9
Tähelepanu:
Ärge mingil juhul paigutage sügavkümikusse
gaseeritud jookidega pudeleid, kuna need võivad
puruneda. Jääkuubikud võivad sügavkümikust
otse suhu sattumisel tekitada kümakahjustusi.
Ülessulatatud külmutatud toiduained peavad
olema koheselt ära tarvitatud ja korduvale
külmutamisele ei kuulu.
Külmutatud toiduainete säilitamine.
Pärast külmiku esmakordset sisse lülitamist või
peale seda, kui külmikut pole mõnda aega
kasutatud, peab enne külmutatud toiduainete
sügavkülmikusse paigutamist laskma külmikul
vähemalt kaks tundi töötada kõige külmemas
režiimis, pärast seda aga peab termostaadi
regulaatori seadma normaalsesse tööasendisse.
Selleks, et külmik funktsioneeriks nõutaval viisil:
Veenduge, et poest ostetud külmutatud toidu-
aineid oleks poes säilitatud õigesti.
Poest ostetud külmutatud toiduained peab
võimalikult kiiresti sügavkülmikusse paigutama.
Ärge jätke sügavkülmiku ust avatuks ja ärge se-
da vajaduseta avage.
Sulatatud toiduained peab koheselt äratarvitama.
Need ei kuulu korduvale külmutamisele.
Järgige toiduainete valmistaja poolt toodud
säilimisaegu.
Voolukatkestuse korral pole külmiku ust üldse
vaja avada. Toiduained säilivad täielikult
külmutatud kujul mõne aja jooksul, juhul, kui
külmik on täielikult täis. Vastasel juhul peab
toiduained koheselt äratarvitama.
Sulatamine.
Enne kasutamist võib külmutatud toiduained
sulatada külmikus või toatemperatuuril, sõltuvalt
selleks eraldatud aja pikkusest.
Toiduainete väiksemaid portsjone võib valmis-
tada neid sulatamata. Seejuures on nende
valmimisaeg pisut pikem.
Jääkuubikute valmistamine.
Antud külmikus on üks või mitu jää-kuubikualust.
Need peab täitma veega ja asetama sügav-
külmikusse.
Aluste sügavkülmikust väljavõtmisel ei tohi mingil
juhul kasutada selleks metallesemeid.
Temperatuuri reguleerimine.
Selleks, et külmik välja lülitada seadke külmiku
sees asuv termostaadi regulaator soovitud asen-
disse. Regulaatoril on 6 tööasendit ja nullasend
(väljalülitatud). Mida kõrgem on valitud väärtus,
seda madalam on külmikusisene temperatuur.
Esmasel sisse lülitamisel on soovitav seada
regulaator asendisse 3 või 4. Temperatuuri
määramisel külmikus peab arvestama ruumi-
sisest temperatuuri, ukse avamise sagedust,
säilitatavate toiduainete kogust ja külmiku
asukohta. Selleks, et külmikut välja lülitada
seadke termostaadi regulaator asendisse 0.
Sügavkülmik aga jätkab seejuures töötamist.
Tähelepanu:
Piisavalt kõrge ümbritseva temperatuuri korral
võib täielikult täidetud külmiku termostaat olla
seatud piisavalt madalale temperatuurile.
Seejuures võib külmiku kompressor töötada
pidevalt, mis viib jääkondensaadi moodustu-
miseni külmiku siseruumi tagumisel seinal.
Sellisel juhul peab termostaadi regulaatori
seadma kõrgemale temperatuurile, et tagada
automaatne kondensaadi eemaldamine ja
energia kokkuhoid.
Toiduainete säilitamine külmikus.
Selleks, et külmik funktsioneeriks nõutaval viisil:
Ärge hoidke külmikus sooje toiduaineid või
aurustuvaid vedelikke.
Hoidke toiduaineid pakendatult, eriti puudu-tab
see tugevalõhnalisi toiduaineid.
Paigutage toiduaineid nii, et õhk võiks vabalt
nende vahel ringelda.
Järgige ka järgmisi soovitusi:
Liha (kõik tüübid): säilitage kilepakendis
köögiviljade kasti kohal asuval klaasriiulil.
Liha võib säilitada sellisel viisil maks-
imaalselt kaks päeva.
Valmistoiduained, külmad suupisted j.m.t.:
hoidke suletult (pakitult) mistahes riiulil.
Puu-ja köögiviljad peab põhjalikult puhastama
ja paigutama spetsiaalsesse kasti.
Võid ja rasva peab hoidma hermeetilises
pakendis või fooliumi, või polüetüleeni pakitult.
Piimapudelid peavad olema suletud kaanega ja
paigutatud pudelite jaoks tagatud ukseriiulisse.
Banaane, kartulit, sibulat ja küüslauku ei tohi
hoida külmikus pakendita.
Riiulit ümberpaigutamine.
Külmiku siseruumi seintel on hulgaliselt toendeid
erinevatel tasemetel, tänu neile võivad riiulid olla
paigutatud vajalikule kõrgusele.
Joonis 12