Aeg-Electrolux 41016VH-WN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
41016VH-WN ET PLIIT KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote,
mis tagab teile aastateks laitmatu toimimise ning lisasime
teie elu lihtsamaks ja kergemaks muutvaid innovaatilisi
tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete
juures ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning
lugege, kuidas seadmega parimaid tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG
seadmete laitmatu väljanägemise ja heas töökorras
hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates
spetsialistidele mõeldud kööginõudest kuni söögiriistade
korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade pesuesemete
pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Ohutusinfo
7 Seadme kirjeldus
8 Enne esimest kasutamist
9 Pliit - igapäevane kasutamine
10 Pliit - vihjeid ja näpunäiteid
11 Pliit - puhastus ja hooldus
11 Ahi - igapäevane kasutamine
14 Ahi - vihjeid ja näpunäiteid
24 Ahi - puhastus ja hooldus
27 Mida teha, kui...
28 Tehnilised andmed
28 Paigaldamine
29 Jäätmekäitlus
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi
Sisukord
3
OHUTUSINFO
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi:
et teaksite, kuidas tagada enda ja oma vara ohutus
et kaitsta loodust
et teaksite, kuidas oma seadet õigesti kasutada.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta viite või selle
maha müüte.
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kahjude eest.
Laste ja ohustatud isikute ohutus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning füüsilise, sensoorse või
vaimupuudega inimesed või kogemuste ja teadmisteta isikud, kui nende üle on järelvalve
ja neid juhendatakse seadme turvalise kasutamise osas ning nad mõistavad seadme ka-
sutamisega kaasnevaid ohte. Lapsed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigastusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on lahti või seade töötab.
Kehavigastuse või muu püsiva kahjustuse oht!
Kui seadmel on lapselukk või lukufunktsioon, kasutage seda. See hoiab ära võimaluse, et
lapsed ja loomad seadme juhuslikult sisse lülitavad.
Üldine ohutus
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb vigastamise ja seadme kahjus-
tamise oht.
Ärge jätke töötavat seadet järelevalveta.
Lülitage seade pärast igakordset kasutamist välja.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud tehnik. Pöörduge volitatud tee-
ninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võimalikke kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Vigastatud seadet ei tohi voolu-
võrku ühendada. Vajaduse korral võtke ühendust tarnijaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt pakend, kleebised ja kattekihid. Ärge
eemaldage andmesilti. Vastasel juhul võib garantii kaotada kehtivuse.
Järgige seadme kasutuskoha riigis kehtivaid seadusi, määrusi, direktiive ja standardeid
(ohutuseeskirju, jäätmekäitluseeskirju, elektri- ja/või gaasiohutuse eeskirju jne).
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik. See seade on raske. Kasutage alati kaitsekindaid.
Ärge kunagi tõmmake seadet käepidemest.
Veenduge, et seade on paigaldamise ajal vooluvõrgust lahti ühendatud (kui on kohalda-
tav).
Tagage minimaalne kaugus muudest seadmetest ja mööbliesemetest.
Ärge pange seadet alusele.
4 Ohutusinfo
Elektriühendus
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud elektrik. Pöörduge volitatud
teeninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võimalikke kehavigastusi.
Seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmesildil olevad elektriandmed vastavad teie kohalikule vooluvõrgule.
Teavet pinge kohta leiate andmesildilt.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaitsmeid (keermega
kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaitsmeid ja kontaktoreid.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklülitiga. Lahklüliti
lahutatud kontaktide vahemik peab olema vähemalt 3 mm.
Elektriohutud detailid tuleb paigaldada nii, et neid ei saa eemaldada tööriistade abita.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud elektriohutut pistikupesa.
Elektriseadmeid pistikupesadesse ühendades tuleb jälgida, et kaablid ei puutu kokku
seadme tulise uksega ega ole selle lähedal.
Ärge kasutage mitmikpistikuid, vaheühendusi ja pikenduskaableid. Tuleoht!
Veenduge, et te ei mulju ega vigasta seadme taga olevat toitepistikut (kui on olemas).
Veenduge, et toitepistikule pääseb pärast paigaldamist ligi.
Seadet vooluvõrgust eemaldades ärge tõmmake toitekaablist. Tõmmake alati pistikust
(kui see on olemas).
Ärge asendage toitekaablit ega vahetage seda. Pöörduge teeninduskeskusse.
Kasutamine
Kasutage seadet ainult koduseks toiduvalmistamiseks. Ärge kasutage seadet äri- või
tööstuslikul eesmärgil. See hoiab ära võimalikud kehavigastused või materiaalse kahju.
Kui seade töötab, tuleb seda pidevalt jälgida.
Kui avate ahju ust ajal, mil ahi töötab, tuleb alati seista uksest eemal. Välja võib paiskuda
tulist auru. Põletusoht!
Ärge kasutage seadet, kui see on kokkupuutes veega. Ärge käsitsege seadet märgade
kätega.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega hoiukohana.
Kasutamise käigus läheb seadme pliidiplaat kuumaks. Põletusoht! Ärge pange pliidipin-
nale metallesemeid, näiteks söögiriistu ega potikaasi, sest need võivad tuliseks minna.
Kasutamise käigus läheb seadme sisemus kuumaks. Põletusoht! Tarvikuid või potte ahju
pannes või ahjust välja võttes kasutage kindaid.
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamise tagajärjel võib al-
kohol õhuga seguneda. Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega määrdunud esemeid ja/või sulavaid esemeid
(plastist või alumiiniumist) seadmesse, selle lähedusse või peale. Plahvatus- või tulekah-
juoht!
Lülitage keedutsoonid pärast iga kasutamist välja.
Ärge kasutage keeduvälju tühjade keedunõudega või ilma keedunõudeta.
Ohutusinfo
5
Ärge laske keedunõudel kuivaks keeda. See võib kahjustada keedunõusid ja pliidipinda.
Kui pliidiplaadi pinnale kukuvad esemeid või keedunõud, võivad need pinda vigastada.
Ärge asetage kuumi keedunõusid juhtpaneeli lähedale, sest kuumus võib seadet kahjus-
tada.
Olge tarvikute eemaldamisel ja paigaldamisel ettevaatlik, et mitte kahjustada seadme
emaili.
Malmist, alumiiniumvalust või rikutud põhjaga keedunõud võivad pliidiplaati kriimustada,
kui neid pliidipinnal liigutatakse.
Emaili värvi muutumine ei mõjuta seadme tööd.
Et hoida ära emaili kahjustumine või värvi muutumine:
ärge asetage esemeid vahetult seadme põhjale ning ärge katke seda fooliumiga kinni;
ärge pange tulist vett vahetult seadmesse;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu.
Äge suruge avatud uksele.
Ärge pange ahju all olevasse sahtlisse tuleohtlikke materjale. Hoidke seal ainult kuuma-
kindlaid tarvikuid (kui on kohaldatav).
Ärge katke kinni ahju auruväljalaske avasid. Need paiknevad pealispinna tagaküljel (kui
on kohaldatav).
Kui näete pinnal mõra, eemaldage seade vooluvõrgust. Elektrilöögioht!
Ärge paigutage keedunõude alla soojust juhtivaid materjale (nt õhukest metallvõrku või
metallpinnaga soojusjuhte). Liigne soojuskiirgus võib pliidiplaati kahjustada.
Puhastus ja hooldus
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht! Klaaspaneelid võivad
puruneda.
Hoidke seade alati puhas. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põhjustada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise.
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise huvides puhastage seadet ainult vee ja seebiga.
Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad põhjustada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate esemete, abrasiivse-
te puhastusvahendite, abrasiivsete käsnadega ega plekieemaldajatega.
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige tootja juhiseid. Ärge kütteelementide ega termostaadi
anduri peale (kui see on olemas) midagi pihustage.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabitsaga. Sise-
klaasi kuumakindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda. Need tuleb
asendada. Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse seadmest eemaldamisel ettevaatlik. Uks on raske.
Selles seadmes kasutatavad lambid on mõeldud kasutamiseks üksnes kodumasinates.
Neid ei saa kasutada ruumide täielikuks või osaliseks valgustamiseks.
Kui tekib vajadus lamp välja vahetada, tuleb kasutada sama võimsusega ja spetsiaalselt
kodumasinate jaoks mõeldud lampi.
6 Ohutusinfo
Enne ahjuvalgusti vahetamist ühendage seade vooluvõrgust lahti. Elektrilöögioht! Laske
seadmel maha jahtuda. Põletusoht!
Teenindus
Seadet tohib remontida ainult volitatud hooldustehnik. Kasutage ainult originaalvaruosi.
Pöörduge volitatud teeninduskeskusse.
Seadme kõrvaldamine
Kehavigastuste või varakahjude vältimiseks:
Ühendage seade vooluvõrgust lahti.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmesse kinnijää-
mist. Lämbumisoht!
SEADME KIRJELDUS
Üldülevaade
1
2
3
2
7
9
10
11
12
13
14
8
5
4
3
2
1
4
6
5
1 Juhtpaneel
2 Keedutsoonide märgutuled
3 Toiteindikaator
4 Ahju funktsioonide nupp
5 Elektronprogrammeerija
Seadme kirjeldus
7
6 Ahju temperatuuri nupp
7 Temperatuuri indikaator
8 Pliidi juhtnupud
9 Kütteelement
10 Ahjuvalgusti
11 Ventilaator ja kütteelement
12 Alumine kuumutus
13 Andmeplaat
14 Riiuli liugurid
Pliidipinna laotus
180
mm
145
mm
145
mm
1
2
3
456
120/210
mm
1 Ühe küttekontuuriga keedutsoon 1200
W
2 Ahju auru väljalaskeava
3 Ühe küttekontuuriga keedutsoon 1800
W
4 Ühe küttekontuuriga keedutsoon 1200
W
5 Jääkkuumuse näit
6 Kahe küttekontuuriga keedutsoon 2200
W
Tarvikud
Ahjurest
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Madal küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Hoiusahtel
Pliidi allosas asub hoiusahtel.
HOIATUS
Seadme töötamise ajal võib hoiusahtel kuumaks minna.
ENNE ESIMEST KASUTAMIST
Enne ahju kasutamist eemaldage kogu pakend, nii ahju seest kui väljast. Ärge eemaldage
andmeplaati.
ETTEVAATUST
Ahju ukse avamiseks võtke alati kinni käepideme keskelt.
8 Enne esimest kasutamist
Esimene puhastamine
Eemaldage seadmelt kõik osad.
Puhastage seadet enne esmakordset kasutamist.
ETTEVAATUST
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusaineid! See võib pinda rikkuda. Vt ptk "Puhastus ja
hooldus".
Kellaaja seadmine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja seadistamist.
Seadme ühendamisel elektrivõrku või voolukat-
kestuse ajal hakkab ajafunktsiooni indikaator auto-
maatselt vilkuma.
Õige kellaja seadmiseks kasutage + " või " - " nup-
pu.
Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab ja
ekraanile kuvatakse kellaaeg.
Aja muutmiseks ei tohi määrata automaatset
funktsiooni (Kestvus
või lõpp ) samal ajal.
PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Kui keedutsoon töötab, on lühikest aega kuulda suminat. Keraamilisest klaasist keedutsoo-
nide puhul on see tüüpiline ega tähenda, et seade on rikkis.
Seadme kasutamiseks vajutage juhtnuppu. Juhtnupp liigub esile.
Soojusastmed
Juhtnupp Funktsioon
0 Väljas
1-9
Kuumusastmed
(1 = madalaim kuumusaste; 9= kõrgeim kuumusaste)
1. Keerake nupp vajalikule soojusastmele.
2. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake nupp asendisse "0".
Jääksoojuse näit
Jääksoojuse indikaator süttib, kui keedutsoon on tuline.
HOIATUS
Põletusoht jääksoojuse tõttu!
Pliit - igapäevane kasutamine 9
Laiendatav keedutsooni kasutamine
HOIATUS
Laiendatav keedutsooni sisselülitamiseks keerake kaheringilise keedutsooni nuppu parema-
le (ärge keerake seda stop-asendisse).
1. Keerake nuppu paremale - asendisse "9".
2. Keerake nupp aeglaselt sümbolile
, kuni kostab klõpsatus.
Nüüd on kaks keedutsooni sisse lülitatud.
3. Vajaliku kuumustaseme valimiseks vt jaotist "Kuumusastmed".
PLIIT - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Küpsetusnõud
Nõu põhi peab olema võimalikult paks ja tasane.
Terasemail- või alumiiniumnõud või vaskpõhjaga nõud võivad jätta klaaskeraamilisele
pinnale plekke.
Energia kokkuhoid
Võimaluse korral pange nõudele alati kaas peale.
Pange keedunõud keedutsoonile enne selle sisselülitamist.
Lülitage keedutsoonid enne toiduvalmistamisaja lõppu välja, et kasutada ära jääksoojus.
Keedunõu põhi ja keedutsoon peaksid olema ühesuurused.
Näiteid pliidi kasutamise kohta
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo-
jusas-
te
Kasutamine Kella-
aeg
Näpunäited
1
Valmistatud toidu soojashoidmiseks vasta-
valt va-
jadusele
Hoidke kaane all
1-2 Hollandi kaste, sulatamiseks (või, šoko-
laad, želatiin)
5-25 min Segage aeg-ajalt
1-2 Kalgendamine: kohevad omletid, küpse-
tatud munad
10-40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmiseks vaiksel
tulel, valmistoidu soojendamiseks
25-50
min
Vedeliku kogus peab olema riisi ko-
gusest vähemalt kaks korda suu-
rem, piimatoite tuleb valmistamise
ajal segada
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamiseks 20-45
min
Lisage mõni supilusikatäis vedelik-
ku
10 Pliit - vihjeid ja näpunäiteid
Soo-
jusas-
te
Kasutamine Kella-
aeg
Näpunäited
4-5 Kartulite aurutamiseks 20-60
min
Kasutage maks. ¼ l vett 750 g kar-
tulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste ja
suppide valmistamiseks
60-150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss komponen-
did
6-7 Õrnalt praadimiseks: eskalopid, vasikali-
harull juustuga, karbonaad, kotletid,
vorstid, maks, keedutainas, munad,
pannkoogid, sõõrikud
vasta-
valt va-
jadusele
Pöörake poole valmistusaja möödu-
des
7-8 Tugevaks praadimiseks, praetud kartu-
lid, ribiliha, praetükid
5-15 min Pöörake poole valmistusaja möödu-
des
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pajapraad), friikar-
tulite valmistamiseks
PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Puhastage seadet pärast igakordset kasutamist.
Kasutage alati puhta põhjaga keedunõusid.
Kriimustused või tumedad plekid klaaskeraamikal ei mõjuta seadme tööd.
Mustuse eemaldamiseks:
1. Eemaldage kohe:sulav plast, plastkile ja suhkrut sisaldava toidu jäägid. Vastasel
korral võib mustus seadet kahjustada. Kasutage spetsiaalset klaasikaabitsat. Pange
kaabits õige nurga all klaaspinnale ja liigutage tera pliidi pinnal.
Eemaldage pärast seadme piisavat mahajahtumist:katlekivirõngad, veerõngad,
rasvajäägid, metalse läikega värvimuutusega plekid. Kasutage spetsiaalset klaaske-
raamika või roostevaba terase puhastusvahendit.
2. Puhastage seadet niiske lapi ja vähese koguse pesuainega.
3. Lõpuks hõõruge seade puhta lapiga kuivaks.
Puhastage seadme esikülge pehme lapi ja tulise vee ning pesuaine lahusega.
Kasutage metallist esikülgede jaoks roostevaba terase puhastusvahendit.
Ärge kasutage küürimisvahendeid ja abrasiivseid käsnu.
AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Pliit - puhastus ja hooldus
11
Seadme sisse- ja väljalülitamine
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake temperatuuri nuppu.
Seadme töötamise ajal toiteindikaator põleb.
Temperatuuri indikaator süttib, kui temperatuur seadmes tõuseb.
3. Seadme väljalülitamiseks keerake ahjufunktsioonide nupp ja temperatuuri nupp Väljas-
asendisse.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Rakendus
Valgus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sisemust.
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kolmel ahjuta-
sandil. Vähendage ahju temperatuuri (20-40°C) võrreldes
ülemise + alumise kuumutusega. Ka toidu kuivatamiseks.
Pitsarežiim Selliste toitude küpsetamiseks ühel ahjutasandil, mis vaja-
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja. Vähen-
dage ahju temperatuuri (20-40 °C) võrreldes ülemise + alu-
mise kuumutusega.
Ül./Al. Kuumutus Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine Kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetamiseks ja toi-
du hoidistamiseks
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Minigrill Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel ning rösti-
miseks.
Maksigrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks ja rösti-
miseks.
Gratineerimine Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks ühel ta-
sandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistamiseks.
12 Ahi - igapäevane kasutamine
Näit
1 2 3
456
1 Funktsiooni märgutuled
2 Aja näidik
3 Funktsiooni märgutuled
4 Nupp " +"
5 Valikunupp
6 Nupp " -"
Kella funktsioon Kasutamine
Kellaaeg Näitab aega. Aja määramiseks, muutmiseks või kontrollimiseks
Pöördloenduse tai-
mer
Mahalugemisaja seadistamiseks.
Kui aeg saab täis, kõlab signaal.
See funktsioon ahju tööd ei mõjuta.
Kestus Et määrata, kui kaua on ahi kasutusel.
Lõpp Ahjufunktsiooni väljalülitusaja määramiseks.
Kestvust ja Lõppu võib kasutada samaaegselt, kui ahi tuleb hiljem automaatselt sisse
ja välja lülitada. Sel juhul määrake kõigepealt Kestvus
, seejärel Lõpp .
Kellafunktsioonide seadmine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule, kuni
hakkab vilkuma vajaliku funktsiooni indi-
kaator.
2. Alarmkella aja
, kestvuse või lõpu
määramiseks kasutage " +" või " -"
nuppu.
Vastava funktsiooni indikaator süttib.
Kui ajaperiood on lõppenud, vilgub
funktsiooni indikaator ja 2 minuti vältel
kostab helisignaal.
Funktsioonide Kestvus ja Lõpp puhul lülitub ahi automaatselt välja.
3. Signaali katkestamiseks vajutage suvalisele nupule.
Kella funktsioonide tühistamine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule, kuni hakkab vilkuma vajaliku funktsiooni indikaator.
2. Vajutage ja hoidke nuppu " - ".
Mõne sekundi pärast lülitub kella funktsioon välja.
Ahi - igapäevane kasutamine 13
Ahju tarvikute kohalepanek
Pange sisselibistatavad tarvikud ahju nii, et kahekordsed külgmised servad oleksid ahju ta-
gaosas ja osutaksid põhja suunas. Suruge sisselibistatavad tarvikud ühe ahjutasandi juhiku-
te vahele.
Sügaval röstimispannil ja ahju riiulil on kahekord-
sed servad. Need servad ja juhikute kuju tagavad
ahju tarvikute ümberminekukindluse.
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni üheaegne
sisestamine
Pange ahju riiul sügavale röstimispannile. Suruge
sügav röstimispann mõne ahjutasandi juhikute va-
hele.
AHI - VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada või praadida erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage
oma tavapärased seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulite kõrgused vastavalt tabe-
lites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lüli-
tada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal
kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
14 Ahi - vihjeid ja näpunäiteid
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tulemu-
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt
pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Ahju temperatuur liiga kõrge Kasutage madalamat sätet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Küpsetusaeg on liiga lühike Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid temperatuure
küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Liiga palju vedelikku taignas Kasutage vähem vedelikku. Kontrollige se-
gamisaegu, eriti kui kasutate taigna sega-
miseks masinaid
Kook on liiga kuiv Ahju temperatuur liiga madal Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu üht-
laselt
Ahju temperatuur liiga kõrge
ja küpsetusaeg liiga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur ja pi-
kem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu üht-
laselt
Ebaühtlane tainas Laotage tainas ühtlaselt küpsetusplaadile
Kook ei valmi määra-
tud küpsetusaja jook-
sul
Temperatuur liiga madal Kasutage veidi kõrgemat temperatuurisä-
tet
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur (°C) Aeg (h:min)
Rõngaskook või nupsusai 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook / puuviljakoogid 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biskviitkook 1 140 0:25 - 0:40
Biskviitkook 1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – muretainast
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Ahi - vihjeid ja näpunäiteid 15
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur (°C) Aeg (h:min)
Pirukapõhi – biskviittainast 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vormi, Ø 20 cm,
paigutatud diagonaalselt)
1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vormi, Ø 20 cm,
paigutatud diagonaalselt)
1 180 1:10 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur (°C) Aeg (h:min)
Pärmitainast kringel/pärg 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) 1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/ekleerid
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suhkrukoogid
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid (pärmitainast/
keeksitainast)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid (pärmitainast/
keeksitainast)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Liivatainast puuviljakoogid 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt kohupiim, koor,
keedukreem) pärmitainakoogid
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Kergitamata leib 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
16 Ahi - vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi-
oon
Tasand Temperatuur (°C) Aeg (h:min)
Muretainast küpsised 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
3 160 0:20 - 0:30
Keeksisegust küpsised 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küpsetised, besee 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitainast küpsised 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsised
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Kuklid
1)
3 160 0:20 - 0:35
Kuklid
1)
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid (20 tk plaadil)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid (20 tk plaadil)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/ekleerid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid / küpsetised/kuklid
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsised 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küpsised 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küpseti-
sed, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitainast küpsised 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Ahi - vihjeid ja näpunäiteid 17
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Kuklid 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid (20 tk
plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Pöördõhuga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni kasutada, vaadake ahju funktsioonide loendit peatükis Iga-
päevane kasutamine.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke põhi)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke kattega) 1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Lottringi kook 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, ümmargu-
ne
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pitsale
sarnanev Elsassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Küpsetiste ja vormiroogade tabel
Toit Ahju
funktsioon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg h: Minimaalne
Pastavorm 1 180-200 0:45-1:00
Lasanje 1 180-200 0:25-0:40
Aedviljavorm
1)
1 160-170 0:15-0:30
Juustuga üleküpsetatud pikad
saiad
1)
1 160-170 0:15-0:30
18 Ahi - vihjeid ja näpunäiteid
Toit Ahju
funktsioon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg h: Minimaalne
Magusad vormiroad 1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid 1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögiviljad 1 160-170 0:30-1:00
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav toit Ahju
funkt-
sioon
Riiuli ta-
sand
Temperatuur °C Kellaaeg
Külmutatud pitsa 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Kartulikrõpsud
1)
3 200-220 vt tootja juhiseid
Pikad saiad 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Puuviljakoogid 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
1) Märkus: keerake krõpse 2 või 3 korda valmimise ajal
Praed
Praadide küpsetamine
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni kohale asetatud
ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla-
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimispannil.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Temperatuur
°C
Aeg (h:min)
Seapraad 1 - 1,5 kg 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiif või filee iga sentimee-
tri kohta
- pooltoores
1)
iga sentimeetri
kohta
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- seest roosa (keskmine) iga sentimeetri
kohta
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- täiesti küps iga sentimeetri
kohta
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) soojendage ahi ette
Ahi - vihjeid ja näpunäiteid 19
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
ta-
sand
Temperatuur
°C
Aeg (h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Karbonaad, ribipraad 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pikkpoiss 750 g - 1 kg 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1 kg 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg (h:min)
Vasikapraad 1 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikakoot 1,5 - 2 kg 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg (h:min)
Lambakoot, lambapraad 1 - 1,5 kg 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamba seljatükk 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg (h:min)
Jänese seljatükk, jänesekoib
1)
kuni 1 kg 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Hirve seljatükk 1,5 - 2 kg 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Hirve koot 1,5 - 2 kg 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi-
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg (h:min)
Linnuliha portsjonitükid 200 - 250 g
tk
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Pool kana 400 - 500 g
tk
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kana, broiler 1 - 1,5 kg 1 190 - 210 0:45 - 1:15
20 Ahi - vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 41016VH-WN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend