12
Mõned nõuanded:
Kookide küpsetamiseks
Koogid vajavad keskmist küpsetustemperatuuri
(tavaliselt vahemikus 150 ja 200 °C).
Lisaks tuleb ahju eelnevalt kuumutada – umbes 10
minutit.
Ahjuust ei tohiks avada enne, kui vähemalt 3/4
küpsetusajast on möödas.
Muretainast küpsetatakse vormis või ahjuplaadil 2/3
küpsetamisaja vältel ning garneeritakse seejärel enne
lõpuni küpsetamist.
Edasine küpsetusaeg sõltub loomulikult garneeringu
tüübist ja hulgast (keedis, puuviljad jne).
Veenduge, et koogi- või pirukataigen on õige
konsistentsiga, kuna liiga suur vedelikusisaldus
muudab küpsetusaja asjatult pikaks.
Koogitaigen peab olema sellise paksusega, et see
lusikalt või visplilt kohe maha ei voola.
Kui koogid või pirukad on asetatud korraga kolmele
küpsetustasandile, on soovitav kahe alumise
küpsetusplaadi vahele jätta vahe (joonis 4).
Liha ja kala küpsetamiseks
Ahjus küpsetatav praetükk peaks kaaluma vähemalt
1kg, et vältida selle liigset kuivamist. Väga õrna
punast liha, mis väljastpoolt hästi küpsenuks, kuid
seest roosaks või punakaks peab jääma, tuleb
küpsetada kõrgemal temperatuuril (200-250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajavad
madalamat küpsetustemperatuuri (150-175 °C).
Kastme või garneeringu koostisained lisatakse vaid
väga lühikese küpsetusaja korral praepannile kohe
alguses. Vastupidisel juhul tehakse seda viimase
poole tunni sees. Liha küpsusastet on lihtne
kontrollida lusikaga: kui lusika küljega vajutades
lihatükile muljumisjälgi ei jää, on liha läbi küpsenud.
Rostbiifide ja fileetükkide, mis peavad seest roosaks
jääma, küpsetusaeg peab olema lühike.
Liha võib küpsetada ahjupannis või otse restil – sel
juhul tuleb praerasva kogumiseks asetada resti alla
nõrgumispann. Kui Te küpsetate väga rasvast toitu,
asetage liha otse grillrestile ja selle alla
nõrgumispann, et ahi ei saaks mustaks.
Kui liha on küpsenud, jätke see enne serveerimist 15
minutiks seisma, et mahl välja ei valguks.
Ahjuventilaatoriga küpsetamine
Joonis 4
Vältimaks röstimise ajal liigse suitsu teket, on
soovitav kallata nõrgumispanni veidike vett, ning auru
tekke vältimiseks tuleks vett küpsetamise ajal juurde
valada, kui eelmine vesi pannilt kaob.
Erinevaid toite võib kuni serveerimiseni ahjus soojas
hoida, kuid ahju temperatuur tuleks sel juhul seada
miinimumtasemele.
Hoiatus! - Ärge asetage otse ahjupõrandale
anumaid ega alumiiniumfooliumit, kuna see
võib kahjustada ahju emailpinda ja valmis-
tatavat toitu. Asetage ahjupannid, kuumus-
kindlad anumad ja alumiiniumfoolium ahju-
restile.
Küpsetusajad
Küpsetusajad on erinevad, kuna need sõltuvad
toiduainete tüübist, konsistentsist ja kogusest.
Soovitame Teil esimeste toiduvalmistamiskordade
ajal olla väga tähelepanelik, kuna sarnaste seadi-
stuste juures ja samade toitude valmistamisel
saavutate loomulikult ka samaväärse lõpptulemuse.
Üksnes kogemus aitab Teil alljärgnevates tabelites
esitatud parameetreid oskuslikult muuta.
Grillvarda kasutamine
— Asetage grillvarda-tugihoidik ahju põhjast teisele
küpsetustasandile (joonis 5).
— Lükake toit vardale ja kinnitage.
— Lükake varda ots ahju tagaseinas asuvasse
ajamisse ja laske varda esiots tugihoidiku
kumerusse.
— Eemaldage grillvarda käepide.
— Seadke ahju funktsioonide valikunupp sümboli
asendisse.
Jätke ahju uks kinni.
Joonis 5