Aeg-Electrolux 41005VD-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
41005VD
Kasutusjuhend Klaaskeraamiline
pliit
Upute za uporabu štednjak s
vitrokeramičkom
pločom
Täname, et valisite ühe meie kvaliteetsetest toodetest.
Selleks, et tagada seadme optimaalne ja korrapärane töö, lugege see
kasutusjuhend tähelepanelikult läbi. See voimaldab teil koiki protsesse
täiuslikult ja tohusalt kasutada. Hoidke kasutusjuhendit kindlas kohas,
nii saate vajadusel seda alati lugeda ja kindlasti andke see palun edasi
seadme tulevastele omanikele.
Soovime teile roomsat seadme kasutamist.
Sisukord
Ohutusjuhised 3
Paigaldamine 3
Lapsed ja pliit 3
Ohutus kasutamisel 3
Vältige seadme kahjustamist 4
Hooldus ja puhastamine 4
Lahtipakkimine 4
Toote kirjeldus 5
Üldine vaade 5
Juhtpaneeli ülevaade 6
Lisatarvikud 6
Ahju rest 6
Rasvapann 6
Küpsetusplaat 7
Enne esimest kasutamist 7
Tühja ahju kuumutamine 7
Keedutsooni soojendamine 7
Keraamilise pliidiplaadi kasutamine
8
Keedutsoonid 8
Topeltringi/haudepoti keedutsoonid
8
Jääksoojuse indikaator 8
Kasutamine 9
Ahju funktsioon 9
Ahju termostaadi nupp 10
Konvektsioonahju põhimõte 10
Ahju kasutamine 10
Küpsetamine 10
Ahju alumine element 11
Tavapärane toiduvalmistamine 11
Grill 11
Turbogrill 12
Pitsafunktsioon 12
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
12
Nõuandeid ja näpunäiteid 13
Sulatusfunktsioon 13
Nõuandeid ja näpunäiteid 13
Küpsetusahju valgustus 14
Elektrooniline programmeerija 14
Üldine ülevaade 14
Õige kellaaja määramiseks 14
Küpsetamise kestuse funktsioon
15
Küpsetamise lõpu funktsioon 16
Toiduvalmistamise kestvus ja
toiduvalmistamise aja lõpp ühendatult
17
Taimeri funktsioon 17
Vihjeid ja näpunäiteid 18
Keraamilisest klaasist pliidiplaadi
kasutamine 18
Energia säästmiseks 18
Potid ja pannid 18
Kondenseerumine ja aur 19
Küpsetusnõud 19
Nõude mõju küpsetustulemustele
19
Soovitusi korrektseteks seadistusteks
20
Puhastus ja hooldus 25
Keraamilisest klaasist pliidiplaadi
puhastamine 25
Ahju puhastamine 25
Puhastusvahendid 26
Välispinna puhastamine 26
Lisatarvikud 26
Grillimiselement 27
Ahju ukse puhastamine 28
Eemaldatav sahtel 29
Ahju valgustus 30
2
Sisukord
Mida teha, kui... 30
Tehnilised andmed 31
Paigaldamine 32
Asukoht 33
Loodimine 33
Elektriühendused 34
Jäetakse õigus teha muutusi
Ohutusjuhised
Tähtsad ohutusjuhised!
Lugege need ettevaatlikult läbi ja hoidke alles!
Elektriohutus
Seda seadet võib ühendada vaid kvalifitseeritud elektrik.
Rikete või kahjustuse korral: Keerake või lülitage kaitsmed välja.
Remonttöid seadme juures tohivad teostada ainult kvalifitseeritud tehni‐
kud . Ebakorrektne parandus võib suurendada õnnetuse ohtu. Juhul kui on
vaja seadet parandada, siis võtke ühendust klienditeeninduse või edasi‐
müüjaga.
Paigaldamine
Mistahes pliidiga tehtavad tööd peab läbi viima kvalifitseeritud tehnik. Koge‐
nematute isikute poolt teostatud remont võib põhjustada vigastusi võisiseid
rikkeid. Pistikuga pliidid: Veenduge, et pistik oleks korralikult stepslisse lüka‐
tud.
Pliit on raske. Servad, millega te tavaliselt kokku ei puutu, võivad olla teravad.
Pliidi liigutamisel kasutage kindaid. Kaldumiskaitse tuleb paigaldada selleks,
et pliit ei kalduks ettepoole ebaühtlase raskuse paigutamisel selle peale.
Tähtis! Ärge paigaldage pliidile lisasoklit või muud kõrguse suurendamise va‐
hendit. See suurendab pliidi ümberminemise riski!
Lapsed ja pliit
Jälgige lapsi ja veenduge, et nad ei mängiks seadmega.
Ärge kunagi jätke lapsi järelevalveta kui seade on kasutusel.
Käesolev seade on varustatud lastelukuga
Mõned ligipääsetavad detailid muutuvad kasutades kuumaks. Väikesed lap‐
sed tuleb seadmest eemal hoida.
Ohutus kasutamisel
See seade on mõeldud koduseks küpsetamiseks, röstimiseks ja muuks toi‐
duvalmistamiseks.
Olge valvas seadme ühendamisel stepslisse. Veenduge, et pliidi kaablit ei
muljutaks seadme paigaldamisel või liigutamisel.
Hoiatus: Põletusoht! Kasutamisel seade kuumeneb. Ärge katsuge kasuta‐
mise ajal pliidiplaati või ahju sisemust.
Ohutusjuhised
3
342706829-00-072009
See seade ei ole ette nähtud kasutamiseks isikute (sh laste) poolt, kelle
füüsilised, sensoorsed või vaimsed võimed või kogemuse ja teadmiste puu‐
dus seda ei võimalda, v.a. juhul, kui nende üle teostab järelvalvet või neid
juhendab seadme kasutamisel isik, kes nende turvalisuse eest vastutab.
Lülitage seadmest vool välja ja võtke ühendust teenindusega.
Vältige seadme kahjustamist
Ärge kunagi kasutage mõranenud keraamilist klaasplaati. Vedelikud võivad
ülekeemisel või puhastamisel jõuda voolu all olevate elementideni.
Ärge pange pliidiplaadile metallist objekte nagu nuge ja lusikaid. Pliidi ko‐
gemata sisselülitamisel muutuvad need kuumaks.
Ärge jätke fritüüri, sulavat rasva, parafiini või muid kergesti süttivaid mater‐
jale järelevalveta. Tulekahju korral lülitage välja seade ja selle ventilaator.
Tuli kustutage potikaanega , ärge kunagi kasutage vett.
Keraamilist klaasplaati tuleb kasutada ülima ettevaatlikkusega. Näiteks
brändi või muu alkoholiga flambeerimine võib põhjustada õhupuhastajas
olevate rasvajääkide süttimise ja tulekahju. Sarnaselt võivad leegid ja põlev
rasv teha viga inimestele.
Kontrollige pottide-pannide põhjasid. Pannid, mille põhi on kummis võivad
keraamilisel pliidiplaadil kergelt keerelda.
Ärge hoidke ahjus tuleohtlikke materjale. Need võivad ahju sisselülitumisel
süttida.
Hoiatus! Ahjus ei tohi kasutada alkoholi ja sarnaseid ained, mis võivad
moodustada plahvatusohtlikke gaase või muid tule- või plahvatusohtlikke
aineid.
Ärge hoidke sahtlis kemikaale või puhastusaineid.
Lülitage seadmest vool välja ja võtke ühendust teenindusega.
Märge emailkattel.
Ahju emaili rvuse muutumine kasutamise tulemusena ei mõjuta seadme so‐
bivust tavaliseks ja korrektseks kasutuseks. Seega ei loeta ka seda garantii
alla kuuluvaks defektiks.
Hooldus ja puhastamine
Hoidke keraamiline ahjuplaat ja ahi puhtana. Rasv ja ülekeenud ained või‐
vad põhjustada kuumutamisel palju suitsu ja esineb ka tuleohtu.
Kuumale plaadile läinud suhkru ja suhkrusisaldusega ainete (näiteks mar‐
melaad) ja samuti sulanud plastiku puhul kasutage koheselt pärast kasuta‐
mist (kui pliidiplaat on veel kuum) kraabitsat, siis väldite pliidiplaadi kahjus‐
tamist. Olge ettevaatlikud, kraabitsa tera on väga terav.
Lahtipakkimine
Kontrollige, et pliit oleks ideaalses korras ja kahjustamata. Juhul kui seade on
transpordi käigus viga saanud, siis tuleb teil müüjat sellest koheselt teavitada.
Otseste kohaletoimetuste puhul tuleb transpordikahjustustest teatada kliendi‐
teenindusele seitsme päeva jooksul arvates kauba kohaletoimetamisest.
Pakend on ümbertöödeldav. Kohalike jäätmekäitlustingimuste kohta informat‐
siooni saamiseks võtke ühendust oma kohaliku omavalitsusega.
4
Ohutusjuhised
Ärge unustage pakkematerjale enne kasutamist ahjust eemaldada.
Pärast seadme paigaldamist utiliseerige pakkematerjalid ohutus- ja kesk‐
konnanõudeid järgides.
Enne utiliseerimist muutke vana seade kasutuskõlbmatuks, lõigates toiteju‐
he läbi.
Sümbol
tootel või selle pakendil näitab, et seda toodet ei tohi käsitleda
majapidamisjäätmena. See tuleb korduvkasutusse suunamiseks viia elektri-
ja elektrooniliste seadmete kogumispunkti. Tagades toote nõuetekohase
utiliseerimise aitate ära hoida imalikke negatiivseid tagajärgi keskkonnale
ja inimeste tervisele, mida vale jäätmekäitlus selle toote puhul võib kaasa
tuua. Üksikasjalikuma info saamiseks toote utiliseerimise kohta palume teil
pöörduda kohalikku omavalitsusse, kohaliku majapidamisjäätmete käitluse‐
ga tegeleva ettevõtte poole või kauplusse, kust te toote ostsite.
Hoidke see kasutusjuhend edaspidiseks konsulteerimiseks alles, ning seadme
edasimüümisel või -andmisel andke see ka uuele seadme omanikule kaasa.
Need juhised kehtivad ainult riikides, mille sümbolid on kuvatud selle brošüüri
kaanel.
Toote kirjeldus
Üldine vaade
1 Keraamiline plaat
2 Juhtpaneel
3 Ukse käepide
4 Ahju uks
5 Sahtel
1
2
3
4
5
Toote kirjeldus
5
Juhtpaneeli ülevaade
1 Taimeri kuva
2 Ukse termostaadi kontrolltuli
3 Peamine märgutuli
4 Ahju funktsioonide nupp
5 Ahju temperatuuri nupp
6 Taimeri nupud
7 Keedutsoonide juhtnupud
Lisatarvikud
Peale seadmega kaasas olnud tarvikuid, soovitame me kasutada ainult kuu
makindlaid pott (vastavalt tootja juhistele). Teie pliidil on:
Ahju rest
See on pannialus, kuhu roogasid peale
panna (röst, küpsetusvormid, jne). Kaalu
tasakaalustamiseks tuleb nõu asetada res‐
ti keskele.
Rasvapann
Küpsetamiseks ja röstimiseks või rasva
püüdmiseks.
1 2 3
4567
6
Lisatarvikud
Küpsetusplaat
Kookide ja küpsiste jaoks.
Enne esimest kasutamist
HOIATUS
Enne seadme kasutamist eemaldage kogu pakend, nii seadme seest kui väl‐
jast, sh reklaametiketid ja kaitsekile.
Enne esmakordset toiduvalmistamist peske ahjutarvikuid hoolikalt.
Tühja ahju kuumutamine
Enne esmakordset kasutamist tuleks ahju ilma toiduta soojendada. Sel ajal
võib erituda ebameeldivat lõhna. See on täiesti normaalne.
1.
Lülitage ahju funktsiooninupp tavalisele küpsetusrežiimile
.
2. Keerake temperatuuri reguleerija maksimum asendisse.
3. Avage õhutamiseks aken.
4. Laske ahjul umbes 45 minutit tühjalt töötada.
Seda protseduuri tuleb korrata grilli
ja ventilaatori funktsiooniga umbes
5-10 minuti vältel.
Kui see operatsioon on läbi viidud, laske ahjul jahtuda, seejärel puhastage
ahjuõõnt pehme lapiga, mida on niisutatud sooja veega, millele on lisatud pisut
pehmetoimelist nõudepesuainet.
Keedutsooni soojendamine
Keedupinda tuleks enne esimest kasutamist puhastada. Eemaldage kõik toot‐
misjäägid.
Pühkige keraamilist pinda ja raami niiske lapiga, kasutades sooja vett, millele
on lisatud pisut pesuainet, ja pühkige kuivaks.
1. Asetage igale keedutsoonile pott veega
2. Keerake keedutsoon umbes 10 minutiks maksimaalse võimsusega sisse,
et vesi keema ajada
3. Keerake keedutsoon välja
Sel ajal võib keedutsoon suitseda ja erituda võib ebameeldivat lõhna. See on
täiesti normaalne.
Enne esimest kasutamist
7
Keraamilise pliidiplaadi kasutamine
Keraamilisel pliidiplaadil on neli keedutsooni. Tagumine parempoolne ja esi‐
mene vasakpoolne keedutsoon on topelt tsoonidega. Kui lülitate sisse kee‐
dutsooni, süttib see põlema erinevaks ajaks sõltuvalt nupuga valitud tasemest.
Ülekuumenemise vältimiseks lülitub keedutsoon vahetevahel välja, seda isegi
kõrgeima asendi puhul. Jääksoojuse indikaatoril on neli lampi, üks iga kee‐
dutsooni jaoks. Vastava elemendi lamp põleb kui selle temperatuur ületab 55
°C, ise siis kui pliit on välja lülitatud.
Keraamiline pliidiklaas talub hästi kuumust ja järsku temperatuurimuutust, kuid
see ei kannata lööke. Näiteks isegi maitseaine purgi kukkumine sellele võib
põhjustada mõranemise. Ärge kunagi seiske keraamilisel klaasplaadil.
Seadistused
Valige üks seadistus 1 ja 12 vahel sõltuvalt keedutsoonist.
0 = väljas
1 = Miinimum
12 = maksimum
= Topelttsooni kasutamiseks
Keerake keedutsoon välja 5-10 minutit enne toidu valmimist, nii kasutate küp‐
setamiseks jääksoojust. Samas säästate ka elektrit.
Keedutsoonid
Keedutsoonide nuppudel on märgistused 0st 12ni, kus 12 tähistab kõige kõr‐
gemat kuumust.
1. Keerake soovitud tsooni nuppu päripäeva vastavasse asendisse.
2. Pärast kasutamist keerake nupp nulli.
Nagu tavaliselt, tuleb teil oma eelistustele ja pottidele-pannidele parimad re‐
žiimid leida katse-eksituse meetodil.
Topeltringi/haudepoti keedutsoonid
Keerake ühe topelttsooni nuppu paremale.
Kui jõuate asendini 12, siis näete topeltsooni märgistust
. Keerake nupp
sellesse asendisse ja pärast seda laske nupul minna tagasi asendisse 12.
Seejärel keerake nupp soovitud kuumusele 1 ja 12 vahel.
Pärast kasutamist keerake nupp nulli.
Laiendatud keedutsoon tuleb valida iga kord uuesti.
Jääksoojuse indikaator
See hoiatuslamp põleb siis kui küttepinna temperatuur jõuab temperatuurini,
mis võib põhjustada põletusi. See lamp jääb põlema ka pärasttteelemendi
väljalülitamist seniks kuni pindmine temperatuur on nii kõrge, et see võib põh‐
justada põletusi. Lamp kustub alles siis, kui ohtu enam ei ole (temperatuur on
8
Keraamilise pliidiplaadi kasutamine
alla 55 °C) Nelja tulega lamp näitab vastavat keedutsooni. Niiviisi on võimalik
kindlaks teha, milline keedutsoon veel kuum on.
Jääksoojust võib kasutada toiduainete sulatamiseks või toidu soojas hoid‐
miseks.
Tähtis! Põletusoht valitseb kogu hoiatustule põlemise aja.
Tähtis! Elektrikatkestuse korral lülitub jääksoojuse indikaator välja. Sellegi
poolest esineb põletusoht. Põletuste vältimiseks tuleb olla tähelepanelik.
Kasutamine
Ahjuuksele tekkiv aur ja kondensaat on tavaline nähtus. Kondensaat tekib
küpsetatavast toidust ja see ei mõjuta turvalisust või ahju tööd.
Ahjus on eemaldatav viie tasandiga riiulihoidja.
Ahju funktsioon
Juhtpaneelil asuv punane märgutuli süttib põlema kuumenemise ajal ja kustub
kui pliidiplaadi määratud temperatuur on saavutatud (see süttib ja kustub koos
termostaadi sisse- ja väljalülitumisega). Ahjufunktsiooni valimiseks, keerake
funktsiooninuppu soovitud funktsiooni sümbolile (vaadake allapoole).
Funktsioon Kirjeldus
Ahju lamp
Ahju lamp süttib automaatselt kõigi seadistuste puhul. Ahju lampi
saab sisse lülitada ka siis kui ühtegi funktsiooni pole valitud.
Tavapärane
küpsetamine
Kasutab ülemist ja alumist elementi. See funktsioon võimaldab teil
kasutada oma lemmikretsepte, ilma et oleks vaja temperatuuri re
guleerida. Ahi tuleb kindlasti eelnevalt üles soojendada.
Ahju alumine
element
Võimaldab lõpetada toidu valmistamise vaid altkuumusega.
Ülemine ja
alumine küttee‐
lement – Venti‐
laator
Toitu kuumutatakse ahju tagumises seinas asuvast ventilaatorist
tuleva eelkuumutatud õhu abil.
Ventilaatori‐
ga küpsetamine
Termoringlusega küpsetamine: see funktsioon võimaldab teil rös‐
tida ja küpsetada samal ajal, mistahes tasandil ja riskides mini‐
maalse maitsete ülekandumisega.
Grill
Grilli ja ülemise kütteelemendi korraga kasutamine. Selle funkt‐
siooni jaoks võib temperatuur maksimaalselt olla 230
º
C
Turbogrill
Grilli ja ülemise kütteelemendi ning vajadusel ventilaatori korraga
kasutamine.
Selle funktsiooni puhul võib temperatuur maksimaalselt olla 230
º
C.
Pitsafunktsi‐
oon
Ventilaatorküttega ahju kasutamine (ventilaator ja selle ümber olev
element) ja alumine kütteelement.
Sulatamine
(See ei ole mõeldud toidu valmistamiseks). See asend on mõeldud
külmutatud roogade sulatamisprotsessi kiirendamiseks.
Kasutamine
9
Ahju termostaadi nupp
Keerates ahju termostaadi nuppu päripäeva valite te toiduvalmistamise tem‐
peratuuri.
Temperatuuri on võimalik valida vahemikus 50
°
C kuni 250
°
C.
Ahju juhtiv termostaat on määratud vahemiketa, seega on võimalik valida ka
märgitud temperatuuride vahele jäävaid temperatuure.
Märkused
Kui ahju temperatuur on valitud, siis süttib ahju termostaadi märgutuli ja jääb
põlema, kuni ahi on saavutanud valitud kuumuse; pärast seda sütib märgutuli
hetkeks ja kustub seejärel, nii näitab termostaat, temperatuuri hoidmist.
Konvektsioonahju põhimõte
Õhku kütavad ülemine ja alumine element ja rõngaselement ventilaatori ümber
ja õhk pannakse ringlema ahju tagaseinas olevate avade kaudu. Kuum õhk
ringleb ahjus enne kui ventilaator selle uuesti välja tõmbab.
Kuumust jaotatakse kiirelt ja efektiivselt ning sageli saate nii kasutada mada‐
lamat kuumust kui ainult ülemise ja alumise küttelemendi puhul. Temperatuuri
võib langetada 15-20% kui retsepti järgi on temperatuur 160 kuni 225 ºC. Mida
kõrgem on temperatuur, seda rohkem võib seda langetada. Ülemist ja alumist
kütteelementi on parem kasutada temperatuuridel üle 225 ºC. Maksimaalne
seadistus on eriti sobiv grillimiseks.
Ahju kasutamine
HOIATUS
Ärge kunagi pange otse ahju põhjale fooliumi, praepanne ega nõusid.
Alumise elemendi kuumuse blokeerimine võib ülekuumenemise tõttu rikkuda
ahju emaili. Kasutamisel seade kuumeneb: LAPSI EI TOHI JÄTTA JÄRELE‐
VALVETA.
Temperatuuri kõikumisel või kui toiduained (nt pitsa) pole küpsetusalusele
ühtlaselt jaotatud, võib alus kummi tõmbuda. Aluse kuju taastub jahtudes.
Altpoolt leiate praktilisi nõuandeid, kuidas ahjufunktsioone erinevate roogade
valmistamisel efektiivselt kasutada:
Küpsetamine
Traditsiooniline toiduvalmistamine toimub soojendatud õhu loomuliku konvekt
siooni teel.
Kuidas toimida?
Väikesed koogid, kondiitritooted, segatud taignast vormikoogid:
1. Soojendage ahi ette , ahju funktsiooninupp asendis
a)
umbes 8 minutit temperatuuride 50
º
C kuni 150
º
C puhul;
b)
umbes 15 minutit temperatuuride 175
º
C kuni 250
º
C puhul.
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule temperatuu‐
rile.
10
Kasutamine
Kui lõpuni on veel jäänud nii 5 minutit, siis kontrollige küpsetusvardaga kas
keeks on valmis. Küpsetusaega on võimalik lühendada või pikendada. Tule‐
must võivad mõjutada retsept ja koogivormi materjal, värvus, kuju ning suurus.
Küpsetusfunktsioon annab ühtlase värvuse.
Ahju alumine element
Kuumus tuleb ainult ahju põhjast. Seda ahju funktsiooninupu asendit soovita‐
takse keedetud toitude lõpuni valmistamiseks.
Kuidas toimida?
1. Soojendage ahju ette , ahju funktsiooninupp asendis
umbes kümme mi
nutit nii, et ahju temperatuurinupp on maksimumasendis.
2. Asetage roog ahju. Keerake ahju termostaadi nupp vajalikule temperatuu‐
rile.
Tavapärane toiduvalmistamine
Kui kasutate samaaegselt mitut riiulit, siis kasutage konvektsiooni funktsiooni,
näiteks pikkpoiss, lihapallid ja kolm käiku (eelroog, põhiroog ja magustoit).
Pidage meeles valida road, mis kõik vajavad sama temperatuuri. Road, mis
peavad ahjus küpsema erineva aja jooksul tuleb panna ahju vastavalt sellele,
millal neid vaja on.
Küpsetamiseks on praktilised nii ülemise ja alumise kütteelemendi kui ka kon‐
vektsiooni kasutamine. Tagaosa sisetükist ja välisfileest tehtud rostbiif säilitab
kõige paremini oma mahlasuse, kui seda röstida 125 ºC juures. Samas on siis
küpsetusaeg pikem kui kõrgemal temperatuuril.
Kasutage nõud, kus oleks piisavalt ruumi lihatüki jaoks, kuid väljavoolanud
mahlad ära ei kõrbeks. Singitüki röstimisel kasutage suurt panni või kuuma‐
kindlat nõud, kuna sealt tuleb tavaliselt palju vedelikku.
Olge ettevaatlik seda ahjust väljavõttes. Kui kasutate küpsetuskotti, siis lõigake
enne ahju panemist nurka auk. Niiviisi on väiksem oht ennast auruga põletada
kui kotti avate.
Grill
HOIATUS
Grillimise ajal on seadme mõned osad kuumad ja seda ei tohiks jätta järelval‐
veta. Hoolitsege selle eest, et lapsed pliidi läheduses ei mängiks. Kasutamisel
seade kuumeneb. Vältige ahjus olevate kütteelementide puudutamist.
Selle funktsiooni puhul on maksimaalne lubatud temperatuur 230
º
C.
Liha suurus, kuju, kogus, läbikasvamise aste ja algtemperatuur mõjutavad kõik
grillimise protsessi. Kala, linnu-, vasika- ja sealiha ei pruunistu nii palju kui tu‐
medamad veise- ja ulukiliha. Taimeõli ja/või maitseained parandavad värvust,
kuid see suurendab ka pindmise kihi põlemise ohtu.
Parimate tulemuste saamiseks tasub vältida otse külmikust võetud toitude
grillimist. Kuivatage liha pind, asetage see ahjurestile ja maitsestage. Asetage
ahjunõu, soovitatavalt fooliumiga ääristatud, resti alla, et kinni püüda lihast
välja tilkuvad vedelikud. Seakarbonaadi, praadi ja kala tuleks grillida ahju üle‐
Kasutamine
11
misel tasandil, samas kui sellised lihad nagu paksemad searibitükid tulevad
paremad madalamal tasandil.
Keerake funktsiooninupp asendisse
ja temperatuurinupp vajalikule tempe‐
ratuurile (maksimaalselt 230
º
C). Soojendage grilli 3 kuni 5 minutit. Hoidke roal
silma peal ja pöörake seda vähemalt korra. Liiga pikk grillimine muudab toidu
kuivaks, igavaks ja võib selle ära põletada. Ahju uks peab kogu grillimise vältel
suletud olema.
Turbogrill
Selle funktsiooni puhul on maksimaalne lubatud temperatuur 230
º
C.
Turbogrill küpsetab toitu kiiremini ja pruunistab seda ühtlasemalt kui tavaline
grill. Grillielement pruunistab rooga ja ventilaator paneb kuuma õhu ringlema.
Sobib ideaalselt kõrgemate roogade, nt singi jaoks, andes sellele ühtlase vär‐
vuse.
Pitsafunktsioon
Alumine element annab vahetut kuumust pitsa põhjale, kookidele või piruka‐
tele, samal ajal kui ventilaator tagab õhuringluse, et küpsetada pitsakatteid või
pirukatäidiseid.
Parimate tulemuste saavutamiseks kasutage alumisi riiulitasandeid.
Ventilaatoriga toiduvalmistamine
Tagumise paneeli taha paigutatud ventilaatorit ümbritsev element soojendab
ahjus olevat õhku. Ventilaator paneb kuuma õhu ringlema ja säilitab nii ahjus
ühtlase temperatuuri.
Selle funktsiooniga toiduvalmistamise eelised on:
Kiirem eelsoojendus
Kuna ventilaatoriga saavutab ahi kiiresti temperatuuri, ei ole tavaliselt ahju
eelsoojendamine vajalik, kuigi mõnikord võib olla vajalik lisada toiduvalmista‐
mise ajale 5-7 minutit. Retseptide puhul, mis nõuavad kõrgemaid temperatuu‐
re, saavutatakse parimad tulemused, kui ahju on eelsoojendatud, nt leiva, pi‐
rukate, saiakeste, sufleede jne puhul.
Madalamad temperatuurid
Ventilaatoriga ahjus toiduvalmistamiseks on tavaliselt vaja madalamaid tem‐
peratuure kui tavapärase toiduvalmistamise puhul.
Ärge unustage temperatuuri 20-25
°
C võrra vähendada, kui valmistate tava‐
pärasel viisil oma retsepte.
Ühtlane soojendamine küpsetamiseks
Ventilaatoriga ahi soojeneb kõigil riiulitel ühtemoodi. See tähendab, et sa‐
maaegselt võib ahjus valmistada sama toidu portsjoneid. Samas võib ülemine
riiul pruunistuda pisut kiiremini kui alumine.
See on tavaline. Toitude lõhnad ei segune.
Kuidas kasutada ventilaatoriga ahju
1. Keerake ahju funktsiooninupp asendisse
12
Kasutamine
2. Keerake ahju temperatuurinupp vajalikule temperatuurile.
Nõuandeid ja näpunäiteid
Liugurite asendid pole määravad, kuid veenduge, et riiulid oleksid ühtlaste va‐
hedega.
Kui küpsetate ventilaatoriga rohkem kui ühte rooga, siis asetage road mitme
riiuli keskele, mitte ärge proovite neid ühele riiulile mahutada.
Kui ahi on täis, võib küpsetusaeg olla tavapärasest pikem.
Riiuli võib asetada ka ahju põhjale. Asetage nõud selles asendis riiulile mitte
otse ahju põhja, nii võimaldate õhu ringlust toidu ümber.
Juhul kui ahi on täis sama rooga, näiteks riiulid muffinitega, siis võib neid küp‐
setada sama ajaga ja võtta koos välja. Kui on kasutusel erinevad alused või
erinevad road, näiteks biskviidid ja koogid, siis ei pruugi need koos valmis
saada.
Ahju ventilaatorit võib kasutada roogade soojendamiseks neid eelnevalt sula‐
tamata, näiteks puuviljakoogid, viineripirukad ja muud küpsetised. Kasutage
temperatuuri 190 - 200
°
C ja laske soojeneda 20-40 minutit (sõltuvalt ahjus
olevast toidu kogusest).
Temperatuurid on mõeldud vaid soovituslikena. Vastavalt individuaalsetele
vajadustele, võib osutuda vajalikuks kuumust suurendada või vähendada.
Nõude mõju küpsetustulemustele
Nõude ja vormide paksus, erijuhtivus, värv jne on erinev, mis mõjutab viisi,
kuidas need edastavad kuumust neis olevale toidule:
1. Alumiinium, keraamika, kuumakindel klaas ning eredavärvilised läikivad
tarvikud vähendavad küpsemist ja põhja pruunistumist.
2. Emailitud valuraud, anodeeritud alumiinium, kõrbemiskindla ja värvilise
kattega alumiinium ning tumedad rasked nõud suurendavad küpsemist ja
põhja pruunistumist.
Sulatusfunktsioon
Keerake funktsiooninupp asendisse . Liha, kala, glasuuritud, vaabatud või
täidetud küpsetiste sulatamisel keerake temperatuurinupp nulli.
Suurema hulga toidu sulatamiseks võite ahjuriiulid erinevatele tasanditele ase‐
teda. Siin pole võimalik kuluvat aega ette anda. Katsuge küpsetusvardaga.
Nõuandeid ja näpunäiteid
Katke roog kaanega, fooliumi või kilega, et vältida selle kuivamist sulatamise
ajal.
Väikesed või õhukesed kalafileed või kooritud krevetid, hakkliha, maks ja õhu‐
kesed lihatükid sulavad 1-2 tunni jooksul. Veenduge, et need psetatakse või
asetatakse külmikusse kohe pärast sulatamist, nii säilitate toidu hügieeni.
ÄRGE JÄTKE sulatatud toitu toatemperatuuril seisma. Asetage sulatatav toit
ühekordselt ja keerake seda võimalusel sulatusprotsessi keskel.
Kasutamine
13
Küpsetusahju valgustus
See süttib funktsiooninupu keeramisel ja valgustab aju töötamise ajal.
Elektrooniline programmeerija
Üldine ülevaade
1
4
2
5
6 8
7
3
1 Funktsiooni valimiseks vajutage nuppu
2 Vähendamise nupp
3 Suurendamise nupp
4 Ekraan
5 Toiduvalmistamise kestuse märgutuli
6 Lõpu märgutuli
7 Taimeri märgutuli
8 Kellaaja märgutuli
Ahi töötab ainult siis, kui kellaaeg on määratud. Ahju saab kasutada ka ilma
programmita.
Voolukatkestuse korral säilitab programmeerija kõik seaded (päevaaeg, pro‐
grammiseade või käimasoleva programmi) nullitakse. Kui vool taastub, vilgu‐
vad ekraanil numbrid ja kell/taimer tuleb uuesti määrata.
Õige kellaaja määramiseks
Kui vooluvarustus on sisse lülitatud või pärast voolukatkestust vilgub ekraanil
kellaaja märgutuli
.
14
Elektrooniline programmeerija
Õige kellaaja määramiseks:
1. Vajutage nuppe
või
2. Pärast seadistuse tegemist oodake
5 sekundit. Kellaja märgutuli süttib
ja ekraanile kuvatakse määratud
kellaaeg. Seade on kasutusvalmis.
Õige kellaaja määramiseks, vajutage
kellaaja funktsiooni valimiseks kordu‐
valt nuppu. Vastav märgutuli hakkab
vilkuma. Seejärel toimige nagu ülalpool
kirjeldatud.
Kellaaega saab muuta ainult siis, kui ei
ole määratud ühtegi automaatfunkt‐
siooni (toiduvalmistamise kestus
või lõpp ).
Küpsetamise kestuse funktsioon
See funktsioon lubab ahjul programmeeritud toiduvalmistamise aja lõppedes
automaatselt välja lülituda.
Pange toit ahju, valige toiduvalmistamise
funktsioon ja reguleerige toiduvalmistami
se temperatuuri. Küpsetamise kestuse
funktsiooni valimiseks vajutage korduvalt
nuppu
. Vastav märgutuli hakkab vilku‐
ma.
Kestuse määramiseks:
1. Vajutage nuppe
või
2. Pärast seadistuse tegemist oodake
5 sekundit. Küpsetamise kestuse
märgutuli
süttib ja ekraanile ku
vatakse uuesti kellaeg.
3. Kui küpsetusaeg on läbi, lülitub ahi
automaatselt välja ja kõlab helisig‐
naal ning samal ajal kui tuli hakkab
vilkuma. Keerake ahju funktsiooni ja
temperatuuri nupp nulli.
Helisignaali vaigistamiseks vajutage
suvalist nuppu.
Kui helisignaal välja lülitatakse, läheb ahi üle käsijuhtimisele ning kui ahju
funktsiooni ja termostaadi nupud ei ole seatud nullile, hakkab ahi uuesti soo‐
jenema.
Elektrooniline programmeerija
15
Kestuse tühistamiseks:
1. Küpsetamise kestuse funktsiooni valimiseks vajutage korduvalt nuppu
.
Vastav märgutuli
hakkab vilkuma ja ekraanile kuvatakse järelejäänud
küpsetusaeg.
2. Vajutage nuppu
kuni ekraanile ilmub 0:00. Viie sekundi pärast kustub
tuli ja ekraanile kuvatakse uuesti kellaeg.
Küpsetamise lõpu funktsioon
Selle funktsiooniga saab määrata ahju automaatsele väljalülitumisele, kui pro‐
grammeeritud toiduvalmistamise aeg on läbi.
Pange toit ahju, valige toiduvalmistamise
funktsioon ja reguleerige toiduvalmistami
se temperatuuri. Küpsetamise lõpu funkt‐
siooni valimiseks vajutage korduvalt nuppu
. Vastav märgutuli hakkab vilkuma.
Toiduvalmistamise lõpu aja määramiseks:
1. Vajutage nuppe
või .
2. Pärast seadistuse tegemist oodake
5 sekundit: küpsetamise lõpu mär‐
gutuli
süttib ja ekraanile kuvatak‐
se uuesti kellaaeg.
3. Kui toiduvalmistamise aeg on läbi,
lülitub ahi automaatselt välja ja kõ‐
lab helisignaal ning samal ajal kui
tuli hakkab vilkuma. Keerake ahju
funktsiooni ja temperatuuri nupp
nulli.
Helisignaali vaigistamiseks vajutage
suvalist nuppu.
Kui helisignaal välja lülitatakse, läheb ahi üle käsijuhtimisele ning kui ahju
funktsiooni ja termostaadi nupud ei ole seatud nullile, hakkab ahi uuesti soo‐
jenema.
Toiduvalmistamise lõpu aja tühistamiseks:
1. Küpsetamise lõpu funktsiooni valimiseks vajutage korduvalt nuppu
.
Vastav märgutuli
hakkab vilkuma ja ekraanile kuvatakse küpsetusaja
programmeeritud lõpp.
2. Vajutage nuppu
kuni ekraanile kuvatakse kellaaeg. Programmeerija
piiksub ja märgutuli kustub.
16
Elektrooniline programmeerija
Toiduvalmistamise kestvus ja toiduvalmistamise aja lõpp
ühendatult
Kui soovite, et ahi lülituks sisse hilisemal ajal ja pärast uuesti välja, siis kasu‐
tage koos küpsetamise kestuse ja küpsetamise lõpu funktsioone.
1. Toiduvalmistamise kestuse funkt‐
siooniga
(teostage toiduvalmis‐
tamise kestvuse seadistamine nagu
kirjeldatud vastavas peatükis) mää‐
ratakse kestuse aeg.
Seejärel vajutage nuppu
ja
ekraanile kuvatakse programmeeri‐
tud seadistus.
2. Küpsetamiselõpu funktsiooniga
(teostage küpsetamise lõpu seadis‐
tamine nagu kirjeldatud vastavas
peatükis) määratakse küpsetamise lõpu aeg. Vastavad märgutuled sütti‐
vad ja ekraanile kuvatakse kellaaeg. Ahi lülitub sisse ja välja vastavalt
määratud programmidele.
Taimeri funktsioon
Taimeri alarm kõlab määratud perioodi lõpus, kuid ahi jääb sisselülitatuks, kui
seda kasutatakse.
Taimeri seadmiseks:
1. Taimeri funktsiooni valimiseks vaju‐
tage korduvalt nuppu
. Vastav
märgutuli hakkab vilkuma
.
2. Seejärel vajutage
või (maksi‐
maalne: 2 tundi, 30 minutit).
3. Pärast seadistuse tegemist oodake
5 sekundit. Taimeri märgutuli
süt
tib.
4. Määratud perioodi lõpul hakkab
märgutuli vilkuma ja kõlab helisig‐
naal. Helisignaali vaigistamiseks
vajutage suvalist nuppu.
Taimeri tühistamiseks:
1. Taimeri funktsiooni valimiseks vajutage korduvalt nuppu
. Vastav mär‐
gutuli
hakkab vilkuma ja ekraanile kuvatakse järelejäänud aeg.
2. Vajutage nuppu
kuni ekraanile ilmub 0:00. Viie sekundi pärast kustub
tuli ja ekraanile kuvatakse uuesti kellaeg.
Elektrooniline programmeerija
17
Vihjeid ja näpunäiteid
Keraamilisest klaasist pliidiplaadi kasutamine
Klaas on kõva ja vastupidav kuuma, külmla ja temperatuurimuutuste suhtes.
Kuid nagu igasugune klaas, on see tundlik löökide suhtes. Ärge seiske keraa‐
milisest klaasist pinnal.
HOIATUS
Kui märkate kriimustusi või mõrasid, ühendage pliit elektrivõrgust lahti, et väl‐
tida võimalikku elektrilööki ja pöörduge lähimasse teeninduskeskusse.
HOIATUS
Hoidke pliidiplaadist eemal kõik esemed ja materjalid, mis võivad sulada, nt
plastik, foolium.
Energia säästmiseks
kasutage ainult sileda tasase põhjaga keedu- ja praenõusid.
asetage potid ja pannid kohale, enne kui lülitate keedutsooni sisse
kui võimalik, katke pitid ja pannid kaanega
lülitage keedutsoon mõni minut enne toiduvalmistamise aja lõppu välja, et
kasutada ära jääksoojus
kasutage keedutsoonide jääksoojust toidu soojashoidmiseks või sulatami‐
seks
pange potid ja pannid alati keedutsooni keskele
Potid ja pannid
Pidage meeles, et suurem raadius tagab soojendamiseks suurema pinna ja
seetõttu valmib suuremas nõus toit kiiremini kui väikses.
Alati kasutage nõusid, mille suurus vastab toidu kogusele. Eriti tuleb seda
vaadata, et vedelike puhul poleks nõu liiga väike, kuna siis ib vedelik kergesti
üle keeda ja ka liiga suur, kuna siis võib vedelik põhja kõrbeda; panni katmata
aladel kõrbeb rasv ja muu vedelik kergemini.
Kookide puhul on soovituslik kasutada nõusid, mis ei avane. Avanevast vor‐
mist võib välja lekkida puuviljamahla ja suhkrut, mis ahju põhjale kukkudes
seal ära kõrbeb muutes hilisema puhastamise raskeks. Ärge pange ahju plas‐
tikust käepidemega nõusid, kuna plastik ei pruugi kuumusele vastu pidada.
Pidage meeles, et suure põhjaga pannil küpseb toit kiiremini kui väiksel.
18
Vihjeid ja näpunäiteid
Kasutage alati nõusid, mis mahutavad
korralikult ära valmistatava toidu.
Kondenseerumine ja aur
Ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga, mis tekitab loomuliku õhuringluse
ning auru pideva ringvoolu. Tänu sellele süsteemile on võimalik valmistada
toitu auruses keskkonnas nii, et toit on seest pehme ja väljast krõbe. Ühtlasi
väheneb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja energiakulu miinimumini. Toidu
valmistamise ajal võib tekkida aur, mida saab ahju ust avades välja lasta. See
on täiesti normaalne.
HOIATUS
Toiduvalmistamise ajal või lõpus ahju ust avades tuleb alati ahjust eemal seis
ta, et kogunenud aur või kuumus väljumisel teid ei põletaks.
Toidu kuumutamisel tekib aur samal viisil nagu vee keetmisel. Ahju ukse klaa‐
siga kokku puutudes aur kondenseerub, jättes klaasile veetilgad.
Kondensatsiooni vähendamiseks jälgige, et ahi oleks korralikult ette soojen‐
datud, enne kui asetate toidu ahjuõõnde. Enne toiduvalmistamist on vaja ahju
lühikest aega (u. 10 minutit) ette soojendada. Soovitame teil kondensaat pä
rast seadme igakordset kasutamist ära pühkida.
Küpsetusnõud
Kasutage mistahes kuumakindlaid nõusid, mis taluvad 230
°
C temperatuuri.
Küpsetusplaate, ahjunõusid jne ei tohiks asetada vahetult ahju tagaosas
olevat ventilaatorit katvale võrele ega ahju põhjale.
Ärge kasutage küpsetusplaate, mis on suuremad kui 30 cm - 35 cm, sest
need piiravad soojuse ringlust ja võimad mõjutada tulemust.
Nõude mõju küpsetustulemustele
Nõude ja vormide paksus, erijuhtivus, värv jne on erinev, mis mõjutab viisi,
kuidas need edastavad kuumust neis olevale toidule:
A : Alumiinium, keraamika, kuumakindel klaas ning eredavärvilised läikivad
tarvikud vähendavad küpsemist ja põhja pruunistumist.
Vihjeid ja näpunäiteid
19
B : Emailitud valuraud, anodeeritud alumiinium, nakkumiskindla ja värvilise
kattega alumiinium ning tumedad rasked nõud suurendavad psemist ja põh‐
ja pruunistumist.
Liha võib paigutada kuumakindlatesse nõudesse või otse küpsetusrestile. Vii‐
masel juhul peate alla panema osaliselt veega täidetud rasvavanni. Rasva‐
vann väldib lihast välja sulanud rasva tilkumist ahju põhja.
Valget liha, eriti linnuliha ja kala, tuleb küpsetada keskmisel temperatuuril (150
°
C ja 175
°
C vahel). Kui teil on vaja küpsetada punast liha (kergelt pruunistatud
väljast ja seestpoolt õrnemalt küpsetatud), on soovituslik kasutada kõrgemat
temperatuuri (200
°
C ja 230
°
C vahel) lühema aja jooksul.
Soovitusi korrektseteks seadistusteks
Soovitused roogade jaoks korrektsete seadistuste valimiseks:
Asend Kirjeldus
0 Väljas
1-3 Väga õrn Toidu soojashoidmiseks, või ja šokolaadi sulatami‐
seks
3-5 Õrn Koorekastmete, hautiste ja piimatoitude valmista‐
miseks või munade praadimiseks
4-6 Aeglane Kuivatatud juurviljad, külmutatud toidud, puuviljad,
vee või piima keetmine
5-7 Keskmine Keedetud kartulid, värsked köögiviljad, pasteedid,
supid, leemed, pannkoogid, kala
8-9 Kõrge Suuremad hautised, liharulaad, kala, omlett, praad
10-12 Kiire Pead, eskalopid ja praadimine
Järgnevad tabelid on soovituslikud. Vastavalt individuaalsetele vajadustele,
võib osutuda vajalikuks kuumust suurendada või vähendada. Ainult kogemus
lubab teil määrata teie vajadustele vastava õige seadistuse.
KÜPSETUSAJAD
Toiduaine Riiuli tasand
altpoolt luge‐
des
Eelsoojendus
minutites
Tempera‐
tuur
°
C
Kestus minuti‐
tes
Küpsetatud
pulgakesed
3 10-13 160-180 20-25
1+2 7-10 ---- 40-45
Väikesed koo‐
gid
2 10-13 170-190 20-25
1+2 10-12 ---- 25-30
Pärmipalmik 2 15-20
250
1)
160-180 45+10
2)
2 ---- ----
45+10
2) 1) 1)
Purukook 2 15-20 190-200 25-35
20
Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Aeg-Electrolux 41005VD-MN Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend