Aeg-Electrolux B4503-5-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
B4503-5
Kasutusjuhend Ahi
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun
edasi seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
SISUKORD
OHUTUSINFO 2
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
3
Üldised ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Elektriühendus 4
Vajutage nuppu 4
Puhastamine ja hooldus 4
Tuleoht 5
Ahjuvalgusti 5
Teeninduskeskus 5
Seadme kõrvaldamine 5
SEADME KIRJELDUS 6
Ülevaade 6
Ahju tarvikud 6
ENNE ESIMEST KASUTAMIST 7
Esmane puhastamine 7
Kellaaja määramine 7
IGAPÄEVANE KASUTAMINE 7
Ahju sisse ja välja lülitamine 7
Ahju funktsioonid 8
Ekraan 8
Pöördloenduse taimeri funktsioon
8
Ahju tarvikute kohalepanek 9
Teleskoopsiinid - ahjutarvikute
sisestamine 9
Sünkroniseeritud riiulijuhikud 10
Lihatermomeeter 11
Ukselukk 12
Jahutusventilaator 12
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID 13
Ukse sisekülg 13
Küpsetamine 13
Röstimine 18
Grillimine 22
Hoidistamine 22
Kuivatamine 23
Sulatamine 24
PUHASTUS JA HOOLDUS 25
Ahjuriiuli latid 25
Ahju lamp 26
Ahju lagi 27
Ahju uks ja klaaspaneelid 27
MIDA TEHA, KUI... 29
JÄÄTMEKÄITLUS 29
Jäetakse õigus teha muutusi
OHUTUSINFO
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi.
Enda ja oma vara ohutuse tagamiseks
Looduse säästmiseks
Seadme asjakohaseks kasutamiseks.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta
viite või edasi müüte.
2
Sisukord
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kah‐
jude eest.
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning füüsilise,
sensoorse või vaimupuudega inimesed või kogemuste ja teadmisteta isi‐
kud, kui nende üle on järelvalve ja neid juhendatakse seadme turvalise ka‐
sutamise osas ning nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid oh‐
te. Lapsed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigas‐
tusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on lahti või
seade töötab. Vigastus- või muu püsiva kahjustuse oht!
Kui seadmel on lapselukk või lukufunktsioon (nuppude lukustus), kasutage
seda. See hoiab ära võimaluse, et lapsed ja loomad seadme juhuslikult sis‐
se lülitavad.
Üldised ohutusjuhised
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb seadme vigasta‐
mise ja kahjustamise oht.
Ärge jätke seadet järelevalveta, kui see töötab.
Lülitage seade välja pärast iga kasutuskorda.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud elektrik. Pöördu‐
ge volitatud teeninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võima‐
likke kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Kahjustatud sea‐
det ei tohi vooluvõrguga ühendada. Vajaduse korral võtke ühendust tarni‐
jaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt pakend, kleebised ja
kattekihid. Ärge eemaldage andmesilti. Vastasel juhul võib garantii kaota‐
da kehtivuse.
Veenduge, et seade oleks paigaldamise ajal vooluvõrgust väljas.
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik. See seade on raske. Kasutage alati
kaitsekindaid. Ärge kunagi tõstke seadet käepidemest.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklüli‐
tiga. Lahklüliti lahutatud kontaktide vahemik peab olema vähemalt 3 mm.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaits‐
meid (keermega kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaits‐
meid ja kontraktoreid.
Enne paigaldamist veenduge, et köögikapi mõõdud, kuhu soovite seadme
paigaldada, oleksid sobivad.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate konstruktsioonide alla ja kõr‐
vale.
Tagage minimaalne kaugus muudest seadmetest ja mööbliesemetest.
Seadet ei tohi paigutada põhja peale.
Ohutusinfo
3
Integreeritud ahjud ja pliidid on varustatud spetsiaalse ühendussüsteemi‐
ga. Vältimaks seadme kahjustamist kasutage ainult sama tootja valmista‐
tud seadmeid.
Elektriühendus
Seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmesildil olevad elektriandmed vastavad teie kohalikule
vooluvõrgule.
Teavet pinge kohta leiate andmesildilt.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud põrutuskindlat pistikupesa.
Ärge kasutage mitmikpistikuid, vaheühendusi ja pikenduskaableid. Tuleoht!
Ärge asendage toitekaablit ega vahetage seda. Pöörduge teeninduskes‐
kusse.
Jälgige, et te seadme taga olevat toitepistikut (kui on olemas) ega juhet ei
muljuks ega vigastaks.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge tõmmake toitekaablist. Tõmmake
alati pistikust – kui see on olemas.
Vajutage nuppu
See seade on ette nähtud ainult koduseks kasutamiseks. Ärge kasutage
seda äri- või tööstuslikul eesmärgil.
Kasutage seadet ainult koduseks toiduvalmistamiseks. See hoiab ära või‐
malikud kehavigastused või materiaalse kahju.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega hoiukohana.
Kasutamise käigus lähevad seadme sisemus ja tarvikud tuliseks. Põletu‐
soht! Tarvikuid või potte ahju pannes või ahjust välja võttes kasutage kait‐
sekindaid.
Olge tarvikute eemaldamisel ja paigaldamisel ettevaatlik, et mitte emaili
kahjustada.
Kui avate ahju ust ajal, mil ahi töötab, tuleb alati seista uksest eemal. Välja
võib paiskuda tulist auru. Nahapõletuse oht!
Et hoida ära emaili kahjustumine või värvi muutumine:
ärge asetage esemeid vahetult ahju põhjale ning ärge katke seda fooliu‐
miga kinni;
ärge pange tulist vett vahetult seadmesse;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta seadme tööd
Äge suruge avatud uksele.
Toiduvalmistamisel pange ahju uks alati kinni, ka grillides.
Puhastamine ja hooldus
Enne hooldust lülitage seade välja ja eemaldage see vooluvõrgust.
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht! Klaas‐
paneelid võivad puruneda.
Hoidke seade alati puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põh‐
justada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise.
4
Ohutusinfo
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise huvides puhastage seadet ainult
vee ja seebiga. Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad
põhjustada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate ese‐
mete, abrasiivsete puhastusvahendite, abrasiivsete švammide ega plekiee‐
maldajatega
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige tootja juhiseid. Ärge kütteelementide ja
termostaadi anduri peale midagi pihustage.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabit
saga. Siseklaasi kuumuskindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda.
Need tuleb asendada. Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse eemaldamisel ettevaatlik. Uks on raske!
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
Tuleoht
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamise ta‐
gajärjel võib alkohol õhuga seguneda. Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega määrdunud esemeid ja/või sula‐
vaid esemeid (plastist või alumiiniumist) seadmesse, selle lähedusse või
peale.
Ahjuvalgusti
Enne ahjuvalgusti asendamist lahutage seade vooluvõrgust. Elektrilöögi
oht!
Teeninduskeskus
Masinat tohib remontida või hooldada ainult volitatud tehnik. Pöörduge vo‐
litatud teeninduskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Seadme kõrvaldamine
Kehaliste vigastuste vältimiseks
Lahutage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmes‐
se kinnijäämist. Lämbumisoht.
Ohutusinfo
5
SEADME KIRJELDUS
Ülevaade
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Juhtpaneel
2 Toiteindikaator
3 Ahju funktsioonide juhtnupp
4 Ekraan
5 Temperatuuri reguleerimisnupp
6 Temperatuuri indikaator
7 Kütteelement
8 Ahjuvalgusti
9 Lihasondi pesa
10 Ventilaator ja tagaseina kütteelement
11 Alumine kuumus
12 Ahju riiulisiinid, eemaldatavad
13 Riiuli asendid
Ahju tarvikud
Ahjurest
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Madal küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Lihasond
Liha küpsusastme mõõtmiseks.
6
Seadme kirjeldus
Sünkroonitud riiuliliugurid
Ühendusklambriga kinnitusklemmid. Riiulite teleskoopjuhikute lpsamaks
eemaldamiseks.
ENNE ESIMEST KASUTAMIST
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Kellaaja määramine
Ahi hakkab tööle alles pärast kellaaja määramist.
Seadme esmakordsel vooluvõrku ühenda‐
misel või elektrikatkestuse korral hakkab
ajafunktsiooni indikaator automaatselt vil‐
kuma.
1. Kellaaja määramiseks kasutage nup‐
pe " + " või " - ".
2. Pärast ligikaudu 5 sekundi möödumist
vilkumine lakkab ja ekraanil kuvatakse
määratud kellaaeg.
Olemasoleva kellaaja muutmiseks vajutage samaaegselt nuppe " + " ja " - ",
kuni kellaaja indikaator indikaator vilgub. Kui taimerifunktsioon on sees, ei
saa olemasolevat kellaaega muuta.
IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Seadme kasutamiseks vajutage juhtnuppu. Juhtnupp liigub esile.
Ahju sisse ja välja lülitamine
1. Keerake ahju funktsioonide juhtnupp mõnele ahju funktsioonile.
2. Keerake temperatuuri juhtnupp temperatuurile.
Kui ahi töötab, põleb toite indikaator.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur suureneb.
Enne esimest kasutamist
7
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahju funktsioonide juhtnupp ja temperatuu‐
ri juhtnupp välja.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Kasutamine
Valgus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sise‐
must.
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kol‐
mel ahjutasandil. Vähendage ahju temperatuuri
(20-40°C) võrreldes ülemise/alumise kuumusega.
Ka toidu kuivatamiseks.
Pitsarežiim Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vaja‐
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põh‐
ja. Vähendage ahju temperatuuri (20-40°C) võrrel‐
des ülemise/alumise kuumusega
Ül./Al. Kuumutus Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine Kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetami‐
seks ja toidu hoidistamiseks
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Minigrill Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel
ning röstimiseks.
Maksigrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks
ja röstimiseks.
Gratineerimine Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks
ühel tasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistami‐
seks.
Ekraan
1 Pöördloenduse taimeri funktsiooni
indikaator
2 Lihasondi indikaator
3 Aja kuvamine
4 Kella indikaator
5 Nupp " + "
6 Nupp " - "
Pöördloenduse taimeri funktsioon
See funktsioon ei mõjuta ahju tööd.
1 2 3
56
4
8
Igapäevane kasutamine
Pöördloenduse taimeri funktsiooni määramine
1. Vajutage nuppu + või - .
2. Määrake aeg nupuga + või - (maksimaalne aeg on 2 tundi 30 minutit).
3. 5 sekundi pärast alustab kell pöördlugemist.
4. Kui aeg täis saab, vajutage signaali vaigistamiseks mis tahes nuppu.
Ahju tarvikute kohalepanek
Pange sisselibistatavad tarvikud ahju nii, et kahekordsed külgmised servad
oleksid ahju tagaosas ja osutaksid hja suunas. Suruge sisselibistatavad tar‐
vikud ühe ahjutasandi juhikute vahele.
Sügaval röstimispannil ja ahju riiulil on ka‐
hekordsed servad. Need servad ja juhiku‐
te kuju tagavad ahju tarvikute ümbermine‐
kukindluse.
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni üheaeg‐
ne sisestamine
Pange ahju riiul sügavale röstimispannile.
Suruge sügav röstimispann mõne ahjuta‐
sandi juhikute vahele.
Teleskoopsiinid - ahjutarvikute sisestamine
Paigutage lame küpsetusplaat või sügav
röstimispann teleskoopsiinidele. Kinnitage
servades olevad augud teleskoopsiinidel
olevatesse kinnitustihvtidesse.
Igapäevane kasutamine
9
Paigutage ahjuriiul teleskoopsiinidele, nii
et selle alus on suunatud allapoole.
Kõrge serv ahju riiuli ümber on täiendav
kaitse, mis takistab nõude mahalibisemist.
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni üheag‐
ne sisestamine
Pange ahjuriiul sügavale röstimispannile.
Pange ahjuriiul ja sügav röstimispann tele‐
skoopsiinidele. Kinnitage servades olevad
augud teleskoopsiinidel olevatesse kinni‐
tustihvtidesse.
Sünkroniseeritud riiulijuhikud
Paigaldage sünkroniseeritud riiulijuhikud, et teleskoop-riiulijuhikuid oleks ker‐
gem eemaldada.
ETTEVAATUST
Kinnitusklambirte ühendamiseks peavad ühendusklambri toed olema suuna‐
tud taha.
1. Ühendage kinnitusklambrd riiuli te‐
leskoopjuhikutega. Ülemine õnar tu‐
leb ühendada õigesti tagumiste kin‐
nituspoltidega.
2. Suruge kinnitusklambrid tihedalt ko‐
hale.
10
Igapäevane kasutamine
3. Paigaldage ühendusklamber kinni‐
tusklambrite tagumistele tugedele
riiuli teleskoopjuhikutele (1).
4. Keerake ühendusklambrid sa‐
maaegselt üles, et need kinnitus‐
klambritesse (2) lukustada.
5. Sünkroniseeritud riiulijuhikute ee‐
maldamiseks toimibe vastupidises
järjekorras.
Lihatermomeeter
Lihatermomeeter mõõdab liha sisetemperatuuri. Kui liha saavutab määratud
temperatuuri, siis lülitub ahi automaatselt välja.
Silmas tuleb pidada kahte temperatuuri.
Küpsetusahju temperatuur: vt rästimistabelit
Sisetemperatuur: vt lihatermomeetri tabelit
Kasutage ainult seadmega kaasaolevat lihatermomeetrit või originaalvaruosi
HOIATUS
Lihatermomeeter on kuum! Põletusoht! Olge äärmiselt ettevaatlik, kui eemal‐
date lihatermomeetri otsa ja pistikut.
1
2
1
2
Igapäevane kasutamine
11
1. Pange lihatermomeetri pistik ahju külg‐
seinas olevasse pessa.
2. Pange lihatermomeetri otsik lihatüki
keskele, nii sügavale kui võimalik.
3. Vajutage järjest valikunuppu
, kuni
lihatermomeetri indikaator
hakkab
vilkuma.
4. Vajaliku sisetemperatuuri määrami‐
seks kasutage nuppe " + " / " - ". Tem‐
peratuuri saate valida vahemikus
30°C kuni 99°C.
Soovituslikud väärtused on toodud tabelis.
5. Ahju küpsetusfunktsiooni ja temperatuuri valimiseks kasutage juhtnuppe.
6. Kui liha saavutab määratud sisetemperatuuri, lülitub ahi automaatselt välja.
7. Eemaldage lihatermomeeter.
Kui küpsetustulemus pole rahuldav, korrake ülalkirjeldatud samme ja määra‐
ke kõrgem sisetemperatuur.
Ukselukk
Ahi tarnitakse deaktiveeritud ukselukuga.
Ukseluku aktiveerimine: Tõmmake ukse‐
lukku edasi, kuni see asendisse fikseerub.
Ukseluku deaktiveerimine: Suruge ukse‐
lukk paneeli sisse tagasi.
Ahju ukse käsitsemine:
1. Vajutage ukselukule ja hoidke va‐
jutatuna.
2. Avage uks.
Ärge vajutage ukselukule, kui sulgete
ahjuust!
Seadme väljalülitamine ei tühista me‐
haanilist ukselukku.
Jahutusventilaator
Ventilaator lülitub automaatselt sisse seadme pindade jahutmiseks. Kui lülita‐
te seadme välja, siis jäävad ventilaatorid seadme jahtumiseni tööle.
1
2
12
Igapäevane kasutamine
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Ukse sisekülg
Ahju ukse siseküljelt võib leida:
riiulitasandite numbrid
info ahju funktsioonide, tüüpilistele toitudele soovitatud tasandite ja tempe
ratuuride kohta.
Tabelis toodud temperatuurid ja küpsetusajad on vaid orientiirid. Need olene‐
vad retseptidest, kasutatud komponentide kvaliteedist ja kogusest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli
tasandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetu‐
saja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetami‐
se ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne
kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sar‐
nast retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate koo‐
ke rohkem kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrd‐
selt. Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad
küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tule‐
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat sätet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempera‐
tuure küpsetusaja vähendamiseks
Vihjeid ja näpunäiteid
13
Küpsetamise tule‐
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Liiga palju vedelikku
taignas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol‐
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike
Määrake madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ebaühtlane tainas Laotage tainas ühtlaselt küpsetus‐
plaadile
Kook ei valmi mää‐
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage veidi kõrgemat tempera‐
tuurisätet
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või
nupsusai
Pöördõhk 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Keeks Pöördõhk 1 140 0:25 - 0:40
Keeks Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – mure‐
tainast
1)
Pöördõhk 3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi – bis‐
kviittainast
Pöördõhk 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vor‐
mi, Ø 20 cm, paigu
tatud diagonaal‐
selt)
Pöördõhk 1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vor‐
mi, Ø 20 cm, paigu
tatud diagonaal‐
selt)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180 1:10 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
14
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast krin‐
gel / pärg
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) Ül./Al. Kuumu‐
tus
1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/
ekleerid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suh‐
krukoogid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:35 - 0:50
Liivatainast puuvil
jakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitainakoogid
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Kergitamata leib Pöördõhk 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 160 0:20 - 0:30
Vihjeid ja näpunäiteid
15
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Keeksisegust küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küp‐
setised, besee
Pöördõhk 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitainast küpsi‐
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsi‐
sed
1)
Pöördõhk 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Saiakesed
1)
Pöördõhk 3 160 0:20 - 0:35
Saiakesed
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
Ül./Al. Kuumu‐
tus
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid /
küpsetised/kuklid
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi‐
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küpse‐
tised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
16
Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Ventilaatoriga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke koo‐
rik)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(pitsale sarnanev
Elsassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Ahju funktsioon Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg h: Mini‐
maalne
Pastavorm Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljavorm
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Juustuga üleküpse‐
tatud pikad saiad
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormi‐
road
Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid Ül./Al. Kuumu‐
tus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögivil‐
jad
Gratineerimine 1 160-170 0:30-1:00
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur
°C
Kellaaeg
Friikartu‐
lid
1)
Gratineerimi‐
ne
3 200-220 vt tootja juhi‐
seid
1) Märkus: keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmimise ajal
Röstimine
Röstimisnőud
Kasutage röstimiseks kuumakindlaid nőusid (palun lugege tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval küpsetuspannil või küpsetuspan‐
ni kohale asetatud ahjurestil (ainult mõne mudeli puhul).
Röstige lahja liha röstimisvormis kaane all. Nii jääb liha mahlasem.
Kőiki lihasorte, mida vőib pruunistada vői millele soovitakse koorikut, vőib
röstida röstimisvormis ilma kaaneta.
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Näpunäiteid röstimistabeli kasutamiseks.
Röstige liha ja kala, mis kaalub üle 1 kg.
Valage röstimispannile pisut vett, et lihamahl või rasv pannile ei kõrbeks.
Vajadusel keerake liha (1/2 - 2/3 küpsetusaja möödudes).
Paremate tulemuste saamiseks pintseldage suuri looma- ja linnuliha tükke
küpsetamise ajal mitu korda praemahlaga.
18
Vihjeid ja näpunäiteid
Lülitage ahi umbes 10 minutit enne röstimisaja lõppu välja, et kasutada
ära jääksoojus.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Seapraad 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbiif või filee iga senti‐
meetri
kohta
- väheküps
1)
iga senti‐
meetri
kohta
Gratineeri‐
mine
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- poolküps iga senti‐
meetri
kohta
Gratineeri‐
mine
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- täisküps iga senti‐
meetri
kohta
Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempera‐
tuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1.5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Karbonaad, ribipraad 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pikkpoiss 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1
kg
Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Röstitud vasikaliha 1 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Vasikakoot 1,5-2 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lamba‐
praad
1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Lamba seljatükk 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jä‐
nesekoib
1)
kuni 1 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hirve seljatükk 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Hirve koot 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu‐
mutus
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiul
i ta‐
san
d
Tempe‐
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitü‐
kid
200 - 250
g tk
Gratineeri‐
mine
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Pool kana 400 - 500
g tk
Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:35 -
0:50
kana, broiler 1-1,5 kg Gratineeri‐
mine
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Part 1.5 - 2 kg Gratineeri‐
mine
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Hani 3,5-5 kg Gratineeri‐
mine
1 160 - 180 2:30 -
3:30
20
Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B4503-5-M Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend