Kui lõpuni on veel jäänud nii 5 minutit, siis kontrollige küpsetusvardaga kas
keeks on valmis. Küpsetusaega on võimalik lühendada või pikendada. Tule‐
must võivad mõjutada retsept ja koogivormi materjal, värvus, kuju ning suurus.
Küpsetusfunktsioon annab ühtlase värvuse.
Ahju alumine element
Kuumus tuleb ainult ahju põhjast. Seda ahju funktsiooninupu asendit soovita‐
takse keedetud toitude lõpuni valmistamiseks.
Kuidas toimida?
1. Soojendage ahju ette , ahju funktsiooninupp asendis
umbes kümme mi‐
nutit nii, et ahju temperatuurinupp on maksimumasendis.
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule temperatuu‐
rile.
Tavapärane toiduvalmistamine
Kui kasutate samaaegselt mitut riiulit, siis kasutage konvektsiooni funktsiooni,
näiteks pikkpoiss, lihapallid ja kolm käiku (eelroog, põhiroog ja magustoit).
Pidage meeles valida road, mis kõik vajavad sama temperatuuri. Road, mis
peavad ahjus küpsema erineva aja jooksul tuleb panna ahju vastavalt sellele,
millal neid vaja on.
Küpsetamiseks on praktilised nii ülemise ja alumise kütteelemendi kui ka kon‐
vektsiooni kasutamine. Tagaosa sisetükist ja välisfileest tehtud rostbiif säilitab
kõige paremini oma mahlasuse, kui seda röstida 125 ºC juures. Samas on siis
küpsetusaeg pikem kui kõrgemal temperatuuril.
Kasutage nõud, kus oleks piisavalt ruumi lihatüki jaoks, kuid väljavoolanud
mahlad ära ei kõrbeks. Singitüki röstimisel kasutage suurt panni või kuuma‐
kindlat nõud, kuna sealt tuleb tavaliselt palju vedelikku.
Olge ettevaatlik seda ahjust väljavõttes. Kui kasutate küpsetuskotti, siis lõigake
enne ahju panemist nurka auk. Niiviisi on väiksem oht ennast auruga põletada
kui kotti avate.
Grill
HOIATUS
Grillimise ajal on seadme mõned osad kuumad ja seda ei tohiks jätta järelval‐
veta. Hoolitsege selle eest, et lapsed pliidi läheduses ei mängiks. Kasutamisel
seade kuumeneb. Vältige ahjus olevate kütteelementide puudutamist.
Selle funktsiooni puhul on maksimaalne lubatud temperatuur 230
º
C.
Liha suurus, kuju, kogus, läbikasvamise aste ja algtemperatuur mõjutavad kõik
grillimise protsessi. Kala, linnu-, vasika- ja sealiha ei pruunistu nii palju kui tu‐
medamad veise- ja ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained parandavad värvust,
kuid see suurendab ka pindmise kihi põlemise ohtu.
Parimate tulemuste saamiseks tasub vältida otse külmikust võetud toitude
grillimist. Kuivatage liha pind, asetage see ahjurestile ja maitsestage. Asetage
ahjunõu, soovitatavalt fooliumiga ääristatud, resti alla, et kinni püüda lihast
välja tilkuvad vedelikud. Seakarbonaadi, praadi ja kala tuleks grillida ahju üle‐
Kasutamine
11