Valmistamine:
• Pange suurde kaussi nisujahu, rukkijahu, sool
ja kuivpärm. Segage kokku vesi, piim ja sool
ning lisage jahule. Sõtkuge kõik ained ühtla‐
seks tainaks. Laske tainal kerkida kahekord‐
seks. Vormige tainas pikaks pätsiks ja aseta‐
ge see võiga määritud või küpsetuspaberiga
kaetud küpsetusplaadile. Laske pätsil veel
kord poole võrra kerkida. Enne küpsetamist
raputage peale pisut jahu.
– Riiuli tasand: 2
14 - TAIGNA KERGITAMINE
Seda automaatset funktsiooni võite kasutada kõi‐
gi pärmitaignaretseptide puhul. See tagab taina
kerkimiseks hea keskkonna.
Pange tainas kerkimiseks piisavalt suurde kaussi
ja katke see niiske rätiku või toidukilega. Asetage
ahjurest esimesele tasandile ja pange nõu ahju.
Sulgege uks ja valige funktsioon Taigna kergita‐
mine. Määrake sobiv aeg.
15 - KARTULIGRATÄÄN
Koostis:
• 1000 g kartuleid
• 1 tl soola, 1 tl pipart ja 1 tl muskaatpähklit
• 2 küüslauguküünt
• 200 g riivitud juustu
•3 muna
• 100 ml piima
• 250 ml koort
•4 spl võid
Valmistamine:
• Koorige kartulid, lõigake õhukesteks viiludeks,
kuivatage ja maitsestage. Hõõruge kuumakin‐
del ahjuvorm esmalt küüslaugu küünega, see‐
järel määrige võiga. Laotage pool maitsesta‐
tud kartuliviiludest vormi ja riputage peale vei‐
di riivitud juustu. Seejärel lisage ülejäänud
kartuliviilud; kõige lõpuks katke roog riivitud
juustuga. Purustage teine küüslauguküüs ja
kloppige see munade, piima ja koore hulka.
Valage segu kartulitele ja laotage ülejäänud
või laastudena vormiroale.
– Riiuli tasand: 2
16 - LASANJE
Lihakastme koostis
• 100 g läbikasvanud peekonit
•1 sibul
• 1 porgand
• 100 g sellerit
• 2 spl oliiviõli
• 400 g hakkliha (looma- ja sealiha segu)
• 100 ml lihaleent
• 1 väike purk purustatud tomateid (u 400 g)
• pune, tüümian, sool ja pipar
Valge jahukastme koostis:
• 75 g võid
• 50 g jahu
• 500 ml piima
• sool, pipar ja muskaatpähkel
Panna kokku:
•3 spl võid
• 250 g rohelisi lasanjeplaate
• 50 g riivitud Parmesani juustu
• 50 g riivitud Emmentali juustu
Valmistamine:
• Lõigake terava noaga ära peekoni kamar ning
kõhr ja lõigake peekon väikesteks kuubiku‐
teks. Koorige sibul ja porgand, puhastage sel‐
ler ning lõigake kogu köögivili peenteks kuubi‐
kuteks. Kuumutage õli haudepotis, lisage pee‐
kon ja köögiviljakuubikud, segage ja praadige
läbi, et liha muutuks ühtlasemaks, ning lisage
lihaleem. Maitsestage lihakaste tomatipasta,
maitserohelise, soola ja pipraga ning hautage
kaane all madalal kuumusel umbes 30 minutit.
Vahepeal valmistage hele jahukaste. Sulatage
pannil või, lisage jahu ja kuumutage pidevalt
segades kuldseks pruunistumiseni. Lisage pi‐
devalt segades vähehaaval piim. Maitsestage
kaste soola, pipra ja muskaatpähkliga ning
hoidke kaaneta madalal tulel 10 minutit. Mää‐
6
www.aeg.com