8
Toiduainete ülessulatamine
Sügavkülmutatud või külmutatud toiduaineid on enne
kasutamist võimalik üles sulatada kas külmikus või
toatemperatuuril. Valige sobiv viis sõltuvalt sellest, kui
palju aega teil sulatamisoperatsiooni teostamiseks on.
Väikeseid toiduainete tükke võib küpsema panna
isegi külmunult, kohe pärast sügavkülmiku lahtrist
väljavõtmist. Kui nii toimite, siis pidage meeles, et
külmutatud toiduained küpsevad kauem.
Kui külmutatud toiduained kogemata sulavad, siis
tuleb need nii kiiresti kui võimalik ära tarvitada või ära
visata. Samas on võimalik eelnevalt küpsetamata
toiduaineid, mis ei ole täielikult üles sulanud, esmalt
küpsetada ja seejärel uuesti külmutada.
Ülessulatatud eelnevalt küpsetatud toiduaineid ei
või mitte mingil juhul uuesti külmutada.
Jääkuubikute valmistamine
Täitke jääkuubikute valmistamise alus jääkuubikute
lahtrite servadeni veega ja asetage see
sügavkülmikusse. Painutage alust jääkuubikute
kättesaamiseks pikisuunas. Ärge kasutage
jääkuubikute kättesaamiseks teravaid abivahendeid.
Sügavkülmiku töötamisega
kaasnevad normaalsed helid
Võite kuulda nõrka vulinat või mulisemist ajal, mil
külmutusagensit läbi seadme tagaküljel asuvate
torude sügavkülmiku fikseeritud riiulitesse
pumbatakse.
Kompressori töösoleku ajal pumbatakse
külmutusagensit ringi ning kompressorist kostub
surinat või tuiklevaid helisid.
Kompressori tööd juhib termostaat. Termostaadi sisse
ja välja lülitumisel on kuulda nõrka klõpsatust.
TERVISHOIU- JA OHUTUSALASED
JUHISED
Tänu tarbimisnõudluse muutumisele ei kasutata paljudes poolfabrikaatides ja valmistoitudes enam
säilitusaineid. Lisaks on märgatavalt muutunud paljude perekondade sisseostude tegemise
harjumused. Üha enam levib tarbijate hulgas tava käia toiduainete kaupluses vaid kord nädalas.
Seetõttu on toiduainete ohutu käsitsemine ja säilitamine palju olulisem kui kunagi varem.
Alltoodud juhistest kinnipidamine aitab kindlustada, et majapidamises hoitavad toiduained säilivad
värskete ja tervislikena.
!
Avage sügavkülmiku ust ainult vajaduse korral.
!
Ärge paigutage toidupakke sügavkülmikus üksteisele
liiga lähedale. Paigutage toidupakid nii, et õhk
pääseks nende vahel ringlema.
!
Jahutage küpsetatud toit maha nii kiiresti kui
võimalik, ent ÄRGE pange seda sügavkülmikusse
enne täielikku mahajahtumist. (Hoidke toitu külmas
kohas. Pange toit sügavkülmikusse nii kiiresti kui
võimalik.)
!
Säilitage toiduaineid alati kaetult.
!
Sobivaimaks toiduainete sulatamise viisiks on
asetada need külmikusse. Nii toimides aeglustate
sulamisprotsessi.
!
Kinnitage sügavkülmikusse pandavatele
toidupakkidele silt kuupäevaga. Kasutage toiduained
ära lubatud säilitamisperioodidest kinni pidades.
!
On oluline kasutada toiduained ära enne “parim
enne” kuupäeva möödumist.
!
Peske alati käsi enne toiduainetega tegelemist
seebiveega. Kuivatage käed korralikult.
!
Hoidke tööpinnad puhastena ja vältige toiduainete
ristsaastumist. Ärge kasutage üht ja sama tööpinda
või nuga erinevate toiduainete töötlemiseks ilma neid
vahepeal korralikult pesemata.
!
Külmutatavad toiduained peavad olema värsked ja
kõrgekvaliteedilised.
!
Külmutatavate toiduainete pakid peavad olema
piisavalt väikesed, et tarbiksite need ühe korraga ära.
Väikesed pakid külmuvad kiiremini ja ühtlasemalt,
mistõttu on külmutamistulemused paremad.
!
Üles sulanud külmutatud toiduaineid ei tohi uuesti
külmutada. Lahjad toiduained säilivad rasvastest
toiduainetest kauem, ka kõrge soolasisaldus
vähendab toiduainete säilitamisaega.
!
Mähkige toiduained polüeteenist või alumiiniumist
külmutamiskottidesse või kilesse. Pakkematerjal
peab jääma tihedalt toidu vastu, et õhk toidule ligi ei
pääseks.
!
Paisunud pakend või pakend, millel on jälgi uuesti
külmunud veepiiskadest, võib viidata sellele, et
toodet ei ole hoitud sobival temperatuuril, et see võib
olla kaotanud oma esialgse kvaliteedi. Osaliselt
sulanud toiduaineid ei tohi uuesti külmutada, need
tuleb 24 tunni jooksul ära tarbida. Ärge mitte kunagi
ületage toiduainete pakkidel olevaid säilitamisaegu.
!
Ärge pange sügavkülmikusse suletud nõudes
gaseeritud jooke, sest need võivad lõhkeda.
Kaanega anumaid ei tohi servani täis panna.
!
Ärge avage sügavkülmiku ust ega asetage värskeid
toiduaineid sügavkülmikus juba külmunud
toidupakkide kõrvale. Kui siiski nii toimite, võib
külmutatud toiduainete temperatuur tõusta,
toiduainete kvaliteet aga alaneda ja säilitamisaeg
lüheneda