AEG KS7400021M Recipe book

Tüüp
Recipe book

See juhend sobib ka

ET RETSEPTIRAAMAT — AURUAHI KASUTUSJUHEND
PARIMATE TULEMUSTE SAAVUTAMISEKS
Täname teid selle AEG toote valimise eest. Lõime toote, mis tagab teile
aastateks laitmatu toimimise ning lisasime teie elu lihtsamaks ja kergemaks
muutvaid innovaatilisi tehnoloogiaid – omadusi, mida te tavaliste seadmete juures
ei pruugi leida. Leidke mõni minut aega ning lugege, kuidas seadmega parimaid
tulemusi saavutada.
LISASEADMED JA KULUTARVIKUD
AEG veebipoest leiate kõik vajaliku, mida te oma AEG seadmete laitmatu
väljanägemise ja heas töökorras hoidmise jaoks vajate. Koos laia valiku
kvaliteedistandarditele vastavate lisatarvikutega, alates spetsialistidele mõeldud
kööginõudest kuni söögiriistade korvideni, pudelihoidjatest kuni õrnade
pesuesemete pesukottideni...
Külastage veebipoodi aadressil
www.aeg.com/shop
2
SISUKORD
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Käesolevas kasutusjuhendis on kasutatud
järgmisi hoiatusmärke:
Tähtis info teie isikliku ohutuse kohta ja info
seadme kahjustamise vältimise kohta.
Üldine info ja nõuanded
Keskkonnainfo
Jäetakse õigus teha muutusi.
Sisukord
3
VIHJEID JA NÄPUNÄITEID
HOIATUS
Vt jaotist "Ohutusinfo".
Ukse sisekülg
Mõne mudeli puhul leiate ukse siseküljelt:
riiulitasandite numbrid (valitud mudelitel)
andmed küpsetusrežiimide kohta ning levinumate toitude soovitatavad riiulitasandid ja
temperatuurid (valitud mudelitel).
Tabelites esitatud temperatuurid ja küpsetusajad on ainult soovituslikud. Täpsemalt sõltuvad
need retseptist ning kasutatava tooraine kvaliteedist ja kogustest.
Küpsetamine auruga
Auruga küpsetamisel kasutatavad nõud
Kasutage ainult kuumuskindlaid ja roostevabu nõusid.
Sobivad ka kroomitud terasest nõud (kaasas mõne mudeliga).
Riiulitasandid
Õiged riiulitasandid on toodud järgnevas tabelis. Riiulitasandeid loetakse altpoolt üles.
Üldist
Kui küpsetamisaeg on pikem kui 30 minutit või kui küpsetatava toidu kogused on suured,
lisage vajadusel vett.
Asetage toit sobivatesse küpsetusnõudesse ja nõud ahjuriiulitele. Jälgige, et riiulite vahel
oleks ringleva auru jaoks piisavalt ruumi ja aur jõuaks kõigi nõudeni.
Pärast iga kasutuskorda eemaldage vesi veesahtlist, ühendusvoolikutest ja aurugeneraa‐
torist. Vt jaotist "Puhastus ja hooldus".
Märkus auruga küpsetamise tabelite kohta
Tabelis on toodud andmed levinumate toitude kohta.
Tabelis esitatud temperatuur ja aeg on ainult soovituslikud; tegelikud väärtused sõltuvad
valmistatava toidu koostisest, suurusest ja kogusest ning kasutatavatest keedunõudest.
Kui te tabelist oma retsepti ei leia, võtke aluseks mõni ligilähedane retsept.
Kui tabelis teistmoodi ei juhendata, siis alustage küpsetamist külma ahjuga.
Riis imab vett, seega kasutage riisi küpsetamisel vee ja riisi vahekorda 1,5 : 1 – 2 : 1.
Auruga küpsetamise tabelid
HOIATUS
Ärge avage seadme ust ajal, mil funktsioon on sisse lülitatud. Põletusoht!
Funktsioon sobib igat tüüpi toitudele — nii värsketele kui ka külmutatutele. Seda võib kasu‐
tada köögivilja, liha, kala, pasta, riisi, maisi, manna ja munade küpsetamisel, soojendamisel,
sulatamisel, pošeerimisel või blanšeerimisel.
4 Vihjeid ja näpunäiteid
Terve menüü valmistamine. Ühekorraga on võimalik valmistada terve menüü. Et toidud ei
jääks ala- või üleküpsetatuks, valige sellised, mille valmistamisaeg on enamvähem sama.
Valige menüükomponentide veekoguste seast suurim. Asetage toidud ahjuriiulitele sobiva‐
tes keedunõudes. Jätke toitude vahele ruumi, nii et aur saaks vabalt liikuda.
Steriliseerimine
Selle funktsiooniga saate steriliseerida nõusid (nt imikupudeleid).
Paigutage puhtad nõud riiuli keskele esimesel riiulitasandil. Jälgige, et nõude avaused
oleksid suunatud väikese nurga all allapoole.
Kallake sahtlisse maksimaalses koguses vett ja valige ajaks 40 min.
Köögivili
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Artišokid 96 800 50 - 60 1
Pommu 96 450 15 - 25 1
Lillkapsas, terve 96 600 35 - 45 1
Lillkapsas, õisi‐
kud
96 500 25 - 30 1
Spargelkapsas,
terve
96 550 30- 40 1
Spargelkapsas,
õisikud
96 400 20 - 25 1
Seeneviilud 96 400 15 - 20 1
Herned 96 450 20 - 25 1
Apteegitill 96 600 35 - 45 1
Porgandid 96 600 35 - 45 1
Nuikapsas, ribad 96 550 30 - 40 1
Paprika, ribad 96 400 15 - 20 1
Porrulauk, viilud 96 500 25 - 35 1
Rohelised oad 96 550 35 - 45 1
Põldkännak, õisi‐
kud
96 450 20 - 25 1
Rooskapsas 96 550 30 - 40 1
Peet 96 800 + 400 70 - 90 1
Aed-mustjuur 96 600 35 - 45 1
Seller, tükeldatud 96 500 20 - 30 1
Spargel, roheline 96 500 25 - 35 1
Spargel, valge 96 600 35 - 45 1
Spinat, värske 96 350 15 1
Kooritud tomatid 96 350 15 1
Vihjeid ja näpunäiteid 5
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Valged aedoad 96 500 25 - 35 1
Kähar peakapsas 96 400 20 - 25 1
Suvikõrvits, viilud 96 350 15 1
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Kõrvalroad/lisandid
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Knedlikud 96 600 30 - 40 1
Kartuliknedlikud 96 600 35 - 45 1
Koorimata kartu‐
lid, keskmised
96 750 45 - 55 1
Riis (vesi/riis 1,5 :
1)
96 600 35 - 40 1
Keedetud kartulid,
sektorid
96 600 35 - 40 1
Leivaknedlikud 96 600 35 - 45 1
Tagliatelle, värske 96 450 20 - 25 1
Polenta (vedelik/
polenta 3 : 1)
96 750 40 - 45 1
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Kala
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Forell, umbes 250
g
85 550 30 - 40 1
Krevetid, värsked 85 450 20 - 25 1
Krevetid, külmuta‐
tud
85 550 30 - 40 1
Lõhefilee 85 500 25 - 35 1
Lõheforell, umbes
1000 g
85 600 40 - 45 1
Karbid 96 500 20 - 30 1
Õhuke kalafilee 80 350 15 1
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Liha
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Keedusink 1000 g 96 800 + 150 55 - 65 1
Kanarind, pošee‐
ritud
90 500 25 - 35 1
6 Vihjeid ja näpunäiteid
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Kana, pošeeritud,
1000–1200 g
96 800 + 150 60 - 70 1
Vasika/sea selja‐
tükk jalata 800–
1000 g
90 800 + 300 80 - 90 1
Kasseler (suitsu
seaseljatükk), po‐
šeeritud
90 800 + 300 70- 90 1
Tafelspitz (keede‐
tud veiseliha)
96 800 + 700 110 - 120 1
Chipolata-vorstid 80 400 15 - 20 1
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Munad
Toit Temperatuur ºC Vee kogus ml-tes
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Munad, pehmeks
keedetud
96 400 10- 12 1
Munad, keskmi‐
selt keedetud
96 450 13 - 16 1
Munad, kõvaks
keedetud
96 500 18 - 21 1
1) Toodud ajad on soovituslikud.
Auruvee tabel
Vee kogus veesahtlis ml-tes
Aeg
1)
minutites.
300 15 - 20
600 30 - 40
800 50 - 60
1) Toodud ajad on ligikaudsed
Funktsiooni Keskmine aurutus küpsetustabel
Toidu tüüp
Keskmine aurutus
(vee kogus umbes 300 ml)
Temperatuur ºC Aeg minutites Riiuli tasand
Keedukreemiga/täidi‐
sega pirukad eraldi
vormides
1)
90
40 - 45 1
Küpsetatud munad
1)
90
35 - 45 1
Terriin
1)
90 40 - 50 1
Õhuke kalafilee 85 15 - 25 1
Vihjeid ja näpunäiteid 7
Toidu tüüp
Keskmine aurutus
(vee kogus umbes 300 ml)
Temperatuur ºC Aeg minutites Riiuli tasand
Paks kalafilee 90 25 - 35 1
Väike kala, kuni 350 g 90 25 - 35 1
Terve kala, kuni 1000
g
90 35 - 45 1
Ülessoojendamine
Knedlikud 110 20 - 30 1
Pasta 110 15 - 20 1
Riis 110 15 - 20 1
Ühe-taldriku-road 110 15 - 20 1
1) Jätkake veel pool tundi suletud uksega
Funktsiooni Kerge aurutus tabel
Toidu tüüp
Kerge aurutus (vee kogus umbes 300 ml)
Kogus Temperatuur ºC
Aeg
1)
minutites.
Riiuli tasand
Röstitud sealiha 1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Rostbiif 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Röstitud vasikaliha 1 kg 180 80 - 90 1
Pikkpoiss, toores 0,5 kg 180 30 - 40 1
Suitsu seaseljatükk
(immutage 2 tundi)
0,6–1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kana 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Part 1,5–2 kg 180 70 - 90 1
Kartuligratään - 160 - 170 50 - 60 1
Pastavorm - 190 40 - 50 1
Lasanje - 180 45 - 55 1
Erinevat tüüpi leivad 0,5–1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Saiakesed 40–60 g 180 - 210 30 - 40 2
Valmistaignast saia‐
kesed
- 200 20 - 30 2
Valmistaignast ba‐
guette'id
40–50 g 200 20 - 30 2
Külmutatud valmis‐
taignast baguette'id
40–50 g 200 25 - 35 2
1) Toodud ajad on soovituslikud.
8 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetamine
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage oma tavapära‐
sed seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulitasandid vastavalt tabelites toodud väär‐
tustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lüli‐
tada, et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate sügavkülmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal kõverdu‐
da. Kui plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10-15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul
ärge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Niiske pöördõhk
Toidu tüüp Temperatuur °C Aeg minutites Ahjutasand
Pastavorm 170 - 190 45 - 60 1
Lasanje 170-190 45 - 60 1
Kartuligratään 180 - 200 50 - 60 1
Magustoidud 170 - 190 45 - 60 1
Gugelhupf või nupsusai 150 - 160 50 - 70 1
Pärmitainast kringel/pärg 160 - 180 40 - 50 1
Kuiv purukook 150 - 160 20 - 30 2
Mandlikook/suhkrukoo‐
gid
1)
180 - 200 20 - 30 2
Pärmitainast küpsised 150 - 160 20 - 40 2
1) Soojendage ahi ette
Küpsetamine ühel ahjutasandil
Üldised juhised
Teie uus ahi võib küpsetada erinevalt kui teie varasem seade. Kohandage oma tavapära‐
sed seaded (temperatuur, küpsetusajad) ja riiulite kõrgused vastavalt tabelites toodud
väärtustele.
Pikema küpsetusaja puhul võib ahju umbes 10 minutit enne küpsetusaja lõppu välja lülitada,
et ära kasutada jääkkuumust.
Kui kasutate külmutatud toitu, võivad ahjus olevad plaadid küpsetamise ajal kõverduda. Kui
plaadid jälle maha jahtuvad, taastub nende esialgne kuju.
Vihjeid ja näpunäiteid
9
Küpsetustabelite kasutamine
Esimesel korral on soovitatav kasutada madalamat temperatuuri.
Kui te oma retsepti jaoks sobivat seadistust ei leia, siis kasutage mõnda muud, mis oleks
võimalikult sarnane.
Kui küpsetate kooke rohkem kui ühel ahjutasandil, võib küpsetusaega 10–15 minuti võrra
pikendada.
Eri kõrgusel küpsetatavad koogid ja küpsetised ei pruunistu algul alati võrdselt. Sel juhul är‐
ge temperatuuri seadistust muutke. Erinevused kaovad küpsetamise ajal.
Küpsetamine vormides
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjuta
sand
Temperatuur °C Aeg minutites
Gugelhupf või nupsusai Pöördõhk 1 150 - 160 50 - 70
Madeira kook / puuvilja
koogid
Pöördõhk 1 140 - 160 70 - 90
Keeks Pöördõhk 1 140 - 150 35 - 50
Keeks Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 160 35 - 50
Koogipõhi — muretainas
1)
Pöördõhk 2 170 - 180 10 - 25
Koogipõhi – keeksitainas Pöördõhk 2 150 - 170 20 - 25
Õunakook (2 vormi Ø 20
cm, diagonaalpaigutus)
Pöördõhk 2 160 70 - 90
Õunakook (2 vormi Ø 20
cm, diagonaalpaigutus)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 180 70 - 90
Juustukook, küpsetusplaa‐
dil
2)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 160 - 170 70 - 90
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage alusplaati või röstimisplaati
Koogid/küpsetised/leivadpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pärmitainast kringel/pärg Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 170 - 190 30 - 40
Jõulusai
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1 160 - 180 50 - 70
Leib (rukkileib)
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
1
alguses 230 20
seejärel 160 - 180 30 - 60
Tuuletaskud/ekleerid
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 190 - 210 20 - 35
Rullbiskviit
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 180 - 200 10 - 20
10 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Kuiv purukook Pöördõhk 2 150 - 160 20 - 40
Mandlikook/suhkrukoogid
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 190 - 210 20 - 30
Puuviljakoogid (pärmitai‐
nast/keeksitainast)
2)
Pöördõhk 2 150 - 160 35 - 55
Puuviljakoogid (pärmitai‐
nast/keeksitainast)
2)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
170 35 - 55
Muretainast puuviljakoogid Pöördõhk 2 160 - 170 40 - 80
Õrna kattega (nt kohupiim,
koor, keedukreem) pärmi‐
tainaküpsetised
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 160 - 180 40 - 80
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage alusplaati või röstimisplaati
Küpsised
Toit Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Muretainast küpsised Pöördõhk 2 150 - 160 10 - 20
Liivaküpsised/soolapulgad Pöördõhk 2 140 20 - 35
Liivaküpsised/soolapul‐
gad
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 160 20 - 30
Keeksitainast küpsised Pöördõhk 2 150 - 160 15 - 20
Munavalgest küpsetised,
besee
Pöördõhk 80 - 100 120 - 150
Makroonid Pöördõhk 2 100 - 120 30 - 50
Pärmitainast küpsised Pöördõhk 2 150 - 160 20 - 40
Lehttainaküpsised
1)
Pöördõhk 2 170 - 180 20 - 30
Saiakesed
1)
Pöördõhk 2 160 10 - 25
Saiakesed
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 190 - 210 10 - 25
Väikesed koogid
1)
Pöördõhk 2 160 20 - 35
Väikesed koogid
1)
Ülemine + alumi‐
ne kuumutus
2 170 20 - 35
1) Soojendage ahi ette
Vihjeid ja näpunäiteid 11
Küpsetamine mitmel tasandil
Koogid/küpsetised/leivadpsetusplaadil
Küpsetise tüüp Pöördõhk
Riiulitasandid altpoolt loetu‐
na
2 tasandit
Temperatuur °C Aeg minutites
Tuuletaskud/ekleeridMu‐
retainast küpsised
1 / 4 160 - 180 25 - 45
Kuiv purukook 1 / 4 150 - 160 30 - 45
Koogid/küpsetised/leivadpsetusplaadil
Küpsetise tüüp ördõhk
Riiulitasandid altpoolt loetuna
2 tasandit
Temperatuur °C Aeg minutites
Muretainast küpsised 1 / 4 150 - 160 20 - 40
Liivaküpsised/soolapul‐
gad
1 / 4 140 25 - 45
Keeksitainast küpsised 1 / 4 160 - 170 25 - 40
Munavalgest küpsetised,
besee
1 / 4 80 - 100 130 - 170
Makroonid 1 / 4 100 - 120 40 - 80
Pärmitainast küpsised 1 / 4 160 - 170 30 - 60
Nõuandeid küpsetamiseks
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Koogi põhi ei ole küllalt pruun. Vale riiulitasand. Asetage kook allapoole.
Kook vajub kokku (muutub ve‐
siseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks).
Ahju temperatuur on liiga kõr‐
ge.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi madalam ahju tempera‐
tuur.
Kook vajub kokku (muutub ve‐
siseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks).
Küpsetusaeg on liiga lühike.
Määrake pikem küpsetusaeg.
Küpsetusaega ei saa vähenda‐
da kõrgema temperatuuri vali‐
mise abil.
Kook vajub kokku (muutub ve‐
siseks, klimbiliseks, triibuli‐
seks).
Tainas on liiga palju vedelikku.
Kasutage vähem vedelikku.
Pöörake tähelepanu segami‐
saegadele, eriti siis, kui kasuta‐
te tainasegamise masinat.
Kook on liiga kuiv.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
kõrgem ahju temperatuur.
Kook on liiga kuiv. Küpsetusaeg on liiga pikk.
Järgmisel küpsetamisel valige
lühem küpsetusaeg.
12 Vihjeid ja näpunäiteid
Küpsetustulemused Võimalik põhjus Lahendus
Kook ei pruunistu ühtlaselt.
Ahju temperatuur on liiga kõrge
ja küpsetusaeg liiga lühike.
Valige madalam ahju tempera‐
tuur ja pikem küpsetusaeg.
Kook ei pruunistu ühtlaselt. Tainas pole ühtlaselt jaotatud.
Laotage tainas ühtlaselt küpse‐
tusplaadile.
Kook ei saa antud küpsetusaja‐
ga valmis.
Ahju temperatuur on liiga ma‐
dal.
Järgmisel küpsetamisel valige
veidi kõrgem ahju temperatuur.
Röstimistabel
Roogade röstimine
Kasutage röstimisel kuumakindlaid ahjunõusid (vt tootja juhiseid).
Suuri praetükke võib valmistada sügaval pannil või sügava panni kohale asetatud ahju‐
restil (kui see on olemas).
Taisest lihast praadide valmistamisel kasutage kaanega röstimisvorme. Nii jääb liha mah‐
lasem.
Kõiki praade, mille puhul soovitakse pruunistamist või krõbedat koorikut, võiks küpsetada
kaaneta röstimisvormis.
Veiseliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiuli ta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minutites
Pajapraad 1–1,5 kg Ülemine + alu‐
mine kuumutus
1 230 120 - 150
Rostbiif või
veisefilee
väheküps paksuse cm
kohta
Turbogrill 1
190 - 200
1)
5–6 paksuse
cm kohta
poolküps paksuse cm
kohta
Turbogrill 1 180 - 190 6–8 paksuse
cm kohta
täisküps paksuse cm
kohta
Turbogrill 1 170 - 180 8–10 paksuse
cm kohta
1) Soojendage ahi ette
Sealiha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Abatükk, kael,
kints
1–1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 90 - 120
Karbonaad, ri‐
bipraad
1–1,5 kg Turbogrill 1 170 - 180 60 - 90
Pikkpoiss 750 g – 1
kg
Turbogrill 1 160 - 170 50 - 60
Seakoot (eel‐
küpsetatud)
750 g – 1
kg
Turbogrill 1 150 - 170 90 - 120
Vihjeid ja näpunäiteid 13
Vasikaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsioon Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Röstitud vasi‐
kaliha
1 kg Turbogrill 1 160 - 180 150 - 120
Vasikakoot 1,5–2 kg Turbogrill 1 160 - 180 120 - 150
Lambaliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Lambakoot,
röstitud lamba‐
liha
1-1,5 kg Turbogrill 1 150 - 180 100- 120
Lamba selja‐
tükk
1–1,5 kg Turbogrill 1 160 - 180 40 - 60
Ulukiliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Jänese selja‐
tükk, jänese‐
koot
1)
kuni 1 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu
tus
1 230 30 - 40
Uluki seljatükk 1,5–2 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu
tus
1 210 - 220 35 - 40
Uluki kintsutükk 1,5–2 kg Ülemine + alu‐
mine kuumu
tus
1 180 - 200 60 - 90
1) Soojendage ahi ette
Linnuliha
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli ta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Kana, tibu 200–250
g/tk
Turbogrill 1 200 - 220 30 - 50
Pool kana 400–500
g/tk
Turbogrill 1 190 - 210 35 - 50
Linnulihatükid 1–1,5 kg Turbogrill 1 190 - 210 50 - 70
Part 1,5–2 kg Turbogrill 1 180 - 200 80 - 100
14 Vihjeid ja näpunäiteid
Kala (aurutatud)
Liha tüüp Kogus Ahju funktsi‐
oon
Riiuli ta‐
sand
Temperatuur °C Aeg minuti‐
tes
Kala, terve 1–1,5 kg Ülemine +
alumine kuu‐
mutus
1 210 - 220 45 - 60
Toidutermomeetri tabel
Veiseliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Ribitükk või filee
väheküps 45–50 °C
poolküps 60–65 °C
täisküps 70–75 °C
Sealiha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Sea abatükk, kintsutükk, kaelatükk 80–82 °C
Karbonaad (seljatükk), suitsu seaseljatükk 75–80 °C
Pikkpoiss 75–80 °C
Vasikaliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Röstitud vasikaliha 75–80 °C
Vasikakoot 85–90 °C
Lambaliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Lambakoot 80–85 °C
Lamba seljatükk 80–85 °C
Röstitud lambaliha, lambakoot 70–75 °C
Ulukiliha
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Jänese seljatükk 70–75 °C
Jänese koot 70–75 °C
Jänes, terve 70–75 °C
Uluki seljatükk 70–75 °C
Uluki koot 70–75 °C
Vihjeid ja näpunäiteid 15
Kala
Valmistatav toit Toidu sisetemperatuur
Lõhe 65–70 °C
Forell 65–70 °C
Funktsiooni Küpsetamine madalal t° tabel
Kasutage seda funktsiooni taiste õrnade liha- ja kalaroogade valmistamisel. Valmistage
ilma kaaneta.
Pruunistage liha hästi kuumal pannil.
Asetage liha röstimisnõule või otse ahjurestile. Rasva kogumiseks asetage resti alla grill-/
röstimispann.
Funktsiooni Küpsetamine madalal t° tabel
Valmistatav toit Kaal Temperatuur (°C) Riiuli tasand Aeg (min.)
Rostbiif 1–1,5 kg 150 1 120 - 150
Veisefilee 1–1,5 kg 150 1 90 - 110
Röstitud vasikaliha 1–1,5 kg 150 1 120 - 150
Lihalõik 200–300 g 120 1 20 - 40
Poolfabrikaadid
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
Kasutage esimest ahju riiulit. Kõige alumist.
Külmutatud toiduained
Poolfabrikaadid Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pitsa, külmutatud 2 200 - 220 15 - 25
Pannipitsa, külmutatud 2 190 - 210 20 - 25
Pitsa, jahutatud 2 210 - 230 13 - 25
Pitsasuupisted, külmuta‐
tud
2 180 - 200 15 - 30
Friikartulid, õhukesed 2 200 - 220 20 - 30
Friikartulid, paksud 200 - 220 25 - 35
Viilud/Kroketid 2 220 - 230 20 - 35
Kartulipannkoogid 2 210 - 230 20 - 30
Lasanje/Cannelloni,
värske
2 170 - 190 35 - 45
Lasanje/Cannelloni, kül‐
mut.
2 160 - 180 40 - 60
Ahjus küpsetatud juust 2 170 - 190 20 - 30
16 Vihjeid ja näpunäiteid
Poolfabrikaadid Ahjutasand Temperatuur °C Aeg minutites
Kanatiivad 2 190 - 210 20 - 30
Külmutatud valmistoitude tabel
Valmistatav toit Ahju funktsioonid Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg
Külmutatud pitsa Ülemine + alumine
kuumutus
2 vastavalt tootja ju‐
histele
vastavalt tootja ju‐
histele
Friikartulid
1)
(300–
600 g)
Ülemine + alumine
kuumutus või Turbo‐
grill
2 200 - 220 vastavalt tootja ju‐
histele
Baguette'id Ülemine + alumine
kuumutus
2 vastavalt tootja ju‐
histele
vastavalt tootja ju‐
histele
Puuviljakook Ülemine + alumine
kuumutus
2 vastavalt tootja ju‐
histele
vastavalt tootja ju‐
histele
1) Keerake friikartuleid 2 või 3 korda valmistamise ajal
Pitsarežiim
Küpsetise tüüp Riiuli tasand Temperatuur °C Aeg minutites
Pitsa (õhuke koorik)
1)
2 200 - 230 0:15-0:20
Pitsa (rohke kattega)
2)
2 180 - 200 0:20 -0:30
Pirukad 1 180 - 200 0:40-0:55
Spinatipirukas 1 160 -180 0:45 -1:00
Quiche Lorraine (pi‐
kantne pirukas)
1 170 - 190 0:45 -0:55
Šveitsi juustupirukas 1 170 - 190 0:45 -0:55
Juustukook 1 140-160 1:00-1:30
Õunakook, kattega 1 150 - 170 0:50-1:00
Köögiviljapirukas 1 160 - 180 0:50-1:00
Hapendamata leib
1)
2 230 0:10 -0:20
Lehttainakook
1)
2 160 - 180 0:45 -0:55
Flammekuchen
1)
2 230 0:12-0:20
Vene pirukad (calzo
ned vene moodi)
1)
2 180 - 200 0:15-0:25
1) Soojendage ahi ette
2) Kasutage alusplaati või röstimisplaati
Sulatamine
Eemaldage toidu pakend. Asetage toit taldrikule.
Ärge toitu taldriku või kausiga katke. See võib sulatusaega pikendada.
Kasutage esimest ahju riiuli tasandit. Kõige alumist.
Vihjeid ja näpunäiteid
17
Sulatamise tabel
Toit Kogus Sulatamise
aeg minutites
Edasine sula‐
tamise aeg
minutites
Märkus
Kana 1 kg 100-140 20-30 Asetage kana suurele taldrikule kum‐
mulikeeratud alustassi peale.
Pöörake poole aja möödudes
Liha 1 kg 100-140 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Liha 0,5 kg 90-120 20-30 Pöörake poole aja möödudes
Forell 150 g 25-35 10-15 ---
Maasikad 300 g 30-40 10-20 ---
Või 250 g 30-40 10-15 ---
Koor 2 x 200 g 80-100 10-15 Koort võib vahustama hakata, kui sel‐
les on veel külmunud tükikesi
Gateau 1,4 kg 60 60 ---
Grill
Kasutage grillimisel alati kõrgeimat temperatuuriseadet.
ETTEVAATUST
Grillimisel peab ahju uks olema alati suletud.
Enne grillimist soojendage tühja ahju alati eelnevalt 5 minutit.
Paigutage riiul grillimistabelis soovitatud riiulitasandile.
Kõige alumisele tasandile asetage alati pann rasva kogumiseks.
Grillige üksnes lamedamaid liha- või kalatükke.
Grill
Grillitav toit Temperatuur Ahjutasand
Grillimise aeg minutites
1. külg 2. külg
Rostbiif, poolküps 210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Veisefilee, pool‐
küps
230 1 0:20-0:30 0:20-0:30
Sea seljatükk 210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Vasika seljatükk 210-230 1 0:30-0:40 0:30-0:40
Lamba seljatükk 210-230 1 0:25-0:35 0:20-0:35
Terve kala, 500–
1000 g
210-230 1 0:15-0:30 0:15-0:30
18 Vihjeid ja näpunäiteid
Kiirgrill
Grillitav toit
Ahjutasand
1)
Grillimisaeg: tunnid:minutid
1. külg 2. külg
Burgerid
2)
3 9–13 min 8–10 min
Seafilee 3 10–12 min 6–10 min
Vorstid 3 10–12 min 6–8 min
Fileetükid, vasikaliha‐
lõigud
3 7–10 min 6–8 min
Röstleib/-sai
2)
4 1–3 min 1–3 min
Kattega röstleib/-sai 3 6–8 min -
1) Soojendage alati ahi ette
2) Soojendage ahi ette
Leib
Kallake sahtlisse 100 ml vett. Eelkuumutamine ei ole soovitatud.
Küpsetise tüüp Ahju funktsioon Ahjutasand Temperatuur °C
Aeg
tunnid:minutid
Sai Leib 2 180 - 200 40 - 60
Baguette Leib 2 200 - 220 35 - 45
Nupsusai Leib 2 180 - 200 40 - 60
Ciabatta Leib 2 200 - 220 35 - 45
Rukkileib Leib 2 190 - 210 50 - 70
Must leib Leib 2 180 - 200 50 - 70
Täisteraleib Leib 2 170 - 190 60 - 90
Hoidiste valmistamine
Kasutage ainult ühesuguse suurusega hoidisepurke.
Ärge kasutage keeratava (keere või bajonett) kaanega purke ega metallpurke.
Selle funktsiooni puhul kasutage altpoolt esimest ahjuriiulit.
Ärge pange küpsetusplaadile rohkem kui kuut üheliitrist purki.
Täitke purgid sama kõrguseni ja sulgege klambriga.
Purgid ei tohi üksteise vastu puutuda.
Kallake küpsetusplaadile umbes 1/2 liitrit vett, et hoida ahjus piisavalt niiskustaset.
Kui purkide sisu hakkab mullitama (1-liitriste purkide puhul umbes 35–60 minuti pärast),
lülitage ahi välja või alandage temperatuuri kuni 100 °C-ni ( vt tabelit).
Vihjeid ja näpunäiteid
19
Hoidiste tabel — marjad
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Maasikad, mustikad, vaarikad,
küpsed tikrid
160-170 35-45 ---
Hoidiste tabel — luuviljad
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Pirnid, küdooniad, ploomid 160-170 35-45 10-15
Hoidiste tabel — köögiviljad
Hoidis Temperatuur
(°C)
Aeg mullikeste tekki‐
miseni (min)
Kuumutusaeg 100
°C juures (min)
Porgandid
1)
160-170 50-60 5-10
Kurgid 160-170 50-60 ---
Segaköögivili 160-170 50-60 15
Nuikapsas, herned, spargel 160-170 50-60 15-20
1) Jätke ahju väljalülitamisel ahju
Kuivatamine
Toit Temperatuur (°C) Riiuli tasand Aeg (h)
Oad 60-70 2 6-8
Piprad 60-70 2 5-6
Supiköögivili 60-70 2 5-6
Seened 50-60 2 6-8
Ürdid 40-50 2 2-3
Ploomid 60-70 2 8-10
Aprikoosid 60-70 2 8-10
Õunaviilud 60-70 2 6-8
Pirnid 60-70 2 6-9
RETSEPTID
Ekraanil kuvatakse kõigi retseptiraamatu retseptide riiulitasandid ja eelseatud küpsetusajad.
Automaatprogrammid
Programmi number Programmi nimi
1 KÖÖGIVILI
2 KARTULIGRATÄÄN
20 Vihjeid ja näpunäiteid
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

AEG KS7400021M Recipe book

Tüüp
Recipe book
See juhend sobib ka