Aeg-Electrolux 40035VD-WC Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
40035VD
Kasutusjuhend Klaaskeraamiline pliit
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Lapsed ja pliit 3
Ohutus kasutamisel 3
Vältige seadme kahjustamist 3
Hooldus ja puhastamine 4
Lahtipakkimine 4
Toote kirjeldus 5
Üldine vaade 5
Juhtpaneeli ülevaade 6
Lisatarvikud 6
Ahju rest 6
Rasvapann 6
Küpsetusplaat 7
Enne esimest kasutamist 7
Tühja ahju kuumutamine 7
Keedutsooni soojendamine 7
Keraamilise pliidiplaadi kasutamine
8
Keedutsoonid 8
Topeltringi/haudepoti keedutsoonid
8
Jääksoojuse indikaator 8
Kasutamine 9
Ahju funktsioon 9
Ahju termostaadi nupp 10
Konvektsioonahju põhimõte 10
Ahju kasutamine 10
Küpsetamine 10
Ahju alumine element 11
Tavapärane toiduvalmistamine 11
Grill 11
Turbogrill 12
Pitsafunktsioon 12
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
12
Nõuandeid ja näpunäiteid 13
Sulatusfunktsioon 13
Nõuandeid ja näpunäiteid 13
Küpsetusahju valgustus 14
Vihjeid ja näpunäiteid 14
Keraamilisest klaasist pliidiplaadi
kasutamine 14
Energia säästmiseks 14
Potid ja pannid 14
Kondenseerumine ja aur 15
Küpsetusnõud 15
Nõude mõju küpsetustulemustele
15
Soovitusi korrektseteks seadistusteks
16
Puhastus ja hooldus 20
Keraamilisest klaasist pliidiplaadi
puhastamine 21
Ahju puhastamine 21
Puhastusvahendid 21
Välispinna puhastamine 22
Lisatarvikud 22
Grillimiselement 22
Ahju ukse puhastamine 23
Eemaldatav sahtel 24
Ahju valgustus 25
Mida teha, kui... 25
Tehnilised andmed 26
Paigaldamine 27
Asukoht 28
Loodimine 28
Elektriühendused 29
Jäetakse õigus teha muutusi
2
Sisukord
Ohutusjuhised
Tähtsad ohutusjuhised!
Lugege need ettevaatlikult läbi ja hoidke alles!
Elektriohutus
Seda seadet võib ühendada vaid kvalifitseeritud elektrik.
Rikete või kahjustuse korral: Keerake või lülitage kaitsmed välja.
Remonttöid seadme juures tohivad teostada ainult kvalifitseeritud tehni‐
kud . Ebakorrektne parandus võib suurendada õnnetuse ohtu. Juhul kui on
vaja seadet parandada, siis võtke ühendust klienditeeninduse või edasi‐
müüjaga.
Paigaldamine
Mistahes pliidiga tehtavad tööd peab läbi viima kvalifitseeritud tehnik. Koge‐
nematute isikute poolt teostatud remont võib põhjustada vigastusi võisiseid
rikkeid. Pistikuga pliidid: Veenduge, et pistik oleks korralikult stepslisse lüka‐
tud.
Pliit on raske. Servad, millega te tavaliselt kokku ei puutu, võivad olla teravad.
Pliidi liigutamisel kasutage kindaid. Kaldumiskaitse tuleb paigaldada selleks,
et pliit ei kalduks ettepoole ebaühtlase raskuse paigutamisel selle peale.
Tähtis! Ärge paigaldage pliidile lisasoklit või muud kõrguse suurendamise va‐
hendit. See suurendab pliidi ümberminemise riski!
Lapsed ja pliit
Jälgige lapsi ja veenduge, et nad ei mängiks seadmega.
Ärge kunagi jätke lapsi järelevalveta kui seade on kasutusel.
Käesolev seade on varustatud lastelukuga
Mõned ligipääsetavad detailid muutuvad kasutades kuumaks. Väikesed lap‐
sed tuleb seadmest eemal hoida.
Ohutus kasutamisel
See seade on mõeldud koduseks küpsetamiseks, röstimiseks ja muuks toi‐
duvalmistamiseks.
Olge valvas seadme ühendamisel stepslisse. Veenduge, et pliidi kaablit ei
muljutaks seadme paigaldamisel või liigutamisel.
Hoiatus: Põletusoht! Kasutamisel seade kuumeneb. Ärge katsuge kasuta‐
mise ajal pliidiplaati või ahju sisemust.
See seade ei ole ette nähtud kasutamiseks isikute (sh laste) poolt, kelle
füüsilised, sensoorsed või vaimsed võimed või kogemuse ja teadmiste puu‐
dus seda ei võimalda, v.a. juhul, kui nende üle teostab järelvalvet või neid
juhendab seadme kasutamisel isik, kes nende turvalisuse eest vastutab.
Lülitage seadmest vool välja ja võtke ühendust teenindusega.
Vältige seadme kahjustamist
Ärge kunagi kasutage mõranenud keraamilist klaasplaati. Vedelikud võivad
ülekeemisel või puhastamisel jõuda voolu all olevate elementideni.
Ohutusjuhised
3
Ärge pange pliidiplaadile metallist objekte nagu nuge ja lusikaid. Pliidi ko‐
gemata sisselülitamisel muutuvad need kuumaks.
Ärge jätke fritüüri, sulavat rasva, parafiini või muid kergesti süttivaid mater‐
jale järelevalveta. Tulekahju korral lülitage välja seade ja selle ventilaator.
Tuli kustutage potikaanega , ärge kunagi kasutage vett.
Keraamilist klaasplaati tuleb kasutada ülima ettevaatlikkusega. Näiteks
brändi või muu alkoholiga flambeerimine võib põhjustada õhupuhastajas
olevate rasvajääkide süttimise ja tulekahju. Sarnaselt võivad leegid ja põlev
rasv teha viga inimestele.
Kontrollige pottide-pannide põhjasid. Pannid, mille põhi on kummis võivad
keraamilisel pliidiplaadil kergelt keerelda.
Ärge hoidke ahjus tuleohtlikke materjale. Need võivad ahju sisselülitumisel
süttida.
Hoiatus! Ahjus ei tohi kasutada alkoholi ja sarnaseid ained, mis võivad
moodustada plahvatusohtlikke gaase või muid tule- või plahvatusohtlikke
aineid.
Ärge hoidke sahtlis kemikaale või puhastusaineid.
Lülitage seadmest vool välja ja võtke ühendust teenindusega.
Märge emailkattel.
Ahju emaili rvuse muutumine kasutamise tulemusena ei mõjuta seadme so‐
bivust tavaliseks ja korrektseks kasutuseks. Seega ei loeta ka seda garantii
alla kuuluvaks defektiks.
Hooldus ja puhastamine
Hoidke keraamiline ahjuplaat ja ahi puhtana. Rasv ja ülekeenud ained või‐
vad põhjustada kuumutamisel palju suitsu ja esineb ka tuleohtu.
Kuumale plaadile läinud suhkru ja suhkrusisaldusega ainete (näiteks mar‐
melaad) ja samuti sulanud plastiku puhul kasutage koheselt pärast kasuta‐
mist (kui pliidiplaat on veel kuum) kraabitsat, siis väldite pliidiplaadi kahjus‐
tamist. Olge ettevaatlikud, kraabitsa tera on väga terav.
Lahtipakkimine
Kontrollige, et pliit oleks ideaalses korras ja kahjustamata. Juhul kui seade on
transpordi käigus viga saanud, siis tuleb teil müüjat sellest koheselt teavitada.
Otseste kohaletoimetuste puhul tuleb transpordikahjustustest teatada kliendi‐
teenindusele seitsme päeva jooksul arvates kauba kohaletoimetamisest.
Pakend on ümbertöödeldav. Kohalike jäätmekäitlustingimuste kohta informat‐
siooni saamiseks võtke ühendust oma kohaliku omavalitsusega.
Ärge unustage pakkematerjale enne kasutamist ahjust eemaldada.
Pärast seadme paigaldamist utiliseerige pakkematerjalid ohutus- ja kesk‐
konnanõudeid järgides.
Enne utiliseerimist muutke vana seade kasutuskõlbmatuks, lõigates toiteju‐
he läbi.
4
Ohutusjuhised
Sümbol
tootel või selle pakendil näitab, et seda toodet ei tohi käsitleda
majapidamisjäätmena. See tuleb korduvkasutusse suunamiseks viia elektri-
ja elektrooniliste seadmete kogumispunkti. Tagades toote nõuetekohase
utiliseerimise aitate ära hoida imalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale
ja inimeste tervisele, mida vale jäätmekäitlus selle toote puhul võib kaasa
tuua. Üksikasjalikuma info saamiseks toote utiliseerimise kohta palume teil
pöörduda kohalikku omavalitsusse, kohaliku majapidamisjäätmete käitluse‐
ga tegeleva ettevõtte poole või kauplusse, kust te toote ostsite.
Hoidke see kasutusjuhend edaspidiseks konsulteerimiseks alles, ning seadme
edasimüümisel või -andmisel andke see ka uuele seadme omanikule kaasa.
Need juhised kehtivad ainult riikides, mille sümbolid on kuvatud selle brošüüri
kaanel.
Toote kirjeldus
Üldine vaade
1 Keraamiline plaat
2 Juhtpaneel
3 Ukse käepide
4 Ahju uks
5 Sahtel
1
2
3
4
5
Toote kirjeldus
5
Juhtpaneeli ülevaade
1 Keedutsoonide juhtnupud
2 Ahju funktsioonide nupp
3 Ahju temperatuuri nupp
4 Peamine märgutuli
5 Ukse termostaadi kontrolltuli
Lisatarvikud
Peale seadmega kaasas olnud tarvikuid, soovitame me kasutada ainult kuu
makindlaid pott (vastavalt tootja juhistele). Teie pliidil on:
Ahju rest
See on pannialus, kuhu roogasid peale
panna (röst, küpsetusvormid, jne). Kaalu
tasakaalustamiseks tuleb nõu asetada res‐
ti keskele.
Rasvapann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva
püüdmiseks.
5 4
321
6
Lisatarvikud
Küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Enne esimest kasutamist
HOIATUS
Enne seadme kasutamist eemaldage kogu pakend, nii seadme seest kui väl‐
jast, sh reklaametiketid ja kaitsekile.
Enne esmakordset toiduvalmistamist peske ahjutarvikuid hoolikalt.
Tühja ahju kuumutamine
Enne esmakordset kasutamist tuleks ahju ilma toiduta soojendada. Sel ajal
võib erituda ebameeldivat lõhna. See on täiesti normaalne.
1.
Lülitage ahju funktsiooninupp tavalisele küpsetusrežiimile
.
2. Keerake temperatuuri reguleerija maksimum asendisse.
3. Avage õhutamiseks aken.
4. Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt töötada.
Seda protseduuri tuleb korrata grilli
ja ventilaatori funktsiooniga umbes
5-10 minuti vältel.
Kui see operatsioon on läbi viidud, laske ahjul jahtuda, seejärel puhastage
ahjuõõnt pehme lapiga, mida on niisutatud sooja veega, millele on lisatud pisut
pehmetoimelist nõudepesuainet.
Keedutsooni soojendamine
Keedupinda tuleks enne esimest kasutamist puhastada. Eemaldage kõik toot‐
misjäägid.
Pühkige keraamilist pinda ja raami niiske lapiga, kasutades sooja vett, millele
on lisatud pisut pesuainet, ja pühkige kuivaks.
1. Asetage igale keedutsoonile pott veega
2. Keerake keedutsoon umbes 10 minutiks maksimaalse võimsusega sisse,
et vesi keema ajada
3. Keerake keedutsoon välja
Sel ajal võib keedutsoon suitseda ja erituda võib ebameeldivat lõhna. See on
täiesti normaalne.
Enne esimest kasutamist
7
Keraamilise pliidiplaadi kasutamine
Keraamilisel pliidiplaadil on neli keedutsooni. Tagumine parempoolne ja esi‐
mene vasakpoolne keedutsoon on topelt tsoonidega. Kui lülitate sisse kee‐
dutsooni, süttib see põlema erinevaks ajaks sõltuvalt nupuga valitud tasemest.
Ülekuumenemise vältimiseks lülitub keedutsoon vahetevahel välja, seda isegi
kõrgeima asendi puhul. Jääksoojuse indikaatoril on neli lampi, üks iga kee‐
dutsooni jaoks. Vastava elemendi lamp põleb kui selle temperatuur ületab 55
°C, ise siis kui pliit on välja lülitatud.
Keraamiline pliidiklaas talub hästi kuumust ja järsku temperatuurimuutust, kuid
see ei kannata lööke. Näiteks isegi maitseaine purgi kukkumine sellele võib
põhjustada mõranemise. Ärge kunagi seiske keraamilisel klaasplaadil.
Seadistused
Valige üks seadistus 1 ja 12 vahel sõltuvalt keedutsoonist.
0 = väljas
1 = Miinimum
12 = maksimum
= Topelttsooni kasutamiseks
Keerake keedutsoon välja 5-10 minutit enne toidu valmimist, nii kasutate küp‐
setamiseks jääksoojust. Samas säästate ka elektrit.
Keedutsoonid
Keedutsoonide nuppudel on märgistused 0st 12ni, kus 12 tähistab kõige kõr‐
gemat kuumust.
1. Keerake soovitud tsooni nuppu päripäeva vastavasse asendisse.
2. Pärast kasutamist keerake nupp nulli.
Nagu tavaliselt, tuleb teil oma eelistustele ja pottidele-pannidele parimad re‐
žiimid leida katse-eksituse meetodil.
Topeltringi/haudepoti keedutsoonid
Keerake ühe topelttsooni nuppu paremale.
Kui jõuate asendini 12, siis näete topeltsooni märgistust
. Keerake nupp
sellesse asendisse ja pärast seda laske nupul minna tagasi asendisse 12.
Seejärel keerake nupp soovitud kuumusele 1 ja 12 vahel.
Pärast kasutamist keerake nupp nulli.
Laiendatud keedutsoon tuleb valida iga kord uuesti.
Jääksoojuse indikaator
See hoiatuslamp põleb siis kui küttepinna temperatuur jõuab temperatuurini,
mis võib põhjustada põletusi. See lamp jääb põlema ka pärasttteelemendi
väljalülitamist seniks kuni pindmine temperatuur on nii kõrge, et see võib põh‐
justada põletusi. Lamp kustub alles siis, kui ohtu enam ei ole (temperatuur on
8
Keraamilise pliidiplaadi kasutamine
alla 55 °C) Nelja tulega lamp näitab vastavat keedutsooni. Niiviisi on võimalik
kindlaks teha, milline keedutsoon veel kuum on.
Jääksoojust võib kasutada toiduainete sulatamiseks või toidu soojas hoid‐
miseks.
Tähtis! Põletusoht valitseb kogu hoiatustule põlemise aja.
Tähtis! Elektrikatkestuse korral lülitub jääksoojuse indikaator välja. Sellegi
poolest esineb põletusoht. Põletuste vältimiseks tuleb olla tähelepanelik.
Kasutamine
Ahjuuksele tekkiv aur ja kondensaat on tavaline nähtus. Kondensaat tekib
küpsetatavast toidust ja see ei mõjuta turvalisust või ahju tööd.
Ahjus on eemaldatav viie tasandiga riiulihoidja.
Ahju funktsioon
Juhtpaneelil asuv punane märgutuli süttib põlema kuumenemise ajal ja kustub
kui pliidiplaadi määratud temperatuur on saavutatud (see süttib ja kustub koos
termostaadi sisse- ja väljalülitumisega). Ahjufunktsiooni valimiseks, keerake
funktsiooninuppu soovitud funktsiooni sümbolile (vaadake allapoole).
Funktsioon Kirjeldus
Ahju lamp
Ahju lamp süttib automaatselt kõigi seadistuste puhul. Ahju lampi
saab sisse lülitada ka siis kui ühtegi funktsiooni pole valitud.
Tavapärane
küpsetamine
Kasutab ülemist ja alumist elementi. See funktsioon võimaldab teil
kasutada oma lemmikretsepte, ilma et oleks vaja temperatuuri re
guleerida. Ahi tuleb kindlasti eelnevalt üles soojendada.
Ahju alumine
element
Võimaldab lõpetada toidu valmistamise vaid altkuumusega.
Ülemine ja
alumine küttee‐
lement – Venti‐
laator
Toitu kuumutatakse ahju tagumises seinas asuvast ventilaatorist
tuleva eelkuumutatud õhu abil.
Ventilaatori‐
ga küpsetamine
Termoringlusega küpsetamine: see funktsioon võimaldab teil rös‐
tida ja küpsetada samal ajal, mistahes tasandil ja riskides mini‐
maalse maitsete ülekandumisega.
Grill
Grilli ja ülemise kütteelemendi korraga kasutamine. Selle funkt‐
siooni jaoks võib temperatuur maksimaalselt olla 230
º
C
Turbogrill
Grilli ja ülemise kütteelemendi ning vajadusel ventilaatori korraga
kasutamine.
Selle funktsiooni puhul võib temperatuur maksimaalselt olla 230
º
C.
Pitsafunktsi‐
oon
Ventilaatorküttega ahju kasutamine (ventilaator ja selle ümber olev
element) ja alumine kütteelement.
Sulatamine
(See ei ole mõeldud toidu valmistamiseks). See asend on mõeldud
külmutatud roogade sulatamisprotsessi kiirendamiseks.
Kasutamine
9
Ahju termostaadi nupp
Keerates ahju termostaadi nuppu päripäeva valite te toiduvalmistamise tem‐
peratuuri.
Temperatuuri on võimalik valida vahemikus 50
°
C kuni 250
°
C.
Ahju juhtiv termostaat on määratud vahemiketa, seega on võimalik valida ka
märgitud temperatuuride vahele jäävaid temperatuure.
Märkused
Kui ahju temperatuur on valitud, siis süttib ahju termostaadi märgutuli ja jääb
põlema, kuni ahi on saavutanud valitud kuumuse; pärast seda sütib märgutuli
hetkeks ja kustub seejärel, nii näitab termostaat, temperatuuri hoidmist.
Konvektsioonahju põhimõte
Õhku kütavad ülemine ja alumine element ja rõngaselement ventilaatori ümber
ja õhk pannakse ringlema ahju tagaseinas olevate avade kaudu. Kuum õhk
ringleb ahjus enne kui ventilaator selle uuesti välja tõmbab.
Kuumust jaotatakse kiirelt ja efektiivselt ning sageli saate nii kasutada mada‐
lamat kuumust kui ainult ülemise ja alumise küttelemendi puhul. Temperatuuri
võib langetada 15-20% kui retsepti järgi on temperatuur 160 kuni 225 ºC. Mida
kõrgem on temperatuur, seda rohkem võib seda langetada. Ülemist ja alumist
kütteelementi on parem kasutada temperatuuridel üle 225 ºC. Maksimaalne
seadistus on eriti sobiv grillimiseks.
Ahju kasutamine
HOIATUS
Ärge kunagi pange otse ahju põhjale fooliumi, praepanne ega nõusid.
Alumise elemendi kuumuse blokeerimine võib ülekuumenemise tõttu rikkuda
ahju emaili. Kasutamisel seade kuumeneb: LAPSI EI TOHI JÄTTA JÄRELE‐
VALVETA.
Temperatuuri kõikumisel või kui toiduained (nt pitsa) pole küpsetusalusele
ühtlaselt jaotatud, võib alus kummi tõmbuda. Aluse kuju taastub jahtudes.
Altpoolt leiate praktilisi nõuandeid, kuidas ahjufunktsioone erinevate roogade
valmistamisel efektiivselt kasutada:
Küpsetamine
Traditsiooniline toiduvalmistamine toimub soojendatud õhu loomuliku konvekt
siooni teel.
Kuidas toimida?
Väikesed koogid, kondiitritooted, segatud taignast vormikoogid:
1. Soojendage ahi ette , ahju funktsiooninupp asendis
a)
umbes 8 minutit temperatuuride 50
º
C kuni 150
º
C puhul;
b)
umbes 15 minutit temperatuuride 175
º
C kuni 250
º
C puhul.
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule temperatuu‐
rile.
10
Kasutamine
Kui lõpuni on veel jäänud nii 5 minutit, siis kontrollige küpsetusvardaga kas
keeks on valmis. Küpsetusaega on võimalik lühendada või pikendada. Tule‐
must võivad mõjutada retsept ja koogivormi materjal, värvus, kuju ning suurus.
Küpsetusfunktsioon annab ühtlase värvuse.
Ahju alumine element
Kuumus tuleb ainult ahju põhjast. Seda ahju funktsiooninupu asendit soovita‐
takse keedetud toitude lõpuni valmistamiseks.
Kuidas toimida?
1. Soojendage ahju ette , ahju funktsiooninupp asendis
umbes kümme mi
nutit nii, et ahju temperatuurinupp on maksimumasendis.
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule temperatuu‐
rile.
Tavapärane toiduvalmistamine
Kui kasutate samaaegselt mitut riiulit, siis kasutage konvektsiooni funktsiooni,
näiteks pikkpoiss, lihapallid ja kolm käiku (eelroog, põhiroog ja magustoit).
Pidage meeles valida road, mis kõik vajavad sama temperatuuri. Road, mis
peavad ahjus küpsema erineva aja jooksul tuleb panna ahju vastavalt sellele,
millal neid vaja on.
Küpsetamiseks on praktilised nii ülemise ja alumise kütteelemendi kui ka kon‐
vektsiooni kasutamine. Tagaosa sisetükist ja välisfileest tehtud rostbiif säilitab
kõige paremini oma mahlasuse, kui seda röstida 125 ºC juures. Samas on siis
küpsetusaeg pikem kui kõrgemal temperatuuril.
Kasutage nõud, kus oleks piisavalt ruumi lihatüki jaoks, kuid väljavoolanud
mahlad ära ei kõrbeks. Singitüki röstimisel kasutage suurt panni või kuuma‐
kindlat nõud, kuna sealt tuleb tavaliselt palju vedelikku.
Olge ettevaatlik seda ahjust väljavõttes. Kui kasutate küpsetuskotti, siis lõigake
enne ahju panemist nurka auk. Niiviisi on väiksem oht ennast auruga põletada
kui kotti avate.
Grill
HOIATUS
Grillimise ajal on seadme mõned osad kuumad ja seda ei tohiks jätta järelval‐
veta. Hoolitsege selle eest, et lapsed pliidi läheduses ei mängiks. Kasutamisel
seade kuumeneb. Vältige ahjus olevate kütteelementide puudutamist.
Selle funktsiooni puhul on maksimaalne lubatud temperatuur 230
º
C.
Liha suurus, kuju, kogus, läbikasvamise aste ja algtemperatuur mõjutavad kõik
grillimise protsessi. Kala, linnu-, vasika- ja sealiha ei pruunistu nii palju kui tu‐
medamad veise- ja ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained parandavad värvust,
kuid see suurendab ka pindmise kihi põlemise ohtu.
Parimate tulemuste saamiseks tasub vältida otse külmikust võetud toitude
grillimist. Kuivatage liha pind, asetage see ahjurestile ja maitsestage. Asetage
ahjunõu, soovitatavalt fooliumiga ääristatud, resti alla, et kinni püüda lihast
välja tilkuvad vedelikud. Seakarbonaadi, praadi ja kala tuleks grillida ahju üle‐
Kasutamine
11
misel tasandil, samas kui sellised lihad nagu paksemad searibitükid tulevad
paremad madalamal tasandil.
Keerake funktsiooninupp asendisse
ja temperatuurinupp vajalikule tempe‐
ratuurile (maksimaalselt 230
º
C). Soojendage grilli 3 kuni 5 minutit. Hoidke roal
silma peal ja pöörake seda vähemalt korra. Liiga pikk grillimine muudab toidu
kuivaks, igavaks ja võib selle ära põletada. Ahju uks peab kogu grillimise vältel
suletud olema.
Turbogrill
Selle funktsiooni puhul on maksimaalne lubatud temperatuur 230
º
C.
Turbogrill küpsetab toitu kiiremini ja pruunistab seda ühtlasemalt kui tavaline
grill. Grillielement pruunistab rooga ja ventilaator paneb kuuma õhu ringlema.
Sobib ideaalselt kõrgemate roogade, nt singi jaoks, andes sellele ühtlase vär‐
vuse.
Pitsafunktsioon
Alumine element annab vahetut kuumust pitsa põhjale, kookidele või piruka‐
tele, samal ajal kui ventilaator tagab õhuringluse, et küpsetada pitsakatteid või
pirukatäidiseid.
Parimate tulemuste saavutamiseks kasutage alumisi riiulitasandeid.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
Tagumise paneeli taha paigutatud ventilaatorit ümbritsev element soojendab
ahjus olevat õhku. Ventilaator paneb kuuma õhu ringlema ja säilitab nii ahjus
ühtlase temperatuuri.
Selle funktsiooniga toiduvalmistamise eelised on:
Kiirem eelsoojendus
Kuna ventilaatoriga saavutab ahi kiiresti temperatuuri, ei ole tavaliselt ahju
eelsoojendamine vajalik, kuigi mõnikord võib olla vajalik lisada toiduvalmista‐
mise ajale 5-7 minutit. Retseptide puhul, mis nõuavad kõrgemaid temperatuu‐
re, saavutatakse parimad tulemused, kui ahju on eelsoojendatud, nt leiva, pi‐
rukate, saiakeste, sufleede jne puhul.
Madalamad temperatuurid
Ventilaatoriga ahjus toiduvalmistamiseks on tavaliselt vaja madalamaid tem‐
peratuure kui tavapärase toiduvalmistamise puhul.
Ärge unustage temperatuuri 20-25
°
C võrra vähendada, kui valmistate tava‐
pärasel viisil oma retsepte.
Ühtlane soojendamine küpsetamiseks
Ventilaatoriga ahi soojeneb kõigil riiulitel ühtemoodi. See tähendab, et sa‐
maaegselt võib ahjus valmistada sama toidu portsjoneid. Samas võib ülemine
riiul pruunistuda pisut kiiremini kui alumine.
See on tavaline. Toitude lõhnad ei segune.
Kuidas kasutada ventilaatoriga ahju
1. Keerake ahju funktsiooninupp asendisse
12
Kasutamine
2. Keerake ahju temperatuurinupp vajalikule temperatuurile.
Nõuandeid ja näpunäiteid
Liugurite asendid pole määravad, kuid veenduge, et riiulid oleksid ühtlaste va‐
hedega.
Kui küpsetate ventilaatoriga rohkem kui ühte rooga, siis asetage road mitme
riiuli keskele, mitte ärge proovite neid ühele riiulile mahutada.
Kui ahi on täis, võib küpsetusaeg olla tavapärasest pikem.
Riiuli võib asetada ka ahju põhjale. Asetage nõud selles asendis riiulile mitte
otse ahju põhja, nii võimaldate õhu ringlust toidu ümber.
Juhul kui ahi on täis sama rooga, näiteks riiulid muffinitega, siis võib neid küp‐
setada sama ajaga ja võtta koos välja. Kui on kasutusel erinevad alused või
erinevad road, näiteks biskviidid ja koogid, siis ei pruugi need koos valmis
saada.
Ahju ventilaatorit võib kasutada roogade soojendamiseks neid eelnevalt sula‐
tamata, näiteks puuviljakoogid, viineripirukad ja muud küpsetised. Kasutage
temperatuuri 190 - 200
°
C ja laske soojeneda 20-40 minutit (sõltuvalt ahjus
olevast toidu kogusest).
Temperatuurid on mõeldud vaid soovituslikena. Vastavalt individuaalsetele
vajadustele, võib osutuda vajalikuks kuumust suurendada või vähendada.
Nõude mõju küpsetustulemustele
Nõude ja vormide paksus, erijuhtivus, värv jne on erinev, mis mõjutab viisi,
kuidas need edastavad kuumust neis olevale toidule:
1. Alumiinium, keraamika, kuumakindel klaas ning eredavärvilised läikivad
tarvikud vähendavad küpsemist ja põhja pruunistumist.
2. Emailitud valuraud, anodeeritud alumiinium, kõrbemiskindla ja värvilise
kattega alumiinium ning tumedad rasked nõud suurendavad küpsemist ja
põhja pruunistumist.
Sulatusfunktsioon
Keerake funktsiooninupp asendisse . Liha, kala, glasuuritud, vaabatud või
täidetud küpsetiste sulatamisel keerake temperatuurinupp nulli.
Suurema hulga toidu sulatamiseks võite ahjuriiulid erinevatele tasanditele ase‐
teda. Siin pole võimalik kuluvat aega ette anda. Katsuge küpsetusvardaga.
Nõuandeid ja näpunäiteid
Katke roog kaanega, fooliumi või kilega, et vältida selle kuivamist sulatamise
ajal.
Väikesed või õhukesed kalafileed või kooritud krevetid, hakkliha, maks ja õhu‐
kesed lihatükid sulavad 1-2 tunni jooksul. Veenduge, et need psetatakse või
asetatakse külmikusse kohe pärast sulatamist, nii säilitate toidu hügieeni.
ÄRGE JÄTKE sulatatud toitu toatemperatuuril seisma. Asetage sulatatav toit
ühekordselt ja keerake seda võimalusel sulatusprotsessi keskel.
Kasutamine
13
Küpsetusahju valgustus
See süttib funktsiooninupu keeramisel ja valgustab aju töötamise ajal.
Vihjeid ja näpunäiteid
Keraamilisest klaasist pliidiplaadi kasutamine
Klaas on kõva ja vastupidav kuuma, külmla ja temperatuurimuutuste suhtes.
Kuid nagu igasugune klaas, on see tundlik löökide suhtes. Ärge seiske keraa‐
milisest klaasist pinnal.
HOIATUS
Kui märkate kriimustusi või mõrasid, ühendage pliit elektrivõrgust lahti, et väl‐
tida võimalikku elektrilööki ja pöörduge lähimasse teeninduskeskusse.
HOIATUS
Hoidke pliidiplaadist eemal kõik esemed ja materjalid, mis võivad sulada, nt
plastik, foolium.
Energia säästmiseks
kasutage ainult sileda tasase põhjaga keedu- ja praenõusid.
asetage potid ja pannid kohale, enne kui lülitate keedutsooni sisse
kui võimalik, katke pitid ja pannid kaanega
lülitage keedutsoon mõni minut enne toiduvalmistamise aja lõppu välja, et
kasutada ära jääksoojus
kasutage keedutsoonide jääksoojust toidu soojashoidmiseks või sulatami‐
seks
pange potid ja pannid alati keedutsooni keskele
Potid ja pannid
Pidage meeles, et suurem raadius tagab soojendamiseks suurema pinna ja
seetõttu valmib suuremas nõus toit kiiremini kui väikses.
Alati kasutage nõusid, mille suurus vastab toidu kogusele. Eriti tuleb seda
vaadata, et vedelike puhul poleks nõu liiga väike, kuna siis ib vedelik kergesti
üle keeda ja ka liiga suur, kuna siis võib vedelik põhja kõrbeda; panni katmata
aladel kõrbeb rasv ja muu vedelik kergemini.
Kookide puhul on soovituslik kasutada nõusid, mis ei avane. Avanevast vor‐
mist võib välja lekkida puuviljamahla ja suhkrut, mis ahju põhjale kukkudes
seal ära kõrbeb muutes hilisema puhastamise raskeks. Ärge pange ahju plas‐
tikust käepidemega nõusid, kuna plastik ei pruugi kuumusele vastu pidada.
Pidage meeles, et suure põhjaga pannil küpseb toit kiiremini kui väiksel.
14
Vihjeid ja näpunäiteid
Kasutage alati nõusid, mis mahutavad
korralikult ära valmistatava toidu.
Kondenseerumine ja aur
Ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga, mis tekitab loomuliku õhuringluse
ning auru pideva ringvoolu. Tänu sellele süsteemile on võimalik valmistada
toitu auruses keskkonnas nii, et toit on seest pehme ja väljast krõbe. Ühtlasi
väheneb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja energiakulu miinimumini. Toidu
valmistamise ajal võib tekkida aur, mida saab ahju ust avades välja lasta. See
on täiesti normaalne.
HOIATUS
Toiduvalmistamise ajal või lõpus ahju ust avades tuleb alati ahjust eemal seis
ta, et kogunenud aur või kuumus väljumisel teid ei põletaks.
Toidu kuumutamisel tekib aur samal viisil nagu vee keetmisel. Ahju ukse klaa‐
siga kokku puutudes aur kondenseerub, jättes klaasile veetilgad.
Kondensatsiooni vähendamiseks jälgige, et ahi oleks korralikult ette soojen‐
datud, enne kui asetate toidu ahjuõõnde. Enne toiduvalmistamist on vaja ahju
lühikest aega (u. 10 minutit) ette soojendada. Soovitame teil kondensaat pä
rast seadme igakordset kasutamist ära pühkida.
Küpsetusnõud
Kasutage mistahes kuumakindlaid nõusid, mis taluvad 230
°
C temperatuuri.
Küpsetusplaate, ahjunõusid jne ei tohiks asetada vahetult ahju tagaosas
olevat ventilaatorit katvale võrele ega ahju põhjale.
Ärge kasutage küpsetusplaate, mis on suuremad kui 30 cm - 35 cm, sest
need piiravad soojuse ringlust ja võimad mõjutada tulemust.
Nõude mõju küpsetustulemustele
Nõude ja vormide paksus, erijuhtivus, värv jne on erinev, mis mõjutab viisi,
kuidas need edastavad kuumust neis olevale toidule:
A : Alumiinium, keraamika, kuumakindel klaas ning eredavärvilised läikivad
tarvikud vähendavad küpsemist ja põhja pruunistumist.
Vihjeid ja näpunäiteid
15
B : Emailitud valuraud, anodeeritud alumiinium, nakkumiskindla ja värvilise
kattega alumiinium ning tumedad rasked nõud suurendavad psemist ja põh‐
ja pruunistumist.
Liha võib paigutada kuumakindlatesse nõudesse või otse küpsetusrestile. Vii‐
masel juhul peate alla panema osaliselt veega täidetud rasvavanni. Rasva‐
vann väldib lihast välja sulanud rasva tilkumist ahju põhja.
Valget liha, eriti linnuliha ja kala, tuleb küpsetada keskmisel temperatuuril (150
°
C ja 175
°
C vahel). Kui teil on vaja küpsetada punast liha (kergelt pruunistatud
väljast ja seestpoolt õrnemalt küpsetatud), on soovituslik kasutada kõrgemat
temperatuuri (200
°
C ja 230
°
C vahel) lühema aja jooksul.
Soovitusi korrektseteks seadistusteks
Soovitused roogade jaoks korrektsete seadistuste valimiseks:
Asend Kirjeldus
0 Väljas
1-3 Väga õrn Toidu soojashoidmiseks, või ja šokolaadi sulatami‐
seks
3-5 Õrn Koorekastmete, hautiste ja piimatoitude valmista‐
miseks või munade praadimiseks
4-6 Aeglane Kuivatatud juurviljad, külmutatud toidud, puuviljad,
vee või piima keetmine
5-7 Keskmine Keedetud kartulid, värsked köögiviljad, pasteedid,
supid, leemed, pannkoogid, kala
8-9 Kõrge Suuremad hautised, liharulaad, kala, omlett, praad
10-12 Kiire Pead, eskalopid ja praadimine
Järgmised tabelid on mõeldud orientiiridena. Võib osutuda vajalikuks kuumust
suurendada või vähendada, et vastata individuaalsetele vajadustele. Ainult
kogemus lubab teil määrata teie vajadustele vastava õige seadistuse.
TOITUDE TABEL
Toit Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera‐
tuur
°
C
Kestvus (minu‐
tites)
Küpsetatud
pulgakesed
3 10-13 160-180 20-25
1+2 7-10 ---- 40-45
Väikesed koo‐
gid
2 10-13 170-190 20-25
1+2 10-12 ---- 25-30
Jõulukook 2 15-20
250
1)
160-180 45+10
2)
Purukook 2 15-20 190-200 25-35
2 ---- ---- 25-35
16
Vihjeid ja näpunäiteid
TOITUDE TABEL
Toit Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera‐
tuur
°
C
Kestvus (minu‐
tites)
Besee 2 ---- 115-125 40-50
1+2 ---- ---- 45-55
Pärmitaignast
kuklid
2 10-15 210-220 10-15
1+2 10-13 ---- 10-20
Kakuke 2 10-13 170-190 25-30
1+2 7-10 ---- 40-45
Rasvavaba
keeks
2 10-13 170-180 20-25
2 7-10 ---- 30-35
Juustukook 2 ---- 170-190 50-70
1 ---- ---- 50-70
Rullbiskviit 1 10-13 170-190 15-20
1 10-13 ---- 10-20
Tuuletaskud 2 10-15 190-200 10-20
2 10-13 ---- 10-20
Pärmikook
õuntega
3 ---- 180-200 45-50
3 ---- ---- 45-50
Õunapirukas 1 10-13 175-185 55-60
1+2 ---- ---- 50-55
Plaadikook 2 ---- 170-180 50-55
2 ---- ---- 50-55
2 ---- ---- 30-40
2 10-13 ---- 40-50
Talupojasai 1 15-20
250
1)
195-205
40-60
Lotringi kook 1 15-20 220-240 20-40
1 10-15 ---- 20-40
Pitsa 2 ---- 210-230 30-35
1 ---- ---- 25-30
1) eelsoojenduse aeg
2) ahjus hoidmise aeg pärast ahju väljalülitamist funktsiooninupust
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Kui retseptis soovitatakse asetada toit ahju põhjale, pange kõige alla praerest.
Ventilaatoriga küpsetamine
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera
tuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Küpsetatud
pulgakesed
3/2+3+4 7-10 140-160 40-45
Väikesed koo‐
gid
2/1+3 7-10 160-180 25-30
Pärmipalmik 1/3 - 150-160
45+10
1)
Purukook 1/3 - 165-175 25-35
Besee 3/2+3+4 - 115-125 45-55
Pärmitaignast
kuklid
1/3 10-13 180-200 10-20
Kakuke 2/2+3+4 7-10 150-170 40-45
Rasvavaba
keeks
2/1+3 7-10 150-160 30-35
Juustukook 1/2 - 150-170 50-70
Rullbiskviit 1/3 10-13 160-180 10-20
Petit Choux 1/3 10-13 190-200 10-20
Pärmikook
õuntega
2/1+3 7-10 160-180 45-50
Õunapirukas 2/1+3 7-10 150-170 55-60
Plaadikook 3 - 150-160 50-55
Juustu-peeko‐
nikišš
1/3 10-15 200-220 20-40
Pitsa 2/1+3 - 190-210 25-30
Terve kana 2 - 170-190 45-50
Röstitud seali‐
ha
2 - 160-180 45-50
Traditsiooniline
rumeenia
keeks
2/2 - 150-160 30-40
Rumeenia
keeks
2/2 7-10 150-170 40-60
Šveitsi õuna‐
kook
1/3 10-13 180-200 30-50
Täidetud pär‐
mikook
1/3 - 160-170 20-30
18
Vihjeid ja näpunäiteid
Ventilaatoriga küpsetamine
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera
tuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Võikook 1/3 - 165-175 25-35
1) ahjus hoidmise aeg, pärast ahju väljalülitamist funktsiooninupust
Kui midagi soovitatakse panna ahju põhja, siis pange alati selle alla ka ahju‐
rest.
Ülemine ja alumine kütteelement – Ventilaator
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera‐
tuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Küpsetatud
pulgakesed
3/1+2+3 7-10 140-160 40-45
Kakuke 2/2+3+4 7-10 150-170 40-45
Pärmipalmik 1/2 - 150-160
45+10
1)
Pärmikook
õuntega
3 - 160-180 45-50
Õunapirukas 2/2+2 - 165-175 50-55
Väikesed koo‐
gid
2/1+3 10-12 165-175 25-30
Rasvavaba
keeks
2 7-10 150-160 30-35
Plaadikook 2 - 145-155 50-55
Pitsa 2/1+3 - 190-200 25-30
Terve kana 2 - 170-190 45-50
Röstitud seali‐
ha
2 - 160-180 45-50
Traditsiooniline
rumeenia
keeks
2/2 - 150-160 30-40
Rumeenia
keeks
2/2 10-13 150-170 40-60
Pärmitaignast
kuklid
1/2 10-13 180-200 10-20
Rullbiskviit 1/1 10-13 160-180 10-20
Juustukook 1/1 - 150-170 50-70
Šveitsi õuna‐
kook
1/2 10-13 180-200 30-50
Petit Choux 1/2 10-13 190-200 10-20
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Ülemine ja alumine kütteelement – Ventilaator
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera‐
tuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Besee 3/1+2+3 - 115-125 45-55
Juustu-peeko‐
nikišš
1/2 10-15 200-220 20-40
Purukook 1/3 - 170-180 25-35
Täidetud pär‐
mikook
1/2 - 160-170 20-30
Võikook 1/3 - 170-180 25-35
1) ahjus hoidmise aeg, pärast ahju väljalülitamist funktsiooninupust
Kui midagi soovitatakse panna ahju põhja, siis pange alati selle alla ka ahju‐
rest.
Pitsafunktsioon
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Temperatuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Röstleib 3 10 230 3-5
Pool kana 2 - 200 25+25
Röstitud seali‐
ha kotlet
2 - 230 20+20
GRILLIMISTABEL
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt lu‐
gedes
Eelsoojendus
minutites
Temperatuur
°
C
Kestus minutites
Röstleib 3 10 230 4-6
Biifsteek 2 10 200
20+20
1)
Pool kana 2 - 230
35+35
1)
Röstitud
sealiha kot
let
2 - 230
30+30
1)
1) Palun keerake rooga poole küpsetamise peal
Puhastus ja hooldus
HOIATUS
Enne hooldustöid või puhastamist tuleb seade elektrivõrgust LAHTI ÜHEN‐
DADA. Seda ahju ei tohi puhastada auru või auru kasutava puhastusseadme‐
ga.
20
Puhastus ja hooldus
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux 40035VD-WC Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend