Electrolux KOEAP31WT Recipe book

Tüüp
Recipe book
PSETUSUANDED
ET
Vihjeid ja näpunäiteid
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Tabelites esitatud
temperatuurid ja
küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt
sõltuvad need retseptist ning
kasutatava tooraine
kvaliteedist ja kogustest.
Soovitused küpsetamiseks
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui
teie varasem seade. Alltoodud tabelitest
leiate temperatuuri, küpsetusaja ja
riiulitasandite standardseaded.
Kui te ei leia mõne retsepti jaoks täpseid
seadeid, kasutage sarnaste toitude omi.
Nõuandeid ahju
küpsetusfunktsioonide
kasutamiseks
Soojashoidmine
Funktsioon võimaldab hoida toitu soojas.
Temperatuur on automaatselt 80 °C.
Nõude soojendamine
Selle funktsiooniga saate enne
serveerimist soojendada taldrikuid ja
nõusid. Temperatuur on automaatselt 70
°C.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaste
virnadena traatrestile. Kasutage esimest
riiulitasandit. Poole soojendusaja
möödudes tõstke taldrikud ringi.
Taina kergitamine
See funktsioon võimaldab kergitada
pärmitainast. Pange tainas suurde kaussi
ja katke see niiske rätiku või toidukilega.
Valige funktsioon: Taina kergitamine ja
küpsetusaeg.
Küpsetamine
Esimesel korral kasutage madalamat
temperatuuri.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15
minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu alati võrdselt.
Ebaühtlase pruunistamise puhul pole
vaja temperatuuriseadistust muuta.
Küpsetamise käigus erinevused
võrdsustuvad.
Küpsetamise ajal võivad ahjuplaadid
veidi kõveraks minna. Kui plaadid jälle
maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisa‐
valt küpsenud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ahju‐
tasandile.
Kook vajub kokku ja
muutub nätskeks või
triibuliseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmine kord valige veidi ma‐
dalam ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga lühi‐
ke.
Järgmine kord valige pikem
küpsetusaeg ja madalam ahju
temperatuur.
2
Küpsetamise tulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmine kord seadke veidi kõr‐
gem ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmine kord seadke lühem
küpsetusaeg.
Kook pruunistub eba‐
ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Seade madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg.
Koogitainas ei ole ühtla‐
selt jaotunud.
Järgmine kord jaotage koogitai‐
nas küpsetusplaadil ühtlaselt.
Kook ei saa antud ret‐
septis toodud küpsetu‐
sajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel seadke
veidi kõrgem ahju temperatuur.
Küpsetamine ühel ahjutasandil
KÜPSETAMINE VORMIDES
(°C) (min)
Gugelhupf / Nup‐
susai
Pöördõhk 150 - 160 50 - 70 1
Madeira kook /
Puuviljakoogid
Pöördõhk 140 - 160 70 - 90 1
Koogipõhi – mure‐
taignast, eelsoo‐
jendage tühi ahi
Pöördõhk 170 - 180 10 - 25 2
Koogipõhi – bis‐
kviittaignast
Pöördõhk 150 - 170 20 - 25 2
Juustukook 1 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 60 - 90 1
3
KOOGID / KÜPSETISED / SAIAD KÜPSETUSPLAADIL
Eelkuumutage tühja ahju, kui pole öeldud teisiti.
(°C) (min)
Palmiksai / Ro‐
sett, eelsoojenda‐
mine pole vajalik
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 30 - 40 3
Jõulusai Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180 50 - 70 2
Rukkileib: Ülemine + alu‐
mine kuumutus
esimene: 230 20 1
seejärel: 160 -
180
30 - 60
Tuuletaskud /
Ekleerid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210 20 - 35 3
Rullbiskviit, Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 10 - 20 3
Kuiv purukook,
eelsoojendamine
pole vajalik
Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 3
Purukattega
mandlikook / Suh‐
krukoogid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210 20 - 30 3
Puuviljakoogid,
eelsoojendamine
pole vajalik
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 35 - 55 3
Õrna kattega (nt
kohupiim, koor,
keedukreem) pär‐
mitaignaküpseti‐
sed
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180 40 - 60 3
4
KÜPSISED
Kasutage kolmandat tasandit.
(°C) (min)
Liivatainas / Biskviittai‐
nas
Pöördõhk 150 - 160 10 - 20
Beseed Pöördõhk 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 100 - 120 30 - 50
Pärmitaignaküpsised Pöördõhk 150 - 160 20 - 40
Lehttaignaküpsetised,
eelsoojendage tühi ahi
Pöördõhk 170 - 180 20 - 30
Saiakesed, eelsoojen‐
dage tühi ahi
Ülemine + alumine
kuumutus
190 - 210 10 - 25
Vormiroad ja gratäänid
Kasutage esimest tasandit.
(°C) (min)
Pastavorm Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 45 - 60
Lasanje Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 25 - 40
Köögiviljagratään, eel‐
soojendage tühi ahi
Turbogrill 160 - 170 15 - 30
Juustukattega baguet‐
te'id
Pöördõhk 160 - 170 15 - 30
Riisipuder Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 40 - 60
Kalavormid Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 30 - 60
Täidetud köögiviljad Pöördõhk 160 - 170 30 - 60
Küpsetamine mitmel tasandil
Kasutage funktsiooni: Pöördõhk.
Kahe plaadi puhul kasutage esimest ja
neljandat ahjutasandit.
5
KOOGID / KÜPSETISED /
SAIAD KÜPSETUSPLAADIL
(°C) (min)
Tuuletaskud / Ekleerid,
eelsoojendage tühi ahi
160 -
180
25 -
45
Kuiv purukook 150 -
160
30 -
45
KÜPSISED
(°C) (min)
Muretaignast küpsised 150 -
160
20 -
40
Beseed 80 -
100
130 -
170
Makroonid 100 -
120
40 -
80
Pärmitaignaküpsised 160 -
170
30 -
60
Lehttaignaküpsetised,
eelsoojendage tühi ahi
170 -
180
30 -
50
KÜPSISED
(°C) (min)
Saiakesed 180 20 -
30
Nõuanded röstimiseks
Kasutage kuumakindlaid ahjunõusid.
Taise liha röstimisel katke see.
Küpsetage suuri lihatükke otse
ahjuplaadil või ahjuplaadile asetatud
traatrestil.
Kallake plaadile veidi vett, et hoida ära
väljanõrguva rasva kõrbemist.
Pöörake praadi, kui 1/2–2/3
küpsetusajast on möödunud.
Küpsetatavad liha- või kalatükid peaks
kaaluma vähemalt 1 kg.
Küpsetamise ajal kastke sageli liha
praeleemega.
Röstimine
Kasutage esimest tasandit.
VEISELIHA
(°C) (min)
Pajapraad 1 - 1,5 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu‐
tus
230 120 - 150
Rostbiif või filee,
väheküps, eelsoo‐
jendage tühi ahi
1 cm paks Turbogrill 190 - 200 5 - 6
6
VEISELIHA
(°C) (min)
Rostbiif või filee,
poolküps, eelsoo‐
jendage tühi ahi
1 cm paks Turbogrill 180 - 190 6 - 8
Rostbiif või filee,
täisküps, eelsoo‐
jendage tühi ahi
1 cm paks Turbogrill 170 - 180 8 - 10
SEALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Abatükk / Kael / Sink,
seljatükk
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120
Lihalõigud / Searibi 1 - 1.5 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot, eelküpseta‐
tud
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
VASIKALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Vasikapraad 1 160 - 180 90 - 120
Vasikakoot 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
7
TALLELIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Tallekoot / Talle‐
praad
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Talle seljatükk 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
ULUKILIHA
(kg)
(°C) (min)
Tagatükk / Jä‐
nesekoib, eel‐
soojendage tü‐
hi ahi
1 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
230 30 - 40
Hirve seljatükk 1.5 - 2 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
210 - 220 35 - 40
Tagatükk 1.5 - 2 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 60 - 90
LINNULIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Linnuliha portsjoni‐
tükid
0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Pool kana 0.4 - 0.5 190 - 210 35 - 50
Kana, broiler 1 - 1.5 190 - 210 50 - 70
Part 1.5 - 2 180 - 200 80 - 100
Hani 3.5 - 5 160 - 180 120 - 180
8
LINNULIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Kalkun 2.5 - 3.5 160 - 180 120 - 150
Kalkun 4 - 6 140 - 160 150 - 240
KALA
(kg)
(°C) (min)
Kala, terve 1 - 1.5 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
210 - 220 40 - 60
Leib
Eelkuumutamine ei ole soovitatud.
Kasutage teist tasandit.
LEIB
(°C) (min)
Sai 180 - 200 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Nupsusai 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rukkileib 190 - 210 50 - 70
Täisterajahuleib 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib 170 - 190 60 - 90
Kuklid 190 - 210 20 - 35
9
Krõbedad küpsetised valikuga Pitsa
PITSA
Kasutage esimest tasandit.
(°C) (min)
Korvikesed 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine / Šveitsi juus‐
tupirukas
170 - 190 45 - 55
Õunakook, kattega 150 - 170 50 - 60
PITSA
Enne küpsetamist eelkuumutage tühja ahju.
Kasutage teist tasandit.
(°C) (min)
Pitsa, õhukese põhjaga 200 - 230 15 - 20
Pits, paksu põhjaga 180 - 200 20 - 30
Hapendamata leib 230 - 250 10 - 20
Lehttaignaküpsetis 160 - 180 45 - 55
Elsassi pirukas 230 - 250 12 - 20
Pelmeenid 180 - 200 15 - 25
Köögiviljapirukas 160 - 180 50 - 60
Grill
Asetage esimesele tasandile plaat rasva
kogumiseks.
Enne küpsetamist eelkuumutage tühja
ahju.
10
GRILLIMINE
(°C) (min)
1. külg
(min)
2. külg
Rostbiif 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Veisefilee 230 20 - 30 20 - 30 3
Sea seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Vasika seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Talle seljatükk 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Kala, terve, 0,5 - 1
kg
210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Küpsetamine madalal t°
Selle funktsiooniga saate valmistada
taiseid, õrnu liha- ja kalatükke. Ei sobi:
linnulihaga, rasvase seapraevõi
pajapraega.Toidutermomeeter
temperatuur ei tohiks olla kõrgem kui 65
°C.
1. Praadige liha kõrgel kuumusel
mõlemalt poolt 1 - 2 minutit.
2. Asetage liha küpsetusnõusse või
otse ahjurestile. Rasva kogumiseks
asetage resti alla nõu.
Küpsetage alati ilma kaaneta, kui
kasutate seda funktsiooni.
3. Kasutage Toidutermomeeter.
4. Valige funktsioon: Küpsetamine
madalal t°. Esimeseks 10 minutiks
seadke temperatuur vahemikku 80
°C ja 150 °C. Vaiketemperatuur on
90 °C. Valige Toidutermomeeter
temperatuur.
5. 10 minuti pärast alandab ahi
temperatuuri automaatselt tasemele
80 °C.
Valige temperatuuriks 120 °C.
(kg)
(min)
Steigid 0.2 - 0.3 20 - 40 3
Veisefilee 1 - 1.5 90 - 150 3
Rostbiif 1 - 1.5 120 - 150 1
Vasikapraad 1 - 1.5 120 - 150 1
11
Külmutatud toiduained
SULATAMINE
(°C) (min)
Pitsa, külmutatud 200 - 220 15 - 25 2
Pannipitsa, külmutatud 190 - 210 20 - 25 2
Pitsa, jahutatud 210 - 230 13 - 25 2
Pitsasuupisted, külmutatud 180 - 200 15 - 30 2
Friikartulid, õhukesed 200 - 220 20 - 30 3
Friikartulid, paksud 200 - 220 25 - 35 3
Viilud/kroketid / Viilud/Kroketid 220 - 230 20 - 35 3
Kartulipannkoogid 210 - 230 20 - 30 3
Lasanje / Cannellonid, värsked 170 - 190 35 - 45 2
Lasanje / Cannellonid, külmutatud 160 - 180 40 - 60 2
Küpsetatud juust 170 - 190 20 - 30 3
Kanatiivad 190 - 210 20 - 30 2
Sulatamine
Eemaldage pakend ning asetage toit
taldrikule.
Kasutage esimest tasandit.
Ärge toitu kinni katke, sest see võib
sulamisaega pikendada.
(kg)
(min)
Sulatus‐
aeg
(min)
Lisa-sula‐
tusaeg
Kana 1 100 - 140 20 - 30 Asetage kana suurele taldrikule
kummulikeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes.
Liha 1 100 - 140 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes.
Liha 0.5 90 - 120 20 - 30 Pöörake poole aja möödudes.
Forell 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Maasikad 0.3 30 - 40 10 - 20 -
Või 0.25 30 - 40 10 - 15 -
12
(kg)
(min)
Sulatus‐
aeg
(min)
Lisa-sula‐
tusaeg
Koor 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Koort võib vahustama hakata ka
siis, kui selles on veel külmunud
tükikesi.
Kreemikook 1.4 60 60 -
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega
hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või
bajonett) kaanega purke ega
metallpurke.
Kasutage esimest tasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui
kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid võrdselt ning sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit
vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Valige temperatuuriks 160 - 170 °C.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-
liitriste purkide puhul umbes 35 - 60
minuti pärast), lülitage ahi välja või
alandage temperatuuri kuni 100 °C-ni ( vt
tabelit).
PEHMED PUUVILJAD
(min)
Aeg mullikeste
tekkimiseni
Maasikad / Musti‐
kad / Vaarikad /
Küpsed karusmar‐
jad
35 - 45
LUUVILJALISED
(min)
Aeg mulli‐
keste tek‐
kimiseni
(min)
Jätkake
kuumuta‐
mist 100
°C
Virsikud /
Ebaküdoo‐
niad / Ploo‐
mid
35 - 45 10 - 15
KÖÖGIVILI
(min)
Aeg mulli‐
keste tek‐
kimiseni
(min)
Jätkake
kuumuta‐
mist 100
°C
Porgandid 50 - 60 5 - 10
Kurgid 50 - 60 -
Segaköögivi‐
li
50 - 60 5 - 10
Nuikapsas /
Herned /
Spargel
50 - 60 15 - 20
Kuivatamine - Pöördõhk
Katke ahjuplaadid pärgamendi või
küpsetuspaberiga.
13
Paremate tulemuste saamiseks lülitage
ahi poole kuivatamise peal välja, tehke
uks lahti ja jätke üheks ööks jahtuma.
Ühe plaadi puhul kasutage kolmandat
ahjutasandit.
Kahe plaadi puhul kasutage esimest ja
neljandat ahjutasandit.
JUURVILI
(°C) (h)
Oad 60 - 70 6 - 8
Piprad 60 - 70 5 - 6
Supiköögivili 60 - 70 5 - 6
Seened 50 - 60 6 - 8
Ürdid 40 - 50 2 - 3
PUUVILI
Valige temperatuuriks 60 - 70
°C.
(h)
Ploomid 8 - 10
Aprikoosid 8 - 10
Õunaviilud 6 - 8
Pirnid 6 - 9
Toidutermomeeter
VEISELIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Väheküps Poolküps Täisküps
Rostbiif 45 60 70
Välisfilee 45 60 70
VEISELIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Pikkpoiss 80 83 86
SEALIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Sink / Praad 80 84 88
Seljatükid / Sea seljatükk, suitsu‐
tatud / Sea seljatükk, pošeeritud
75 78 82
14
VASIKALIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Vasikapraad 75 80 85
Vasikakoot 85 88 90
LAMBALIHA / TALLELIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Lambakoot 80 85 88
Lamba seljatükk 75 80 85
Tallepraad / Tallekoot 65 70 75
ULUKILIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Jänese seljatükk / Hirve seljatükk 65 70 75
Jänesekoib / Terve jänes / Hirve
koot
70 75 80
LINNULIHA Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Kana 80 83 86
Part, terve / pool / Kalkun, terve /
rinnatükk
75 80 85
Part, rinnaliha 60 65 70
KALA (LÕHE, FORELL,
KOHA)
Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Kala, terve / suur / aurutatud /
Kala, terve / suur / röstitud
60 64 68
15
PAJAROAD – EELKÜP‐
SETATUD KÖÖGIVILJAD
Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Suvikõrvitsavorm / Brokolivorm /
Apteegitillivorm
85 88 91
PAJAROAD – SOOLA‐
SED
Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Cannelloni / Lasanje / Pastavorm 85 88 91
VORMIROAD – MAGU‐
SAD
Toidu sisetemperatuur (°C)
Vähem Poolküps Rohkem
Saiavorm puuviljadega / puuvilja‐
deta / Riisipuder puuviljadega /
puuviljadeta / Magus nuudlivorm
80 85 90
*
16
17
18
19
867353142-A-082019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux KOEAP31WT Recipe book

Tüüp
Recipe book