Aeg-Electrolux 41056VH-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
41056VH-MN
Kasutusjuhend Pliit
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun
edasi seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
SISUKORD
OHUTUSINFO 2
Laste ja riskirühma kuuluvate
inimeste turvalisus 3
Üldine ohutus 3
Kasutamine 3
Hooldus ja puhastamine 4
Paigaldamine 5
Elektriühendus 5
Teenindus 5
SEADME KIRJELDUS 6
Üldülevaade 6
Tarvikud 7
ENNE ESIMEST KASUTAMIST 7
Esimene puhastamine 7
Kellaaja seadmine 7
PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
8
Soojusastmed 8
Laiendatav keedutsooni kasutamine
8
PLIIT - KASULIKKE VIHJEID JA
NÄPUNÄITEID 9
PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS 10
AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE 10
Ahju sisse ja välja lülitamine 10
Turvatermostaat 10
Ahju funktsioonid 11
Ahjuriiulite teleskooptoed 11
Näit 12
Kellafunktsioonide seadmine 13
Kella funktsioonide tühistamine
13
AHI - VIHJED, NÄPUNÄITED JA
KÜPSETUSTABELID 13
Küpsetamine 13
Praed 18
Grillimine 20
Sulatamine 21
Kuivatamine 22
Hoidised 22
AHI - PUHASTUS JA HOOLDUS 23
Riiulijuhikud 24
Ahju lagi 24
Ahju uks ja klaaspaneelid 25
Ahju lamp 26
Hoiusahtli eemaldamine 26
MIDA TEHA, KUI... 27
PAIGALDAMINE 28
Kõrguse reguleerimine 28
Elektriühendus 28
JÄÄTMEKÄITLUS 29
Jäetakse õigus teha muutusi
OHUTUSINFO
Lugege kasutusjuhend enne paigaldamist ja kasutamist tähelepanelikult läbi.
See on teie turvalisuse huvides ja tagab seadme nõuetekohase töö. Hoidke
need juhised seadme asukoha muutmisel või seadme müümisel alati koos
2
Sisukord
seadmega. Kasutajad peavad masina tööd ja ohutusnõudeid põhjalikult tund‐
ma.
Tootja ei vastuta kahjustuste eest, mille põhjuseks on seadme vale paigalda
mine ja kasutamine.
Laste ja riskirühma kuuluvate inimeste turvalisus
Seda seadet võivad kasutada üle 8 aasta vanused lapsed ning füüsilise,
sensoorse või vaimse puudega inimesed või inimesed, kellel puuduvad vas‐
tavad kogemused ja teadmised, kui nende üle on järelvalve või neid juhen‐
datakse seadme turvalisel kasutamisel ning nad mõistavad kaasnevaid oh‐
te. Lapsed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke kogu pakend lastele kättesaamatus kohas. Lämbumisoht.
Hoidke lapsed seadmest eemal. Vigasutse või püsiva puude tekkimise oht.
Kui seadmel on sisselülitamislukk või klahvilukk, tuleb seda kasutada. See
takistab lapsi ja koduloomi seadet kogemata tööle panemast.
Üldine ohutus
Ärge muutke spetsifikatsioone ega tehke toote juures muudatusi. Inimeste
vigastamise ja seadme kahjustamise oht.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage kogu seadmelt pakend, kõik klee‐
pised ja kihid.
Lülitage keedutsoonid pärast iga kasutamist välja.
Kasutamine
Seade on ette nähtud eranditult koduseks toiduvalmistamiseks.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega hoiukohana.
Ärge jätke seadet kasutamise ajal järelvalveta. Tulekahju korral lülitage sea‐
de välja. Kustutage tuli potikaanega , ärge kunagi kasutage vett.
Põletusoht! Ärge pange metallist esemeid, nt söögiriistu või potikaasi, plii‐
dipinnale, sest need võivad tuliseks minna.
Kui pliidipinnale kukub mõni ese või kööginõu, võib see pinda rikkuda.
Valurauast, alumiiniumvalust või rikutud põhjaga nõud võivad pliidiplaadi
pinda kriimustada, kui neid pliidi pinnal liigutada.
Kui pind on mõranenud, ühendage seade vooluvõrgust lahti, et vältida elek‐
trilööki.
Vältimaks nõude ja pliidipinna kahjustamist ärge laske nõudel tühjaks keeda.
Ärge kasutage keedutsoone tühjade keedunõudega või ilma nendeta.
Emaili värvi muutus ei mõjuta seadme tööd. Garantii ei kaota kehtivust.
Ärge suruge ahjuuksele.
Kasutamisel läheb ahju sisemus tuliseks. Põletusoht. Tarvikuid ja nõusid
ahju pannes või ahjust võttes kasutage kindaid.
Kui ahi töötab ja peate ahju ukse lahti tegema, seiske alati ahjust eemal
(eriti auruga küpsetades). Nii vabaneb kogunendu aur või kuumus.
Et vältida emaili rikkumist või värvimuutust toimige järgmiselt:
ärge asetage vahetult ahju põhjale esemeid ning ärge katke ahju põhja
fooliumiga
ärge pange tulist vett vahetult seadmesse
Ohutusinfo
3
ärge hoidke niiskeid nõusid või toitu pärast toiduvalmistamise lõpetamist
ahjus
Ärge kasutage seadet, kui see on veega kontaktis. Ärge kasutage seadet
märgade kätega.
Ärge hoidke niiskeid nõusid või toite ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu,
sest niiskus võib emaili rikkuda või pääseda seadmesse.
Ärge asetage seadmele ega selle lähedusse ega hoidke seal kergestisütti‐
vaid vedelikke, materjale või sulavaid esemeid (plast, alumiinium).
Ahju all olevasse sahtlisse võib panna ainult kuumakindlaid tarvikuid. Ärge
pange sinna kergestisüttivaid materjale.
Veenduge alati, et plaadi tagumises keskosas asuv ahju ventilatsiooniava
ei oleks kinni kaetud - nii kindlustate ahjuõõne ventilatsiooni
Akrüülamiidide informatsioon
Vastavalt teaduse uusimatele andmetele on toidu praadimisel (eriti tärklist si‐
saldavate toiduainete puhul) tekivad akrüülamiidid tervisele ohtlikud. Seetõt‐
tu soovitame valmistada toitu võimalikult madalatel temperatuuridel ning toi‐
tu mitte liialt pruunistada.
Hooldus ja puhastamine
Enne hooldust lülitage seade välja ja ühendage toitejuhe pistikust lahti.
Veenduge, et seade oleks jahtunud.
Hoidke seade kogu aeg puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib
põhjustada tulekahjus.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali inetuks muutumise.
Puhastage seadet ainult vee ja seebiga. Teravad esemed, abrasiivsed pu‐
hastusvahendid, abrasiivsed käsnad ja plekieemaldajad võivad seadet kah‐
justada.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite või kõrgsurvepuhastitega.
Ärge kasutage klaasi puhastamiseks abrasiivseid puhastusvahendeid või
metallist kaabitsat. Sisemise klaasi kuumakindel pind võib mõraneda ja pu‐
runeda.
Enne puhastamist veenduge, et klaaspaneelid on puhtad. Klaasi purunemi‐
se oht.
Ust seadme küljest eemaldades olge ettevaatlik. Uks on raske!
Kui ukse klaaspaneelid on viga saanud, muutuvad need nõrgaks ja võivad
puruneda. Need tuleb välja vahetada. Lisajuhiseid saate teeninduskesku‐
sest.
Küpsetusahju puhastuspihusti kasutamisel tuleb kindlasti järgida tootja et
tekirjutusi. Ärge kunagi piserdage midagi rasvafiltrile (kui olemas), kütteele‐
mentidele ja termostaadi sensorile.
Pürolüütilise puhastuse ajal (kui oloemas) võib raskelt eemaldatav musuts
pinna värvi rikkuda.
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui olemas).
Ahju lampi vahetades olge ettevaatlik. Elektrilöögi oht!
4
Ohutusinfo
Paigaldamine
Seadet paigaldada, ühendada või remontida tohib ainult volitatud hooldus‐
tehnik.
Järgige selle riigi kehtivaid seadusi, määrusi, direktiive ja standardeid, kus
te seadet kasutate (ohutumäärused, korduvkasutuse määrused, elektri ja /
või gaasi ohutuseeskirjad jne)!
Paigaldusjuhiste mittejärgimise korral kaotab garantii kahjustuste korral keh‐
tivuse.
Veenduge, et masinal ei ole transpordikahjustusi. Ärge ühendage defekt‐
set masinat. Vajadusel pöörduge tarnija poole.
Vältige seadme paigaldamist kergestisüttiva´materjali (nt kardinad, köögi‐
rätikud jne) lähedusse
Enne esimest kasutamist eemaldage kogu pakend.
Seade kaalub palju. Olge seda liigutades ettevaatlik. Kasutage alati ahju‐
kindaid. Ärge kunagi tõmmake seadet käepidemest ega pliidiplaadist.
Järgige minimaalset kaugust teistest seadmetest ja moodulistest!
Tähtis! Ärge asetage pliiti lisasoklile ega muule kõrgust lisavale alusele.
See tähendab suuremat riski seadme ümberminekuks!
Elektriühendus
See seade peab olema maandatud.
Veenduge, et andmeplaadil olev elektriinfo oleks vastavuses teie koduse
elektrivarustusega.
Kasutage alati nõuetekohaselt paigaldatud elektrilöögikindlat pistikupesa.
Ärge kasutage mitmik-pistikuid, konnektoreid ja pikenduskaableid. Tuleoht.
Ärge vahetage toitekaableid ise ega muutke neid. Pöörduge klienditeenin‐
dusse.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklüli‐
tiga, mille lahutatud kontaktide vahemik on vähemalt 3 mm.
Veenduge, et toitepistik ja -kaabel ei ole seadme taga katki surutud või vi‐
ga saanud.
Veenduge, et toitekaablile pääseks pärast paigaldamist ligi.
Masinat lahti ühendades ärge vedage toitekaablist. Tõmmake alati pistikust.
Kasutada tuleb nõuetekohaselid isolatsiooniseadiseid: kaitselülitid, kaits‐
med (keermega kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaits‐
med ja kontraktorid.
Info pinge kohta on toodud andmeplaadil.
Teenindus
Seadet tohib remontida ainult volitatud hooldustehnik. Kasutage ainult ori‐
ginaalvaruosi. Pöörduge volitatud teeninduskeskusse.
Ohutusinfo
5
SEADME KIRJELDUS
Üldülevaade
1
2 3 27
9
10
11
12
13
14
8
5
4
3
2
1
4 65
1 Juhtpaneel
2 Keedutsoonide märgutuled
3 Ahjufunktsiooni märgutuli
4 Ahju funktsioonide juhtnupp
5 Ekraan
6 Ahju temperatuuri reguleerimisnupp
7 Temperatuuri juhtimise märgutuli
8 Pliidi juhtnupud
9 Kütteelement
10 Ahjuvalgusti
11 Ventilaator
12 Alumine kuumutus
13 Andmeplaat
14 Riiuli liugurid
6
Seadme kirjeldus
Pliidipinna laotus
180
mm
145
mm
145
mm
1
2
3
456
120/210
mm
1 Ühe küttekontuuriga keedutsoon
1200 W
2 Ahju auru väljalaskeava
3 Ühe küttekontuuriga keedutsoon
1800 W
4 Ühe küttekontuuriga keedutsoon
1200 W
5 Jääkkuumuse näit
6 Kahe küttekontuuriga keedut‐
soon 2200 W
Tarvikud
Ahjurest
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Madal küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
ENNE ESIMEST KASUTAMIST
Enne ahju kasutamist eemaldage kogu pakend, nii ahju seest kui väljast. Är‐
ge eemaldage andmeplaati.
ETTEVAATUST
Ahju ukse avamiseks võtke alati kinni käepideme keskelt.
Esimene puhastamine
Eemaldage seadmelt kõik osad.
Puhastage seadet enne esmakordset kasutamist.
ETTEVAATUST
Ärge kasutage abrasiivseid puhastusaineid! See võib pinda rikkuda. Vt ptk
"Hooldus ja puhastamine".
Kellaaja seadmine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja seadistamist.
Enne esimest kasutamist
7
Seadme ühendamisel elektrivõrku või voo‐
lukatkestuse ajal hakkab ajafunktsiooni in‐
dikaator automaatselt vilkuma.
Õige kellaja seadmiseks kasutage + " või
" - " nuppu.
Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab
ja ekraanile kuvatakse kellaaeg.
Aja muutmiseks ei tohi määrata automaat‐
set funktsiooni (Kestvus
või lõpp )
samal ajal.
PLIIT - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
Jääksoojuse näit
Jääksoojuse indikaator süttib, kui keedutsoon on tuline.
HOIATUS
Põletusoht jääksoojuse tõttu!
Kui keedutsoon töötab, on lühikest aega kuulda suminat. Keraamilisest klaa‐
sist keedutsoonide puhul on see tüüpiline ega tähenda, et seade on rikkis.
Soojusastmed
Juhtnupp Funktsioon
0 Väljas
1-9
Kuumusastmed
(1 = madalaim kuumusaste; 9= kõrgeim kuumusaste)
1. Keerake nupp vajalikule soojusastmele.
2. Toiduvalmistamise lõpetamiseks keerake nupp asendisse "0".
Laiendatav keedutsooni kasutamine
HOIATUS
Laiendatav keedutsooni sisselülitamiseks keerake kaheringilise keedutsooni
nuppu paremale (ärge keerake seda stop-asendisse).
1. Keerake nuppu paremale - asendisse "9".
2. Keerake nupp aeglaselt sümbolile
, kuni kostab klõpsatus.
Nüüd on kaks keedutsooni sisse lülitatud.
3. Vajaliku kuumustaseme valimiseks vt jaotist "Kuumusastmed".
8
Pliit - igapäevane kasutamine
PLIIT - KASULIKKE VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Küpsetusnõud
Nõu põhi peab olema võimalikult paks ja tasane.
Terasemail- või alumiiniumnõud või vaskpõhjaga nõud võivad jätta klaas‐
keraamilisele pinnale plekke.
Energia kokkuhoid
Võimaluse korral pange nõudele alati kaas peale.
Pange keedunõud keedutsoonile enne selle sisselülitamist.
Lülitage keedutsoonid enne toiduvalmistamisaja lõppu välja, et kasutada
ära jääksoojus.
Keedunõu põhi ja keedutsoon peaksid olema ühesuurused.
Näiteid pliidi kasutamise kohta
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo‐
jusas‐
te
Kasutamine Kella‐
aeg
Näpunäited
1 Valmistatud toidu soojashoidmi‐
seks
vasta‐
valt va‐
jaduse‐
le
Hoidke kaane all
1-2 Hollandi kaste, sulatamiseks (või,
šokolaad, želatiin)
5-25
min
Segage aeg-ajalt
1-2 Kalgendamine: kohevad omletid,
küpsetatud munad
10-40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmiseks
vaiksel tulel, valmistoidu soojen‐
damiseks
25-50
min
Vedeliku kogus peab olema rii
si kogusest vähemalt kaks kor‐
da suurem, piimatoite tuleb
valmistamise ajal segada
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamiseks 20-45
min
Lisage mõni supilusikatäis ve‐
delikku
4-5 Kartulite aurutamiseks 20-60
min
Kasutage maks. ¼ l vett 750
g kartulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste
ja suppide valmistamiseks
60-150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss kom‐
ponendid
6-7 Õrnalt praadimiseks: eskalopid,
vasikaliharull juustuga, karbo‐
naad, kotletid, vorstid, maks, kee‐
dutainas, munad, pannkoogid,
sõõrikud
vasta‐
valt va‐
jaduse‐
le
Pöörake poole valmistusaja
möödudes
Pliit - kasulikke vihjeid ja näpunäiteid
9
Soo‐
jusas‐
te
Kasutamine Kella‐
aeg
Näpunäited
7-8 Tugevaks praadimiseks, praetud
kartulid, ribiliha, praetükid
5-15
min
Pöörake poole valmistusaja
möödudes
9 Suurte koguste vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pa‐
japraad), friikartulite valmistamiseks
PLIIT - PUHASTUS JA HOOLDUS
Puhastage seadet pärast igakordset kasutamist.
Kasutage alati puhta põhjaga keedunõusid.
Kriimustused või tumedad plekid klaaskeraamikal ei mõjuta seadme tööd.
Mustuse eemaldamiseks:
1. Eemaldage kohe: sulav plast, plastkile ja suhkrut sisaldava toidu jää‐
gid. Vastasel korral võib mustus seadet kahjustada. Kasutage spetsiaal‐
set klaasikaabitsat. Pange kaabits õige nurga all klaaspinnale ja liiguta‐
ge tera pliidi pinnal.
Eemaldage pärast seadme piisavat mahajahtumist: katlekivirõngad,
veerõngad, rasvajäägid, metalse läikega värvimuutusega plekid. Kasu‐
tage spetsiaalset klaaskeraamika või roostevaba terase puhastusvahen‐
dit.
2. Puhastage seadet niiske lapi ja vähese koguse pesuainega.
3. Lõpuks hõõruge seade puhta lapiga kuivaks.
Puhastage seadme esikülge pehme lapi ja tulise vee ning pesuaine lahu‐
sega.
Kasutage metallist esikülgede jaoks roostevaba terase puhastusvahendit.
Ärge kasutage küürimisvahendeid ja abrasiivseid käsnu.
AHI - IGAPÄEVANE KASUTAMINE
Ahju sisse ja välja lülitamine
1. Keerake ahju funktsioonide juhtnupp mõnele ahju funktsioonile.
2. Keerake temperatuuri juhtnupp temperatuurile.
Kui ahi töötab, põleb toite indikaator.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur suureneb.
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahju funktsioonide juhtnupp ja temperatuu‐
ri juhtnupp välja.
Turvatermostaat
Ohtliku ülekuumenemise vältimiseks (tingituna seadme valest kasutamisest
või defektsetest komponentidest) on ahi varustatud turvatermostaadiga, mis
10
Pliit - puhastus ja hooldus
katkestab vooluvarustuse. Ahi lülitub automaatselt uuesti tagasi sisse, kui
temperatuur langeb.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Kasutamine
Valgus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sise‐
must.
PÖÖRDÕHK Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kol‐
mel ahjutasandil. Vähendage ahju temperatuuri
(20-40 °C) võrreldes üla-/alakuumutusega. Ka toi‐
du kuivatamiseks.
KUUMA ÕHUGA KÜP‐
SETAMINE
Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vaja‐
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põh‐
ja. Vähendage ahju temperatuuri (20-40 °C) võrrel‐
des üla-/alakuumutusega
ÜLA-/ALAKUUMUTUS Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
ALAKUUMUTUS Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetami‐
seks ja toidu hoidistamiseks
SULATAMINE Külmutatud toidu sulatamiseks.
MINIGRILL Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel
ning röstimiseks.
MAKSIGRILL Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks
ja röstimiseks.
GRATINEERIMINE Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks
ühel tasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistami‐
seks.
Ahjuriiulite teleskooptoed
Ahjuriiulite 1. ja 3. tasandile on paigaldatud teleskooptoed. Teleskooptugede
abil saab ahjureste mugavamalt sisse lükata ja välja võtta.
1. Tõmmake mõlemad teleskooptoed
välja.
°C
Ahi - igapäevane kasutamine
11
2. Asetage ahjurest teleskooptugede‐
le ja lükake need siis ettevaatlikult
sisse.
HOIATUS
Ärge ahjuust sulgege, kui teleskoop‐
toed ei ole täielikult sisse lükatud. See
võib rikkuda ukseemaili ja klaasi.
HOIATUS
Teleskooptoed ja muud tarvikud või‐
vad ahju kasutamise ajal väga kuu‐
maks minna. Kasutage pajalappe või -
kindaid.
Näit
1 2 3
456
1 Funktsiooni märgutuled
2 Aja näidik
3 Funktsiooni märgutuled
4 Nupp " + "
5 Valikunupp
6 Nupp " - "
Kella funktsioon Kasutamine
Kellaaeg Näitab aega. Aja määramiseks, muutmiseks või kontrolli‐
miseks
Pöördloenduse
taimer
Mahalugemisaja seadistamiseks.
Kui aeg saab täis, kõlab signaal.
See funktsioon ahju tööd ei mõjuta.
Kestus Et määrata, kui kaua on ahi kasutusel.
Lõpp Ahjufunktsiooni väljalülitusaja määramiseks.
Kestvust ja Lõppu võib kasutada samaaegselt, kui ahi tuleb hiljem auto‐
maatselt sisse ja välja lülitada. Sel juhul määrake kõigepealt Kestvus
, see‐
järel Lõpp
.
°C
12
Ahi - igapäevane kasutamine
Kellafunktsioonide seadmine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule,
kuni hakkab vilkuma vajaliku funkt‐
siooni indikaator.
2. Alarmkella aja
, kestvuse või
lõpu
määramiseks kasutage " +
" või " - " nuppu.
Vastava funktsiooni indikaator süt‐
tib.
Kui ajaperiood on lõppenud, vilgub
funktsiooni indikaator ja 2 minuti väl‐
tel kostab helisignaal.
Funktsioonide Kestvus ja Lõpp puhul lülitub ahi automaatselt välja.
3. Signaali katkestamiseks vajutage suvalisele nupule.
Kella funktsioonide tühistamine
1. Vajutage üha uuesti valikunupule, kuni hakkab vilkuma vajaliku funktsioo
ni indikaator.
2. Vajutage ja hoidke nuppu " - ".
Mõne sekundi pärast lülitub kella funktsioon välja.
AHI - VIHJED, NÄPUNÄITED JA KÜPSETUSTABELID
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täp‐
semalt sõltuvad need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja ko‐
gustest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada või praadida erinevalt kui teie varasem sea‐
de. Kohandage oma tavapärased seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja
riiulite kõrgused vastavalt tabelites toodud väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja
lõppu välja lülitada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetami‐
se ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda
muud, mis oleks võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega
10-15 minuti võrra pikendada.
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
13
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrd‐
selt. Sel juhul ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad
küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tule‐
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat seadistust
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü‐
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempera‐
tuure küpsetusaja vähendamiseks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli‐
seks)
Liiga palju vedelikku tai‐
nas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol‐
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii‐
ga lühike
Määrake madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ebaühtlane tainas Laotage tainas ühtlaselt küpsetus‐
plaadile
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Rasvafilter on sees Eemaldage rasvafilter
Kook ei valmi mää‐
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage pisut kõrgemat ahju tem‐
peratuuri seadistust
Kook ei valmi mää‐
ratud küpsetusaja
jooksul
Rasvafilter on sees Eemaldage rasvafilter
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi‐
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või nupsusai 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook / puuviljakoo‐
gid
1 140 - 160 1:10 - 1:30
14
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi‐
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Biskviitkook 1 140 0:25 - 0:40
Biskviitkook 1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – muretainast
1)
3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi – biskviittainast 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Õunakook 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vormi, Ø 20
cm, paigutatud diagonaal‐
selt)
1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vormi, Ø 20
cm, paigutatud diagonaal‐
selt)
1 180 1:10 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi‐
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast kringel/pärg 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) 1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/ekleerid
1)
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suhkrukoo‐
gid
1)
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid (pärmitai‐
nast/keeksitainast)
2)
3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid (pärmitai‐
nast/keeksitainast)
2)
3 170 0:35 - 0:50
Liivatainast puuviljakoogid 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Õrna kattega (nt kohupiim,
koor, keedukreem) pärmi‐
tainakoogid
1)
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
15
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi‐
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Kergitamata leib 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju
funktsi‐
oon
Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsised 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
3 160 0:20 - 0:30
Keeksisegust küpsised 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küpsetised,
besee
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitainast küpsised 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsised
1)
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Kuklid
1)
3 160 0:20 - 0:35
Kuklid
1)
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid (20 tk
plaadil)
1)
3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid (20 tk
plaadil)
1)
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/eklee‐
rid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
16
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid /
küpsetised/kuklid
Küpsetise tüüp
2 tasandit 3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi‐
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küpse‐
tised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitainast küpsi‐
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Kuklid 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Pöördõhuga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni kasutada, vaadake ahju funktsioonide loendit
peatükis Igapäevane kasutamine.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke põ‐
hi)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte‐
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Lottringi kook 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
17
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Flammekuchen
(pitsale sarnanev
Elsassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Küpsetiste ja vormiroogade tabel
Toit Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
tasand
Temperatuur
°C
Aeg h: Minimaal‐
ne
Pastavorm 1 180-200 0:45-1:00
Lasanje 1 180-200 0:25-0:40
Aedviljavorm
1)
1 160-170 0:15-0:30
Juustuga üleküpsetatud pi‐
kad saiad
1)
1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormiroad 1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid 1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögiviljad 1 160-170 0:30-1:00
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav toit Ahju
funkt‐
sioon
Riiuli ta‐
sand
Temperatuur °C Kellaaeg
Külmutatud pit‐
sa
3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Kartulikrõp‐
sud
1)
3 200-220 vt tootja juhiseid
Pikad saiad 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
Puuviljakoogid 3 vt tootja juhiseid vt tootja juhiseid
1) Märkus: keerake krõpse 2 või 3 korda valmimise ajal
Praed
Praadide küpsetamine
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhi‐
seid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni
kohale asetatud ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii
jääb liha mahlasem.
18
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut,
võiks küpsetada kaaneta röstimispannil.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Seapraad 1 - 1,5 kg 1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiif või filee iga senti‐
meetri koh‐
ta
- pooltoores
1)
iga senti
meetri kohta
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- seest roosa (keskmi‐
ne)
iga senti
meetri kohta
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- täiesti küps iga senti
meetri kohta
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Karbonaad, ribipraad 1 - 1,5 kg 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pikkpoiss 750 g - 1 kg 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1 kg 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Vasikapraad 1 kg 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Vasikakoot 1,5 - 2 kg 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Lambakoot, lamba‐
praad
1 - 1,5 kg 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamba seljatükk 1 - 1,5 kg 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
19
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Jänese seljatükk, jäne‐
sekoib
1)
kuni 1 kg 3 220 - 250 0:25 - 0:40
Hirve seljatükk 1,5 - 2 kg 1 210 - 220 1:15 - 1:45
Hirve koot 1,5 - 2 kg 1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Linnuliha portsjonitükid 200 - 250
g tk
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Pool kana 400 - 500
g tk
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kana, broiler 1 - 1,5 kg 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Part 1,5 - 2 kg 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Hani 3,5 - 5 kg 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkun 2,5 - 3,5 kg 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkun 4 - 6 kg 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju
funktsi‐
oon
Riiuli
ta‐
sand
Tempera‐
tuur °C
Aeg (h:min)
Terve kala 1 - 1,5 kg 1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsiooni alati maksimaalsel temperatuuril
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage ahjuriiul kõrgusele, mida on soovitatud grillimistabelis.
Kõige alumisele riiulitasandile asetage alati pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjoneid.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide
nimekirja igapäevase kasutamise peatükist.
20
Ahi - vihjed, näpunäited ja küpsetustabelid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 41056VH-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend