Aeg-Electrolux B4403-5-W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

B4403-5
Kasutusjuhend Ahi
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas, nii
saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
SISUKORD
OHUTUSINFO 2
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
3
Üldised ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Vajutage nuppu 4
Puhastamine ja hooldus 4
Tuleoht 5
Ahjuvalgusti 5
Teeninduskeskus 5
Seadme kõrvaldamine 5
SEADME KIRJELDUS 6
Ülevaade 6
Ahju tarvikud 6
IGAPÄEVANE KASUTAMINE 7
Esmane puhastamine 7
Aja määramine 7
Ahju sisse- ja väljalülitamine 7
Jahutusventilaator 7
Ahju funktsioonid 7
Ahju tarvikute kohalepanek 8
Ekraan 9
Pöördloenduse taimeri funktsioon
9
Lihasond 9
Ukselukk 10
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID 11
Ukse sisekülg 11
Küpsetamine 11
Röstimine 16
Grillimine 20
Hoidistamine 20
Kuivatamine 21
Sulatamine 22
PUHASTUS JA HOOLDUS 23
Ahju lagi 23
Riiulijuhikud 24
Ahju lamp 24
Ahju uks ja klaaspaneelid 25
MIDA TEHA, KUI... 26
TEHNILISED ANDMED 27
JÄÄTMEKÄITLUS 27
Jäetakse õigus teha muutusi
OHUTUSINFO
Enne paigaldamist ja kasutamist lugege kasutusjuhend hoolega läbi.
Enda ja oma vara ohutuse tagamiseks
Looduse säästmiseks
Seadme asjakohaseks kasutamiseks.
Hoidke juhend alles, et see oleks käepärast ka siis, kui seadme teise kohta vii-
te või edasi müüte.
Tootja ei vastuta vale paigaldamise või ebaõige kasutuse tõttu tekkinud kahju-
de eest.
2 Sisukord
Laste ja ohustatud isikute turvalisus
Seda seadet võivad kasutada vähemalt 8-aastased lapsed ning füüsilise,
sensoorse või vaimupuudega inimesed või kogemuste ja teadmisteta isikud,
kui nende üle on järelvalve ja neid juhendatakse seadme turvalise kasutami-
se osas ning nad mõistavad seadme kasutamisega kaasnevaid ohte. Lap-
sed ei tohi seadmega mängida.
Hoidke pakkematerjalid lastele kättesaamatus kohas. Lämbumis- või vigas-
tusoht!
Hoidke lapsed ja koduloomad seadmest eemal, kui selle uks on lahti või sea-
de töötab, sest see läheb kuumaks. Kehavigastuse või muu püsiva kahjustu-
se oht!
Kui seadmel on lapselukk või lukufunktsioon (nuppude lukustus), kasutage
seda. See hoiab ära võimaluse, et lapsed ja loomad seadme juhuslikult sisse
lülitavad.
Üldised ohutusjuhised
Ärge muutke seadme tehnilisi omadusi. Sellega kaasneb seadme vigastami-
se ja kahjustamise oht.
Ärge jätke seadet järelevalveta, kui see töötab.
Lülitage seade välja pärast iga kasutuskorda.
Paigaldamine
Seadme võib paigaldada ja ühendada ainult väljaõppinud elektrik. Pöörduge
volitatud teeninduskeskusse. Nii hoiate ära seadme kahjustusi ja võimalikke
kehavigastusi.
Veenduge, et seade ei ole transportimisel viga saanud. Kahjustatud seadet
ei tohi vooluvõrguga ühendada. Vajaduse korral võtke ühendust tarnijaga.
Enne esmakordset kasutamist eemaldage seadmelt pakend, kleebised ja
kattekihid. Ärge eemaldage andmesilti. Vastasel juhul võib garantii kaotada
kehtivuse.
Veenduge, et seade oleks paigaldamise ajal vooluvõrgust väljas.
Olge seadme liigutamisel ettevaatlik. See seade on raske. Kasutage alati
kaitsekindaid. Ärge kunagi tõstke seadet käepidemest.
Seadme ühendus vooluvõrguga tuleb varustada mitmepooluselise lahklüliti-
ga. Lahklüliti lahutatud kontaktide vahemik peab olema vähemalt 3 mm.
Kasutada tuleb nõuetekohaseid isolatsiooniseadiseid: kaitselüliteid, kaits-
meid (keermega kaitsmed tuleb pesast eemaldada), maalekkevoolu kaits-
meid ja kontraktoreid.
Enne paigaldamist veenduge, et köögikapi mõõdud, kuhu soovite seadme
paigaldada, oleksid sobivad.
Veenduge, et seade on paigaldatud kindlate konstruktsioonide alla ja kõrva-
le.
Tagage minimaalne kaugus muudest seadmetest ja mööbliesemetest.
Seadet ei tohi paigutada põhja peale.
Integreeritud ahjud ja pliidid on varustatud spetsiaalse ühendussüsteemiga.
Vältimaks seadme kahjustamist kasutage ainult sama tootja valmistatud
seadmeid.
Ohutusinfo
3
Vajutage nuppu
See seade on ette nähtud ainult koduseks kasutamiseks. Ärge kasutage se-
da äri- või tööstuslikul eesmärgil.
Kasutage seadet ainult koduseks toiduvalmistamiseks. See hoiab ära võima-
likud kehavigastused või materiaalse kahju.
Ärge kasutage seadet tööpinna ega hoiukohana.
Kasutamise käigus läheb seadme sisemus kuumaks. Põletusoht! Ärge puu-
dutage kütteelemente seadmes. Tarvikuid või potte ahju pannes või ahjust
välja võttes kasutage kindaid.
Olge tarvikute eemaldamisel ja paigaldamisel ettevaatlik, et mitte emaili kah-
justada.
Kui avate ahju ust ajal, mil ahi töötab, tuleb alati seista uksest eemal. Välja
võib paiskuda tulist auru. Nahapõletuse oht!
Et hoida ära emaili kahjustumine või värvi muutumine:
ärge asetage esemeid vahetult ahju põhjale ning ärge katke seda fooliumi-
ga kinni;
ärge pange tulist vett vahetult seadmesse;
ärge hoidke niiskeid nõusid ja toitu ahjus pärast toiduvalmistamise lõppu.
Emaili värvi muutus ei mõjuta seadme tööd ning kuna tegemist pole defekti-
ga, ei kuulu see garantii alla.
Äge suruge avatud uksele.
Toiduvalmistamisel pange ahju uks alati kinni, ka grillides.
Puhastamine ja hooldus
Enne hooldust lülitage seade välja ja eemaldage see vooluvõrgust.
Enne hooldust veenduge, et seade on maha jahtunud. Põletusoht! Klaaspa-
neelid võivad puruneda.
Hoidke seade alati puhtana. Rasva või toidujääkide kogunemine võib põh-
justada tulekahju.
Regulaarne puhastamine hoiab ära pinnakattematerjali kahjustumise.
Eriti mahlaste kookide puhul kasutage sügavat küpsetusplaati, et väljavalguv
mahl ei tekitaks püsivaid plekke.
Isikliku ohutuse ja oma vara säästmise huvides puhastage seadet ainult vee
ja seebiga. Ärge kasutage kergsüttivaid tooteid või tooteid, mis võivad põh-
justada korrosiooni.
Ärge puhastage seadet aurupuhastite, kõrgsurvepuhastite, teravate eseme-
te, abrasiivsete puhastusvahendite, abrasiivsete švammide ega plekieemal-
dajatega
Kui kasutate ahjupihusteid, järgige tootja juhiseid. Ärge kütteelementide ja
termostaadi anduri peale midagi pihustage.
Ärge puhastage klaasust abrasiivsete puhastusvahendite ega metallkaabit-
saga. Siseklaasi kuumuskindel pind võib mõraneda ja puruneda.
Ukse klaaspaneelid muutuvad kahjustumisel hapraks ja võivad puruneda.
Need tuleb asendada. Pöörduge teeninduskeskusse.
Olge ukse eemaldamisel ettevaatlik. Uks on raske!
Ärge puhastage katalüütilist emaili (kui see on olemas).
4 Ohutusinfo
Tuleoht
Avage uks ettevaatlikult. Alkoholi sisaldavate komponentide kasutamise ta-
gajärjel võib alkohol õhuga seguneda. Tuleoht!
Kui avate ukse, vältige ahju läheduses sädemeid või lahtist leeki.
Ärge pange süttivaid või süttiva ainega määrdunud esemeid ja/või sulavaid
esemeid (plastist või alumiiniumist) seadmesse, selle lähedusse või peale.
Ahjuvalgusti
Selles seadmes kasutatavad lambid on mõeldud kasutamiseks üksnes kodu-
masinates. Neid ei saa kasutada ruumide täielikuks või osaliseks valgusta-
miseks.
Kui tekib vajadus lamp välja vahetada, tuleb kasutada sama võimsusega ja
spetsiaalselt kodumasinate jaoks mõeldud lampi.
Enne ahjuvalgusti vahetamist ühendage seade vooluvõrgust lahti. Elektrilöö-
gioht!
Teeninduskeskus
Masinat tohib remontida või hooldada ainult volitatud tehnik. Pöörduge voli-
tatud teeninduskeskusse.
Kasutage ainult originaalvaruosi.
Seadme kõrvaldamine
Kehaliste vigastuste vältimiseks
Lahutage seade vooluvõrgust.
Lõigake toitekaabel seadme küljest lahti ja visake ära.
Kõrvaldage ukse fiksaator. See takistab laste ja väikeloomade seadmesse
kinnijäämist. Lämbumisoht.
Ohutusinfo
5
SEADME KIRJELDUS
Ülevaade
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Juhtpaneel
2 Toiteindikaator
3 Ahju funktsioonide juhtnupp
4 Ekraan
5 Temperatuuri reguleerimisnupp
6 Temperatuuri indikaator
7 Kütteelement
8 Ahjuvalgusti
9 Lihasondi pesa
10 Ventilaator ja tagaseina kütteelement
11 Alumine kuumus
12 Ahju riiulisiinid, eemaldatavad
13 Riiuli asendid
Ahju tarvikud
Ahjurest
Nõude, koogivormide ja grilltükkide jaoks
Madal küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Sügav röstimispann
Küpsetamiseks ja praadimiseks või rasvapannina.
Lihasond
Liha küpsusastme mõõtmiseks.
6 Seadme kirjeldus
IGAPÄEVANE KASUTAMINE
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Esmane puhastamine
Eemaldage seadmest kõik osad.
Enne esmakordset kasutamist tuleb seade puhastada.
Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Aja määramine
Ahi hakkab tööle alles pärast aja määramist.
Seadme vooluvõrku ühendamisel või elektrikatkestuse korral hakkab ajafunkt-
siooni indikaator automaatselt vilkuma. Jätkake 2. sammuga.
1. Olemasoleva aja muutmiseks vajutage " +" ja " - " nuppe samaaegselt, kuni
aja indikaator hakkab vilkuma.
2. Määrake aeg nupuga " +" või " - ".
3. Umbes 5 sekundi pärast vilkumine lakkab ja ekraanile kuvatakse määratud
kellaaeg.
Kui taimerifunktsioon on sisse lülitatud, pole võimalik aega muuta.
Ahju kasutamiseks vajutage tagasitõmmatavale nupule. Siis tuleb nupp välja.
Ahju sisse- ja väljalülitamine
1. Ahju funktsiooni valimiseks keerake ahjufunktsioonide nuppu.
2. Temperatuuri valimiseks keerake temperatuuri reguleerimise nuppu.
Toite indikator süttib, kui ahi hakkab tööle.
Temperatuuri indikaator süttib, kui ahju temperatuur tõuseb.
3. Ahju väljalülitamiseks keerake ahjufunktsioonide nupp ja temperatuuri regu-
leerimise nupp välja.
Jahutusventilaator
Ventilaator lülitub automaatselt sisse seadme pindade jahutmiseks. Kui lülitate
seadme välja, siis jäävad ventilaatorid seadme jahtumiseni tööle.
Ahju funktsioonid
Ahju funktsioon Kasutamine
Valgus Selle funktsiooni abil saate valgustada ahju sise-
must.
Igapäevane kasutamine 7
Ahju funktsioon Kasutamine
Pöördõhk Samaaegseks küpsetamiseks maksimaalselt kol-
mel ahjutasandil. Vähendage ahju temperatuuri
(20-40°C) võrreldes ülemise/alumise kuumusega.
Ka toidu kuivatamiseks.
Pitsarežiim Ühel ahjutasandil toitude küpsetamiseks, mis vaja-
vad intensiivsemat pruunistamist ja krõbedat põhja.
Vähendage ahju temperatuuri (20-40°C) võrreldes
ülemise/alumise kuumusega
Ül./Al. Kuumutus Ahju ühel tasandil küpsetamiseks ja röstimiseks.
Alumine Kuumutus Krõbeda või mureda põhjaga kookide küpsetami-
seks ja toidu hoidistamiseks
Sulatamine Külmutatud toidu sulatamiseks.
Minigrill Lamedate toiduainete grillimiseks grilliala keskel
ning röstimiseks.
Maksigrill Lamedate toiduainete suures koguses grillimiseks
ja röstimiseks.
Gratineerimine Suuremate liha- või linnulihatükkide praadimiseks
ühel tasandil. Ka gratineerimiseks ja pruunistami-
seks.
Ahju tarvikute kohalepanek
Pange sisselibistatavad tarvikud ahju nii, et kahekordsed külgmised servad
oleksid ahju tagaosas ja osutaksid põhja suunas. Suruge sisselibistatavad tar-
vikud ühe ahjutasandi juhikute vahele.
Sügaval röstimispannil ja ahju riiulil on ka-
hekordsed servad. Need servad ja juhikute
kuju tagavad ahju tarvikute ümbermineku-
kindluse.
8 Igapäevane kasutamine
Ahjuriiuli ja sügava röstimispanni ühe-
aegne sisestamine
Pange ahju riiul sügavale röstimispannile.
Suruge sügav röstimispann mõne ahjuta-
sandi juhikute vahele.
Ekraan
1 Pöördloenduse taimeri funktsiooni
indikaator
2 Lihasondi indikaator
3 Aja kuvamine
4 Kella indikaator
5 Nupp " +"
6 Nupp " -"
Pöördloenduse taimeri funktsioon
See funktsioon ei mõjuta ahju tööd.
Pöördloenduse taimeri funktsiooni määramine
1. Vajutage nuppu + või - .
2. Määrake aeg nupuga + või - (maksimaalne aeg on 2 tundi 30 minutit).
3. 5 sekundi pärast alustab kell pöördlugemist.
4. Kui aeg täis saab, vajutage signaali vaigistamiseks mis tahes nuppu.
Lihasond
Lihasondi abil saab jälgida liha sisemist temperatuuri.
Määrata tuleb kaks temperatuuri:
Ahju temperatuur: Vt küpsetustabelit
Liha sisemine temperatuur: Vt lihasondi tabelit
Kasutage ainult seadmega kaasaolevat lihasondi või originaalvaruosi
1 2 3
56
4
Igapäevane kasutamine 9
HOIATUS
Lihasond on tuline! Põletusoht! Olge lihasondi otsa ja pistikut eemaldades ette-
vaatlik.
Lihasondi kasutamine:
1. Pange lihasondi pistik ahju seinas olevasse pessa. Lihasondi indikaator
vilgub.
2. Pange lihasondi otsik lihatüki keskele, nii kaugele kui võimalik.
1
2
3. Sisetemperatuuri määramiseks kasutage nuppu " +" või " -". Temperatuuri
saate valida vahemikus 30°C kuni 99°C.
Väärtusi vt tabelist.
4. Ahju küpsetusfunktsiooni ja temperatuuri valimiseks kasutage vastavaid
nuppe.
5. Kui lihasond tuvastab soovitud sisetemperatuuri, kostab helisignaal. Selle
peatamiseks vajutage mõnda nuppu.
6. Lülitage ahi välja ja eemaldage lihasond.
Kui küpsetustulemus pole rahuldav, korrake ülalkirjeldatud samme ja määrake
kõrgem sisetemperatuur.
Ukselukk
Ahi tarnitakse deaktiveeritud ukselukuga.
Ukseluku aktiveerimine: Tõmmake ukse-
lukku edasi, kuni see asendisse fikseerub.
Ukseluku deaktiveerimine: Suruge ukse-
lukk paneeli sisse tagasi.
10 Igapäevane kasutamine
Ahju ukse käsitsemine:
1. Vajutage ukselukule ja hoidke vaju-
tatuna.
2. Avage uks.
Ärge vajutage ukselukule, kui sulgete
ahjuust!
Seadme väljalülitamine ei tühista me-
haanilist ukselukku.
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
Ukse sisekülg
Ahju ukse siseküljelt võib leida:
riiulitasandite numbrid
info ahju funktsioonide, tüüpilistele toitudele soovitatud tasandite ja tempera-
tuuride kohta.
Tabelis toodud temperatuurid ja küpsetusajad on vaid orientiirid. Need olene-
vad retseptidest, kasutatud komponentide kvaliteedist ja kogusest.
Küpsetamine
Üldised juhised
Uus ahi võib küpsetada või röstida erinevalt võrreldes eelmise seadmega.
Kohandage oma tavalisi seadeid (temperatuur, küpsetamise ajad) ja riiuli ta-
sandeid tabelis olevate väärtustega.
Pikemate küpsetusaegade korral võib ahi umbes 10 minutit enne küpsetusa-
ja lõppu välja lülituda, et kasutada ära jääksoojus.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpse-
tamise ajal kõverduda. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende
esialgne kuju.
Kuidas kasutada küpsetustabeleid
Esimesel korral soovitame kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te ei suuda leida mõne konkreetse retsepti jaoks seadeid, otsige sarnast
retsepti.
Küpsetamise aega võib pikendada 10-15 minuti võrra, kui küpsetate kooke
rohkem kui ühel tasandil.
Alguses ei pruunistu erineval kõrgusel olevad koogid ja küpsetised võrdselt.
Sel juhul ärge muutke temperatuuriseadet. Erinevused ühtlustuvad küpseta-
mise ajal.
Vihjeid ja näpunäiteid 11
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tule-
mused
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole
küllalt pruun
Vale ahjutasand Pange kook alumisele ahjutasandile
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Ahju temperatuur liiga
kõrge
Kasutage madalamat sätet
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Küpsetusaeg on liiga lü-
hike
Määrake pikem küpsetusaeg
Ärge määrake kõrgemaid tempe-
ratuure küpsetusaja vähendami-
seks
Kook vajub kokku
(muutub vesiseks,
klimbiliseks, triibuli-
seks)
Liiga palju vedelikku
taignas
Kasutage vähem vedelikku. Kontrol-
lige segamisaegu, eriti kui kasutate
taigna segamiseks masinaid
Kook on liiga kuiv
Ahju temperatuur liiga
madal
Valige kõrgem temperatuur
Kook on liiga kuiv Küpsetusaeg liiga pikk Määrake lühem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ahju temperatuur liiga
kõrge ja küpsetusaeg lii-
ga lühike
Määrake madalam ahju temperatuur
ja pikem küpsetusaeg
Kook ei pruunistu
ühtlaselt
Ebaühtlane tainas Laotage tainas ühtlaselt küpsetus-
plaadile
Kook ei valmi mää-
ratud küpsetusaja
jooksul
Temperatuur liiga madal Kasutage veidi kõrgemat tempera-
tuurisätet
Küpsetamine ühel tasandil – küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Rõngaskook või
nupsusai
Pöördõhk 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Madeira kook /
puuviljakoogid
Pöördõhk 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Keeks Pöördõhk 1 140 0:25 - 0:40
Keeks Ül./Al. Kuumu-
tus
1 160 0:25 - 0:40
Pirukapõhi – mure-
tainast
1)
Pöördõhk 3 170-180 0:10 - 0:25
Pirukapõhi – bis-
kviittainast
Pöördõhk 3 150 - 170 0:20 - 0:25
12 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Õunakook Ül./Al. Kuumu-
tus
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Õunakook (2 vor-
mi, Ø 20 cm, pai-
gutatud diagonaal-
selt)
Pöördõhk 1 160 1:10 - 1:30
Õunakook (2 vor-
mi, Ø 20 cm, pai-
gutatud diagonaal-
selt)
Ül./Al. Kuumu-
tus
1 180 1:10 - 1:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/saiad küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Pärmitainast krin-
gel / pärg
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Jõulukook
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Leib (rukkileib) Ül./Al. Kuumu-
tus
1
- kõigepealt
1)
230 0:25
- seejärel 160 - 180 0:30 - 1:00
Tuuletaskud/eklee-
rid
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rullbiskviit
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kuiv purukook Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Mandlikook/suh-
krukoogid
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Puuviljakoogid
(pärmitainast/keek-
sitainast)
2)
Pöördõhk 3 150 0:35 - 0:50
Puuviljakoogid
(pärmitainast/keek-
sitainast)
2)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 170 0:35 - 0:50
Liivatainast puuvil-
jakoogid
Pöördõhk 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär-
mitainakoogid
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Kergitamata leib ördõhk 1 200 - 220 0:08 - 0:15
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage sügavat röstimispanni
Küpsetamine ühel ahjutasandil – küpsised
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Tasand Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi-
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Viini saiad Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Viini saiad
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 160 0:20 - 0:30
Keeksisegust küp-
sised
Pöördõhk 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Munavalgest küp-
setised, besee
Pöördõhk 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makroonid Pöördõhk 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Pärmitainast küpsi-
sed
Pöördõhk 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Lehttainaküpsised
1)
Pöördõhk 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Saiakesed
1)
Pöördõhk 3 160 0:20 - 0:35
Saiakesed
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 180 0:20 - 0:35
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
Pöördõhk 3 140 0:20 - 0:30
Väikesed koogid
(20 tk plaadil)
1)
Ül./Al. Kuumu-
tus
3 170 0:20 - 0:30
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel ahjutasandil – koogid/küpsetised/leivad
küpsetusplaatidel
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Tuuletaskud/ekleerid
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Kuiv purukook 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine rohkem kui ühel tasandil – küpsised / väikesed koogid / küpsetised/
kuklid
Küpsetise tüüp
Ventilaator
2 tasandit
Ventilaator
3 tasandit
Temperatuur
(°C)
Aeg (h:min)
Muretainast küpsi-
sed
1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Viini saiad 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Keeksisegust küpsi-
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Munavalgest küpse-
tised, beseed
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makroonid 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Pärmitainast küpsi-
sed
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Lehttainaküpsised
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Saiakesed 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Väikesed koogid (20
tk plaadil)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Soojendage ahi ette
Ventilaatoriga küpsetamise tabel
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide ni-
mekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Pitsa (õhuke koorik)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pitsa (rohke katte-
ga)
1 180 - 200 20 - 30
Tordid 1 180 - 200 45 - 60
Spinatipirukas 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Juustukook, üm-
margune
1 140 - 160 60 - 90
Juustukook plaadil 1 140 - 160 50 - 60
Õunakook, kattega 1 150 - 170 50 - 70
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg (min.)
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 50 - 60
Kergitamata leib
1)
1 250 - 270 10 - 20
Lehttainakook
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pit-
sale sarnanev El-
sassi toit)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pirukad
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Soojendage ahi ette
Vormiroogade ja gratäänide tabel
Toit Ahju funktsioon Riiuli
ta-
sand
Tempera-
tuur °C
Aeg h: Mini-
maalne
Pastavorm Ül./Al. Kuumu-
tus
1 180-200 0:45-1:00
Lasanje Ül./Al. Kuumu-
tus
1 180-200 0:25-0:40
Aedviljavorm
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Juustuga üleküpse-
tatud pikad saiad
1)
Gratineerimine 1 160-170 0:15-0:30
Magusad vormiroad Ül./Al. Kuumu-
tus
1 180-200 0:40-0:60
Kalavormid Ül./Al. Kuumu-
tus
1 180-200 0:30-1:00
Täidetud köögiviljad Gratineerimine 1 160-170 0:30-1:00
1) soojendage ahi ette
Valmistoidud
Valmistatav
toit
Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur
°C
Kellaaeg
Friikartulid
1)
Gratineerimi-
ne
3 200-220 vt tootja juhi-
seid
1) Märkus: keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmimise ajal
Röstimine
Röstimisnőud
Kasutage röstimiseks kuumakindlaid nőusid (palun lugege tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval küpsetuspannil või küpsetuspanni
kohale asetatud ahjurestil (ainult mõne mudeli puhul).
Röstige lahja liha röstimisvormis kaane all. Nii jääb liha mahlasem.
•Kőiki lihasorte, mida vőib pruunistada vői millele soovitakse koorikut, vőib
röstida röstimisvormis ilma kaaneta.
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Tabelis toodud andmed on ainult orientiirid.
Näpunäiteid röstimistabeli kasutamiseks.
Röstige liha ja kala, mis kaalub üle 1 kg.
Valage röstimispannile pisut vett, et lihamahl või rasv pannile ei kõrbeks.
Vajadusel keerake liha (1/2 - 2/3 küpsetusaja möödudes).
Paremate tulemuste saamiseks pintseldage suuri looma- ja linnuliha tükke
küpsetamise ajal mitu korda praemahlaga.
Lülitage ahi umbes 10 minutit enne röstimisaja lõppu välja, et kasutada ära
jääksoojus.
Loomaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Seapraad 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu-
mutus
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbiif või filee iga senti-
meetri
kohta
- väheküps
1)
iga senti-
meetri
kohta
Gratineeri-
mine
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- poolküps iga senti-
meetri
kohta
Gratineeri-
mine
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- täisküps iga senti-
meetri
kohta
Gratineeri-
mine
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Abatükk, kael, kints 1 - 1.5 kg Gratineeri-
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Karbonaad, ribipraad 1-1,5 kg Gratineeri-
mine
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pikkpoiss 750 g - 1
kg
Gratineeri-
mine
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Seakoot (keedetud) 750 g - 1
kg
Gratineeri-
mine
1 150 - 170 1:30 -
2:00
Vihjeid ja näpunäiteid 17
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Röstitud vasikaliha 1 kg Gratineeri-
mine
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Vasikakoot 1,5-2 kg Gratineeri-
mine
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Lambakoot, lamba-
praad
1-1,5 kg Gratineeri-
mine
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Lamba seljatükk 1-1,5 kg Gratineeri-
mine
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Jänese seljatükk, jä-
nesekoib
1)
kuni 1 kg Ül./Al. Kuu-
mutus
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Hirve seljatükk 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu-
mutus
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Hirve koot 1,5-2 kg Ül./Al. Kuu-
mutus
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Linnuliha portsjonitü-
kid
200 - 250
g tk
Gratineeri-
mine
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Pool kana 400 - 500
g tk
Gratineeri-
mine
1 190 - 210 0:35 -
0:50
kana, broiler 1-1,5 kg Gratineeri-
mine
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Part 1.5 - 2 kg Gratineeri-
mine
1 180 - 200 1:15 -
1:45
18 Vihjeid ja näpunäiteid
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Hani 3,5-5 kg Gratineeri-
mine
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Kalkun 2,5-3,5 kg Gratineeri-
mine
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Kalkun 4-6 kg Gratineeri-
mine
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiu
li ta-
san
d
Tempe-
ratuur °C
Aeg
(h:min)
Terve kala 1-1,5 kg Ül./Al. Kuu-
mutus
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Lihatermomeeter
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide ni-
mekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Loomaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur, °C
Ribilõik või fileetükk, väheküps 45 - 50
Ribilõik või fileetükk, poolküps 60 - 65
Ribilõik või fileetükk, täisküps 75 - 80
Sealiha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur, °C
Sea abatükk, kints, kael 80 - 82
Karbonaad (ristluutükk), suitsutatud sea-
karbonaad
75 - 80
Pikkpoiss 75 - 80
Vasikaliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur, °C
Vasikapraad 75 - 80
Vasikakoot 85 - 90
Lambaliha/lammas
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur, °C
Lambakints 80 - 85
Vihjeid ja näpunäiteid 19
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur, °C
Lamba seljatükk 80 - 85
Lambapraad, lambakoot 75 - 80
Ulukiliha
Valmistatav toit Liha sisetemperatuur, °C
Jänese seljatükk 70 - 75
Jänesekoib 70 - 75
Terve jänes 70 - 75
Hirve seljatükk 70 - 75
Hirvekoot 70 - 75
Grillimine
Kasutage grillimisfunktsiooni alati maksimaalsel temperatuuril
Hoidke grillides ahjuuks alati kinni
Grillifunktsiooni puhul soojendage ahju 5 minutit ette.
Asetage riiul grillimistabelis soovitatud tasandile.
Pange rasvapann alati esimesele riiulitasandile.
Grillige ainult õhemaid liha- või kalatükke.
Et näha, millist ahju funktsiooni tuleb kasutada, vt palun ahju funktsioonide ni-
mekirja igapäevase kasutamise peatükist.
Grillitav toit Riiuli tasand Kellaaeg
1. külg 2. külg
Burgerid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Seafilee 4 10 - 12 min 6 - 10 min
Vorstid 4 8 - 10 min 6 - 8 min
Fileetükid, vasikafi-
lee
4 6 - 7 min 5 - 6 min
Filee või loomaliha,
rostbiif (u 1 kg)
3 10 - 12 min 10 - 12 min
Röstleib/-sai
1)
3 4 - 6 min 3 - 5 min
Kattega röstleib/-sai 3 6 - 8 min -------
1) Ärge soojendage ette
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuuruseid tavalisi purke.
Ärge kasutage keeratava kaane või bajonettkinnisega kaasi ega metallist
kaasi.
Kasutage alt esimest riiulitasandit.
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux B4403-5-W Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka