Electrolux EON944K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend

See käsiraamat sobib ka

EON944
Integreeritav elektriahi
Paigaldus- ja kasutusjuhend
2
SISUKORD
Olulised ohutustehnikaalased nõuanded 3
Kasutajajuhend
Üldvaade ja juhtpaneel....................................................................................................................................................5
Kaitsevarustus.................................................................................................................................................................6
Ukse blokeerimissüsteem..................................................................................................................................6
Ahju jahutusventilaator.....................................................................................................................................6
Enne esmakordset kasutust .............................................................................................................................................7
Kellaaja reguleerimine......................................................................................................................................7
Esmane puhastus............................................................................................................................................... 7
Esmane kuumutus.............................................................................................................................................7
Keedupinna juhtlülitid.....................................................................................................................................................8
Ahju juhtlülitid................................................................................................................................................................9
Elektrooniline..................................................................................................................................................................10
Funktsioonid, üldandmed..................................................................................................................................10
Displei sümbolid...............................................................................................................................................10
Helisignaalid ..................................................................................................................................................... 10
Automaatne väljalülitamine .............................................................................................................................. 11
Automaatne sisse- ja väljalülitamine................................................................................................................. 11
Taimer............................................................................................................................................................... 12
Ahju sisedetailid.............................................................................................................................................................. 13
Ahju lisatarvikud...............................................................................................................................................13
Juhikud ahju küpsetusplaatide kasutamiseks ....................................................................................................13
Ahjurezhiimide kasutamine............................................................................................................................................. 14
Ülemine ja alumine kuumutus .......................................................................................................................... 14
Kuum õhk.......................................................................................................................................................... 14
Pizza valmistamine ...........................................................................................................................................15
Infrapuna-grill................................................................................................................................................... 15
Grill suurte pindade pruunistamiseks................................................................................................................15
Turbo-grill......................................................................................................................................................... 16
Soovitusi küpsetatud ja praetud toitude valmistamiseks................................................................................... 17
Ahju sisemine valgustus.................................................................................................................................................. 18
Kasulikke nõuandeid praktiliste probleemide lahendamiseks......................................................................................... 19
Kasulikke nõuandeid tehniliste probleemide lahendamiseks.......................................................................................... 19
Ahju puhastamine ja hooldus..........................................................................................................................................20
Ahi ja selle lisatarvikud.....................................................................................................................................20
Juhikute eemaldamine ja paigaldamine.............................................................................................................21
Ülemine tagasipööratav e. klapp-kuumutuselement..........................................................................................21
Roostevabast terasest välisseinad...................................................................................................................... 21
Paigaldusjuhend
Paigaldusjuhised.............................................................................................................................................................. 22
Pakendi eemaldamine ja pakkematerjalide hävitamine..................................................................................... 22
Integreerimine köögimööblisse......................................................................................................................... 22
Ahju integreerimisel köögimööblisse järgitavad mõõdud................................................................................. 22/26
Ühendamine elektrivõrku.................................................................................................................................. 23
Keedupinna ühendamine...................................................................................................................................24
Tehnilised karakteristikud............................................................................................................................................... 26
Tehnohooldus ja garantii.................................................................................................................................................26
3
OLULISED OHUTUSTEHNIKAALASED NÕUANDED
Enne seadme esmakordset kasutamist lugege kasutusjuhend hoolikalt läbi. Erilist tähelepanu pöörake
ohutustehnikaeeskirjadele, mis on tähistatud sümboliga . See võimaldab ennetada õnnetusjuhtumeid ja seadme
kahjustusi.
Hoidke käesolev kasutusjuhend alles ja alati käepärases kohas ning seadme võimaliku edasimüümise korral andke see
edasi seadme uuele omanikule.
Käesolev kodumasin on ette nähtud kasutamiseks üksnes koduses majapidamises.
Seade vastab rahvusvahelistele kvaliteedinormidele ja ohutustehnikanõuetele.
Siiski ei suuda aga intuitsiooni tasandil üldmõistetavad ohutusmeetmed kaitsta Teid kõikvõimalikku laadi riskide eest.
Elektriohutus
Seadme ühendamist toitevooluvõrku on lubatud teostada üksnes kvalifitseeritud elektrikul. Sellele lisaks tagatakse
elektriohutus ahju õige paigaldamisega köögimööblisse, mida on samuti lubatud teostada vaid oma ala professionaalidel.
Kahjustatud seadme kasutamine on keelatud. Seadme rikke või kahjustuse korral eemaldada ahju pistikühendus
vooluvõrgust või püsiühendus lahti keerata.
Ohutuse tagamiseks järgida nõuet, et seadme ja eriti seadme pinge all olevate detailide remonti on lubatud teostada üksnes
kogenud elektrikul või spetsiaalkvalifikatsiooni omavatel teeninduskeskuse töötajatel, kuna sellistel juhtudel eksisteerib
potentsiaalne oht seadme kasutaja jaoks. Rikete-tööhäirete korral pöörduge abi saamiseks lähimasse müügijärgsesse
autoriseeritud hoolduskeskusse.
Laste ohutuse tagamiseks
Jälgige, et väikelapsed ei viibiks liiga ahju lähedal ja ei mängiks sellega.
Kui Teie ahi on varustatud blokeerimissüsteemiga kaitseks sisselülituse eest, siis ärge unustage seda kasutamast et lastel
puuduks võimalus ahju käsitsemiseks.
Kokkupuutest kuuma kuumutuselemendiga tingitud põletuste vältimiseks on ahju uks varustatud spetsiaalse kummist
lukustusega, mida tavaliselt on suutelised avama üksnes täiskasvanud.
Kasutamine ja juhtimine
Enne esmakordset kasutamist tuleb ahju kuumutada. Kuumutamise ajaks tagage ruumi korralik ventileerimine.
Ahju käsitsemisel ärge unustage ettevaatust, kuna vastasel korral eksisteerib põletushaavade oht, mis on tingitud
kokkupuutest kuumutuselementide või sisselülitatud ahju sisepindadega.
Ahjupõhja alumiiniumfooliumiga mitte kinni katta. Selle tagajärjel kuumus koguneb, mis võib põhjustada ahju sisemuses
kasutatud viimistlusmaterjali kahjustusi.
Kuumade esemete väljavõtmisel ahjust kasutage alati pajakindaid, pajalappe.
Avatud ahjuuks ei ole arvestatud taluma suuri koormusi ning seepärast ärge istuge ega toetuge sellele.
Teiste elektriseadmete ühendamisel toitevooluvõrgu pistikupesaga, mis paikneb ahju läheduses, järgige, et vastava seadme
elektrikaabel ei oleks kokkupuutes ahjupinnaga ega satuks ahjuukse vahele.
Lisaks ahju komplekti kuuluvatele lisatarvikutele kasutage üksnes selliseid kuumuskindlaid küpsetusvorme ja küpsetus- e.
ahjuplaate, mis on ette nähtud kasutamiseks toidu valmistamiseks ahjus. Alati järgige nõude valmistajate poolt antud
juhiseid.
Pärast töö lõpetamist ärge unustage ahju välja lülitada. Kõik lülitid seada asendisse OFF.
4
Puhastamine
Puhastamise ajal peavad kõik kuumutuselemendid olema välja lülitatud. Veenduge, et ahi on niivõrd jahtunud, et ahju
sisepindasid on võimalik puudutada ilma, et eksisteeriks oht saada põletada.
Hoidke ahju puhtana. Kuumutamisel võivad ahjuseintel olevad rasvapritsmed ja
-plekid olla ebameeldivate lõhnade põhjuseks ning suurema määrdumise korral võivad need põhjustada süttimist.
Ahju uks peab sulguma tihedalt. Jälgige, et ahjuukse tihendid oleksid puhtad. Elektriohutusnõutest tulenevalt ei sobi ahju
puhastamiseks kasutada auruga või survega töötavaid puhastamisseadmeid.
Vastavalt seadusele “Tarbijate õiguste kaitse kohta” ei hüvitata kindlaksmääratud kasutuseeskirjade rikkumisel kahju, mis
on tingitud sellistest rikkumistest ja ei hüvitata nõudeid, mis on tekkinud selliste rikkumiste tagajärjel.
5
Integreeritav ahi
Üldvaade
Funktsioonilülitite ja temperatuuri- ja elektroonilise
kella lülititega varustatud juhtpaneel
Mehaaniline blokeering
Ahjuukse käepide
Klaasist ahjuuks koos vaateavaga
Juhtpaneel
Eesmise vasakpoolse keedutsooni lüliti
Tagumise vasakpoolse keedutsooni lüliti
Ahju tööfunktsioonide lüliti
Ahju temperatuurilüliti
Tagumise parempoolse keedutsooni lüliti
Eesmise parempoolsepoolse keedutsooni lüliti
Regulaatorite valgusindikaatoritega ringskaalad
Elektrooniline kell
Termostaadi signaallamp
6
KAITSEVARUSTUS
Ukse blokeerimissüsteem/ lastekaitsemehhanism
Blokeerimismehhanism ei võimalda lastel ahju ust avada.
Ukse blokeerimissüsteemi sisselülitamine
Ukse blokeerimissüsteemi sisselülitamiseks tõmmake
blokeerimismehhanismi keeleke välja.
Ukse avamine ja sulgemine sisselülitatud blokeeringu
korral
Ukse avamiseks vajutage blokeerimismehhanismi
keelekesele suunaga alt üles, misjärel ahju uks kergesti
avaneb.
Ukse sulgemisel fikseerub blokeerimismehhanismi keeleke
automaatselt.
Ukse blokeerimissüsteemi väljalülitamine
Vajutage blokeerimismehhanismi keelekesele nii, et see
oleks sisse lükatud. Nüüd võib ahju ust igal ajal avada.
Ukse blokeerimissüsteemi sisselülitamist (
blokeerimismehhanismi keeleke tõmmatakse välja) ja
väljalülitamist (blokeerimismehhanismi keeleke lükatakse
sisse) teostada alati siis, kui ahju uks on lahti.
Põletushaavade vältimiseks lülitage ahju
blokeerimismehhanism sisse ja välja üksnes siis,
kui ahi ei ole kuum.
Ahju jahutusventilaator
Ahi on varustatud jahutusventilaatoriga, mis kuumutamisel
lülitub sisse automaatselt ja mis vajadusel jätkab töötamist
ka pärast ahju väljalülitamist.
7
Enne esmakordset kasutust
Kellaaja reguleerimine
Ahju esmakordsel ühendamisel elektrivõrku või pärast toite
väljalülitamist ilmub elektroonilise kella displeile vilkuv
kellaaja näit 0.00 ja sõna AUTO. Vajadusel seadke kellaaeg
õigeks, kuna vastasel korral ei hakka ahi tööle. Kellaaeg
muutub diapasoonis 0.01 kuni 24.00
Vajutage samaaegselt nuppudele ja ning
hoidke neid allavajutatuna.
Nuppude (arvsuuruse kahanemine) või
(arvsuuruse kasvamine) abil seadke kellaaeg õigeks.
Kellaaja näidu korrigeerimiseks (näiteks üleminekul
suveajale/talveajale) vajutage samaaegselt nuppudele - ja
+ ning seadke kellaaja näit õigeks.
Esmane puhastus
Tootmismäärdejääkide eemaldamiseks ahi enne
esmakordset kasutamist puhastada ja üle hõõruda.
Eemaldage ahjust kaitsekile ja võimalikud ahju sisemusse
jäänud kleebised. Mingil juhul ärge visake ära tehnilisi
andmeid sisaldavaid kleebiseid, vaid hoidke need koos
teiste dokumentidega alles.
Peske juhtpaneel ja ahju uks sooja vee ja
pesuvahendilahusega puhtaks ja hõõruge kuivaks. Võtke
kõik ahjutarvikud ahjust välja ja peske puhtaks. Ahju
sisekambri seinad, mis on kaetud isepuhastuva emailiga ja
ahjuukse sisekülg peske puhtaks sooja vee ja
pesuvahendilahusega. Hõõruge kuivaks. Puhastamise
lihtsustamiseks võib ahjuvalgustuse sisse lülitada. Ahju
tööfunktsioonide lüliti seada asendisse .
Esmane kuumutus
Enne ahju esmakordset kasutamist tuleb seda korraks
kuumutada. Tagage ruumide korralik ventileerimine.
Seadke ahju tööfunktsioonide lüliti asendisse
alumine/ülemine kuumutus ja temperatuurilüliti asendisse
250°C.
Olles seadistused sooritanud lülitage suletud uksega tühi ahi
ca. 1 tunniks sisse.
8
KEEDUPINNA LÜLITID
Integreeritud keedupinna kuumutustsoonide või keedukohtade
sisselülitamiseks ja reguleerimiseks kasutatakse nelja lülitit,
mis paiknevad juhtpaneelil. Kuumutustsooni sisselülitamisel
süttib vastava lüliti kohal paikneva skaala indikaator põlema,
täites samaaegselt sisselülitamise kontroll-lambi funktsiooni.
Tavaliste kuumutustsoonide ja keedukohtade lülitid
pööratakse astmete 1-9 seadistamiseks paremale poole kuni
vajaliku asendini. Asend 9 vastab kõige kõrgemale
kuumutusastmele, aga asend 1 kõige madalamale
kuumutsuastmele. Alljärgnevalt esitatud tabel sisaldab
praktilisi nõuandeid erinevate kuumutusastmete kasutuse
kohta.
Kuumutusastme seadistamine
Rezhiim Näited
Väljalülitatud 0
Soojashoidmine, toitude soojendamine
Ülessulatamine
1
2
väiksemamahuline nõu
kaste, või ja šokolaad
Paisuvate toiduainete hautamine
Sulatamine
3
riis
spinat
Praadimine-pruunistamine ilma, et moodustuks
krõbe koorik
4
omlett, praemuna-munaroog
Toitude valmistamine madalal temperatuuril,
paisuvate toiduainete hautamine
5
juurvili, väiksem kogus puuvilju väiksemas
vedelikukoguses, suure tärklisesisaldusega
toiduaineid
Keetmine
6
keedetud kartulid, hautatud-mooritud toidud,
supid, kastmed
Praadimine-pruunistamine madalamal
temperatuuril
Küpsetamine
7
šnitsel, kotletid, lihapallid, fritüüritud
kalafilee
Mitme portsjoni kiire pruunistamine-praadimine
järjestikku
8
kartulikrõpsud, pannkoogid, praemuna-
munaroog
Kuumutamine keemiseni, praadimine-
pruunistamine
9
enne vajalikule kuumutusastmele
seadistamist
Muudetavate kuumutustsoonide lülitud
Väike keedutsoon: pöörake lülitit paremale. Väikese keedutsooni osas on
võimalik on valida kuumutusastmeid alates 1 kuni 9.
Kuumutustsooni muutmiseks-laiendamiseks: pöörake lüliti asendist 9 edasi
kuni on tuntav fikseerumine sümboli asendis. Selle seadistuse
tulemusel keedutsooni pind kuumeneb välimise suurema ringi ulatuses.
Nüüd on Teil suurendatud keedutsooni osas uuesti võimalik valida
kuumutusastmeid 1 kuni 9.
Kuumutustsoonide väljalülitamine
Kuumutsutsoonide väljalülitamiseks pöörake vastavad lülitid asendisse OFF.
Soovitused kuumutustsoonide kasutamise kohta leiate vastavast oma keedupinna kasutamist puudutavast eraldi
kasutamisjuhendist.
Pärast kasutamise lõpetamist veenduge, et keedupind on täielikult välja lülitatud. Kõik pöördlülitid peavad
olema pööratud asendisse OFF.
9
Ahju lülitid
Ahju tööfunktsioonide lüliti
Funktsioonilülitit võib vajaliku asendis valimiseks pöörata nii
vasakul kui ka paremale.
Ahjuvalgustus sisselülitamiseks pööratakse lüliti asendisse .
Ahjuvalgustus töötab ka koos kõigi teiste ahjurezhiimidega.
Ahjuvalgustus
Kuuma õhu suunamine (kuumutuselemendilt ahjukambri
tagaseinale)
Pizzavalmistusrzhiim (kuuma õhu ja soojuse suunamine alt üles)
Turbo-grill (infrapuna-grill ja ventilaator)
Infrapuna-grill
Grill suurte pindade pruunistamiseks (infrapuna-grill ja ülemine
kuumutuselement)
Kuumutus ülalt
Kuumutus alt
Kuumutus ülevalt ja alt
Ahju temperatuurilüliti
Lülitit kasutades pööratakse seda paremale poole, et valida
temperatuur diapasoonis alates 50°C kuni 275°C. Lüliti mitte
pöörata edasi üle maksimumtemperatuuri väärtuse. Kuumutuse
väljalülitamiseks pöörake temperatuurilülitit vasakule kuni
asendisse 0.
Ahi käivitub üksnes pärast funktsionaalrezhiimi valimist ja
temperatuuri seadistamist.
Indikaatorid
Ahju töötamist tähistavad indikaatorid
Ahju tööfunktsioonide sisselülitamisel süttib lüliti kohal
paiknev skaala põlema. Skaala indikaator lülitub välja lüliti
pööramisel asendisse OFF.
Ahjutemperatuuri signaal-lamp
põleb ahju kuumutusprotsessi ajal. Etteantud temperatuuri
saavutamisel kontroll-lamp lülitub välja, süttides uuesti põlema
kuumutuselementide sisselülitumisel, et tagada etteantud
temperatuuri hoidmine.
10
Elektrooniline kell
Elektroonilise kella funktsioonid
n Kellaaeg
Kellaaja reguleerimist on kirjeldatud peatükis “Enne esmakordset kasutamist”, vt. lk. 6
n Etteantud aja lõppemist tähistav helisignaal
n Automaatne väljalülitumine
n Automaatne sisse/väljalülitumine
Elektroonilist kella reguleeritakse kolme programmeerimisnupu, kahe väärtuste seadistusnupu ja ümberlülitusnupu abil.
Töö alustamine
Pärast vajutamist mis tahes programmeerimisnupule tuleb järgmisele nupule vajutada hiljemalt 5 sekundi jooksul. Selle aja
möödudes ilmub displeile uuesti kellaeg. Vajutusega programmeerimisnupule on Teil võimalik igal ajal seatud kellaaega
kontrollida ja reguleerida.
Displei sümbolid
Sümbolid AUTO ja annavad märku, kas valitud on automaatse väljalülituse või automaatse sisse/väljalülitus
rezhiim. Etteantud aja möödudes sümbol kustub, ja sümbol AUTO hakkab vilkuma.
Sümbol põleb ja annab märku siis kui taimer on sisse lülitatud.
Helisignaal
Valmistusaja lõppemisest või seadistatud ajaintervalli möödumisest annavad märku helisignaalid.
n taimeri abil seadistatud aja lõppemisest annab märku kahekordne helisignaal.
n etteantud ajaintervalli möödudes kostuvad neli helisignaali.
Helisignaalid korduvad 3 minuti jooksul. Helisignaali väljalülitamiseks vajutada mis tahes programmeerimisnupule.
Taimeri programmeerimisnupp
Programmeerimisnupp valmistusaja kestvuse
seadistamiseks
Programmeerimisnupp väljalülitusaja
seadistamiseks
Ümberlülitamine käsijuhtimisrezhiimile
Programmeerimisnupud Nupud kellaaja
seadistamiseks Kellaaja seadistusnupud kõikide rezhiimide jaoks
Ümberlülitusnupp
Displei sümbolid
Põleb toiduvalmistamise automaatprogrammide
töötamise ajal.
Etteantud aja möödudes sümboli näit hakkab vilkuma.
Põleb taimeri kasutamise ajal.
Põleb toiduvalmistamise automaatprogrammide
töötamise ajal.
11
AUTOMAATNE VÄLJALÜLITAMINE
- etteantud ajaintervalli möödudes lülitub ahi välja automaatselt.
F Asetage valmistamiseks kasutatavad toiduained ahju.
F Valige toiduvalmistusrezhiim ja seadistage
temperatuur.
F Vajutage programmeerimisnupule .
F Nuppude ja abil seadistage vajalik
valmistamisaja kestvus.
Kogu valmistamisprotsessi ajal põlevad displeil sümbolite
AUTO ja näidud . Displeilt on võimalik kontrollida
valmistusaja lõpuni jäänud aega, vajutades selleks nupule
ja tegelikku lõplikku valmistusaega, vajutades selleks
nupule .
Muudatuste teostamiseks vajutage nupule ja sisestage uus valmistusaja kestvus nuppude ja abil.
Juhtsüsteem annab valmistusprotsessi lõppemisest märku kolme helisignaali abil. Ahju kuumutuselemendid lülituvad
välja, displeil kustub sümbol ja sümbol AUTO hakkab vilkuma.
F Vajutage kellaaja väärtuse mis tahes seadistamisnupule. Helisignaal lülitub välja ja sümbol AUTO kustub.
Seejärel on võimalik ahju juhtida käsitsi ja sisestada uus automaatjuhtimisprogramm. Kuni sümbol vilgub, ei ole ahju
edasine juhtimine võimalik. Uues töörezhiimi sisestamiseks vajutage esmalt nupule .
AUTOMAATNE SISSE- JA VÄLJALÜLITAMINE
Valmistusaja kestvuse ja väljalülitusaja seadistamine
- ahi lülitub etteantud ajal sisse ja lülitub välja etteantud
ajaintervalli möödudes.
F Asetage valmistamiseks kasutatavad toiduained ahju.
F Valige toiduvalmistusrezhiim ja seadistage temperatuur.
F Vajutage programmeerimisnupule.
F Nuppude ja abil seadistage vajalik valmistamisaja
kestvus.
F Vajutage programmeerimisnupule
F ja seadistage vajalik ahju väljalülitusaeg (eeldatav toidu
valmimisaeg) nuppude ja abil.
12
Ahjuvalgustus lülitub välja ja valitud funktsiooni indikaator
kustub. Sümbol AUTO põleb algusest peale kuni
valmistusaja lõpuni.
Pärast vajutamist nupule on Teil võimalik kontrollida
seadistatud valmistusaja kestvust, aga vajutusega nupule
seadistatud väljalülitusaega. Samuti on Teil nuppude
ja abil võimalik neid seadistusi muuta.
Ahju kuumutuselemendid lülituva välja, displeil kustub
sümbol ja sümbol AUTO hakkab vilkuma.
F Vajutage mis tahes väärtuste seadistamisnupule .
Helisignaal lülitub välja ja sümbol AUTO kustub.
Seejärel on ahju võimalik juhtida käsitsi või seadistada uus
automaatjuhtimisprogramm.
Kuni sümbol AUTO vilgub, ei ole ahju edasine juhtimine
võimalik. Uue töörezhiimi sisestamiseks vajutage esmalt
nupule .
Taimer
Taimer ei oma sisse/väljalülitusfunktsiooni. Taimerit võib
kasutada mis tahes köögis teostatavate tööde jaoks.
F Vajutage nupule
Displeile ilmub kellaaja väärtus 0.00 ja sümbol.
F Nuppude ja abil sisestage vajalik ajaintervall.
Võimalik on valida intervall kestvusega kuni 24 tundi. Taimeri
abil sisestatud aja jooksul põleb displeil kellukest kujutav
sümbol .
Taimeri abil etteantud aja möödudes kellukest kujutav sümbol
kustub ja samaaegselt kostub kahekordne helisignaal.
F Helisignaali on võimalik välja lülitada vajutades selleks mis
tahes väärtuste seadistamisnupule .
Enneantud ajaintervalli kestvuse muutmiseks vajutage nupule
ja sisestage uus toiduvalmistamiskestvus nuppude
ja abil.
13
Ahju sisedetailid
A Eemaldatavad juhikud
küpsetusplaatide kasutamiseks
B Isolatsioonipaneel, mille taha
on paigutatud tagumine
kuumutuselement ja ventilaator
C Infrapuna-grill
D Ülemine kuumutuselement
C+D Grill suurte pindade
pruunistamiseks
E Ahju sisevalgustus
F Tehnilisi andmeid sisaldav
toote tüüpvastavuskilp
Küpsetusplaatide
paigaldustasandid
Ahju lisatarvikud
Lisaks ahju komplekti kuuluvatele lisatarvikutele
kasutage üksnes kuumuskindlaid küpsetusvorme ja
panne, mis on ette nähtud ahjus kasutamiseks. Alati
järgige nõude tootjate poolt antud kasutusjuhiseid.
Ahju tarnekomplekti kuuluvad järgmised lisatarvikud
1 rasvakogumisalus
2 ahjuplaati küpsetamiseks
1 rest
1 rasvafilter tagumise kuumutuselemendi jaoks
Juhikud ahju küpsetusplaatide kasutamiseks
Ahi on varustatud 5 paari juhikutega. Käesoleva
kasutusjuhendi tabelites ja tekstis on need nummerdatud alates
1 (alumine) kuni 5 (ülemine). Paigaldage küpsetusplaadid, rest
või rasvakogumisalus nii, et nende servad jääksid juhikute
kahekordsete ribade vahele: nii on tagatud, et
küpsetusplaadid on kindlalt paigas ning ei kuku paigaldamise
või väljatõstmise käigus ümber.
14
Soovitused ahjurezhiimide kasutamiseks
Ülemine ja alumine kuumutus
Kuumutuselemendi, mis paiknevad ahju üla- ja alaosas,
kiirgavad soojust, mis kandub edasi töödeldavasse
toiduainesse. Võimalik on valida mis tahes temperatuuri
diapasoonis 50°C kuni 275°C.
Liha küpsetamine ja praadimine ülemise ja alumise kuumutuse
abil on võimalik korraga üksnes ühel küpsetusplaadil.
Ülemine kuumutus
Ülemisest kuumutuselemendist kiirguvat soojust kasutatakse
küpsetamise, kui toidu valmistamise viimaseks etapiks
(krõbeda kooriku moodustumiseks) ja küpsetiste
valmistamiseks. Maksimumtemperatuur sellel rezhiimil on
180°C.
Alumine kuumutus
Töödeldavale toiduainele avaldab mõju alumisest
kuumutuselemendist kiirguv soojus. Seda rezhiimi võib
kasutada küpsetamiseks kui toidu valmistamise viimaseks
etapiks ja ahjuplaadil praadimiseks. Maksimumtemperatuur
sellel rezhiimil on 180°C.
Kuum õhk
Ahi kuumeneb kuuma õhu tsirkuleerimise tagajärjel. Ahju
tagaseinas paiknev ventilaator tagab kuuma õhu intensiivse
tsirkuleerimise ja toiduainete ühtlase kuumtöötlemise. Sellel
rezhiimil on võimalik valida mis tahes temperatuuri vahemikus
50°C kuni 275 °C.
Sõltuvalt toiduainete liigist on võimalik kasutada korraga kuni
kolme ahjuplaati.
15
Pizza valmistamine
Seda rezhiimi on mugav kasutada pizza, puuviljatäidisega
pirukate, korpide, erineva täidisega pirukate jne.
valmistamiseks küpsetusplaadil. Selle rezhiimi puhul kasutada
kombineeritult kuuma õhku ja alumist kuumutust.
Toidu valmistamisel küpsetustasandil 1 moodustub alumise
kuumutuse toimel tugev krõbe koorik, mis ei lase taignal
praguneda. Kahte ülemist tasandit on võimalik kasutada liha
praadimiseks või küpsetamiseks, kuid seejuures alumine
kuumutus töödeldavaid toiduaineid ei mõjuta.
Grill
Grilli töötamise ajal peab ahi olema kogu aeg
suletud. Grilli töötamise ajal ärge jätke ahju
järelvalveta.
Rezhiimide ümberlülitusnupu abil valige Teile vajalik
grillimisrezhiim. Selle rezhiimi valimisel lähtutakse vastava
töödeldava toiduaine kaalust ja paksusest.
Temperatuuri võib valida sõltuvalt toiduaine liigist, kuna ahju
termostaat säilitab etteantud temperatuuri ka grilli töötamise
ajal.
Konkreetsed soovitused rezhiimide, temperatuuride ja resti
paigaldustasandite valimiseks leiate toiduretseptide
raamatutest.
Infrapuna-grill
Infrapuna-grilli kasutamine garanteerib suurepärase tulemuse
resti keskossa asetatud väiksemate ja õhemate lihatükkide ja
poolitatud kanade grillimisel. Temperatuur vahemikus 210°C
kuni 275°C.
Grill suurte pindade pruunistamiseks
Kogu resti ulatuses asetatud õhemate tükkide (näiteks kana
poolkered) grillimiseks. Selles rezhiimis kasutatakse infrapuna-
grilli kombinatsioonis ülemise kuumutuselemendiga.
Temperatuur vahemikus 210°C kuni 275°C.
16
Mõlemad grillirezhiimid on kasutatavad õhemate tükkide
pruunistamiseks, nagu näiteks biifsteek, hakikotletid, viinerid,
kala jne.
Kuna grillist kiirguv kuumus võib töödeldavaid toiduaineid
küpsetada üksnes pindmiselt, tuleb töödeldavad tükid vahepeal
ümber pöörata.
Seadke rest nii, et töödeldavad toiduained ei asetseks
kuumutuselemendile liiga lähedal. Rasvakogumisalus tuleb
asetada kas 1 või 2 küpsetustasandile.
Grilli võib kasutada ka järgmiselt:
n toiduainete röstimiseks
n martsipani või jäätise katmiseks glasuuriga;
n suflee puhul kooriku moodustumiseks.
Toiduained, mis on ette nähtud valmistamiseks
grillimisrezhiimil, asetatakse restile, mis sõltuvalt tükkide
suurusest-paksusest paigutatakse 4 või 5 tasandi juhikutesse.
Vahekaugust kuumutuselemendist on võimalik muuta ka resti
kasutusviisist sõltuvalt, kas resti kumer pind üles- või
allapoole.
Turbo-grill
Paksude toiduainetükkide, nagu searibi, seajalad või linnuliha
grillimiseks on soovitav kasutada rezhiimi turbo-grill
temperatuuril vahemikus 150°C kuni 190°C.
Selle rezhiimi puhul kasutatakse infrapuna-grilli kombineeritult
koos ventilaatoriga. Sel moel ei pruunistu mitte üksnes
toiduaine pindmise osa, vaid tagatakse ka grillist kiirguva
soojuse intensiivne mõju kogu toiduaine ulatuses.
17
Nõud liha küpsetamiseks ja praadimiseks
Kasutage üksnes ahju komplekti kuuluvaid lisatarvikuid või tumeda emailiga kaetud küpsetusvorme. Kasutage liha
praadimiseks üksnes neid kuumuskindlaid vorme ja nõusid, millised on ette nähtud kasutamiseks praeahjus.
Küpsetamisel ja praadimisel kuuma õhu rezhiimil ja pizza valmistamisrezhiimil võite kasutada vorme, mis on kaetud nii
tumeda, kui ka heleda emailiga, küpsetamiseks ettenähtud nõusid, kuumuskindlaid vorme ja kastruleid. Kasutage liha
praadimiseks üksnes neid kuumuskindlaid vorme ja nõusid, mis on ette nähtud kasutamiseks praeahjus. Seejuures pikeneb
heleda emailiga kaetud ahjuplaatide ja vormide kasutamisel toidu valmistusaeg. Järgige nõude tootja poolt antud
kasutusjuhiseid. Ülemise ja alumise kuumutuse rezhiimil heleda emailiga kaetud ja läikivaid ahjuplaate ja vorme mitte
kasutada. Küpsetusvormid ja praadimis-moorimisnõud asetatakse restile, mis on paigutatud vastava sobiva küpsetustasandi
juhikutesse. Spetsiaalsed soovitused erinevate toiduaineliikide kohta leiate toiduretseptide raamatutest.
Temperatuuri valimine
Kuuma õhu rezhiimil toimub toiduainete kuumtöötlemine kiiremini ning seetõttu on seadistage temperatuur umbes 25°C
võrra madalam, kui on soovitatud ülemise ja alumise kuumutuse rezhiimide kasutamisega seonduvates toiduretseptides.
Nõuanne: Kodumasinate müügiga tegelevates kauplustes on müügil spetsiaalsed termomeetrid, mis võimaldavad
kontrollida töödeldava toiduaine temperatuuri.
Rasvafilter
Rasvafilter peab olema paigaldatud kõikide liha praadimiseks kasutatavate kuuma õhu ja turbo-grilli rezhiimide puhul;
küpsetamise ajaks tuleb filter eemaldada, kuna selle kasutamine pikendab küpsetusaega.
Eelkuumutus
Kuna etteantud temperatuur saavutatakse väga kiiresti, siis enamike küpsetus- või praadimisoperatsioonide puhul ei ole
ahju eelnev kuumutamine enne ahjuplaatide ahju asetamist vajalik.
Ahju eelkuumutamine on soovitav:
n selliste lihatoitude valmistamisel, milliste valmistamine ei võta kaua aega, nagu näiteks fileed, rostbiif, šnitsel või
kotletid. Sel juhul lihapoorid sulguvad kiiresti ja pruunistatav lihatükk jääb mahlakas.
18
n vigurküpsised, mis kergesti murenevad,
n täidisega saiakesed-pirukad ja keedisega rullbiskviidid.
Enne loetletud toiduainetega varustatud ahjuplaadi paigaldamist ahju kuumutatakse ahju seni, kuni kostub lühike
helisignaal.
Küpsetamine kuuma õhu ja ülemise/alumise kuumutuselemendi kasutamise rezhiimil
Soovitusi toiduretseptide kasutamise kohta
Küpsetamisoperatsioone käsitlevad toiduretseptid sisaldavad reeglina soovitusi temperatuuridiapasooni kohta, näiteks 160-
170°C. Esmalt sisestage madalam temperatuur. Kui temperatuur on liiga kõrge, siis pirukas kattub pealt koorikuga liiga
kiiresti, pirukas vajub kokku või kerkib halvasti, kuna taignasse jääb liiga palju vett. Kui pirukas küpseb liiga kaua või ei
küpse pruuniks nii, nagu vaja, siis võib temperatuuri tõsta.
Selleks, et pirukat kattev koorik pruunistuks suhteliselt ühtlaselt, tuleb küpsetustemperatuuri alandada (näiteks 10°C
võrra). Seejuures on vaja pikendada valmistusaega. Võimalik, et valmistusaega on vaja muuta vaatamata sellele, et Te
täpselt järgisite retseptis antud juhiseid, kuna see aeg sõltub ka sellistest teguritest, nagu kasutatud munade suurus, jahu ja
ka küpsetusvormi valmistamiseks kasutatud materjali kvaliteet.
Ahju sisemine valgustus - elektripirni vahetus
Ahjuvalgustuseks kasutatava elektripirni
vahetamiseks tuleb esmalt selle kuppel lahti keerata
või eemaldada.
Läbipõlenud elektripirni võite ise vahetada.
Elektripirni vahetamiseks on vajalik kuumuskindel elektripirn
(300°C) parameetritega 25 W/ 220-230V/ E14.
Sellise elektripirni võite muretseda kas spetsiaalkauplusest või
tootja poolt soovitatud tehnohoolduskeskusest.
Ahju tagaseinal paiknev ümara kupliga valgusti:
Keerake ümar klaasist kaitsekuppel lahti, vahetage elektripirn
ja asetage kuppel tagasi oma kohale.
Ahju vasakpoolsel seinal paiknev neljakandiline valgusti
Eemaldage vasakpoolne küpsetusplaatide ja resti jaoks
ettenähtud kronstein. Laiotsalise kruvikeeraja või noa abil
eemaldage ettevaatlikult klaasist kaitsekuppel kinnitustest,
vahetage elektripirn ja asetage kuppel tagasi oma kohale.
19
Kasulikke nõuandeid praktiliste ja tehniliste probleemide lahendamiseks
Praktiline probleem Võimalik põhjus Kõrvaldamine
Pirukad ei kerki. Valesti valitud temperatuur. Kontrollige temperatuuri
vastavust retseptile.
Pirukas või küpsetis ei
pruunistu.
Liiga madal temperatuur
Valesti valitud küpsetusvorm
Temperatuuri on vaja tõsta,
kindlaks määrata toidu
valmidusaste ja võimalik, et
lühendada valmistusaega.
Ülemise ja alumise kuumutuse
rezhiimidel kasutada üksnes
tumeda kattekihiga ahjuvorme.
Pirukas või küpsetis
pruunistub ebaühtlaselt.
Ebaühtlane paksus Temperatuuri tuleb alandada ja
võimalik, et pikendada
valmistusaega.
Pirukat või küpsetist kattev
koorik muutub liialt tumedaks.
Liiga kõrge temperatuur Kontrollige temperatuuri
vastavust retseptile.
Temperatuuri on vaja alandada
ja võimalik, et pikendada
valmistusaega.
Pirukas või küpsetis on liiga
kuivaks tõmbunud.
Liiga madalast temperatuurist
tingitud liiga pikk valmistusaeg.
Kontrollige temperatuuri
vastavust retseptile. Võimalik,
et temperatuuri on vaja tõsta ja
valmistusaega lühendada.
Tehniline probleem Võimalik põhjus Kõrvaldamine
Integreeritav ahi ei tööta. Elektritoite katkestus Kontrollige kaitsmete
korrasolekut.
Ahju tööfunktsioon ja
temperatuur on seadistatud,
kuid pärast
automaatprogrammi lõppu ahi
ei kuumene, displeil vilgub
sümbol AUTO.
Vajutage ümberlülitusnupule
Sisestatud on
sisselülitusviivitusega
programm
Muutke seadistatud
automaatprogramm, vajutades
selleks ümberlülitusnupule.
Võib samuti sisestada uue
automaatprogrammi.
Ahjuvalgustus ei lülitu sisse. Ahjuvalgustuse elektripirn on
läbi põlenud
Elektripirn välja vahetada, vt.
lk. 21
Töötav seade põhjustab müra
ja õhuvoog seadmest pärast
seda, kui ahi on välja lülitatud.
See ei ole rike, vaid ventilaator
jätkab töötamist seni, kuni ahi
on jahtunud.
Keelatud on rikkis ahju kasutada. Rikke või ahju tööhäirete-katkestuste korral ahi vooluvõrgust lahti ühendada
või kaitsmed lahti keerata.
Ärge püüdke ahju ise remontida. Ebakompetentselt teostatud remonditööd võivad põhjustada õnnetusjuhtumeid ja
kahjustada ahju.
Kui rikete-tööhäirete kõrvaldamine ülaltoodud nõuannete abil ei õnnestus, siis pöörduge abi saamiseks lähimasse
müügijärgsesse tehnohoolduskeskusse.
20
Ahju, lisatarvikute ja ahju välispindade puhastamine
Puhastamise ajal peavad kõik kuumutuselemendid olema välja lülitatud. Veenduge, et ahi on niivõrd jahtunud,
et selle sisemisi detaile võib puudutada ilma, et eksisteeriks risk saada põletushaavu. Ainsana võib sisse olla
lülitatud ahju sisevalgustus.
Elektriohutusnõutest tulenevalt ahju puhastamiseks
auru või surve abil töötavaid puhastamisseadmeid
mitte kasutada.
Sisemiste emailpindade puhastamine
Ahju sisekambri seinu puhastage hoolikalt ja regulaarselt, kui
need on veel leiged või täielikult jahtunud. Määrdunud ahju
mitte kuumutada, sest selle tagajärjel kõrbeb mustus lihtsalt
kinni.
Ahjukambri siseseinu pesta pesukäsna või lapiga, mida on
immutatud soojas pesuvahendilahuses. Tugeva määrdumise
korral lasta mustusel eelnevalt lahti liguneda.
Puhastamisjärgselt ahju seinad kindlasti puhta veega üle pesta
ja kuivaks hõõruda.
Mingil juhul ärge kasutage tugevatoimelisi puhastusvahendeid,
abrasiivseid ja puhastuspulbreid, ahjude puhastamiseks
mõeldud aerosoolpuhastusvahendeid ja metallist
küürimiskäsnasid. Kui Te siiski otsustasite kasutada
aerosoolpuhastusvahendeid, siis pidage meeles, et mõned neist
võivad kahjustada ahjukambri seinte emailpindasid.
Rest, rasvakogumisalus, küpsetusplaadid ja
küpsetusvormid
Ahju lisatarvikuid ja juhikuid nende paigaldamiseks pesta
soojas pesuvahendilahuses. Nõudepesumasinas mitte pesta.
Rasvafilter
Iga kord pärast kasutamist peske roostevabast terasest
valmistatud rasvafilter kuumas pesuvahendilahuses pehme
harja abil puhtaks. Rasvafiltrit võib pesta ka
nõudepesumasinas. Tugeva määrdumise korral laske
rasvafiltril liguneda näiteks kuumas puhastusvahendilahuses.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30

Electrolux EON944K Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
See käsiraamat sobib ka