Electrolux KOAAS31CX Recipe book

Tüüp
Recipe book

See käsiraamat sobib ka

PSETUSUANDED
ET
Vihjeid ja näpunäiteid
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Tabelites esitatud
temperatuurid ja
küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt
sõltuvad need retseptist ning
kasutatava tooraine
kvaliteedist ja kogustest.
Soovitused küpsetamiseks
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui
teie varasem seade. Alltoodud tabelites
on toodud kindlat tüüpi toitude
temperatuuri, küpsetusaja ja
riiulitasandite soovitatavad seaded.
Kui te ei leia mõne retsepti jaoks täpseid
seadeid, kasutage sarnaste toitude omi.
Täiendavaid küpsetussoovitusi leiate
meie veebilehel olevatest
küpsetustabelitest. Küpsetussoovituste
leidmiseks otsige üles seadme PNC-
number, mis asub andmeplaadil
ahjuõõnsuse esiküljel.
Nõuandeid ahju
küpsetusfunktsioonide
kasutamiseks
Soojashoidmine
Funktsioon võimaldab hoida toitu soojas.
Temperatuur on automaatselt 80 °C.
Nõude soojendamine
Selle funktsiooniga saate enne
serveerimist soojendada taldrikuid ja
nõusid. Temperatuur on automaatselt 70
°C.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaste
virnadena traatrestile. Kasutage esimest
tasandit. Poole soojendusaja möödudes
tõstke taldrikud ringi.
Taina kergitamine
See funktsioon võimaldab kergitada
pärmitainast. Pange tainas suurde
kaussi. Kasutage esimest tasandit.
Valige funktsioon: Taina kergitamine ja
küpsetusaeg.
Sulatamine
Eemaldage pakend ning asetage toit
taldrikule. Ärge toitu kinni katke, sest see
võib külmumisaega pikendada. Kasutage
esimest tasandit.
SousVide-küpsetamine
Selle funktsiooni puhul kasutatakse
tavalisest madalamat
küpsetustemperatuuri.
SousVide-küpsetamine soovitused
Kasutage kvaliteetset ja värsket
toorainet. Puhastage toit alati enne
küpsetamist. Olge tooreste munadega
ettevaatlik.
Madalad temperatuurid sobivad ainult
sellistele toiduainetele, mida võib toorelt
süüa.
Ärge küpsetage toitu pikalt, kui kasutate
alla 60 °C jäävaid temperatuure.
Alkoholi sisaldavat toorainet tuleb enne
vaakumpakendamist keeta.
Asetage vaakumkotid restile üksteise
kõrvale.
Küpsetatud toitu võib külmikus hoida 2 -
3 päeva. Jahutage toit kiiresti (kasutage
jäänõud).
Ärge kasutage seda funktsiooni
järelejäänud toitude soojendamiseks.
Vaakumpakendamine
Kasutage ainult sous-vide-
küpsetamiseks soovitatud vaakumkotte
ja vaakumsulgurit. Vedelikke saab
vaakumpakendada vaid seda tüüpi
vaakumsulguris.
Ärge korduvkasutage vaakumkotte.
Kiiremate ja paremate tulemuste
saamiseks valige maksimaalne
vaakumtase.
Et vaakumkott oleks turvaliselt kinni,
veenduge, et kinnituskoht oleks puhas.
2
Enne sulgemist kontrollige, et
vaakumkoti sisemised servad oleksid
puhtad.
SousVide-küpsetamine: liha
Kasutage ainult ilma kondita liha, et
vältida vaakumkottide purunemist.
Enne vaakumpakendamist praadige
linnulihatükke, nahk allpool.
Kasutage kolmandat tasandit.
VEISELIHA
Veise- / vasika‐
filee
(°C) (min)
Poolküps, 4 cm
paks, 0,8 kg
60 110 - 120
Täisküps, 4 cm
paks, 0,8 kg
65 90 - 100
LAMBALIHA / ULUKILIHA
(°C) (min)
Lambaliha vähe‐
küps, 3 cm paks,
0,6 - 0,65 kg
60 180 -
190
Lambaliha kesk‐
mine, 3 cm, 0,6 -
0,65 kg
65 105 -
115
Metssealiha, 3
cm, 0,6 - 0,65 kg
90 60 - 70
Küülikuliha, 1,5
cm, 0,6 - 0,65 kg
70 50 - 60
LINNULIHA
(°C) (min)
Kanafilee, 3 cm,
0,75 kg
70 70 - 80
Pardifilee, 2 cm, 0,9
kg
60 140 -
160
Kalkunifilee, 2 cm,
0,8 kg
70 75 - 85
SousVide-küpsetamine: kala
ja mereannid
Enne vaakumkotti panemist kuivatage
kalafileed köögipaberiga.
Karpide valmistamisel lisage vaakumkotti
tassitäis vett.
Kasutage kolmandat tasandit.
KALA JA MEREANNID
(°C) (min)
Merilatikas, 4 fileed, 1
cm paks, 0,5 kg
70 25
Huntahven, 4 fileed, 1
cm paks, 0,5 kg
70 25
Tursk, 2 fileed, 2 cm
paks, 0,65 kg
65 70 -
75
Kammkarbid, 0,65 kg 60 100 -
110
Karbid, terved, 1 kg 95 20 -
25
Kooritud krevetid, 0,5 kg 75 25 -
30
Kaheksajalg, 1 kg 85 100 -
110
Forell, 2 fileed, 1,5 cm
paks, 0,65 kg
65 55 -
65
3
KALA JA MEREANNID
(°C) (min)
Lõhefilee, 3 cm paks,
0,8 kg
65 100 -
110
Et lõhest või forellist ei hakkaks välja
valguma valkainet, leotage kala enne
vaakumkotti panekut 10% soolalahuses
(100 g soola 1 liitri vee kohta) 30 minutit
ja kuivatage köögipaberiga.
SousVide-küpsetamine:
köögivili
Artišokkide värvi säilitamiseks pange
need pärast puhastamist ja tükeldamist
vette, kuhu on lisatud sidrunimahla.
Kasutage kolmandat tasandit.
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks 90 °C.
(min)
Spargel, roheline, terve, 0,7–
0,8 kg
40 - 50
Spargel, valge, terve, 0,7–0,8
kg
50 - 60
Suvikõrvits, 1 cm viilud, 0,7–
0,8 kg
35 - 40
Baklažaan, 1 cm viilud, 0,7–
0,8 kg
30 - 35
Kõrvits, 2 cm tükid, 0,7–0,8 kg 25 - 30
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks 95 °C.
(min)
Porru, ribad või viilud, 0,6–0,7
kg
40 -
45
Paprika, ribad või sektorid,
0,7–0,8 kg
35 -
40
Seller, 1 cm viilud, 0,7–0,8 kg 40 -
45
Porgandid, 0,5 cm viilud, 0,7–
0,8 kg
35 -
45
Juurseller, 1 cm viilud, 0,7–0,8
kg
45 -
50
Apteegitill, 1 cm viilud, 0,7–0,8
kg
35 -
45
Kartulid, 1 cm viilud, 0,8–1 kg 35 -
45
Artišokid, sektorid, 0,4–0,6 kg 45 -
55
SousVide-küpsetamine:
puuviljad ja magustoidud
Õunte ja pirnide värvi säilitamiseks
pange need pärast puhastamist ja
tükeldamist vette, kuhu on lisatud
sidrunimahla.
Kasutage kolmandat tasandit.
PUUVILI
(°C) (min)
Virsikud, 4, poolita‐
tud
90 20 - 25
Ploomid, poolitatud,
0,6 kg
90 10 - 15
4
PUUVILI
(°C) (min)
Mangod, 2, tükelda‐
tud 2 cm kuubiku‐
teks
90 10 - 15
Pirnid, 4, poolitatud 90 15 - 30
Nektariinid, 4, pooli‐
tatud
90 20 - 25
Ananassid, 1 cm vii‐
lud, 0,6 kg
90 20 - 25
Õunad, 4, sektorid 95 25 - 30
Vanillikreem x 2, 350
g kottides
85 20 - 22
Auruküpsetus
Kasutage ainult kuumakindlaid ja
roostevabu või kroomitud terasest
nõusid.
Kui küpsetate rohkem kui ühel
ahjutasandil, siis jälgige, et
küpsetusplaatide vahele jääks õhu
ringlemiseks piisavalt ruumi.
Alustage küpsetamist külma ahjuga, kui
alltoodud tabelis ei ole eelkuumutamist
soovitatud.
Tugev Aurutus
Olge töötava ahjuga ukse avamisel
ettevaatlik. Välja võib paiskuda kuuma
auru.
Steriliseerimine
Selle funktsiooniga saate steriliseerida
nõusid (nt imikupudeleid).
Paigutage puhtad nõud avausega allpool
ahjuriiuli keskele esimesel ahjutasandil.
Kallake sahtlisse maksimaalses koguses
vett ja valige ajaks 40 min.
Küpsetamine
See funktsioon võimaldab teil valmistada
igat tüüpi toitu, värsket või külmutatud.
Seda võib kasutada köögivilja, liha, kala,
pasta, riisi, manna ja munade
küpsetamisel, soojendamisel,
sulatamisel, pošeerimisel või
blanšeerimisel.
Ühe küpsetussessiooni ajal võite
valmistada mitmest roast koosneva eine.
Et tagada kõigi toitude üheaegne
valmimine, alustage kõige pikema
küpsemisajaga toidust ja lisage siis
vastavalt küpsetustabelites toodud
aegadele ülejäänud road
Näide: Selle küpsetussessiooni ko‐
gukestus on 40 min. Kõigepealt pan‐
ge ahju Keedetud kartulid, sektorid,
20 min pärast lisage Lõhefilee ja 30
min pärast Brokoli, õisikud.
(min)
Keedetud kartulid,
sektorid
40
Lõhefilee 20
Brokoli, õisikud 10
Kui te valmistate erinevaid toite samal
ajal, kasutage suurimat nõutavat
veekogust.
Kasutage teist tasandit.
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
8 - 10 Brokoli, õisikud, eelsoo‐
jendage tühi ahi
10 Kooritud tomatid
10 - 15 Spinat, värske
10 - 15 Suvikõrvits, viilud
15 Juurvili, blanšeeritud
15 - 20 Seeneviilud
5
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
15 - 20 Paprikaribad
15 - 25 Brokoli, terve
15 - 25 Spargel, roheline
15 - 25 Baklažaanid
15 - 25 Kõrvits, kuubikud
15 - 25 Tomatid
20 - 25 Oad, blanšeeritud
20 - 25 Lambasalat, õisikud
20 - 25 Kähar peakapsas
20 - 30 Seller, tükeldatud
20 - 30 Porrulauk, viilud
20 - 30 Herned
20 - 30 Lestherned / Salatherned
20 - 30 Maguskartulid
20 - 30 Apteegitill
20 - 30 Porgandid
25 - 35 Spargel, valge
25 - 35 Rooskapsas
25 - 35 Lillkapsas, õisikud
25 - 35 Nuikapsas, ribad
25 - 35 Valged aedoad
30 - 40 Maisivardad
35 - 45 Aed-mustjuur
35 - 45 Lillkapsas, terve
35 - 45 Rohelised oad
40 - 45 Valge või punane kapsas,
ribad
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
50 - 60 Artišokid
55 - 65 Kuivatatud oad, leotatud,
vesi / oad 2:1
60 - 90 Hapukapsas
70 - 90 Peet
KÕRVALROAD / LISANDID
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
15 - 20 Kuskuss, vesi / kuskuss
1:1
15 - 25 Värske tagliatelle
20 - 25 Mannavorm, piim / manna
3,5:1
20 - 30 Läätsed, punased, vesi /
läätsed 1:1
25 - 30 Spaetzle
25 - 35 Bulgurnisu, vesi / bulgur
1:1
25 - 35 Pärmiknedlikud
30 - 35 Aromaatne riis, vesi / riis
1:1
30 - 40 Keedetud kartulid, sekto‐
rid
35 - 45 Leivaknedlikud
35 - 45 Kartuliknedlikud
6
KÕRVALROAD / LISANDID
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
35 - 45 Riis, vesi / riis 1:1, kuid
vee ja riisi suhe võib muu‐
tuda olenevalt kasutatava
riisi tüübist
40 - 50 Polenta, vedelik 3:1
40 - 55 Riisipuder, piim / riis 2,5:1
45 - 55 Koorimata kartulid, kesk‐
mised
55 - 60 Läätsed, pruunid ja roheli‐
sed, vesi / läätsed 2:1
PUUVILI
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
10 - 15 Õunaviilud
10 - 15 Kuumutatud marjad
10 - 20 Sulatatud šokolaad
20 - 25 Puuviljakompott
KALA
(min) (°C)
15 -
20
Õhuke kalafilee 75 - 80
20 -
25
Krevetid, värsked 75 - 85
KALA
(min) (°C)
20 -
30
Karbid 100
20 -
30
Lõhefilee 85
20 -
30
Forell, 0,25 kg 85
30 -
40
Krevetid, külmuta‐
tud
75 - 85
40 -
45
Lõheforell, 1 kg 85
LIHA
(min) (°C)
15 -
20
Chipolata-vorstid 80
20 -
30
Baieri vasikaliha‐
vorst / Valge vorst
80
20 -
30
Viini vorstid 80
25 -
35
Pošeeritud kanarind 90
55 -
65
Keedusink, 1 kg 100
60 -
70
Kana, pošeeritud, 1
- 1,2 kg
100
70 -
90
Kasseler, pošeeri‐
tud
90
80 -
90
Vasikaliha / Sea sel‐
jatükk, 0,8 - 1 kg
90
110 -
120
Tafelspitz 100
7
MUNAD
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
10 - 11 Munad, pehmeks keede‐
tud
12 - 13 Munad, keskmiselt keede‐
tud
18 - 21 Munad, kõvaks keedetud
Kombineeritud funktsioonid:
Turbogrill + Tugev Aurutus
Võite neid funktsioone kombineerida liha,
juurvilja ja lisandite valmistamiseks
samal ajal.
1. Valige funktsioon: Turbogrill liha
küpsetamiseks.
2. Lisage ettevalmistatud juurviljad ja
lisandid.
3. Laske ahju temperatuuril langeda
umbes 90 °C juurde. Kiiremaks
jahutamiseks avage ahju uks, seades
selle umbes 15 minutiks esimesse
positsiooni.
4. Valige funktsioon: Tugev Aurutus.
Küpsetage toite koos seni, kuni kõik
on valmis.
Kasutage esimest tasandit lihaga ja kolmandat tasandit köögiviljadega.
Turbogrill
Esimene samm: küpsetage li‐
ha
Tugev Aurutus
Teine samm: lisage köögivili
(°C) (min) (°C) (min)
Rostbiif, 1 kg /
Rooskapsas,
polenta
180 60 - 70 100 40 - 50
Seapraad, 1
kg / Kartulid /
Köögivili, kaste
180 60 - 70 100 30 - 40
Vasikapraad, 1
kg / Riis / Köö‐
giviljad
180 50 - 60 100 30 - 40
Kõrge Niiskus
Kasutage teist tasandit.
(°C) (min)
Õhuke kalafi‐
lee
85 15 - 25
Kasutage teist tasandit.
(°C) (min)
Küpsetatud
munad
90 - 110 15 - 30
8
Kasutage teist tasandit.
(°C) (min)
Väiksed kalad,
kuni 0,35 kg
90 20 - 30
Paks kalafilee 90 25 - 35
Kala, terve,
kuni 1 kg
90 30 - 40
Keedukreem,
täidisega piru‐
kad vormides
90 35 - 45
Terriinid 90 40 - 50
Knedlikud 120 - 130 40 - 50
Keskmine niiskus
Kasutage teist tasandit.
(°C) (min)
Magusad pär‐
mitaignaküpseti‐
sed
170 - 180 20 - 35
Kuklid 180 - 200 25 - 35
Küpsetatud ka‐
lafilee
170 - 180 25 - 40
Magus sai 160 - 170 30 - 45
Küpsetatud ka‐
la
170 - 180 35 - 45
Magusad ahju‐
road
160 - 180 45 - 60
Erinevat tüüpi
leivad, 0,5 - 1
kg
180 - 190 45 - 60
Searibi 140 - 150 75 - 100
Stoovitud / Pa‐
japraad
140 - 150 100 -
140
Madal Niiskus
Kui pole öeldud teisiti, kasutage teist
tasandit.
(°C) (min)
Valmistaignast
saiakesed
200 15 - 20
Valmistaignast ba‐
guette'id, 40 - 50 g
200 15 - 20
Külmutatud valmis‐
taignast baguet‐
te'id, 40 - 50 g
200 25 - 35
Pikkpoiss, toores,
0,5 kg
180 30 - 40
Pastavorm 170 -
190
40 - 50
Lasanje 170 -
180
45 - 55
Leib, 0,5 - 1 kg 180 -
190
45 - 60
Kartuligratään 160 -
170
50 - 60
Kana, 1 kg 180 -
210
50 - 60
Sea seljatükk, suit‐
sutatud, 0.6 - 1 kg,
leotage 2 tundi
160 -
180
60 - 70
Rostbiif, 1 kg 180 -
200
60 - 90
Part, 1,5 - 2 kg 180 70 - 90
Vasikapraad, 1 kg 180 80 - 90
Seapraad, 1 kg 160 -
180
90 - 100
Hani, 3 kg, kasuta‐
ge esimest tasandit
170 130 -
170
Kuumutamine auruga
Kasutage teist tasandit.
9
(°C) (min)
Ühe-taldriku-road 110 10 -
15
Pasta 110 10 -
15
Riis 110 10 -
15
Knedlikud 110 15 -
25
Jogurtifunktsioon
Selle funktsiooni abil saate valmistada
jogurtit.
Segage 0,25 kg jogurtit 1 l piimaga.
Kallake saadud segu jogurtipurkidesse.
Kui kasutate toorpiima, keetke seda
enne ja laske jahtuda tasemeni 40 °C.
Kasutage teist tasandit.
(h)
Jogurt, kreemine 5 - 6
Jogurt, paks 7 - 8
Steamify
Aur (aurutamiseks)
Kasutage teist tasandit.
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks maksi‐
maalselt 100 °C.
(min)
8-10 Brokoli, õisikud, eel‐
soojendage tühja ahju
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks maksi‐
maalselt 100 °C.
(min)
10 Kooritud tomatid
10-15 Spinat, värske
10-15 Suvikõrvits, viilud
15 Juurvili, blanšeeritud
15-20 Paprikaribad
15-20 Seeneviilud
15-25 Baklažaanid
15-25 Lillkapsas, terve
15-25 Brokoli, terve
15-25 Spargel, roheline
15-25 Tomatid
15-25 Kõrvits, kuubikud
20-25 Lambasalat, õisikud
20-25 Kähar peakapsas
20-25 Oad, blanšeeritud
20-30 Maguskartulid
20-30 Herned
20-30 Apteegitill
20-30 Porgandid
20-30 Porrulauk, viilud
20-30 Seller, tükeldatud
20-30 Lestherned
25-35 Lillkapsas, õisikud
25-35 Nuikapsas, ribad
25-35 Rooskapsas
25-35 Spargel, valge
10
KÖÖGIVILI
Valige temperatuuriks maksi‐
maalselt 100 °C.
(min)
25-35 Valged aedoad
30-40 Maisivardad
35-45 Rohelised oad
35-45 Aed-mustjuur
40-45 Valge või punane kap‐
sas, ribad
50 - 60 Artišokid
55-65 Kuivatatud oad, leota‐
tud
60-90 Hapukapsas
70-90 Peet
KÕRVALROAD / LISANDID
Valige temperatuuriks maksi‐
maalselt 100 °C.
(min)
15-20 Kuskuss, vesi / kuskuss
1:1
15-25 Värske tagliatelle
20-25 Mannavorm, piim /
manna 3:5:1
20-30 Läätsed, punased, ve‐
si / läätsed 1:1
25-30 Spaetzle
25-35 Bulgurnisu, vesi / bul‐
gur 1:1
25-35 Pärmiknedlikud
KÕRVALROAD / LISANDID
Valige temperatuuriks maksi‐
maalselt 100 °C.
(min)
30-35 Aromaatne riis, vesi /
riis 1:1
30-40 Keedetud kartulid, sek‐
torid
35-45 Kartuliknedlikud
35-45 Riis, vesi / riis 1:1, vee
ja riisi suhe oleneb riisi
tüübist.
35-45 Leivaknedlikud
40-50 Polenta, vedelik 3:1
40-55 Riisipuder, piim / riis
2,5:1
45-55 Koorimata kartulid,
keskmised
55-60 Läätsed, pruunid ja ro‐
helised, vesi / läätsed
2:1
PUUVILI
Valige temperatuuriks 100 °C.
(min)
10-15 Õunaviilud
10-15 Kuumutatud marjad
10-20 Sulatatud šokolaad
20-25 Puuviljakompott
11
KALA
(min) (°C)
15-20 Õhuke kalafilee 75-80
20-25 Krevetid, värs‐
ked
75-85
20-30 Paks kalafilee 75-85
20-30 Forell, 0,25 kg 75-85
20-30 Karbid 100
30-40 Krevetid, külmu‐
tatud
75-85
LIHA
(min) (°C)
15-20 Chipolata-vors‐
tid
80
20-30 Baieri vasikali‐
havorst
/ Valge vorst
80
20-30 Viini vorstid 80
25-35 Pošeeritud ka‐
narind
90
55-65 Keedusink, 1 kg 100
60-70 Kana, pošeeri‐
tud, 1 - 1,2 kg
100
70-90 Kasseler, po‐
šeeritud
90
80-90 Vasikaliha / Sea
seljatükk, 0.8 - 1
kg
90
110-120 Tafelspitz 100
MUNAD
(min) °C
10-11 Munad, peh‐
meks keedetud
100
12-13 Munad, keskmi‐
selt keedetud
100
18-21 Munad, kõvaks
keedetud
100
35-45 Keedukreem /
Täidisega kook
85
40-50 Terriinid 85
Aur (hautamiseks)
(min) (°C)
15 - 20 Küpsetatud mu‐
nad
110
20 - 30 Kala, terve, kuni
1 kg
120 -
130
40 - 50 Knedlikud 120 -
130
50 - 60 Stoovitud / Ah‐
jus hautatud ka‐
la
130
60 - 90 Stoovitud / Ah‐
jus hautatud ka‐
na
130
100 - 140 Stoovitud / Paja‐
praad
130
Aur (tulemus õrnalt krõbe)
(min) (°C)
20 - 40 Kalagratään 150
35 - 50 Täidetud köögi‐
viljad
150
12
(min) (°C)
35 - 45 Pastavorm / Pa‐
jaroad
150
40 - 50 Lasanje 150
60 - 70 Kartuligratään 150
75 - 100 Searibi 140 -
150
Aur küpsetamiseks ja röstimiseks
(min) (°C)
15 - 20 Valmistaignast
baguette'id, 0,04
- 0,05 kg
200
15 - 25 Küpsised 155-170
20 - 35 Magusad pärmi‐
taignaküpseti‐
sed
170 -
180
25 - 35 Külmutatud val‐
mistaignast ba‐
guette'id, 0,04 -
0,05 kg
200
25 - 35 Kuklid 180 -
200
25 - 40 Küpsetatud ka‐
lafilee
170 -
180
30 - 40 Pikkpoiss, küp‐
setamata, 0,5 kg
180
30 - 40 Ahju-pajapraad 160
30 - 40 Omlett 160-170
30 - 45 Magus sai 160 -
170
35 - 45 Küpsetatud kala 170 -
180
45 - 60 Erinevat tüüpi
leivad, 0,5 - 1 kg
180 -
190
45 - 60 Magustoidud 160 -
180
(min) (°C)
50 - 60 Kana, 1 kg 180-210
60 - 70 Sea seljatükk,
suitsutatud, 0.6 -
1 kg
160-180
60 - 90 Rostbiif, 1 kg 180-200
70 - 90 Part, 1,5 - 2 kg 180
80 - 90 Vasikapraad, 1
kg
180
90 - 100 Seapraad, 1 kg 160-180
Kasutage esimest tasandit.
(min) (°C)
15-30 Pitsa / Focaccia 190 -
210
30-45 Lehttaignaküp‐
setised / Soola‐
ne kook / Saia‐
kesed
155 -
180
45-60 Muretaignaküp‐
setis
155 -
170
130-170 Hani, 3 kg 170
Küpsetamine
Esimesel korral kasutage madalamat
temperatuuri.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15
minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu alati võrdselt.
Ebaühtlase pruunistamise puhul pole
vaja temperatuuriseadistust muuta.
Küpsetamise käigus erinevused
võrdsustuvad.
Küpsetamise ajal võivad ahjuplaadid
veidi kõveraks minna. Kui plaadid jälle
maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
13
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisa‐
valt küpsenud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ahju‐
tasandile.
Kook vajub kokku ja
muutub nätskeks või
triibuliseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmine kord valige veidi ma‐
dalam ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga lühi‐
ke.
Järgmine kord valige pikem
küpsetusaeg ja madalam ahju
temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmine kord seadke veidi kõr‐
gem ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmine kord seadke lühem
küpsetusaeg.
Kook pruunistub eba‐
ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Seade madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg.
Koogitainas ei ole ühtla‐
selt jaotunud.
Järgmine kord jaotage koogitai‐
nas küpsetusplaadil ühtlaselt.
Kook ei saa antud ret‐
septis toodud küpsetu‐
sajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel seadke
veidi kõrgem ahju temperatuur.
Küpsetamine ühel ahjutasandil
KÜPSETAMINE VORMIDES
(°C) (min)
Gugelhupf / Nup‐
susai
Pöördõhk 150 - 160 50 - 70 1
Madeira kook /
Puuviljakoogid
Pöördõhk 140 - 160 70 - 90 1
Koogipõhi – mure‐
taignast, eelsoo‐
jendage tühi ahi
Pöördõhk 150 - 160 20 - 30 2
Koogipõhi – bis‐
kviittaignast
Pöördõhk 150 - 170 20 - 25 2
Juustukook 1 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 60 - 90 1
14
KOOGID / KÜPSETISED / SAIAD KÜPSETUSPLAADIL
Eelkuumutage tühja ahju, kui pole öeldud teisiti.
(°C) (min)
Palmiksai / Ro‐
sett, eelsoojenda‐
mine pole vajalik
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 30 - 40 3
Jõulusai Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180 50 - 70 2
Rukkileib: Ülemine + alu‐
mine kuumutus
esimene: 230 20 1
seejärel: 160 -
180
30 - 60
Tuuletaskud /
Ekleerid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210 20 - 35 3
Rullbiskviit, Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 10 - 20 3
Kuiv purukook,
eelsoojendamine
pole vajalik
Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 3
Purukattega
mandlikook / Suh‐
krukoogid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210 20 - 30 3
Puuviljakoogid,
eelsoojendamine
pole vajalik
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 35 - 55 3
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitaignaküpseti‐
sed
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180 40 - 60 3
15
KÜPSISED
Kasutage kolmandat tasandit.
(°C) (min)
Liivatainas / Biskviittai‐
nas
Pöördõhk 150 - 160 15 - 25
Beseed Pöördõhk 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 100 - 120 30 - 50
Pärmitaignaküpsised Pöördõhk 150 - 160 20 - 40
Lehttaignaküpsetised,
eelsoojendage tühi ahi
Pöördõhk 170 - 180 20 - 30
Saiakesed, eelsoojen‐
dage tühi ahi
Ülemine + alumine
kuumutus
190 - 210 10 - 25
Vormiroad ja gratäänid
Kasutage esimest tasandit.
(°C) (min)
Pastavorm Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 45 - 60
Lasanje Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 25 - 40
Köögiviljagratään, eel‐
soojendage tühi ahi
Turbogrill 170 - 190 15 - 35
Juustukattega baguet‐
te'id
Pöördõhk 160 - 170 15 - 30
Riisipuder Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 40 - 60
Kalavormid Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 30 - 60
Täidetud köögiviljad Pöördõhk 160 - 170 30 - 60
Küpsetamine mitmel tasandil
Kasutage funktsiooni: Pöördõhk.
Kahe plaadi puhul kasutage esimest ja
neljandat ahjutasandit.
16
KOOGID / KÜPSETISED /
SAIAD KÜPSETUSPLAADIL
(°C) (min)
Tuuletaskud / Ekleerid,
eelsoojendage tühi ahi
160 -
180
25 -
45
Kuiv purukook 150 -
160
30 -
45
KÜPSISED
(°C) (min)
Muretaignast küpsised 150 -
160
20 -
40
Beseed 80 -
100
130 -
170
Makroonid 100 -
120
40 -
80
Pärmitaignaküpsised 160 -
170
30 -
60
Lehttaignaküpsetised,
eelsoojendage tühi ahi
170 -
180
30 -
50
KÜPSISED
(°C) (min)
Saiakesed 180 20 -
30
Nõuanded röstimiseks
Kasutage kuumakindlaid ahjunõusid.
Taise liha röstimisel katke see.
Küpsetage suuri lihatükke otse
ahjuplaadil või ahjuplaadile asetatud
traatrestil.
Kallake plaadile veidi vett, et hoida ära
väljanõrguva rasva kõrbemist.
Pöörake praadi, kui 1/2–2/3
küpsetusajast on möödunud.
Küpsetatavad liha- või kalatükid peaks
kaaluma vähemalt 1 kg.
Küpsetamise ajal kastke sageli liha
praeleemega.
Röstimine
Kasutage esimest tasandit.
VEISELIHA
(°C) (min)
Pajapraad 1 - 1,5 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
230 120 - 150
Rostbiif või filee,
väheküps, eelsoo‐
jendage tühi ahi
1 cm paks Turbogrill 190 - 200 5 - 6
17
VEISELIHA
(°C) (min)
Rostbiif või filee,
poolküps, eelsoo‐
jendage tühi ahi
1 cm paks Turbogrill 180 - 190 6 - 8
Rostbiif või filee,
täisküps, eelsoo‐
jendage tühi ahi
1 cm paks Turbogrill 170 - 180 8 - 10
SEALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Abatükk / Kael / Sink,
seljatükk
1 - 1.5 150 - 170 90 - 120
Lihalõigud / Searibi 1 - 1.5 170 - 190 30 - 60
Pikkpoiss 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot, eelküpseta‐
tud
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
VASIKALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Vasikapraad 1 160 - 180 90 - 120
Vasikakoot 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
18
TALLELIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Tallekoot / Talle‐
praad
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Talle seljatükk 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
ULUKILIHA
(kg)
(°C) (min)
Tagatükk / Jä‐
nesekoib, eel‐
soojendage tü‐
hi ahi
1 Turbogrill 180 - 200 35 - 55
Hirve seljatükk 1.5 - 2 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 60 - 90
Tagatükk 1.5 - 2 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 60 - 90
LINNULIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Linnuliha portsjoni‐
tükid
0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Pool kana 0.4 - 0.5 190 - 210 40 - 50
Kana, broiler 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Part 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Hani 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
19
LINNULIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Kalkun 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
Kalkun 4 - 6 140 - 160 150 - 240
KALA
(kg)
(°C) (min)
Kala, terve 1 - 1.5 Turbogrill 180 - 200 30 - 50
Leib
Eelkuumutamine ei ole soovitatud.
Kasutage teist tasandit.
LEIB
(°C) (min)
Sai 170 - 190 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Nupsusai 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rukkileib 170 - 190 50 - 70
Täisterajahuleib 170 - 190 50 - 70
Täisteraleib 170 - 190 40 - 60
Kuklid 190 - 210 20 - 35
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux KOAAS31CX Recipe book

Tüüp
Recipe book
See käsiraamat sobib ka