Aeg-Electrolux E4101-7-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See juhend sobib ka

E4101-7
Kasutusjuhend Integreeritud ahi
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Ohutusinfo 2
Laste ja mittepädevate isikute
turvalisus 2
Ohutusmeetmed paigaldamisel 3
Elektriohutus 3
Ohutusjuhised töö ajal 3
Seadme kirjeldus 4
Üldine ülevaade 4
Ahju tarvikud 5
Auru väljapääsuava ahjust 5
Enne esimest kasutamist 5
Esimene puhastamine 5
Kellaaja seadmine 5
Igapäevane kasutamine 5
Ahju sisse ja välja lülitamine 5
Jahutusventilaator 6
Keedutsoonid 6
Soojusastmed 6
Ahju funktsioonid 6
Ahju tarvikute kohalepanek 7
Rasvafiltri sissepanek/väljavõtmine
8
Näit 8
Kellafunktsioonide seadmine 8
Kella funktsioonide tühistamine
9
Vihjeid ja näpunäiteid 9
Ukse sisekülg 10
Küpsetamine 10
Röstimine 15
Grillimine 18
Hoidistamine 18
Kuivatamine 19
Sulatamine 20
Puhastus ja hooldus 21
Ahju lagi 21
Riiulijuhikud 22
Ahju lamp 23
Ahju uks ja klaaspaneelid 23
Mida teha, kui... 24
Utiliseerimine 25
Teenindus ja varuosad 25
Jäetakse õigus teha muutusi
Ohutusinfo
Laste ja mittepädevate isikute turvalisus
Isikud (sh lapsed), kelle füüsilised, sensoorsed või vaimsed võimed, koge‐
nematus või teadmiste puudumine takistavad seadme turvalist kasutamist,
ei tohi seadet kasutada ilma vastutava isiku järelvalve või juhendamiseta.
Kui peres on lapsi, lülitage sisse lapselukk. Lapselukk tagab, et lapsed ei
lülitaks seadet kogemata sisse.
2
Sisukord
Ohutusmeetmed paigaldamisel
Laske seade paigaldada kvalifitseeritud elektrikul. Kui seadme ühendami‐
seks ei pöörduta kvalifitseeritud elektriku poole, kaotab garantii rikke korral
kehtivuse.
Paigaldamise ohutusjuhiseid vt alajaotist "Paigaldamine"
Elektriohutus
Laske seadme eleketriühendus teha kvalifitseeritud elektrikul.
Paigaldamise ohutusjuhiseid vt alajaotisest "Paigaldamine".
Tuleoht
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamine
võib põhjustada alkoholi ja õhu segunemise. Tuleoht.
Ust avades vältige seadme läheduses sädemeid või lahtist tuld. Tuleoht.
Ärge hoidke seadmes kergestisüttivaid materjale. Tuleoht.
Ohutusjuhised töö ajal
Ahju emaili värvimuutus ei mõjuta seadme tööd. Garantii ei kaota kehtivust.
Kasutage seadet ainult toidu keetmiseks, praadimiseks ja küpsetamiseks
Kui ühendate elektriseadmed elektrivõrku, vältige kaablite kokkupuudet ahju
tulise uksega või selle lähedale sattumist.
Kasutamis ajal muutub seadme sisekülg tuliseks. Põletusoht.
Ärge katke seadet fooliumiga kinni, et mitte kahjustada ahju emaili.
Et ära hoida ahju emaili kahjustamist, ärge asetage küpsetusplaate, potte
jne ahju põhjale.
Ärge kunagi pange tulist vett otse seadmesse, et vältida ahju emaili kahjus‐
tumist või värvimuutust.
Väga niiskete kookide puhul kasutage sügavat küpsetusplaati. Vastasel kor‐
ral võib puuviljamahl põhjustada plekke, mis võivad olla püsivad.
Ärge suruge seadme avatud uksele.
Olge klaaspaneelide paigaldamisel ja eemaldamisel ettevaatlik.
Et vältida ahju emaili kahjustumist ärge hoidke seadmes niisket toitu.
Ärge hoidke seadmes ilma kaaneta toitu pärast jahutusventilaatori väljalüli‐
tamist. Niiskus võib kondenseeruda seadmes või ukse klaasil.
Hooldus ja puhastamine
Lülitage seade enne hooldust välja ja veenduge, et seade on jahtunud..
Ärge puhastage seadet aurupuhasti ega kõrgsurvepesuriga.
Ärge puhastage klaasist ahjuusts abrasiivsete vedelike ega metallist kaa‐
bitsatega, mis võivad pinda kriimustada. Klaas võib katki minna ja kildudeks
puruneda
Ohutusinfo
3
Seadme kirjeldus
Üldine ülevaade
2
1
23 4 5 6 7
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
8
1 Juhtpaneel
2 Keedutsooni indikaatorid
3 Toiteindikaator
4 Ahju funktsioonide juhtnupp
5 Näit
6 Temperatuuri juhtnupp
7
8 Keedutsoonide juhtnupud
9 Kütteelement
10 Ahju lamp
11 Ventilaator ja rasvafilter
12 Altkuumus
13 Ahju riiuli liugurid, eemaldatavad
14 Riiuli asendid
4
Seadme kirjeldus
Toiteindikaator
Ahju tarvikud
Ahju riiul
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav küpsetusplaat
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Auru väljapääsuava ahjust
Aur pääseb ahjust välja läbi keedupinna tagumises vasakus nurgas oleva ava
(vt seadme kirjeldust pliidi kasutusjuhendist).
Enne esimest kasutamist
Esimene puhastamine
Eemaldage seadmelt kõik osad.
Puhastage seadet enne esmakordset kasutamist.
ETTEVAATUST
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusaineid! See võib pinda rikkuda. Vt ptk
"Hooldus ja puhastamine".
Kellaaja seadmine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja seadistamist.
Seadme ühendamisel elektrivõrku või voo‐
lukatkestuse ajal hakkab ajafunktsiooni in‐
dikaator automaatselt vilkuma.
Õige kellaja seadmiseks kasutage + " või
" - " nuppu.
Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab
ja ekraanile kuvatakse kellaaeg.
Aja muutmiseks ei tohi määrata automaat‐
set funktsiooni (Kestvus
või lõpp )
samal ajal.
Igapäevane kasutamine
Ahju kasutamiseks vajutage tagasitõmmatavale nupule. Siis tuleb nupp välja.
Ahju sisse ja välja lülitamine
1. Keerake ahju funktsioonide juhtnupp mõnele ahju funktsioonile.
2. Keerake temperatuuri juhtnupp temperatuurile.
Enne esimest kasutamist
5
Kui ahi töötab, põleb toite indikaator.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur suureneb.
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahju funktsioonide juhtnupp ja temperatuuri
juhtnupp välja.
Jahutusventilaator
Ventilaator lülitub automaatselt sisse seadme pindade jahutmiseks. Kui lülitate
seadme välja, siis jäävad ventilaatorid seadme jahtumiseni tööle.
Keedutsoonid
Keedutsoonide juhtnuppude abil kasutatakse koos ahjuga paigaldatud pliiti.
Lisainfot pliidi kohta leiate pliidi kasutusjuhendist.
Soojusastmed
Keedutsooni indikaatorid (vt alajaotist "Üldine ülevaade") näitavad, millise
tsooni määrasite.
Pöörlemissensor Funktsioon
Soojashoidmisaste
1-9 Soojusastmed
(1 = madalaim soojusaste; 9 = kõrgeim soojusaste)
1. Keerake juhtnupp vajalikule soojusastmele.
2. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake juhtnupp asendisse "0".
Keemaajamisautomaatika
See info kehtib ainult juhul, kui paigaldate pliidiplaadi keemaajamisautomaa‐
tika funktsiooniga!
Keemaajamisautomaatika funktsioon kütab keedutsooni mõne aja vältel täis‐
võimsusel.
1. Funktsiooni sisselülitamiseks keerake juhtnuppu lõpuni päripäeva (üle kõr‐
geima soojusastme).
2. Toiduvalmistamise jätkamiseks keerake juhtnupp vajalikule soojusastme‐
le.
3. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake juhtnupp asendisse "0".
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Kasutamine
Tuli Kasutage seda funktsiooni ahju sisemuse valgus
tamiseks.
Pöördõhk Toidu küpsetamiseks korraga maksimaalselt kol‐
mel tasandil. Vähendage tavapärasega võrreldes
ahju temperatuuri (20-40 °C). Ja toidu kuivatami‐
seks.
6
Igapäevane kasutamine
Ahju funktsioon Kasutamine
Pitsarežiim Toidu intensiivsemaks pruunistamiseks ja krõbeda
põhja saamiseks ühel tasandil. Vähendage tava‐
pärasega võrreldes ahju temperatuuri (20-40 °C).
Ül./Al. Kuumutus Küpsetamiseks ja röstimiseks ühel ahjutasandil.
Alumine Kuumutus Krõbeda põhjaga kookide küpsetamiseks ja toidu
konserveerimiseks.
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Minigrill Õhema toiduaine grillimiseks grilli keskel.
Maksigrill Õhemate toiduainete grillimiseks suuremas kogu‐
ses.
Gratineerimine Suuremate looma- või linnulihatükkide röstimiseks
ühel tasandil. Samuti ka pruunistamiseks ja grati‐
neerimiseks.
Ahju tarvikute kohalepanek
Pange sisselibistatavad tarvikud ahju nii, et kahekordsed külgmised servad
oleksid ahju tagaosas ja osutaksid põhja suunas. Suruge sisselibistatavad tar‐
vikud ühe ahjutasandi juhikute vahele.
Sügaval röstimispannil ja ahju riiulil on ka‐
hekordsed servad. Need servad ja juhikute
kuju tagavad ahju tarvikute ümbermineku‐
kindluse.
Ahju riiuli ja sügava röstimispanni ühes‐
koos ahju panemine
Pange ahju riiul sügavale röstimispannile.
Suruge sügav röstimispann mõne ahjuta‐
sandi juhikute vahele.
Igapäevane kasutamine
7
Rasvafiltri sissepanek/väljavõtmine
Kasutage rasvafiltrit ainult röstides, et
kaitsta tagumisi kütteelemente rasvaprits‐
mete eest.
Rasvafiltri sissepanek
Hoidke rasvafiltrit sakist ja paigaldage kinnitid suunaga alla tagaseinas ole‐
vasse avausse (ventilaatori ava)
Rasvafiltri äravõtmine
Hoidke rasvafiltrit sakist, vabastage ja tõstke välja.
Näit
1 2 3
456
1 Funktsiooni indikaatorid
2 Ajanäit
3 Funktsiooni indikaatorid
4 Nupp " + "
5 Valikunupp
6 Nupp " - "
Kellafunktsioonide seadmine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule,
kuni hakkab vilkuma vajaliku funkt‐
siooni indikaator.
2. Alarmkella aja
, kestvuse või
lõpu
määramiseks kasutage " + "
või " - " nuppu.
Vastava funktsiooni indikaator süt‐
tib.
Kui ajaperiood on lõppenud, vilgub
funktsiooni indikaator ja 2 minuti väl‐
tel kostab helisignaal.
8
Igapäevane kasutamine
Funktsioonide Kestvus ja Lõpp puhul lülitub ahi automaatselt välja.
3. Signaali katkestamiseks vajutage suvalisele nupule.
Kella funktsioon Kasutamine
Kellaaeg Näitab aega. Aja määramiseks, muutmiseks või kontrolli‐
miseks.
Alarmkell Mahalugemisajaäramiseks.
Ajaperioodi lõppedes kostab signaal.
Sellel funktsioonil puudub mõju ahju tööle.
Kestvus Et määrata, kui kaua peab ahi töötama.
Lõpp Ahju funktsiooni väljalülitamiseks.
Kestvust ja Lõppu võib kasutada samaaegselt, kui ahi tuleb hiljem auto‐
maatselt sisse ja välja lülitada. Sel juhul määrake kõigepealt Kestvus
, see‐
järel Lõpp
.
Kella funktsioonide tühistamine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule, kuni hakkab vilkuma vajaliku funktsiooni
indikaator.
2. Vajutage ja hoidke nuppu " - ".
Mõne sekundi pärast lülitub kella funktsioon välja.
Vihjeid ja näpunäiteid
Näiteid pliidi kasutamise kohta
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo‐
jusast‐
me
mää‐
rami‐
ne
Kasutamiseks: Aeg Näpunäited
1
Valmistatud toidu soojashoidmi‐
seks
Vasta‐
valt va‐
jaduse‐
le
Kaas
1-2 Hollandi kaste, sulatamiseks: või,
šokolaad, želatiin
5-25
min
Segage aeg-ajalt
1-2 Kalgendamiseks: Kohevad omle‐
tid, küpsetatud munad
10-40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimal põhinevate toitude
keetmiseks vaiksel tulel, valmis‐
toidu soojendamiseks
25-50
min
Vedeliku kogus peab olema rii
si kogusest vähemalt kaks kor‐
da suurem, piimatoite tuleb
valmistamise ajal segada
Vihjeid ja näpunäiteid
9
Soo‐
jusast‐
me
mää‐
rami‐
ne
Kasutamiseks: Aeg Näpunäited
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamiseks 20-45
min
Lisage mõni supilusikatäis ve‐
delikku
4-5 Kartulite aurutamiseks 20-60
min
Kasutage maks ¼ l vett 750 g
kartulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste
ja suppide valmistamiseks
60-150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss kom‐
ponendid
6-7 Õrnalt praadimiseks: eskalopid,
vasikalihast cordon bleu, karbo‐
naad, kotletid, vorstid, maks, kee‐
dutainas, munad, pannkoogid,
sõõrikud
Vasta‐
valt va‐
jaduse‐
le
Keerake poole valmistusaja
möödudes
7-8 Tugevaks praadimiseks, praetud
kartulid, ribiliha, praetükid
5-15
min
Keerake poole valmistusaja
möödudes
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pa‐
japraad), friikartulite valmistamiseks
Ukse sisekülg
Ahju ukse siseküljelt võib leida:
riiulitasandite numbrid
info ahju funktsioonide, tüüpilistele toitudele soovitatud tasandite ja tempe‐
ratuuride kohta.
Tabelis toodud temperatuurid ja küpsetusajad on vaid orientiirid. Need olene‐
vad retseptidest, kasutatud komponentide kvaliteedist ja kogusest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli
tasandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetu‐
saja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, ivad ahjus olevad plaadid küpsetamise
ajal painduda. Kui plaadid maha jahtuvad, omandavad need endise kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sarnast
retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate kooke
rohkem kui ühel tasandil.
10
Vihjeid ja näpunäiteid
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrdselt.
Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad küpse‐
tamise ajal.
Küpsetamine ühel ahjutasandil - küpsetamine vormides
Küpsetise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Vormikook või
saiakesed
Pöördõhk 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeirakook/puu‐
viljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biskviit Pöördõhk 1 140 0:25 - 0:40
Biskviit Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 160 0:25 - 0:40
Puuviljakoogi põhi
- liivataigna küpse‐
tised
1)
Pöördõhk 3 170-180 0:10 - 0:25
Puuviljakoogi põhi
- biskviittaigen
Pöördõhk 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunapirukas Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunapirukas (2
vormi Ø 20 cm, dia‐
gonaalselt paiguta‐
tud)
Pöördõhk 1 160 1:10 - 1:30
Õunapirukas (2
vormi Ø 20 cm, dia‐
gonaalselt paiguta‐
tud)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180 1:10 - 1:30
1) Eelnevalt kuumutatud ahi
Küpsetamine ühel ahjutasandil - koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaatidel
Küpsetise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Pärmitainast krin‐
gel/pärg
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulu pähkli-rosi‐
nakeeks
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) Ül./Al. Kuumu‐
tus
1
- esmalt
1)
230 0:25
- siis 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/
ekläärid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Vihjeid ja näpunäiteid
11
Küpsetise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Rullbiskviit
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandli-võikook/
suhkrukoogid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast /
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast /
keeksitainast)
2)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:35 - 0:50
Muretainast puuvil‐
jakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt
kohupiim, keedu‐
kreem) pärmikoo‐
gid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Hapendamata leib Pöördõhk 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Eelnevalt kuumutatud ahi
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Ühel kasutustasandil küpsetamine - küpsised
Küpsetise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Liivataignast küpsi‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 0:20 - 0:30
Biskviiditaignast
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest, be‐
seest küpsetised
Pöördõhk 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandliküpsised Pöördõhk 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Väikesed pärmi‐
taignast küpseti‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsised
1)
Pöördõhk 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Kuklid
1)
Pöördõhk 3 160 0:20 - 0:35
12
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise liik Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Kuklid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid
(20 tk/plaadil)
1)
Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid
(20 tk/plaadil)
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:20 - 0:30
1) Eelnevalt kuumutatud ahi
Küpsetamine mitmel tasandil - koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaadil
Küpsetise liik
Kuum õhk
2 tasandit
Kuum õhk
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Tuuletaskud / eklää‐
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Eelnevalt kuumutatud ahi
Küpsetamine mitmel tasandil - biskviidid/väikesed koogid/küpsetised/kuklid
Küpsetise liik
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (t:min)
Liivataignast küpsi‐
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Biskviiditaignast
küpsised
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest, be‐
seest küpsised
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandliküpsised 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Väikesed pärmitaig‐
nast küpsetised
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid (20
tk/plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Eelnevalt kuumutatud ahi
Soovitusi küpsetamiseks
Küpsetustulemus Võimalik põhjus Lahendus
Kook ei ole alt kül‐
lalt pruun
Vale kasutustasand Pange kook madalamale tasandile
Vihjeid ja näpunäiteid
13
Küpsetustulemus Võimalik põhjus Lahendus
Kook kukub kokku
(muutub libedaks,
pundub, veetriibud)
Ahju temperatuur on lii‐
ga kõrge
Kasutage madalamat seadet
Kook kukub kokku
(muutub libedaks,
pundub, veetriibud)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Pikendage küpsetusaega
Ärge valige kõrgemat temperatuuri
küpsetusaja lühendamiseks
Kook kukub kokku
(muutub libedaks,
pundub, veetriibud)
Tainas on liiga palju ve‐
delikku
Kasutage vähem vedelikku. Järgige
segamisaegu, eriti mikserit kasuta‐
des
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur on lii‐
ga madal
Määrake kõrgem ahju temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg on liiga
pikk
Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur on lii‐
ga kõrge ja küpsetusaeg
liiga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur
ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Segu on ebaühtlane Laotage segu ühtlaselt küpsetus‐
plaadile
Kook ei valmi mää‐
ratu küpsetusaja
jooksul
Temperatuur on liiga
madal
Kasutage natuke kõrgemat ahju
temperatuuri seadistust
Ventilaatoriga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Küpsetamise tüüp Tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhukese
põhjaga)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Väikesed koogid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Lotringi kook 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm
margune
1 140 - 160 60 - 90
Kohupiima plaadi‐
kook
1 140 - 160 50 - 60
Kaetud õunakook 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
14
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamise tüüp Tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Lehttainast kook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(Elassi pitsa-tüüpi
kook)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Eelsoojendatud ahi
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Roog Ahju funktsioon Ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg h: min
Pastavorm Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:25-0:40
Köögiviljagratään
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Juustuga üleküpse‐
tatud bagetid
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi‐
road
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud aedvili Gratineerimine 1 160-170 0:30-1:00
1) Eelsoojendatud ahi
Valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
°C
Aeg
Kartulikrõp‐
sud
1)
Gratineerimi‐
ne
3 200-220 vaadake toot‐
ja juhiseid
1) Kommentaar: Segage kartulikrõpse valmistamise ajal 2 kuni 3 korda
Röstimine
Röstmisel kasutage rasvafiltrit!
Röstimisnõud
Kasutage röstimiseks kuumakindlaid nõusid (palun lugege tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib röstida otse sügavas röstimispannis või ahju riiulil sü‐
gava röstimispanni kohal. (Kui olemas)
Röstige lahja liha röstimisvormis kaane all. Nii jääb liha mahlasem.
Kõiki lihasorte, mida võib pruunistada või millele soovitakse koorikut, võib
röstida röstimisvormis ilma kaaneta.
Vihjeid ja näpunäiteid
15
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Näpunäiteid röstimistabeli kasutamiseks.
Röstige liha ja kala, mis kaalub üle 1 kg.
Valage röstimispannile pisut vett, et lihamahl või rasv pannile ei kõrbeks.
Vajadusel keerake liha (1/2 - 2/3 küpsetusaja möödudes).
Paremate tulemuste saamiseks pintseldage suuri looma- ja linnuliha tükke
küpsetamise ajal mitu korda praemahlaga.
Lülitage ahi umbes 10 minutit enne röstimisaja lõppu välja, et kasutada ära
jääksoojus.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Pajapraad 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbiif või veisefilee iga pak‐
suse cm
kohta
- pooltoores
1)
iga paksu‐
se cm koh‐
ta
Gratineeri‐
mine
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- poolküps iga paksu‐
se cm koh‐
ta
Gratineeri‐
mine
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- küps iga paksu‐
se cm koh‐
ta
Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Eelsoojendatud ahi
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(t:min)
Abaluu, kael, kints 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Karbonaad, ribipraad 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pikkpoiss 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:30 -
2:00
16
Vihjeid ja näpunäiteid
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Röstitud vasikaliha 1 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Vasikakoot 1,5-2 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Talleliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Tallekoot, röstitud
talleliha
1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Talle seljatükk 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Jänese ristluutükk,
jänese koot
1)
kuni 1 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hirve ristluutükk 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Kitse/hirve koot 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Eelsoojendatud ahi
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Linnuliha portsjonitü‐
kid
200 - 250
g / tk
Gratineeri‐
mine
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Pool kana 400 - 500
g / tk
Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:35 -
0:50
kana, broiler 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Part 1,5-2 kg Gratineeri‐
mine
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Hani 3,5-5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Kalkun 2,5-3,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Kalkun 4-6 kg Gratineeri‐
mine
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Kala (hautatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(t:min)
Terve kala 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grillimine
Kasutage alati grillifunktsiooni maksimaalse temperatuuriseadega
Hoidke grillides ahjuuks alati kinni
Grillifunktsiooni puhul soojendage ahju 5 minutit ette.
Asetage riiul grillimistabelis soovitatud tasandile.
Pange rasvapann alati esimesele riiulitasandile.
Grillige ainult õhemaid liha- või kalatükke.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Grillitav toit Tasand Aeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8–10 min. 6–8 min.
Seafilee 4 10–12 min. 6–10 min.
Vorstikesed 4 8–10 min. 6–8 min.
Fileetükid, vasikafi‐
lee
4 6–7 min 5–6 min.
Veisefilee, rostbiif
(u. 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Röstleib
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Röstsai kattega 3 6–8 min. -------
1) Ärge soojendage ette
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuuruseid tavalisi purke.
18
Vihjeid ja näpunäiteid
Ärge kasutage keeratava kaane või bajonettkinnisega kaasi ega metallist
kaasi.
Kasutage alt esimest riiulitasandit.
Kasutage küpsetusplaati. Sellele mahub maksimaalselt kuus 1-liitrist purki.
Täitke kõik purgid ühekõrguselt ja sulgege korralikult.
Pange purgid riiulile, jälgides, et need ei puutuks üksteise vastu.
Valage umbes 1/2 l vett küpsetusplaadile, et ahjus oleks piisavalt niiskust.
Kui esimeses purgis tekivad vedelikku mullid (u. 35-60 minuti pärast 1-liitriste
purkide puhul), lülitage ahi välja või seadke temperatuuriks 100°C (vt tabelit).
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Pehme puuvili
Hoidis Temperatuur, °C Aeg väikeste
mullikeste tekki‐
miseni (min.)
Keetmise jätka‐
mine 100°C juu‐
res (min.)
Maasikad, mustikad, vaari‐
kad, küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 ---
Toored tikrid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Luuviljad
Hoidis Temperatuur, °C Aeg väikeste
mullikeste tekki‐
miseni (min.)
Keetmise jätka‐
mine 100°C juu‐
res (min.)
Pirnid, küdooniad, ploomid 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Köögiviljad
Hoidis Temperatuur, °C Aeg väikeste
mullikeste tekki‐
miseni (min.)
Keetmise jätka‐
mine 100°C juu‐
res (min.)
Porgandid
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 ---
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 15
Nuikapsas, herned, spargel 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Jätke pärast väljalülitamist ahju
Kuivatamine
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga kinni.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Köögiviljad
Kuivatatav toit Tempera
tuur, °C
Tasand Aeg tundides (ori‐
entiir)
1 tasand 2 tasandit
Oad 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (ribad) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Supiköögivili 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Seened 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Maitsetaimed 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Puuvili
Kuivatatav toit Tempera‐
tuur, °C
Tasand Aeg tundides (ori‐
entiir)
1 tasand 2 tasandit
Ploomid 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Aprikoosid 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Õunalõigud 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Pirnid 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Sulatamine
Võtke toit pakendist välja ja pange taldrikuga ahjuriiulile.
Ärge katke taldriku ega kausiga kinni. See võib sulamisaega oluliselt piken‐
dada.
Pange ahju riiul alt esimesele tasandile.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Roog Sulatusaeg (min.) Järelsulatuse aeg
(min.)
Kommentaarid
Kana, 1000 g 100-140 20-30 Asetage kana suu‐
rele taldrikule üm‐
berpööratud alus‐
tassi peale. Keera‐
ke poole küpseta‐
misaja möödudes.
Loomaliha, 1000 g 100-140 20-30 Poole aja möödu‐
des pöörake ümber
Loomaliha, 500 g 90-120 20-30 Poole aja möödu‐
des pöörake ümber
Forell, 150g 25-35 10-15 -------
Maasikad, 300g 30-40 10-20 -------
20
Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux E4101-7-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See juhend sobib ka