12
- Küpsetusplaatide ja toidunõude
materjal ja kate mõjutavad toidu põhja
pruunistumise määra. Emailitud nõud,
tumedad, rasked või kõrbemiskindla
kattega tarvikud suurendavad põhja
pruunistumist, samal ajal kui klaasist,
läikivast alumiiniumist või poleeritud
terasest nõud peegeldavad kuumust
ja pruunistumine on nõrgem.
- Asetage nõud alati riiuli keskele, et
tagada ühtlane pruunistumine.
- Asetage nõud sobiva suurusega
küpsetusplaatidele, et vältida toidu
loksumist ahju põrandale ning muuta
puhastamine lihtsamaks.
- Ärge asetage nõusid, vorme või
küpsetusplaate otse ahjupõhja, sest
see läheb väga tuliseks ning võib
põhjustada kahjustusi. Seda
seadistust kasutades tuleb soojus
niihästi pealmiselt kui alumiselt
elemendilt. See võimaldab teil
küpsetada ühelainsal tasandil ning
sobib eriti hästi toitude jaoks, mille
puhul on vajalik põhja eraldi
pruunistamine, nt suupistepirukad ja
lahtised pirukad.
Gratäänid, lasanjed ja pajaroad, mis
nõuavad eraldi pealt pruunistamist ja mis
küpsevad hästi ka tavapärases ahjus.
Ahju kasutamine tavareþiimil
1. Keerake ahju juhtimise
funktsiooninupp soovitud
küpsetusfunktsioonile .
2. Keerake ahju temperatuurinupp
vajalikule temperatuurile.
Nõuanded ja näpunäited
- Kõige parem kuumuse jaotumine on
riiuli keskmisel positsioonil. Selleks,
et põhi tugevamini pruunistuks tuleb
riiuli positsioon allapoole viia. Selleks,
et küpsetis pealt paremini pruunistuks
tuleb riiuli tasandit tõsta.
- Küpsetusplaatide ja toidunõude
materjal ja kate mõjutavad toidu põhja
pruunistumise määra. Emailitud nõud,
tumedad, rasked või kõrbemiskindla
kattega tarvikud suurendavad põhja
pruunistumist, samal ajal kui klaasist,
läikivast alumiiniumist või poleeritud
terasest nõud peegeldavad kuumust
ja pruunistumine on nõrgem.
- Asetage nõud alati riiuli keskele, et
tagada ühtlane pruunistumine.
- Asetage nõud sobiva suurusega
küpsetusplaatidele, et vältida toidu
loksumist ahju põrandale ning muuta
puhastamine lihtsamaks.
- Ärge asetage nõusid vahetult ahju
põhja, sest see läheb väga tuliseks ja
võib põhjustada kahjustusi.
Küpsetades:
Koogid ja küpsetised vajavad tavaliselt
keskmist temperatuuri (150 °C-200 °C)
ning seetõttu on vaja ahju umbes 10
minutit eelsoojendada.
Ärge avage ahju ust enne kui 3/4
küpsetusajast on möödunud.
Muretaignast küpsetisi küpsetatakse
avatavas metallvormis või plaadil kuni 2/3
küpsetusajast ja kaetakse siis enne lõpuni
küpsetamist garneeringuga. See täiendav
küpsetusaeg sõltub garneeringu või täidise
tüübist ja kogusest. Biskviitsegud peavad
lusika küljest raskesti lahti tulema. Kui
taigen on liiga vedel, siis muutub
küpsetusaeg liiga pikaks.
Kui ahju pannakse samal ajal kaks
küpsetusplaati küpsetiste või
biskviitidega, tuleb jätta üks riiulitasand
plaatide vahel tühjaks.