel / pärg
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) Ül./Al. Kuumu‐
tus
1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/
ekleerid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suh‐
krukoogid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:35 - 0:50
Liivatainast puuvil
jakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitainakoogid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Kergitamata leib Pöördõhk 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 0:20 - 0:30
Vihjeid ja näpunäiteid
13
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Keeksisegust küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küp‐
setised, besee
Pöördõhk 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitainast küpsi‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsi‐
sed
1)
Pöördõhk 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Saiakesed
1)
Pöördõhk 3 160 0:20 - 0:35
Saiakesed
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid /
küpsetised/kuklid
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi‐
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küpse‐
tised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
14
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Ventilaatoriga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(pitsale sarnanev
Elsassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid
15
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Ahju funktsioon Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg h: Mini‐
maalne
Pastavorm Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljavorm
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Juustuga üleküpse‐
tatud pikad saiad
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi‐
road
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil‐
jad
Gratineerimine 1 160-170 0:30-1:00
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur
°C
Kellaaeg
Friikartu‐
lid
1)
Gratineerimi‐
ne
3 200-220 vt tootja juhi‐
seid
1) Märkus: keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmimise ajal
Röstimine
Röstimisnőud
Kasutage röstimiseks kuumakindlaid nőusid (palun lugege tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval küpsetuspannil või küpsetuspan‐
ni kohale asetatud ahjurestil (ainult mõne mudeli puhul).
Röstige lahja liha röstimisvormis kaane all. Nii jääb liha mahlasem.
Kőiki lihasorte, mida vőib pruunistada vői millele soovitakse koorikut, vőib
röstida röstimisvormis ilma kaaneta.
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Näpunäiteid röstimistabeli kasutamiseks.
Röstige liha ja kala, mis kaalub üle 1 kg.
Valage röstimispannile pisut vett, et lihamahl või rasv pannile ei kõrbeks.
Vajadusel keerake liha (1/2 - 2/3 küpsetusaja möödudes).
Paremate tulemuste saamiseks pintseldage suuri looma- ja linnuliha tükke
küpsetamise ajal mitu korda praemahlaga.
16
Vihjeid ja näpunäiteid
Lülitage ahi umbes 10 minutit enne röstimisaja lõppu välja, et kasutada
ära jääksoojus.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Seapraad 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbiif või filee iga senti‐
meetri
kohta
- väheküps
1)
iga senti‐
meetri
kohta
Gratineeri‐
mine
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- poolküps iga senti‐
meetri
kohta
Gratineeri‐
mine
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- täisküps iga senti‐
meetri
kohta
Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1.5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Karbonaad, ribipraad 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pikkpoiss 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Röstitud vasikaliha 1 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikakoot 1,5-2 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lamba‐
praad
1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Lamba seljatükk 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jä‐
nesekoib
1)
kuni 1 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hirve seljatükk 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Hirve koot 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitü‐
kid
200 - 250
g tk
Gratineeri‐
mine
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Pool kana 400 - 500
g tk
Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:35 -
0:50
kana, broiler 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Part 1.5 - 2 kg Gratineeri‐
mine
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Hani 3,5-5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:30 -
3:30
18
Vihjeid ja näpunäiteid
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Kalkun 2,5-3,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Kalkun 4-6 kg Gratineeri‐
mine
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Terve kala 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsiooni alati maksimaalsel temperatuuril
Hoidke grillides ahjuuks alati kinni
Grillifunktsiooni puhul soojendage ahju 5 minutit ette.
Asetage riiul grillimistabelis soovitatud tasandile.
Pange rasvapann alati esimesele riiulitasandile.
Grillige ainult õhemaid liha- või kalatükke.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Grillitav toit Riiuli tasand Kellaaeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Seafilee 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Vorstid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Fileetükid, vasikafi‐
lee
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filee või loomaliha,
rostbiif (u 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Röstleib/-sai
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Kattega röstleib/-
sai
3 6 - 8 min -------
1) Ärge soojendage ette
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuuruseid tavalisi purke.
Ärge kasutage keeratava kaane või bajonettkinnisega kaasi ega metallist
kaasi.
Kasutage alt esimest riiulitasandit.
Kasutage küpsetusplaati. Sellele mahub maksimaalselt kuus 1-liitrist purki.
Täitke kõik purgid ühekõrguselt ja sulgege korralikult.
Pange purgid riiulile, jälgides, et need ei puutuks üksteise vastu.
Valage umbes 1/2 l vett küpsetusplaadile, et ahjus oleks piisavalt niiskust.
Kui esimeses purgis tekivad vedelikku mullid (u. 35-60 minuti pärast 1-lii‐
triste purkide puhul), lülitage ahi välja või seadke temperatuuriks 100°C (vt
tabelit).
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Pehme puuvili
Säilitamine Temperatuur, °C Tasasel tulel
soojendamise
aeg minutites.
Jätkake küpse‐
tamist tempera‐
tuuril 100 °C, mi‐
nutites.
Maasikad, mustikad, vaari‐
kad, küpsed karusmarjad
160 - 170 35 - 45 ---
Poolküpsed karusmarjad 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Luuvili
Säilitamine Temperatuur, °C Tasasel tulel
soojendamise
aeg minutites.
Jätkake küpse‐
tamist tempera‐
tuuril 100 °C, mi‐
nutites.
Pirnid, küdooniad, ploomid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Köögiviljad
Säilitamine Temperatuur, °C Tasasel tulel
soojendamise
aeg minutites.
Jätkake küpse‐
tamist tempera‐
tuuril 100 °C, mi‐
nutites.
Porgandid
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 ---
Aedviljasegu 160 - 170 50 - 60 15
Nuikapsas, herned, aspa‐
raagus
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Jätke seisma, kui ahi on välja lülitatud
Kuivatamine
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga kinni.
20
Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux E4101-7-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend