7
Seadme käivitamine ja temperatuuri reguleerimine
Ühendage külmiku toitepistik seinakontaktiga.
Keerake sügavkülmiku temperatuuri reguleerimise lülitit,
mis paikneb seadme parempoolses ülanurgas, päripäeva
“O”-märgist mööda. Tavaliselt on kõige sobivam lüliti
keskasend, kuid sobilik asend sõltub ka ukse avamise
sagedusest ning säilitatavate toiduainete kogusest. Peale
selle mõjutavad temperatuuri valikut külmiku asukoht,
ruumi suurus, ventilatsioonitingimused jne.
Kui temperatuurilülitit keeratakse päripäeva, suuremate
arvude suunas, siis temperatuur langeb, kui vastupäeva,
siis tõuseb.
Värskete toiduainete sügavkülmutus
Nelja tärniga tähistatud sektsioon on mõeldud
eelnevalt sügavkülmutatud toiduainete pikaajaliseks
säilituseks või värskete toiduainete külmutamiseks.
Toiduainete valmistajate poolt kehtestatud säilitusaegu
ületada ei tohi.
Tavaliselt ei ole vaja värskeid toiduaineid külmutades
temperatuurilüliti asendit muuta. Kui soovite rakendada
kiirkülmutust, keerake temperatuurilülitit päripäeva
skaala maksimumnäidule. Seejuures tuleb aga jälgida, et
temperatuur tavalises külmkapis ei langeks alla 0° C, mis
puhul tuleb lüliti viivitamatult normaalasendisse tagasi
keerata.
Tähtsad juhised
Asetage külmutatavad toiduained sügavkülmiku
ülemisse korvi, kus temperatuur on kõige madalam.
Suurim 24 tunni jooksul külmutatav toiduainete kogus ei
tohi ületada 2 kg.
Külmutage ainult kvaliteetseid, värskeid ning hoolikalt
puhastatud toiduaineid.
Jagage külmutatavad toiduained väikesteks, korraga
kasutamiseks sobivateks portsjoniteks, siis on
ülessulatus kiirem ja oht saada külmapõletusi väiksem.
Keerake toiduained õhukindlalt fooliumisse või asetage
kilekotti. On soovitatav märkida külmutuskuupäev, kas
pakendile või korvil paiknevale külmutuskaardile.
Ärge asetage külmutatavaid toiduaineid kokkupuutesse
eelnevalt külmunutega, sest siis võivad viimased
osaliselt üles sulada.
TÄHELEPANU!
Ärge säilitage sügavkülmikus süsihappegaasi sisaldavaid
jooke.
Jääkuubikud võivad vahetult peale sügavkülmikust
väljavõtmist põhjustada külmapõletusi.
Ülessulanud toiduained riknevad kiiresti.
Sügavkülmutatud toiduainete säilitamine
Kui külmik võetakse esimest korda kasutusele või see
pole mõnda aega kasutusel olnud, tuleb
temperatuurilüliti keerata maksimumasendisse.
Seejärel tuleb enne sügavkülmutatud toiduainete
külmikusse asetamist vähemalt kaks tundi oodata.
Siis võib lüliti normaalasendisse tagasi keerata.
Parimaid tulemusi sügavkülmutatud toiduainete
säilitamisel saab, kui neid on juba kaupluses
nõuetekohaselt hoitud.
Ostetud sügavkülmutatud toiduained tuleb
võimalikult kiiresti sügavkülmikusse asetada.
Toiduainete temperatuuri tõus vähendab nende
säilimisaega.
On soovitatav mitte ületada tootja poolt ettekirjutatud
säilitusaegu.
Sügavkülmiku ust ei tohi põhjuseta avada. Ka
lühikese voolukatkestuse puhul pole mõtet ust avada
– see ei põhjusta toiduainete riknemist. Peale
ülessulatamist tuleb toiduained kiiresti ära kasutada.
TÄHELEPANU!
Peale sügavkülmiku ukse sulgemist tuleb 1-2 minutit
oodata enne selle uuesti avamist. Sügavkülmikus
tekkiv alarõhk takistab ukse kiiret taasavamist.
Sügavkülmutatud toiduainete sulatamine
Sügavkülmutatud toiduaineid võib ülessulatada kas
tavalises külmikus või toatemperatuuril olenevalt
sellest, kui palju on toiduvalmistuseni aega. Väikeseid
sügavkülmutatud toiduaineteportsjone võib vahetult
keeta-praadida, kuid see võtab rohkem aega.