a)
umbes 8 minutit asendite 50
º
C kuni
150
º
C puhul;
b)
umbes 15 minutit asendite 175
º
C ku-
ni 250
º
C puhul;
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termo-
staadi nupp vajalikule temperatuurile.
Kui lõpuni on veel jäänud nii 5 minutit, siis
kontrollige küpsetusvardaga kas keeks on
valmis. Küpsetusaega on võimalik lühendada
või pikendada. Tulemust võivad mõjutada
retsept ja koogivormi materjal, värvus, kuju
ning suurus. Küpsetusfunktsioon annab üht-
lase värvuse.
Ahju alumine kütteelement
Kuumus tuleb ainult ahju põhjast. Seda ahju
funktsiooninupu asendit soovitatakse keede-
tud toitude lõpuni valmistamiseks.
Kuidas toimida?
1. Soojendage ahi ette, ahju funktsiooni-
nupp asendis
umbes kümme minutit
nii, et ahju termostaadi nupp on maksi-
mumasendis.
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termo-
staadi nupp vajalikule temperatuurile.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
Tagumise paneeli taha paigutatud ventilaa-
torit ümbritsev element soojendab ahjus ole-
vat õhku. Ventilaator paneb kuuma õhu ring-
lema ja säilitab nii ahjus ühtlase temperatuuri.
Selle funktsiooniga toiduvalmistamise eel-
ised on:
Kiirem eelsoojendus
Kuna ventilaatoriga saavutab ahi kiiresti tem-
peratuuri, ei ole tavaliselt ahju eelsoojenda-
mine vajalik, kuigi mõnikord võib olla vajalik
lisada toiduvalmistamise ajale 5-7 minutit.
Retseptide puhul, mis nõuavad kõrgemaid
temperatuure, saavutatakse parimad tule-
mused, kui ahju on eelsoojendatud, nt leiva,
pirukate, saiakeste, sufleede jne puhul.
Madalamad temperatuurid
Ventilaatoriga ahjus toiduvalmistamiseks on
tavaliselt vaja madalamaid temperatuure kui
tavapärase toiduvalmistamise puhul.
Ärge unustage temperatuuri 20-25
°
C
võrra vähendada, kui valmistate tavapä-
rasel viisil oma retsepte.
Ühtlane soojendamine küpsetamiseks
Ventilaatoriga ahi soojeneb kõigil riiulitel üh-
temoodi. See tähendab, et samaaegselt võib
ahjus valmistada sama toidu portsjoneid. Sa-
mas võib ülemine riiul pruunistuda pisut kii-
remini kui alumine.
See on tavaline. Toitude lõhnad ei segune.
Kuidas kasutada ventilaatoriga ahju
1. Keerake ahju funktsiooninupp asendisse
2. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule
temperatuurile.
Nõuanded ja näpunäited
Liugurite asendid pole määravad, kuid
veenduge, et riiulid oleksid ühtlaste va-
hedega.
Kui küpsetate ventilaatoriga rohkem kui ühte
rooga, siis asetage road mitme riiuli keskele,
mitte ärge proovite neid ühele riiulile mahu-
tada.
Kui ahi on täis, võib küpsetusaeg olla tava-
pärasest pikem.
Riiuli võib asetada ka ahju põhjale. Asetage
nõud selles asendis riiulile mitte otse ahju
põhja, nii võimaldate õhu ringlust toidu üm-
ber.
Juhul kui ahi on täis sama rooga, näiteks riiu-
lid muffinitega, siis võib neid küpsetada sama
ajaga ja võtta koos välja. Kui on kasutusel
erinevad alused või erinevad road, näiteks
biskviidid ja koogid, siis ei pruugi need koos
valmis saada.
Ahju ventilaatorit võib kasutada roogade
soojendamiseks neid eelnevalt sulatamata,
näiteks puuviljakoogid, viineripirukad ja
muud küpsetised. Kasutage temperatuuri
190 - 200
°
C ja laske soojeneda 20-40 mi-
nutit (sõltuvalt ahjus olevast toidu kogusest).
Temperatuurid on mõeldud vaid soovitusli-
kena. Vastavalt individuaalsetele vajadustele,
võib osutuda vajalikuks kuumust suurendada
või vähendada.
Nõude mõju küpsetustulemustele
Nõude ja konservipurkide paksus,
erijuhtivus, värv jne on erinev, mis mõjutab
viisi, kuidas need edastavad kuumust neis
olevale toidule:
1. Alumiinium, keraamika, kuumakindel
klaas ning eredavärvilised läikivad tarvi-
kud vähendavad küpsemist ja põhja
pruunistumist.
2. Emailitud valuraud, anodeeritud alumii-
nium, kõrbemiskindla ja värvilise kattega
alumiinium ning tumedad rasked nõud
6 electrolux