Electrolux KVLAE00WT Recipe book

Tüüp
Recipe book
PSETUSUANDED
ET
Vihjeid ja näpunäiteid
HOIATUS!
Vt ohutust käsitlevaid
peatükke.
Tabelites esitatud
temperatuurid ja
küpsetusajad on ainult
soovituslikud. Täpsemalt
sõltuvad need retseptist ning
kasutatava tooraine
kvaliteedist ja kogustest.
Soovitused küpsetamiseks
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui
teie varasem seade. Alltoodud tabelitest
leiate temperatuuri, küpsetusaja ja
riiulitasandite standardseaded.
Kui te ei leia mõne retsepti jaoks täpseid
seadeid, kasutage sarnaste toitude omi.
Nõuandeid ahju
küpsetusfunktsioonide
kasutamiseks
Soojashoidmine
Funktsioon võimaldab hoida toitu soojas.
Temperatuur on automaatselt 80 °C.
Nõude soojendamine
Selle funktsiooniga saate enne
serveerimist soojendada taldrikuid ja
nõusid. Temperatuur on automaatselt 70
°C.
Pange taldrikud ja nõud ühtlaste
virnadena traatrestile. Kasutage esimest
riiulitasandit. Poole soojendusaja
möödudes tõstke taldrikud ringi.
Taina kergitamine
See funktsioon võimaldab kergitada
pärmitainast. Pange tainas suurde kaussi
ja katke see niiske rätiku või toidukilega.
Valige funktsioon: Taina kergitamine ja
küpsetusaeg.
Küpsetamine
Esimesel korral kasutage madalamat
temperatuuri.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel
ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15
minuti võrra pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja
küpsetised ei pruunistu alati võrdselt.
Ebaühtlase pruunistamise puhul pole
vaja temperatuuriseadistust muuta.
Küpsetamise käigus erinevused
võrdsustuvad.
Küpsetamise ajal võivad ahjuplaadid
veidi kõveraks minna. Kui plaadid jälle
maha jahtuvad, taastub esialgne kuju.
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetamise tulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole piisa‐
valt küpsenud.
Vale ahjutasand. Pange kook madalamale ahju‐
tasandile.
Kook vajub kokku ja
muutub nätskeks või
triibuliseks.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge.
Järgmine kord valige veidi ma‐
dalam ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga lühi‐
ke.
Järgmine kord valige pikem
küpsetusaeg ja madalam ahju
temperatuur.
2
Küpsetamise tulemu‐
sed
Võimalik põhjus Lahendus
Kook on liiga kuiv. Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmine kord seadke veidi kõr‐
gem ahju temperatuur.
Küpsetusaeg on liiga pikk. Järgmine kord seadke lühem
küpsetusaeg.
Kook pruunistub eba‐
ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga
kõrge ja küpsetusaeg liiga
lühike.
Seade madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg.
Koogitainas ei ole ühtla‐
selt jaotunud.
Järgmine kord jaotage koogitai‐
nas küpsetusplaadil ühtlaselt.
Kook ei saa antud ret‐
septis toodud küpsetu‐
sajaga valmis.
Ahju temperatuur on liiga
madal.
Järgmisel küpsetamisel seadke
veidi kõrgem ahju temperatuur.
Küpsetamine ühel ahjutasandil
KÜPSETAMINE VORMIDES
(°C) (min)
Gugelhupf / Nupsusai Pöördõhk 150 - 160 50 - 70 1
Madeira kook / Puuvil‐
jakoogid
Pöördõhk 140 - 160 70 - 90 1
Tordipõhi Pöördõhk 140 - 150 35 - 50 1
Tordipõhi Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
160 35 - 50 2
Koogipõhi – muretaig‐
nast, eelsoojendage
tühi ahi
Pöördõhk 170 - 180 10 - 25 1
Koogipõhi – biskviit‐
taignast
Pöördõhk 150 - 170 20 - 25 1
Õunakook, 2 vormis Ø
20 cm
Pöördõhk 160 70 - 90 1
Õunakook, 2 vormis Ø
20 cm
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
180 70 - 90 1
Juustukook, kasutage
sügavat panni
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
160 - 170 60 - 90 1
3
KOOGID / KÜPSETISED / SAIAD KÜPSETUSPLAADIL
Eelkuumutage tühja ahju.
(°C) (min)
Palmiksai / Rosett Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 - 190 30 - 40 2
Jõulusai, Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180 50 - 70 2
Rukkileib Ülemine + alu‐
mine kuumutus
esimene: 230 20 2
seejärel: 160 -
180
30 - 60
Tuuletaskud / Ekleerid Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210 20 - 35 2
Rullbiskviit, Ülemine + alu‐
mine kuumutus
180 - 200 10 - 20 2
Kuiv purukook Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 1
Purukattega mandli‐
kook / Suhkrukoogid
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
190 - 210 20 - 30 2
Puuviljakoogid (pärmi‐
taignast / keeksitaig‐
nast)
Pöördõhk 150 - 160 35 - 55 1
Puuviljakoogid (pärmi‐
taignast / keeksitaig‐
nast)
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
170 35 - 55 2
Muretaignast puuvilja‐
koogid
Pöördõhk 160 - 170 40 - 80 1
Õrna kattega (nt kohu‐
piim, koor, keedu‐
kreem) pärmitaigna‐
küpsetised
Ülemine + alu‐
mine kuumutus
160 - 180 40 - 80 2
KÜPSISED
(°C) (min)
Muretaignast küpsised Pöördõhk 150 - 160 10 - 20 1
4
KÜPSISED
(°C) (min)
Muretainaküpsetised /
Taignaribad
Pöördõhk 140 20 - 35 1
Muretainaküpsetised /
Taignaribad, eelsoo‐
jendage tühi ahi
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
160 20 - 30 2
Biskviittaignast küpsi‐
sed
Pöördõhk 150 - 160 15 - 20 1
Munavalgeküpsetised /
Beseed
Pöördõhk 80 - 100 120 - 150 1
Makroonid Pöördõhk 100 - 120 30 - 50 1
Pärmitaignast küpsi‐
sed
Pöördõhk 150 - 160 20 - 40 1
Lehttaignaküpsetised,
eelsoojendage tühi ahi
Pöördõhk 170 - 180 20 - 30 1
Saiakesed, eelsoojen‐
dage tühi ahi
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
190 - 210 10 - 25 2
Väikesed koogid, eel‐
soojendage tühi ahi
Pöördõhk 160 20 - 35 3
Väikesed koogid, eel‐
soojendage tühi ahi
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
170 20 - 35 2
Vormiroad ja gratäänid
Kasutage esimest tasandit.
(°C) (min)
Pastavorm Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 45 - 60
Lasanje Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 25 - 40
Köögiviljagratään, eel‐
soojendage tühi ahi
Turbogrill 210 - 230 10 - 20
5
Kasutage esimest tasandit.
(°C) (min)
Juustukattega baguet‐
te'id
Pöördõhk 160 - 170 15 - 30
Riisipuder Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 40 - 60
Kalavormid Ülemine + alumine kuu‐
mutus
180 - 200 30 - 60
Täidetud köögiviljad Pöördõhk 160 - 170 30 - 60
Nõuanded röstimiseks
Kasutage kuumakindlaid ahjunõusid.
Taise liha röstimisel katke see.
Pöörake praadi, kui 1/2–2/3
küpsetusajast on möödunud.
Küpsetatavad liha- või kalatükid peaks
kaaluma vähemalt 1 kg.
Küpsetamise ajal kastke sageli liha
praeleemega.
Küpsetustabelid
Kasutage esimest tasandit.
Valige 200 W võimsus, kui pole märgitud
teisiti.
VEISELIHA
(°C) (min)
Pajapraad 1 - 1,5 kg Ülemine + alumine
kuumutus
230 60 - 80
SEALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Abatükk / Kael / Sink,
seljatükk
1 - 1.5 160 - 180 50 - 70
Pikkpoiss 0.75 - 1 160 - 170 35 - 50
6
SEALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Seakoot, eelküpseta‐
tud
0.75 - 1 150 - 170 60 - 75
VASIKALIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Vasikapraad 1 160 - 180 50 - 70
Vasikakoot 1.5 - 2 160 - 180 75 - 100
TALLELIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Tallekoot / Talle‐
praad
1 - 1.5 150 - 170 50 - 70
7
LINNULIHA
Kasutage funktsiooni: Turbogrill.
(kg)
(°C) (min)
Linnuliha portsjoni‐
tükid
0,2 - 0,25 g tükid 200 - 220 20 - 35
Pool kana 0,4 - 0,5 kg tükid 190 - 210 25 - 40
Kana, broiler 1 - 1.5 190 - 210 30 - 45
Part 1.5 - 2 180 - 200 45 - 65
KALA
(kg)
(°C) (min)
Kala, terve 1 - 1.5 Ülemine + alu‐
mine kuumutus
210 - 220 30 - 45
TOIDUD
Kasutage funktsiooni: Pöördõhk.
(W)
(°C) (min)
Magustoidud 200 160 - 180 20 - 35
Soolased toidud küpsetatud lisanditega
(nuudlid, juurvili)
400 - 600 160 - 180 20 - 45
Soolased toidud värskete lisanditega
(kartulid, juurvili)
400 - 600 160 - 180 30 - 45
8
Krõbedad küpsetised valikuga Pitsa
PITSA
Kasutage kolmandat tasandit.
(°C) (min)
Korvikesed 180 - 200 40 - 55
Spinatipirukas 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 170 - 190 45 - 55
Šveitsi juustupirukas 170 - 190 45 - 55
Juustukook 140 - 160 60 - 90
Õunakook, kattega 150 - 170 50 - 60
Köögiviljapirukas 160 - 180 50 - 60
PITSA
Enne küpsetamist eelkuumutage tühja ahju.
Kasutage kolmandat tasandit.
(°C) (min)
Pitsa, õhukese põhjaga 200 - 230 15 - 20
Pits, paksu põhjaga 180 - 200 20 - 30
Hapendamata leib 230 10 - 20
Lehttaignaküpsetis 160 - 180 45 - 55
Elsassi pirukas 230 12 - 20
Pelmeenid 180 - 200 15 - 25
Leib
Eelkuumutamine ei ole soovitatud.
9
LEIB
Kasutage teist tasandit.
(min)
Sai 180 - 200 40 - 60
Baguette 200 - 220 35 - 45
Nupsusai 160 - 180 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Rukkileib 180 - 200 50 - 70
Täisterajahuleib 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib 170 - 190 60 - 90
Grill
Grillige üksnes õhemaid liha- või
kalatükke.
Enne küpsetamist eelkuumutage tühja
ahju.
Asetage esimesele tasandile plaat rasva
kogumiseks.
GRILLIMINE
Kasutage esimest tasandit.
(°C) (min)
1. külg 2. külg
Rostbiif, poolküps 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Veisefilee, poolküps 230 20 - 30 20 - 30
Sea seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Vasika seljatükk 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Lamba seljatükk 210 - 230 25 - 35 20 - 35
Kala, terve, 0,5 - 1
kg
210 - 230 15 - 30 15 - 30
10
Küpsetamine madalal t°
Selle funktsiooniga saate valmistada
taiseid, õrnu liha- ja kalatükke. Ei sobi:
linnulihaga, rasvase seapraevõi
pajapraega..
1. Praadige liha kõrgel kuumusel
mõlemalt poolt 1 - 2 minutit.
2. Asetage liha küpsetusnõusse või
otse ahjurestile. Rasva kogumiseks
asetage resti alla nõu.
Küpsetage alati ilma kaaneta, kui
kasutate seda funktsiooni.
3. Valige funktsioon: Küpsetamine
madalal t°. Esimeseks 10 minutiks
seadke temperatuur vahemikku 80
°C ja 150 °C. Vaiketemperatuur on
90 °C.
4. 10 minuti pärast alandab ahi
temperatuuri automaatselt tasemele
80 °C.
Kasutage esimest tasandit.
(kg)
(°C) (min)
Rostbiif 1 - 1.5 150 120 - 150
Veisefilee 1 - 1.5 150 90 - 110
Vasikapraad 1 - 1.5 150 120 - 150
Steik 0.2 - 0.3 120 20 - 40
Külmutatud toiduained
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit
taldrikule.
Ärge toitu kinni katke, sest see võib
sulamisaega pikendada.
Kasutage teist tasandit.
SULATAMINE
(°C) (min)
Pitsa, külmutatud 200 - 220 15 - 25
Pannipitsa, külmutatud 190 - 210 20 - 25
Pitsa, jahutatud 210 - 230 13 - 25
Pitsasuupisted, külmutatud 180 - 200 15 - 30
Friikartulid, õhukesed, keerake 2 või 3 korda
valmimise ajal
210 - 230 20 - 30
Friikartulid, paksud, keerake 2 või 3 korda val‐
mimise ajal
210 - 230 25 - 35
11
SULATAMINE
(°C) (min)
Viilud/kroketid / Viilud/Kroketid, keerake 2 või 3
korda valmimise ajal
210 - 230 20 - 35
Kartulipannkoogid 210 - 230 20 - 30
Lasanje / Cannellonid, värsked 170 - 190 35 - 45
Lasanje / Cannellonid, külmutatud 160 - 180 40 - 60
Kanatiivad 190 - 210 20 - 30
Hoidistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega
hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või
bajonett) kaanega purke ega
metallpurke.
Kasutage esimest tasandit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui
kuus üheliitrist purki.
Täitke purgid võrdselt ning sulgege
klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit
vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Valige temperatuuriks 160 - 170 °C.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-
liitriste purkide puhul umbes 35 - 60
minuti pärast), lülitage ahi välja või
alandage temperatuuri kuni 100 °C-ni ( vt
tabelit).
PEHMED PUUVILJAD
(min)
Aeg mullikeste
tekkimiseni
Maasikad / Musti‐
kad / Vaarikad /
Küpsed karusmar‐
jad
35 - 45
LUUVILJALISED
(min)
Aeg mulli‐
keste tek‐
kimiseni
(min)
Jätkake
kuumuta‐
mist 100
°C
Virsikud /
Ebaküdoo‐
niad / Ploo‐
mid
35 - 45 10 - 15
12
KÖÖGIVILI
(min)
Aeg mulli‐
keste tek‐
kimiseni
(min)
Jätkake
kuumuta‐
mist 100
°C
Porgandid 50 - 60 5 - 10
Kurgid 50 - 60 -
Segaköögivi‐
li
50 - 60 5 - 10
KÖÖGIVILI
(min)
Aeg mulli‐
keste tek‐
kimiseni
(min)
Jätkake
kuumuta‐
mist 100
°C
Nuikapsas /
Herned /
Spargel
50 - 60 15 - 20
Kuivatamine
Kasutage kolmandat tasandit.
(°C) (h)
Oad 60 - 70 6 - 8
Piprad 60 - 70 5 - 6
Supiköögivili 60 - 70 5 - 6
Seened 50 - 60 6 - 8
Ürdid 40 - 50 2 - 3
Ploomid 60 - 70 8 - 10
Aprikoosid 60 - 70 8 - 10
Õunaviilud 60 - 70 6 - 8
Pirnid 60 - 70 6 - 9
Toidu valmistamine
mikrolainetega
Mikrolainenõuanded
Küpsetamise / sulatamise
tulemused
Võimalik põhjus Lahendus
Toit on liiga kuiv. Liiga kõrge võimsus.
Liiga pikk küpsetusaeg.
Valige väiksem võimsus
ja/või lühem küpsetusaeg.
13
Mikrolainenõuanded
Küpsetamise / sulatamise
tulemused
Võimalik põhjus Lahendus
Toit ei ole sulanud või on
küpsetuse lõppedes jäänud
külmaks või tooreks.
Liiga lühike küpsetusaeg. Valige pikem küpsetusaeg.
Ärge suurendage mikrolai‐
nevõimsust.
Toit on servadest ülekuume‐
nenud, kuid keskelt toores.
Liiga kõrge mikrolaine‐
võimsus.
Valige madalam võimsus
ja pikem küpsetusaeg.
Sulatamine
LIHA / KALA
Valige 100 W võimsus, kui pole märgitud teisiti.
(kg)
(min) (min)
Steik 0.2 5 - 7 5 - 10
Hakkliha, valige 200 W 0.5 7 - 8 5 - 10
Kana 1 30 - 35 10 - 20
Kanarind 0.15 5 - 9 10 - 15
Kanakoivad 0.15 5 - 9 10 - 15
Kala, terve 0.5 10 - 15 5 - 10
Kalafilee 0.5 12 - 15 5 - 10
PIIMATOOTED
Valige 100 W võimsus.
(kg)
(min) (min)
Või 0.25 4 - 6 5 - 10
Riivitud juust 0.2 2 - 4 10 - 15
14
KOOGID / KÜPSETISED
Valige 200 W võimsus, kui pole märgitud teisiti.
(min) (min)
Pärmitaignakook 1 tk 2 - 3 15 - 20
Juustukook, valige 100 W 1 tk 2 - 4 15 - 20
Kuiv kook 1 tk 2 - 4 15 - 20
Leib 1 kg 15 - 18 5 - 10
Viilutatud leib 0,2 kg 3 - 5 5 - 10
Kuklid 4 tükki 2 - 4 2 - 5
PUUVILI
kg
(W) (min) (min)
Puuviljad 0.25 100 5 - 10 10 - 15
SOOJENDAMINE
(W) (min) (min)
Beebitoit purgis 0,2 kg 300 1 - 2 -
Beebi piim, pange pudelisse lusikas 180 ml 600 0:20 -
0:40
-
Piim 200 ml 1000 1 -
1:30
-
Vesi 200 ml 1000 1:30 -
2
-
Kaste 200 ml 600 1 - 3 -
Supp 300 ml 600 3 - 5 -
Külmutatud valmistoidud 0.5 400 10 - 15 2 - 5
Poolfabrikaadid 0.5 600 6 - 9 2 - 5
15
SULATAMINE
(kg)
(W) (min)
Šokolaad / Šokolaadiglasuur 0.15 300 2 - 4
Või 0.1 400 0:30 -
1:30
KÜPSETAMINE
(W) (min) (min)
Kala, terve 0,5 kg 500 8 - 10 2 - 5
Kalafilee 0,5 kg 400 4 - 7 2 - 5
Köögivili, värske 0,5 kg + 50 ml
vett
600 5 - 15 -
Köögivili, külmutatud 0,5 kg + 50 ml
vett
600 10 - 20 -
Koorega kartulid 0,5 kg 600 7 - 10 -
Riis 0,2 kg + 400 ml
vett
600 15 - 18 -
Popkorn - 1000 1:30 - 3 -
Mikrolaine-kombifunktsioon
Kasutage seda toidu kiiremaks
valmistamiseks ja pruunistamiseks.
Ooteaeg on 2 - 5 min.
Keerake toitu poole küpsetusaja möödumisel.
Kui pole öeldud teisiti, kasutage esimest tasandit.
Toit
(W) (°C) (min)
Kartuligratään 1,1 kg Pöördõhk + ML 400 180 -
190
35 - 45
16
Kui pole öeldud teisiti, kasutage esimest tasandit.
Toit
(W) (°C) (min)
Kook, kasutage teist ta‐
sandit
0,7 kg Ülemine + alum. kuu‐
mutus + ML
100 190 -
200
25 - 30
Seapraad 1,5 kg Pöördõhk + ML 200 180 -
190
85 - 90
Lasanje - Ülemine + alum. kuu‐
mutus + ML
200 170 -
190
30 - 40
Kana 1 kg Turbogrill + ML 400 230 35 - 40
*
17
18
19
867353230-A-082019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux KVLAE00WT Recipe book

Tüüp
Recipe book