Aeg-Electrolux KE7400021M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See juhend sobib ka

ET RETSEPTIRAAMAT — AHI KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis tagab teile
aastateks laitmatu toimimise ning lisasime teie elu lihtsamaks ja kergemaks
muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete juures
ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning lugege, kuidas seadmega parimaid
tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG seadmete laitmatu
väljanägemise ja heas töökorras hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates spetsialistidele mõeldud
kööginõudest kuni söögiriistade korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade
pesuesemete pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi
Sisukord
3
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Pliidiga ahjudele.
Toidu valmistamise näited pliidile
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Soo‐
jusaste
Kasutamine: Time
(aeg)
Näpunäited
1 Valmistatud toidu soojashoidmiseks vasta‐
valt va‐
jadusele
Hoidke kaane all
1-2 Hollandi kaste, sulatamiseks: või, šoko‐
laad, želatiin
5-25 min Segage aeg-ajalt
1-2 Kalgendamine: kohevad omletid, küpse‐
tatud munad
10-40
min
Valmistage kaane all
2-3 Riisi ja piimatoitude keetmiseks vaiksel
tulel, valmistoidu soojendamiseks
25-50
min
Vedeliku kogus peab olema riisi ko‐
gusest vähemalt kaks korda suu‐
rem, piimatoite tuleb valmistamise
ajal segada
3-4 Köögivilja, kala, liha aurutamiseks 20-45
min
Lisage mõni supilusikatäis vedelik‐
ku
4-5 Kartulite aurutamiseks 20-60
min
Kasutage maks. ¼ l vett 750 g kar‐
tulite kohta
4-5 Suuremate toidukoguste, hautiste ja
suppide valmistamiseks
60-150
min
Kuni 3 l vedelikku pluss komponen‐
did
6-7 Õrnalt praadimiseks: eskalopid, vasikali‐
harull juustuga, karbonaad, kotletid,
vorstid, maks, keedutainas, munad,
pannkoogid, sõõrikud
vasta‐
valt va‐
jadusele
Pöörake poole aja möödudes
7-8 Tugevaks praadimiseks, praetud kartu‐
lid, ribiliha, praetükid
5-15 min Pöörake poole aja möödudes
9 Suure koguse vee ja pasta keetmiseks, liha pruunistamiseks (guljašš, pajapraad), friikartu‐
lite valmistamiseks
Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed küpsetusrežiimide kohta ning levinumate toitude soovitatavad riiulitasandid ja
temperatuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage oma tavapära‐
sed seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulitasandid vastavalt tabelites toodud väär‐
tustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lüli‐
tada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal kõverdu‐
da. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt pruun. Vale riiulitasand. Asetage kook allapoole.
Kook vajub kokku (muutub ve‐
siseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks).
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku (muutub ve‐
siseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks).
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Küpsetusaega ei saa vähenda‐
da kõrgema temperatuuri vali‐
mise abil.
Kook vajub kokku (muutub ve‐
siseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks).
Tainas on liiga palju vedelikku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasuta‐
te tainasegamise masinat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk.
Järgmisel küpsetamisel valige
lühem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga kõrge
ja küpsetusaeg liiga lühike.
Valige madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Tainas pole ühtlaselt jaotatud.
Laotage tainas ühtlaselt küpse‐
tusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetusaja‐
ga valmis.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju temperatuur.
Vihjeid ja näpunäiteid 5
Küpsetamine ühel ahjutasandil:
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Gugelhupf või
nupsusai
Pöördõhk 1 150 - 160 50 - 70
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 70 - 90
Keeks Pöördõhk 2 140 - 150 35 - 50
Keeks Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 160 35 - 50
Pirukapõhi – mu‐
retainast
Pöördõhk 2
170-180
1)
10 - 25
Pirukapõhi
keeksitaignast
Pöördõhk 2 150 - 170 20 - 25
Apple pie / õuna‐
kook (2 vormi, Ø
20 cm, paigutatud
diagonaalselt)
Pöördõhk 2 160 60 - 90
Apple pie / õuna‐
kook (2 vormi, Ø
20 cm, paigutatud
diagonaalselt)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 70 - 90
Juustukook Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 170 - 190 60 - 90
1) Soojendage ahi ette
Koogid/küpsetised/leivadpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pärmitaignast
kringel/pärg
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3 170 - 190 30 - 40
Jõulukook Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2
160 - 180
1)
50 - 70
Leib (rukkileib):
1. Küpsetamise
esimene
pool.
2. Küpsetamise
teine pool.
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 20
2. 30 - 60
Tuuletaskud/
ekleerid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rullbiskviit Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
180 - 200
1)
10 - 20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150 - 160 20 - 40
6 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Mandlikook/suh‐
krukoogid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
20 - 30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 35 - 55
Puuviljakoogid
(pärmitainast/
keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3 170 35 - 55
Liivatainast puu‐
viljakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 40 - 80
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitainaküpsetised
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
160 - 180
1)
40 - 80
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Muretaignast küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 10 - 20
Liivaküpsised /
soolapulgad
Pöördõhk 3 140 20 - 35
Liivaküpsised /
soolapulgad
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
160
1)
20 - 30
Keeksisegust
küpsised
Pöördõhk 3 150 - 160 15 - 20
Munavalgest küp‐
setised, besee
Pöördõhk 3 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 30 - 50
Pärmitainast küp‐
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 20 - 40
Lehttaignaküpsi‐
sed
Pöördõhk 3
170 - 180
1)
20 - 30
Saiakesed Pöördõhk 3
160
1)
10 - 25
Saiakesed
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes / väi‐
kesed koogid (20
tk küpsetusplaa‐
dil)
Pöördõhk 3
150
1)
20 - 35
Vihjeid ja näpunäiteid 7
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Small cakes / väi‐
kesed koogid (20
tk küpsetusplaa‐
dil)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
170
1)
20 - 30
1) Soojendage ahi ette
Vormiroad ja gratäänid
Toit Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pastavorm
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 45 - 60
Lasanje
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 25 - 40
Aedviljagratään
1)
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
Juustukattega ba‐
guette'id
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 15 - 30
Magusad vormi‐
road
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 40 - 60
Kalavormid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 - 200 30 - 60
Täidetud köögivil‐
jad
Turbogrill või
pöördõhk
1 160 - 170 30 - 60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivadpsetusplaadil
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur, °C Aeg Tunnid:min.Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Tuuletaskud/
ekleerid
1/4 -
160 - 180
1)
25 - 45
Kuiv purukook 1/4 - 150 - 160 30 - 45
1) Soojendage ahi ette
Küpsised/small cakes/väikesed koogid/küpsetised/saiakesed
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur, °C Aeg Tunnid:min.Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Muretaignast küp‐
sised
1/4 1/3/5 150 - 160 20 - 40
Liivaküpsised /
soolapulgad
1/4 1/3/5 140 25 - 50
8 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp
Pöördõhk
Temperatuur, °C Aeg Tunnid:min.Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit 3 tasandit
Keeksisegust
küpsised
1/4 - 160 - 170 25 - 40
Munavalgest küp‐
setised, beseed
1/4 - 80 - 100 130 - 170
Makroonid 1/4 - 100 - 120 40 - 80
Pärmitainast küp‐
sised
1/4 - 160 - 170 30 - 60
Lehttaignaküpsi‐
sed
1/4 -
170 - 180
1)
30 - 50
Saiakesed 1/4 - 180 30 - 55
Small cakes / väi‐
kesed koogid (20
tk küpsetusplaa‐
dil)
1/4 -
150
1)
25 - 40
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine madalal t°
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha- ja kalaroogade valmistamisel. Valmistage kaa
ne all.
1. Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
2. Asetage liha küpsetuspannile või otse ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti alla
nõu.
Valmistatav toit Kaal (g) Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Rostbiif 1000 - 1500 1 150 120 - 150
Veisefilee 1000 - 1500 3 150 90 - 170
Röstitud vasikali‐
ha
1000 - 1500 1 150 120 - 150
Praelõigud 200 - 300 3 120 20 - 40
Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa (õhuke koorik)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pitsa (rohke kattega) 2 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 45 - 55
Vihjeid ja näpunäiteid 9
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
2
230 - 250
1)
10 - 20
Lehttainakook
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pitsa‐
taoline Elsassi roog)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Pirukad
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat panni
Praed
Üldised juhised:
Kasutage praadide valmistamiseks kuumakindlaid nõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval röstimispannil või röstimispanni kohale asetatud
ahjurestil. (Kui see on olemas)
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega praenõusid. Nii jääb liha mahla‐
sem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimispannil.
Soovitame ahjus küpsetada liha ja kala, mis kaalub vähemalt 1 kg.
Et lihamahl kaduma ei läheks või väljavalguv rasv panni külge ei kõrbeks, soovitame rös‐
timispannile kallata pisut vett.
Soovi korral pöörake liha ümber (pärast 1/2 - 2/3 küpsetusaja möödumist).
Kastke suuri praade ja linnuliha praeleemega mitu korda küpsetamise jooksul. Nii saate
mahlakama prae.
Jääkkuumuse ärakasutamiseks võite ahju 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülita‐
da.
Küpsetamine turbogrilliga
Loomaliha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Pajapraad 1-1,5 kg
Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 230 120 - 150
Rostbiif või filee:
väheküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbiif või filee:
poolküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
180 - 190
1)
6 - 8
10 Vihjeid ja näpunäiteid
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Rostbiif või filee:
täisküps
paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
170 - 180
1)
8 - 10
1) Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus
Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand
Temperatuur
°C
Aeg min.
Abatükk, kael,
kints
1-1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Karbonaad, ribi‐
praad
1-1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss 750 g – 1 kg Turbogrill 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot (eelküp‐
setatud)
750 g – 1 kg Turbogrill 1 150 - 170 90 - 120
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Röstitud vasi‐
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Vasikakoot 1,5-2 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Lambakoot,
röstitud lam‐
baliha
1-1,5 kg Turbogrill 1 150 - 170 100 - 120
Lamba selja‐
tükk
1-1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 40 - 60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Jänese selja‐
tükk, jänese‐
koot
kuni 1 kg Ülemine + alu
mine kuumu‐
tus
1
230
1)
30 - 40
Uluki seljatükk 1,5-2 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
1 210 - 220 35 - 40
Uluki kintsu‐
tükk
1,5-2 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
1 180 - 200 60 - 90
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid 11
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Linnuliha
portsjonitükid
200-250 g/tk Turbogrill 1 200 - 220 30 - 50
Pool kana 400-500 g/tk Turbogrill 1 190 - 210 35 - 50
Kana, broiler 1-1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 50 - 70
Part 1,5-2 kg Turbogrill 1 180 - 200 80 - 100
Hani 3,5-5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 180
Kalkun 2,5-3,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Kalkun 4-6 kg Turbogrill 1 140 - 160 150 - 240
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur
°C
Aeg min.
Kala, terve
(kuni 1 kg)
1-1,5 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
1 210 - 220 40 - 60
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuriseadet.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage rahjuriiul grillimistabelis soovitatud riiulitasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage alati pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalaportsjone.
Grill
Grillitav toit Riiuli tasand Temperatuur
Aeg min.
1. külg 2. külg
Rostbiif 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Veisefilee 3 230 20 - 30 20 - 30
Sea tagatükk 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasika seljatükk 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lamba tagatükk 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Terve kala, 500–
1000 g
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
12 Vihjeid ja näpunäiteid
Kiirgrill
Grillitav toit Riiuli tasand
Aeg min.
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8 - 10 6 - 8
Seafilee 4 10 - 12 6 - 10
Vorstid 4 10 - 12 6 - 8
Fileetükid, vasikaprae‐
lõigud
4 7 - 10 6 - 8
Röstleib
1)
5 1 - 3 1 - 3
Kattega röstleib/-sai 4 6 - 8 -
1) Soojendage ahi ette
Grillimine vardas - lükake sügav pann ahju 1. tasandile
Küpsetatav toit Temperatuur °C Aeg min.
Kana 220 - 240 70 - 90
Liharullid küpsetamiseks 190 - 210 120 - 180
Part 220 - 240 90 - 150
Seakoot 190 - 210 150 - 210
Sulatamine
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
Kasutage esimest riiulitasandit. Kõige alumist.
Toit
Sulatamise aeg
min.
Edasine sulatamise
aeg min.
Märkus
Kana, 1000 g 100 - 140 20 - 30
Pange kana ümberpööratud
taldrikule, mis on asetatud
suurele plaadile. Keerake
poole küpsetamisaja möödu
des.
Liha, 1000 g 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Liha, 500 g 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes
Forell, 150 g 25 - 35 10 - 15 -
Maasikad, 300 g 30 - 40 10 - 20 -
Või, 250 g 30 - 40 10 - 15 -
Koor, 2 x 200 g 80 - 100 10 - 15
Rõõska koort saab vahusta‐
da ka siis, kui selles on kül‐
munud tükke
Kreemikook, 1400 g 60 60 -
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Poolfabrikaadid
Külmutatud toiduained
Poolfabrikaadid Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg min.
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15-25
Pannipitsa, külmutatud 2 190 - 210 20-25
Pitsa, jahutatud 2 210-230 13-25
Pitsasuupisted, külmu‐
tatud
2 180-200 15-30
French Fries, thin 3 200-220 20-30
French Fries, thick 3 200-220 25-35
Viilud/kroketid 3 220-230 20-35
Kartulipannkoogid 3 210-230 20-30
Lasagne/Cannelloni,
fresh
2 170-190 35-45
Lasanje/Cannelloni,
külmut.
2 160-180 40-60
Oven baked cheese 3 170-190 20-30
Kanatiivad 2 190-210 20-30
Külmutatud valmistoidud
Valmistatav toit Ahju funktsioonid Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Friikartulid
1)
(300–600 g)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus või
Turbogrill
3 200-220
vastavalt tootja
juhistele
Pikad saiad
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
Puuviljakoogid
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
3
vastavalt tootja
juhistele
vastavalt tootja
juhistele
1) Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
Kuivatamine - küpsetamine pöördõhuga
Katke ahju riiulid küpsetuspaberiga.
Parimate tulemuste saavutamiseks: lülitage seade poole aja möödudes välja. Avage sead‐
me uks ja laske seadmel maha jahtuda. Seejärel lõpetage kuivatamine.
Köögivili
Kuivatatav toit
Riiuli tasand
Temperatuur, °C
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Oad 3 1/4 60 - 70 6 - 8
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Kuivatatav toit
Riiuli tasand
Temperatuur, °C
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Piprad 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Köögivili hapen‐
damiseks
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Seened 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Ürdid 3 1/4 40 - 50 2 - 3
Puuviljad
Kuivatatav toit
Riiuli tasand
Temperatuur, °C
Aeg tundides
(üldjuhis)
1 tasand 2 tasandit
Ploomid 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Aprikoosid 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Õunaviilud 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Pirnid 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Hoidistamine
Tähelepanuks:
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esimest ahjuriiulit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste purkide puhul umbes 35-60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage temperatuuri kuni 100°C-ni ( vt tabelit).
Pehmed puuviljad
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekkimi‐
seni (min).
Jätkake keetmist 100
°C juures (min).
Maasikad, mustikad,
vaarikad, küpsed tikrid
160 - 170 35 - 45 -
Luuviljalised
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekkimi‐
seni (min).
Jätkake keetmist 100
°C juures (min).
Pirnid, küdooniad,
ploomid
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Köögivili
Hoidis Temperatuur, °C
Aeg mullikeste tekkimi‐
seni (min).
Jätkake keetmist 100
°C juures (min).
Porgandid
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kurgid 160 - 170 50 - 60 -
Segaköögivili 160 - 170 50 - 60 5 - 10
Nuikapsas, herned,
spargel
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Jätke pärast väljalülitamist ahju
Lihatermomeetri tabel
Loomaliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Ribitükk või filee: väheküps 45 - 50
Ribitükk või filee: poolküps 60 - 65
Ribitükk või filee: täisküps 70 - 75
Sealiha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Sea abatükk, kintsutükk, kaelakarbonaad 80 - 82
Karbonaad (seljatükk), suitsusearibi 75 - 80
Pikkpoiss 75 - 80
Vasikaliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Röstitud vasikaliha 75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
Lambaliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Lambakoot 80 - 85
Lamba seljatükk 80 - 85
Lambapraad, lambakoot 70 - 75
Ulukiliha
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Jänese seljatükk 70 - 75
Jänese koot 70 - 75
Terve jänes 70 - 75
Uluki seljatükk 70 - 75
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Uluki koot 70 - 75
Kala
Toit Toidu sisetemperatuur °C
Lõhe 65 - 70
Forell 65 - 70
RETSEPTID
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu retseptide riiulitasandid ja eelseatud küpsetusajad.
Automaatprogrammid
Programmi number Programmi nimi
1 ROSTBIIF
2 RÖSTITUD SEALIHA
3 RÖSTITUD VASIKALIHA
4 RÖSTITUD LAMBALIHA
5 RÖSTITUD ULUKILIHA
6 KANA, TERVE
7 TERVE KALA <1 KG
8 PITSA
9 QUICHE LORRAINE
10 SIDRUNIKEEKS
11 JUUSTUKOOK 1
12 SAIAKESED
13 TERALEIB
14 TAIGNA KERGITAMINE
15 KARTULIGRATÄÄN
16 LASANJE
17 CANNELLONI
18 VALMIS KOOK
19 VALMIS PITSA
20 VALMIS KARTULITOIDUD
1 - ROSTBIIF
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik on 1000–3000 g.
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Valmistamine
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10–20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Ärge kasutage seda programmi veise seljatükkide puhul.
Ahjutasand: 1
2 - RÖSTITUD SEALIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik on 1000–3000 g.
Valmistamine
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 20–40 mm vedelikukihiga.
Ahjutasand: 1
3 - RÖSTITUD VASIKALIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik on 1000–3000 g.
Valmistamine
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10–20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
4 - RÖSTITUD LAMBALIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik on 1000–3000 g.
Valmistamine
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10–30 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
5 - RÖSTITUD ULUKILIHA
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik on 1000–3000 g.
Valmistamine
Maitsestage liha ja pange see kuumakindlasse nõusse. Lisage vett või muud vedelikku.
Põhi peab olema kaetud 10–20 mm vedelikukihiga. Katke kaanega.
Ahjutasand: 1
6 - KANA, TERVE
18 Vihjeid ja näpunäiteid
Seaded
Automaatprogrammid kaalu sisestamisega. Kaalu seadistamisvahemik 900–2100 g.
Valmistamine
Pange kana kuumakindlasse nõusse ja maitsestage. Pöörake liha ringi ligikaudu 30 mi‐
nuti pärast. Kuvatakse meeldetuletus.
Ahjutasand: 1
7 - TERVE KALA <1 KG
Seaded
Automaatprogrammid toidutermomeetriga. Sisetemperatuur 70 °C.
Valmistamine
Maitsestage kala, sisestage toidutermomeeter ja asetage kala kuumakindlasse nõusse.
Ahjutasand: 1
8 - PITSA
Taina koostis:
14 g pärmi
200 ml leiget vett
300 g jahu
3 g soola
•1 spl õli
Katte koostis:
1/2 väikest purki hakitud tomateid
200 g riivitud Emmentali juustu
100 g salaamit
100 g keedusinki
150 g seeni (konserveeritud)
150 g Feta juustu
punet
Valmistamine
Purustage pärm kausis ja segage leige veega. Segage sool jahuga ja lisage see koos
õliga kaussi. Sõtkuge, kuni tainas on ühtlane ega jää kausi külge kinni. Seejärel laske
tainal soojas kohas kerkida, kuni see on kahekordse suurusega. Rullige tainas lahti ja
pange määritud küpsetusvormi, torgake põhja kahvliga augud. Pange katteained tainale
sellises järjekorras, nagu retseptis kirjas.
Küpsetusplaat, määritud.
Ahjusoleku aeg: 25 minutit
Ahjutasand: 1
9 - QUICHE LORRAINE
Vihjeid ja näpunäiteid 19
Taina koostis:
200 g jahu
2 muna
100 g võid
½ tl soola
natuke pipart
1 näpuotsatäis muskaatpähklit
Katte koostis:
150 g riivitud juustu
200 g keedusinki või lahjat peekonit
2 muna
250 g hapukoort
soola, pipart ja muskaatpähklit
Valmistamine
Pange jahu, või, munad ja maitseained kaussi ning segage ühtlaseks tainaks. Laske tai‐
nal paar tundi külmikus seista. Seejärel rullige tainas lahti ja asetage määritud metallist
küpsetusvormi. Torgake põhja kahvliga augud. Pange peekon tainale. Täidise jaoks se‐
gage omavahel munad, hapukoor ja maitseained. Seejärel lisage juust.
Metallist küpsetusvorm, määritud, 28 cm läbimõõduga.
Ahjusoleku aeg: 40 minutit
Ahjutasand: 1
10 - SIDRUNIKEEKS
Segu koostis:
250 g võid
200 g suhkrut
1 pakk vanillisuhkrut (umbes 8 g)
1 näpuotsatäis soola
4 muna
150 g jahu
150 g tärklist
1 triiki täis teelusikas küpsetuspulbrit
2 sidruni riivitud koort
Glasuuri koostis:
125 ml sidrunimahla
100 g tuhksuhkrut
Muu:
kandiline küpsetusvorm, 30 cm pikk
margariin vormi määrimiseks
riivsai küpsetusvormile raputamiseks
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux KE7400021M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See juhend sobib ka