8
Värskete toiduainete külmutamine
Neljatärniline lahter ( ) on sobiv nii
pikaajaliseks poest ostetud külmutatud toiduainete
säilitamiseks kui värskete toiduainete
külmutamiseks.
Termostaadi nupu sätet ei ole värskete toiduainete
külmutamiseks muuta vaja. Samas võite
külmutamisprotsessi kiirendamiseks keerata
termostaadi nupu kõige külmemale sättele. Oluline
on siinkohal meeles pidada, et kui nii toimite, võib
seadme külmikulahtri temperatuur alla 0°C
langeda. Kui nii juhtub, siis keerake termostaadi
nupp soojemale sättele.
Allpool on loetletud mitmeid kasulikke nõuandeid,
milliste järgimine aitab külmutamisprotsessis
parimaid tulemusi saavutada.
Külmiku nimiandmete plaadil on täpsustatud
maksimaalne toiduainete kogus, mida on 24
tunni jooksul külmutada võimalik.
Külmutamisprotsess kestab 24 tundi. Selle aja
jooksul ei või sügavkülmikusse külmutamist
vajavaid toiduaineid lisada.
Külmutage ainult kõrgekvaliteedilisi, värskeid ja
korralikult puhastatud toiduaineid.
Jagage külmutatavad toiduained
külmutamisprotsessi kiirendamiseks väikesteks
kogusteks. Kui toiduained on külmutatud väikeste
kogustena, siis välistate vajaduse sulatada korraga
üles rohkem toiduaineid, kui hetkel tarvis.
Mähkige külmutatavad toiduained tihedalt
fooliumisse või polüeteenkilesse. Pakendid peavad
olema õhukindlad.
Ärge asetage külmutamist vajavaid värskeid
toiduaineid sügavkülmikusse selliselt, et need
puutuvad kokku eelnevalt külmutatud
toiduainetega. Nii toimides väldite varem
külmutatud toiduainete temperatuuri tõusmist.
On oluline meeles pidada, et lahjad toiduained
säilivad rasvastest toiduainetest kauem ja paremini.
Ka kõrge soolasisaldus vähendab toiduainete
säilitamisaega.
Kohene jäätunud pulgakommide tarbimine pärast
nende väljavõtmist sügavkülmikust võib põhjustada
külmapõletuste teket.
On kasulik märkida külmutatavatele toidupakkidele
kuupäev, millal külmutamist alustati. Sel moel
muutub säilitamisperioodi kontrollimine lihtsamaks.
Sügavkülmiku ukse siseküljelt või spetsiaalselt
kaardilt (kui see kuulub seadme komplekti) leiate
mitmete loomade ja toidutüüpide pildid ning
soovitatavad säilitamisajad (kuudes)
külmutamishetkest arvestades.
Ärge mitte kunagi pange sügavkülmikusse
gaseeritud jooke, sest nende jookide anumad
võivad lõhkeda.
Külmutatud toiduainete säilitamine
Kui rakendate külmiku esmakordselt tööle või juhul,
kui te seda teatud aja jooksul kasutanud ei ole, siis
laske külmikul enne toiduainete lahtritesse
asetamist vähemalt kaks tundi kõige külmemal
sättel töötada. Keerake seejärel termostaadi nupp
tavalise töörezhiimi asendisse.
Peate käesoleva seadme optimaalseimaks
kasutamiseks:
- kontrollima, kas eelnevalt külmutatud
toiduaineid säilitati kaupluses nõuetekohaselt.
- transportima eelnevalt külmutatud toiduained
kauplusest koju ja asetama need sügavkülmiku
lahtrisse võimalikult kiiresti.
- avama sügavkülmiku lahtri ust võimalikult harva
ning jätma selle avatuks ainult hädatarvilikuks
ajaks.
Kui toiduained üles sulavad, siis ei ole neid enam
külmutada võimalik. Lisaks riknevad ülessulatatud
toiduained küllaltki kiiresti.
Ärge ületage tootjate poolt soovitatud toiduainete
säilitamisaegu.
Oluline
Kui ajal, mil sügavkülmiku lahtris on
toiduaineid, elektrivarustus katkeb, siis ärge
mitte mingil juhul sügavkülmiku lahtri ust
avage. Kui elektrikatkestus on lühiajaline
(kestab 6 – 8 tundi) ja sügavkülmiku sahtlid on
toiduaineid täis, siis ei mõjuta ajutine
voolukatkestus toiduaineid. Kui
elektrikatkestus on pikaajaline, siis on soovitav
toiduained lühikese aja jooksul ära kasutada
(külmutatud toiduainete temperatuuri tõusmine
lühendab ohutut säilitamisperioodi).
Toiduainete ülessulatamine
Enne kasutamist on sügavkülmutatud või
külmutatud toiduaineid võimalik üles sulatada kas
külmikus või toatemperatuuril. Valige sobiv viis
sõltuvalt sellest, kui palju aega teil
sulatamisoperatsiooni teostamiseks on.
Väikeseid toiduainete tükke võib küpsema panna
isegi külmunult, kohe pärast sügavkülmiku lahtrist
väljavõtmist. Kui nii toimite, siis pidage meeles, et
külmutatud toiduained küpsevad kauem.
Jääkuubikute valmistamine
Käesoleval seadmel on jääkuubikute
valmistamiseks kaasas kas üks või mitu alust.
Täitke need alused veega ning asetage alused
seejärel sügavkülmiku lahtrisse. Ärge kasutage
aluste sügavkülmiku lahtrist väljavõtmisel metallist
instrumente.