Zanussi ZOB 361 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend
Kasutusjuhend
ZOB 361
Kasutajainfo
Sisseehitatud
ahi
2
Täname teid, et otsustasite meie toote kasuks
Loodame, et tunnete oma uuest seadmest suurt rõõmu ning et mõtlete
kodumasinaid ostes jälle meie kaubamärgile.
Palun lugege see kasutusjuhend hoolikalt läbi ja hoidke see kogu seadme
kasutusaja vältel alles kui dokument, millega vajaduse korral konsulteerida.
Kasutusjuhend tuleks anda üle seadme võimalikule uuele omanikule.
3
Hoiatused ja oluline ohutusalane info .................................................................. 4
Seadme kirjeldus................................................................................................ 6
Juhtelemendid ................................................................................................... 7
Enne ahju esmakordset kasutamist .................................................................... 9
Ahju kasutamine.............................................................................................. 10
Küpsetamis- ja praadimistabel ......................................................................... 14
Puhastamine ja hooldus ................................................................................... 16
Kui midagi valesti läheb .................................................................................... 20
Tehnilised andmed ........................................................................................... 21
Juhised paigaldajale ......................................................................................... 21
Juhised integreerimiseks ................................................................................. 23
Garantii/klienditeenindus ................................................................................. 24
Euroopa garantii ............................................................................................... 28
Ohutusjuhised
Samm-sammulised juhised
Nõuanded ja näpunäited
Kuidas kasutada kasutusjuhiseid
)
Sisukord
Seade on kooskõlas järgmiste EMÜ direktiividega:
- 2006/95 (madalpingedirektiiv);
- 89/336 ( Elektromagnetilise ühilduvuse Direktiiv);
- 93/68 (üldine direktiiv)
ja hilisemad muutused.
4
Hoiatused ja oluline ohutusalane info
Hoidke neid kasutusjuhiseid alati koos seadmega. Kui masin antakse üle
kolmandale isikule või müüakse ära, või kui jätate masina kolides maha, on
tähtis, et uuel kasutajal oleks juurdepääs neile kasutusjuhistele ning
juuresolevale infole.
Need hoiatused on kasutajate ja nendega koos elavate inimeste turvalisuse
huvides. Seetõttu tuleb need enne masina ühendamist/kasutamist
tähelepanelikult läbi lugeda.
Paigaldamine
Paigaldamise peab teostama
kvalifitseeritud isik kooskõlas
kehtivate reeglite ja määrustega.
Üksikuid toiminguid seoses masina
paigaldamisega kirjeldatakse
paigaldaja juhiste alalõigus.
Laske masin paigaldada ja ühendada
kvalifitseeritud isikul, kellel on
vastavad erialased teadmised ning kes
teostab töö kooskõlas direktiividega.
Kui seoses paigaldamisega on vaja
muuta vooluvarustust, peab ka seda
tegema kvalifitseeritud elektrik.
Kasutus
See ahi on ette nähtud toidu
valmistamiseks; ärge kunagi
kasutage seda muul otstarbel.
Olge ahju ukse avamisel programmi
keskel või lõpus ettevaatlik, kuna
ahjust võib välja tulla kuuma auru.
Olge ahju kasutades väga ettevaatlik.
Kütteelementidest lähtuv suur
kuumus muudab riiulid ja muud ahju
osad väga tuliseks.
Kui kasutate mingil põhjusel ahjus
küpsetamiseks fooliumi, ärge laske
sel kunagi ahju põrandaga kokku
puutuda.
Ahju puhastades toimige hoolikalt:
ärge kunagi pihustage midagi
rasvafiltrile (kui see olemas on),
kütteelementidele ega termostaadi
sensorile.
Seda seadet või selle
spetsifikatsioone ükskõik mis viisil
muuta on ohtlik.
Küpsetamise, praadimise ja
grillimise käigus lähevad ahju seinad
ja muud osad tuliseks, seetõttu
tuleb lapsed seadmest eemal hoida.
Elektriseadmeid ahju lähedal
olevatesse pistikupesadesse
ühendades tuleb jälgida, et kaablid
ei puutuks kokku tuliste rõngastega
ega jääks ukse vahele.
Tulekindlaid nõusid või potte ahjust
välja võttes tuleb alati kasutada
pajalappe.
Regulaarne puhastamine hoiab ära
pinnakattematerjali kahjustumise.
Enne ahju puhastamist tuleb kas vool
välja lülitada või toitepistik seinast
välja tõmmata.
Kui ahi pole kasutusel, siis veenduge,
et see oleks väljas asendis.
See ahi valmistati üksikseadmena või
kombineeritud seadmena koos
Eesti
5
elektrilise pliidiplaadiga (olenevalt
mudelist) ühefaasiliseks ühenduseks
230 V.
Seadet ei tohi puhastada ülikuuma
auruga või aurujoaga töötava
puhastiga.
Ärge kasutage abrasiivseid
puhastusaineid ega teravaid metallist
kaabitsaid. Need võivad ahjuukse
klaasi kriimustada, mille tagajärjel võib
klaas puruneda.
Lapsed ja pliit
See seade mõeldud kasutamiseks
täiskasvanute poolt. On ohtlik lubada
lastel sellega mängida.
Lapsed tuleb ahju töötamise ajal sellest
eemal hoida. Samuti tuleb meeles
pidada, et ahi püsib tulisena kaua aega
pärast selle väljalülitamist.
Seadet ei tohi kasutada lapsed ega
isikud, kelle füüsilised, sensoorsed või
vaimsed võimed või kogemuste ja
teadmiste puudumine takistavad neil
seadet turvaliselt kasutamast ilma
vastutava isiku järelvalveta, kes tagaks,
et nad saavad seadet ohutult kasutada.
Klienditeenindus
Laske kontrollimised ja/või remonttööd
teostada tootja teenindusosakonnal või
tootja poolt volitatud hoolduskeskus
ning kasutada tuleb ainult
originaalvaruosi.
Rikke või kahjustuse korral ärge
püüdke seadet ise parandada.
Oskamatult teostatud remonttööd
võivad põhjustada kahjustusi või
vigastusi.
Sümbol tootel või selle pakendil
osutab, et seda toodet ei tohi käsitleda
tavalise majapidamisjäätmena. Selle
asemel tuleb see viia elektriliste ja
elektrooniliste seadmete korduvkasutuse
kogumispunkti. Selle toote nõuetekohane
kõrvaldamine aitab kaitsta keskkonda ja
inimeste tervist. Ebaõige kõrvaldamine
ohustab keskkonda ja tervist.
Üksikasjalikuma info saamiseks selle toote
korduvkasutusse saatmise kohta pöörduge
palun kohalikku linnavalitsusse, oma kodu
jäätmehooldusametisse või kauplusse,
kust te toote ostsite.
6
Seadme kirjeldus
1. Juhtpaneel
2. Ahju temperatuurinupp
3. Oven temperatuuri märgutuli
4. Küpsetamise lõpu programmeerija
5. Töötava seadme märgutuli
6. Ahju funktsioonide nupp
7. Jahutusventilaatori õhuavad
8. Grill
9. Ahjuvalgusti
10. Ahju ventilaator
11. Andmeplaat
Ahju tarvikud
Ümberminekuvastane
riiul
Küpsetusplaat
1
9
8
11
362 4 5
7
10
Praerasva kogumise pann
7
Juhtelemendid
0
Ahju funktsioonide nupp
0 Ahi on väljas
Alumine kütteelement - soojus
tuleb ainult ahju põhjast
Sisse lülitatud alumine
kütteelement, sisemine grill ja
ventilaator tagavad õhu ringluse
pitsa või piruka katte küpsemiseks.
Täisgrill - terve grillelement on sees
Ainult sisemine grillielement - võib
kasutada väikeste koguste grillimiseks
Ventilaatoriga küpsetamine - see
võimaldab teil praadida või
samaaegselt praadida ja küpsetada
igal riiulil, ilma et lõhn üle kanduks.
Tavapärane küpsetamine - soojus
tuleb niihästi ülemiselt kui alumiselt
elemendilt, tagades ahjus ühtlase
soojuse.
Toite märgutuli
Toite märgutuli süttib, kui ahju funktsiooni
juhtnupp on valitud.
Temperatuurinupp
Keerake temperatuurinuppu vastupäeva,
et valida temperatuurid vahemikus 50 °C ja
250 °C.
Temperatuuri märgutuli
Temperatuuri märgutuli süttib
temperatuurinupu keeramisel. Märgutuli jääb
põlema, kuni on saavutatud õige temperatuur.
Seejärel süttib ja kustub see perioodiliselt,
osutades et temperatuuri säilitatakse.
8
Küpsetamise lõpuaja
programmeerija
See seade lülitab ahju määratud aja
möödudes automaatselt välja. Kui
küpsetamine on lõppenud, kõlab
helisignaal. Küpsetamise kestust saab
määrata kuni 90 minutile.
Asetage toit ahju ja keerake ahju
funktsiooni kontrollnupp ning
temperatuurinupp vajalikku asendisse.
Keerake taimeri nupp maksimaalse aja
asendisse („90”), seejärel keerake see
küpsetusaja määramiseks tagasi. Kui
küpsetusaeg on möödas, kostab
helisignaal ja ahi lülitub automaatselt välja.
Ahju kasutamiseks manuaalreþiimis
keerake nupp asendisse .
Turvatermostaat
Ohtliku ülekuumenemise vältimiseks
(tingituna seadme valest kasutamisest või
defektsetest komponentidest) on ahi
varustatud turvatermostaadiga, mis katkestab
vooluvarustuse. Ahi lülitub automaatselt uuesti
tagasi sisse, kui temperatuur langeb.
Kui turvatermostaat vallandub seadme
valest kasutamisest tingituna, piisab vea
kõrvaldamisest, kui ahi on jahtunud; kui
aga termostaat vallandub defektse
komponendi tõttu, palume pöörduda
klienditeenindusse.
Ventilaator
Sellel ahjul on jahutusventilaator, mis hoiab
esipaneeli, nupud ja käepideme jahedana.
Ventilaator lülitub ahju käivitamisel
automaatselt sisse. Soe õhk puhutakse
välja läbi ahju ukse käepideme läheduses
oleva ava. Ventilaator lülitub välja, kui
pärast küpsetamist keeratakse ahju
funktsiooni juhtnupp asendisse VÄLJA 0.
9
Enne ahju esmakordset kasutamist
Ahju ukse avamiseks võtke alati
kinni käepideme keskelt.
Enne ahju kasutamist eemaldage
kogu pakend, niihästi ahju seest
kui väljast
Enne ahju esmakordset kasutamist tuleks
seda ilma toiduta soojendada.
Sel ajal võib erituda ebameeldivat lõhna.
See on täiesti tavaline. Seda põhjustavad
tootmisjäägid.
Veenduge, et ruum oleks hästi
ventileeritud.
1. Keerake ahjufunktsiooni
juhtnupp ventilaatoriga
küpsetamise peale .
2. Seadke temperatuurinupp
asendisse 250°.
4. Avage õhutamiseks aken.
5. Laske ahjul töötada umbes
45 minutit.
Korrake sama protseduuri umbes
5-10 minuti vältel ka täisgrillfunktsiooni
kasutades.
Seejärel laske ahjul jahtuda.
Seejärel niisutage pehme lapp
sooja veega ja vähese koguse
pehmetoimelise pesuainega ning
kasutage seda ahjuõõne
puhastamiseks.
Enne esmakordset kasutamist
peske ka ahjutarvikuid hoolikalt.
)
10
Ahju kasutamine
Ahi on varustatud ainulaadse süsteemiga,
mis tekitab loomuliku õhuringluse ning auru
pideva ringvoolu.
Tänu sellele süsteemile on võimalik
valmistada toitu auruses keskkonnas nii, et
toit on seest pehme ja väljast krõbe. Ühtlasi
väheneb toidu valmistamiseks kuluv aeg ja
energiakulu miinimumini. Toidu valmistamise
ajal võib tekkida aur, mida saab ahju ust
avades välja lasta. See on täiesti tavaline.
Küpsetamise ajal või lõpus ahju ust
avades tuleb alati ahjust eemal
seista, et kogunenud aur või
kuumus välja pääseks.
Tähelepanu! - Ärge pange ahju põhja
esemeid ega katke mõnd ahjuosa
kinni fooliumiga, sest see võib
põhjustada kuumuse akumuleerumise
ja mõjutada küpsetamistulemusi ning
kahjustada ahju emaili. Asetage potid,
kuumakindlad potid ja alumiiniumist
alused riiulile, mis on pandud
riiulisiinidele. Toidu soojendamisel tekib
auru nagu veekeetjas. Kui aur puutub
kokku ahjuukse klaasiga, siis see
kondenseerub ja moodustuvad
veetilgad.
Kondenseerumise vähendamiseks
soojendage tühja ahju alati 10 minuti
vältel ette.
Soovitame teil veetilgad pärast iga
küpsetamist ära pühkida.
Hoidke küpsetamise ajal alati
ahju uks kinni. Allapoole avanevat
ahjuust avades seiske ahjust eemal.
Ärge laske sel alla kukkuda -
toetage ust käepidemest, kuni uks
on täiesti lahti.
Ainult ahju alumine kütteelement
See funktsioon on eriti kasulik küpsetiste
põhja eelküpsetamisel. Seda võib
kasutada ka suupistepirukate ja lahtiste
pirukate lõpetamiseks, et koogi põhi
kindlasti läbi küpseks.
Temperatuuri märgutuli jääb
põlema, kuni on saavutatud õige
temperatuur. Seejärel süttib ja
kustub see perioodiliselt, osutades
et temperatuuri säilitatakse.
Grillimine -
- Enamik toitu tuleb asetada grillpanni
restile, et õhk saaks maksimaalselt
ringelda ja et toit ei oleks rasva ja
mahlade sees. Sellised toidud nagu
kala, maks ja neerud võib soovi korral
asetada otse grillimispannile.
- Toit peaks olema enne grillimist
korralikult kuivatatud, nii minimeerite
4
3
2
1
Ahjul on neli riiulitasandit ja üks riiul.
Riiuli asukohti loetakse ahju
põhjast nagu joonisel kujutatud.
On oluline, et need riiulid oleksid
õigesti paigas nagu joonisel kujutatud.
Ärge asetage nõusid otse
ahjupõhjale.
11
pritsimist. Pintseldage tailiha ja kala
kergelt väikese koguse õli või
sulavõiga, et need säiliksid küpsemisel
mahlastena.
- Sellised lisandid nagu tomatid ja seened
võib asetada liha grillides resti alla.
- Leiva röstimisel soovitame kasutada
ahju kõige ülemist kõrgust.
- Toitu tuleb küpsetamise käigus
vastavalt vajadusele keerata.
Täisgrilli element
1. Keerake ahju juhtimise funktsiooninupp
asendisse .
2. Keerake temperatuurinupp vajalikule
temperatuurile.
3. Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks võimalik käsitleda erineva
paksusega toiduaineid. Kiiremaks
küpsetamiseks asetage toit
kütteelemendi lähedale ja õrnemaks
küpsetamiseks kütteelemendist eemale.
Enne grillimist või röstimist, soojendage
grilli mõne minuti jooksul täisvõimsusel
ette. Reguleerige vajadusel küpsetamise
ajal kuumust ja riiulit.
Küpsetamise ajal toimivad ventilaator ja
temperatuuri märgutuli samal viisil nagu
kirjeldatud ahju ventilaatori funktsiooni puhul.
Sisemine grillelement
Sisemine grill soojendab grillimispanni
keskkohta kiiresti ja vahetult. Kui kasutada
sisemist grillelementi väikeste koguste
küpsetamiseks, võib see aidata energiat
säästa.
1. Keerake ahju juhtimise funktsiooninupp
asendisse .
2. Keerake temperatuurinupp vajalikule
temperatuurile.
3. Reguleerige resti ja grillimispanni siini
asendit, et oleks võimalik grillida
erineva paksusega toiduaineid ja
järgige grillimisjuhiseid.
Grillielementi juhib termostaat.
Küpsetamise ajal lülitub grill tsükliliselt
sisse ja välja, et vältida ülekuumenemist.
Ventilaatoriga küpsetamine
- Toitu valmistatakse eelsoojendatud
õhu abil, mida ahju tagaseinale
paigutatud ventilaator puhub ühtlaselt
ahjus ringi.
- Nii pääseb soojus ühtlaselt ja kiiresti ahju
igasse ossa ning see tähendab, et võite
samaaegselt valmistada erinevat tüüpi
toitu, mis asub ahju erinevatel riiulitel.
Ventilaatoriga küpsetamine kindlustab
niiskuse kiire eemaldamise ja ahju kuivem
keskkond takistab erinevate lõhnade
ülekandumist ühelt toidult teisele.
- Võimalus valmistada toitu erinevatel
riiulikõrgustel tähendab, et saate
valmistada mitmeid erinevaid toite
samaaegselt ning kuni kolm vormitäit
biskviite ja mini-pitsasid, mida võib
süüa koheselt või sügavkülmutada.
- Loomulikult võib ahju kasutada ka
lihtsalt ühel riiulil küpsetamiseks. Sel
juhul tuleks kasutada kõige
madalamat siinipaari, nii et protsessi
oleks kergem jälgida.
- Lisaks soovitatakse ahju eriti hoidiste
steriliseerimiseks, koduste puuvilja-
kompottide valmistamiseks ning seente
või puuviljade kuivatamiseks.
Tavapärane küpsetamine
- Kõige parem kuumuse jaotumine on
riiuli keskmisel positsioonil. Selleks,
et põhi tugevamini pruunistuks tuleb
riiuli positsioon allapoole viia. Selleks,
et küpsetis pealt paremini pruunistuks
tuleb riiuli tasandit tõsta.
12
- Küpsetusplaatide ja toidunõude
materjal ja kate mõjutavad toidu põhja
pruunistumise määra. Emailitud nõud,
tumedad, rasked või kõrbemiskindla
kattega tarvikud suurendavad põhja
pruunistumist, samal ajal kui klaasist,
läikivast alumiiniumist või poleeritud
terasest nõud peegeldavad kuumust
ja pruunistumine on nõrgem.
- Asetage nõud alati riiuli keskele, et
tagada ühtlane pruunistumine.
- Asetage nõud sobiva suurusega
küpsetusplaatidele, et vältida toidu
loksumist ahju põrandale ning muuta
puhastamine lihtsamaks.
- Ärge asetage nõusid, vorme või
küpsetusplaate otse ahjupõhja, sest
see läheb väga tuliseks ning võib
põhjustada kahjustusi. Seda
seadistust kasutades tuleb soojus
niihästi pealmiselt kui alumiselt
elemendilt. See võimaldab teil
küpsetada ühelainsal tasandil ning
sobib eriti hästi toitude jaoks, mille
puhul on vajalik põhja eraldi
pruunistamine, nt suupistepirukad ja
lahtised pirukad.
Gratäänid, lasanjed ja pajaroad, mis
nõuavad eraldi pealt pruunistamist ja mis
küpsevad hästi ka tavapärases ahjus.
Ahju kasutamine tavareþiimil
1. Keerake ahju juhtimise
funktsiooninupp soovitud
küpsetusfunktsioonile .
2. Keerake ahju temperatuurinupp
vajalikule temperatuurile.
Nõuanded ja näpunäited
- Kõige parem kuumuse jaotumine on
riiuli keskmisel positsioonil. Selleks,
et põhi tugevamini pruunistuks tuleb
riiuli positsioon allapoole viia. Selleks,
et küpsetis pealt paremini pruunistuks
tuleb riiuli tasandit tõsta.
- Küpsetusplaatide ja toidunõude
materjal ja kate mõjutavad toidu põhja
pruunistumise määra. Emailitud nõud,
tumedad, rasked või kõrbemiskindla
kattega tarvikud suurendavad põhja
pruunistumist, samal ajal kui klaasist,
läikivast alumiiniumist või poleeritud
terasest nõud peegeldavad kuumust
ja pruunistumine on nõrgem.
- Asetage nõud alati riiuli keskele, et
tagada ühtlane pruunistumine.
- Asetage nõud sobiva suurusega
küpsetusplaatidele, et vältida toidu
loksumist ahju põrandale ning muuta
puhastamine lihtsamaks.
- Ärge asetage nõusid vahetult ahju
põhja, sest see läheb väga tuliseks ja
võib põhjustada kahjustusi.
Küpsetades:
Koogid ja küpsetised vajavad tavaliselt
keskmist temperatuuri (150 °C-200 °C)
ning seetõttu on vaja ahju umbes 10
minutit eelsoojendada.
Ärge avage ahju ust enne kui 3/4
küpsetusajast on möödunud.
Muretaignast küpsetisi küpsetatakse
avatavas metallvormis või plaadil kuni 2/3
küpsetusajast ja kaetakse siis enne lõpuni
küpsetamist garneeringuga. See täiendav
küpsetusaeg sõltub garneeringu või täidise
tüübist ja kogusest. Biskviitsegud peavad
lusika küljest raskesti lahti tulema. Kui
taigen on liiga vedel, siis muutub
küpsetusaeg liiga pikaks.
Kui ahju pannakse samal ajal kaks
küpsetusplaati küpsetiste või
biskviitidega, tuleb jätta üks riiulitasand
plaatide vahel tühjaks.
13
Kui ahju pannakse samal ajal kaks
küpsetusplaati küpsetiste või biskviitidega,
tuleb plaatide asukohta 2/3 küpsetamisaja
möödudes vahetada ja plaadid ümber
pöörata.
Praadides:
Ärge praadige alla 1 kg kaaluvaid lihatükke.
Väiksemad tükid kuivavad praadimisel ära.
Tumedat liha, mis peab olema väljast hästi
läbiküpsenud, kuid seest keskmiselt
valmis või toores, tuleb praadida kõrgemal
temperatuuril (200-250 °C).
Valge liha, linnuliha ja kala seevastu vajab
madalamat temperatuuri (150 °C-175 °C).
Kastme või praemahla komponendid tuleb
pannile lisada kohe alguses, kui
küpsetamisaeg on lühike. Vastasel korral
lisage need viimase poole tunni jooksul.
Kontrollimaks, kas liha on küps, võib
kasutada lusikat: kui seda ei saa alla
vajutada, on liha läbi küpsenud. Röstbiifi
ja fileed, mis peavad seest roosad olema,
tuleb praadida kõrgemal temperatuuril
lühemat aega.
Kui liha valmistatakse otse ahju riiulil, tuleb
alumisele riiulitasemele panna mahlade
kogumiseks röstimispann.
Jätke praad vähemalt 15 minutiks seisma,
et liha mahlad välja ei valguks.
Selleks, et vähendada suitsu
moodustumist ahjus soovitatakse
röstimispannile pisut vett valada.
Kondenseerumise vähendamiseks lisage
vett mitu korda. Taldrikuid võib ahjus
miinimumtemperatuuril kuni
serveerimiseni soojas hoida.
Ettevaatust!
Ärge vooderdage ahju
fooliumiga ega asetage
röstimispanni või küpsetusplaati
põrandale, sest vastasel korral
rikub kogunev soojus ahju emaili.
Küpsetamisajad
Küpsetamisajad varieeruvad olenevalt
erinevast koostisest, komponentidest ja
vedeliku kogusest toitudes.
Pidage meeles oma esimese
küpsetamise või praadimiskatsetuse
seaded, et saada hilisemaks sama toidu
valmistamiseks kogemusi.
Kogemusele tuginedes saate tabelites
toodud väärtusi muuta.
14
Küpsetamis- ja praadimistabel
Tavapärane küpsetamine -
Ajad ei sisalda eelsoojendust.
Tühja ahju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
KOOGID
Vahuga retseptid 2 170 2 (1 ja 3)* 160 45-60 Koogivormis
Võitaigen 2 170 2 (1 ja 3)* 160 20-30 Koogivormis
Hapupiimaga juustukook
1 175 2 165 60-80 Koogivormis
Õunakook (õunapirukas)
1 170 2 vas+par. 160 90-120 Koogivormis
Struudel 2 180 2 160 60-80 Küpsetusplaadil
Moosikook 2 190 2 (1 ja 3)* 180 40-45 Koogivormis
Puuviljakook 2 170 2 150 60-70 Koogivormis
Biskviit 1 170 2 (1 ja 3)* 165 30-40 Koogivormis
Pärmipalmik 1 150 2 150 120-150 Koogivormis
Ploomikook 1 175 2 160 50-60 Küpsetusvormis
Väikesed koogid 3 170 2 160 20-35 Küpsetusplaadil
Küpsised 2 160 2 (1 ja 3)* 150 20-30 Küpsetusplaadil
Besee 2 135 2 (1 ja 3)* 150 60-90 Küpsetusplaadil
Kuklid 2 200 2 190 12~20 Küpsetusplaadil
Lehttaigen: Tuuletaskud
2 või 3 210 2 (1 ja 3)* 170 25-35 Küpsetusplaadil
Plaadipirukas 2 180 2 170 45-70 Koogivormis
SAI JA PITSA
Sai 1 195 2 185 60-70
Rukkileib 1 190 1 180 30-45 Küpsetusvormis
Saiakesed 2 200 2 (1 ja 3)* 175 25-40 Küpsetusplaadil
Pitsa 2 200 2 200 20-30 Küpsetusplaadil
LAHTINE PIRUKAS
Pasta pirukas 2 200 2 (1 ja 3)* 175 40-50 Vormis
Köögiviljapirukas 2 200 2 (1 ja 3)* 175 45-60 Vormis
Lahtised pirukad 1 210 1 190 30-40 Vormis
Lasanje 2 200 2 200 25-35 Vormis
Kanelloni 2 200 2 200 25-35 Vormis
LIHA
Veiseliha 2 190 2 175 50-70 Restil
Sealiha 2 180 2 175 100-130 Restil
Vasikaliha 2 190 2 175 90-120 Restil
Rostbiif
oores 2 210 2 200 50-60 Restil
poolküps 2 210 2 200 60-70 Restil
küps 2 210 2 200 70-80 Restil
Sea abatükk 2 180 2 170 120-150 Kamaraga
Seakoot 2 180 2 160 100-120 2 tk
Tall 2 190 2 175 110-130 Koot
Kana 2 190 2 200 70-85 Terve
Kalkun 2 180 2 160 210-240 Terve
Part 2 175 2 220 120-150 Terve
Hani 2 175 1 160 150-200 Terve
Jänes 2 190 2 175 60-80 Tükkideks lõigatuna
Jänes 2 190 2 175 150-200 Tükkideks lõigatuna
Faasan 2 190 2 175 90-120 Terve
Hakkpraad 2 180 2 170 tot.150 Keeksivormis
KALA
Forell/latikas 2 190 2 (1 ja 3)* 175 40-55 3-4 kala
Tuunikala/lõhe 2 190 2 (1 ja 3)* 175 35-60 4-6 fileed
ROOG
Tavapärane
küpsetamine
Ventilaatoriga
küpsetamine
temp °C
temp
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Küpsetamisaeg
minutites
MÄRKUSED
(*)
Kui valmistate korraga rohkem kui ühte toitu, soovitame asetada need sulgudes toodud
tasanditele.
15
Lasanje 4 800 3 250 12~15 12~14
Biifsteik 4 600 3 250 10~12 6~8
Vorstikesed 8 / 3 250 12~15 10~12
Seakarbonaad 4 600 3 250 12~16 12~14
Kana (kaheks lõigatud) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Kanafilee 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Eelsoojendus 5’00'’
Kala (fileed) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sändvitðid 4~6 / 3 250 5~7 /
Röstleib 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Grillimine -
Ajad ei sisalda eelsoojendust.
Tühja ahju tuleb alati 10 minutit eelsoojendada.
Antud temperatuurid on soovituslikud. Temperatuure võib olla vaja kohandada
vastavalt individuaalsetele vajadustele.
1. külg
temp.°CTükki g.
Kogus
Küpsetamisaeg
minutites
2. külg
Grillimine
4
3
2
1
TOIDU TÜÜP
Pitsafunktsioon
Antud temperatuurid on soovituslikud. Temperatuure võib olla vaja kohandada
vastavalt individuaalsetele vajadustele.
Temp.°C
Küpsetamisaeg
minutites
Pitsafunktsioon
4
3
2
1
TOIDU TÜÜP
MÄRKUSED
Pitsa, suur 1 200 15~25 küpsetusplaadil
Pitsa, väike 1 200 10~20
küpsetusplaadil või restil
Saiakesed 1 200 15~25 küpsetusplaadil
16
Enne puhastamist lülitage ahi
välja ja laske jahtuda.
Seadet ei tohi puhastada
ülikuuma auruga või aurujoaga
töötava puhastiga.
Tähtis: Enne puhastustööde tegemist
tuleb seade vooluvõrgust lahti ühendada.
Tagamaks seadme pikk kasutusiga tuleb
regulaarselt läbi viia järgmised
puhastustoimingud:
- Tehke seda ainult siis, kui ahi on jahtunud.
- Puhastage emailiga kaetud detaile
seebiveega.
- Ärge kasutage abrasiivseid
puhastusaineid.
- Kuivatage roostevabast terasest osi ja
klaasi pehme lapiga.
- Raskete plekkide puhul kasutage
kaubanduses saadaolevaid roostevaba
terase puhastusvahendeid või sooja äädikat.
Ahju email on väga vastupidav ja eriti
läbitungimatu. Tuliste puuviljahapete mõjul (nt
sidrunitest, ploomidest vms) võivad emailpinnale
tekkida püsivad, tuhmid ja karedad plekid. Kuid
sellised plekid emaili poleeritud pinnal ei mõjuta
ahju tööd. Puhastage ahju põhjalikult pärast
iga kasutamist. See on kõige kergem viis
mustuse eemaldamiseks. Nii välditakse
mustuse sissepõlemist.
Puhastusvahendid
Enne kui kasutate ahju puhastamiseks mõnd
puhastusvahendit, veenduge, et see oleks
sobiv ning et tootja soovitab nende kasutamist.
Pleegitusvahendeid sisaldavaid
puhastusvahendeid EI tohi kasutada, sest
need võivad muuta pinnad tuhmiks. Samuti
tuleks vältida tugevalt abrasiivseid materjale.
Puhastamine ja hooldus
Välispinna puhastamine
Pühkige regulaarselt juhtpaneeli, ahjuust ja
ukse tihendit, kasutades selleks pehmet
lappi, mida on niisutatud vähese
nõudepesuvahendiga lahustatud soojas vees.
Selleks, et vältida ukseklaasi rikkumist või
nõrgendamist, vältige järgmiste vahendite
kasutamist:
Majapidamises kasutatavad puhastus-
ja pleegitusvahendid
Impregneeritud padjakesed, mida ei
sobi kasutada kõrbemiskindla põhjaga
nõude puhastamiseks
Terasvilla padjandid
Keemilised ahjulapid või aerosoolad
Rooste-eemaldajad
Vanni/kraanikausi plekkide eemaldajad
Puhastage ukseklaasi väljast ja seest sooja
seebiveega. Kui ahjuklaas on väga must,
soovitatakse kasutada sellist puhastusvahendit
nagu Hob Brite. Ärge kasutage värvikaabitsaid
mustuse eemaldamiseks.
ÄRGE puhastage ahjuust, kui
klaastahvlid on soojad. Kui seda
ettevaatusabinõu ei järgita, siis
võib klaasuks puruneda.
Kui ukseklaasile tekivad täkked või
kriimud, siis nõrgestab see klaasi ning
klaas tuleb välja vahetada, vältimaks
selle purunemist. Võtke ühendust
kohaliku teeninduskeskusega, kust
saate edasisi juhiseid.
Ahjuõõs
Emailitud ahjuõõne põhja on kõige parem
puhastada siis, kui ahi on veel soe.
Pühkige ahju pärast igat kasutamist pehme
lapiga, mida on niisutatud soojas seebivees.
17
Aeg-ajalt on vaja puhastada põhjalikumalt,
kasutades spetsiaalset ahjupuhastit.
Grilli kütteelement
See mudel on varustatud hingedel
grillelemendiga, et ahju lage oleks lihtsam
puhastada.
Enne töö alustamist veenduge,
et ahi oleks jahtunud ja
vooluvõrgust lahutatud.
1) Keerake lahti grillielemendi
kinnituskruvi (vt joonist). Seda esimest
korda tehes soovitame kasutada
kruvikeerajat.
2) Seejärel tõmmake grilli ettevaatlikult
allapoole, et ahju laele oleks võimalik
juurde pääseda (vt joonist).
3) Puhastage ahju lage sobiva
puhastusainega ja pühkige kuivaks
enne hingedel grillelemendi algsesse
kohta tagasipanekut.
4) Lükake grillelement ettevaatlikult üles
selle algsessea asendisse ja keerake
kinnitusmutter kinni.
Veenduge, et grillelemendi mutter
oleks korralikult kinni, nii et see ei
kuku grill kasutamise ajal alla.
Ahju riiulid ja riiulisiinid
Ahju vasakul ja paremal siseküljel olevaid
juhikuid saab ahju külgseinte
puhastamiseks ära võtta.
Paigaldusvõre eemaldamine
Kõigepealt tõmmake juhikute esiosa
seinast eemale ja seejärel vabastage
nende tagumine osa (1, 2).
Juhikute paigaldamine
Paigaldamiseks kinnitage esmalt siinid
tagant uuesti kohale, seejärel pange need
ees kohale ja suruge kinni (3). Riiuli
tugisiinide puhastamiseks leotage neid
soojas seebivees ja eemaldage rasked
plekid märja seebipadjaga. Loputage
korralikult ja kuivatage pehme lapiga.
1
2
3
18
Ahju ukse puhastamine
Enne ahju ukse puhastamist soovitame
see ahju eest ära võtta.
Toimige järgmiselt:
1. avage ahju uks täielikult;
2. otsige üles hinged, mis kinnitavad ukse
ahju külge (joonis A);
3. vabastage hingedel olevad väikesed
hoovad ja keerake neid (joonis B);
4. võtke uksest vasakult ja paremalt kinni,
seejärel keerake seda aeglaselt ahju
suunas, kuni uks on pooleldi kinni
(joonis C);
5. tõmmake uks ettevaatlikult välja
(joonis C);
6. asetage see tasasele pinnale;
Puhastage ukse klaasi ainult sooja
seebivee ja pehme lapiga. Ärge kunagi
kasutage abrasiivaineid. Kui olete
puhastamise lõpetanud, pange ahju uks
tagasi, korrates protseduuri vastupidises
järjekorras.
Roostevabast terasest või
alumiiniumist seadmed:
Soovitame puhastada ahju ust ainult märja
käsnaga ja kuivatada seejärel pehme
lapiga.
Ärge kunagi kasutage terasvilla, happeid
ega abrasiivseid tooteid, sest need võivad
ahju pinda kahjustada. Puhastage ahju
kontrollpaneeli, järgides samu
ettevaatusabinõusid.
ÄRGE puhastage ahjuust, kui
klaastahvlid on soojad. Kui
seda ettevaatusabinõu ei
järgita, siis võib klaasuks
puruneda.
Joonis A
Joonis B
Joonis
C
19
Kui ukseklaasile tekivad täkked või
kriimud, siis nõrgestab see klaasi ning
klaas tuleb välja vahetada, vältimaks selle
purunemist. Võtke ühendust kohaliku
teeninduskeskusega, kust saate edasisi
juhiseid.
Ahju lambi vahetamine
Lahutage seade elektrivarustusest
Kui on vaja ahju lampi vahetada, peab see
vastama järgmistele spetsifikatsioonidele:
- Elektrivõimsus: 15 W/25 W,
- Elektripinge: 230 V (50 Hz),
- Talub temperatuuri kuni 300 °C,
- Keerme tüüp: E14.
Neid lampe võib osta teie kohalikust
teeninduskeskusest.
Katkise lambi väljavahetamiseks:
1. Veenduge, et ahi on isoleeritud
vooluvõrgust.
2. Suruge klaasist katet sissepoole ja
keerake vastupäeva.
3. Eemaldage rikkis pirn ja asendage
uuega.
4. Pange klaasist kate tagasi ja taastage
vooluvarustus.
20
Kui seade ei tööta korralikult, siis enne kohalikku Electroluxi teeninduskeskusse
pöördumist kontrollige alljärgnevas tabelis väljatoodud asjad üle:
Kui midagi valesti läheb
LAHENDUS
Kontrollige, et nii küpsetusfunktsioon kui ka
temperatuur oleks valitud
või
Kontrollige, kas seadme kaitse on õigesti
ühendatud ja kas soklilüliti või ahju võrgulüliti
on SEES.
Valige temperatuur ahju funktsiooninupu abil
või
Valige ahju funktsiooninupuga funktsioon.
Valige ahju funktsioon temperatuurinupuga
või
Kontrollige pirni ja vahetage see vajadusel
välja (vt „Ahju puhastamine“)
Ehk on vaja reguleerida temperatuuri
või
Järgige neis juhistes, eriti alalõigus „Praktilisi
näpunäiteid“, sisalduvaid nõuandeid.
Kui küpsetamine on lõppenud, ärge jätke
toitu ahju kauemaks kui 15-20 minutiks.
PROBLEEM
Ahi ei lülitu sisse.
Ahju temperatuuri märgutuli ei
sütti.
Ahju tuli ei sütti.
Toidu küpsetamine kestab liiga
kaua või toit valmib liiga kiiresti.
Toidule ja ahjuõõnde ladestub
auru ja kondensvett.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Zanussi ZOB 361 Kasutusjuhend

Tüüp
Kasutusjuhend